Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Principiile fundamentale ale educatiei crestine

Principiile fundamentale ale educatiei crestine, 7


7:1 Domnul Hristos ca educator

7:2 Mintea omului poate fi cultivata in cel mai inalt grad. O viata dedicata lui Dumnezeu nu trebuie sa fie o viata de ignoranta. Multi vorbesc impotriva educatiei, deoarece Domnul Isus a ales pescari needucati pentru a predica Evanghelia Sa. Ei sustin ca El a avut predilectie pentru cei neinstruiti. Multi oameni invatati si onorati au crezut in invatatura Lui. Daca acestia ar fi dat ascultare fara teama convingerilor constiintei lor, ei L-ar fi urmat. Daca ei si-ar fi oferit capacitatile si le-ar fi folosit in serviciul Domnului Hristos, acestea ar fi fost acceptate. Insa ei nu au avut taria morala, in fata preotilor respingatori si a conducatorilor gelosi, sa-L marturiseasca pe Hristos si sa-si riste reputatia pentru acel galilean umil.

7:3 Cel care cunoaste inimile tuturor a inteles acest lucru. Daca cei nobili si educati nu aveau sa faca lucrarea pentru care erau pregatiti, Domnul Hristos avea sa aleaga oameni ascultatori si credinciosi, care fac voia Sa. El a ales oameni umili pe care i-a legat de El, pentru a-i putea forma sa duca mai departe marea lucrare, atunci cand avea sa plece de pe pamant.

7:4 Domnul Hristos era Lumina lumii. El era izvorul oricarei cunostinte. El a fost in stare sa-i pregateasca pe pescarii neinvatati spre a primi marea insarcinare pe care avea sa le-o dea. Lectiile de adevar date acelor oameni de jos au o semnificatie deosebita. Ei aveau sa miste lumea din loc. Pare un lucru simplu ca Isus i-a legat de Sine pe acesti oameni umili; insa acest lucru a avut rezultate uimitoare. Cuvintele si faptele lor aveau sa revolutioneze lumea.

7:5 Isus nu a dispretuit educatia. Cea mai inalta cultivare a mintii, daca este sfintita prin iubire si temere de Dumnezeu, primeste aprobarea Sa deplina. Barbatii umili alesi de Domnul Isus au fost cu El trei ani, sub

7:6 influenta modelatoare a Maiestatii cerului. El a fost cel mai mare educator pe care l-a cunoscut lumea vreodata.

7:7 Dumnezeu ii va accepta pe cei tineri cu talentele, cu bogatia si sentimentele lor, daca se vor consacra Lui. Ei pot atinge cele mai inalte culmi ale bogatiei intelectuale; iar daca sunt calauziti de principii religioase, ei pot duce mai departe lucrarea pentru care Domnul Hristos a venit din ceruri ca sa o aduca la indeplinire si, facand astfel, pot deveni impreuna lucratori cu Domnul lor.

7:8 Studentii de la colegiul nostru au privilegii deosebite nu doar in obtinerea de cunostinte, ci, de asemenea, pot invata cum sa-si cultive si sa puna in practica acele virtuti prin care isi vor forma caractere echilibrate. Ei sunt agentii morali plini de raspundere ai lui Dumnezeu. Bogatia, pozitia sociala si intelectul sunt date de Dumnezeu oamenilor pentru a fi folosite cat mai intelept. El a impartit aceste daruri diferite proportional cu puterile si capacitatile cunoscute ale slujitorilor Sai.

7:9 Datatorul asteapta inapoi corespunzator cu darurile incredintate. Cel mai umil dar nu trebuie dispretuit sau lasat nefolosit. Paraiasul nu spune: nu voi curge prin albia mea mica pentru ca nu sunt un fluviu puternic. Firele de iarba nu refuza sa creasca pentru ca nu sunt copaci in padure. Lampa nu refuza sa-si dea lumina sa pentru ca nu este o stea. Luna si stelele nu refuza sa straluceasca pentru ca nu au lumina stralucitoare a soarelui. Fiecare persoana are sfera ei aparte si vocatia ei. Cei care folosesc cel mai bine ocaziile date de Dumnezeu vor aduce inapoi Datatorului o dobanda proportionala cu capitalul incredintat.

7:10 Domnul nu rasplateste marimea lucrului. El nu priveste atat de mult la cat de mare este lucrarea facuta, ci la credinciosia cu care este indeplinita. Sunt rasplatiti robii buni si credinciosi. Pe masura ce ne cultivam puterile pe care Dumnezeu ni le-a dat aici, noi vom creste in cunostinta si in pricepere si vom fi in stare sa intelegem si sa pretuim viata vesnica. Cei care au abuzat de privilegiile pe care le-au primit de la Dumnezeu in aceasta viata si

7:11 s-au multumit cu starea lor de ignoranta, ocupandu-si mintea cu subiecte banale pentru ei insisi si pentru altii, nu vor intelege responsabilitatea personala, nu isi vor tine in frau inclinatiile spre rau si nu vor lua hotarari mari in vederea unei vieti mai curate, mai inalte, mai sfinte.

7:12 Tinerii trebuie sa invete in vederea lumii celei care va veni. Staruinta in dobandirea de cunostinte, controlata de temerea si dragostea de Dumnezeu, le va da putere sporita spre bine in aceasta viata, iar aceia care au facut ca cele mai mari privilegii ale lor sa devina cele mai mari tinte aici vor lua cu ei in viata viitoare aceste achizitii valoroase. Ei au cautat si au obtinut ceea ce este nepieritor. Capacitatea de a aprecia slava pe care "ochiul nu a vazut-o si nici urechea nu a auzit-o" va fi proportionala cu realizarile atinse prin cultivarea facultatilor in aceasta viata.

7:13 Cei care isi vor goli inimile de mandrie si gunoaie vor putea, prin harul lui Dumnezeu, sa-si curete camarile mintii, iar acolo sa poata depozita cunostinta, curatie si adevar. Si vor trece mereu de limitele inguste ale gandului vremelnic in vastitatea infinitului. Dreptatea si indurarea lui Dumnezeu vor fi desfasurate perceptiilor morale. Se va vedea caracterul grozav al pacatului, cu urmarile lui. Caracterul lui Dumnezeu, iubirea Sa, manifestata in faptul ca a dat pe Fiul Sau sa moara pentru lume, si frumusetea sfinteniei constituie teme inaltatoare pentru contemplare. Acestea vor intari mintea si vor aduce pe om intr-o stransa comuniune cu Cel Infinit.

7:14 Review and Herald, 21 iunie 1877

7:15 Pentru studiu suplimentar

7:16 Semnele Timpului - Colegiul din Battle Creek, 7-14 februarie 1878