52:1 ALEGEREA ALIMENTELOR
52:2 Ar trebui alese acele alimente care furnizeaza cel mai bine elementele necesare construirii corpului. In aceasta alegere, apetitul nu este ghidul cel mai sigur. Prin obiceiuri gresite de alimentatie, apetitul a devenit stricat. El cere adesea hrana care vatama sanatatea si provoaca slabiciune, in loc sa aduca tarie. Nu ne putem conduce sigur dupa obiceiurile societatii. Boala si suferinta care se intalnesc la orice pas se datoreaza in general greselilor populare in ce priveste alimentatia.
52:3 Pentru a sti care sunt cele mai bune alimente, trebuie sa studiem planul originar al lui Dumnezeu pentru alimentatia omului. El, care l-a creat pe om
52:4 si care ii intelege nevoile, a stabilit si hrana pentru Adam. "Iata", a zis El, "v-am dat orice iarba care face samanta (...) si orice pom, care are in el rod cu samanta: aceasta sa fie hrana voastra" (Geneza 1,29). Parasind Edenul pentru a-si castiga traiul muncind pamantul aflat sub blestemul pacatului, omul a primit permisiunea sa manance si din "iarba de pe camp" (Geneza 3,18).
52:5 Cerealele, fructele, nucile si legumele constituie dieta aleasa pentru noi de Creatorul nostru. Aceste alimente, pregatite intr-un mod cat se poate de simplu, sunt cele mai sanatoase si mai hranitoare. Ele dau o tarie, o rezistenta si o vigoare a intelectului pe care o dieta mai complexa si mai stimulatoare nu le poate da.
52:6 Dar nu toate alimentele - hranitoare in sine - sunt la fel de bune pentru nevoile noastre, in toate imprejurarile. Ar trebui sa avem grija
52:7 cand alegem alimentele. Alimentatia noastra trebuie sa fie potrivita cu anotimpul, cu climatul in care traim si cu ocupatia pe care o avem. Unele alimente care sunt potrivite pentru un anotimp sau un anumit climat nu sunt potrivite in altul. Tot astfel, exista alimente diferite, potrivite perfect pentru persoane cu ocupatii diferite. Deseori, o hrana care poate fi folosita spre avantajul celor angajati in munca fizica grea este nepotrivita pentru persoane care au ocupatii sedentare sau care necesita un efort intelectual intens. Dumnezeu ne-a dat o mare varietate de alimente sanatoase si fiecare persoana ar trebui sa aleaga dintre acestea pe acelea care, in urma experientei si unei judecati sanatoase, se dovedesc cele mai potrivite pentru propriile sale necesitati.
52:8 Rezerva abundenta a naturii in ce priveste fructele, nucile si cerealele este indestulatoare si, an dupa an, produsele tuturor tarilor sunt tot mai bine distribuite tuturor, prin posibilitatile sporite de transport. Ca urmare, multe articole alimentare care erau privite acum cativa ani ca un lux costisitor sunt acum la indemana tuturor, ca alimente de folosinta curenta. Acesta este indeosebi cazul fructelor uscate si conservate.
52:9 Nucile [In engleza cuvantul "nuts" (nuci) are ca sens si "alune", ambele intrand in aceeasi categorie. Cititorul va intelege, cand va intalni acest cuvant, categoria, nu specia (cum este cazul "cerealelor", n.tr.). ] si produsele din nuci sunt folosite tot mai des pentru a inlocui produsele din carne. Cu nucile pot fi combinate cerealele, fructele si unele radacinoase, acestea rezultand in produse alimentare sanatoase si hranitoare. Ar trebui avut totusi grija sa nu se foloseasca o cantitate prea mare de nuci. Cei care se simt rau in urma folosirii alimentelor pe baza de nuci pot vedea cum dificultatea este inlaturata tinand cont de aceasta precautiune. De asemenea, nu ar trebui sa se uite ca unele tipuri de nuci (sau alune, n.tr.) nu sunt tot atat de hranitoare ca altele. Migdalele sunt de preferat arahidelor, dar arahidele, in cantitati mici, folosite in combinatie cu cereale, sunt hranitoare si usor de mistuit.
52:10 Cand sunt pregatite cum trebuie, maslinele, ca si nucile, tin locul untului si preparatelor din carne. Uleiul, consumat direct din masline, este mult preferabil grasimii de provenienta animala. Serveste ca laxativ. Folosirea acestuia va fi benefica pentru cei bolnavi de tuberculoza si este vindecator pentru un stomac inflamat, iritat.
52:11 Persoanele care s-au obisnuit cu o alimentatie bogata, foarte excitanta, au un gust denaturat si nu pot gasi dintr-o data placere intr-o hrana simpla. Va fi nevoie de ceva timp pentru ca gustul sa revina la normal si ca stomacul sa se refaca de pe urma abuzurilor la care a fost supus. Insa aceia care persevereaza in folosirea alimentelor hranitoare le vor gasi gustoase dupa catva timp. Vor fi apreciate aromele delicate si delicioase ale acestora si vor fi consumate cu mai multa placere decat ar putea sa ofere delicatesele nehranitoare. Iar stomacul, aflat intr-o stare de sanatate, nefiind nici iritat, nici supraincarcat, isi poate implini sarcina fara efort.
52:12 Nu stiti ca cei ce alearga in locul de alergare, toti alearga, dar numai unul capata premiul? Alergati dar in asa fel ca sa capatati premiul! (1 Corinteni 9,24)
52:13 Pentru mentinerea sanatatii, este nevoie de o cantitate suficienta de alimente bune si hranitoare.
52:14 Daca planificam cu intelepciune, ne putem asigura ceea ce va promova sanatatea in modul cel mai inalt, aproape in orice tara. Diferitele preparate din orez, grau, porumb si ovaz sunt exportate aproape pretutindeni si de asemenea fasolea, mazarea si lintea. Acestea, impreuna cu fructele indigene sau de import si varietatea de legume care sunt cultivate in fiecare localitate dau ocazia alegerii unei diete complete, fara folosirea carnii.
52:15 Oriunde fructele cresc din abundenta, ar trebui sa fie pregatita o rezerva indestulatoare pentru iarna, prin conservarea sau uscarea acestora. Fructele mici, ca stafidele, agrisele, capsunile, zmeura si murele, pot fi cultivate cu succes in multe locuri in care sunt folosite prea putin si unde cresterea lor este neglijata.
52:16 Pentru conservarea fructelor in gospodarie, ar trebui folosite mai degraba recipientele din sticla decat cele din tabla, ori de cate ori este cu putinta. Este indeosebi necesar ca fructele destinate conservarii sa fie in stare buna. Folositi putin zahar si fierbeti fructele numai cat sa asigurati buna lor pastrare. Astfel pregatite, ele sunt un inlocuitor excelent pentru fructele proaspete.
52:17 Oriunde pot fi obtinute la preturi moderate fructe uscate, cum ar fi stafidele, prunele, merele, perele, caisele si piersicile, se va descoperi ca ele pot fi folosite ca articole alimentare principale cu mult mai multa libertate decat se obisnuieste, cu cele mai bune rezultate pentru sanatatea si vigoarea tuturor felurilor de muncitori.
52:18 Nu ar trebui sa fie o mare varietate la nici una dintre mese, pentru ca acest lucru incurajeaza supraalimentarea si produce indigestie.
52:19 Nu este bine sa se manance fructe si legume la aceeasi masa. Daca digestia este slaba, folosirea ambelor va provoca oboseala
52:20 si neputinta de a depune efort intelectual. Este mai bine sa se consume fructele la o masa si legumele la alta.
52:21 Mesele ar trebui sa fie variate. Aceleasi feluri de mancare, pregatite in acelasi fel, nu ar trebui sa apara pe masa zi dupa zi, masa dupa masa. Mesele sunt consumate cu mai multa placere, iar organismul este mai bine hranit cand hrana este variata.