Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Divina vindecare

Divina vindecare, 57


57:1 CEAIUL SI CAFEAUA

57:2 Ceaiul actioneaza ca un stimulent si, intr-o anume masura, produce intoxicatie. Actiunea cafelei si a multor altor bauturi obisnuite este similara. Primul efect este acela de buna dispozitie. Nervii stomacului sunt excitati; ei transmit creierului iritatia, si acesta, la randul sau, este stimulat sa mareasca activitatea cardiaca si sa dea o energie de scurta durata intregului organism. Oboseala este uitata; taria pare sa creasca. Intelectul este si el stimulat, iar imaginatia este mai vie.

57:3 Din pricina acestor rezultate, multi presupun ca ceaiul sau cafeaua pe care o beau le face un mare bine. Insa aceasta este o greseala. Ceaiul si cafeaua nu hranesc organismul. Efectul lor se produce inainte ca digestia si asimilarea sa poata avea loc, iar ceea ce pare a fi energie este doar excitare nervoasa. Cand influenta stimulentului a trecut, forta indusa in mod nefiresc dispare, iar rezultatul consta intr-un grad de moleseala si slabiciune corespunzator.

57:4 Folosirea in continuare a acestor iritanti ai nervilor este urmata de dureri de cap, insomnie, palpitatii cardiace, indigestie, tremuraturi si multe alte rele; caci ei epuizeaza fortele vitale. Nervii obositi au nevoie mai degraba de odihna si liniste decat de stimulare

57:5 si suprasolicitare. Organismul are nevoie de timp pentru a-si recupera energia epuizata. Cand fortele sale sunt silite sa se mobilizeze prin folosirea stimulentelor, pentru un timp scurt se va realiza mai mult; dar, pe masura ce organismul este slabit prin folosirea lor constanta, devine din ce in ce mai dificila mobilizarea puterilor sale in masura dorita. Pornirea de a folosi stimulente devine mai greu de controlat, pana cand vointa este coplesita si pare ca nu mai exista nici o putere care sa se opuna acestei dorinte nefiresti. Stimulentele sunt cerute din ce in ce mai puternic, pana cand organismul nu mai poate reactiona deloc.