English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Divina vindecare

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Divina vindecare, 58


58:1 OBICEIUL DE A FOLOSI TUTUN

58:2 Tutunul este o otrava inselatoare, lenta, dar extrem de nociva. In orice forma ar fi folosit, isi produce efectul asupra organismului; este cu atat mai periculos, caci efectele lui sunt lente si la

58:3 inceput abia perceptibile. El excita nervii si apoi ii paralizeaza. Slabeste si intuneca creierul. Uneori afecteaza nervii intr-o masura mai mare decat in cazul intoxicarii alcoolice. Este mai perfid ca substanta toxica, iar efectele sale sunt greu de indepartat din organism. Folosirea lui induce o sete dupa bauturi tari si in multe cazuri pune temelia obiceiului de a bea alcool.

58:4 Folosirea tutunului este incomoda, costisitoare, necurata, nociva pentru cel care il foloseste si pentru cei din preajma. Cei devotati lui se intalnesc pretutindeni. Rareori treci prin multime fara ca vreun fumator sa nu-ti sufle fumul otravit al respiratiei sale in fata. Este neplacut si nesanatos sa ramai intr-un vagon de tren sau intr-o camera in care atmosfera este incarcata de mirosul greu de bautura si tutun. Desi barbatii continua sa foloseasca aceste otravuri, ce drept au sa strice aerul pe care altii sunt nevoiti sa-l respire?

58:5 Caci betivul si cel ce se deda la imbuibare saracesc, si atipirea te face sa porti zdrente. (Proverbe 23,21)

58:6 Printre copii si tineret, folosirea tutunului face un rau nespus de mare. Practicile nesanatoase ale generatiilor trecute afecteaza copiii si tineretul de astazi. Incapacitatea mintala, slabiciunea fizica, tulburarile nervoase si poftele anormale sunt transmise ca o mostenire de la parinti la copii. Si aceleasi practici, continuate de copii, sporesc si perpetueaza rezultatele rele. Aceasta este cauza

58:7 careia i se datoreaza - si nu doar intr-o mica masura - decaderea fizica, intelectuala si morala, care a devenit un motiv de alarmare atat de serios.

58:8 Baietii incep sa foloseasca tutunul de la o varsta foarte frageda. Obiceiul astfel format, cand corpul si mintea sunt in mod deosebit susceptibile de a suferi de pe urma efectelor lui, submineaza taria fizica, piperniceste trupul, inhiba mintea si afecteaza perceptia morala.

58:9 Dar ce se poate face pentru a-i invata pe copii si tineri despre relele unei practici pentru care ii au drept exemplu pe parintii, profesorii si pastorii lor? Baietei abia trecuti de pragul prunciei pot fi vazuti tragand din tigara. Si daca cineva le vorbeste despre acest lucru, ei spun: "Si tata fumeaza". Ei arata inspre supraveghetorul de la scoala de duminica sau inspre pastor si spun: "Un astfel de barbat fumeaza; ce rau este in a face si eu cum face el?" Multi lucratori angajati in lupta pentru abstinenta alcoolica au patima tutunului. Ce putere pot avea asemenea persoane pentru a stavili inaintarea alcoolismului?

58:10 Fac apel catre aceia care marturisesc ca se supun Cuvantului lui Dumnezeu, crezand in el: Puteti sa va ingaduiti - crestini fiind - un obicei care va paralizeaza intelectul si va rapeste puterea de a evalua in mod corect realitatile vesnice? Puteti fi de acord sa-L jefuiti zilnic pe Dumnezeu de slujirea ce I se cuvine si pe semenii vostri de slujirea pe care ati putea-o infaptui in folosul lor si de puterea exemplului?

58:11 Ati luat in consideratie responsabilitatea pe care o aveti ca administratori ai lui Dumnezeu,

58:12 administratori ai mijloacelor care se afla in mainile voastre? Cat cheltuiti pe tutun din banii Domnului? Faceti socoteala cat ati cheltuit astfel in timpul vietii voastre. La cat se ridica suma cheltuita pentru satisfacerea acestei patimi care va intineaza, in comparatie cu cat ati dat pentru usurarea poverii celor saraci si raspandirea Evangheliei?

58:13 Nici o fiinta omeneasca nu are nevoie de tutun; in schimb, multimi pier din lipsa mijloacelor care sunt mai mult decat pierdute prin folosirea acestuia. Nu ti-ai insusit oare pe nedrept bunurile Domnului? Nu te-ai facut oare vinovat de jaf impotriva lui Dumnezeu si semenilor tai? "Nu stiti (...) ca voi nu sunteti ai vostri? Caci ati fost cumparati cu un pret. Proslaviti deci pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu" (1 Corinteni 6,19.20).

58:14 BAUTURI AMETITOARE

58:15 Vinul este batjocoritor, bauturile tari sunt galagioase; oricine se imbata cu ele nu este intelept. (Proverbe 20,1)

58:16 Ale cui sunt vaietele? Ale cui sunt oftarile? Ale cui sunt neintelegerile? Ale cui sunt plangerile? Ale cui sunt ranile fara pricina? Ai cui sunt ochii rosi? Ale celor ce intarzie la vin, si se duc sa goleasca paharul cu vin amestecat. Nu te uita la vin cand curge ros si face margaritare in pahar; el aluneca usor, dar pe urma ca un sarpe musca si inteapa ca un basilic.(Proverbe 23, 29-32)

58:17 Niciodata o mana omeneasca nu a descris un tablou mai viu al injosirii si sclaviei victimei bauturii ametitoare. Subjugat, degradat, chiar si cand isi da seama, treaz, de mizeria sa, nu are nici o putere sa scape din capcana; el "o va cauta [Traducerea biblica King James literala: "will seek it yet again"; in limba romana gasim variantele: "Cand ma voi trezi? Mai vreau vin!" (Cornilescu si GBV); "Cand ma voi destepta din somn, voi cere iarasi vin" (traducerea Institutului Biblic si de Misiune al B.O.R., 1988), n.tr.] din nou." (vers. 35)

58:18 Nu este nevoie de nici un argument pentru a arata efectele rele ale bauturilor alcoolice asupra betivului. Epavele abrutizate si cu privirile impaienjenite, epave ale omenirii - suflete pentru care a murit Hristos si pentru care plang ingeri - sunt pretutindeni. Ei sunt o pata asupra civilizatiei cu care ne mandrim. Ei sunt rusinea, blestemul si primejdia fiecarei tari.

58:19 Si cine poate descrie nefericirea, agonia si disperarea care se ascund in caminul betivului? Ganditi-va la sotia, adesea bine educata, sensibila, avand cultura si rafinament, legata de cineva pe care bautura il transforma intr-un neghiob sau intr-un demon. Ganditi-va la copiii jefuiti de comoditatile unui camin, de educatie si instruire, traind cu frica teribila de acela care ar trebui sa fie mandria si protectia lor, azvarliti in lume, purtand insemnul rusinii si adesea blestemul ereditar al setei betivului.

58:20 Ganditi-va la accidentele infricosatoare care au loc in fiecare zi din pricina bauturii. Vreun conducator de tren nu este atent la un semnal sau interpreteaza gresit un ordin. Trenul nu se opreste; se produce o coliziune si se pierd multe vieti. Sau vreun vapor naufragiaza, iar pasagerii si echipajul isi gasesc mormantul in ape. Cand se cerceteaza cazul, se descopera ca cineva aflat intr-un post important era sub influenta alcoolului. Pana unde isi poate ingadui cineva obiceiul de a bea si sa i se incredinteze in deplina siguranta vietile fiintelor omenesti? Se poate avea incredere in el numai daca se abtine total de la bautura.

58:21 BAUTURILE CU CONTINUT REDUS DE ALCOOL

58:22 Persoanele care au mostenit apetitul pentru stimulente nefiresti nu ar trebui sa aiba deloc inaintea ochilor sau la indemana vin, bere sau cidru; caci acest lucru tine ispita permanent inaintea lor. Considerand cidrul dulce ca fiind inofensiv, multi nu-si fac mustrari de constiinta cand il cumpara, in orice cantitate. Dar acesta

58:23 ramane dulce numai pentru putin timp; apoi incepe sa fermenteze. Gustul intepator pe care il capata atunci il face si mai acceptabil pentru cerul gurii multora, iar cel care il foloseste nu vrea sa admita ca a devenit "tare" sau fermentat.

58:24 Este primejdioasa pentru sanatate si folosirea cidrului dulce, cum este produs in mod normal. Daca oamenii ar vedea ceea ce descopera microscopul in legatura cu cidrul pe care-l cumpara, putini ar fi cei care ar mai dori sa-l bea. Adesea, cei care produc cidru pentru piata nu sunt atenti in privinta starii fructelor folosite si storc sucul merelor viermanoase si stricate. Cei carora nu le-ar trece prin cap sa foloseasca in vreun fel merele otravitoare, stricate, vor bea cidrul facut din ele si il vor numi delicatesa; insa microscopul arata ca, si atunci cand este proaspat stoarsa, aceasta bautura placuta nu este deloc buna de baut.

58:25 Imbatarea este efectul consumului de vin, bere sau cidru, la fel ca in cazul bauturilor mai tari. Folosirea acestor bauturi trezeste gustul pentru unele mai tari si asa se instaleaza obiceiul de a bea. Consumul moderat de alcool este scoala in care se formeaza oamenii pentru o cariera de betiv. Lucrarea acestor stimulente usor alcoolizate este atat de insidioasa, incat drumul catre betie este apucat inainte ca victima sa biruiasca primejdia.

58:26 Unii care nu sunt considerati niciodata ca fiind beti sunt mereu sub influenta bauturilor usor alcoolizate. Ei sunt febrili, cu mintea instabila, neechilibrati. Imaginandu-se in afara de orice pericol, ei continua mereu si mereu, pana cand toate barierele sunt doborate si fiecare principiu sacrificat. Cele mai puternice hotarari sunt subminate,

58:27 consideratiile cele mai inalte nu sunt suficiente pentru a tine apetitul stricat sub controlul ratiunii.

58:28 Biblia nu aproba nicaieri folosirea vinului imbatator. Vinul [Confuzia in privinta "vinului" pe care l-a facut Hristos in Cana (Luca 2,2) vine din necunoasterea termenului folosit in limba greaca (OINOS), termen care, in functie de context, inseamna suc proaspat de struguri sau vin (fermentat); practic, termenul desemneaza bautura din suc de struguri aflata in orice stadiu de fermentare sau in starea ei initiala. Exemplul cel mai la indemana ar fi, in limba romana, expresia: "de mancare si de baut". "De baut" nu inseamna neaparat alcool - poate fi apa, lapte, bautura racoritoare etc. Citind contextual insa, putem conchide daca natura bauturii este alcoolica sau nu. Asa este cazul lui OINOS - Isus nu putea sa recomande decat mustul dulce (n.tr.). ] pe care Hristos l-a facut din apa la nunta din Cana era sucul curat din struguri. Acesta este "vinul nou din ciorchine", despre care Scriptura spune: "Nu-l nimici, caci este o binecuvantare in el" (Isaia 65,8).

58:29 Hristos a fost Acela care, in Vechiul Testament, i-a dat lui Israel avertismentul: "Vinul este batjocoritor, bauturile tari sunt galagioase; oricine se imbata cu ele nu este intelept" (Proverbe 20,1). El nu putea face o asemenea bautura. Satana ii ispiteste pe oameni sa-si ingaduie lucruri care le vor intuneca ratiunea si le vor amorti intelegerea spirituala, dar Hristos ne invata sa aducem natura inferioara in starea de supunere. El nu pune niciodata inaintea oamenilor ceea ce ar putea fi o ispita. Intreaga Sa viata a constituit un exemplu de tagaduire de sine. Pentru a infrange puterea apetitului a postit patruzeci de zile in pustie, suportand in locul nostru testul cel mai sever pe care-l poate indura natura umana. Hristos a fost Acela care a poruncit ca Ioan Botezatorul sa nu bea nici vin, nici bautura tare. Tot El a cerut o abstinenta similara de la sotia lui Manoah. Hristos nu Si-a contrazis propria invatatura. Vinul nefermentat pe care l-a facut pentru nuntasi era o bautura hranitoare si invioratoare. Acesta este vinul care a fost folosit de Mantuitorul nostru si de ucenicii Sai la prima Cina (impartasanie). Este vinul care ar trebui intotdeauna folosit la masa impartasaniei, ca simbol al sangelui Mantuitorului. Serviciul sacru al Cinei este destinat sa invioreze sufletul si sa fie datator de viata. Nimic nu trebuie sa fie adus in el care ar putea sluji raului.

58:30 In lumina a ceea ce invata Scriptura, firea si ratiunea despre bauturile ametitoare, cum se poate apuca un crestin de cultivarea hameiului pentru a fabrica bere sau de productia

58:31 de cidru sau vin pentru piata? Daca iubeste pe aproapele sau ca pe sine insusi, cum poate ajuta la plasarea in calea lui a ceea ce va fi o cursa pentru el?

58:32 Adesea, necumpatarea in consumul de alcool incepe in camin. Prin folosirea unor alimente grele, nesanatoase, organele digestive sunt slabite si se creeaza o dorinta pentru hrana inca si mai atatatoare. Astfel, apetitul este educat sa ravneasca neincetat ceva si mai puternic. Cererea de stimulente devine mai frecventa si mai greu de respins. Organismul este otravit intr-o masura mai mica sau mai mare si, cu cat este mai slabit, cu atat creste mai mult dorinta fata de aceste lucruri. Un pas facut intr-o directie gresita pregateste calea pentru un altul. Multi care nu se fac vinovati ca au pus la masa lor vin sau tarie de orice fel isi vor incarca mesele cu mancare care genereaza o sete atat de mare pentru bauturi tari, incat le este aproape imposibil sa reziste ispitei. Obiceiurile gresite in mancare si bautura distrug sanatatea si pregatesc calea pentru betie.

58:33 Daca ar putea fi sadite principiile in ce priveste abtinerea de la alcool in tineretul care formeaza si modeleaza societatea, curand s-ar face prea putin simtita nevoia unor campanii in favoarea abstinentei. Parintii sa inceapa o campanie impotriva alcoolismului chiar in caminul lor, constand in instruirea copiilor lor inca de mici conform principiilor corecte, si pot spera ca vor avea succes.

58:34 Mamele au de facut lucrarea de a-si ajuta copiii sa-si formeze obiceiuri bune si gusturi curate. Educati apetitul; invatati-i pe copii sa refuze cu dezgust stimulentele. Cresteti-va copiii asa incat sa aiba rezistenta morala pentru a se impotrivi raului care ii inconjoara. Invatati-i ca nu trebuie sa se lase ademeniti de altii, ca nu trebuie sa cedeze inaintea influentelor puternice, ci sa-i influenteze ei pe altii in bine.

58:35 Se fac eforturi mari pentru eradicarea patimii betiei; dar multe eforturi nu sunt directionate bine. Sustinatorii abstinentei ar trebui sa fie constientizati de relele care rezulta din folosirea alimentelor nehranitoare, a condimentelor,

58:36 ceaiului si cafelei. Uram succes intru Dumnezeu tuturor lucratorilor in favoarea abstinentei; insa ii invitam sa priveasca profund in cauza raului cu care se razboiesc si sa se asigure ca sunt consecventi in reforma.

58:37 Trebuie amintit neincetat poporului faptul ca echilibrul perfect dintre puterile intelectuale si morale depinde, intr-o mare masura, de bunastarea sistemului fizic. Toate narcoticele si stimulentele nefiresti, care slabesc si degradeaza organismul, au tendinta de a scadea nivelul moral si intelectual. Patima betiei sta la temelia stricaciunii morale a lumii. Prin ingaduirea unui apetit pervertit, omul isi pierde puterea de a se impotrivi ispitei.

58:38 Reformatorii in ce priveste abstinenta de la consumul bauturilor alcoolice au o lucrare de facut, aceea de a educa poporul in aceasta directie. Invatati-i pe oameni ca sanatatea, caracterul si chiar viata sunt primejduite prin folosirea stimulentelor, care produc prin excitare o activitate spasmodica, nefireasca a energiilor secatuite.

58:39 In ce priveste ceaiul, cafeaua, tutunul si bauturile alcoolice, singura cale sigura este aceea de a nu lua, a nu gusta, a nu atinge. Actiunea ceaiului, cafelei si a altor bauturi similare este indreptata in aceeasi directie cu cea a alcoolului si tutunului si in unele cazuri este la fel de greu de renuntat la acest obicei ca in cazul betivului caruia ii este greu sa se lase de bauturile ametitoare. Cei care incearca sa renunte la aceste stimulente vor avea un timp simtamantul unei pierderi si vor suferi fara ele. Insa, prin perseverenta, vor birui acea pofta puternica si vor inceta sa le mai simta lipsa. S-ar putea ca organismul sa aiba nevoie de ceva timp pentru a se reface de pe urma abuzului la care a fost supus; dar dati-i o sansa si isi va recapata fortele, facandu-si lucrarea bine si cu spor.

58:40 Traficul de alcool si prohibitia

58:41 Vai celui care da de baut aproapelui sau si il imbata.

58:42 Vai de cel care isi construieste casa cu nedreptate si camerele de sus cu nelegiuire; (...) care zice: 'Imi voi construi o casa mare si camerele de sus incapatoare' si-i face ferestre multe, o captuseste cu cedru si o vopseste cu rosu aprins. Vei imparati tu pentru ca te iei la intrecere [Desi expresia este echivoca, a fost preferata traducerea literala; nu este vorba de o intrecere cu copacul, ca specie! Ci de mandria - fata de oameni - de a-si putea permite folosirea lemnului scump de cedru. Scriptura subliniaza desertaciunea intrecerii dintre oameni: cine are mai mult, cine isi permite mai multe, cine arata mai multa pompa; cum altfel s-ar putea manifesta golul spiritual, daca nu prin exhibarea materiala devenita viciu? (n.tr.) ] cu cedrul? (...) Dar tu n-ai ochi si inima decat pentru pofta ta si ca sa versi sange nevinovat si sa intrebuintezi asuprire si violenta ca sa ti-o implinesti." (traducere literala din King James) (Ieremia 22,4,23).

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: