English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Tragedia veacurilor

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Tragedia veacurilor, 16


16:1 Cap. 14 - Reformatorii englezi de mai tarziu

16:2 In timp ce Luther deschidea o Biblie pecetluita pentru poporul Germaniei, Tyndale a fost manat de Duhul lui Dumnezeu sa faca acelasi lucru pentru Anglia. Biblia lui Wycliffe, care fusese tradusa dupa textul latin, avea multe greseli. Nu fusese tiparita niciodata, iar costul copiilor de manuscris era atat de mare, incat doar putini oameni bogati sau nobili puteau sa si-o procure; si mai mult decat atat, fiind strict interzisa de biserica, avusese o raspandire foarte restransa. In anul 1516, cu un an inaintea aparitiei tezelor lui Luther, Erasmus publicase versiunea lui greaca si latina a Noului Testament. Pentru prima data Cuvantul lui Dumnezeu era tiparit in limba originala. In aceasta lucrare au fost corectate multe greseli ale versiunilor anterioare, iar sensul a fost redat mai clar. Aceasta i-a dus pe multi din clasele culte la o cunoastere mai buna a adevarului si a dat un nou avant lucrarii Reformei. Dar oamenii de rand erau inca intr-o mare masura despartiti de Cuvantul lui Dumnezeu. Tyndale urma sa desavarseasca lucrarea lui Wycliffe, care daduse Biblia compatriotilor lui.

16:3 Fiind un cercetator staruitor si silitor cautator dupa adevar, el a primit Evanghelia din Noul Testament in limba greaca al lui Erasmus. Si-a predicat convingerile fara teama, sustinand ca toate invataturile trebuiau sa fie dovedite cu Scripturile. Pretentiei papale ca biserica a dat Biblia si numai biserica o putea explica, Tyndale ii raspundea: "Stiti cine i-a invatat pe

16:4 vulturi sa-si gaseasca prada? Ei bine, acelasi Dumnezeu ii invata pe copiii Sai flamanzi sa-L gaseasca pe Tatal lor in Cuvantul Sau. Departe de a ne fi dat Scripturile, voi le-ati ascuns de noi; voi sunteti aceia care ardeti pe cei care predica si, daca ati putea, ati arde si Scripturile". (D'Aubigné, History of the Reformation of the Sixteenth Century, b.18, cap.4)

16:5 Predicarea lui Tyndale a provocat un mare interes; multi au primit adevarul. Dar preotii s-au alarmat si, de indata ce el a parasit localitatea, ei au incercat sa-i distruga lucrarea prin amenintarile si calomniile lor. Si prea adesea reuseau. "Ce trebuie facut?" exclama el. "In timp ce seman intr-un loc, vrajmasul pustieste campul pe care abia l-am parasit. Nu pot fi pretutindeni. O, daca ar avea crestinii Sfintele Scripturi in limba lor, ar putea sa reziste acestor inselatori. Fara Biblie este imposibil sa-i intaresti pe laici in adevar." (Idem, b. 18, cap. 4)

16:6 Un nou plan a pus stapanire pe mintea lui. "In templul lui Iehova", observa el, "psalmii se cantau in limba lui Israel; si Evanghelia sa nu se predice in limba Angliei printre noi?... Ar trebui oare ca biserica sa aiba mai putina lumina la amiaza decat in zori?... Crestinii trebuie sa citeasca Noul Testament in limba materna". Dar doctorii si invatatorii bisericii nu se intelegeau intre ei. Numai prin Biblie pot oamenii sa ajunga la adevar. "Dar unul sustinea una, altul sustinea alta... Si fiecare dintre autori il contrazicea pe celalalt. Cum se poate deosebi acela care spune adevarul de acela care vorbeste neadevaruri?... In ce mod? Intr-adevar, prin Cuvantul lui Dumnezeu." (Idem, b.18, cap.4)

16:7 Nu mult dupa aceea, un invatat doctor catolic, intrand intr-o disputa cu el, exclama: "Era mai bine sa fi fost fara legile lui Dumnezeu decat fara ale papei". La care Tyndale a raspuns: "Il sfidez pe papa si toate legile lui; si daca Dumnezeu imi va mai pastra viata, voi face ca un baiat care tine plugul de coarne sa cunoasca mai mult din Scripturi decat tine". (Anderson, Annals of the English Bible, Pag. 19)

16:8 Planul pe care il concepuse, anume de a da poporului

16:9 Scripturile Noului Testament in limba lui, era definitivat acum, asa ca s-a apucat imediat de lucru. Persecutat si alungat din locurile natale, a plecat la Londra, unde si-a continuat un timp lucrarile netulburat. Dar violenta papala l-a obligat sa fuga din nou. Toata Anglia parea inchisa pentru el, asa ca s-a hotarat sa caute adapost in Germania. Aici a inceput sa tipareasca Noul Testament in limba engleza. De doua ori i-a fost oprita lucrarea; dar atunci cand i se interzicea tiparirea intr-un oras, pleca in altul. In cele din urma, s-a dus la Worms, unde cu cativa ani mai inainte Luther aparase Evanghelia inaintea Dietei. In acel oras vechi, se gaseau multi prieteni ai Reformei si Tyndale si-a continuat acolo lucrarea fara piedici. Trei mii de exemplare ale Noului Testament au fost in curand terminate si chiar in acelasi an a aparut o noua editie.

16:10 El si-a continuat lucrarile cu o neobosita perseverenta si seriozitate. Cu toate ca autoritatile engleze isi pazeau porturile cu cea mai stricta vigilenta, Cuvantul lui Dumnezeu a ajuns pe diverse cai tainice la Londra, de unde era raspandit in toata tara. Papistasii au incercat sa inabuse adevarul, dar a fost zadarnic. Episcopul de Durham a cumparat de la un librar, care era prieten cu Tyndale, intregul stoc de Biblii cu scopul de a le distruge, presupunand ca aceasta va impiedica in mare masura lucrarea. Dar, contrar celor scontate, cu banii oferiti in felul acesta s-a cumparat material pentru o editie noua, imbunatatita, care altfel nu s-ar fi putut publica. Cand Tyndale a fost arestat dupa aceea, i-a fost oferita libertatea, daca va dezvalui numele acelora care l-au ajutat sa faca fata cheltuielilor tiparirii Bibliilor. El a raspuns ca episcopul de Durham facuse mai mult decat oricare altul; caci platind un pret mare pentru cartile predate, il ajutase sa mearga inainte cu mult curaj.

16:11 Tyndale a fost tradat in mainile vrajmasilor sai si o data a fost intemnitat pentru mai multe luni. In cele din urma a dat marturie pentru credinta lui prin moartea de martir; dar armele pe care el le-a pregatit i-au inzestrat pe alti viteji

16:12 sa duca lupta prin toate veacurile, chiar pana in zilele noastre.

16:13 Latimer sustinea de la amvon ca Biblia ar trebui citita in limba poporului. "Autorul Sfintelor Scripturi", spunea el, "este Insusi Dumnezeu" "si aceste Scripturi impartasesc puterea si vesnicia Autorului lor. Nu exista rege, imparat, magistrat sau conducator... care sa nu fie obligat sa asculte... de Cuvantul Sau". "Sa nu luam nici o alta cale, ci sa lasam Cuvantul lui Dumnezeu sa ne calauzeasca; sa nu mergem dupa... stramosii nostri si nici sa nu privim la ce au facut ei, ci la ceea ce ar fi trebuit ei sa faca." (Hugh Latimer, First Sermon Preached Before King Edward VI)

16:14 Barnes si Frith, prieteni credinciosi ai lui Tyndale, s-au ridicat apoi in apararea adevarului. Au urmat cei doi Ridley si Cranmer. Acesti conducatori ai Reformei engleze erau barbati de cultura si majoritatea dintre ei fusesera apreciati pentru zelul sau credinciosia lor in cercurile romanistilor. Impotrivirea lor fata de papalitate a fost urmarea cunoasterii ratacirilor "Sfantului Scaun". Aceasta cunoastere a tainelor Babilonului a dat o mai mare putere marturiei lor impotriva lui.

16:15 "V-as pune o intrebare ciudata", spunea Latimer. "Stiti voi care este cel mai zelos episcop si prelat din toata Anglia?... Va vad ascultand si asteptand sa-i pronunt numele, dar va voi raspunde: este Satana! El nu lipseste niciodata din dioceza lui; cautati-l oricand doriti si el este totdeauna acasa; totdeauna este la lucru. Nu-l veti gasi niciodata lenevind, va garantez... Acolo unde locuieste diavolul, afara cu cartile si sus cu lumanarile. La o parte cu Biblia si sus cu mataniile! La o parte cu lumina Evangheliei si sus cu lumina candelelor, da, chiar si la miezul zilei; ...jos cu crucea lui Hristos si sus cu milosteniile pentru purgatoriu; ...la o parte cu imbracarea celor goi, a celor saraci si neputinciosi, sus cu impodobirea icoanelor si cu decorarea mareata a lemnelor si a pietrelor; sus cu traditiile si legile oamenilor, jos cu traditiile lui Dumnezeu si cu preasfantul Sau Cuvant... O, daca prelatii nostri ar fi tot atat de staruitori in a semana graul adevaratei invataturi precum este Satana sa semene neghina si buruienele." (Idem, Sermon of the Plough)

16:16 Marele principiu aparat de acesti reformatori - acelasi care fusese sustinut de catre valdenzi, de Wycliffe, de Jan Huss, de Luther, de Zwingli si de catre toti aceia care s-au unit cu ei - era autoritatea infailibila a Sfintelor Scripturi ca regula de credinta si viata. Ei respingeau dreptul papilor, conciliilor, Parintilor bisericesti si regilor de a stapani constiinta in materie de religie. Biblia era autoritatea lor si prin invatatura sa ei probau toate doctrinele si toate pretentiile. Credinta in Dumnezeu si in Cuvantul Sau i-a sustinut pe acesti oameni sfinti atunci cand isi dadeau viata pe rug. "Fiti curajosi", striga Latimer catre tovarasii lui de rug, atunci cand flacarile erau gata sa aduca la tacere glasul lor, "prin harul lui Dumnezeu noi vom aprinde astazi o lumina in Anglia, care nu va putea fi stinsa niciodata". (Works of Hugh Latimer, vo.I, p.13)

16:17 In Scotia, semintele adevarului raspandite de Columba si de catre colaboratorii lui n-au fost niciodata distruse cu totul. Timp de sute de ani dupa ce bisericile Angliei s-au supus Romei, cele din Scotia si-au pastrat libertatea. In secolul al XII-lea insa, papalitatea isi pusese piciorul aici si in nici o alta tara n-a exercitat o stapanire absoluta ca in acest loc. Nicaieri intunericul n-a fost mai adanc. Totusi, aici straluceau niste raze de lumina care strapungeau intunericul si dadeau fagaduinta zilei de maine. Lolarzii, venind din Anglia cu Biblia si cu invataturile lui Wycliffe, au facut mult pentru a pastra cunostintele Evangheliei si fiecare tara si-a avut martorii si martirii ei.

16:18 La inceputul marii Reforme au aparut scrierile lui Luther si dupa aceea Noul Testament al lui Tyndale. Neluati in seama de ierarhia papala, acesti soli au strabatut pe tacute muntii si vaile, dand un suflu nou facliei adevarului care aproape se stinsese in Scotia si anuland lucrarea pe care o facuse Roma timp de patru secole de asuprire.

16:19 Apoi, sangele martirilor a dat un avant nou miscarii. Conducatorii papistasi, care s-au trezit deodata in fata primejdiei ce ameninta cauza lor, i-au dus la rug pe unii dintre cei mai nobili si mai onorati fii ai Scotiei.

16:20 Dar procedand astfel, ei n-au facut decat sa inalte un amvon de la care cuvintele acestor martori gata sa moara puteau fi auzite in toata tara, determinand totodata poporul sa scuture catusele Romei.

16:21 Hamilton si Wishart, printi atat prin origine, cat si in caracter, o data cu un numar mare de discipoli umili, si-au dat viata pe rug. Dar din flacarile lui Wishart a iesit cineva pe care flacarile nu aveau sa-l mai aduca la tacere, unul care sub conducerea lui Dumnezeu urma sa sune clopotul de moarte al papalitatii in Scotia.

16:22 John Knox s-a indepartat de traditiile si de misticismul bisericii, pentru a se hrani cu adevarurile Cuvantului lui Dumnezeu; si invataturile lui Wishart i-au intarit hotararea de a parasi legatura cu Roma, ca sa se uneasca cu reformatorii persecutati.

16:23 Indemnat de tovarasii lui sa preia slujba de predicator, el s-a dat inapoi cu teama in fata acestei raspunderi si numai dupa zile intregi de reculegere si lupta chinuitoare cu sine a consimtit la aceasta. Dar, dupa ce a acceptat pozitia, a pornit inainte cu o hotarare nestramutata si un curaj neinfricat, pe care l-a avut tot timpul vietii lui. Acest reformator cu inima sincera nu se temea de fata omului. Flacarile martiriului care ardeau in jurul lui nu faceau decat sa-i aprinda zelul cu o si mai mare ardoare. Securea tiranului era tinuta amenintator deasupra capului sau, dar el nu a cedat, dand lovituri puternice in dreapta si in stanga pentru a darama idolatria.

16:24 Atunci cand a fost adus in fata reginei Scotiei, in a carei prezenta zelul multor conducatori ai protestantismului slabea, John Knox a dat o marturie categorica in favoarea adevarului. El nu putea fi castigat prin maguliri si nu se clatina in fata amenintarilor. Regina l-a acuzat de erezie. El ii invatase pe oameni sa primeasca o religie interzisa de stat, declara ea, si in felul acesta calca porunca lui Dumnezeu care poruncise supusilor sa asculte de suveranii lor. Dar Knox a raspuns categoric:

16:25 "Deoarece religia adevarata nu si-a primit puterea si autoritatea originara de la printii lumii, ci numai de la Dumnezeul cel Vesnic,

16:26 nici supusii lor nu sunt legati sa-si modeleze religia dupa poftele printilor lor. Caci adesea se intampla ca printii sunt mai ignoranti decat toti ceilalti in ce priveste religia adevarata a lui Dumnezeu... Daca toata samanta lui Avraam ar fi avut religia lui Faraon, ai carui supusi erau, va rog, doamna, ce religie ar fi fost pe lume? Sau daca toti oamenii din zilele apostolilor ar fi avut religia imparatilor Romei, ce religie ar fi fost pe fata pamantului?... Asa ca, doamna, va dati seama ca supusii nu sunt legati de religia printilor lor, cu toate ca le este poruncit sa asculte de ei."

16:27 Atunci Maria a spus: "Voi interpretati Scripturile intr-un fel, iar ei (invatatorii romano-catolici) o interpreteaza altfel; pe cine sa cred, si cine sa fie judecator?"

16:28 "Sa-L credeti pe Dumnezeu care vorbeste lamurit in Cuvantul Sau", a raspuns reformatorul; "si mai mult decat spune Cuvantul, sa nu credeti nici pe unii, nici pe ceilalti. Cuvantul lui Dumnezeu este lamurit; si daca apare vreo nelamurire in vreun loc, Duhul Sfant, care nu Se contrazice niciodata, explica acelasi lucru mai lamurit in alte locuri, asa incat sa nu ramana nici o indoiala decat pentru aceia care raman necunoscatori din rea credinta." (David Laing, The Collected Works of John Knox, vol.2, pp. 281, 284)

16:29 Acestea erau adevarurile pe care reformatorul neinfricat le-a rostit in urechile membrilor casei regale, cu riscul vietii. Cu acelasi curaj neinfrant el a ramas statornic in hotararea sa, rugandu-se neincetat si purtand luptele Domnului, pana cand Scotia s-a eliberat de papalitate.

16:30 In Anglia, adoptarea protestantismului ca religie de stat a diminuat, dar nu a oprit cu totul persecutia. In timp ce se renuntase la multe dintre invataturile Romei, nu putine dintre formele ei fusesera totusi adoptate. Suprematia papei a fost respinsa, dar in locul ei monarhul a fost intronat drept cap al bisericii. In serviciile divine ale bisericii se vedea inca o mare departare de curatia si simplitatea Evangheliei. Marele principiu al libertatii

16:31 religioase nu era inca inteles. Cu toate ca cele mai groaznice cruzimi pe care Roma le folosise impotriva ereziei au mai fost practicate uneori si de catre conducatorii protestanti, dreptul fiecarui om de a se inchina lui Dumnezeu dupa convingerile constiintei lui nu era inca recunoscut. Tuturor li se cerea sa primeasca invataturile si sa respecte formele de inchinare prescrise de biserica. Aceia care au avut o alta parere au suferit persecutia intr-o forma mai aspra sau mai blanda, timp de sute de ani.

16:32 In secolul al XVII-lea, mii de pastori au fost indepartati din functii. Oamenilor le era interzis, sub pedeapsa unor amenzi grele, intemnitare si exil, de a participa la orice adunare religioasa in afara de acelea aprobate de biserica. Acele suflete credincioase, care nu puteau sa nu se adune spre a se inchina lui Dumnezeu erau obligate sa se intalneasca in locuri intunecoase, in podurile caselor, iar in unele anotimpuri prin paduri, la miezul noptii. In adancurile ocrotitoare ale padurii, templul natural al lui Dumnezeu, acei copii ai Domnului, imprastiati si persecutati, se adunau pentru a-si revarsa sufletele in rugaciune si proslavire. Dar in ciuda tuturor precautiilor multi au suferit pentru credinta lor. Temnitele erau arhipline. Familii erau risipite. Multi au fost alungati in tari straine. Totusi Dumnezeu a fost cu poporul Sau, iar persecutia n-a putut sa le inabuse marturia. Multi au fost alungati peste ocean, in America, unde au pus temeliile libertatii civile si religioase, care au constituit edificiul si gloria acestei tari.

16:33 Din nou ca in timpurile apostolice, persecutia a servit inaintarii Evangheliei. Intr-o temnita dezgustatoare plina de desfranati si criminali, John Bunyan respira chiar atmosfera cerului; acolo a scris el alegoria lui minunata cu privire la calatoria crestinului din tara stricaciunii catre cetatea cereasca. Timp de peste doua sute de ani, acel glas din inchisoarea Bedford a vorbit cu o putere miscatoare inimilor oamenilor. Cartile lui Bunyan, Calatoria crestinului, Harul revarsat peste cel mai mare dintre pacatosi, au condus multi pasi pe calea vietii.

16:34 Baxter, Flavel, Alleine impreuna cu alti oameni de talent, educatie si adanca experienta crestina s-au ridicat cu mult curaj in

16:35 apararea credintei care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna. Lucrarea indeplinita de acesti barbati proscrisi si scosi in afara legii de catre conducatorii acestei lumi nu va pieri niciodata. Lucrarile lui Flavel, Izvorul vietii si Metoda harului, au aratat multor mii cum sa-si predea sufletul lui Hristos. Cartea lui Baxter - Pastorul reformat - s-a dovedit a fi o binecuvantare pentru multi care doreau o reinviorare a lucrarii lui Dumnezeu, iar Odihna vesnica a sfintilor si-a facut lucrarea, conducand sufletele catre "odihna" care ramane pentru poporul lui Dumnezeu.

16:36 O suta de ani mai tarziu, intr-un timp de mare intuneric spiritual, Whitefield si fratii Wesley au aparut ca purtatori de lumina pentru Dumnezeu. Sub conducerea bisericii oficiale, poporul Angliei alunecase intr-o stare de decadere religioasa care abia se mai deosebea de paganism. O religie a naturii era studiul preferat al clerului si alcatuia o mare parte din teologia lor. Clasele mai inalte isi bateau joc de evlavie si se mandreau a fi mai presus decat ceea ce numeau ei fanatism. Clasele de jos zaceau in ignoranta si josnicie, fiind dedate viciului, in timp ce biserica nu avea curajul si nici credinta sa mai sustina cauza discreditata a adevarului.

16:37 Marea invatatura a indreptatirii prin credinta, atat de lamurit predicata de Luther, fusese aproape cu totul pierduta din vedere si inlocuita cu principiul romano-catolic ca mantuirea se poate obtine prin faptele bune ale omului. Whitefield si fratii Wesley, care erau membri ai bisericii oficiale, erau cautatori sinceri ai harului lui Dumnezeu, dar fusesera invatati ca acesta se putea asigura printr-o viata virtuoasa si prin pazirea randuielilor religioase.

16:38 Cand Charles Wesley s-a imbolnavit odata si presimtea ca i se apropie sfarsitul, a fost intrebat pe ce se intemeia nadejdea sa de viata vesnica. Raspunsul lui a fost: "Am facut tot ce am putut pentru a-L sluji pe Dumnezeu". Cand a vazut ca prietenul care-i pusese intrebarea nu era multumit cu raspunsul, Wesley gandea: "Cum adica, nu sunt oare eforturile mele un motiv suficient pentru nadejde? Daca vrea sa-mi rapeasca straduintele, n-am nimic altceva in care sa ma incred". (John Whitehead, Life of the Rev. Charles Wesley, p.102). Atat de dens era

16:39 intunericul care cuprinsese biserica, ascunzand invatatura cu privire la ispasire, jefuindu-L pe Hristos de slava Lui si abatand mintile oamenilor de la singura lor nadejde de mantuire - sangele Rascumparatorului rastignit.

16:40 Wesley si prietenii lui au fost condusi sa inteleaga ca religia adevarata isi are locul in inima si ca Legea lui Dumnezeu actioneaza atat asupra cugetelor, cat si asupra cuvintelor si faptelor. Convinsi de nevoia sfinteniei inimii, ca si de a corectitudinii conduitei exterioare, ei au pornit staruitor spre o viata noua. Prin eforturile cele mai staruitoare, cu rugaciune, ei au incercat sa-si supuna inima fireasca. Ei traiau o viata de renuntare de sine, de binefaceri si umilinta, luand cu mare strictete si exactitate orice masura pe care o socoteau ca-i va ajuta sa realizeze ceea ce doreau foarte mult - acea sfintenie care putea asigura favoarea lui Dumnezeu. Dar n-au castigat ceea ce au sperat. Zadarnice au fost incercarile lor de a se elibera de sub condamnarea pacatului sau de a-i sfarama puterea. Era aceeasi lupta pe care Luther o dusese in chilia din Erfurt. Aceeasi problema care-i chinuise sufletul. "Cum poate fi un om drept inaintea lui Dumnezeu?" (Iov 9,2)

16:41 Flacarile adevarului divin, care fusesera stinse pe aproape toate altarele protestantismului, urmau sa fie reaprinse de la vechea faclie purtata prin veacuri de catre crestinii din Boemia. Dupa Reforma, protestantismul in Boemia fusese calcat in picioare de hoardele Romei. Toti aceia care refuzasera sa renunte la adevar au fost constransi sa fuga in afara patriei. Unii dintre acestia, gasind adapost in Saxonia, au aparat acolo credinta veche. De la moravi, urmasii acestor crestini, a venit lumina la Wesley si la colaboratorii lui.

16:42 John si Charles Wesley, dupa ce au fost hirotoniti pentru lucrare, au fost trimisi in misiune in America. La bordul corabiei lor se gasea o grupa de frati moravi. Furtuni violente s-au dezlantuit pe mare si John Wesley, vazand moartea cu ochii, simtea ca nu era impacat

16:43 cu Dumnezeu. Germanii, din contra, dadeau pe fata o liniste si o incredere de care el era strain.

16:44 "Am observat cu mult timp inainte", spunea el, "marea seriozitate a comportamentului lor. Ei dadusera o dovada continua despre umilinta lor, indeplinind pentru ceilalti calatori niste servicii pe care nici unul dintre englezi nu era dispus sa le faca; pentru serviciile facute ei nu doreau si nu primeau nici o plata, spunand ca era spre binele inimii lor mandre ca sa se umileasca, caci iubitorul lor Mantuitor facuse mult mai mult pentru ei. Fiecare zi le daduse ocazia sa arate blandetea pe care nici o provocare nu o putea clinti. Daca erau imbranciti, loviti sau doborati, se ridicau si porneau mai departe; dar nu s-a auzit nici o plangere din gura lor. Acum urma sa se dovedeasca daca erau eliberati de spiritul fricii, al mandriei, maniei si razbunarii. Chiar in timpul psalmului ce deschidea slujba lor, marea s-a dezlantuit si a sfaramat in bucati vela principala, iar un val a acoperit vasul si s-a revarsat pe punte ca si cand adancul ne inghitise. Printre englezi s-a produs o panica grozava. Dar germanii cantau in liniste. Am intrebat pe unul dintre ei dupa aceea: 'Nu v-ati speriat?' El a raspuns: 'Multumesc lui Dumnezeu, nu'. Apoi am continuat: 'Dar femeile si copiii vostri nu s-au speriat?' El a raspuns amabil: 'Nu, femeilor si copiilor nostri nu le este teama de moarte.'" (Whitehead, Life of the Rev. John Wesley, p.10)

16:45 Dupa ce au ajuns la Savannah, Wesley a locuit pentru o scurta vreme impreuna cu fratii moravi si a fost profund impresionat de purtarea lor crestina. Despre serviciile lor religioase, in contrast categoric cu formalismul fara viata al bisericii anglicane, el scria: "Marea simplitate si solemnitate a adunarii intregi m-a facut sa uit rastimpul celor o mie sapte sute de ani si sa-mi imaginez ca ma gasesc intr-una din acele adunari, unde nu erau forme si clase sociale si in care conducea apostolul Pavel, facatorul de corturi, sau Petru pescarul, dar cu manifestarea Duhului si a puterii". (Idem, p.11, 12)

16:46 La reintoarcerea in Anglia, Wesley, sub indrumarea unui predicator

16:47 morav, a ajuns la o intelegere mai clara a credintei biblice. El s-a convins ca trebuie sa renunte la orice dependenta de faptele proprii pentru mantuire si ca trebuie sa se increada cu totul in "Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii". La o adunare a societatii fratilor moravi din Londra, a fost citita o declaratie a lui Luther, care descria schimbarea pe care Duhul lui Dumnezeu o lucreaza in inima credinciosului. Pe cand Wesley asculta, credinta i s-a aprins in suflet. "Mi-am simtit inima puternic incalzita", spunea el; "am simtit ca trebuie sa am incredere in Hristos, si numai in Hristos, pentru mantuire; si mi-a fost data o asigurare, ca El mi-a indepartat chiar pacatele mele si m-a izbavit de sub legea pacatului si a mortii." (Idem, p.52)

16:48 De-a lungul anilor de lupte obositoare si fara mangaiere - ani de aspra jertfire de sine, de mustrari si umilinta - Wesley progresase neabatut in singura lui tinta de a-L cauta pe Dumnezeu. Acum Il gasise si descoperise ca harul, pe care se chinuise sa-l castige prin rugaciuni si posturi, prin fapte de binefacere si jertfire de sine, era un dar "fara bani si fara plata".

16:49 Odata intemeiat in credinta lui Hristos, tot sufletul lui ardea de dorinta de a raspandi cunoasterea Evangheliei slavita a harului fara plata al lui Dumnezeu. "Priveam toata lumea ca fiind parohia mea", spunea el. "In orice parte a ei m-as gasi, socotesc ca este drept si o datorie de constiinta sa declar tuturor celor care doresc sa ma asculte vestea buna a mantuirii." (Idem, Pagina. 74)

16:50 El persevera acum intr-o viata stricta si de jertfire de sine, dar acum nu ca temei, ci ca rezultat al credintei; nu ca fiind radacina, ci rodul sfintirii. Harul lui Dumnezeu in Hristos este temelia nadejdii crestine, iar acest har se va manifesta prin ascultare. Viata lui Wesley a fost devotata predicarii marilor adevaruri pe care le primise - indreptatirea prin credinta in sangele ispasitor al lui Hristos si puterea reinvioratoare a Duhului Sfant asupra inimii, aducand roade intr-o viata asemanatoare cu exemplul lui Hristos.

16:51 Whitefield si fratii Wesley se pregatisera pentru lucrarea lor prin convingeri personale concrete cu privire la starea lor cazuta; si pentru a fi in stare sa suporte incercarea ca buni ostasi ai lui Hristos, ei fusesera supusi incercarii amare a batjocurii, dispretului si persecutiei, atat in universitate, cat si atunci cand au intrat in lucrarea predicarii. Ei impreuna cu cativa altii care erau de aceeasi parere cu ei erau porecliti metodisti, in semn de dispret, de catre colegii lor studenti neevlaviosi, un nume care este pana in prezent privit cu cinste si dat uneia dintre cele mai mari denominatiuni din Anglia si America.

16:52 Ca membri ai bisericii anglicane, ei erau legati puternic de formele ei de inchinare, dar Domnul le prezenta in Cuvantul Sau un ideal mai inalt. Duhul Sfant ii indemna sa-L predice pe Hristos si pe El rastignit. Puterea Celui Preainalt insotea lucrarea lor. Mii de oameni se convingeau si se converteau cu adevarat. Si era necesar ca aceste oi sa fie pazite de lupii rapitori. Wesley nu se gandea nicidecum sa intemeieze o denominatiune noua, ci i-a organizat intr-o asociatie care se numea Uniunea Metodista.

16:53 Neinteleasa si grea a fost impotrivirea pe care acesti predicatori au intampinat-o din partea bisericii oficiale, dar Dumnezeu, in intelepciunea Sa, a dirijat evenimentele pentru a face ca reforma sa inceapa inauntrul bisericii. Daca ar fi venit din afara, ea nu ar fi patruns acolo unde era mai necesara. Deoarece predicatorii redesteptarii erau oameni ai bisericii si lucrau sub egida ei oriunde gaseau ocazia, adevarul a intrat acolo unde altfel usile ar fi ramas inchise. Unii dintre preoti s-au trezit din letargia lor morala si au devenit predicatori zelosi in propriile parohii. Si astfel, unele biserici care fusesera impietrite de formalism s-au trezit la viata.

16:54 In vremea lui Wesley, ca si in toate veacurile istoriei bisericii, oameni inzestrati cu diferite daruri aduceau la indeplinire lucrarea ce le-a fost incredintata. Nu erau de acord asupra tuturor punctelor de doctrina, dar toti erau manati de Duhul lui Dumnezeu si uniti in acelasi tel,

16:55 de a castiga suflete pentru Hristos. Deosebirile de pareri dintre Whitefield si fratii Wesley amenintau la un moment dat sa provoace despartire; dar pentru ca invatasera blandetea in scoala lui Hristos, iertarea si iubirea reciproca i-au impacat. Nu aveau timp de pierdut in certuri, atunci cand ratacirea si nelegiuirea abunda pretutindeni, iar pacatosii mergeau catre pierzare.

16:56 Slujitorii lui Dumnezeu paseau pe o cale anevoioasa. Barbati cu influenta si invatatura isi foloseau puterile impotriva lor. Dupa o vreme, multi preoti manifestau o impotrivire hotarata, iar usile bisericilor au fost inchise impotriva credintei curate si a acelora care o vesteau. Actiunea preotilor de a-i denunta de la amvon a trezit elementele intunericului, ignorantei si nelegiuirii. De nenumarate ori John Wesley a scapat de la moarte printr-o minune a harului lui Dumnezeu. Cand furia gloatei era atatata impotriva lui si se parea ca nu exista nici o cale de scapare, un inger in chip omenesc venea langa el, gloata se dadea inapoi, iar slujitorul lui Hristos pleca in siguranta de la locul primejdiei.

16:57 Despre eliberarea lui din mijlocul unei multimi infuriate intr-una din aceste ocazii, Wesley spunea: "Multi au incercat sa ma doboare in timp ce coboram o colina pe o poteca alunecoasa spre oras; dupa o judecata sanatoasa, daca as fi fost trantit la pamant, nu m-as fi putut ridica. Dar nu m-am impiedicat deloc si nici n-am alunecat pana cand n-am scapat din mainile lor... Desi multi au incercat sa ma prinda de guler sau de haine sa ma doboare, nu m-au putut prinde deloc; numai unul m-a prins de poala pardesiului care s-a rupt si i-a ramas in mana; cealalta, in buzunarul careia se afla o bancnota, a fost sfasiata dar numai pe jumatate... Un barbat puternic, chiar din fata, s-a repezit la mine de cateva ori cu un baston de stejar; daca m-ar fi lovit doar o data in ceafa, m-ar fi scutit de alte necazuri. Dar de fiecare data, nu stiu cum, lovitura nimerea alaturi, caci nu ma puteam misca nici la dreapta, nici la stanga... Un altul s-a repezit cu putere, cu bratul ridicat sa ma loveasca. Dar n-a facut decat sa ma mangaie pe cap, zicand: 'Ce par moale are!' Primii oameni ale caror inimi au fost schimbate au fost

16:58 banditii orasului, capii neoranduielilor in toate imprejurarile, unul dintre ei fiind cel care castigase premiul de luptator in parcurile in care aveau loc luptele cu ursi.

16:59 Pe ce cai minunate ne pregateste Dumnezeu pentru a face voia Sa! Acum doi ani o caramida m-a lovit in umar. Aceasta s-a intamplat la un an dupa ce o piatra ma lovise intre ochi. Luna trecuta am primit o lovitura, iar in seara aceasta, doua: una inainte de a intra in oras, alta dupa ce am iesit; dar amandoua nu mi-au facut nimic, caci cu toate ca prima dintre ele m-a lovit in piept cu toata puterea, iar cealalta in gura cu o asa forta incat sangele a tasnit imediat, n-am simtit durere mai mare decat daca m-ar fi atins un pai." (John Wesley, Works, vol. 3, pp. 297,298)

16:60 Metodistii din acele zile de inceput - atat laici, cat si predicatori - suportau batjocura si persecutia atat de la membrii bisericii, cat si de la aceia care se declarau ca fiind fara religie si erau instigati prin calomnii. Erau tarati inaintea curtilor de justitie - unele numai cu numele, caci dreptatea era rara in tribunale pe vremea aceea. Adesea sufereau violente din partea persecutorilor. Gloatele mergeau din casa in casa, distrugand mobila si bunurile, jefuind tot ce gaseau si maltratand cu brutalitate barbati, femei si copii. In unele cazuri erau puse afise, invitandu-i pe aceia care doreau sa asiste la spargerea ferestrelor si la jefuirea caselor metodistilor, sa se adune la un timp si loc anumit. Aceste flagrante incalcari atat ale legilor omenesti, cat si divine erau ingaduite fara sa fie pedepsite. O persecutie sistematica era dusa impotriva unor oameni a caror singura vina era aceea de a cauta sa intoarca picioarele pacatosilor de pe calea pierzarii pe calea sfinteniei.

16:61 Referindu-se la acuzatiile aduse impotriva lui si a tovarasilor sai, John Wesley spunea: "Unii motiveaza ca invataturile acestor oameni sunt false, gresite si fanatice; ca sunt noi si nemaiauzite; ca sunt quakerism, fanatism, papism. Toata aceasta minciuna a fost deja smulsa din radacina, cand s-a demonstrat ca fiecare ramura a acestei invataturi este doctrina lamurita a Scripturii interpretata

16:62 de biserica noastra. De aceea nu poate fi nici neadevarata, nici gresita din moment ce a fost dovedita prin Scriptura ca fiind adevarata. Altii pretind ca 'invatatura este prea stricta; ei fac calea spre ceruri prea ingusta'. Si aceasta este in adevar obiectia initiala (care a fost singura pentru o vreme); ea este ascunsa de o mie de ori mai mult si apare in diferite forme. Dar fac si ei oare calea catre ceruri mai ingusta decat au facut-o Domnul si apostolii Sai? Este invatatura lor mai stricta decat aceea a Bibliei? Sa aveti in vedere doar cateva versete clare: 'Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot cugetul tau, din tot sufletul tau si cu toata puterea ta'. 'Caci oamenii vor da socoteala inaintea judecatii pentru orice cuvant nefolositor pe care-l vor fi rostit'. 'Fie ca mancati, fie ca beti, fie ca faceti altceva, sa faceti totul spre slava lui Dumnezeu.'

16:63 Daca invatatura lor este mai stricta decat aceasta, ei trebuie sa fie dojeniti; dar, constiinta voastra va spune ca nu este asa. Dar cine poate fi mai strict chiar cu o iota fara sa strice Cuvantul lui Dumnezeu? Poate un ispravnic al tainelor lui Dumnezeu sa fie gasit credincios daca schimba vreo parte din acele incredintari sacre? Nu, El nu poate schimba nimic; nu poate indulci nimic; el este obligat sa spuna tuturor oamenilor: 'Nu pot cobori Scriptura pana la gustul vostru'. 'Trebuie ori sa va ridicati pana la ea, ori sa pieriti pentru totdeauna'. Acesta este motivul adevarat pentru strigatul la moda cu privire la 'lipsa de iubire a acestor oameni'. Sunt ei oare fara dragoste? In ce privinta? Nu-i hranesc ei pe cei flamanzi si nu-i imbraca pe cei goi? Nu; lucrurile nu stau in felul acesta; ei nu duc lipsa de nimic din toate acestea; ei sunt lipsiti de dragoste in judecata celor care socotesc ca nimeni nu poate fi mantuit decat in felul pe care il vad ei." (Idem, vol.3, pp.152, 153)

16:64 Decaderea spirituala care s-a manifestat in Anglia chiar inainte de timpul lui Wesley era in mare masura rezultatul invataturii antinomianiste. Multi afirmau ca Hristos a desfiintat Legea Morala, iar crestinii nu mai au obligatia sa o pazeasca, cel credincios este eliberat de "sclavia faptelor bune". Altii, desi admiteau

16:65 perpetuitatea Legii, declarau ca nu era necesar ca pastorii sa-i indemne pe oameni la ascultarea fata de preceptele ei, deoarece aceia pe care Dumnezeu i-a ales pentru mantuire "erau condusi de catre un impuls irezistibil al harului divin sa practice evlavia si virtutea", in timp ce aceia care erau condamnati la osanda vesnica "nu aveau puterea sa asculte de legile divine".

16:66 Altii, care mai sustineau ca "cei alesi nu pot cadea din har si nici sa piarda favoarea divina", au ajuns la concluzia si mai deplorabila ca faptele rele pe care le fac nu sunt in realitate atat de pacatoase si nici nu trebuiau considerate o calcare a Legii divine si, in consecinta, nu au nevoie sa-si marturiseasca pacatele sau sa scape de ele prin pocainta" (McClintock and Strong, Encyclopedia, art. "Antinomians"). De aceea ei declarau ca si cel mai dezgustator pacat, socotit de toata lumea ca o calcare grava a Legii divine, nu este pacat in ochii lui Dumnezeu, daca este savarsit de unul dintre alesi, "deoarece aceasta este una dintre caracteristicile esentiale si distincte ale celui ales, care nu poate face nimic care ar fi neplacut lui Dumnezeu sau interzis de Legea Sa".

16:67 Aceste invataturi monstruoase sunt in esenta aceleasi ca si invataturile propovaduite mai tarziu de unii dintre educatorii si teologii populari, ca nu exista o lege divina de neschimbat ca regula a dreptatii, ci ca norma moralitatii este stabilita de societatea insasi si ca este continuu supusa schimbarii. Toate aceste idei sunt inspirate de acelasi duh iscusit - prin acela care printre locuitorii fara pacat ai cerului si-a inceput lucrarea de a cauta sa distruga justele restrictii ale Legii lui Dumnezeu.

16:68 Doctrina unei predestinari divine, in sensul ca mai dinainte caracterul unui om a fost fixat in mod definitiv, i-a condus pe multi oameni la o respingere reala a Legii lui Dumnezeu. Wesley s-a impotrivit cu hotarare ratacirilor invatatorilor antinomianisti si a dovedit ca invatatura care duce la antinomianism era contrara Sfintelor Scripturi. "Harul lui Dumnezeu care aduce mantuire tuturor oamenilor a fost aratat."

16:69 "Aceasta este bine si primit inaintea lui Dumnezeu Mantuitorul nostru", care voieste ca toti oamenii sa fie mantuiti si sa vina la cunostinta adevarului. Caci este un singur Dumnezeu si un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni, Omul Isus Hristos, care S-a dat pe Sine Insusi ca rascumparare pentru toti." (Tit 2,11; 1Tim. 2,3-6). Duhul lui Dumnezeu este revarsat fara plata, pentru a-l face in stare pe orice om sa beneficieze de mijloacele mantuirii. In felul acesta Hristos, "Lumina adevarata", "lumineaza pe orice om venind in lume". (Ioan 1,9). Oamenii pierd mantuirea prin respingerea de bunavoie a darului vietii.

16:70 Ca raspuns la pretentiile ca la moartea lui Hristos preceptele Decalogului au fost desfiintate o data cu legea ceremoniala, Wesley spunea: "El n-a desfiintat Legea Morala cuprinsa in Cele Zece Porunci si sustinuta de profeti. Scopul venirii Sale n-a fost de a desfiinta vreo parte din ea. Aceasta este o lege care nu poate fi desfiintata niciodata, care rezista singura ca Martorul Credincios din ceruri". Ea exista de la inceputul lumii, fiind scrisa nu pe table de piatra, ci in inimile tuturor fiilor oamenilor, de cand au iesit din mainile Creatorului. Si cu toate ca literele scrise odinioara cu degetul lui Dumnezeu sunt acum intr-o mare masura sterse prin pacat, ele nu pot fi sterse cu totul, atata timp cat avem o constiinta cu privire la bine si rau. Toate partile acestei Legi trebuie sa ramana in vigoare pentru toata omenirea si in toate veacurile; ele nu depind de timp, de spatiu sau de alte imprejurari care sunt supuse schimbarii, ci de natura lui Dumnezeu si natura omului, precum si de relatia neschimbata a unuia fata de celalalt.

16:71 "N-am venit sa stric, ci sa implinesc"... Fara indoiala ca sensul acestor cuvinte, in armonie cu tot ce este inainte si dupa, este urmatorul: "Am venit sa intaresc Legea in toata plinatatea ei, in ciuda tuturor rastalmacirilor omenesti; am venit sa pun intr-o lumina clara si deplina tot ce a fost intunecat si neclar in ea; am venit sa declar importanta deplina si adevarata a oricarei parti din ea; sa arat lungimea si largimea, intreaga intindere a oricarei porunci cuprinse in ea,

16:72 inaltimea si adancimea, curatia necuprinsa si spiritualitatea din toate ramurile ei". (Wesley, sermon 25)

16:73 Wesley a aratat armonia desavarsita dintre Lege si Evanghelie. "Exista, deci, cea mai stransa legatura ce se poate concepe intre Lege si Evanghelie. Pe de o parte, Legea deschide continuu drumul si ne indruma spre Evanghelie; pe de alta parte, Evanghelia ne conduce continuu la o intelegere mai deplina a Legii. De exemplu, Legea ne cere sa-L iubim pe Dumnezeu, sa iubim pe aproapele nostru, sa fim blanzi, umili si sfinti. Dar noi simtim ca nu suntem in stare pentru aceste lucruri; mai mult, ca pentru om lucrul acesta este cu neputinta; dar Dumnezeu ne-a fagaduit ca ne va da aceasta iubire care ne face umili, blanzi si sfinti; atunci noi ne prindem de aceasta Evanghelie, de aceasta veste buna si ni se face dupa credinta noastra; astfel, neprihanirea Legii este implinita in noi prin credinta care este in Hristos Isus...

16:74 "Pe cea mai inalta treapta a vrajmasilor Evangheliei lui Hristos", spunea Wesley, "stau aceia care judeca Legea si o vorbesc de rau in mod deschis si argumentat; care ii invata pe oameni sa o calce (sa o desfiinteze, sa o piarda, sa fie dezlegati de obligatia fata de ea) nu numai una, fie ca este cea mai mica sau cea mai mare, ci toate poruncile dintr-o lovitura... Lucrul cel mai surprinzator dintre toate situatiile ce insotesc aceasta puternica inselaciune este acela ca toti cei amagiti sunt convinsi ca in realitate ei Il cinstesc pe Hristos, respingand Legea Sa, si ca Ii preamaresc Numele in timp ce-I distrug invatatura. Da, ei Il cinstesc ca si Iuda atunci cand a spus: "Plecaciune, Invatatorule, si L-a sarutat". Iar El ar putea spune pe drept cuvant fiecaruia dintre ei: "Cu o sarutare vinzi tu pe Fiul omului?" Nu inseamna decat tradarea Lui cu o sarutare a vorbi despre sangele Sau, dar a-I smulge coroana, a trece pe langa o parte din Lege sub pretextul inaintarii Evangheliei Sale. Nimeni dintre aceia care predica credinta in felul acesta care, direct sau indirect, tinde sa inlature un domeniu de ascultare, care Il predica pe Hristos pentru a-L desfiinta sau a cobori pe orice cale, cea mai mica dintre poruncile lui Dumnezeu, nu poate desigur sa scape de aceasta acuzatie." (Idem, sermon 35)

16:75 Acelora care sustineau ca "predicarea Evangheliei raspunde tuturor cerintelor Legii", Wesley le raspundea: "Noi respingem aceasta in mod categoric. Ea nu raspunde primului scop al Legii, acela de a-i convinge pe oameni de pacat si de a-i trezi pe aceia care sunt inca adormiti chiar la marginea iadului". Apostolul Pavel declara ca "prin Lege vine cunostinta deplina a pacatului; si pana ce omul nu este convins de pacat, el nu va simti cu adevarat nevoia de sangele ispasitor al lui Hristos..." "Aceia care sunt sanatosi, asa cum afirma Insusi Domnul, n-au nevoie de doctor, ci cei bolnavi". De aceea este absurd sa oferi un medic acelora care sunt sanatosi sau care isi inchipuie ca sunt. Trebuie sa-i convingi mai intai ca sunt bolnavi, altfel nu-ti vor multumi pentru munca ta. Este la fel de absurd sa Il oferi pe Hristos acelora a caror inima este sanatoasa, daca n-a fost niciodata zdrobita." (Idem, sermon 35)

16:76 Astfel, in timp ce predica Evanghelia harului lui Dumnezeu, Wesley ca si Domnul lui cauta sa "preamareasca Legea si sa o onoreze". Cu credinciosie a implinit lucrarea data lui de Dumnezeu, iar rezultatele pe care le-a vazut au fost glorioase. La incheierea vietii lui de peste 80 de ani - din care mai mult de o jumatate de secol a petrecut-o mergand din loc in loc - adeptii lui devotati se numarau la peste o jumatate de milion de persoane. Dar multimea acelora care au fost ridicati prin lucrarile lui din ruina si degradarea pacatului, la o viata mai inalta si mai curata, si numarul acelora care prin invatatura lui au ajuns la o experienta mai adanca si mai bogata nu va fi cunoscut niciodata, pana cand intreaga familie a celor rascumparati va fi adunata in Imparatia lui Dumnezeu. Viata lui ofera o lectie de o valoare nemasurata pentru orice crestin. Fie ca umilinta si credinta, zelul neobosit, jertfirea de sine si devotamentul acestui slujitor al lui Hristos sa se reflecte si in bisericile de astazi!

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: