Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Principiile fundamentale ale educatiei crestine

Principiile fundamentale ale educatiei crestine, 30


30:1 Educatia cea mai importanta pentru lucratorii Evangheliei

30:2 Exista lucratori crestini care nu au avut parte de o educatie primita intr-un colegiu, deoarece le-a fost imposibil sa-si asigure acest privilegiu; insa Dumnezeu le-a dat dovezi ca i-a ales. El a randuit ca ei sa mearga si sa lucreze in via Sa. El a facut din ei colaboratori eficienti ai Sai. Ei au un spirit dornic de a invata; isi simt dependenta de Dumnezeu, iar Duhul lui Dumnezeu este cu ei pentru a-i ajuta in slabiciunile lor. Acesta le va insufleti mintea, le va da forta vitala, le va calauzi gandurile si ii va ajuta in prezentarea adevarului. Cand lucratorul sta in fata oamenilor pentru a prezenta cuvintele vietii, se aude in glasul sau ecoul glasului lui Hristos.

30:3 Este evident ca el umbla cu Dumnezeu, ca a fost cu Isus si ca a invatat de la El. El a adus adevarul in sanctuarul launtric al sufletului; aceasta este pentru el o realitate vie, iar el prezinta adevarul prin puterea Duhului. Oamenii aud exprimarea lui placuta. Dumnezeu le vorbeste inimilor lor prin oameni consacrati in slujba Lui. In timp ce lucratorul Il inalta pe Isus prin Duhul, el devine cu adevarat elocvent. El este serios si sincer si este iubit de cei pentru care lucreaza.

30:4 Ce pacat isi iau asupra lor aceia care asculta pe un asemenea om doar pentru a critica, pentru a gasi greseli gramaticale sau o pronuntie incorecta si pentru a batjocori datorita acestor greseli! Fariseii isi bateau joc de Domnul Hristos; ei criticau simplitatea limbajului Sau care era atat de limpede, incat si copilul, si cel in varsta, si omul de rand Il ascultau cu bucurie si erau fermecati de cuvintele Lui. Saducheii de asemenea Il ridiculizau, deoarece cuvantarile Lui nu semanau deloc cu cele ale conducatorilor si carturarilor lor. Acei invatatori iudei vorbeau pe un ton monoton, iar cele mai clare si mai pretioase pasaje din Scriptura erau facute

30:5 neinteresante si de neinteles, ingropate sub maldarul traditiei si invataturilor prezentate de rabini, in asa fel incat oamenii ajungeau sa cunoasca mai putin din insemnatatea acelui pasaj al Scripturii dupa ce l-au ascultat decat inainte de a-l asculta. Erau multe suflete care flamanzeau dupa Painea Vietii, iar Isus le-a hranit cu adevarul curat si simplu. In invatatura Lui, El a luat ilustratii din lucrurile din natura si din experientele obisnuite ale vietii, cu care ei erau familiarizati. In acest fel, adevarul a devenit pentru ei o realitate vie; scenele din natura si treburile zilnice ale vietii le reaminteau mereu invataturile pretioase ale Mantuitorului. Modul de invatare al lui Hristos este exact ceea ce El doreste ca slujitorii Sai sa urmeze.

30:6 Vorbitorul care nu a avut parte de o educatie completa s-ar putea sa faca uneori greseli de gramatica sau de pronuntie; s-ar putea sa nu foloseasca cele mai elevate expresii sau cele mai frumoase figuri de stil, insa, daca el insusi s-a hranit cu Painea Vietii, daca a baut din fantana vietii, el poate hrani sufletele flamande, poate oferi apa celui care este insetat. Defectele sale vor fi iertate si uitate. Ascultatorii sai nu vor obosi si nu vor fi dezgustati, ci Ii vor multumi lui Dumnezeu pentru solia harului trimisa lor prin slujitorul Sau.

30:7 Daca lucratorul s-a consacrat pe deplin lui Dumnezeu si staruie in rugaciune pentru putere si intelepciune cereasca, harul lui Hristos va fi invatatorul sau si el va invinge mari defecte si va deveni tot mai intelept in lucrurile lui Dumnezeu. Insa nimeni sa nu se socoteasca indreptatit in aceasta situatie sa-si permita sa fie nepasator, sa risipeasca timp si ocazii si sa neglijeze instruirea, care este esentiala pentru el ca sa devina eficient. Dumnezeu nu ii apreciaza pe aceia care, oferindu-li-se ocazii de a dobandi cunostinte, le-au neglijat, scuzandu-se ca nu au folosit toate privilegiile pe care El le-a pus la indemana lor pentru a putea deveni inteligenti, lucratori bine calificati, cu care Dumnezeu sa nu Se rusineze.

30:8 Mai mult decat orice om de pe pamant, omul a carui minte este iluminata prin deschiderea Cuvantului lui Dumnezeu spre intelegerea sa va simti ca trebuie sa se dedice unei cercetari mai

30:9 sarguincioase a Cuvantului lui Dumnezeu si unui studiu asiduu al stiintelor, deoarece nadejdea si chemarea lui sunt mai mari decat oricare altele. Cu cat omul este mai mult legat de Sursa stiintei si intelepciunii, cu atat va fi mai mult avantajat atat din punct de vedere intelectual, cat si spiritual, datorita relatiei sale cu Dumnezeu. Cunoasterea lui Dumnezeu reprezinta educatia cea mai importanta si orice lucrator adevarat va face tot posibilul pentru a o dobandi.

30:10 Christian Education, 1893

30:11 Pentru studiu suplimentar

30:12 Buletinul Conferintei Generale - Misiuni in orasele mari, Instruirea lucratorilor etc., p. 161-163, 1893