English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Divina vindecare

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Divina vindecare, 102


102:1 CONSIDERATIE FATA DE CEI CE POARTA POVERI

102:2 Sunt multi care au dus atat de putine poveri, ale caror inimi au cunoscut atat de putina suferinta adevarata si care au simtit atat de putin durerea si incurcaturile punandu-se in locul altora, incat nu pot intelege

102:3 lucrarea adevaratului purtator de poveri. Ei nu sunt in stare sa tina seama de poverile acestuia, asa cum copilul nu poate intelege grija si truda tatalui sau aplecat sub greutati. Copilul poate fi nedumerit de temerile si incurcaturile tatalui sau. Acestea ii par inutile. Insa, cand viata sa se va fi imbogatit cu ani de experienta, cand ajunge sa poarte el insusi poverile ei, va revizui viata tatalui sau si va intelege ceea ce odinioara era de neinteles. Experienta amara i-a daruit cunoastere.

102:4 Lucrarea multor purtatori de poveri nu este inteleasa, truda lor nu este respectata, pana cand moartea ii doboara. Cand altii ridica poverile pe care le-au lasat acestia si dau de dificultatile cu care s-au confruntat ei, pot intelege cum le-au fost puse la incercare credinta si curajul. Atunci, ei ajung deseori sa nu mai tina in seama greselile pe care odata se grabeau sa le sanctioneze. Experienta ii invata sa fie intelegatori. Dumnezeu ingaduie ca oamenii sa fie plasati in pozitii de raspundere. Cand ei gresesc, El are puterea de a-i indrepta sau de a-i indeparta. Ar trebui sa fim prevazatori, sa nu luam in mainile noastre lucrarea de a judeca, lucrare care Ii apartine lui Dumnezeu.

102:5 Nu te lasa biruit de rau, ci biruieste raul prin bine. (Romani 12,21)

102:6 Purtarea lui David fata de Saul reprezinta o lectie. Din porunca lui Dumnezeu, Saul fusese uns ca imparat al lui Israel. Din cauza neascultarii lui, Domnul a declarat ca ii va fi luata imparatia; si, cu toate acestea, cat de iubitor, atent si rabdator a fost comportamentul lui David fata de El! Cautand sa-i ia viata lui David, Saul a mers in pustie si, neinsotit, a intrat chiar in pestera in care erau ascunsi David si razboinicii sai. "Oamenii lui David i-au zis: 'Iata ziua in care Domnul iti zice: (...)

102:7 «dau pe vrajmasul tau in mainile tale; fa-i ce-ti va placea»'(...) Si a zis oamenilor sai: 'Sa ma fereasca Domnul sa fac impotriva domnului meu, care este unsul Domnului, o asa fapta ca sa pun mana pe el! Caci el este unsul Domnului.'" (1 Samuel 24,4-6) Mantuitorul ne indeamna: "Nu judecati, ca sa nu fiti judecati. Caci cu ce judecata judecati, veti fi judecati; si cu ce masura masurati, vi se va masura" (Matei 7,1-2). Aminteste-ti de asemenea ca El a spus: "Omu-le, oricine ai fi tu, care judeci pe altul, nu te poti dezvinovati (...) fiindca tu, care judeci pe altul, faci aceleasi lucruri" (Romani 2,1).

102:8 INDELUNGA RABDARE CAND SUNTEM NEDREPTATITI

102:9 Nu ne putem permite sa ne infierbantam din pricina vreunui rau, real sau presupus, pe care ni-l va fi facut cineva. Eul este vrajmasul de care trebuie sa ne temem cel mai mult. Nici o forma de viciu nu are un efect mai distrugator asupra caracterului ca pasiunea omeneasca ce nu se afla sub controlul Duhului Sfant. Nici o biruinta pe care o putem dobandi nu va fi atat de pretioasa ca aceea asupra eului.

102:10 Nu ar trebui sa ne simtim jigniti cu usurinta. Trebuie sa traim nu pentru a ne pazi de jigniri sau pentru a ne pastra reputatia, ci pentru a salva suflete. Cand devenim interesati de mantuirea sufletelor, incetam sa mai fim deranjati de maruntele nepotriviri care se ivesc adesea, in timp ce petrecem timp unii cu altii. Orice ar putea gandi altii despre noi si orice ne-ar putea face nu trebuie sa ne tulbure unirea cu Hristos, partasia cu Duhul. "Ce fala este sa suferiti cu rabdare sa fiti palmuiti, cand ati facut rau? Dar daca suferiti cu rabdare cand ati facut ce este bine, lucrul acesta este placut lui Dumnezeu."(1 Petru 2,20)

102:11 Nu platiti cu aceeasi moneda. Atat cat depinde de voi, indepartati orice cauza

102:12 a unei intelegeri gresite. Evitati provocarea raului. Faceti tot ce sta in puterea voastra - fara sa jertfiti principiile - pentru a-i impaca pe altii. "Daca iti aduci darul la altar si acolo iti aduci aminte ca fratele tau are ceva impotriva ta, lasa-ti darul acolo inaintea altarului si du-te intai si impaca-te cu fratele tau; apoi vino si adu-ti darul." (Matei 5,23-24)

102:13 Daca vi se spun cuvinte nerabdatoare, nu dati niciodata un raspuns in acelasi spirit. Amintiti-va ca "un raspuns bland potoleste mania" (Proverbe 15,1). Si exista o putere minunata in tacere. Cuvintele adresate ca raspuns unuia care este manios nu servesc uneori decat ca sa-l exaspereze. Dar mania intampinata cu tacere, intr-un spirit iubitor, ingaduitor, se stinge repede.

102:14 Sub o furtuna de cuvinte usturatoare, defaimatoare, tineti-va mintea ancorata in Cuvantul lui Dumnezeu. Mintea si inima sa fie umplute cu fagaduintele lui Dumnezeu. Daca sunteti tratati rau sau acuzati pe nedrept, in loc sa dati un raspuns manios, repetati-va in minte promisiunile pretioase.

102:15 "Nu te lasa biruit de rau, ci biruieste raul prin bine." (Romani 12,21)

102:16 "Incredinteaza-ti soarta in mana Domnului, increde-te in El, si El va lucra, El va face sa straluceasca dreptatea ta ca lumina, si dreptul tau ca soarele la amiaza." (Psalmi 37,5-6)

102:17 "Nu este nimic acoperit, care nu va fi descoperit, nici ascuns, care nu va fi cunoscut." (Luca 12,2)

102:18 "Ai lasat pe oameni sa incalece pe capetele noastre, am trecut prin foc si prin apa; dar Tu ne-ai scos si ne-ai dat din belsug." (Psalmi 66,12)

102:19 Avem inclinatia sa cautam la semenii nostri compatimire si incurajare, in loc sa le cautam la Isus. In indurarea si credinciosia Sa, Dumnezeu ingaduie adesea ca aceia in care ne punem increderea sa ne insele asteptarile, ca sa putem intelege nebunia de a ne increde in om si de a face taria noastra din ceea ce este carne muritoare. Sa ne incredem pe deplin in Dumnezeu, cu umilinta, fara egoism. El cunoaste intristarile

102:20 pe care le simtim in adancul fiintei noastre, dar pe care nu le putem exprima. Cand totul pare intunecat si inexplicabil, amintiti-va cuvintele lui Hristos: "Ce fac Eu, tu nu pricepi acum, dar vei pricepe dupa aceea" (Ioan 13,7).

102:21 Studiati istoria lui Iosif si a lui Daniel. Domnul nu a impiedicat uneltirile oamenilor care cautau sa le faca rau; dar a facut ca toate aceste mijloace sa lucreze pentru binele slujitorilor Sai, care, in mijlocul incercarilor si luptelor, si-au pastrat credinta si loialitatea.

102:22 Cata vreme suntem in lume, ne vom confrunta cu influente potrivnice. Vor exista provocari, pentru a ne pune la incercare stapanirea de sine; iar harurile crestine se dezvolta prin intampinarea acestora intr-un spirit linistit. Daca Hristos este in noi, vom fi rabdatori, buni si indelung rabdatori, optimisti in mijlocul supararilor si starilor de iritare. Zi de zi si an de an, vom birui eul si vom creste pana la un eroism nobil. Aceasta este sarcina pe care am primit-o; dar ea nu poate fi implinita fara ajutorul lui Isus, fara o hotarare ferma, un tel nestramutat, o veghere neincetata si rugaciune continua. Fiecare dintre noi are de dus o lupta. Nici macar Dumnezeu nu poate aduce noblete caracterelor noastre si nu poate face ca vietile sa ne fie folositoare, daca nu devenim impreuna lucratori cu El. Cei care refuza lupta pierd taria si bucuria victoriei.

102:23 Nu trebuie sa tinem o evidenta personala a incercarilor si dificultatilor, intristarilor si durerilor noastre. Toate aceste lucruri sunt scrise in carti, iar cerul va avea grija de ele. In timp ce numaram lucrurile dezagreabile, multe altele, asupra carora putem reflecta cu placere, ni se sterg din memorie, cum ar fi: bunatatea plina de indurare a lui Dumnezeu, care ne inconjoara in fiecare clipa, si iubirea care ii face pe ingeri sa se minuneze - ca Dumnezeu a dat pe Fiul Sau sa moara pentru noi. Daca simtiti, ca lucratori pentru Hristos, ca ati avut griji si incercari mai mari decat au avut altii, amintiti-va ca pentru voi exista o pace necunoscuta celor care se feresc de aceste

102:24 poveri. Exista mangaiere si bucurie in serviciul lui Hristos. Lumea trebuie sa vada ca o viata cu El nu este un esec.

102:25 Daca nu-ti simti inima usoara si voioasa, nu vorbi despre simtamintele tale. Nu arunca nici o umbra asupra vietilor altora. O religie rece, fara soare, nu atrage niciodata suflete la Hristos. Le indeparteaza de El in plasele pe care Satana le-a intins pentru picioarele celor ratacitori. In loc sa te gandesti la descurajarile tale, gandeste-te la puterea pe care o poti cere in Numele lui Hristos. Imaginatia ta sa se prinda de lucrurile nevazute. Gandurile tale sa se indrepte catre dovezile iubirii celei mari a lui Dumnezeu pentru tine. Credinta poate rezista incercarii, poate face fata ispitei, poate suporta apasarea dezamagirii. Isus traieste ca Aparator al nostru. Tot ceea ce ne este asigurat prin mijlocirea Sa ne apartine.

102:26 Nu crezi ca Hristos ii pretuieste pe aceia care vietuiesc in sfintenie pentru El? Nu crezi ca ii viziteaza pe aceia care, asemenea preaiubitului Ioan in exil, se afla pentru El in locuri grele si apasatoare? Dumnezeu nu va putea accepta ca vreunul din lucratorii Sai cu inima curata sa fie lasat singur, sa lupte impotriva unor forte mult superioare si sa fie biruit. El pastreaza ca pe un giuvaer pretios pe orice om a carui viata este ascunsa cu Hristos in El. Despre fiecare dintre acestia, El spune: "Te voi pastra ca o pecete; caci Eu te-am ales" (Hagai 2,23).

102:27 Apoi vorbeste despre fagaduinte; vorbeste despre dorinta lui Hristos de a binecuvanta. El nu uita de noi nici o clipa. Cand, oricat ar fi de neplacute imprejurarile, ne odihnim cu incredere in iubirea Sa si ne inchidem in El, simtamantul prezentei Sale ne va inspira o bucurie adanca, linistita. Hristos a spus despre Sine: "Eu (...) nu fac nimic de la Mine Insumi, ci vorbesc dupa cum M-a invatat Tatal Meu. Cel ce M-a trimis este cu Mine; Tatal nu M-a lasat singur, pentru ca totdeauna fac ce-I este placut" (Ioan 8,28-29).

102:28 Prezenta Tatalui L-a inconjurat pe Hristos si nimic nu L-a lovit

102:29 in afara de ceea ce a ingaduit iubirea infinita, pentru binecuvantarea lumii. Acesta era izvorul mangaierii Sale, acesta este si al nostru. Cel care este umplut cu Duhul lui Hristos ramane in Hristos. Orice ar veni asupra-i vine de la Mantuitorul, care il inconjoara cu prezenta Sa. Nimic nu il poate atinge daca Domnul nu aproba. Toate suferintele si necazurile noastre, toate ispitele si incercarile, toate intristarile si durerile, toate persecutiile si privatiunile, pe scurt, toate lucreaza impreuna pentru binele nostru. Toate experientele si imprejurarile sunt lucratorii lui Dumnezeu prin care binele ajunge la noi.

102:30 Daca ne dam seama de indelunga rabdare a lui Dumnezeu fata de noi, nu vom fi gasiti judecandu-i sau acuzandu-i pe altii. Cand Hristos traia pe pamant, cat de surprinsi ar fi fost cei cu care statuse de vorba daca, dupa ce L-ar fi cunoscut, L-ar fi auzit rostind un singur cuvant acuzator, defaimator sau nerabdator. Sa nu uitam ca aceia care Il iubesc trebuie sa Il reprezinte in caracter.

102:31 "Iubiti-va unii pe altii cu o dragoste frateasca. In cinste, fiecare sa dea intaietate altuia." (Romani 12,10). "Nu intoarceti rau pentru rau, nici ocara pentru ocara; dimpotriva, binecuvantati, caci la aceasta ati fost chemati: sa mosteniti binecuvantarea" (1 Petru 3,9).

102:32 Domnul Isus pretinde ca noi sa recunoastem drepturile fiecarui om. Trebuie luate in consideratie drepturile sociale ale oamenilor si drepturile lor de crestini. Toti trebuie sa fie tratati cu rafinament si delicatete, ca fii si fiice ale lui Dumnezeu.

102:33 Crestinismul va produce oameni onorabili [Cuvantul folosit in original este "gentleman" (n.tr.)] . Hristos a fost amabil chiar fata de persecutorii Sai; si urmasii Sai vor manifesta acelasi spirit. Priviti-l pe Pavel cand a fost adus inaintea carmuitorilor. Cuvantarea sa tinuta inaintea lui Agripa este o ilustrare atat a adevaratei politeti, cat si a unei lectii de elocinta. Evanghelia

102:34 nu incurajeaza politetea formala, care este o practica obisnuita in lume, ci amabilitatea care izvoraste dintr-o bunatate neprefacuta a inimii.

102:35 Cea mai atenta cultivare a manierelor de convenienta mondena nu este de ajuns pentru a ascunde orice toana, judecata aspra si limbajul deplasat. Adevaratul rafinament nu va fi niciodata dat pe fata atata timp cat eul este considerat valoare suprema. Iubirea trebuie sa locuiasca in inima. Un crestin care nu accepta compromisuri isi gaseste motivatia faptelor in iubirea adanca din inima sa, iubirea pentru Stapanul sau. Prin radacinile afectiunii lui fata de Hristos, se inalta seva unui interes altruist fata de semenii sai. Dragostea confera posesorului ei har, decenta si un comportament atragator. Ea lumineaza infatisarea si coboara vocea; rafineaza si inalta intreaga fiinta.

102:36 Viata este constituita in cea mai mare parte nu din mari jertfe si realizari minunate, ci din lucruri marunte. Cel mai adesea, prin lucrurile marunte - care par atat de nevrednice de a fi luate in seama - este adus in viata noastra un mare bine sau un mare rau. Obiceiurile se formeaza si caracterul este modelat gresit tocmai prin esecul nostru de a trece cu bine probele lucrurilor marunte cu care suntem confruntati; iar cand vin marile incercari, ne gasesc nepregatiti. Numai actionand din principiu in probele vietii de zi cu zi putem dobandi puterea de a ramane neclintiti si credinciosi in cele mai periculoase si mai dificile situatii.

102:37 Nu suntem niciodata singuri. Fie ca ni-L alegem, fie ca nu, avem un Tovaras. Aminteste-ti ca, oriunde te afli, orice vei face, Dumnezeu este acolo. Nimic din ceea ce este spus, facut sau gandit nu poate scapa atentiei Sale. Ai un martor pentru fiecare cuvant sau fapta - pe Dumnezeu Cel Sfant, Cel ce uraste pacatul. Gandeste-te mereu la acest lucru inainte sa vorbesti sau sa actionezi. Crestin fiind, esti

102:38 membru al familiei imparatesti, copil al Imparatului ceresc. Sa nu spui nici un cuvant, sa nu faci nimic care va aduce dezonoare asupra frumosului "nume pe care-l purtati" (Iacov 2,7).

102:39 Studiaza cu atentie caracterul divin-uman si intreaba-te mereu: "Ce-ar face Isus daca ar fi in locul meu?" Aceasta ar trebui sa fie stacheta datoriei noastre. Nu te plasa in mod inutil in societatea celor care, prin siretenia lor, iti vor slabi hotararea de a face binele sau vor aduce o pata asupra constiintei tale. Sa nu faci nimic printre necunoscuti, pe strada, in tramvai [Cuvantul folosit de autoare este "car"; in zilele noastre, este inteles cel mai adesea ca masina mica, automobil. Sensurile cuvantului "car" sunt insa mult mai largi, cuvantul desemnand practic orice mijloc de transport cu tractiune animala sau cu motor (caruta - sau car de triumf! - vagon de tramvai sau de tren sau chiar nacela si cabina de ascensor - n.tr.).] , in camin, nimic din toate cate ar putea avea o cat de mica aparenta de rau. Fa in fiecare zi ceva sa imbogatesti, sa infrumusetezi si sa innobilezi viata pe care a rascumparat-o Hristos cu propriul Sau sange.

102:40 Actioneaza mereu din principiu, nu din impuls. Stapaneste-ti inflacararea naturala a firii - prin umilinta si blandete. Nu va ingaduiti nici un fel de usuratate sau neseriozitate. Nici o vorba "de duh" ironica sa nu va scape de pe buze. Nici chiar gandurile nu trebuie lasate fara control. Ele trebuie infranate, aduse in captivitate, in ascultare de Hristos. Sa se indrepte catre lucruri sfinte. Atunci, prin harul lui Hristos, ele vor fi curate si oneste.

102:41 Avem nevoie de inraurirea neincetata a puterii innobilatoare a gandurilor curate. Singura siguranta a oricarui suflet este sa aiba ganduri bune. Caci omul, "asa cum a gandit in sufletul lui, asa este el" (Proverbe 23,7). Puterea stapanirii de sine se intareste prin exercitiu. Ceea ce pare la inceput dificil devine usor daca este repetat in mod constant, pana cand gandurile si faptele bune devin o obisnuinta. Daca dorim, ne putem intoarce de la tot ce este ieftin si inferior si ne putem ridica la un standard inalt; putem fi respectati de oameni si iubiti de Dumnezeu.

102:42 Cultivati obiceiul de a vorbi de bine pe altii. Reflectati asupra calitatilor bune ale celor cu care va insotiti si observati cat mai putin posibil erorile si cusururile lor. Cand sunteti ispititi sa va plangeti de ceea ce a spus sau a facut cineva, aratati-va pretuirea pentru ceva din viata sau caracterul acelei persoane. Cultivati spiritul de a fi multumitor. Laudati-L pe Dumnezeu pentru dragostea Sa minunata, aratata prin aceea ca a dat pe Hristos sa moara pentru noi. Nu castigam nici-odata nimic daca ne gandim la nemultumirile noastre. Dumnezeu ne cheama sa ne gandim la indurarea Sa si la iubirea Lui fara pereche, pentru a fi inspirati cu laude la adresa Sa.

102:43 Lucratorii sinceri nu au timp sa se ocupe de greselile altora. Nu ne putem permite sa traim din pleava greselilor si metehnelor altora. Vorbirea de rau este un blestem indoit, cazand cu mai multa greutate asupra celui ce spune decat asupra celui ce asculta. Cel care seamana semintele invrajbirii si neintelegerii culege roadele mortale in propriul sau suflet. Insusi faptul de a cauta raul in altii dezvolta raul in cei ce privesc. Ocupandu-ne de greselile altora, suntem schimbati dupa chipul acesta. Insa, privind la Isus, vorbind despre dragostea Sa si perfectiunea caracterului Sau, ne schimbam dupa chipul Lui. Contempland idealul maret pe care l-a pus inaintea noastra, vom fi inaltati intr-o atmosfera curata si sfanta - ne vom afla chiar in prezenta lui Dumnezeu. Cand vom fi acolo, vom reflecta o lumina care va straluci asupra tuturor celor care au legaturi cu noi.

102:44 In loc sa-i criticati si sa-i condamnati pe altii, spuneti: "Trebuie sa-mi lucrez propria mantuire. Daca eu cooperez cu Cel care doreste sa-mi salveze sufletul, trebuie sa ma controlez neincetat. Trebuie sa indepartez orice rau din viata mea. Trebuie sa birui orice defect. Trebuie sa devin o faptura noua in Hristos. Atunci, in loc sa-i slabesc pe cei care se lupta impotriva raului, ii pot intari prin cuvinte de incurajare". Suntem prea indiferenti unii fata de altii. Uitam prea adesea ca tovarasii nostri de lucrare au nevoie de tarie si imbarbatare. Nu uitati sa-i asigurati de interesul si simpatia voastra fata de ei.

102:45 Ajutati-i prin rugaciunile voastre si ei sa stie ca faceti acest lucru.

102:46 Nu toti cei ce marturisesc ca sunt lucratori pentru Hristos sunt ucenici adevarati. Printre cei ce poarta Numele Sau si care se afla chiar in numarul lucratorilor Lui, exista unii care nu Il reprezinta in caracter. Ei nu sunt condusi de principiile Sale. Aceste persoane sunt adesea o cauza de nedumerire si descurajare pentru tovarasii lor de lucrare, care sunt tineri in ce priveste experienta crestina; insa nici unul dintre ei nu trebuie sa se lase indus in eroare. Hristos ne-a dat un exemplu desavarsit si ne indeamna sa-L urmam pe El.

102:47 Pana la sfarsitul timpului va exista neghina prin grau. Cand servitorii stapanului casei, in zelul pe care-l aveau pentru onoarea sa, au cerut permisiunea sa smulga neghina, acesta a spus: "Nu, ca nu cumva, smulgand neghina, sa smulgeti si graul impreuna cu ea. Lasati-le sa creasca amandoua pana la seceris" (Matei 13,29-30).

102:48 In mila si indelunga Sa rabdare, Dumnezeu ii ingaduie cu toleranta pe cei indaratnici si chiar pe cei cu inima nesincera. Printre apostolii alesi ai lui Hristos a fost si tradatorul Iuda. Atunci sa existe motiv de surprindere sau descurajare ca sunt si unii vicleni printre lucratorii Sai de astazi? Daca Acela care citeste inimile l-a ingaduit pe cel despre care stia ca este tradatorul Sau, cu ce rabdare ar trebui sa-i ingaduim noi pe cei gresiti?

102:49 Si nu toti sunt ca Iuda - nici chiar dintre aceia care par pacatosi din cale afara. Petru, aprins, nesabuit si increzator in el insusi, parea adesea cu mult mai dezavantajat decat Iuda. El primea mult mai des reprosuri din partea Mantuitorului. Dar ce viata de slujire si sacrificiu a fost viata sa! Ce marturie reprezinta aceasta pentru puterea harului lui Dumnezeu! In masura in care suntem in stare, trebuie sa fim pentru altii ce a fost Isus pentru ucenicii Sai cand a umblat si a vorbit cu ei pe pamant.

102:50 Priviti la voi insiva ca misionari - mai intai de toate printre

102:51 tovarasii vostri de lucrare. Adesea, este nevoie de foarte mult timp si munca pentru a castiga un singur suflet la Hristos. Iar cand un suflet se intoarce de la pacat la neprihanire, este bucurie intre ingeri. Credeti ca duhurile slujitoare care vegheaza asupra acestor suflete sunt multumite sa vada cu cata indiferenta sunt tratate de catre unii care pretind ca sunt crestini? Daca Isus ar proceda cu noi in felul in care prea adesea ne purtam unii cu altii, cine ar mai putea fi salvat dintre noi?

102:52 Aduceti-va aminte ca nu puteti citi inimile. Nu cunoasteti motivele care au stat la baza faptelor pe care le priviti ca fiind gresite. Sunt multi care nu au primit o educatie corecta; caracterele lor sunt diforme, sunt plamaditi dintr-un material dur si colturos si par suciti in orice privinta. Insa harul lui Hristos ii poate transforma. Nu-i aruncati niciodata la o parte, nu-i impingeti niciodata spre descurajare sau disperare, zicand: "M-ai dezamagit si nu voi incerca sa te ajut." Cateva cuvinte spuse cu nesabuinta la provocare - ceea ce credem noi ca merita - pot taia firele influentei care ar fi trebuit sa lege inimile lor de ale noastre.

102:53 Viata consecventa, indelunga rabdare, spiritul care ramane calm cand este provocat reprezinta intotdeauna argumentul cel mai convingator si apelul cel mai solemn. Daca ati avut ocazii si avantaje de care nu s-au bucurat altii, luati acest lucru in calcul si fiti un invatator mereu intelept, mereu atent si bland.

102:54 Pentru ca ceara sa primeasca amprenta clara si adanca a sigiliului, nu apesi sigiliul pe ea cu graba si violenta; il pui cu grija pe aceasta si il apesi incet, ferm, pana cand ceara s-a intarit dupa forma lui. Intr-un mod asemanator sa va purtati cu sufletele omenesti. Exercitarea permanenta a influentei crestine este secretul puterii ei, si aceasta depinde de statornicia cu care manifestati caracterul lui Hristos. Ajutati-i pe cei care au gresit, spunandu-le experientele voastre.

102:55 Aratati-le cum, cand ati facut greseli grave, rabdarea, bunatatea si ajutorul venit din partea tovarasilor vostri de lucrare v-au dat curaj si speranta.

102:56 Pana la judecata, nu veti sti care a fost influenta unei purtari blande si atente fata de cei nestatornici, irationali, nevrednici. Cand ne confruntam cu nerecunostinta si inselarea increderii sfinte, suntem provocati sa ne manifestam dispretul sau indignarea. Cei vinovati se asteapta la acestea, sunt pregatiti pentru ele. Dar rabdarea plina de bunatate ii ia prin surprindere si adesea trezeste in ei pornirile lor mai bune si o dorinta de a duce o viata mai nobila.

102:57 "Fratilor, chiar daca un om ar cadea deodata in vreo greseala, voi, care sunteti duhovnicesti, sa-l ridicati cu duhul blandetii. Si ia seama la tine insuti, ca sa nu fii ispitit si tu. Purtati-va sarcinile unii altora, si veti implini astfel legea lui Hristos." (Galateni 6,1-2)

102:58 Toti cei ce marturisesc ca sunt copii ai lui Dumnezeu ar trebui sa-si aminteasca faptul ca, in calitate de misionari, vor fi adusi in legatura cu toate felurile de gandiri. Cu cele rafinate si cu cele grosolane, cu cele umile si cu cele mandre, cu cele religioase si cu cele sceptice, cu cele educate si cu cele nestiutoare, cu cele ale bogatilor si cu cele ale saracilor. Aceste

102:59 minti diferite nu pot fi tratate toate in acelasi fel; insa toate au nevoie de blandete si intelegere. Prin contact reciproc, mintile noastre ar trebui sa se cizeleze si sa capete rafinament. Depindem unii de altii, fiind strans legati prin legaturile fratiei umane.

102:60 Depindem unul de-altul - ne e dat de sus, Prieteni dac'am fi sau sluga, sau stapan. Ne-ndeamna Cerul sa strigam dupa-ajutor Pan' slabiciunea unuia-i de-ajuns S-adauge la forta tuturor.

102:61 Crestinismul ajunge in legatura cu lumea prin relatiile sociale. Fiecare barbat sau femeie care a primit lumina divina trebuie sa raspandeasca de asemenea lumina pe cararea celor care nu cunosc calea cea mai buna. Influenta sociala, sfintita de Duhul lui Hristos, trebuie cultivata pentru a aduce suflete la Mantuitorul. Hristos nu trebuie ascuns in inima ca o comoara mult ravnita, pentru ca de ea sa se bucure numai posesorul ei. Trebuie sa-L avem pe Hristos in noi ca un izvor care tasneste in viata vesnica, inviorandu-i pe toti aceia care vin in contact cu noi.

102:62 Crestere si slujire

102:63 Fiti oameni, intariti-va!

102:64 Viata de crestin este mai mult decat considera multi ca este. Ea nu consta doar in blandete, rabdare, umilinta si bunavointa. Aceste calitati sunt esentiale; dar este, de asemenea, nevoie de curaj, forta, energie si perseverenta. Cararea pe care o indica Hristos este un drum ingust, al tagaduirii de sine. Pentru a porni pe aceasta carare si a razbi prin dificultati si descurajari, este nevoie de oameni care sa fie mai mult decat niste fapturi plapande.

102:65 TARIA DE CARACTER

102:66 Este nevoie de barbati tenace, barbati care sa nu astepte netezirea caii lor si indepartarea tuturor piedicilor, barbati care sa inspire un zel proaspat eforturilor apatice ale lucratorilor deprimati, barbati ale caror inimi sunt incalzite de dragostea crestina si ale caror maini sunt tari pentru a face lucrarea Stapanului lor.

102:67 Unii care se angajeaza in lucrarea misionara sunt slabi, fara putere, lipsiti de indrazneala si se descurajeaza usor. Le lipseste un spirit energic. Nu au acele trasaturi pozitive de caracter care dau puterea de a face ceva - spiritul si energia care aprind entuziasmul. Cei care doresc sa aiba succes trebuie sa fie curajosi si increzatori. Ei nu trebuie sa cultive numai calitatile pasive, ci si pe cele active. Desi urmeaza ca ei sa dea un raspuns plin de blandete, care indeparteaza

102:68 mania, trebuie sa aiba curajul unui erou pentru a rezista inaintea raului. Alaturi de iubirea care rabda totul, ei au nevoie de taria de caracter care va face din influenta lor o putere pozitiva.

102:69 Unii nu au deloc tarie de caracter. Planurile si telurile lor nu au o forma hotarata si nici consecventa. Ei nu dau in lume decat un ajutor practic limitat. Ar trebui biruita aceasta slabiciune, nehotarare si ineficacitate. In adevaratul caracter crestin, exista o consecventa care nu poate fi transformata sau inabusita de imprejurari nefavorabile. Trebuie sa avem o coloana vertebrala a moralitatii, o integritate care nu poate fi magulita, mituita sau ingrozita.

102:70 Dumnezeu doreste ca noi sa ne folosim de fiecare ocazie pentru a dobandi o pregatire pentru lucrarea Sa. El asteapta ca noi sa depunem toate eforturile pentru implinirea acesteia si sa ne pastram inimile treze fata de caracterul ei sacru si raspunderile sale infricosatoare.

102:71 Multi care sunt apti sa infaptuiasca o lucrare excelenta realizeaza putin pentru ca incearca putin. Mii trec prin viata ca si cum n-ar avea nici un obiectiv mare pentru care sa traiasca, nici un standard inalt pe care sa-l atinga. Un motiv pentru aceasta este pretul scazut pe care-l pun pe ei insisi. Hristos a platit un pret infinit pentru noi si doreste sa ne evaluam conform pretului platit.

102:72 Nu va multumiti cu atingerea unui standard scazut. Noi nu suntem ceea ce am putea fi sau ceea ce doreste Dumnezeu sa fim. Dumnezeu ne-a dat puteri ale ratiunii nu pentru a ramane inactive sau pentru a fi stricate prin urmarirea unor scopuri pamantesti si josnice, ci pentru a putea fi dezvoltate in cea mai inalta masura, rafinate, sfintite, innobilate si folosite pentru promovarea intereselor imparatiei Sale.

102:73 Nimeni nu ar trebui sa consimta sa fie o simpla masina, condusa de mintea altui om. Dumnezeu ne-a dat capacitatea de a gandi si de a actiona, iar voi veti putea deveni capabili de a purta poveri, actionand cu chibzuinta.

102:74 Ramaneti cu personalitatea voastra, pe care v-a daruit-o Dumnezeu. Nu fiti umbra nici unui alt om. Asteptati-va ca Domnul sa lucreze in, cu si prin voi.

102:75 Sa nu ganditi niciodata ca ati invatat indeajuns si ca acum va puteti relaxa dupa eforturile voastre. Mintea cultivata este masura omului. Educatia voastra ar trebui sa continue toata viata; zilnic ar trebui sa invatati si sa folositi practic cunostintele dobandite.

102:76 Aduceti-va aminte ca, oricare ar fi pozitia in care lucrati, dati la iveala o motivatie si va dezvoltati un caracter. Oricare ar fi lucrarea voastra, impliniti-o cu sarguinta si exactitate; biruiti inclinatia de a cauta o sarcina usoara.

102:77 Spiritul si principiile pe care le dezvaluie cineva in munca de zi cu zi vor fi date la iveala in intreaga viata. Cei care doresc o sarcina fixa de indeplinit si un salariu fix si care vor sa se dovedeasca perfect potriviti pentru ceva, fara sa se mai necajeasca sa se adapteze sau sa faca vreo pregatire, nu sunt cei pe care ii cheama Dumnezeu sa lucreze pentru cauza Sa. Cei care calculeaza cum sa dea cat mai putin posibil din puterea lor fizica, intelectuala si morala nu sunt lucratorii asupra carora Domnul sa poata revarsa un belsug de binecuvantare. Exemplul lor este molipsitor. Interesul propriu este principiul dupa care se calauzesc. Cei care trebuie supravegheati si care lucreaza numai daca li se arata explicit fiecare datorie nu sunt aceia care vor fi chemati buni si credinciosi. Este nevoie de lucratori care dau dovada de spirit energic, integritate, harnicie, care sunt gata sa faca orice lucru care trebuie facut.

102:78 Nu spun lucrul acesta ca sa va dau o porunca; ci pentru ravna altora, si ca sa pun la incercare curatia dragostei voastre. (2 Corinteni 8,9)

102:79 Multi devin incapabili, fugind de raspunderi de teama esecului. Astfel, ei nu reusesc sa dobandeasca acea educatie rezultata din experienta, pe care cititul, studiul si toate celelalte avantaje castigate altfel nu le-o pot oferi.

102:80 Omul poate modifica imprejurarile, dar imprejurarile nu ar trebui lasate sa lucreze asupra omului. Ar trebui sa ne folosim de imprejurari ca fiind instrumente prin care sa lucram. Noi trebuie sa le stapanim, nu sa le lasam sa ne ia in stapanire.

102:81 Oameni puternici sunt aceia care au fost infruntati, sicanati si care au intampinat impotrivire. Punandu-si fortele in miscare, ei descopera ca obstacolele pe care le intalnesc se dovedesc a fi pentru ei adevarate binecuvantari. Ei castiga incredere de sine. Luptele si incurcaturile cer exercitiul increderii in Dumnezeu si acea statornicie care sporeste puterea.

102:82 Hristos nu avea un timp anumit alocat slujirii. El nu-Si masura lucrarea cu ora. Timpul, inima, sufletul si taria Sa erau date pentru binecuvantarea umanitatii. Petrecea zile obositoare in lucrare si nopti lungi aplecat in rugaciune pentru har si tarie, ca sa fie in stare sa faca o lucrare mai mare. Cu strigate puternice si lacrimi, El Isi trimitea cererile catre cer, pentru ca natura Sa umana sa poata fi intarita si sa primeasca puteri noi ca sa-l infrunte pe vrajmasul viclean in toate lucrarile lui de amagire, sa fie inviorat pentru a-Si implini misiunea de ridicare a omenirii. El le spune lucratorilor Sai: "Pentru ca Eu v-am dat o pilda, ca si voi sa faceti cum am facut Eu" (Ioan 13,15).

102:83 "Dragostea lui Hristos", spune Pavel, "ne strange" (2 Corinteni 5,14). Acesta a fost principiul calauzitor al comportamentului sau; era taria motivatiei sale. Daca in calea datoriei sale zelul i se stingea pentru o clipa, o singura privire catre cruce il ajuta sa-si incinga din nou coapsele mintii si sa inainteze pe drumul tagaduirii de sine. In straduintele lui pentru fratii sai, se sprijinea mult pe iubirea nesfarsita aratata in jertfa lui Hristos, cu puterea sa care supune si constrange.

102:84 Cat de puternic si cat de miscator este apelul Sau: "Caci cunoasteti harul Domnului nostru Isus Hristos. El, macar ca era bogat, S-a facut sarac pentru voi, pentru ca, prin saracia Lui, voi sa va imbogatiti" (2 Corinteni 8,9). Cunoasteti inaltimea de la care S-a coborat si la ce adancimi ale umilintei S-a plecat. Pasii Sai au intrat pe cararea jertfirii si nu au parasit-o pana cand Si-a dat viata. Nu a existat odihna pentru El intre tronul din cer si cruce. Dragostea Lui pentru om L-a facut sa suporte orice insulta si sa rabde orice nedreptate.

102:85 Pavel ne povatuieste ca "fiecare din voi sa se uite nu la foloasele lui, ci si la foloasele altora". Ne indeamna sa avem in noi gandul "care era si in Hristos Isus: El, macar ca avea chipul lui Dumnezeu, totusi n-a crezut ca un lucru de apucat sa fie deopotriva cu Dumnezeu, ci S-a dezbracat [sau "S-a golit" (n.tr.). ] pe Sine Insusi si a luat chip de rob, facandu-Se asemenea oamenilor. La infatisare a fot gasit ca un om, S-a smerit si S-a facut ascultator pana la moarte, si inca moarte de cruce" (Filipeni 2,4-8).

102:86 Pavel era extrem de preocupat ca umilinta lui Hristos sa se vada si sa fie inteleasa. El era convins ca, daca oamenii ar putea fi condusi sa mediteze asupra uimitoarei jertfe aduse de Maiestatea cerului, egoismul ar fi izgonit din inimile lor. Apostolul zaboveste asupra fiecarui punct, pentru ca noi sa putem intelege intr-o oarecare masura minunata bunavointa a Mantuitorului, manifestata in favoarea pacatosilor. El canalizeaza mintile mai intai catre pozitia pe care Hristos a ocupat-o in cer, in sanul Tatalui Sau; dupa aceea, Il arata lasandu-Si deoparte slava, supunandu-Se de bunavoie conditiilor umilitoare din viata omului, asumandu-Si responsabilitatile de rob si devenind ascultator pana la moarte, si inca cea mai rusinoasa si revoltatoare, cu agonia cea mai lunga - moartea pe cruce. Putem contempla noi aceasta minunata manifestare a iubirii lui Dumnezeu fara recunostinta si iubire si fara simtamantul adanc al faptului ca nu suntem ai nostri? Un asemenea

102:87 stapan nu ar trebui slujit din motive egoiste si in sila.

102:88 "Caci stiti", spune Petru, "ca nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, ati fost rascumparati" (1 Petru 1,18). O, daca acestea ar fi fost suficiente pentru cumpararea mantuirii omului, cat de usor s-ar fi implinit acest lucru de catre Acela care spune: "Al Meu este argintul si al Meu este aurul!" (Hagai 2,8). Dar pacatosul putea fi rascumparat numai prin sangele pretios al Fiului lui Dumnezeu. Cei care, nereusind sa puna pret pe aceasta jertfa minunata, se abtin sa-I slujeasca lui Hristos vor pieri in egoismul lor.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: