English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Tragedia veacurilor

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Tragedia veacurilor, 29


29:1 Cap. 27 - Redesteptari moderne

29:2 Pretutindeni unde Cuvantul lui Dumnezeu a fost predicat cu credinciosie, rezultatele care au urmat au atestat originea lui divina. Duhul lui Dumnezeu a insotit solia slujitorilor Sai, iar cuvantul a avut putere. Pacatosii si-au simtit constiinta trezita. "Lumina care lumineaza pe orice om venind in lume" a iluminat incaperile ascunse ale sufletului lor, iar lucrurile acoperite de intuneric au fost descoperite. Convingerea adanca a pus stapanire pe mintile si pe inimile lor. Au fost convinsi cu privire la pacat, la neprihanire si la judecata viitoare. Au avut un simtamant al neprihanirii lui Iehova si au simtit groaza de a se infatisa, in vinovatia si necuratia lor, in fata Cercetatorului inimilor. In intristarea lor au strigat: "Cine ma va izbavi de acest trup de moarte?" Cand crucea de pe Calvar, cu jertfa ei infinita pentru pacatele oamenilor, a fost descoperita, ei au vazut ca nimic altceva in afara de meritele lui Hristos nu putea fi indestulator pentru ispasirea nelegiuirilor; numai aceasta il putea impaca pe om cu Dumnezeu. Cu credinta si cu umilinta L-au primit pe Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii. Prin sangele lui Hristos au primit iertarea pacatelor din trecut.

29:3 Aceste suflete au adus roade vrednice de pocainta. Ei au crezut si au fost botezati si apoi s-au ridicat sa mearga intr-o viata noua fapturi noi in Hristos Isus; nu pentru a se modela dupa poftele de mai inainte, ci prin credinta in Fiul lui

29:4 Dumnezeu sa calce pe urmele Sale, sa reflecte caracterul Sau si sa se curateasca, dupa cum El Insusi este curat. Lucrurile pe care odinioara le urau acum le iubeau, iar lucrurile pe care odata le iubeau acum le urau. Cel mandru si increzut in sine a devenit bland si umil cu inima. Cel arogant si infumurat a devenit serios si modest. Cel profan a devenit respectuos, betivul a devenit sobru si desfranatul a devenit curat. Modele desarte ale lumii au fost parasite. Crestinii nu cautau "podoaba de afara, care sta in impletitura parului, in purtarea de scule de aur sau in imbracarea hainelor, ci... omul ascuns al inimii, in curatia nepieritoare a unui duh bland si linistit, care este de mare pret inaintea lui Dumnezeu" (1 Petru 3,3.4).

29:5 Redesteptarile au adus o adanca cercetare a inimii si umilinta. Ele s-au caracterizat prin apeluri solemne catre pacatosi, pline de mila pentru cei rascumparati prin sangele lui Hristos. Barbati si femei se rugau si se luptau cu Dumnezeu in rugaciunea pentru mantuirea sufletelor. Roadele acestor reinviorari se vedeau in sufletele care nu se dadeau inapoi de la lepadare de sine si sacrificiu, ci se bucurau ca erau socotite vrednice sa sufere ocara si necaz pentru Hristos. Oamenii vedeau o transformare in viata acelora care marturiseau numele lui Isus. Societatea era castigata prin influenta lor. Ei adunau cu Hristos si semanau in Duhul pentru a culege viata vesnica.

29:6 Despre ei se putea spune: "Intristarea voastra v-a adus la pocainta... Cand intristarea este dupa voia lui Dumnezeu, aduce o pocainta care duce la mantuire si de care cineva nu se caieste niciodata; pe cand intristarea lumii aduce moartea. Caci, uite, tocmai intristarea aceasta a voastra dupa voia lui Dumnezeu, ce framantare a trezit in voi! Si ce cuvinte de dezvinovatire! Ce manie! Ce frica! Ce dorinta aprinsa! Ce ravna! Ce pedeapsa! In toate voi ati aratat ca sunteti curati in privinta aceasta" (2 Cor. 7,9-11).

29:7 Acesta este rezultatul lucrarii Duhului lui Dumnezeu. Nu exista nici o dovada de adevarata pocainta, daca nu se vede o

29:8 reforma. Daca da zalogul inapoi, daca restituie ceea ce a furat, daca isi marturiseste pacatele si Il iubeste pe Dumnezeu si pe aproapele, pacatosul poate fi sigur ca a gasit pacea cu Dumnezeu. Acestea erau efectele care se vedeau in anii dintai ce au urmat trezirii religioase. Si, judecati dupa roadele lor, ei capatasera confirmarea ca erau binecuvantati de Dumnezeu in salvarea oamenilor si inaltarea omenirii.

29:9 Dar multe dintre redesteptarile timpurilor moderne au dat pe fata un contrast categoric fata de acele manifestari de har divin care au insotit, in zilele din vechime, lucrarile slujitorilor lui Dumnezeu. Este adevarat ca, atunci cand se desteapta un interes mare, multi pretind ca sunt pocaiti, iar bisericile se umplu; cu toate acestea, rezultatele nu sunt o garantie ca ea, credinta, a adus si o crestere corespunzatoare a unei adevarate vieti spirituale. Lumina care arde pentru o vreme moare repede, lasand ca intunericul sa devina mai adanc decat inainte.

29:10 Redesteptarile populare sunt, prea adesea, conduse prin apeluri la imaginatie, prin trezirea emotiilor, prin ingaduirea iubirii fata de ceea ce este nou si senzational. Convertitii castigati in felul acesta au prea putina dorinta sa asculte de adevarul biblic si au un interes slab fata de marturiile profetilor si ale apostolilor. Daca nu are nimic senzational, serviciul religios nu are nici o atractie pentru ei. O solie care face apel la ratiune fara zel nu trezeste nici un raspuns. Avertizarile clare ale Cuvantului lui Dumnezeu, care urmaresc in mod direct interesele lor vesnice, nu sunt luate in seama.

29:11 Pentru orice suflet convertit cu adevarat, legatura cu Dumnezeu si cu lucrurile vesnice va constitui marele scop al vietii. Dar, in bisericile zilelor noastre, unde este spiritul consacrarii fata de Dumnezeu? Multi convertiti la credinta nu renunta la mandria lor si la iubirea fata de lume. Ei nu sunt mai dispusi acum sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-L urmeze pe blandul si umilul Isus decat erau inainte de convertire. Religia devine un obiect de batjocura pentru necredinciosi si pentru sceptici, pentru ca atat de multi, dintre aceia care-i poarta numele, nu cunosc principiile ei. Puterea evlaviei a fost aproape indepartata din multe biserici. Picnicuri, spectacole bisericesti, bazare, case luxoase, etalarea persoanei au alungat

29:12 gandurile de la Dumnezeu. Pamanturi, bunuri si preocupari lumesti absorb mintea, iar lucrurile de interes vesnic primesc doar o atentie trecatoare.

29:13 Cu toata decaderea larg raspandita a credintei si a evlaviei, in aceste biserici sunt si urmasi adevarati ai lui Hristos. Inainte de revarsarea finala a judecatilor lui Dumnezeu peste pamant, in mijlocul poporului lui Dumnezeu va avea loc o asa reinviorare a evlaviei de la inceput, cum nu s-a mai vazut din timpurile apostolice. Duhul si puterea lui Dumnezeu vor fi revarsate peste copiii Sai. In vremea aceea, multi se vor desparti de bisericile acelea in care dragostea pentru lume a luat locul iubirii fata de Dumnezeu si fata de Cuvantul Sau. Multi, atat slujitori, cat si laici, vor primi cu bucurie acele adevaruri mari pe care Dumnezeu le-a randuit sa fie vestite in vremea aceea, pentru a pregati un popor pentru a doua venire a Domnului. Vrajmasul sufletelor doreste sa impiedice aceasta lucrare: si inainte ca sa vina timpul pentru o astfel de lucrare, el va incerca sa o impiedice, introducand o contrafacere. In bisericile pe care va reusi sa le aduca sub puterea lui amagitoare, va face sa para ca s-a revarsat o binecuvantare deosebita a lui Dumnezeu; se va manifesta ceea ce se crede a fi un mare interes religios. Multimile se vor bucura ca Dumnezeu lucreaza in mod minunat pentru ei, cand de fapt aceasta este lucrarea altui spirit. Sub o aparenta religioasa, Satana va cauta sa-si intinda influenta peste lumea crestina.

29:14 In multe din redesteptarile care au avut loc, in ultima jumatate de veac, au fost la lucru aceleasi influente, intr-o masura mai mare sau mai mica, dar care se vor manifesta si in miscarile mai mari ale viitorului. Se va manifesta o exaltare emotionala, o amestecare a adevarului cu ratacirea, care are ca scop inducerea in eroare. Insa nimeni nu trebuie sa fie amagit. In lumina Cuvantului lui Dumnezeu nu este greu de stabilit natura acestor miscari. Oriunde oamenii neglijeaza marturia Bibliei, intorcandu-se de la acele adevaruri clare si cercetatoare de suflet, care cer lepadare de sine si renuntare la lume, putem fi siguri ca binecuvantarea lui Dumnezeu nu este revarsata. Si dupa regula

29:15 pe care Isus Hristos a dat-o: "Ii veti cunoaste dupa roadele lor" (Matei 7,16), este evident ca aceste miscari nu sunt lucrarea Duhului lui Dumnezeu.

29:16 In adevarurile Cuvantului Sau, Dumnezeu le-a dat oamenilor descoperiri despre Sine si, pentru toti aceia care le primesc, ele sunt ca un scut impotriva amagirilor lui Satana. Tocmai neglijarea acestor adevaruri a deschis usa relelor care se raspandesc astazi atat de mult in lumea religioasa. Natura si importanta Legii lui Dumnezeu au fost, intr-o mare masura, pierdute din vedere. O conceptie gresita cu privire la caracterul, la perpetuitatea si la obligativitatea acestei Legi divine a dus la rataciri in legatura cu pocainta si cu sfintirea si a avut ca urmare scaderea nivelului de pietate in biserica. Aici trebuie cautat secretul lipsei Duhului si puterii lui Dumnezeu in redesteptarile din vremea noastra.

29:17 Exista, in diferite denominatiuni, barbati vestiti pentru credinciosia lor, care recunosc si deplang acest fapt. Profesorul Edwards A. Park, subliniind primejdiile din lumea religioasa de astazi, spune: "O adevarata sursa de primejdie este neglijarea celor care predica de a sustine Legea divina. In zilele de odinioara, amvonul era un ecou al glasului constiintei... Cei mai vestiti predicatori ai nostri dadeau o stralucire minunata predicilor lor, urmand exemplul Domnului si dand prioritate Legii, preceptelor ei si amenintarilor ei. Ei repetau cele doua maxime importante, si anume ca Legea este o transcriere a desavarsirii divine si ca omul care nu iubeste Legea nu iubeste nici Evanghelia; caci Legea, ca si Evanghelia, este o oglinda care reflecta adevaratul caracter al lui Dumnezeu. Aceasta primejdie duce la o alta, aceea a subaprecierii rautatii pacatului, a intinderii ei, a efectului ei. Gravitatea neascultarii este proportionala cu dreptatea poruncii...

29:18 "Pe langa primejdiile amintite deja, este primejdia subestimarii dreptatii lui Dumnezeu. Tendinta moderna este sa se desparta dreptatea divina de bunavointa divina, sa transforme bunatatea intr-un sentiment

29:19 decat sa o inalte ca principiu. Noul punct de vedere teologic desparte ceea ce Dumnezeu a unit. Este Legea divina un lucru bun sau un lucru rau? Evident este buna! Atunci dreptatea este buna; caci ea este dispozitia de a executa si implini Legea. De la obiceiul de a subaprecia Legea si dreptatea divina si a nu vedea extinderea si gravitatea neascultarii omenesti, oamenii ajung usor la obiceiul de a nu mai pretui harul care a prevazut ispasirea pentru pacat." In felul acesta, Evanghelia isi pierde valoarea si importanta in mintea oamenilor care, in scurta vreme, sunt gata sa lepede chiar si Biblia.

29:20 Multi invatatori ai religiei sustin ca Hristos, prin moartea Sa, a desfiintat Legea si, prin urmare, oamenii sunt absolviti de cerintele ei. Sunt unii care o prezinta ca fiind un jug apasator si, in contrast cu robia Legii, ei prezinta libertatea de a te bucura de Evanghelie.

29:21 Dar nu asa au facut profetii si apostolii fata de sfanta Lege a lui Dumnezeu. David spunea: "Voi umbla in loc larg, caci caut poruncile Tale" (Ps. 119,45). Apostolul Iacov, care a scris dupa moartea lui Hristos, se refera la Decalog ca fiind "Legea imparateasca" si "Legea desavarsita a slobozeniei" (Iacov 2,8; 1,25). Iar Apocalipsa, la o jumatate de veac dupa rastignire, rostea o binecuvantare asupra acelora care "pazesc poruncile ca sa aiba drept la pomul vietii si sa intre pe porti in cetate" (Apoc. 22,14).

29:22 Sustinerea ca Hristos, prin moartea Sa, a desfiintat Legea Tatalui Sau este fara temei. Daca ar fi fost posibil ca Legea sa fie schimbata sau desfiintata, atunci Hristos n-ar fi trebuit sa mai moara pentru a-l mantui pe om de sub condamnarea pacatului. Moartea lui Hristos, departe de a desfiinta Legea, dovedeste ca este de neschimbat. Fiul lui Dumnezeu a venit "sa vesteasca o lege mare si minunata" (Is. 42,21). El spunea: "Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau Proorocii... cata vreme nu va trece cerul si pamantul, nu va trece o iota sau o frantura de slova din Lege" (Matei 5,17.18). Iar cu privire la Sine, declara: "Vreau sa fac voia Ta, Dumnezeule! Si Legea Ta este in adancul inimii mele" (Ps. 40,8).

29:23 Legea lui Dumnezeu, prin insasi natura ei, este neschimbatoare. Ea este descoperirea vointei si a caracterului Autorului ei. Dumnezeu este iubire si Legea Sa este iubire. Cele doua mari principii ale ei sunt dragostea fata de Dumnezeu si dragostea fata de om. "Dragostea este implinirea Legii" (Rom. 13,10). Caracterul lui Dumnezeu este neprihanirea si adevarul, si aceasta este si natura Legii Sale. Psalmistul spune: "Legea Ta este adevarul... toate poruncile Tale sunt drepte" (Ps. 119,142. 172). Iar apostolul Pavel declara: "Legea este sfanta, iar porunca este sfanta, dreapta si buna" (Rom. 7,12). O astfel de Lege, fiind expresia mintii si a vointei lui Dumnezeu, trebuie sa dureze tot atat cat si Autorul ei.

29:24 Este lucrarea pocaintei si a sfintirii aceea de a-i impaca pe oameni cu Dumnezeu, aducandu-i in armonie cu principiile Legii Sale. La inceput, omul a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu. El era in armonie desavarsita cu natura si cu Legea lui Dumnezeu; principiile dreptatii erau inscrise in inima sa. Dar pacatul l-a instrainat de Facatorul sau. El n-a mai reflectat chipul divin. Inima lui a intrat in lupta cu principiile Legii lui Dumnezeu. "Fiindca umblarea dupa lucrurile firii pamantesti este vrajmasie impotriva lui Dumnezeu, caci ea nu se supune Legii lui Dumnezeu, si nici nu poate sa se supuna" (Rom. 8,7). Insa "atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat a dat pe singurul Sau Fiu", pentru ca omul sa poata fi impacat cu Dumnezeu. Prin meritele lui Hristos, el poate fi readus in armonie cu Facatorul sau. Inima lui trebuie reinnoita prin harul divin; el trebuie sa aiba o viata noua de sus. Aceasta schimbare este nasterea din nou, fara de care, spunea Isus, "nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu".

29:25 Primul pas catre impacarea cu Dumnezeu este convingerea de pacat. "Pacatul este calcarea Legii". "Prin Lege vine cunostinta pacatului" (1 Ioan 3,4; Rom. 3,20). Pentru a-si vedea vinovatia, pacatosul trebuie sa-si probeze caracterul prin marele standard al neprihanirii lui Dumnezeu. El este oglinda care ii arata desavarsirea unui caracter neprihanit si-l face in stare sa vada defectele din caracterul sau.

29:26 Legea ii descopera omului pacatele, dar nu-i da nici o solutie. In timp ce fagaduieste viata pentru cel ascultator, ea declara ca moartea este

29:27 partea calcatorului ei. Numai Evanghelia lui Hristos il poate elibera de sub condamnarea sau de intinarea pacatului. El trebuie sa dea pe fata pocainta fata de Dumnezeu, a carui Lege a calcat-o; si credinta in Hristos si in jertfa Sa ispasitoare. In felul acesta, primeste "iertarea pacatelor trecute" si devine partas naturii divine. El este un copil al lui Dumnezeu, primind duhul infierii, prin care striga: "Ava, adica Tata".

29:28 Este el acum liber sa calce Legea lui Dumnezeu? Pavel spune: "Deci, prin credinta desfiintam noi Legea? Nicidecum. Dimpotriva, noi intarim Legea... Nicidecum! Noi, care am murit fata de pacat, cum sa mai traim in pacat?" Iar Ioan declara: "Caci dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui. Si poruncile Lui nu sunt grele" (Rom. 3,31; 6,2; 1 Ioan 5,3). Prin nasterea din nou, inima este adusa in armonie cu Dumnezeu si este pusa in acord si cu Legea Sa. Cand aceasta schimbare categorica a luat loc in cel pacatos, el a trecut din moarte la viata, de la pacat la sfintenie; de la calcarea ei si razvratire, la ascultare si la credinciosie. Viata veche de instrainare de Dumnezeu a luat sfarsit si viata noua de impacare, de credinta si iubire a inceput. Atunci, "dreptatea Legii" va fi "implinita in noi, care nu mai umblam dupa indemnurile carnii, ci dupa indemnurile duhului" (Rom. 8,4). Iar glasul sufletului va fi: "Cat de mult iubesc Legea Ta! Toata ziua ma gandesc la ea" (Ps. 119,97).

29:29 "Legea Domnului este desavarsita si invioreaza sufletul" (Ps. 19,7). Fara Lege, oamenii nu au o conceptie dreapta cu privire la curatia si sfintenia lui Dumnezeu sau cu privire la vinovatia si necuratia lor. Ei n-au o convingere dreapta despre pacat si nu simt nevoia de pocainta. Nevazandu-si starea pierduta de calcatori ai Legii lui Dumnezeu, ei nu-si dau seama de nevoia lor de sangele ispasitor al lui Hristos. Nadejdea de mantuire este primita fara o schimbare radicala a inimii sau o reforma a vietii. In felul acesta, abunda o pocainta superficiala si se unesc cu biserica multimi de oameni care nu s-au unit niciodata cu Hristos.

29:30 Teorii ratacite cu privire la sfintire, care izvorasc din neglijarea sau lepadarea Legii divine, au un loc de frunte in miscarile religioase din zilele noastre. Aceste teorii sunt ratacite in doctrina si primejdioase in consecintele lor practice; iar faptul ca ele gasesc o primire favorabila atat de generala are o dubla importanta, pentru ca toti sa aiba o intelegere clara a ceea ce invata Scripturile cu privire la acest subiect.

29:31 Sfintirea adevarata este o invatatura biblica. Apostolul Pavel, in Epistola sa catre biserica din Tesalonic, spune: "Voia lui Dumnezeu este sfintirea voastra". Si se roaga: "Dumnezeul pacii sa va sfinteasca El Insusi pe deplin" (1 Tes. 4,3; 5,23). Biblia invata deslusit ce este sfintirea si cum poate fi realizata. Mantuitorul Se ruga pentru ucenicii Sai: "Sfinteste-i prin Cuvantul Tau: Cuvantul Tau este adevarul" (Ioan 17,17). Iar Pavel invata ca cei credinciosi trebuie sa fie "sfintiti prin Duhul Sfant" (Rom. 15,16). Care este lucrarea Duhului Sfant? Isus le spunea ucenicilor Sai: "Cand va veni Mangaietorul, Duhul Adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul" (Ioan 16,13). Iar psalmistul spune: "Legea Ta este adevarul". Prin Cuvantul si prin Duhul lui Dumnezeu sunt descoperite oamenilor marile principii ale neprihanirii cuprinse in Legea Sa. Si pentru ca Legea lui Dumnezeu este "sfanta, dreapta si buna", o transcriere a desavarsirii divine, inseamna ca un caracter format prin ascultare de aceasta Lege va fi sfant. Hristos este exemplul desavarsit al unui astfel de caracter. El zice: "Am pazit poruncile Tatalui Meu... Totdeauna fac ceea ce-I este placut" (Ioan 15,10; 8,29). Urmasii lui Hristos trebuie sa devina asemenea Lui si, prin harul lui Dumnezeu, sa-si formeze caractere in armonie cu principiile sfintei Sale Legi. Aceasta este sfintirea biblica.

29:32 Aceasta lucrare poate fi adusa la indeplinire numai prin credinta in Hristos si prin puterea launtrica a Duhului lui Dumnezeu. Pavel ii indeamna pe credinciosi: "Duceti pana la capat mantuirea voastra, cu frica si cutremur. Caci Dumnezeu este Acela care lucreaza in voi, si va da, dupa placerea Lui, si vointa si infaptuirea" (Filip. 2,12-13).

29:33 Crestinul va simti indemnurile pacatului, dar va mentine o lupta permanenta impotriva lui. Aici este nevoie de ajutorul lui Hristos. Slabiciunea omeneasca se uneste cu puterea divina, iar credinta exclama: "Multumiri fie aduse lui Dumnezeu, care ne da biruinta prin Domnul nostru Isus Hristos!" (1 Cor. 15,57).

29:34 Scripturile arata clar ca lucrarea sfintirii este progresiva. Cand in pocainta pacatosul gaseste pacea cu Dumnezeu prin sangele ispasirii, viata crestina abia a inceput. Acum el trebuie "sa inainteze in desavarsire", sa creasca "pana la masura staturii plinatatii lui Hristos". Apostolul Pavel spune: "fac un singur lucru: uitand ce este in urma mea, si aruncandu-ma spre ce este inainte, alerg spre tinta, pentru premiul chemarii ceresti a lui Dumnezeu, in Hristos Isus" (Filip. 3,13.14). Iar Petru ne aseza inainte treptele prin care se poate ajunge la sfintirea biblica: "De aceea, dati-va si voi toate silintele ca sa uniti cu credinta voastra fapta; cu fapta cunostinta; cu cunostinta, infranarea; cu infranarea, rabdarea; cu rabdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de frati; cu dragostea de frati, iubirea de oameni. Caci, daca faceti lucrul acesta, nu veti aluneca niciodata" (2 Petru 1,5-10).

29:35 Aceia care experimenteaza sfintirea Bibliei vor da pe fata un spirit de umilinta. Asemenea lui Moise, ei au o descoperire a maiestatii infricosate a sfinteniei si-si vad propria nevrednicie, in contrast cu desavarsirea inaltata si curatia Celui Infinit.

29:36 Profetul Daniel era un exemplu de sfintire adevarata. Lunga lui viata a fost plina de o slujire nobila pentru Domnul Sau. El a fost un om "preaiubit" (Dan. 10,11) de Cer. Si totusi, in loc sa pretinda ca este curat si sfant, acest profet onorat s-a identificat cu pacatosenia lui Israel, cand a mijlocit inaintea lui Dumnezeu in favoarea poporului Sau. "Nu pentru neprihanirea noastra Iti aducem noi cererile noastre, ci pentru indurarile Tale cele mari. Noi am pacatuit, am savarsit nelegiuire". El declara: "Vorbeam, ma rugam, imi marturiseam pacatul meu si pacatul poporului meu". Si cand,

29:37 mai tarziu, Fiul lui Dumnezeu i S-a aratat sa-l indrume, Daniel a zis: "Puterile m-au lasat, culoarea mi s-a schimbat, fata mi s-a slutit, si am pierdut orice vlaga" (Daniel 9,18.15.20; 10,8).

29:38 Cand Iov a auzit glasul Domnului din furtuna, a exclamat: "Mi-e scarba de mine si ma pocaiesc in tarana si cenusa" (Iov 42,6). Acelasi lucru s-a intamplat atunci cand Isaia a vazut slava Domnului si i-a auzit pe heruvimi strigand: "Sfant, sfant, sfant este Domnul ostirilor! Atunci am zis: 'Vai de mine! Sunt pierdut'" (Is. 6,3.5). Pavel, dupa ce a fost rapit in al treilea cer si a auzit lucruri pe care un om nu le putea rosti, vorbeste despre sine ca fiind "cel mai de pe urma dintre sfinti" (2 Cor. 12,2-4; Efes. 3,8). Si Ioan, ucenicul iubit, care se pleca pe pieptul lui Isus si a vazut slava Sa, a cazut ca mort la picioarele ingerului (Apoc. 1,17).

29:39 Nu poate exista inaltare de sine sau pretentie infumurata de libertate fata de pacat la aceia care merg in umbra crucii Calvarului. Ei simt ca pacatul lor a fost acela care a provocat agonia ce a frant inima Fiului lui Dumnezeu, iar acest gand ii va duce la umilire de sine. Aceia care traiesc mai aproape de Isus isi dau seama mai clar de slabiciunea si de pacatosenia omeneasca si singura lor nadejde este in meritele unui Mantuitor rastignit si inviat.

29:40 Sfintirea care castiga acum intaietate in lumea religioasa aduce cu ea un spirit de inaltare de sine si o dispretuire a Legii lui Dumnezeu, care o arata ca fiind straina de religia Bibliei. Aparatorii ei invata ca sfintirea este o lucrare de o clipa, prin care, numai prin credinta, pot ajunge la sfintenie desavarsita. "Sa crezi doar", spun ei, "si binecuvantarea iti apartine." Se invata ca nu se mai cere nici un efort din partea credinciosului. In acelasi timp, ei neaga autoritatea Legii lui Dumnezeu, sustinand ca sunt dezlegati de a pazi poruncile. Dar este oare posibil ca oamenii sa fie sfinti, in armonie cu voia si caracterul lui Dumnezeu, fara sa ajunga in armonie cu principiile care sunt expresia naturii si vointei Sale si care arata ce-I este placut?

29:41 Dorinta dupa o religie usoara, care nu cere lupta, nici lepadare de sine, nici despartire de nebuniile lumii, a facut din doctrina mantuirii si numai prin credinta o invatatura populara; dar ce spune Cuvantul lui Dumnezeu? Apostolul Iacov spune: "Fratii mei, ce-i foloseste cuiva sa spuna ca are credinta, daca n-are fapte? Poate oare credinta aceasta sa-l mantuiasca?... Vrei dar sa intelegi, om nesocotit, ca credinta fara fapte este zadarnica? Avraam, parintele nostru, n-a fost el socotit neprihanit prin fapte, cand a adus pe fiul sau Isaac jertfa pe altar? Vezi ca credinta lucra impreuna cu faptele lui, si, prin fapte, credinta a ajuns desavarsita... Vedeti dar ca omul este socotit neprihanit prin fapte, si nu numai prin credinta" (Iac. 2,14-24).

29:42 Marturia Cuvantului lui Dumnezeu este impotriva acestei invataturi inselatoare a credintei fara fapte. Acea credinta care pretinde favoarea cerului fara sa implineasca acele conditii pe baza carora se ofera harul nu este credinta, ci o incumetare; caci credinta adevarata isi are temelia in fagaduintele si prevederile Scripturilor.

29:43 Sa nu se amageasca nimeni cu credinta ca poate deveni sfant, in timp ce calca de bunavoie una din cerintele lui Dumnezeu. Savarsirea unui pacat cunoscut aduce la tacere marturia glasului Duhului si des-parte sufletul de Dumnezeu. "Pacatul este calcarea Legii." Si "oricine pacatuieste calca Legea nu L-a vazut, nici nu L-a cunoscut" (1 Ioan 3,6). Desi Ioan, in epistolele sale, zaboveste atat de mult asupra dragostei, nu ezita totusi sa descopere adevaratul caracter al acelei clase de oameni care pretind ca sunt sfintiti, in timp ce traiesc calcand Legea lui Dumnezeu. "Cine zice: 'Il cunosc' si nu pazeste poruncile Lui, este un mincinos si adevarul nu este in el. Dar cine pazeste Cuvantul Lui, in el dragostea lui Dumnezeu a ajuns desavarsita" (1 Ioan 2,4.5). Iata proba marturisirii de credinta a oricarui om. Nu putem socoti pe nimeni sfant fara sa-l aducem la masura singurului nivel de sfintire al lui Dumnezeu, in cer si pe pamant. Daca oamenii nu simt povara Legii morale, daca trateaza cu usurinta si subapreciaza preceptele lui Dumnezeu, daca incalca una din cele mai mici din aceste

29:44 porunci si ii invata pe oameni asa, nu vor avea nici un pret in ochii Cerului si putem sti ca pretentiile lor n-au nici o temelie.

29:45 Iar pretentia de a fi fara pacat este dovada ca acela care pretinde aceasta este departe de a fi sfant. Aceasta se datoreaza faptului ca acesta nu are o conceptie adevarata cu privire la curatia infinita si la sfintenia lui Dumnezeu sau cu privire la ceea ce trebuie sa devina pentru a ajunge asemenea caracterului Sau; pentru ca nu are o conceptie adevarata cu privire la curatia si la frumusetea fara egal ale lui Isus, cu privire la rautatea si gravitatea pacatului, se poate socoti un om sfant. Cu cat mai mare este distanta dintre el si Hristos si cu cat sunt mai nepotrivite conceptiile lui despre caracterul Sau divin si cerintele Sale, cu atat mai neprihanit pare el in propriii ochi.

29:46 Sfintirea pe care o recomanda Scripturile cuprinde intreaga fiinta - duh, suflet si corp. Pavel se ruga pentru tesaloniceni ca "duhul lor, sufletul lor si trupul lor sa fie pastrate fara pata pana la venirea Domnului nostru Isus Hristos" (1 Tes. 5,23). Tot el mai scria credinciosilor: "Va indemn dar, fratilor, pentru indurarea lui Dumnezeu, sa aduceti trupurile voastre ca o jertfa vie, sfanta, placuta lui Dumnezeu" (Rom. 12,1). In vremea Israelului din vechime, toate jertfele aduse ca dar Domnului erau cercetate cu atentie. Daca se descoperea vreun defect, animalul prezentat era refuzat; deoarece Dumnezeu poruncise ca jertfa sa fie "fara cusur". Tot astfel, crestinii sunt indemnati sa aduca trupurile lor "ca o jertfa vie, sfanta, placuta lui Dumnezeu". Pentru ca sa faca lucrul acesta, toate puterile trebuie sa fie pastrate in cea mai buna stare cu putinta. Orice obicei care slabeste puterea fizica sau mintala il face pe om neinstare pentru slujirea Creatorului Sau. Si ar fi oare Dumnezeu multumit cu mai putin decat tot ce putem da mai bun? Hristos spune: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta". Aceia care Il iubesc pe Dumnezeu cu toata inima lor vor dori sa-I dea cea mai buna slujire din viata lor si vor cauta sa aduca incontinuu orice putere a fiintei lor in armonie cu legile care vor promova priceperea lor de a face voia Sa. Ei nu vor slabi si nici nu vor intina, prin ingaduirea apetitului sau

29:47 pasiunii, jertfa pe care o aduc inaintea Tatalui ceresc.

29:48 Petru spune: "Sa va feriti de poftele firii pamantesti care se razboiesc cu sufletul" (1 Petru 2,11). Orice ingaduinta pacatoasa tinde sa slabeasca facultatile si sa amorteasca perceptiile mintale si spirituale, iar Cuvantul sau Duhul lui Dumnezeu nu mai poate face decat o slaba impresie asupra inimii. Pavel le scria corintenilor: "Sa ne curatim de orice intinaciune a carnii si a duhului, si sa ne ducem sfintirea pana la capat, in frica de Dumnezeu" (2 Cor. 7,1). Si impreuna cu roadele Duhului: "dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, facerea de bine, bunatatea, credinciosia, blandetea", el enumara si "infranarea poftelor" (Gal. 5,22.23).

29:49 In ciuda acestor declaratii inspirate, cati din aceia care pretind ca sunt crestini nu isi slabesc puterile, urmarind castigul sau inchinarea la moda; nu isi injosesc capacitatile date de Dumnezeu prin lacomie, prin betie, prin placeri neingaduite. Iar biserica, in loc sa mustre, prea adesea incurajeaza raul provenit din apetit, din dorinta de castig sau iubirea de placeri, pentru a-si umple tezaurul pe care iubirea pentru Hristos este prea slaba pentru a-l alimenta. Daca Hristos ar intra in bisericile de astazi si ar vedea petrecerile si negotul nesfant care au loc acolo in numele religiei, nu i-ar alunga El oare pe acesti profanatori asa cumbr i-a alungat pe schimbatorii de bani din templu?

29:50 Apostolul Iacov declara ca intelepciunea care vine de sus este "mai intai curata". Daca i-ar fi intalnit pe aceia care rostesc Numele lui Isus cu buzele lor manjite de tutun, pe aceia a caror respiratie si fiinta sunt contaminate de mirosul infect al tutunului si care polueaza aerul si ii obliga pe toti cei din jurul lor sa inhaleze otrava - daca apostolul ar fi venit in legatura cu o practica atat de opusa curatiei Evangheliei, n-ar fi denuntat-o el ca fiind "pamanteasca, fireasca, draceasca"? Robii tutunului, care pretind binecuvantarea sfintirii depline, vorbesc despre nadejdea lor din ceruri; dar Cuvantul lui Dumnezeu declara lamurit ca "nimic intinat nu va intra in ea, nimeni care traieste in spurcaciune" (Apoc. 21,27).

29:51 "Nu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant, care locuieste in voi, si pe care L-ati primit de la Dumnezeu? Si ca voi nu sunteti ai vostri? Caci ati fost cumparati cu un pret. Proslaviti dar pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu" (1 Cor. 6,19.20). Acela al carui corp este templul Duhului Sfant nu va fi inrobit de un obicei daunator. Puterile lui apartin lui Hristos, care l-a cumparat cu pret de sange. Tot ce are este al Domnului. Cum ar putea fi fara vina aceia care risipesc acest capital incredintat lor? Aceia care poarta numele de crestini cheltuiesc anual sume uriase in ingaduinte daunatoare si inutile, in timp ce sufletele pier, alergand dupa Cuvantul vietii. Dumnezeu este jefuit in zecimi si daruri, in timp ce ei consuma pe altarul poftei distrugatoare mai mult decat dau pentru ajutorarea saracilor sau pentru sustinerea Evangheliei. Daca toti aceia care marturisesc a fi urmasi ai lui Hristos ar fi in adevar sfintiti, atunci mijloacele lor, in loc sa fie cheltuite in practici inutile si chiar daunatoare, ar fi aduse in tezaurul Domnului, iar crestinii ar fi exemplu de cumpatare, de lepadare de sine si de jertfire. Atunci ei ar fi lumina lumii.

29:52 Lumea este sclava ingaduintei de sine. "Pofta firii pamantesti, pofta ochilor si laudarosia vietii" stapanesc multimile. Insa urmasii lui Hristos au o chemare mai sfanta. "Iesiti din mijlocul lor, si fiti deosebiti, spune Domnul, si nu atingeti ce este necurat." In lumina Cuvantului lui Dumnezeu, suntem indreptatiti sa declaram ca nu poate fi adevarata acea sfintire care nu rodeste o renuntare la tendintele pacatoase si la placerile lumii.

29:53 Pentru toti aceia care implinesc aceste conditii: "Iesiti din mijlocul lor si fiti deosebiti... si nu atingeti ce este necurat", fagaduinta lui Dumnezeu este: "Va voi primi si va voi fi Tata, iar voi Imi veti fi fii si fiice, zice Domnul cel Atotputernic" (2 Cor. 6,17.18). Este privilegiul si datoria oricarui crestin de a avea o experienta bogata in lucrurile lui Dumnezeu. "Eu sunt Lumina lumii", spune Isus. "Cine Ma urmeaza pe Mine nu

29:54 va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii" (Ioan 8,12). "Dar cararea celor neprihaniti este ca lumina stralucitoare, a carei stralucire merge mereu crescand pana la miezul zilei" (Prov. 4,18). Fiecare pas de credinta si de ascultare aduce sufletul intr-o legatura mai stransa cu Lumina lumii, in care "nu este intuneric". Razele stralucitoare ale Soarelui neprihanirii stralucesc asupra slujitorilor lui Dumnezeu, iar ei reflecta razele Sale. Dupa cum stelele ne spun ca in cer este o lumina mai mare de la slava careia ele isi primesc stralucirea, tot astfel crestinii trebuie sa dea pe fata faptul ca exista un Dumnezeu pe tronul universului, al carui caracter este vrednic de lauda si de imitat. Darurile Duhului Sau, curatia si sfintenia caracterului Sau se vor da pe fata in martorii Sai.

29:55 In Epistola sa catre Coloseni, Pavel subliniaza binecuvantarile bogate oferite copiilor lui Dumnezeu. El spune: "Noi nu incetam sa ne rugam pentru voi, si sa cerem sa va umpleti de cunostinta voii Lui, in orice fel de intelepciune si pricepere duhovniceasca; pentru ca astfel sa va purtati intr-un chip vrednic de Domnul, ca sa-I fiti placuti in orice lucru: aducand roade in tot felul de fapte bune, si crescand in cunostinta lui Dumnezeu: intariti, cu toata puterea, potrivit cu taria slavei Lui, pentru orice rabdare si indelunga rabdare, cu bucurie" (Colos. 1,9-11).

29:56 El scrie apoi despre dorinta sa ca fratii din Efes sa ajunga la intelegerea inaltimii privilegiului de crestin. El desfasoara inaintea lor, in cel mai cuprinzator limbaj, puterea minunata si cunoasterea pe care le-ar putea avea, ca fii si fiice ai Celui Preainalt. Ei erau aceia "intariti in putere, prin Duhul Lui, in omul dinlauntru... pentru ca avand radacina si temelia pusa in dragoste, sa puteti pricepe impreuna cu toti sfintii, care este largimea, lungimea, adancimea si inaltimea; si sa cunoasteti dragostea lui Hristos, care intrece orice cunostinta". Dar rugaciunea apostolului atinge apogeul privilegiului atunci cand se roaga ca "sa ajungeti plini de toata plinatatea lui Dumnezeu" (Efes. 3,16-19).

29:57 Aici sunt descoperite inaltimile realizarilor care pot fi atinse prin credinta in fagaduintele Tatalui nostru ceresc, atunci cand implinim cerintele Sale. Prin meritele lui Hristos, avem intrare la tronul Puterii Infinite. "El, care n-a crutat nici chiar pe Fiul Sau, ci L-a dat pentru noi toti, cum nu ne va da fara plata, impreuna cu El, toate lucrurile?" (Rom. 8,32). Tatal a dat Fiului Sau Duhul fara masura, iar noi ne putem impartasi de plinatatea Lui. Isus spune: "Deci, daca voi, care sunteti rai, stiti sa dati daruri bune copiilor vostri, cu cat mai mult Tatal vostru cel din ceruri va da Duhul Sfant celor ce I-L cer!" (Luca 11,13). "Daca cereti ceva in Numele Meu, va voi da." "Cereti si veti primi, ca bucuria voastra sa fie deplina" (Ioan 14,14; 16,24).

29:58 In timp ce viata crestinului va fi caracterizata prin umilinta, ea nu trebuie sa fie marcata de amaraciune si dispret de sine. Este privilegiul tuturor sa traiasca astfel, incat Dumnezeu sa-i aprobe si sa-i binecuvanteze. Nu este voia Tatalui nostru ceresc ca sa fim totdeauna sub condamnare si intunecime. Nu este nici o dovada de adevarata umilinta in a merge cu capul plecat, dar cu inima plina de ganduri egoiste. Putem merge la Isus si sa fim curatiti, pentru a sta inaintea Legii fara rusine sau remuscari. "Acum dar nu este nici o osandire pentru cei ce sunt in Hristos Isus, care nu traiesc dupa indemnurile firii pamantesti, ci dupa indemnurile Duhului" (Rom. 8,1).

29:59 Prin Isus, fiii cazuti ai lui Adam devin "fii ai lui Dumnezeu". "Caci Cel ce sfinteste si cei ce sunt sfintiti, sunt dintr-unul. De aceea, Lui nu-I este rusine sa-i numeasca 'frati'" (Evrei 2,11). Viata crestinului trebuie sa fie o viata de credinta, de biruinta si de bucurie in Domnul. "Pentru ca oricine este nascut din Dumnezeu, biruie lumea; si ceea ce castiga biruinta asupra lumii, este credinta noastra" (1 Ioan 5,4). Adevarat vorbea si Neemia, slujitorul Domnului: "Bucuria in Domnul este taria voastra" (Neem. 8,10). Iar Pavel spune: "Bucurati-va totdeauna in Domnul! Si iarasi zic, bucurati-va". "Bucurati-va intotdeauna.

29:60 Rugati-va neincetat. Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; caci aceasta este voia lui Dumnezeu, in Hristos Isus, cu privire la voi" (Filip. 4,4; 1 Tes. 5,16-18).

29:61 Acestea sunt roadele pocaintei si ale sfintirii biblice; si din cauza ca marile principii ale neprihanirii stabilite in Legea lui Dumnezeu sunt privite cu o atat de mare nepasare de lumea crestina, aceste roade se vad atat de rar. Pentru motivul acesta se da pe fata atat de putin din acea lucrare profunda si dainuitoare a Duhului lui Dumnezeu, care a caracterizat redesteptarile din anii de mai inainte.

29:62 Privind, suntem schimbati. Si atunci cand preceptele sfinte, in care Dumnezeu le-a descoperit oamenilor desavarsirea si sfintenia caracterului Sau, sunt neglijate, iar mintile oamenilor sunt indreptate catre invataturi si teorii omenesti, ne miram ca a urmat o decadere a evlaviei vii in biserica. Asa zice Domnul: "M-au parasit pe Mine, Izvorul apelor vii, si si-au sapat puturi, puturi crapate, care nu tin apa" (Ier. 2,13).

29:63 "Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor rai... Ci isi gaseste placerea in Legea Domnului, si zi si noapte cugeta la Legea Lui! El este ca un pom sadit langa un izvor de apa, care isi da rodul la vremea lui, si ale carui frunze nu se vestejesc: tot ce incepe duce la bun sfarsit" (Ps. 1,1-3). Numai atunci cand Legea lui Dumnezeu este restabilita in pozitia ei de drept se va produce o reinviorare a credintei si a evlaviei de la inceput, in mijlocul poporului care se pretinde a fi al Sau. "Asa vorbeste Domnul: 'Stati in drumuri, uitati-va, si intrebati care sunt cararile cele vechi, care este calea cea buna: umblati pe ea, si veti gasi odihna pentru sufletele voastre!'" (Ier. 6,16).

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: