Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Divina vindecare

Divina vindecare, 13


13:1 PREGATIRE PENTRU BATALIA VIETII

13:2 Nu ni se poate reaminti indeajuns de des ca sanatatea nu depinde de intamplare. Ea este rezultatul ascultarii fata de lege. Acest lucru este recunoscut de catre concurentii participanti la jocurile atletice si la probele de rezistenta. Acesti oameni fac pregatirile cele mai atente. Ei se supun unor antrenamente minutioase si unei discipline stricte. Fiecare obicei fizic este adus cu grija in oranduiala. Ei stiu ca fiecare neglijenta, exces sau neatentie, care slabeste sau vatama orice organ sau functie a corpului, in mod sigur va atrage dupa sine infrangerea.

13:3 Cu atat mai mult trebuie ca aceasta ingrijire sa asigure succesul in batalia vietii. Noi nu suntem angajati in lupte simulate. Noi ducem un razboi de care atarna rezultate vesnice. Avem de infruntat inamici nevazuti. Ingeri rai se lupta pentru stapanirea fiecarei fiinte omenesti. Orice vatama sanatatea, nu numai ca micsoreaza vigoarea fizica, dar tinde sa slabeasca puterile mintale si morale. Ingaduirea oricarei practici nesanatoase face dificila deosebirea dintre bine si rau si, de aici, mai dificila impotrivirea fata de rau. Aceasta sporeste pericolul esecului si infrangerii.

13:4 "Nu stiti ca cei ce alearga intr-o cursa, [Traducere literala din limba engleza (n.tr.)] toti alearga, dar numai unul capata premiul?" (1 Corinteni 9,24). In razboiul in care suntem prinsi, pot castiga toti care se vor autodisciplina prin supunerea fata de principiile corecte. Aplicarea acestor principii in cele mai mici lucruri ale vietii este considerata adesea ca fiind lipsita de importanta, o chestiune prea marunta pentru a i se acorda atentie. Insa, avand in vedere lucrurile puse in joc, nici un amanunt cu care avem de-a face nu este neinsemnat. Fiecare fapta isi are greutatea ei in cantarul care hotaraste infrangerea sau biruinta in viata. Scriptura ne indeamna: "Alergati dar in asa fel ca sa capatati premiul!" (1 Corinteni 9,24).

13:5 In cazul primilor nostri parinti, pofta nestapanita a avut ca rezultat pierderea Edenului. Cumpatarea in toate lucrurile are mai mult de-a face cu recastigarea Edenului decat isi pot da seama oamenii.

13:6 Aratand tagaduirea de sine exercitata de cei care concurau la vechile competitii grecesti, apostolul Pavel scrie: "Toti cei ce se lupta la jocurile de obste, se supun la tot felul de infranari. Si ei fac lucrul acesta ca sa capete o cununa, care se poate vesteji; noi sa facem lucrul acesta pentru o cununa, care nu se poate vesteji. Eu, deci, alerg, dar nu ca si cum n-as sti incotro alerg. Ma lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveste in vant. Ci ma port aspru cu trupul meu, si-l tin in stapanire, ca nu cumva, dupa ce am propovaduit altora, eu insumi sa fiu lepadat" (1 Corinteni 9,25-27).

13:7 Inaintarea reformei depinde de o recunoastere clara a adevarului fundamental. In timp ce, pe de-o parte, pericolul pandeste printr-o filosofie ingusta si o ortodoxie rece, dura, pe de alta parte, exista o mare primejdie in liberalismul usuratic. Temelia oricarei reforme viabile este Legea lui Dumnezeu. Trebuie sa prezentam in linii clare, lamurite, nevoia de supunere fata de aceasta Lege. Principiile ei trebuie tinute inaintea poporului. Ele sunt tot atat de vesnice si inexorabile ca Insusi Dumnezeu.

13:8 Unul dintre cele mai deplorabile efecte ale apostaziei originare a fost pierderea puterii omului de a se stapani. Numai in masura in care aceasta putere este redobandita putem vorbi de un progres real.

13:9 Trupul este singurul mijloc prin care mintea si sufletul se dezvolta in directia zidirii caracterului. Din acest motiv isi dirijeaza vrajmasul sufletelor ispitele pentru slabirea si degradarea puterilor fizice. Succesul sau in acest punct inseamna capitularea intregii fiinte inaintea raului. Tendintele naturii noastre fizice - daca nu se vor afla sub controlul unei puteri mai inalte - vor aduce cu siguranta ruina si moartea.

13:10 Corpul trebuie adus in ascultare. Puterile mai inalte ale fapturii trebuie sa conduca. Pasiunile trebuie sa fie controlate de catre vointa, care trebuie ea insasi sa se afle sub controlul lui Dumnezeu. Puterea imparateasca a ratiunii, sfintita prin harul divin, trebuie sa fie stapana in vietile noastre.

13:11 Cerintele lui Dumnezeu trebuie aduse inaintea constiintei. Barbati si femei deopotriva trebuie constientizati de datoria de a fi stapani pe ei insisi, de nevoia puritatii, de eliberarea de orice pofta stricata si obicei murdar. Ei trebuie sa fie patrunsi de intelegerea faptului ca toate puterile mintii si trupului sunt darul lui Dumnezeu si ca este imperativ sa fie pastrate in cea mai buna forma posibila, pentru slujirea Sa.

13:12 In acel ritual stravechi care reprezenta in simbol Evanghelia, nu putea fi adusa pe altarul lui Dumnezeu nici o jertfa ce avea vreun cusur. Sacrificiul care avea menirea sa-L reprezinte pe Hristos trebuia sa fie fara pata. Cuvantul lui Dumnezeu arata catre acest lucru ca fiind o ilustratie a ceea ce trebuie sa fie copiii Sai - "o jertfa vie", "sfanta si fara cusur", "placuta inaintea lui Dumnezeu" (Romani 12,1; Efeseni 5,27).

13:13 Fara puterea divina, nici o reforma reala nu poate fi facuta. Barierele omenesti inaltate impotriva tendintelor naturale si cultivate nu sunt decat ca niste diguri de nisip impotriva torentului. Numai cand viata lui Hristos devine o putere datatoare de viata in existenta noastra putem rezista ispitelor care ne asalteaza dinauntru si din afara.

13:14 Hristos a venit in lumea aceasta si a trait Legea lui Dumnezeu pentru ca omul sa poata avea control deplin asupra inclinatiilor naturale care corup sufletul. Medicul sufletului si trupului,

13:15 El da biruinta asupra poftelor razvratite. El a pus la indemana noastra toate mijloacele pentru ca omul sa poata avea desavarsire de caracter.

13:16 Cand un om se preda lui Hristos, mintea sa este adusa sub stapanirea Legii; insa tocmai Legea imparateasca este cea care vesteste eliberarea fiecarui rob. Devenind una cu Hristos, omul este eliberat. Supunerea fata de vointa lui Hristos inseamna redobandirea intregii barbatii.

13:17 Ascultarea de Dumnezeu inseamna eliberare din robia pacatului, izbavire de pasiunile si pornirile omenesti. Omul poate sta drept, ca biruitor al eului, biruitor al propriilor inclinatii, al domniilor si puterilor, biruitor asupra "stapanitorilor intunericului acestui veac" si asupra "duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti" (Efeseni 6,12).

13:18 In nici un alt loc nu este nevoie mai mare de o asemenea instruire si nicaieri nu va aduce un bine mai mare ca in camin. Parintii au de-a face chiar cu temelia obiceiului si caracterului. Miscarea de reforma trebuie sa inceapa prin prezentarea principiilor Legii lui Dumnezeu ca avand inraurire atat asupra sanatatii fizice, cat si asupra celei morale. Aratati ca ascultarea de Cuvantul lui Dumnezeu este singurul nostru mod de aparare impotriva relelor care imping lumea spre distrugere. Faceti clara raspunderea parintilor nu numai pentru acestia, ci si pentru copiii lor. Ei le pot da copiilor lor un exemplu fie de ascultare, fie de calcare a Legii. Prin exemplul si invatatura lor se hotaraste destinul familiei lor. Copiii vor fi ceea ce ii fac sa fie parintii lor.

13:19 Daca parintii ar putea fi condusi sa urmareasca rezultatele faptelor lor si daca ar putea sa vada cum, prin exemplul si invatatura pe care au dat-o, ei perpetueaza si sporesc puterea pacatului sau puterea neprihanirii, s-ar ajunge cu siguranta la o schimbare. Multi s-ar intoarce de la traditii si obiceiuri si ar accepta principiile divine de vietuire.