English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Cugetari de pe Muntele Fericirilor

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Cugetari de pe Muntele Fericirilor, 7


7:1 Cap. 5 - Adevaratul motiv in slujire

7:2 "Luati seama sa nu va indepliniti neprihanirea voastra inaintea oamenilor, ca sa fiti vazuti de ei." Matei 6,1.

7:3 Cuvintele rostite de Domnul pe Munte erau o expresie a invataturii nerostite a vietii Sale, pe care oamenii nu ajunsesera s-o priceapa. Ei nu puteau sa inteleaga cum, avand o asa mare putere, a neglijat s-o foloseasca pentru a castiga ceea ce ei socoteau ca fiind lucrul cel mai bun. Spiritul, motivele si metodele lor erau cu totul contrare celor ale Sale. Cu toate ca pretindeau a fi foarte plini de ravna pentru cinstirea Legii, mandria desarta era adevarata tinta pe care o urmareau ei, si Domnul avea sa le arate ca iubitorul de sine este, de fapt, un calcator al Legii.

7:4 Dar principiile nutrite de farisei sunt date pe fata de oamenii din toate timpurile. Spiritul fariseismului este spiritul firii omenesti. Si, cum Mantuitorul a aratat deosebirea dintre spiritul si metodele Sale si acelea ale rabinilor, invatatura Sa este tot asa de potrivita pentru oamenii tuturor timpurilor. Pe vremea Domnului Hristos, fariseii cautau sa castige favoarea cerului, pentru ca sa-si asigure onoarea lumii si profitul personal, lucruri pe care le priveau ca o rasplata a virtutii. In acelasi timp, ei faceau parada de faptele lor de milostenie inaintea norodului, ca sa-i atraga atentia si sa capete o faima pentru sfintenia lor.

7:5 Isus le-a mustrat laudarosenia, spunand ca Dumnezeu nu recunoaste o asemenea slujire si ca lingusirea si admiratia poporului, pe care ei le cautau cu atata ardoare, erau singura rasplata pe care aveau sa o primeasca vreodata.

7:6 "Tu, dar, cand faci milostenie", zicea Domnul, "sa nu stie stanga ta ce face dreapta, pentru ca milostenia ta sa fie facuta in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati".

7:7 Prin aceste cuvinte, Isus n-a invatat ca faptele de milostenie trebuie tinute totdeauna in ascuns. Apostolul Pavel, scriind prin Duhul Sfant, n-a ascuns generosul sacrificiu al crestinilor din Macedonia, ci a vorbit despre harul pe care Domnul il lucrase in ei si, in felul acesta, si altii au fost insufletiti de acelasi duh. Tot el scria si bisericii din Corint si zicea: "Ravna voastra a imbarbatat pe foarte multi dintre ei" (2 Cor. 9,2).

7:8 Chiar cuvintele Domnului lamuresc ce a vrut sa spuna, anume ca faptele de milostenie nu trebuie sa aiba scopul de a castiga lauda si cinste de la oameni. Adevarata evlavie nu face nimic pentru a fi o priveliste. Aceia care umbla dupa cuvintele de lauda si lingusire si se hranesc cu ele, ca si cu o dulceata, sunt crestini numai cu numele.

7:9 Prin faptele lor bune, urmasii lui Hristos trebuie sa aduca slava nu lor insile, ci Aceluia prin al Carui har si putere au facut toate acestea. Orice fapta buna este adusa la indeplinire numai prin Spiritul Sfant, si Spiritul este dat pentru proslavirea Celui ce l-a dat, nu pentru a celui ce l-a primit. Cand lumina lui Hristos straluceste in suflet, gura va fi plina de lauda si multumire fata de Dumnezeu. Rugaciunile voastre, implinirea datoriei, bunatatea voastra, tagaduirea de sine nu vor alcatui niciodata

7:10 tema gandurilor sau conversatiilor voastre. Isus va fi marit, eul va fi ascuns, si Hristos Se va arata ca totul in toate.

7:11 Noi trebuie sa daruim in sinceritate, nu spre a face parada de faptele noastre bune, ci din mila si dragoste fata de cei aflati in suferinta. Sinceritatea scopului, adevarata bunatate a inimii, este motivul care are pret in ochii cerului. Sufletul sincer in iubirea sa, cu inima intreaga in devotiunea sa, este privit de Dumnezeu ca fiind mai de pret decat mult aur din Ofir.

7:12 Nu trebuie sa ne gandim la rasplata, ci la slujire; cu toate acestea, bunatatea aratata in acest spirit nu va ramane nerasplatita. "Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati pe fata". Daca este adevarat ca Dumnezeu Insusi este marea Rasplata, care le cuprinde pe toate celelalte, atunci sufletul Il primeste si se bucura de El numai in masura in care se face asemenea cu El in caracter. Numai cele ce sunt asemenea se pot pretui unele pe altele. Numai cand ne daruim pe noi insine lui Dumnezeu pentru binele omenirii, si El ni Se daruieste noua.

7:13 Nimeni nu poate sa faca loc in propria sa inima si viata, ca suvoiul binecuvantarii lui Dumnezeu sa curga spre altii, fara ca sa primeasca el insusi o bogata rasplata. Colinele si campiile care ofera o albie, pentru ca paraiele de munte sa ajunga la mare, nu sufera nici o pierdere prin aceasta. Ceea ce dau ele este rasplatit insutit, pentru ca torentul care curge, murmurand in drumul sau, lasa in urma darul sau de verdeata si rodnicie. Iarba de pe malurile sale este de un verde viu, copacii sunt plini de frunzis verde, florile sunt mai imbelsugate. Cand pamantul ramane sterp si scorojit de arsita dogoritoare a soarelui de vara, un brau de verdeata arata cursul raului;

7:14 iar campia care isi deschide sanul, ca sa poarte comoara muntelui spre mare, este imbracata cu prospetime si frumusete - o dovada a rasplatirii pe care harul lui Dumnezeu le-o da tuturor celor care se predau, ca sa fie mijlocitori prin care El sa-si reverse binecuvantarile Sale asupra lumii.

7:15 Aceasta este binecuvantarea de care au parte cei care arata mila fata de nevoiasi. Profetul Isaia zice: "Imparte-ti painea cu cel flamand si adu in casa ta pe nenorocitii fara adapost; daca vezi pe un om gol, acopera-l si nu intoarce spatele semenului tau. Atunci lumina ta va rasari ca zorile si vindecarea ta va incolti repede" Domnul te va calauzi neincetat, iti va satura sufletul chiar in locuri fara apa; " Vei fi ca o gradina bine udata, ca un izvor ale carui ape nu seaca" (Isaia 58,7-11).

7:16 Lucrarea de binefacere este de doua ori binecuvantata. In timp ce acela care da celui lipsit ii face fericiti pe altii, el insusi este binecuvantat intr-o masura mult mai mare. Harul lui Hristos dezvolta in sufletul sau trasaturi de caracter, care sunt cu totul potrivnice egoismului - trasaturi care vor curati, innobila si imbogati viata. Faptele de milostenie, savarsite in taina, vor lega inimile laolalta si le vor apropia tot mai mult de inima Aceluia din care izvoraste orice impuls bun. Micile atentii, micile fapte de iubire si sacrificiul de sine, care se revarsa din viata tot asa de tacut ca si parfumul dintr-o floare - toate acestea alcatuiesc nu o mica parte din binecuvantarea si fericirea vietii. Se va vedea la urma ca tagaduirea de sine pentru binele si fericirea altora, oricat de umila si nelaudata aici pe pamant, este recunoscuta in cer ca semn al unirii noastre cu

7:17 Imparatul slavei, care a fost bogat si, totusi, S-a facut sarac pentru noi.

7:18 Se poate ca faptele de binefacere sa fi fost savarsite in taina, dar influenta celui ce le-a savarsit nu poate fi ascunsa. Daca lucram din toata inima ca urmasi ai lui Hristos, inima va fi in stransa simpatie cu Dumnezeu, iar Duhul lui Dumnezeu, impresionand spiritul nostru, va scoate la iveala sfintele armonii ale sufletului, ca raspuns la atingerea divina.

7:19 Acela care da talente sporite celor care au folosit cu intelepciune darurile ce le-au fost incredintate, are placere sa recunoasca lucrarea poporului Sau credincios in Cel Iubit, prin al carui har si putere au lucrat. Aceia care au urmarit dezvoltarea si desavarsirea unui caracter crestin, punandu-si puterile la lucru in fapte bune, vor culege in lumea viitoare ceea ce au semanat. Lucrarea inceputa pe pamant va ajunge perfectiunea in acea viata mai inalta si mai sfanta, care va dura cat vesnicia.

7:20 "Cand va rugati, sa nu fiti ca fatarnicii." Matei 6,5.

7:21 Fariseii hotarasera anumite ore pentru rugaciune; si, daca se aflau in alta parte la timpul hotarat, dupa cum se intampla adesea, se opreau oriunde ar fi fost - fie in strada, fie in piata, in mijlocul multimilor de oameni ce alergau incoace si incolo - si, asa cu voce tare, isi inaltau rugaciunile lor formale. O astfel de inchinare, adesea numai pentru inaltare de sine, a atras

7:22 mustrarea necrutatoare a lui Isus. Cu toate acestea, El n-a oprit rugaciunea publica, pentru ca El Insusi Se ruga impreuna cu ucenicii Sai, in prezenta multimilor. Dar El invata ca rugaciunile particulare nu trebuie sa fie auzite decat de Dumnezeu. Nici o ureche curioasa nu trebuie sa primeasca povara unor astfel de cereri.

7:23 "Cand te rogi, intra in odaita ta". Sa avem un loc stabilit pentru rugaciunea tainica. Isus alesese locuri anume pentru comuniunea cu Dumnezeu si tot asa trebuie sa facem si noi. Adesea, se simte nevoia sa ne retragem intr-un loc anume, oricat de umil ar fi, unde putem sa fim singuri cu Dumnezeu.

7:24 "Roaga-te Tatalui tau, care este in ascuns". In numele lui Isus, putem sa venim in prezenta lui Dumnezeu cu increderea unui copil. Nu este nevoie de nici un om ca mijlocitor. Prin Isus, ne putem deschide inimile lui Dumnezeu, ca inaintea Unuia care ne cunoaste si ne iubeste.

7:25 In locul tainic al rugaciunii, unde nici un ochi nu ne vede, decat ochiul lui Dumnezeu, nici o ureche nu ne aude, decat urechea lui Dumnezeu, putem sa aducem cele mai tainice dorinte si framantari ale noastre inaintea Tatalui indurarii nemarginite; si, in tacerea si linistea sufletului, vocea aceea care nu zaboveste niciodata sa raspunda la strigatul unor nevoi omenesti va vorbi inimilor noastre.

7:26 "Domnul este plin de mila si de indurare" (Iacov 5,11). El asteapta cu o iubire neobosita sa auda marturisirile celor abatuti si sa le primeasca pocainta. Asteapta un semn de recunostinta din partea noastra, cum asteapta mama zambetul de recunoastere de la odrasla ei. Domnul vrea ca noi sa intelegem cat de arzator si duios ne doreste inima Sa. El ne invita sa schimbam incercarile noastre cu simpatia Sa,

7:27 intristarile noastre cu iubirea Lui, ranile noastre cu vindecarea Lui, slabiciunea noastra cu taria Lui, goliciunea noastra cu plinatatea Lui. Niciodata cel care a venit la El n-a fost dezamagit. "Cand iti intorci privirile spre El, te luminezi de bucurie si nu ti se umple fata de rusine." (Psalmul 34,5).

7:28 Aceia care-L cauta pe Dumnezeu in ascuns, aducand inaintea Domnului nevoile lor si cerand ajutor, nu vor striga in zadar. "Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati". Daca facem din Domnul tovarasul nostru zilnic, vom simti ca puterile unei lumi nevazute sunt in jurul nostru; privind la Isus, vom deveni asemenea chipului Sau. Privind, vom fi schimbati. Caracterul este imblanzit, curatit si innobilat pentru Imparatia cereasca. Rezultatul sigur al comuniunii si partasiei cu Domnul nostru va fi cresterea evlaviei, curatiei si ardoarei. Rugaciunea va fi din ce in ce mai inteligenta. Noi primim o educatie dumnezeiasca si aceasta este dovedita printr-o viata de sarguinta si zel.

7:29 Sufletul care se intoarce spre Dumnezeu dupa ajutor, sprijin si putere, prin rugaciune zilnica si serioasa, va avea aspiratii nobile, o intelegere lamurita a adevarului si datoriei, planuri mari de actiune si o continua foame si sete dupa neprihanire. Pastrand legatura cu Dumnezeu, vom ajunge in stare sa le dam si altora, cu care venim in legatura, lumina, pacea si seninatatea care domnesc in sufletele noastre. Taria castigata prin rugaciune, unita cu efortul staruitor de a ne educa mintea pentru meditatie si luare-aminte, ne pregateste pentru indatoririle zilnice si ne pastreaza un duh linistit in toate imprejurarile.

7:30 Daca ne apropiem de Dumnezeu, El va pune in gura noastra un cuvant ca sa vorbim pentru El, chiar o lauda pentru Numele Sau.

7:31 Ne va da un ton din cantarea ingerilor, un imn de multumire pentru Tatal nostru ceresc. In fiecare manifestare a vietii, se va da pe fata lumina si iubirea unui Mantuitor care locuieste in inima. Tulburarile din afara nu pot atinge viata care este traita prin credinta in Fiul lui Dumnezeu.

7:32 "Cand va rugati, sa nu bolborositi aceleasi vorbe, ca paganii." Matei 6,7.

7:33 Paganii isi inchipuiau ca rugaciunile au meritul de a face ispasire pentru pacat. Altfel spus, cu cat rugaciunea era mai lunga, cu atat meritul era mai mare. Daca ar fi putut deveni sfinti prin propriile lor eforturi, paganii ar fi avut in ei insisi ceva de care sa se bucure, o pricina de lauda. Aceasta idee despre rugaciune este expresia principiului indreptatirii prin merite personale, care sta la temelia tuturor sistemelor falsei religii. Fariseii adoptasera aceasta idee pagana despre rugaciune si nimic n-a inlaturat-o in zilele noastre, chiar printre aceia care se pretind a fi crestini. Repetarea de fraze obisnuite si tipice, cand inima nu simte nici o nevoie de Dumnezeu, e la fel cu "bolboroselile" paganilor.

7:34 Rugaciunea nu este o ispasire pentru pacat. Ea nu are nici o virtute, nici vreun merit in sine. Toate cuvintele inflorite, pe care le folosim, nu pot fi echivalente nici chiar cu o singura dorinta sfanta. Rugaciunile cele mai elocvente nu sunt decat cuvinte fara rost, daca nu exprima adevaratele sentimente ale inimii. Numai rugaciunea care izvoraste dintr-o inima dornica, in care sunt exprimate nevoile simple ale sufletului, ca si cum

7:35 am cere o favoare unui prieten pamantesc, asteptand ca ea sa fie implinita, doar aceasta este rugaciunea credintei. Dumnezeu nu doreste complimentele noastre ceremoniale, dar strigatul negrait al unei inimi zdrobite si stapanite de simtamantul pacatului si al completei slabiciuni isi gaseste drum la Tatal oricarei indurari.

7:36 "Cand postiti sa nu va luati o infatisare posomorata, ca fatarnicii." Matei 6,16

7:37 Postul pe care il recomanda Cuvantul lui Dumnezeu este mult mai mult decat o forma. El nu consta numai in a lasa la o parte mancarea, in a te imbraca in sac si in a-ti presara cenusa pe cap. Acela care posteste, avand adevarata parere de rau din cauza pacatului, nu umbla niciodata dupa lauda.

7:38 Tinta postului pe care Dumnezeu ne indeamna sa-l tinem nu este de a ne chinui trupul pentru pacatul sufletului, ci de a ne ajuta sa ne dam seama de caracterul grav al pacatului, umilindu-ne inima inaintea lui Dumnezeu si primind harul Sau iertator. Porunca Sa catre Israel era aceasta: "Sfasiati-va ini-mile, nu hainele, si intoarceti-va la Domnul, Dumnezeul vostru." (Ioel 2,13).

7:39 Postul nu ne va fi de nici un folos pentru a face pocainta sau a ne maguli ca, prin propriile noastre fapte, vom merita sau vom cumpara o mostenire intre cei sfinti. Cand I s-a adresat Domnului intrebarea: "Ce sa facem, ca sa savarsim lucrarile lui Dumnezeu?", El a raspuns: "Lucrarea pe care o cere Dumnezeu este aceasta: sa credeti in Acela pe care L-a trimis El." (Ioan 6,28-29). Pocainta este intoarcerea de la eul personal spre Hristos, si, daca Il primim pe Hristos asa incat, prin credinta, El sa-Si poata trai viata in noi, faptele bune se vor vedea.

7:40 Isus zicea: "Tu, cand postesti, unge-ti capul si spala-ti fata, ca sa arati ca postesti, nu oamenilor, ci Tatalui tau, care este in ascuns" (Matei 6,17-18). Ceea ce se face pentru slava lui Dumnezeu trebuie sa se faca cu bucurie, nu cu inima trista si posomorata. In religia Domnului Isus nu este nimic posomorat. Daca printr-o atitudine de murmurare, crestinii lasa impresia ca au fost dezamagiti de Domnul lor, ei dau o marturie falsa despre caracterul Sau si pun argumente in gura vrajmasilor Sai. Desi prin cuvinte au pretentia ca Dumnezeu este Tatal lor, totusi, printr-o infatisare trista si posomorata ei se prezinta lumii ca niste orfani.

7:41 Domnul doreste sa facem ca serviciul Sau sa apara atragator, cum si este in realitate. Sa faci ca tagaduirea de sine si framantarile ascunse ale inimii sa fie descoperite numai Mantuitorului. Sa faci ca poverile sa fie aduse la piciorul crucii si sa mergi inainte pe carare, bucurandu-te in iubirea Aceluia care te-a iubit cel dintai. Poate ca oamenii nu vor cunoaste niciodata lucrarea care se savarseste in ascuns intre un suflet si Dumnezeu, dar urmarea lucrarii Duhului asupra inimii va fi vazuta de toti, pentru ca "Acela care vede in ascuns, iti va rasplati".

7:42 "Nu va strangeti comori pe pamant." Matei 6,19.

7:43 Comoara adunata pe pamant nu dainuieste; hotii o sapa si o fura; moliile si rugina o strica; focul si furtuna ne nimicesc averile. "Si unde este comoara voastra, acolo va fi si inima voastra". Comoara adunata pe pamant va acapara mintea, dand cu totul la o parte lucrurile ceresti.

7:44 Iubirea de bani era pasiunea cea mai mare pe vremea iudeilor.

7:45 Spiritul lumesc luase locul lui Dumnezeu si al religiei in suflet. Tot asa stau lucrurile si in zilele noastre. Goana dupa imbogatire are o influenta asa de seducatoare si fermecatoare asupra vietii, incat nobletea si omenia sunt pervertite, pana cand se pierd. Slujirea Satanei este plina de grija, framantare si munca istovitoare, iar bogatia pe care oamenii se straduiesc s-o adune pe pamant, nu e decat pentru scurta vreme.

7:46 Domnul zicea: "Strangeti-va comori in ceruri unde nu le mananca moliile si rugina si unde hotii nu le sapa, nici nu le fura. Pentru ca unde este comoara voastra, acolo va fi si inima voastra".

7:47 Sfatul este: "Sa va strangeti comori in cer". Este in interesul vostru personal sa va asigurati bogatiile ceresti. Numai acestea sunt cu adevarat ale voastre, din tot ce aveti. Comoara adunata in cer este nepieritoare. Nici focul sau apele n-o pot nimici, nici hotii n-o pot jefui, nici moliile sau rugina n-o pot strica, pentru ca Dumnezeu este Cel care o pastreaza.

7:48 Aceasta comoara, pe care Domnul o socoteste mai de pret decat tot ce are pret, este "bogatia slavei mostenirii Lui intre sfinti" (Efes. 1,18). Ucenicii Domnului Hristos sunt numiti giuvaierurile Sale, comoara Sa pretioasa si deosebita. El zice: "Ei sunt pietrele cununii imparatesti" (Zah. 9,16). "Voi face pe oameni mai pretiosi decat aurul curat, mai scump decat aurul din Ofir" (Is.13,12). Domnul Hristos priveste la poporul Sau, in curatia si desavarsirea sa, ca la rasplata suferintelor Sale, a umilintei si iubirii Sale, completarea stralucirii Sale fiind Hristos, marele Centru, de la care radiaza toata stralucirea.

7:49 Noua ne este dat sa ne unim cu El in

7:50 marea lucrare de rascumparare si sa ne impartasim cu El de bogatiile castigate prin moartea si suferintele Sale. Sfantul apostol Pavel le scria crestinilor din Tesalonic: "Caci cine este in adevar nadejdea sau bucuria, sau cununa noastra de slava? Nu sunteti voi, inaintea Domnului nostru Isus Hristos, la venirea Lui? Da, voi sunteti slava si bucuria noastra" (1 Tes. 2,19-20). Aceasta este comoara in vederea careia ne indeamna Domnul sa lucram. Caracterul este marele seceris al vietii. Fiecare cuvant sau fapta care, prin harul lui Hristos, va da nastere, intr-un suflet, la un impuls indrumator spre cer, fiecare efort care tinde spre formarea unui caracter crestin, inseamna adunarea unei comori in cer.

7:51 Unde este comoara, acolo va fi si inima. Prin fiecare efort savarsit in folosul altora, noi insine avem un mare folos. Acela care sacrifica bani sau timp pentru raspandirea Evangheliei se inscrie, cu propriul sau interes si cu rugaciuni, pentru lucrare si pentru sufletele care trebuie sa fie miscate prin ea, cu sentimentele sale de iubire care se revarsa asupra altora, iar el este indemnat la o mai mare devotiune pentru Dumnezeu, ca sa poata ajunge in stare sa le faca si mai bine.

7:52 Iar in ziua cea din urma, cand bogatiile pamantului vor pieri, acela care si-a adunat o comoara in cer, va privi ce a castigat - viata sa. Daca am ascultat de cuvintele Domnului Hristos, atunci cand ne vom aduna in jurul marelui tron alb, vom vedea suflete care au fost mantuite prin lucrarea noastra si vom sti ca unul i-a castigat pe altii, iar acestia pe altii - o mare ceata adusa in cerul pacii, ca rezultat al stradaniilor noastre; acolo ne vom depune coroanele la picioarele lui Isus si-L vom lauda de-a lungul veacurilor nesfarsite ale vesniciei. Cu ce bucurie ii va privi atunci lucratorul lui Hristos

7:53 pe acesti rascumparati, care se impartasesc de slava Mantuitorului! Cat de pretios va fi cerul pentru aceia care au fost credinciosi in lucrarea de castigare de suflete!

7:54 "Daca deci, ati inviat impreuna cu Hristos, sa umblati dupa lucrurile de sus, unde Hristos sade la dreapta lui Dumnezeu" (Coloseni 3,1).

7:55 "Daca ochiul tau este sanatos, tot trupul tau va fi plin de lumina" Matei 6,22.

7:56 Sinceritate intentiei, consacrarea din toata inima fata de Dumnezeu, sunt conditia despre care vorbeste Mantuitorul in cuvintele Sale. Fa ca intentia sa fie sincera si nesovaielnica, deosebeste adevarul si asculta de el, oricat ar costa aceasta si vei primi atunci lumina divina. Adevarata evlavie incepe atunci cand s-a pus capat oricarui compromis cu pacatul. Atunci limbajul inimii va fi acela al apostolului Pavel: "Fac un singur lucru: uitand ce este in urma mea si aruncandu-ma spre ce este inainte, alerg spre tinta, pentru premiul chemarii ceresti a lui Dumnezeu, in Hristos Isus". "Ba inca si acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, fata de pretul nespus de mare al cunoasterii lui Hristos Isus, Domnul meu. Pentru El am pierdut toate si le socotesc ca un gunoi, ca sa castig pe Hristos" (Filip. 3,13-14,8).

7:57 Dar, daca ochiul este orbit de iubirea de sine, atunci nu e decat intuneric. "Daca ochiul tau este rau, tot trupul tau va fi plin de intuneric". Intunericul acesta ingrozitor i-a invaluit pe iudei intr-o necredinta incapatanata,

7:58 facandu-i neinstare sa pretuiasca misiunea si caracterul Aceluia care venise sa-i salveze din pacate.

7:59 Cedarea in fata ispitei incepe prin a-i ingadui mintii sa sovaie, prin a fi nestatornic in increderea ta in Dumnezeu. Daca nu alegem sa ne predam pe deplin lui Dumnezeu, atunci suntem in intuneric. Daca pastram vreo rezerva oarecare, atunci lasam o usa deschisa, prin care Satana poate sa intre sa ne rataceasca prin ispitele sale. El stie ca, daca poate sa ne intunece viziunea, asa incat ochiul credintei sa nu-L mai poata vedea pe Dumnezeu, nu va mai fi nici o piedica impotriva pacatului.

7:60 Preferinta pentru vreo dorinta pacatoasa dovedeste ratacirea sufletului. Fiecare ingaduinta fata de acea dorinta intareste a-versiunea sufletului fata de Dumnezeu. Mergand pe calea dorita de Satana, suntem impresurati de umbrele raului si fiecare pas duce la intuneric din ce in ce mai des, facand sa creasca tot mai mult orbirea inimii.

7:61 Aceeasi lege conduce atat lumea spirituala, cat si lumea naturala. Cel care locuieste in intuneric va ajunge in cele din urma sa-si piarda puterea de a vedea. El este acoperit de un intuneric mai des decat acela de la miezul noptii; razele stralucitoare de la miezul zilei nu-i pot aduce unuia ca acesta, nici o lumina. "El umbla in intuneric si nu stie incotro merge, pentru ca intunericul i-a orbit ochii" (Ioan 2,11). Nutrind mereu pacatul in inima, desconsiderand in chip voit apelurile iubirii divine, pacatosul pierde placerea de a face binele, dorul dupa Dumnezeu, insasi putinta de a primi lumina cerului. Invitatia harului este inca plina de iubire, lumina straluceste tot asa de puternic ca si atunci cand s-a revarsat pentru prima data asupra sufletului sau, dar glasul intampina urechi surde, lumina cade pe niste ochi orbiti.

7:62 Nici un suflet nu este pana in cele din urma parasit de Dumnezeu, lasat in propriile sale cai, atata timp cat mai este o speranta pentru mantuirea lui. "Omul se indeparteaza de Dumnezeu, nu Dumnezeu de om". Tatal nostru ceresc ne urmareste cu apeluri, avertizari si asigurari de iubire, pline de compatimire, pana cand alte ocazii si privilegii vor fi cu totul in zadar. Raspunderea ramane asupra pacatosului. Impotrivindu-se astazi Duhului lui Dumnezeu, el pregateste calea pentru o alta impotrivire, cand lumina va veni cu o putere si mai mare. In felul acesta, pornirea lui spre impotrivire ajunge din ce in ce mai puternica, pana cand, in cele din urma, lumina nu-l va mai putea impresiona si el va inceta sa raspunda in vreun fel chemarii Duhului lui Dumnezeu. Atunci "chiar lumina care este in tine", s-a facut intuneric. Insusi adevarul pe care il cunoastem a ajuns asa de pervertit, incat face sa creasca si mai mult orbirea sufletului.

7:63 "Nimeni nu poate sluji la doi stapani." Matei 6,24.

7:64 Domnul Hristos nu zice ca omul va sluji sau nu va sluji la doi stapani, ci ca nu poate sa faca aceasta. Intre interesele lui Dumnezeu si interesele lui Mamona nu exista nici o legatura sau atractie. Chiar acolo unde constiinta ii avertizeaza pe crestini sa se fereasca, sa se lepede de sine, sa se opreasca, acolo, cel lumesc trece hotarul, spre a-si satisface pornirile sale egoiste. De o parte a hotarului este umilul urmas al lui Hristos; de cealalta parte este usuraticul iubitor de lume, sclavul modei, dedat la frivolitate, rasfatandu-se in placeri oprite.

7:65 Nimeni nu poate sa ia o pozitie neutra; nu exista nici o clasa de mijloc, care sa nu-L iubeasca pe Dumnezeu si nici sa slujeasca vrajmasului dreptatii. Hristos trebuie sa locuiasca in agentii Sai omenesti, sa lucreze prin aptitudinile lor si sa actioneze prin capacitatile lor. Vointa lor trebuie sa fie supusa vointei Lui; ei trebuie sa lucreze dupa indemnurile Duhului Sau. Atunci nu mai traiesc ei, ci Hristos traieste in ei. Acela care nu se preda cu totul lui Dumnezeu se afla sub controlul unei alte puteri, ascultand de un alt glas, ale carui soapte au un caracter cu totul diferit. Serviciul pe jumatate il aseaza pe om de partea vrajmasului, ca aliat plin de succes al ostilor intunericului. Cand cei ce pretind a fi ostasi ai lui Hristos se angajeaza in confederatia Satanei si-i dau ajutor, ei dau dovada ca sunt vrajmasi ai lui Hristos. Ei isi calca juramantul cel sfant si formeaza o legatura intre Satana si adevaratii ostasi, astfel ca, prin acesti agenti, vrajmasul lucreaza mereu, ca sa rataceasca inimile ostasilor lui Hristos.

7:66 Cea mai puternica fortareata a viciului in lumea aceasta nu este viata nelegiuita a pacatosului invederat sau a omului decazut si lepadat de lume, ci viata aceea care, altfel, pare virtuoasa, onorabila si nobila, dar in care este nutrit un pacat, este ingaduit un viciu. Pentru sufletul care se lupta in taina impotriva unei ispite uriase, tremurand chiar pe pragul prapastiei, un astfel de exemplu este unul dintre cele mai puternice indemnuri spre pacat. Acela care, fiind inzestrat cu inalte conceptii despre viata, adevar si onoare, calca totusi cu buna stiinta o regula a sfintei Legi a lui Dumnezeu, a stricat darurile sale nobile, prefacandu-se intr-o momeala pentru pacat. Geniul, talentul, iubirea, chiar faptele generoase si pline de simpatie

7:67 pot deveni momeli ale Satanei, ca sa atraga sufletele in prapastia ruinei, atat pentru viata aceasta, cat si pentru viata viitoare.

7:68 "Nu iubiti lumea, nici lucrurile din lume. Daca iubeste cineva lumea, dragostea Tatalui nu este in el. Caci tot ce este in lume: pofta firii pamantesti, pofta ochilor si laudarosenia vietii, nu sunt de la Tatal, ci din lume" (1 Ioan 2,15-16).

7:69 "Nu va ingrijorati." Matei 6,25.

7:70 Acela care v-a dat viata cunoaste nevoia voastra de hrana si o implineste. Acela care a creat corpul nu este nepasator fata de nevoile voastre de imbracaminte. Cel ce a dat un dar mare nu va da si tot ce mai trebuie, ca sa-l faca deplin?

7:71 Isus a indreptat gandul ascultatorilor Sai la pasarile cerului, care isi ciripesc imnurile lor de lauda, fara sa fie stanjenite de ingrijorari; ele "nici nu seamana, nici nu secera", si totusi Parintele cel vesnic Se ingrijeste de nevoile lor. Si Isus intreaba: "Oare nu sunteti voi cu mult mai de pret decat ele?"

7:72 "Nu te uita la tine ca esti atat de slab,

7:73 Nici la dusmanul care te-ar nimici de grab;

7:74 Nici un par nu-ti cade si nici o clipa nu-i

7:75 Si nu-i nici o-ncercare decat cu voia Lui."

7:76 Colinele si campiile straluceau de multimea florilor si, atragand atentia spre ele, in racoarea diminetii,

7:77 Isus a zis: "Uitati-va cu bagare de seama cum cresc crinii de pe camp". Formele pline de gratie si culorile placute ale pomilor si florilor pot fi copiate de iscusinta oamenilor, dar ce mana poate sa dea viata si unei flori sau unui firicel de iarba? Fiecare floare de pe marginea drumului isi datoreaza existenta aceleiasi puteri care a intocmit lumile instelate din inaltimi. Prin toate lucrurile create, vibreaza un puls de viata din inima mult cuprinzatoare a lui Dumnezeu. Florile de pe camp sunt invesmantate de mana Sa in haine mai bogate decat au avut vreodata cei mai bogati regi de pe pamant. Si "daca astfel imbraca Dumnezeu iarba de pe camp, care astazi este, iar maine va fi aruncata in cuptor, nu va va imbraca El, cu mult mai mult, pe voi, putin credinciosilor?"

7:78 Cel ce a facut florile si i-a dat pasarelei ciripitul, zice: "Uitati-va cu bagare de seama cum cresc crinii". "Uitati-va la pasarile cerului". Privind la minunatia lucrurilor naturii, puteti sa invatati mai mult din intelepciunea lui Dumnezeu decat stiu invatatii cei mari. Pe petalele crinului, Dumnezeu a scris o solie pentru voi - o solie scrisa intr-un limbaj pe care inimile voastre il pot citi numai daca inlatura neincrederea, egoismul si grijile chinuitoare. De ce v-a daruit El pasarele cantatoare si flori gingase? Oare nu ca o revarsare a iubirii din inima unui Parinte, care sa lumineze si sa inveseleasca drumul vietii voastre? Tot ce va era necesar pentru existenta, v-ar fi putut fi daruit, fara flori si pasari, dar Dumnezeu nu era multumit doar sa va asigure ceea ce ar fi fost indeajuns pentru intretinerea vietii. El a umplut pamantul, vazduhul si cerul cu frumuseti care sa va vorbeasca despre intentia Lui plina de iubire pentru voi. Frumusetea tuturor lucrurilor create nu este decat o raza din stralucirea slavei Sale. Daca a folosit o iscusinta atat de nemarginita pentru lucrurile naturii si

7:79 pentru fericirea si bucuria voastra, va mai puteti indoi ca va da fiecaruia orice binecuvantare de care are nevoie?

7:80 "Uitati-va cu bagare de seama la crinii de pe camp". Fiecare floare, care-si deschide petalele la lumina soarelui, asculta de aceeasi mare lege, care calauzeste stelele. Si cat de simpla si frumoasa, cat de placuta este viata ei!

7:81 Prin flori, Dumnezeu ne atrage atentia la frumusetea caracterului ce seamana cu cel al lui Hristos. El, care a dat asa frumusete florilor, doreste cu atat mai mult ca sufletul sa fie imbracat cu frumusetea caracterului lui Hristos.

7:82 "Priviti", a zis Isus, "cum cresc crinii"; cum rasar din pamantul rece si negru sau din noroiul din albia raului si isi revarsa frumusetea si parfumul lor placut. Cine s-ar gandi la o asemenea frumusete, daca ar privi bulbul gloduros si cenusiu al crinului? Insa, cand viata ascunsa de Dumnezeu in aceasta planta se dezvolta, la porunca Lui, sub influenta ploii si a luminii soarelui, oamenii raman uimiti, privindu-i gratia si frumusetea. Tot astfel se va dezvolta si viata lui Dumnezeu in fiecare suflet omenesc, care se va supune lucrarii harului Sau, care vine cu binecuvantarile ei la toti, asemenea ploii si luminii soarelui in natura. Prin Cuvantul lui Dumnezeu au fost create florile, si acelasi Cuvant va produce in voi frumusetea Spiritului Sau.

7:83 Legea lui Dumnezeu este legea iubirii. El v-a inconjurat cu frumusete, ca sa va invete ca nu sunteti adusi pe lume doar ca sa munciti pentru voi insiva, sa sapati si sa ziditi, sa va obositi si sa planuiti, ci sa faceti ca viata voastra sa fie stralucitoare, vesela si frumoasa, prin iubirea lui Hristos, ca si florile, pentru a face fericite si alte vieti, prin lucrarea iubirii.

7:84 Tati si mame, indemnati-i pe copiii vostri sa invete de la flori. Luati-i impreuna cu voi in gradina si pe camp,

7:85 sub pomii inverziti si deprindeti-i sa citeasca in natura solia iubirii lui Dumnezeu. Faceti ca gandul despre El sa fie legat de pasari, flori si copaci, indrumati-i pe copii sa vada in fiecare lucru placut si frumos, un cuvant al iubirii lui Dumnezeu pentru ei. Recomandati-le religia voastra, prin insusirile ei placute. Faceti ca legea bunatatii sa fie scrisa pe buzele voastre.

7:86 Invatati-i pe copii ca, prin iubirea cea mare a lui Dumnezeu, firea lor poate fi schimbata si adusa in armonie cu El. Spuneti-le ca El doreste ca viata sa le fie frumoasa ca florile. Cand culeg florile delicate, invatati-i ca Cel care a facut florile este mult mai frumos decat ele. In felul acesta, vrejul inimii lor se va infasura in jurul Lui, va ajunge ca vita in jurul unui arac. Cel care e "cu totul placut" va ajunge pentru ei un tovaras de fiecare zi si un prieten intim, iar viata lor va fi schimbata dupa chipul curatiei Sale.

7:87 "Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu." Matei 6,33.

7:88 Norodul care asculta Cuvintele Domnului Hristos astepta cu mare nerabdare proclamarea imparatiei pamantesti. In timp ce Isus le descoperea comorile cerului, intrebarea care se ridica din multe inimi era: Cum am putea sa ajungem la cele urmarite de noi in lumea aceasta, folosindu-ne de El? Isus le-a aratat ca, daca fac din cele lumesti grija lor cea mai de seama, atunci ei seamana cu neamurile pagane din jurul lor,

7:89 traind ca si cand n-ar exista un Dumnezeu a Carui grija iubitoare este indreptata spre fapturile Sale.

7:90 "Toate aceste lucruri", zicea Domnul, "neamurile lumii le cauta. Tatal vostru cel ceresc stie ca aveti trebuinta de ele. Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui; si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra" (Luca 12,30; Matei 6,33). "Eu am venit sa va infatisez Imparatia dragostei, a neprihanirii si a pacii. Deschideti-va inimile ca sa primiti aceasta Imparatie si sa-i slujiti din toata inima. Cu toate ca este o imparatie spirituala, sa nu va ingrijorati, crezand ca nevoile voastre vremelnice nu vor mai fi luate in seama, daca va predati in slujba lui Dumnezeu. Acela care are toata puterea in cer si pe pamant, va purta de grija nevoilor voastre."

7:91 Isus nu ne scuteste de obligatia de a munci, dar ne sfatuieste sa-L facem pe El Cel dintai, Cel din urma si Cel mai bun in orice. Sa nu intreprindem nici o lucrare, sa nu urmarim nici un plan, sa nu cautam nici o placere, care ar impiedica lucrarea neprihanirii Sale in caracterul si viata noastra. Tot ce facem sa fie facut din toata inima, ca pentru Domnul.

7:92 In timpul lucrarii Sale pe pamant, Domnul Isus a dat demnitate vietii in toate amanuntele ei, infatisandu-le oamenilor slava lui Dumnezeu si supunand totul vointei Tatalui Sau. Daca urmam pilda Sa, avem asigurarea ca toate lucrurile de care avem nevoie in viata aceasta "ni se vor da pe deasupra". Saracia sau bogatia, boala sau sanatatea, naivitatea sau intelepciunea - toate sunt prevazute in fagaduintele harului Sau.

7:93 Bratul cel vesnic al lui Dumnezeu cuprinde sufletul care vine la El dupa ajutor, oricat de slab ar fi acel suflet.

7:94 Cele pretioase de pe pamant vor pieri; dar sufletul care traieste pentru Dumnezeu va dainui impreuna cu El. "Lumea si pofta ei trec, dar cine face voia lui Dumnezeu ramane in veac" (1 Ioan 2,17). Cetatea lui Dumnezeu isi va deschide portile de margaritar ca sa-L primeasca pe acela care, in timpul vietuirii sale pe pamant, a invatat sa se increada in Dumnezeu pentru calauzire si intelepciune, pentru mangaiere si nadejde, chiar in mijlocul lipsurilor si necazurilor. El va fi primit acolo cu cantari ingeresti si va manca din pomul vietii. "Pot sa se mute muntii, pot sa se clatine dealurile, dar dragostea Mea nu se va muta de la tine si legamantul Meu de pace nu se va clatina, zice Domnul, care are mila de tine" (Isaia 54,10).

7:95 "Nu va ingrijorati de ziua de maine" Ajunge zilei necazul ei." Matei 6,34.

7:96 Daca te-ai predat lui Dumnezeu, ca sa faci lucrarea Lui, nu trebuie sa te ingrijorezi de ziua de maine. Acela, al carui slujitor esti, cunoaste sfarsitul de la inceput. Intamplarile zilei de maine, care sunt ascunse de ochii tai, sunt descoperite ochilor Aceluia care este Atotputernic.

7:97 Daca luam noi conducerea lucrurilor pe care trebuie sa le facem si ne bizuim pe priceperea noastra ca sa izbutim, ne luam o sarcina pe care Domnul nu ne-a dat-o si incercam s-o purtam fara ajutorul Sau. Noi luam asupra noastra o responsabilitate care Ii apartine lui Dumnezeu, asezandu-ne in felul acesta in locul Sau. Se poate sa ne

7:98 ingrijoram si sa banuim primejdia si pierderea care vor veni asupra noastra. Dar, daca credem intr-adevar ca Domnul ne iubeste si vrea sa ne faca bine, vom inceta sa ne mai framantam in ce priveste viitorul. Ne vom increde in Dumnezeu, asa cum se increde un copil intr-un parinte iubitor. Atunci framantarile si chinurile noastre vor pieri, pentru ca vointa noastra este cuprinsa in vointa lui Dumnezeu. Domnul Hristos nu ne-a fagaduit ajutor ca sa purtam azi poverile de maine. El a zis: "Harul Meu iti este de ajuns" (2 Cor. 12,9). Dar, ca si mana data in pustie, harul Sau este daruit zilnic, ca sa facem fata nevoilor acelei zile. Ca si ostile lui Israel in peregrinajul vietii lor, si noi putem sa gasim, dimineata de dimineata painea din ceruri, atat cat trebuie pentru fiecare zi.

7:99 Numai o zi este a noastra, si in timpul acestei zile trebuie sa traim pentru Domnul. Pentru aceasta singura zi, trebuie sa punem in mainile lui Isus, intr-o servire solemna, toate intentiile si planurile noastre, aruncand toate ingrijorarile noastre asupra Lui, pentru ca El ne poarta de grija. "Caci stiu gandurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, ganduri de pace si nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nadejde" (Ier. 29.11). "In liniste si odihna va fi mantuirea voastra, in seninatate si incredere va fi taria voastra" (Isaia 30,15).

7:100 Daca vei cauta pe Domnul si te vei intoarce spre El in fiecare zi, daca prin propria ta alegere spirituala, vei fi slobod si plin de bucurie in Domnul, daca vei veni, cu bucuroasa consimtire a inimii, la chemarea sa plina de iubire, ca sa porti jugul lui Hristos - jugul ascultarii si servirii - toate murmurarile tale vor fi potolite, toate greutatile tale vor fi indepartate, toate problemele grele cu care te confrunti vor fi dezlegate.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: