English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Tragedia veacurilor

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Tragedia veacurilor, 18


18:1 Cap. 16 - Parintii peregrini

18:2 Reformatorii englezi, cu toate ca renuntasera la invataturile romanismului, au pastrat totusi multe din formele lui. Astfel, cu toate ca autoritatea si crezul Romei fusesera respinse, nu putine dintre obiceiurile si ceremoniile ei fusesera incorporate in slujbele religioase ale Bisericii Anglicane. S-a pretins ca aceste lucruri nu erau probleme de constiinta; ca, desi nu erau poruncite in Scriptura si deci nu erau esentiale, nefiind interzise, nu erau rele in ele insele. Pazirea lor tinde sa ingusteze abisul care despartea bisericile reformate de Roma si s-a sustinut ca ele ar fi provocat primirea credintei protestante de catre romanisti.

18:3 Pentru cei conservatori si inclinati spre compromis, aceste argumente pareau hotaratoare. Dar mai era o categorie care nu judeca in felul acesta. Faptul ca aceste obiceiuri "tindeau sa arunce un pod peste abisul dintre Roma si Reforma" (Martyn, vol. 5, p. 22) era dupa parerea lor un argument puternic impotriva pastrarii lor. Ei le priveau ca simboluri ale sclaviei din care fusesera eliberati si la care nu erau dispusi sa se intoarca. Ei socoteau ca Dumnezeu stabilise in Cuvantul Sau randuieli care sa dirijeze serviciul divin si ca oamenii nu sunt liberi sa adauge sau sa scoata din ele. De fapt, inceputul marii apostazii a fost incercarea de a inlocui autoritatea lui Dumnezeu cu aceea

18:4 a bisericii. Roma a inceput sa recomande ceea ce Dumnezeu interzisese si a sfarsit prin a interzice ceea ce El poruncise in mod clar.

18:5 Multi doreau cu infocare sa se intoarca cu sinceritate la curatia si simplitatea care a caracterizat biserica primara. Ei priveau multe din obiceiurile practicate de biserica anglicana ca monumente ale idolatriei si nu puteau cu buna stiinta sa se uneasca in felul ei de inchinare. Dar biserica, fiind sustinuta de autoritatea civila, nu ingaduia nici o abatere de la formele ei. Participarea la serviciile divine era ceruta prin lege, iar adunarile de cult neautorizate erau interzise sub pedeapsa cu inchisoarea, exilul sau moartea.

18:6 La inceputul secolului al XVII-lea, monarhul care tocmai venise pe tronul Angliei si-a facut cunoscuta hotararea de a-i face pe puritani sa se supuna, sau... sa fie dati afara din tara, sau altceva mai rau (George Bancroft, History of the United States of America, pt. 1, cap. 12, p. 6). Alungati, persecutati si intemnitati, ei nu puteau vedea in viitor nici o speranta de zile mai bune si multi s-au supus convingerii ca pentru cei care doreau sa-L slujeasca pe Dumnezeu dupa dictatele constiintei lor, "Anglia inceta pentru totdeauna de a mai fi un loc ospitalier." (J.G.Palfrey, History of New England, cap. 3, par. 43). Unii s-au hotarat pana la urma sa caute adapost in Olanda. Au intampinat greutati, pierderi si intemnitare. Planurile lor au fost zadarnicite si au fost tradati in mainile vrajmasilor lor. Dar staruinta neabatuta a invins in cele din urma si au gasit adapost pe tarmurile prietenesti ale Republicii Olandeze.

18:7 In fuga lor si-au parasit casele, bunurile si mijloacele lor de trai. Erau straini intr-o tara straina, in mijlocul unui popor cu o limba si obiceiuri deosebite. Au fost siliti sa recurga la ocupatii noi si nemaiincercate pentru a-si castiga painea. Barbati de varste mijlocii, care-si petrecusera viata lucrand pamantul, au trebuit acum sa invete diferite meserii. Dar au primit cu bucurie situatia si n-au pierdut timpul lenevind sau cartind. Cu toate ca deseori erau chinuiti de saracie, ei multumeau

18:8 lui Dumnezeu pentru binecuvantarile care le erau inca date si-si gaseau bucuria in comuniunea spirituala nestingherita. "Erau constienti ca sunt peregrini si nu cautau prea mult bunurile pamantesti, ci isi inaltau ochii catre cer, "tara lor cea mai scumpa, si isi linisteau astfel sufletul" (Bancroft, pt. 1, cap. 12, par. 15).

18:9 In exil si in greutati, dragostea si credinta lor se intarea. Ei se incredeau in fagaduintele Domnului, iar El nu i-a parasit in timp de nevoie. Ingerii Sai erau langa ei pentru a-i incuraja si a-i sprijini. Iar cand mana lui Dumnezeu le-a aratat drumul peste mare, catre un pamant unde si-ar fi putut gasi o tara in care sa lase copiilor lor o mostenire pretioasa a libertatii religioase, au pornit intracolo, fara sa oscileze, pe calea aratata de Providenta.

18:10 Dumnezeu a ingaduit sa vina incercari peste poporul Lui spre a-l pregati pentru implinirea planului Sau minunat fata de el. Biserica decazuse prea mult ca sa mai poata fi ridicata. Dumnezeu era gata sa-Si reverse puterea asupra lor, pentru a da lumii alta dovada ca nu ii va uita pe aceia care se incred in El. El calauzise evenimentele pentru a provoca ura lui Satana si uneltirile oamenilor rai, ca slava Sa sa creasca si sa aduca poporul Sau intr-un loc sigur. Persecutia si exilul urmau sa deschida drumul libertatii.

18:11 Atunci cand pentru prima oara au fost siliti sa se desparta de Biserica Anglicana, puritanii s-au unit printr-un legamant solemn, ca popor liber al Domnului, "sa mearga impreuna in toate caile Lui cunoscute sau pe cale de a fi facute cunoscut". (J.Brown, The Pilgrim Fathers, p. 74). Aici era adevaratul spirit al Reformei, principiul vital al protestantismului. Pentru motivul acesta au plecat peregrinii din Olanda, pentru a-si gasi un camin in Lumea Noua. John Robinson, pastorul lor, care a fost prevenit in mod providential sa nu-i insoteasca, in cuvantul lui de adio catre exilati a spus:

18:12 "Fratilor, suntem pe cale sa ne despartim pentru multa vreme si Domnul stie daca voi mai trai ca sa va mai vad vreodata fata. Chiar daca Domnul a hotarat sa va vad sau nu, va conjur, inaintea lui Dumnezeu si a ingerilor Lui binecuvantati, sa ma urmati

18:13 numai atat cat L-am urmat eu pe Hristos. Daca Dumnezeu va va descoperi altceva, prin oricare instrument al Sau, fiti tot atat de gata sa-l primiti, precum ati fost totdeauna gata de a primi orice adevar in timpul lucrarii mele; caci sunt convins ca Domnul mai are adevar si lumina care sa izvorasca din sfantul Sau Cuvant. (Martyn, vol. 5, p. 70)

18:14 In ce ma priveste, nu pot deplange destul starea bisericilor reformate care au ajuns la stagnare in religie si nu vor merge mai departe decat instrumentele reformei lor. Lutheranii nu pot merge mai departe decat a vazut Luther... iar calvinistii, precum vedeti, raman fermi acolo unde i-a lasat marele barbat al lui Dumnezeu, care nici el n-a vazut toate lucrurile. Aceasta este o nenorocire pe care nu o putem deplange indeajuns, deoarece ei, cu toate ca au fost lumini arzatoare si stralucitoare in vremea lor, totusi n-au cunoscut toate planurile lui Dumnezeu, insa daca ar trai acum, ar fi tot atat de gata sa imbratiseze o lumina mai mare decat aceea pe care au primit-o la inceput." (D.Neal, History of the Puritans, vol. 1, p.269)

18:15 "Amintiti-va de legamantul bisericii voastre prin care v-ati angajat sa mergeti in toate caile Domnului, cunoscute sau care urmeaza sa va fie facute cunoscut. Amintiti-va de fagaduinta si legamantul cu Dumnezeu si unul cu altul, de a primi toata lumina si adevarul care va fi adus la cunostinta din Cuvantul Sau scris; dar in acelasi timp luati aminte, va indemn la ceea ce primiti ca adevar si sa-l comparati si sa-l cantariti cu alte texte din Scripturi inainte de a-l primi; caci nu este cu putinta ca lumea crestina, care a iesit atat de tarziu dintr-un intuneric potrivnic crestinismului, sa ajunga dintr-o data la o deplina desavarsire a cunostintei." (Martyn, vol.5, pp. 70.71).

18:16 Dorinta dupa libertatea de constiinta a fost aceea care i-a insufletit pe toti peregrinii sa infrunte primejdiile unei calatorii lungi peste ocean, sa suporte greutatile si pericolele pustiurilor si, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa puna temelia unei natiuni puternice, pe tarmurile Americii. Totusi asa, cinstiti si tematori de Dumnezeu cum erau, peregrinii nu intelegeau inca

18:17 marele principiu al libertatii religioase. Libertatea, pentru asigurarea careia jertfisera atat de mult, n-au mai fost dispusi sa o mai acorde si altora. "Foarte putini, chiar si dintre ganditorii de frunte si moralistii secolului al XVII-lea, aveau o conceptie justa cu privire la acest important principiu, produs al Noului Testament, care Il recunoaste pe Dumnezeu ca singurul judecator al credintei omenesti." (Idem, vol. 5, p. 297). Invatatura ca Dumnezeu a incredintat bisericii dreptul de a stapani constiinta, de a defini si de a pedepsi erezia este una dintre cele mai adanc inradacinate dintre ratacirile papale. In timp ce reformatorii au respins crezul Romei, ei n-au fost cu totul eliberati de spiritul ei de intoleranta. Intunericul dens in care, de-a lungul veacurilor de stapanire, papalitatea invaluise intreaga crestinatate nu fusese inca risipit cu totul. Unul dintre pastorii care conduceau colonia din Massachusetts Bay spunea: "Toleranta a fost aceea care a facut o lume anticrestina; iar biserica niciodata n-a fost pagubita de pedepsirea ereticilor". (Idem, vol.5, p. 335). Colonistii au adoptat o reglementare prin care numai membrii bisericii puteau avea un cuvant in guvernarea civila. S-a format un fel de biserica de stat, tuturor oamenilor cerandulise sa contribuie la intretinerea clerului, iar autoritatile au fost imputernicite sa suprime erezia. In felul acesta puterea pamanteasca era in mainile bisericii. Astfel ca n-a trecut multa vreme pana cand aceste masuri au dus la rezultatul inevitabil - persecutia.

18:18 "Unsprezece ani dupa intemeierea primei colonii, Roger Williams a sosit in Lumea Noua. Asemenea primilor peregrini, el venise sa se bucure de libertatea religioasa; dar, altfel decat ei, el a vazut - ceea ce putini din vremea aceea vazusera - ca aceasta libertate era dreptul inalienabil al tuturor, oricare le-ar fi fost crezul. El era un cercetator sincer al adevarului sustinand impreuna cu Robinson, ca este cu neputinta ca toata lumina din Cuvantul lui Dumnezeu sa fi fost primita. Williams a fost primul om in crestinatatea moderna care a stabilit guvernarea civila pe invatatura despre libertatea de constiinta, despre egalitatea conceptiilor in fata legii."

18:19 (Bancroft. pt. 1 cap. 15, par. 16). El a declarat ca este datoria autoritatilor de a pedepsi crima, dar niciodata a stapani constiinta". "Poporul sau autoritatea pot hotari", spunea el, "care este datoria omului fata de om; dar atunci cand incearca sa prescrie datoriile omului fata de Dumnezeu, ei ies din atributiile lor si nu mai poate fi nici o siguranta; caci este clar ca, daca magistratul are puterea, el poate hotari o serie de pareri sau crezuri astazi si altele maine; asa cum au facut in Anglia diferiti regi si regine, diferiti papi si concilii in Biserica Romana; astfel credinta ar deveni o confuzie." (Martyn, vol.5, p. 340)

18:20 Participarea la slujbele bisericii majoritare a fost ceruta sub amenintarea pedepsei cu intemnitarea sau amenda. "Williams a dezaprobat aceasta lege; cea mai rea prescriptie din codul de legi englez a fost aceea care impune participarea la biserica. A-i obliga pe unii oameni sa se uneasca cu altii de o alta convingere era o calcare flagranta a drepturilor lor naturale; sa tarasti la slujba religioasa publica pe cei care nu cred si nu doresc insemna sa-i obligi la fatarnicie... Nimeni nu trebuie obligat sa se inchine sau sa sustina o inchinare impotriva consimtamantului sau. 'Cum, exclamau impotrivitorii uimiti de sustinerile lui, nu este vrednic lucratorul de plata lui?' 'Desigur, a raspuns el, dar sa i-o dea aceia care il cheama.'" (Bancroft pt.1, cap. 15, par. 2)

18:21 Roger Williams era respectat si iubit ca un slujitor credincios al Evangheliei, un barbat cu daruri deosebite, o integritate neclintita si o amabilitate adevarata; cu toate acestea, negarea categorica a dreptului magistratilor civili la autoritate asupra bisericii si cererea lui pentru libertate religioasa nu puteau fi tolerate. Se sustinea ca aplicarea acestei invataturi noi ar "submina temelia statului si a guvernului tarii". (Idem, pt. 1, cap. 15, par. 10). Din cauza aceasta s-a hotarat alungarea lui din colonii si, in cele din urma, pentru a evita arestarea, a fost silit sa fuga prin gerul si viscolul iernii intr-o padure neumblata.

18:22 "Timp de paisprezece saptamani", spunea el, "am ratacit printr-o vreme aspra, nestiind de mancare sau de somn".

18:23 Dar "corbii m-au hranit in pustie" si un trunchi scorburos mi-a slujit de adapost (Martyn, vol. 5, pp. 349, 350). In felul acesta si-a continuat fuga plina de chin prin zapada si paduri neumblate, pana cand si-a gasit refugiu intr-un trib de indieni carora le-a castigat increderea si dragostea, incercand sa-i invete adevarurile Evangheliei.

18:24 Continuandu-si drumul, in cele din urma, dupa luni de schimbari si rataciri, pana la Narragansett Bay, acolo a pus temelia primului stat al vremurilor moderne, care in modul cel mai deplin a recunoscut dreptul libertatii religioase. Principiul fundamental al coloniei lui Roger Williams era "ca orice om trebuie sa aiba libertatea de a se inchina lui Dumnezeu dupa lumina propriei constiinte" (Idem, vol. 5, p. 354). Micul sau stat, Rhode Island, a devenit azilul celor apasati, care a crescut si a progresat pana cand principiul de temelie - libertatea civila si religioasa - a devenit piatra unghiulara a Republicii Americane.

18:25 In acel document vechi si maret pe care stramosii nostri l-au socotit ca fiind "declaratia drepturilor lor - Declaratia de Independenta - ei declarau: "Sustinem aceste adevaruri de la sine intelese ca toti oamenii sunt creati egali; ca sunt inzestrati de Creatorul lor cu drepturi inalienabile printre care sunt viata, libertatea si dobandirea fericirii". Iar Constitutia garanteaza, in termenii cei mai expliciti, inviolabilitatea constiintei: "Nici o credinta religioasa nu trebuie sa fie ceruta vreodata ca o conditie pentru obtinerea vreunui serviciu public in Statele Unite". "Congresul nu trebuie sa faca nici o lege care sa urmareasca respectarea unei religii stabilite sau care sa interzica exercitarea libera a ei.

18:26 "Initiatorii constitutiei au recunoscut principiul vesnic, prin care legatura omului cu Dumnezeul sau este mai presus de legislatia omeneasca, iar drepturile constiintei sunt inalienabile. N-au fost necesare discutii pentru a stabili acest adevar; il simtim in pieptul nostru. Aceasta constiinta a fost aceea care, in ciuda legilor omenesti, a sustinut atatia martiri in chinuri si flacari. Ei simteau ca datoria lor fata de Dumnezeu era mai presus de legislatiile omenesti si ca omul nu are

18:27 nici o autoritate asupra constiintei lor. Este un principiu innascut pe care nimic nu-l poate sterge." (Congressional documents, USA, seria nr. 200, document nr. 271)

18:28 Cand s-a raspandit in tarile Europei vestea despre o tara in care orice om se poate bucura de rodul muncii lui si poate asculta de convingerile constiintei lui, mii de oameni s-au indreptat spre tarmurile Lumii Noi. Coloniile s-au inmultit cu repeziciune. "Massachusetts, printr-o lege speciala, oferea o primire buna si un ajutor, din subscriptie publica, crestinilor de orice nationalitate, care fugeau peste Atlantic, 'pentru a scapa de razboaie, de foamete sau de apasarea persecutorilor lor'. In felul acesta fugarii si oprimatii deveneau prin lege oaspetii statului." (Martyn vol 5, p. 417). In timpul celor douazeci de ani de la prima debarcare la Plymouth, mii de peregrini se stabilisera in Noua Anglie.

18:29 Pentru a-si asigura idealul urmarit, "se multumeau sa aiba o existenta saracacioasa, printr-o viata de truda si de simplitate. Nu cereau de la pamantul lor decat rodul muncii. Nu se lasau imbatati de visuri care sa aduca ceata amagirii pe calea lor... Se multumeau cu un progres incet, dar continuu al starii lor sociale. Suportau cu rabdare privatiunile vietii desertului, udand pomul libertatii cu lacrimile lor si cu sudoarea fruntii pana si-a infipt adanc radacinile in pamant."

18:30 Biblia era privita ca temelia credintei lor, izvorul intelepciunii, carta a libertatii. Principiile ei erau prezentate cu sarguinta in camin, in scoala si in biserica, iar roadele se vedeau in economie, in inteligenta, in curatie si in cumpatare. Cineva putea trai ani de zile intr-o asezare puritana "fara a vedea vreun betiv, fara sa auda vreun blestem sau sa intalneasca un cersetor". (Bancroft, pt. 1, cap. 19, p. 25). Se demonstra ca principiile Bibliei constituie cele mai sigure garantii ale demnitatii nationale. Coloniile, la inceput slabe si izolate, au devenit o federatie de state puternice, iar lumea privea cu uimire pacea si prosperitatea unei "biserici fara papa si a unui stat fara rege".

18:31 Un numar din ce in ce mai mare de oameni erau continuu atrasi catre

18:32 tarmurile Americii, manati insa de motive cu totul diferite de ale primilor peregrini. Desi credinta si curatia de la inceput exercitau o putere larg raspandita si modelatoare, influenta ei a inceput sa scada pe masura ce crestea numarul acelora care cautau numai castiguri materiale.

18:33 Randuiala adoptata de primii colonisti, de a ingadui numai membrilor bisericii sa voteze sau sa detina o slujba in guvernarea civila, a dus la urmarile cele mai dezastruoase. Aceasta masura fusese acceptata ca mijloc pentru a pastra curatia statului, dar ea a avut ca urmare coruptia in biserica. Marturisirea religiei fiind conditia votului si a detinerii unei slujbe, multi, manati numai din motive politice, s-au unit cu biserica fara sa-si schimbe inima. In felul acesta, bisericile au ajuns sa fie formate intr-o mare masura din persoane nepocaite; si chiar printre slujitorii bisericii erau unii care nu numai ca sustineau invataturi ratacite, dar nu cunosteau nici puterea innoitoare a Duhului Sfant. Din nou s-au demonstrat consecintele nefaste, prea adesea vazute in istoria bisericii din zilele lui Constantin si pana in prezent, ale incercarii de a cladi cu ajutorul statului, de a face apel la puterea pamanteasca pentru sprijinirea Evangheliei Aceluia care declarase: "Imparatia Mea nu este din lumea aceasta". (Ioan 18,36). Unirea bisericii cu statul, in oricat de mica masura, chiar daca pare ca aduce lumea mai aproape de biserica, in realitate aduce biserica mai aproape de lume.

18:34 Marele principiu aparat cu atata noblete de Robinson si de Roger Williams, ca adevarul este in continuu progres si ca orice crestin trebuie sa fie gata a primi toata lumina care poate straluci din Cuvantul sfant al lui Dumnezeu, a fost pierdut din vedere de catre urmasii lor. Bisericile protestante din America - precum si cele din Europa - atat de mult favorizate de primirea binecuvantarilor Reformei, n-au mai inaintat pe calea ei. Cu toate ca, din timp in timp, s-au ridicat oameni credinciosi pentru a vesti adevarul cel nou si pentru a demasca ratacirea cultivata vreme indelungata, majoritatea, asemenea iudeilor din zilele lui Hristos sau ca papistasii din timpul lui Luther, s-au multumit sa creada asa cum au crezut parintii lor

18:35 si sa traiasca asa cum au trait ei. De aceea religia a degenerat iarasi in formalism; iar ratacirile si superstitiile ar fi fost inlaturate daca biserica ar fi continuat sa mearga in lumina Cuvantului lui Dumnezeu asa au fost pastrate si cultivate. In felul acesta spiritul inspirat de Reforma a disparut treptat, pana cand a ajuns sa fie nevoie de o reforma aproape tot atat de mare in bisericile protestante cum fusese nevoie si in biserica Romei din timpul lui Luther. Exista acelasi spirit lumesc, aceeasi toropeala spirituala, un respect asemanator fata de parerile oamenilor, substituind teoriile oamenilor invataturilor Cuvantului lui Dumnezeu.

18:36 Raspandirea larga a Bibliei in prima parte a secolului al XIX-lea impreuna cu marea lumina raspandita asupra lumii n-a fost urmata de o inaintare corespunzatoare in cunoasterea adevarului descoperit sau in viata religioasa practica. Satana nu mai putea, ca in veacurile trecute, sa tina Cuvantul lui Dumnezeu departe de popor; el fusese pus la indemana tuturor, dar pentru a-si aduce planul la indeplinire, i-a facut pe multi sa-i acorde o mica valoare. Oamenii au neglijat sa cerceteze Scripturile si in felul acesta au continuat sa primeasca interpretari false si sa cultive invataturi care nu-si aveau temeiul in Biblie.

18:37 Vazand nereusita eforturilor lui de a zdrobi adevarul, prin persecutie, Satana a recurs din nou la planul de compromis care dusese la marea apostazie si la formarea bisericii Romei. El i-a facut pe crestini sa se uneasca acum nu cu paganii, ci cu aceia care, prin devotiunea lor fata de lucrurile lumii acesteia, se dovedeau a fi tot atat de adevarati idolatri ca si inchinatorii la chipuri cioplite. Urmarile acestor aliante nu erau mai putin daunatoare acum decat in primele veacuri; mandria si extravaganta erau cultivate sub masca religiei, iar bisericile au devenit corupte. Satana a continuat sa perverteasca invataturile Bibliei, iar traditiile, care urmau sa ruineze milioane de oameni, prindeau radacini adanci. Biserica sustinea si apara aceste traditii, in loc sa lupte pentru "credinta care a fost data sfintilor o data pentru totdeauna". In felul acesta au fost degradate principiile pentru care reformatorii luptasera si suferisera atat de mult.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: