Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Principiile fundamentale ale educatiei crestine

Principiile fundamentale ale educatiei crestine, 50


50:1 Importanta educatiei fizice

50:2 Educatia fizica este o parte esentiala in cadrul metodelor corecte folosite in educatie. Tinerii trebuie invatati cum sa-si dezvolte puterile fizice, cum sa-si pastreze puterile in cea mai buna forma si cum sa le foloseasca cel mai bine pentru indeplinirea datoriilor practice ale vietii. Multi socotesc ca aceste lucruri nu constituie indatoririle scolii, insa aceasta este o greseala. Aceste lectii, necesare fiecaruia pentru a putea fi util in lucrarile practice, ar trebui sa fie predate tuturor copiilor in camin si tuturor elevilor si studentilor in scoli.

50:3 Locul in care trebuie sa inceapa educatia fizica este caminul, atunci cand copilul este mic. Parintii sunt cei care trebuie sa puna temelia pentru o viata sanatoasa, fericita. Una din principalele chestiuni care trebuie decise este hrana care li se pune pe masa; caci de aceasta depinde in foarte mare masura buna dezvoltare a copiilor si sanatatea familiei. Este foarte importanta iscusinta in pregatirea hranei si nu este de mai mica insemnatate aspectul legat de o cantitate si o calitate corespunzatoare a hranei.

50:4 Noi toti trebuie sa dam dovada de intelepciune in ce priveste alimentatia. Daca se ingera mai multa hrana decat este necesara, in stomac se aduna o cantitate care se altereaza, si aceasta are ca urmare un miros urat care iese din gura atunci cand respiram. Puterile vitale sunt istovite datorita efortului de a scapa de acel exces, iar creierul este jefuit de forta nervoasa. In organism ar fi trebuit introdusa mai putina hrana, pentru ca acesta sa nu-si epuizeze puterile in efort peste masura. Totusi, sa fim atenti sa oferim corpului hrana corespunzatoare, atat cantitativ, cat si calitativ, pentru hranirea organismului. Daca urmam regula biblica "Fie ca mancati, fie ca beti, fie ca faceti altceva, sa faceti totul pentru slava lui Dumnezeu" (1 Cor. 10, 31), noi nu ne vom ingadui pofta pe seama sanatatii fizice, pe care este de datoria noastra sa o pastram.

50:5 Fiecare mama trebuie sa fie constienta ca copiii trebuie sa-si cunoasca propriile corpuri si cum sa le poarte de grija. Ea trebuie sa le explice felul in care sunt alcatuiti muschii dati noua de bunul Tata ceresc si cum sa-i folosim. Noi suntem lucrarea iscusita a lui Dumnezeu, iar Cuvantul Sau

50:6 spune ca noi suntem "o faptura asa de minunata" (Ps. 139, 14) ["in mod infricosator si minunat creati", KJV] . El a pregatit aceasta locuinta vie pentru mintea noastra; ea este "in mod tainic lucrata", un templu pe care Domnul Insusi l-a pregatit pentru ca acolo sa locuiasca Duhul Sau cel Sfant. Mintea controleaza omul in intregime. Toate faptele noastre, bune sau rele, isi au sursa in minte. Mintea este cea care se inchina lui Dumnezeu si ne leaga de lucrurile ceresti. Cu toate acestea, sunt atat de multi care isi irosesc vietile fara a lua in seama ce comoara contine aceasta.

50:7 Toate organele fizice slujesc mintii, iar nervii sunt mesagerii care transmit comenzile sale tuturor partilor trupului, ghidand miscarile masinariei vii. Miscarea fizica este de mare ajutor pentru dezvoltarea fizica. Aceasta stimuleaza circulatia sangelui si da tonus intregului organism. Daca se ingaduie muschilor sa nu fie folositi, foarte curand se va vedea ca sangele nu ii hraneste in mod suficient. In loc de a creste ca marime si putere, acestia isi vor pierde taria si elasticitatea si vor deveni moi si slabi. Inactivitatea nu constituie legea pe care a instituit-o Dumnezeu pentru corpul omenesc. Activitatea armonioasa a tuturor partilor - creierul, oasele, muschii - este necesara pentru dezvoltarea deplina si sanatoasa a intregului organism omenesc.

50:8 Educatia fizica inceputa in camin trebuie continuata in scoli. Este scopul Creatorului ca omul sa se cunoasca pe sine insusi; insa prea adesea, in dobandirea de cunostinte, acest fapt este pierdut din vedere. Studentii consacra ani de zile pregatirii scolare in diferite domenii; ei sunt absorbiti de studiul stiintelor si lucrurilor din lumea naturala; ei sunt inteligenti in privinta multor subiecte, insa nu se cunosc pe ei insisi. Ei privesc delicatul organism omenesc ca pe ceva ce isi va purta singur de grija; si ceea ce este cel mai important, se neglijeaza cunoasterea propriilor lor corpuri.

50:9 Fiecare student trebuie sa inteleaga cum sa-si poarte de grija pentru a-si putea pastra cea mai buna stare de sanatate si

50:10 pentru a rezista in fata slabiciunii si a bolii; iar daca se intampla sa apara boala sau vreun accident, sa stie ce are de facut in caz de urgenta in lucruri obisnuite, fara sa fie nevoie sa cheme medicul si sa ia medicamente otravitoare.

50:11 Domnul Insusi a vorbit cu privire la acest subiect - ingrijirea corpului. El spune in Cuvantul Sau: "Daca nimiceste cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela il va nimici Dumnezeu; caci Templul lui Dumnezeu este sfant; si asa sunteti voi" (1 Cor. 3, 17). Acest pasaj din Scriptura ne impune sa avem grija in mod constiincios de corpul nostru si condamna orice neglijenta, necunostinta sau nepasare. Si iarasi: "Nu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant, care locuieste in voi si pe care L-ati primit de la Dumnezeu? Caci ati fost cumparati cu un pret; proslaviti dar pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu" (1 Cor. 6, 19.20). "Deci, fie ca mancati, fie ca beti, fie ca faceti altceva, sa faceti totul spre slava lui Dumnezeu." (1 Cor. 10, 31).

50:12 Grija constienta si constiincioasa pentru corpurile noastre o datoram Tatalui nostru ceresc, care "atat de mult a iubit lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica" (Ioan 3, 16). Noi, fiecare, in mod individual, suntem proprietatea lui Hristos, posesiunea Sa pentru care El a platit. Se cere de la fiecare dintre noi sa ne pastram sanatatea si puterea prin practicarea cumpatarii in toate lucrurile. Poftele si pasiunile trebuie tinute in frau, pentru ca nu cumva, prin acestea, sa slabim sau sa pangarim Templul lui Dumnezeu in om.

50:13 Tot ceea ce ne slabeste puterea fizica ne slabeste si mintea si o face mai putin in stare sa discearna intre bine si rau, intre ceea ce este corect si ceea ce este gresit. Acest principiu este ilustrat in cazul lui Nadab si Abihu. Dumnezeu le-a dat cea mai sacra lucrare de facut, ingaduindu-le sa se apropie de El prin slujba pe care o faceau; insa ei aveau obiceiul de a bea vin si isi faceau aceasta slujba sfanta in sanctuar avand mintile tulburi. Acolo se afla focul sacru, care fusese aprins de Insusi Dumnezeu; dar ei foloseau foc obisnuit in cadelnitele lor cand aduceau tamaia, care trebuia sa se inalte

50:14 ca o mireasma placuta impreuna cu rugaciunile poporului lui Dumnezeu. Datorita faptului ca mintile lor erau innegurate de o ingaduinta nesfanta, ei nu au tinut cont de cerinta divina; "atunci a iesit un foc dinaintea Domnului, i-a mistuit si au murit inaintea Domnului" (Levitic 10, 2).

50:15 Dumnezeu le-a interzis preotilor care slujeau la sanctuar sa foloseasca vin si acelasi indemn ar fi fost dat si cu privire la tutun, daca acesta ar fi fost folosit pe atunci; caci si acesta are o influenta daunatoare asupra creierului, amortindu-l. Fiecare ar trebui sa se impotriveasca tentatiei de a folosi vin, tutun, mancaruri de carne, ceai negru sau cafea. Experienta a demonstrat ca se pot face lucruri foarte bune si fara aceste lucruri daunatoare.

50:16 In mintile copiilor trebuie bine intiparit, atat de parinti, cat si de profesori, ca Domnul Hristos a platit un pret infinit pentru rascumpararea noastra. El nu a lasat nimic nefacut din ceea ce ar fi putut face pentru ca noi sa ne dedicam lui Dumnezeu. El doreste ca noi sa ne aducem aminte de originea noastra imparateasca si de destinul inalt pe care il avem in calitate de fii si fiice ale lui Dumnezeu si sa ne respectam cu adevarat pe noi insine. El doreste ca noi sa ne dezvoltam toate puterile si sa le pastram in cea mai buna conditie posibila, pentru ca El sa ne umple cu harul Sau si sa ne foloseasca in slujba Sa, facandu-ne impreuna lucratori cu El in mantuirea sufletelor.

50:17 Este datoria fiecarui student, a fiecarui individ, aceea de a face tot ce ii sta in putere pentru a aduce trupul sau lui Hristos ca un templu curat, desavarsit din punct de vedere fizic si moral si neintinat, un salas potrivit pentru prezenta launtrica a lui Dumnezeu.

50:18 Special Testimonies on Education, 11 mai 1896