English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Cugetari de pe Muntele Fericirilor

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Cugetari de pe Muntele Fericirilor, 8


8:1 Cap. 6 - Rugaciunea Domnului

8:2 "Iata cum trebuie sa va rugati." Matei 6,9.

8:3 Rugaciunea domneasca a fost data de doua ori de Mantuitorul, prima data multimii, in Predica de pe Munte, si a doua oara, la cateva luni dupa aceea, numai ucenicilor. Ucenicii plecasera pentru scurta vreme de langa Domnul, iar la intoarcere L-au gasit cufundat in comuniune cu Dumnezeu. Fara sa tina seama de prezenta lor, El continua sa Se roage cu voce tare. Fata Mantuitorului era luminata de o stralucire cereasca. El parea a fi chiar in prezenta Celui nevazut, iar in cuvintele Sale era o putere vie, deoarece vorbea cu Dumnezeu.

8:4 Inimile ucenicilor care ascultau erau adanc miscate. Ei au observat cat de des petrecea El ore lungi in singuratate, in comuniune cu Tatal Sau. El Isi petrecea zilele, slujind multimilor care se ingramadeau in jurul Lui si dezvaluind gandurile perfide ale rabinilor. Munca aceasta neincetata Il istovea adesea asa de mult, incat mama si fratii Sai, si chiar ucenicii Sai, se temeau ca-Si va primejdui viata. Dar, cand Se intorcea de la orele de rugaciune, care incheiau obositoarea zi, ei vedeau ca fata Sa era plina de pace si un suflu de reinviorare parea ca strabate fiinta Sa. El venea zi dupa zi, de la orele petrecute cu Dumnezeu, ca sa le aduca oamenilor lumina din ceruri. Ucenicii ajunsesera sa faca

8:5 o legatura intre orele Sale de rugaciune si puterea cuvintelor Sale. Acum, cand ascultau rugaciunea Sa fierbinte, inimile lor erau pline de respect si smerenie. Cand El a incetat sa Se mai roage, patrunsi de marea lor lipsa, ucenicii I-au zis: "Doamne, invata-ne sa ne rugam" (Luca 11,1).

8:6 Isus nu le-a dat un nou model de rugaciune, ci o repeta pe aceea pe care le-o spusese mai inainte: "Trebuie sa pricepeti ce v-am dat mai inainte. Rugaciunea aceea are un inteles adanc, pe care inca nu l-ati patruns".

8:7 Totusi, Mantuitorul nu ne margineste numai la folosirea acestor cuvinte. Ca Unul care este strans legat de omenirea aceasta, El prezinta rugaciunea Sa ideala - cuvinte asa de simple, ca pot fi folosite si pricepute chiar de un copilas, si totusi atat de cuprinzatoare, incat insemnatatea lor nu poate fi niciodata cuprinsa, nici chiar de mintile cele mai agere. Suntem indemnati sa venim inaintea Tatalui cu prinosul nostru de multumire, sa Ii facem cunoscute dorintele noastre, sa ne marturisim pacatele si sa cerem harul Sau, potrivit cu fagaduinta Sa.

8:8 "Cand va rugati, sa ziceti: 'Tatal nostru'." Luca 11,2.

8:9 Isus ne invata sa-L numim pe Tatal Sau, Tatal nostru. Lui nu-I este rusine sa ne numeasca frati. (Evrei 2,11). Atat de voioasa, atat de dornica este inima Mantuitorului sa ne spuna bun venit, ca membri ai familiei lui Dumnezeu, incat, din primele cuvinte pe care trebuie sa le folosim cand ne apropiem de Domnul, El pune asigurarea rudeniei noastre divine: "Tatal nostru".

8:10 Aici se dezvaluie minunatul adevar, plin de incurajare si mangaiere, ca Dumnezeu ne iubeste ca pe Fiul Sau. Aceasta si spunea Domnul Isus in ultima Sa rugaciune pentru ucenicii Sai: "Tu i-ai iubit cum M-ai iubit pe Mine" (Ioan 17,23).

8:11 Lumea aceasta, despre care Satana zisese ca este a lui si pe care o stapanise cu aspra tiranie, era acum inconjurata de iubirea Fiului lui Dumnezeu si, printr-o mare infaptuire, legata iarasi de tronul lui Dumnezeu. Heruvimii si Serafimii, precum si ostile nenumarate ale tuturor lumilor necazute au cantat imnuri de lauda la adresa lui Dumnezeu si a Mielului, in clipa cand a fost asigurata biruinta aceasta. Ei s-au bucurat ca s-a deschis o cale de scapare pentru neamul omenesc decazut si ca pamantul are sa fie rascumparat de sub blestemul pacatului. Dar cat de mult se vor bucura aceia care sunt obiectul unei asa iubiri de neinchipuit!

8:12 Cum am putea sa ne indoim vreodata si sa fim in nesiguranta, cum am putea sa ne simtim orfani? Isus a luat asupra Sa natura omeneasca, tocmai pentru a veni in ajutorul acelora care au calcat Legea. El S-a facut asemenea noua, ca sa putem avea pacea si siguranta vesnica. Avem in ceruri un Aparator si oricine Il primeste ca Mantuitor personal nu este lasat orfan, ca sa poarte povara propriilor sale pacate.

8:13 "Prea iubitilor, acum suntem copii ai lui Dumnezeu". "Si, daca suntem copii, suntem si mostenitori: mostenitori ai lui Dumnezeu si impreuna mostenitori cu Hristos, daca suferim cu adevarat impreuna cu El ca sa fim si proslaviti impreuna cu El". "Si ce vom fi nu s-a aratat inca. Dar stim ca atunci cand Se va arata El vom fi ca El, pentru ca Il vom vedea asa cum este" (1 Ioan 3,2; Rom. 8,17).

8:14 Cel dintai pas pe care-l facem pentru a ne apropia de Dumnezeu este acela de a cunoaste

8:15 si crede iubirea pe care El o are fata de noi (1 Ioan 4,16), deoarece suntem indemnati sa venim la El, constransi de iubirea Sa.

8:16 Intelegerea iubirii lui Dumnezeu aduce dupa sine renuntarea la iubirea de sine. Dandu-I lui Dumnezeu numele de Tatal nostru, ii recunoastem pe toti copiii Sai ca fiind fratii nostri. Suntem toti o parte din marea tesatura a omenirii, toti suntem membri ai unei singure familii. In rugaciunile noastre, trebuie sa-i cuprindem pe toti semenii nostri, ca pe noi insine. Acela care cauta binecuvantari numai pentru sine nu se roaga cum trebuie.

8:17 Dumnezeul nemarginit, zicea Isus, iti da privilegiul de a te apropia de El, numindu-L Tata. Trebuie sa intelegem tot ce se cuprinde in aceasta. Nici un parinte pamantesc n-a lucrat vreodata atat de staruitor pentru un copil ratacit, cum lucreaza Facatorul tau pentru calcatorul de Lege. Nici un interes omenesc, plin de iubire, n-a urmarit vreodata pe cel nepocait cu asa duioase chemari. Dumnezeu locuieste in orice casa; El aude orice cuvant care se rosteste, asculta orice rugaciune care se inalta spre El, ia parte la intristarile si dezamagirile fiecarui suflet, vede ingrijirile care se dau tatalui, mamei, sorei, prietenului si aproapelui. El are grija de trebuintele noastre, iar iubirea, indurarea si harul Sau se revarsa necontenit, ca sa implineasca nevoile noastre.

8:18 Daca te adresezi lui Dumnezeu cu numele de Tata al tau, te recunosti ca fiind copilul Sau, spre a fi condus la intelepciunea Sa si a fi ascultator in toate lucrurile, stiind ca iubirea Sa nu se schimba. Vei accepta si planul Sau pentru viata ta. Ca fiu al lui Dumnezeu, vei socoti onoarea, caracterul, familia si lucrarea Sa, ca fiind de cea mai mare insemnatate pentru tine. Va fi o mare bucurie pentru tine sa recunosti si sa cinstesti legatura ta cu Tatal tau si cu fiecare membru al familiei Sale. Te vei bucura ca poti face un lucru

8:19 oricat de simplu, dar care sa tinda la proslavirea Sa, sau a semenilor tai.

8:20 "Care esti in ceruri". Acela spre care Domnul Isus ne indeamna sa privim ca spre "Tatal nostru" "este in cer; El face tot ce vrea" (Ps. 115,3). Putem sa ne punem toata increderea in El, zicand: "Ori de cate ori ma tem, eu ma incred in Tine" (Psalm 56,3).

8:21 "Sfinteasca-se Numele Tau." Matei 6,9.

8:22 A sfinti Numele Domnului inseamna ca toate cuvintele pe care le spunem despre Fiinta Suprema sa fie rostite cu respect. "Numele Lui este sfant si infricosat" (Ps. 111,9). Nu trebuie ca in vreun chip oarecare sa tratam cu usurinta titlurile sau denumirile Divinitatii. Prin rugaciune, intram in camera de audienta a Celui Prea Inalt; de aceea, trebuie sa venim inaintea Lui plini de o teama sfanta. Ingerii isi acopera fata cand stau inaintea Sa. Heruvimii si serafimii sfinti si stralucitori se apropie de tronul Sau plini de un respect solemn. Cu cat mai mult noi, niste fiinte marginite si pacatoase, ar trebui sa venim intr-un mod respectuos inaintea Domnului, Creatorul nostru!

8:23 Dar a sfinti Numele Domnului inseamna si mai mult. Se poate ca si noi, asemenea iudeilor de pe vremea Domnului, sa dam dovada de cel mai mare respect pentru Dumnezeu, atat cat pot vedea altii, si totusi sa profanam continuu Numele Sau. "Numele Domnului" este "plin de indurare si milostiv, incet la manie, plin de bunatate si credinciosie", "care iarta faradelegea, razvratirea si pacatul" (Ex. 34,5-7). Despre Biserica Domnului Hristos sta scris: "Si iata cum Il vor numi: "Domnul, Neprihanirea noastra'" (Ier. 33,16).

8:24 Numele acesta este dat fiecarui urmas al Domnului Hristos. Este mostenirea copilului lui Dumnezeu. Membrii familiei sunt numiti cu numele Tatalui lor" Profetul Ieremia, in timpul stramtorarii si dureroasei apasari a lui Israel, se ruga astfel: "Numele Tau este chemat peste noi. De aceea nu ne parasi" (Ieremia 14,9).

8:25 Acest Nume este sfintit de ingerii din ceruri, de locuitorii lumilor necazute. Cand te rogi: "Sfinteasca-se Numele Tau", tu ceri ca El sa poata fi sfintit in lumea aceasta, sfintit in tine insuti. Dumnezeu te-a recunoscut inaintea oamenilor si inaintea ingerilor, ca fiind un copil al Sau. Roaga-te sa nu aduci nici o dezonoare frumosului nume pe care-L porti. (Iac. 2,7). Dumnezeu te trimite in lume ca reprezentant al Sau. In fiecare fapta a vietii tale, trebuie sa se dea pe fata Numele lui Dumnezeu. Aceasta cerere te obliga sa ai caracterul Lui. Nu poti sa sfintesti Numele Lui, nu poti sa-L reprezinti in fata lumii, decat daca, prin viata si caracterul tau, reprezinti insasi viata si caracterul lui Dumnezeu. Poti face aceasta numai daca primesti harul si neprihanirea Domnului Hristos.

8:26 "Vie Imparatia Ta." Matei 6,16.

8:27 Dumnezeu este Tatal nostru, care ne iubeste si ne ingrijeste ca pe copiii Sai; dar El mai este si Marele Imparat al universului. Interesele Imparatiei Sale sunt interesele noastre si noi trebuie sa lucram pentru propasirea ei.

8:28 Ucenicii Domnului asteptau grabnica venire a Imparatiei slavei Sale; dar, dandu-le aceasta rugaciune, Isus le arata ca Imparatia aceasta

8:29 nu avea sa fie intemeiata atunci. Ucenicii aveau datoria sa se roage pentru venirea ei, ca pentru un eveniment care urma sa aiba loc in viitor. Insa aceasta rugaciune era si o asigurare pentru ei. Desi nu trebuia sa astepte atunci venirea Imparatiei, faptul ca Isus ii indemna sa se roage pentru ea, era o dovada ca ea avea sa vina la timpul hotarat de Dumnezeu.

8:30 Imparatia harului lui Dumnezeu se statorniceste acum, cand, zi dupa zi, inimi care au fost pline de pacat si razvratire, se predau atotputerniciei iubirii Sale. Dar deplina statornicie a Imparatiei slavei Sale nu va avea loc pana la a doua venirea a Domnului Hristos in aceasta lume. "Domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt" (Dan 7,27). Ei vor mosteni Imparatia care le-a fost pregatita de la intemeierea lumii (Matei 25,34). Si Domnul va lua asupra Sa puterea cea mare si va domni.

8:31 Portile cerului se vor ridica din nou si, cu de zece mii de ori zece mii si mii de mii de sfinti, Mantuitorul nostru va veni ca Imparat si Domn de domni. Iehova Emanuel "va fi Imparat peste tot pamantul. In ziua aceea, Domnul va fi singurul Domn si Numele Lui va fi singurul Nume." (Zah. 14,9). "Cortul lui Dumnezeu" va fi cu oamenii, "si El va locui cu ei si ei vor fi poporul Lui si Dumnezeu Insusi va fi cu ei. El va fi Dumnezeul lor" (Apoc. 21,3).

8:32 Dar Isus a spus ca, inainte de venirea Sa, "Aceasta Evanghelie a Imparatiei va fi propovaduita in toata lumea, ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor" (Mat. 24,14). Imparatia Sa nu va veni pana cand vestea cea buna a harului Sau

8:33 nu va fi dusa peste tot pamantul. Asadar, daca ne predam lui Dumnezeu si castigam suflete pentru El, grabim venirea Imparatiei Sale. Numai aceia care se consacra in slujba Sa, zicand: "Iata-ma, trimite-ma", ca sa deschida ochii orbilor, sa-i intoarca pe oameni de la intuneric la lumina si de sub puterea Satanei la Dumnezeu, "Ca sa primeasca, prin credinta in Mine, iertarea de pacate si mostenirea impreuna cu cei sfinti" (Fapte 26,18), - numai ei se vor ruga in sinceritate "Vie Imparatia Ta".

8:34 "Faca-se voia Ta, precum in cer, si pe pamant." Matei 6,10.

8:35 Voia lui Dumnezeu este rostita prin preceptele sfintei Sale Legi, iau principiile acestei Legi sunt principiile cerului. Ingerii din ceruri nu ajung la o stiinta mai inalta decat cunoasterea vointei lui Dumnezeu; iar indeplinirea vointei Sale este cel mai inalt serviciu la care pot fi angajate puterile lor.

8:36 Dar, in ceruri, serviciul nu este facut din spirit de legalism. Atunci cand Satana s-a razvratit impotriva Legii lui Iehova, ideea ca exista o Lege a aparut inaintea ingerilor ca ceva la care aproape nu se gandisera. In lucrarea lor, ingerii nu se purtau ca servi, ci ca fii. Intre ei si Creatorul lor este o unire desavarsita. Ascultarea nu este o munca grea pentru ei. Iubirea fata de Dumnezeu face din serviciul lor o bucurie. Tot asa, in fiecare suflet in care locuieste Hristos, nadejdea maririi, cuvintele Lui rasuna mereu, mereu: "Imi place sa fac voia Ta, Dumnezeule, si Legea Ta este in adancul inimii mele" (Ps. 40,8).

8:37 Cererea "Faca-se voia Ta, precum in cer, asa si pe pamant" este o rugaciunea ca domnia raului pe pamantul acesta sa se sfarseasca, pacatul sa fie nimicit pentru totdeauna si Impartia dreptatii sa fie statornicita. Atunci, pamantul si cerul vor fi pline "cu toata placerea bunatatii Sale" (2 Tes. 1,11).

8:38 "Painea noastra cea de toate zilele, da-ne-o noua astazi." Matei 6,11.

8:39 Prima jumatate a rugaciunii pe care am invatat-o de la Isus, se refera la Numele, Imparatia si voia lui Dumnezeu - Numele Sau sa fie onorat, Imparatia Sa sa fie intemeiata si voia Sa sa fie implinita. Daca in felul acesta ai pus pe primul loc slujirea lui Dumnezeu, poti sa ceri cu incredere sa fie implinite si propriile tale nevoi. Daca ai renuntat la eul personal si te-ai predat lui Hristos, esti un membru al familiei lui Dumnezeu si tot ce este in casa Tatalui este pentru tine. Toate comorile lui Dumnezeu iti sunt deschise, atat in lumea aceasta, cat si in lumea viitoare. Lucrarea ingerilor, darul Spiritului Sfant, lucrarea slujitorilor Sai, toate sunt pentru tine. Lumea, cu tot ce este in ea, este a ta, in masura in care poate sa-ti faca bine. Chiar vrajmasia celui rau va fi o binecuvantare, pregatindu-te pentru ceruri. Daca "sunteti ai lui Hristos", "toate lucrurile sunt ale voastre" (1 Cor. 3,23.21).

8:40 Acum tu esti ca un copil caruia nu i s-a dat inca mostenirea, dar Dumnezeu nu-ti incredinteaza pretioasa ta avere, ca nu cumva sa te amageasca Satana prin siretlicurile sale mestesugite, asa cum a facut cu prima pereche in Eden.

8:41 Hristos o pastreaza pentru tine intr-un loc unde uzurpatorul nu poate pune mana pe ea. Asemenea unui copil, vei primi si tu zi de zi tot ce-ti trebuie pentru nevoia zilei. In fiecare zi, trebuie sa te rogi: "Painea noastra cea de toate zilele, da-ne-o noua astazi". Sa nu te descurajezi daca nu ai de ajuns pentru ziua de maine. Ai asigurarea fagaduintei Sale: "Am fost tanar si am imbatranit, dar n-am vazut pe cel neprihanit parasit, nici pe urmasii lui cersindu-si painea" (Psalm 37,25). Dumnezeu, care a trimis corbii sa-l hraneasca pe Ilie langa paraul Cherit, nu va trece cu vederea pe nici unul dintre credinciosii si umilii Sai copii. Despre acela care umbla in neprihanire sta scris: "I se va da paine si apa nu-i va lipsi" (Is. 33,16). "Ei nu raman de rusine in ziua nenorocirii, ci au de ajuns in zilele de foamete" (Ps. 37,19). "El, care n-a crutat nici chiar pe Fiul Sau, ci L-a dat pentru noi toti, cum nu ne va da, fara plata, impreuna cu El, toate lucrurile?" (Rom. 8,32). El, care a usurat grijile si necazurile mamei Sale vaduve, si a ajutat-o ca sa ingrijeasca de gospodaria din Nazaret, simpatizeaza cu fiecare mama, in stradania ei de a face rost de hrana copiilor sai. El, care avea mila de gloate, pentru ca erau "necajite si risipite" (Mat. 9,36), inca mai are mila de sarmanii suferinzi. Mana Sa este intinsa spre ei, binecuvantandu-i; si chiar in rugaciunea pe care a dat-o ucenicilor Sai, El ne invata sa ne aducem totdeauna aminte de cei saraci.

8:42 Cand ne rugam: "Painea noastra cea de toate zilele, da-ne-o noua astazi", cerem si pentru altii si pentru noi. Si recunoastem ca ceea ce ne da Dumnezeu nu este numai

8:43 pentru noi. Dumnezeu pune asupra noastra grija de a-l hrani pe cel flamand. In bunatatea Sa, El a pregatit hrana pentru cei sarmani. (Ps. 68,10). Si mai departe zice: "Cand dai un pranz sau o cina, sa nu chemi pe prietenii tai, nici pe fratii tai, nici pe neamurile tale, nici pe vecinii bogati" Ci, cand dai o masa, cheama pe saraci, pe schilozi, pe schiopi, pe orbi. Si va fi ferice de tine, pentru ca ei n-au cu ce sa-ti rasplateasca; dar ti se va rasplati la invierea celor neprihaniti" (Luca 14,12-14).

8:44 "Si Dumnezeu poate sa va umple cu orice har, pentru ca, avand totdeauna, in toate lucrurile din destul, sa prisositi in orice fapta buna". "Sa stiti: cine seamana putin, putin va secera; iar cine seamana mult, mult va secera" (2 Cor. 9,8.6).

8:45 Rugaciunea pentru painea cea de toate zilele cuprinde nu numai hrana pentru intretinerea trupului, ci si painea spirituala, care va hrani sufletul pentru viata vesnica. Isus ne indeamna: "Lucrati nu pentru mancarea pieritoare, ci pentru mancarea care ramane pentru viata vesnica" (Ioan 6,27). El mai zice: "Eu sunt Painea vie, care S-a pogorat din cer. Daca mananca cineva din painea aceasta, va trai in veac" (vers. 51). Mantuitorul nostru este painea vietii si, numai contempland iubirea Sa, primind-o in inima, ne hranim cu painea care se coboara din cer.

8:46 Noi Il primim pe Domnul prin Cuvantul Sau, iar Duhul Sfant ne este dat ca sa descopere acest Cuvant priceperii noastre si sa sadeasca adevarurile Lui in inimile noastre. Trebuie sa ne rugam zi de zi, ca, atunci cand citim Cuvantul Sau, Dumnezeu sa trimita Duhul Sau, spre a ne descoperi adevarul care

8:47 va intari sufletele noastre pentru lupta fiecarei zile.

8:48 Invatandu-ne sa cerem in fiecare zi ce ne trebuie, atat binecuvantarile materiale, cat si cele spirituale, Dumnezeu are de adus la indeplinire un scop spre binele nostru. El doreste sa ajungem sa ne dam seama de faptul ca depindem de necontenita Sa purtare de grija, deoarece El cauta sa ne atraga in comuniune cu Sine. In aceasta comuniune cu Hristos, prin rugaciune si studierea marilor si pretioaselor adevaruri ale Cuvantului Sau, vom fi hraniti ca unii care suntem flamanzi ca unii care suntem insetati, vom fi reinviorati la Izvorul vietii.

8:49 "Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri." Luca 11,4.

8:50 Isus ne invata ca putem primi iertare de la Dumnezeu numai daca ii iertam si noi pe altii. Iubirea lui Dumnezeu ne atrage spre El si aceasta iubire nu poate atinge inimile noastre fara sa dea nastere la iubire pentru fratii nostri.

8:51 Dupa ce incheie rugaciunea domneasca, Isus adauga: "Daca iertati oamenilor greselile lor si Tatal vostru cel ceresc va va ierta greselile voastre. Dar, daca nu iertati oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu va va ierta greselile voastre". Acela care are un spirit neiertator, se desparte chiar de izvorul prin care poate primi harul lui Dumnezeu. Nu trebuie sa credem ca, daca aceia care ne-au vatamat nu vin sa-si marturiseasca raul, noi suntem indreptatiti sa nu-i iertam. E datoria lor, fara indoiala, sa-si umileasca inima prin pocainta si marturisire; dar noi trebuie sa avem

8:52 compatimire fata de cei care ne-au ranit si nu trebuie sa tinem necaz pe ei si sa ne tot gandim la ce ni s-a facut. Dimpotriva, cand speram sa fim iertati de greselile noastre fata de Dumnezeu si noi trebuie sa iertam tuturor acelora care ne-au gresit.

8:53 Dar iertarea are un inteles mai cuprinzator decat isi inchipuie multi. Atunci cand Dumnezeu fagaduieste ca "nu oboseste iertand", ca si cand intelesul acelei fagaduinte ar intrece tot ce putem noi pricepe, adauga: "Caci gandurile Mele nu sunt gandurile voastre si caile voastre nu sunt caile Mele, zice Domnul. Ci, cat sunt de sus cerurile fata de pamant, atat sunt de sus caile Mele fata de caile voastre si gandurile Mele fata de gandurile voastre" (Isaia 55,7-9). Iertarea lui Dumnezeu nu este un simplu act juridic, prin care ne scapa de osanda. Nu este numai iertare de pacat, ci smulgere din pacat. Este revarsarea iubirii rascumparatoare, care transforma inima. David avea adevarata idee despre iertare, cand se ruga: "Zideste in mine o inima curata, Dumnezeule, pune in mine un duh nou si statornic" (Ps. 51,10). Si iarasi zice: "Cat este de departe rasaritul de apus, atat de mult indeparteaza El faradelegile noastre de la noi" (Ps. 103,12).

8:54 Prin Domnul Hristos, Dumnezeu S-a jertfit pentru pacatele noastre. El a suferit moartea cea mai grozava pe cruce, a purtat pentru noi povara vinovatiei, "Cel drept pentru nedrepti", ca sa ne poata descoperi iubirea Sa si sa ne atraga la Sine. El zice: "Fiti buni unii cu altii, milosi, si iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi, in Hristos" (Efes. 4,32).

8:55 Faceti ca Hristos, Viata cea divina, sa locuiasca in voi si, prin voi, sa se descopere iubirea aceea divina, care va aduce nadejde si pacea cerului in inima zdrobita de pacat. Cand venim la Dumnezeu, conditia care ne intampina in prag este aceea ca, dupa ce am primit harul Sau, trebuie sa ne consacram spre a le descoperi si altora harul Sau .

8:56 Singurul lucru esential pentru noi, spre a putea primi si impartasi si altora iubirea iertatoare a lui Dumnezeu, este sa cunoastem si sa credem iubirea pe care o are El fata de noi. (1 Ioan 4,16). Satana lucreaza prin orice amagire pe care o poate dirija, ca sa nu putem vedea aceasta iubire. El ne va face sa credem ca greselile si pacatele noastre au fost asa de grele, incat Domnul nu va da nici o atentie rugaciunilor noastre, nici nu ne va binecuvanta si nici nu ne va mantui. In noi insine, nu putem vedea altceva decat slabiciune, nici un merit care sa ne recomande lui Dumnezeu, si Satana ne spune ca aceasta nu e de nici un folos; nu ne putem remedia nedesavarsirile noastre de caracter. Cand incercam sa venim la Dumnezeu, vrajmasul ne sopteste: "Nu e de nici un folos pentru tine ca te rogi; n-ai facut tu cutare lucru rau? N-ai pacatuit tu impotriva lui Dumnezeu si nu ti-ai calcat tu propria constiinta?" Atunci insa ii putem spune vrajmasului ca "sangele lui Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, ne curata de orice pacat" (1 Ioan 1,7). Cand ne dam seama ca am pacatuit si nu putem sa ne rugam, atunci e timpul sa ne rugam. Oricat de rusinati si de adanc umiliti am fi, trebuie sa ne rugam si sa credem. "O, adevarat si cu totul vrednic de primit este cuvantul care zice: 'Hristos Isus a venit in lume ca sa mantuiasca pe cei pacatosi, dintre care cel dintai sunt eu'" (1 Tim. 1,15). Iertarea, impacarea cu Dumnezeu, vine asupra noastra nu ca o rasplata pentru faptele noastre; ea nu este data pentru

8:57 vreun merit al oamenilor pacatosi, ci este un dar facut noua, avand temelia daruirii in neprihanirea lui Hristos.

8:58 Nu trebuie sa cautam sa ne micsoram vinovatia, scuzand pacatul. Trebuie sa vedem pacatul asa cum il vede Dumnezeu, cu adevarat oribil. Numai Golgota poate sa descopere marea grozavie a pacatului. Daca ar fi sa ne purtam propria vinovatie, ne-ar zdrobi. Dar Cel fara pacat a luat locul nostru; desi nu merita aceasta, El a purtat faradelegile noastre. "Daca ne marturisim pacatele", Dumnezeu "este credincios si drept ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nelegiuire" (1 Ioan 1,9). Maret adevar! Drept fata de propria Sa Lege si totusi Indreptatitorul tuturor acelora care cred in Isus. "Care Dumnezeu este ca Tine, care ierti nelegiuirea si treci cu vederea pacatele ramasitei mostenirii Tale? El nu-Si tine mania pe vecie, ci Ii place indurarea" (Mica 7,18).

8:59 "Si nu ne duce in ispita, ci izbaveste-ne de cel rau." Matei 6,13.

8:60 Ispita este ademenirea spre pacat si aceasta nu vine de la Dumnezeu, ci de la Satana si din raul care se afla in propriile noastre inimi. "Dumnezeu nu poate fi ispitit ca sa faca rau si El Insusi nu ispiteste pe nimeni" (Iacov 1,13).

8:61 Satana cauta sa ne duca in ispita, pentru ca raul din caracterele noastre sa poata fi descoperit inaintea oamenilor si a ingerilor si apoi tot el sa ne pretinda ca proprietate a sa. In profetia simbolica a lui Zaharia, Satana este vazut

8:62 stand la dreapta Ingerului Domnului, invinuindu-l pe Iosua, marele preot, care este imbracat in vesminte murdare, si impotrivindu-se lucrarii pe care Ingerul dorea s-o faca pentru Iosua. Aceasta reprezinta atitudinea Satanei fata de fiecare suflet pe care Domnul cauta sa-l atraga la Sine. Vrajmasul ne duce in pacat si apoi ne invinuieste inaintea intregului univers, ca fiind nevrednici de iubirea lui Dumnezeu. Dar "Domnul a zis Satanei: 'Domnul sa te mustre Satano! Domnul sa te mustre, El care a ales Ierusalimul! Nu este el, Iosua, un taciune scos din foc?'" Si lui Iosua i-a zis: "Iata ca indepartez de la tine nelegiuirea si te imbrac cu haine de sarbatoare" (Zaharia 3,1-4).

8:63 Dumnezeu, in marea Sa iubire, cauta sa dezvolte in noi pretioasele daruri ale Duhului Sau. Dumnezeu ingaduie sa intampinam piedici, persecutii si greutati, nu ca un blestem, ci ca cea mai mare binecuvantare a vietii noastre. Fiecare ispita invinsa, fiecare incercare suportata cu barbatie ne da o noua experienta si ne face sa progresam in lucrarea de formare a caracterului. Sufletul, care prin puterea lui Dumnezeu rezista in fata ispitei, descopera lumii si universului intreg puterea harului lui Hristos.

8:64 Dar, desi nu trebuie sa ne descurajam din cauza incercarii, oricat de amara ar fi ea, noi trebuie sa ne rugam ca Dumnezeu sa nu ne lase sa fim dusi acolo unde am fi tarati departe de El, din cauza dorintelor propriilor noastre inimi rele. Inaltand rugaciunea pe care ne-a dat-o Domnul, ne predam inimile spre a fi calauzite de Dumnezeu, cerandu-I sa ne conduca pe cai sigure. Nu putem inalta aceasta rugaciune dintr-o inima sincera si totusi sa ne hotaram sa umblam pe o cale aleasa dupa placerea noastra.

8:65 Trebuie sa asteptam sa fim condusi de mana Sa, si sa ascultam de glasul Sau, care zice: "Iata drumul, mergeti pe el" (Is. 30,21).

8:66 Nu este deloc sanatos pentru noi sa stam sa ne gandim la foloasele pe care le-am putea avea, daca am ceda soaptelor Satanei. Pacatul inseamna rusine si nimicire pentru orice suflet care are placere de el; dar el este orbitor si amagitor prin natura sa si ne va atrage prin infatisari lingusitoare. Daca ne aventuram pe terenul Satanei, n-avem siguranta ocrotirii in fata puterii sale. Atat cat ne sta in puteri, trebuie sa inchidem orice cale prin care ispititorul ar putea gasi intrare la noi.

8:67 Rugaciunea "Nu ne duce in ispita" este ea insasi o fagaduinta. Daca ne incredintam in bratul lui Dumnezeu, avem asigurarea: "El, care este credincios, nu va ingadui sa fiti ispititi peste puterile voastre; ci, impreuna cu ispita, a pregatit si mijlocul sa iesiti din ea, ca s-o puteti rabda" (1 Cor. 10,13).

8:68 Singura aparare impotriva raului este locuirea lui Hristos in inima, prin credinta in dreptatea Sa. Ispita are putere asupra noastra, pentru ca in inimile noastre este egoism. Dar, daca contemplam marea iubire a lui Dumnezeu, egoismul ni se infatiseaza in caracterul lui hidos si respingator si dorim sa fie indepartat din suflet. Cand Duhul Sfant Il proslaveste pe Hristos, inimile noastre sunt imblanzite si supuse, ispita isi pierde puterea, iar harul lui Hristos ne transforma caracterul.

8:69 Hristos nu va parasi sufletul pentru care Si-a dat viata. Sufletul poate sa-L paraseasca si sa fie coplesit de ispita, dar Hristos nu poate sa Se intoarca niciodata de la cineva pentru care a dat ca pret de rascumparate propria Sa viata.

8:70 Daca viziunea noastra spirituala ar fi mai clara, am vedea suflete incovoiate sub apasare si mahnire de durere, impovarate ca o caruta sub greutatea snopilor si aproape sa moara din cauza descurajarii. Am vedea ingeri zburand iute, ca sa vina in ajutorul celor ispititi, care se afla pe marginea prapastiei. Ingerii din ceruri resping ostile celui rau, care impresoara aceste suflete, si tot ei calauzesc aceste suflete, ca sa le intareasca picioarele pe temelia cea sigura. Luptele care se dau intre cele doua ostiri, sunt tot asa de reale ca si acelea care se dau de catre ostirile lumii acesteia, iar de rezultatul acestui conflict spiritual depinde soarta vesnica a tuturor.

8:71 Noua, ca si lui Petru, ne este dat acest cuvant: "Satana v-a cerut sa va cearna ca graul. Dar Eu M-am rugat pentru tine, ca sa nu se piarda credinta ta" (Luca 22,31-32). Multumiri fie aduse lui Dumnezeu ca nu suntem lasati singuri. Acela, care "atat de mult a iubit lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica" (Ioan 3,16), nu ne va lasa singuri in lupta cu vrajmasul lui Dumnezeu si al omului. "Iata", zice el, "v-am dat putere sa calcati peste serpi si peste scorpii si peste toata puterea vrajmasului si nimic nu va va vatama" (Luca 10,19).

8:72 Traiti in legatura cu Hristos cel viu si El va va tine tare cu o mana care nu va va lasa. Sa cunoastem si sa credem iubirea pe care o are Dumnezeu fata de noi si atunci vom fi in siguranta. Iubirea aceasta este o fortareata de neinvins impotriva tuturor inselaciunilor si asalturilor Satanei. "Numele Domnului este un turn tare, cel neprihanit fuge in El si sta la adapost" (Prov. 18,10).

8:73 "Caci a Ta este Imparatia si puterea si slava." Matei 6,13.

8:74 Ultima, ca si prima propozitie din rugaciunea Domnului, Il arata pe Tatal nostru ca fiind mai presus de orice putere si autoritate si orice nume cu care este numit. Mantuitorul vedea anii care urmau sa vina peste ucenici, nu fiind scaldati in lumina stralucitoare a belsugului si onoarei lumesti, asa cum visasera ei, ci intunecati de furtunile urii omenesti si furiei satanice. In mijlocul luptelor si prabusirii natiunilor, pasii ucenicilor aveau sa fie panditi de primejdii si adesea inimile lor aveau sa fie cuprinse de teama. Urma ca ei sa vada Ierusalimul pustiit, templul daramat pana in temelii, cultul lui incheiat pentru totdeauna si pe Israel imprastiat in toata lumea, ca sfaramaturile unui vas naufragiat pe un tarm pustiu. Isus zicea: "Veti auzi de razboaie si vesti de razboaie". "Un neam se va scula impotriva altui neam si o imparatie impotriva altei imparatii; si pe alocurea vor fi cutremure de pamant, foamete si ciumi. Dar toate aceste lucruri nu vor fi decat inceputul durerilor" (Mat. 24,6-8). Totusi, urmasii lui Hristos nu aveau motiv sa se teama ca nadejdea lor avea sa fie inselata sau ca Dumnezeu ii va fi parasit pe pamant. Puterea si slava apartin Aceluia, ale carui planuri merg drept inainte spre implinirea lor. In rugaciunea care exprima dorintele lor zilnice, ucenicii lui Hristos erau indemnati sa priveasca dincolo de orice putere si stapanire a raului, la Domnul Dumnezeul lor, a carui Imparatie carmuieste peste tot si care este Tatal si Prietenul lor vesnic.

8:75 Daramarea Ierusalimului era un simbol al ruinei finale, care va cuprinde lumea intreaga. Profetiile care s-au implinit in parte la daramarea

8:76 Ierusalimului se potrivesc mai bine pentru zilele din urma. Acum ne aflam chiar in pragul unor evenimente mari si solemne. In fata noastra sta o criza asa cum nu s-a mai vazut. Ca si primii ucenici, avem si noi placuta asigurare ca Imparatia lui Dumnezeu carmuieste peste tot. Programul derularii evenimentelor este in mainile Creatorului nostru. Maiestatea Cerului are in grija Sa soarta natiunilor, precum si interesele Bisericii Sale. Divinul Invatator ii zice fiecarui sol, angajat in implinirea planurilor Sale, asa cum ii zicea lui Cir: "Eu te-am incins inainte ca tu sa Ma cunosti" (Is. 45,5).

8:77 In viziunea profetului Ezechiel, era infatisarea unei maini sub aripile heruvimului. De aici, servii lui Dumnezeu pot invata ca puterea divina este aceea care le asigura succesul. Aceia pe care Dumnezeu ii foloseste ca soli ai Sai nu trebuie sa-si inchipuie ca lucrarea Lui depinde de ei. Fiintele marginite nu sunt lasate sa poarte aceasta povara a raspunderii. Acela care nu doarme, care este continuu la lucru pentru infaptuirea planurilor Sale, Isi va duce lucrarea mai departe. El va dejuca uneltirile oamenilor nelegiuiti si va strica planurile acelora care unelteau lucruri rele impotriva poporului Sau. Cel care este Imparatul, Domnul ostirilor, troneaza intre heruvimi si, in mijlocul luptei si invalmaselii neamurilor, El ii pazeste inca pe copiii Sai. Acela care domneste in ceruri este Mantuitorul nostru. El cantareste fiecare incercare si este atent la cuptorul de foc care trebuie sa incerce fiecare suflet. Cand intariturile imparatilor vor fi nimicite, cand sagetile maniei vor strapunge inimile vrajmasilor Sai, poporul Sau va fi in siguranta in mainile Sale.

8:78 "A Ta este, Doamne, marirea, puterea si maretia, vesnicia si slava, caci tot ce este in cer si pe pamant este al Tau" In mana Ta este taria si puterea, si mana Ta poate sa mareasca si sa intareasca toate lucrurile" (1 Cronici 29,11-12).

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: