English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Tragedia veacurilor

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Tragedia veacurilor, 15


15:1 Cap. 13 - In Tarile de Jos si Scandinavia

15:2 In Tarile de Jos, tirania papala a provocat inca de timpuriu un protest hotarat. Cu sapte sute de ani inainte de venirea lui Luther, pontiful roman a fost acuzat fara teama de doi episcopi care, cunoscand caracterul adevarat al "sfantului scaun", au fost trimisi cu urmatoarea solie la Roma: Dumnezeu "a facut din imparateasa si mireasa Lui, biserica, o mostenire vesnica si nobila pentru familia ei, o zestre care nu putrezeste si nu piere niciodata, dandu-i un sceptru si o coroana vesnica, ale carei beneficii ti le-ai insusit asemenea unui hot. Te-ai asezat in Templul lui Dumnezeu; si in loc sa fii pastor, ai devenit lup pentru oi;... ne-ai facut sa credem ca esti episcopul suprem, dar te porti mai degraba ca un tiran... In loc sa fii robul robilor, cum iti place sa te numesti, cauti sa devii domnul domnilor... Aduci dispret peste poruncile lui Dumnezeu; dar... Duhul Sfant este ziditorul tuturor bisericilor de pe intinsul lumii... Cetatea Dumnezeului nostru, ai carei cetateni suntem, cuprinde toate colturile cerului; si este mai mare decat orasul, numit de catre sfintii profeti Babilonul, care pretinde a fi de origine divina si care se inalta prin sine pana la cer, se lauda ca intelepciunea lui este nemuritoare; iar in cele din urma, fara nici un temei, afirma ca ea n-a gresit niciodata si nici nu poate gresi." (Gerard Brandt, History of the Reformation in and About the Low Countries, b.1, p.6)

15:3 Altii s-au ridicat secol dupa secol pentru a repeta acest protest. Acei invatatori de la inceput, care, calatorind prin diferite tari si cunoscuti sub nume diferite, au avut caracterul misionarilor valdenzi si au raspandit pretutindeni cunostinta Evangheliei, au patruns si in Tarile de Jos. Invataturile lor s-au raspandit cu repeziciune. Ei au tradus Biblia valdenza in versuri in limba olandeza. Ei spuneau ca "in ea se gasea un mare avantaj; nici glume, nici povesti, nici fleacuri, nici amagiri, ci numai cuvintele adevarului; ca, desigur, ici si colo era cate o coaja tare, dar ca miezul si dulceata a ceea ce era bun si sfant putea fi descoperit cu usurinta in ea." (Idem, b.1, p.14). Asa scriau prietenii vechii credinte inca din secolul al XII-lea.

15:4 Acum au inceput persecutiile Romei; dar, in mijlocul rugurilor si torturilor, credinciosii continuau sa se inmulteasca, declarand cu hotarare ca Biblia este singura autoritate infailibila in materie de religie si ca "nici un om nu poate fi constrans sa creada, ci trebuie sa fie castigat prin predicare". (Martyn, vol.2, p.87)

15:5 Invataturile lui Luther au gasit un teren fertil in Tarile de Jos, unde s-au ridicat barbati sinceri si credinciosi pentru a predica Evanghelia. Dintr-una din provinciile Olandei a venit Menno Simons. Instruit ca romano-catolic si hirotonit ca preot, era cu totul necunoscator in ceea ce priveste Biblia, pe care nu o citise de teama de a nu fi amagit de erezie. Atunci cand l-a cuprins o indoiala cu privire la doctrina transsubstantiatiunii, el a privit-o ca fiind o ispita din partea lui Satana si, prin rugaciune si marturisire, a cautat sa se libereze de ea, dar in zadar. A inceput sa faca fapte de desfrau pentru a incerca sa aduca la tacere glasul mustrator al constiintei, dar a fost fara folos. Dupa un timp, a fost condus la studiul Noului Testament si acesta impreuna cu scrierile lui Luther l-au determinat sa primeasca credinta reformata. Apoi, la scurt timp a fost martor, intr-un sat vecin, la decapitarea unui om condamnat la moarte pentru ca se rebotezase. Aceasta l-a facut sa studieze Biblia cu privire la botezul copiilor. Dar n-a putut gasi nici o dovada in Scripturi in favoarea lui; a vazut, dimpotriva, ca pocainta

15:6 si credinta sunt peste tot cerute ca o conditie pentru primirea botezului.

15:7 Menno s-a retras din biserica romano-catolica, consacrandu-si viata predicarii adevarurilor pe care le primise. Atat in Germania, cat si in Tarile de Jos se ivise o grupa de fanatici care sustineau invataturi absurde si provocatoare de rascoala, batjocorind ordinea si decenta sau recurgand la violenta si razvratire. Menno a vazut rezultatele grozave la care urmau sa ajunga in mod inevitabil aceste miscari si s-a impotrivit cu putere invataturilor ratacite si metodelor salbatice ale acestor fanatici. Totusi, erau multi care fusesera inselati de catre acesti fanatici, dar care apoi renuntasera la invataturile lor amagitoare, si mai existau inca multi urmasi ai vechilor crestini, roade ale invataturilor valdenze. Menno a lucrat cu mare ravna si succes printre aceste grupe.

15:8 Timp de 25 de ani a calatorit incoace si incolo impreuna cu sotia si copiii sai, indurand greutati si lipsuri mari, avand continuu viata in primejdie. A parcurs Tarile de Jos si nordul Germaniei, lucrand indeosebi printre clasele mai umile, dar exercitand o influenta vasta. Cu o elocventa innascuta, desi avea putina instruire, era un barbat cu o integritate fara repros, cu un spirit umil si un comportament amabil, de o evlavie sincera si serioasa, exemplificand in viata lui preceptele pe care le predica, fapt care castiga increderea oamenilor. Discipolii sai au fost imprastiati si asupriti. Ei au avut mult de suferit fiind confundati cu fanaticii din Münster. Dar cu toate acestea datorita lucrarii lui multi au fost convertiti.

15:9 Nicaieri n-au fost primite invataturile reformate mai mult decat in Tarile de Jos. In cateva tari, aderentii lor au suferit cea mai groaznica persecutie. In Germania, Carol al V-lea interzisese Reforma si i-ar fi adus cu bucurie pe toti adeptii ei la rug; dar printii s-au ridicat ca o bariera impotriva tiraniei lui. In Olanda, unde puterea lui era si mai mare, edictele persecutoare au urmat unul dupa altul in rapida succesiune. Citirea Bibliei, ascultarea ei, predicarea sau chiar a vorbi despre ea insemna culpabilitate grava

15:10 si moarte pe rug. De asemenea, rugaciunea in ascuns, refuzul inchinarii in fata unei icoane sau intonarea unui psalm erau fapte care se pedepseau cu moartea. Chiar si aceia care isi renegau ratacirile erau condamnati si, daca erau barbati, erau ucisi cu sabia, iar daca erau femei, erau arse de vii. Mii de oameni au pierit sub domnia lui Carol si a lui Filip al II-lea.

15:11 Odata a fost adusa inaintea inchizitorilor o familie intreaga, acuzata ca nu vine la liturghie si se inchina acasa in taina. La cercetarea facuta cu privire la practicile lor, fiul cel mai tanar a raspuns: "Ne plecam pe genunchi si ne rugam ca Dumnezeu sa ne lumineze mintea si sa ne ierte pacatele; ne rugam pentru suveranul nostru, ca domnia lui sa fie prospera si viata lui fericita, ne rugam pentru judecatorii nostri, ca Dumnezeu sa-i pazeasca." (Wylie, b.18, cap.6). La aceste cuvinte, cativa dintre judecatori au fost miscati profund, cu toate acestea tatal si unul dintre fii au fost condamnati la rug.

15:12 Furia prigonitorilor era egalata de credinta martirilor. Nu numai barbatii, dar chiar si femeile cele mai delicate si tinerele fete manifestau un curaj neinfrant. "Sotiile luau atitudine langa rugul barbatilor lor si, in timp ce ei ardeau, ele sopteau cuvinte de mangaiere sau cantau psalmi pentru a-i incuraja". "Tinerele intrau de vii in mormant, ca si cand ar fi intrat in camera odihnei pentru noapte; sau mergeau pe esafod si pe rug imbracate in cele mai bune vesminte, ca si cum ar fi mers la casatorie." (Idem, b.18, cap.6)

15:13 Ca si zilele in care paganismul cauta sa distruga Evanghelia, sangele crestinilor era o samanta (vezi Tertullian, Apologia, parag. 50). Persecutia a slujit la cresterea numarului martorilor pentru adevar. An dupa an, monarhul, infuriat pana la nebunie de neclintita hotarare a oamenilor, savarsea lucrarea lui barbara, dar totul era zadarnic. Abia sub conducerea nobilului Wilhelm de Orania revolutia a adus in cele din urma Olandei libertatea de a se inchina lui Dumnezeu.

15:14 In muntii Piemontului, pe campiile Frantei si pe tarmurile Olandei, inaintarea Evangheliei a fost insemnata

15:15 cu sangele discipolilor ei. Dar in tarile din nord ea a gasit o intrare pasnica. Studentii de la Wittenberg, reintorcandu-se la caminele lor, au adus credinta reformata in Scandinavia. Publicarea scrierilor lui Luther a contribuit si ea la raspandirea luminii. Oamenii simpli, cutezatori, din nord s-au intors de la stricaciunea, pompa si superstitiile Romei, pentru a primi curatia si simplitatea adevarurilor datatoare de viata ale Bibliei.

15:16 Tausen, "reformatorul Danemarcei", era fiul unui taran. Baiatul a dat de timpuriu dovada de o inteligenta viguroasa; el inseta dupa instruire; dar nu-i putea fi data in conditiile modeste in care se gaseau parintii lui, asa ca a intrat intr-o manastire. Aici, curatia vietii lui impreuna cu staruinta si cu credinciosia sa au castigat simpatia superiorului sau. Si in urma unei examinari, s-a dovedit ca poseda talente care promiteau in viitor mari servicii bisericii. S-a luat, deci, hotararea sa i se dea o educatie la una din universitatile Germaniei sau in Tarile de Jos. Tanarului student i s-a ingaduit sa aleaga o scoala, punandu-se conditia sa nu mearga la Wittenberg. Studentul bisericii nu trebuia sa fie influentat de otrava ereziei. Asa spuneau calugarii.

15:17 Tausen a mers la Köln, care era pe atunci, ca si acum, una din fortaretele romanismului. Aici a fost repede dezgustat de misticismul profesorilor. Cam in aceeasi vreme i-au cazut in mana si scrierile lui Luther. Le-a citit cu uimire si placere si a dorit foarte mult sa se bucure de indrumarea personala a reformatorului. Dar a face lucrul acesta insemna sa-si asume riscul jignirii superiorului sau si sa piarda sustinerea din partea lui. S-a hotarat repede si in scurta vreme s-a inscris ca student la Wittenberg.

15:18 Intorcandu-se in Danemarca, a revenit la manastire. Nimeni nu l-a banuit de lutheranism; el nu si-a dezvaluit secretul, ci a incercat, fara sa provoace prejudecatile tovarasilor lui, sa-i aduca la o credinta mai curata si la o viata mai sfanta. A deschis Biblia, le-a explicat intelesul ei adevarat si, in cele din urma, le-a predicat pe Hristos ca neprihanire a

15:19 pacatosului si singura nadejde de mantuire. Mare a fost mania superiorului care-si pusese mari sperante in el, ca intr-un aparator brav al Romei. Imediat a fost mutat intr-o alta manastire si inchis intr-o celula, sub o supraveghere aspra.

15:20 Spre groaza noilor lui pazitori, cativa calugari s-au declarat convertiti la protestantism. Printre gratiile celulei, Tausen transmitea tovarasilor sai cunostinta despre adevar. Daca parintii bisericesti danezi ar fi fost iscusiti in planul bisericii de a trata erezia, glasul lui Tausen n-ar mai fi fost auzit niciodata; dar in loc sa-l inchida intr-un mormant, intr-o temnita subterana, l-au dat afara din manastire. Acum erau fara putere. Tocmai atunci fusese dat un edict regal, care oferea protectie invatatorilor noii doctrine. Tausen a inceput sa predice. Usile bisericilor i se deschideau, iar oamenii se inghesuiau sa-l asculte. Si altii predicau Cuvantul lui Dumnezeu. Noul Testament tradus in limba daneza era pretutindeni raspandit. Eforturile facute de papistasi de a distruge lucrarea nu facusera decat sa o extinda si, in scurta vreme, Danemarca a primit credinta reformata.

15:21 Si in Suedia, tineri care au baut din izvorul de la Wittenberg au adus apa vietii concetatenilor lor. Doi dintre conducatorii reformei suedeze, Olaf si Laurentius Petri, fiii unui fierar din Orebro, studiasera sub indrumarea lui Luther si a lui Melanchton, iar adevarurile pe care le invatasera in felul acesta erau gata sa le faca cunoscute si altora. Asemenea marelui reformator, Olaf a trezit poporul cu zelul si cu elocventa lui, in timp ce Laurentius, asemenea lui Melanchton, era erudit, prevazator si linistit. Amandoi erau barbati cu o evlavie arzatoare, cu inalte cunostinte teologice si cu un curaj neclintit in inaintarea adevarului. Dar opozitia papistasa nu lipsea. Preotii catolici au atatat poporul ignorant si superstitios. Olaf Petri a fost adesea asaltat de multime si in mai multe randuri abia a scapat cu viata. Acesti reformatori au fost insa simpatizati si ocrotiti de rege.

15:22 Sub conducerea bisericii Romei, oamenii erau cufundati in saracie si gemeau sub asuprire. Ei nu cunosteau Scripturile si, avand o religie de forme si ceremonii care nu aduceau nici o lumina sufletului, se intorceau din nou la credintele superstitioase si la practicile paganesti ale stramosilor lor. Natiunea era impartita in grupe care se luptau intre ele, ale caror hartuieli continue mareau nenorocirea tuturor. In aceasta situatie, regele s-a hotarat sa faca o reforma a statului si a bisericii, salutand cu bucurie aceste ajutoare pricepute in lupta impotriva Romei.

15:23 In prezenta monarhului si a conducatorilor Suediei, Olaf Petri, cu o mare iscusinta, a aparat credinta reformata impotriva sustinerilor Romei. El a declarat ca invataturile Parintilor bisericesti trebuiau primite numai atunci cand sunt in concordanta cu Scripturile; ca invataturile esentiale ale credintei sunt prezentate in Biblie intr-un mod atat de clar si simplu, incat toti oamenii le pot intelege. Hristos a spus: "Invatatura Mea, nu este a Mea ci a Celui ce M-a trimis" (Ioan 7,16); iar Pavel a declarat ca oricine predica o alta Evanghelie decat aceea pe care a primit-o el, sa fie anatema (Gal. 1,8). "Atunci, cum incearca altii, spunea reformatorul, sa porunceasca dogme dupa placerea lor si sa le impuna ca lucruri necesare pentru mantuire?" (Wylie b.10, cap.4). El a aratat ca decretele bisericii nu au nici o autoritate atunci cand sunt in contradictie cu poruncile lui Dumnezeu si a sustinut marele principiu protestant ca "Biblia si numai Biblia" este singura regula de credinta si practica.

15:24 Aceasta disputa, desi a ramas in mare masura necunoscuta, ne arata "felul oamenilor care au format membrii de rand, masele armatei reformatorilor. Ei nu erau neinvatati sau sectari, nici polemisti zgomotosi - ci dimpotriva, erau oameni care studiasera Cuvantul lui Dumnezeu si stiau bine cum sa foloseasca armele pe care le oferea Biblia. In ceea ce priveste eruditia, ei se aflau in fruntea veacului lor. Daca ne-am indrepta atentia catre centrele stralucite, cum sunt Wittemberg si Zürich, si la numele ilustre

15:25 ca acelea ale lui Luther si Melanchton, Zwingli si Oecolampadius, este drept ca ni s-ar putea spune ca acestia au fost conducatorii miscarii si in mod firesc asteptam de la ei puteri uimitoare si realizari uriase, dar ca urmasii lor n-au mai fost ca ei. Dar cand ne intoarcem la tarmul izolat al Suediei si la numele umile ale lui Olaf si Laurentius Petri - de la mesteri la ucenici - ce vom descoperi? ... Savanti si teologi; barbati care au folosit cu intelepciune intregul sistem al adevarului evanghelic si care au castigat usor o biruinta asupra sofistilor scolilor si a demnitarilor Romei." (Idem, b.10, cap.4)

15:26 Ca urmare a acestei dispute, regele Suediei a primit credinta protestanta si nu peste multa vreme adunarea nationala s-a declarat in favoarea ei. Noul Testament fusese tradus de Olaf Petri in limba suedeza si, la dorinta regelui, cei doi frati si-au asumat raspunderea traducerii intregii Biblii. In felul acesta pentru prima oara poporul Suediei a primit Cuvantul lui Dumnezeu in limba materna. Dieta a dat dispozitie ca in tot regatul pastorii sa explice Scripturile, iar copiii in scoli sa fie invatati sa citeasca Biblia.

15:27 Continuu si sigur, intunericul ignorantei si al superstitiei a fost risipit de lumina binecuvantata a Evangheliei. Eliberata de sub apasarea Romei, natiunea a ajuns la o putere si o maretie pe care nu o avusese niciodata. Suedia a devenit una din fortaretele protestantismului. Un secol mai tarziu, intr-o vreme de grea primejdie, aceasta natiune mica si slaba pana atunci a fost singura din Europa care a avut curajul sa dea o mana de ajutor si a venit in sprijinul Germaniei in incrancenarea groaznica a razboiului de treizeci de ani. Toata Europa de nord parea gata sa fie adusa din nou sub tirania Romei. Armatele Suediei au fost acelea care au ajutat Germania sa respinga valul de succese papale, sa asigure toleranta pentru protestanti - calvini ca si lutherani - si sa restabileasca libertatea de constiinta in acele tari care primisera Reforma.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: