Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Principiile fundamentale ale educatiei crestine

Principiile fundamentale ale educatiei crestine, 3


3:1 INCHIDEREA IN SCOALA

3:2 Sistemul de educatie folosit de-a lungul atator generatii a fost daunator pentru sanatate si chiar pentru viata insasi. Multi copii de varsta frageda petreceau cinci ore in fiecare zi in sali de clasa neaerisite corespunzator si insuficient de mari pentru sanatatea copiilor. Aerul din asemenea incaperi devine curand otrava pentru plamanii celor care il inhaleaza. Copiii mici, ale caror membre si muschi nu sunt puternici si al caror creier nu este complet dezvoltat, au fost tinuti inchisi inauntru spre vatamarea lor. Multi isi incep viata cu o zestre foarte redusa. Inchiderea in scoala zi de zi ii face nervosi si ii imbolnaveste. Trupurile lor sunt pipernicite datorita epuizarii sistemului nervos. Si daca firul vietii se intrerupe, parintii si profesorii nu considera ca ei ar fi avut vreo influenta directa in distrugerea scanteii de viata. Cand stau la mormantul copiilor lor, parintii in necaz privesc asupra nenorocirii lor ca fiind o hotarare speciala a Providentei, cand, de fapt, datorita unei ignorante care nu poate fi scuzata, felul in care au procedat a distrus vietile copiilor lor. In aceste conditii, a pune moartea copiilor

3:3 pe seama Providentei constituie o blasfemie. Dumnezeu a dorit ca micutii sa traiasca si sa fie educati ca sa poata avea caractere frumoase, sa-L poata slavi in aceasta lume si sa-L laude in lumea mai buna care va urma.

3:4 Parintii si profesorii, cand isi asuma responsabilitatea de a-i educa pe acesti copii, nu se simt raspunzatori in fata lui Dumnezeu de a cauta sa-si insuseasca informatii si cunostinte in legatura cu corpul omenesc, din punct de vedere fizic, pentru ca sa poata trata trupurile copiilor si elevilor lor intr-un mod in care sa ocroteasca viata si sanatatea. Mii de copii mor din cauza ignorantei parintilor si profesorilor. Mamele petrec ore intregi pregatind imbracamintea pentru ele si pentru copiii lor ca sa le poata etala si apoi se scuza ca nu gasesc timp sa citeasca si sa dobandeasca acele cunostinte necesare pentru a sti cum sa aiba grija de sanatatea copiilor lor. Ele socotesc ca este mai putina bataie de cap sa lase corpurile acestora in grija medicilor. Pentru a fi in pas cu moda si cu obiceiul vremii, multi parinti au sacrificat sanatatea si vietile copiilor lor.

3:5 Cunoasterea si informarea in legatura cu minunatul organism omenesc - oasele, muschii, stomacul, ficatul, intestinele, inima si porii pielii - si intelegerea dependentei unui organ de altul in vederea functionarii sanatoase a intregului corp constituie un studiu pentru care majoritatea mamelor nu manifesta interes. Ele nu cunosc nimic in legatura cu influenta pe care corpul o are asupra mintii si mintea asupra corpului. Se pare ca nu inteleg mintea, care face legatura intre ceea ce este finit cu ceea ce este infinit. Fiecare organ al corpului omenesc a fost astfel intocmit, incat sa slujeasca mintii. Mintea reprezinta capitala trupului. Copiilor li se ingaduie sa consume carne, condimente, unt, branza, porc, placinte grele. De asemenea, li se ingaduie sa manance hrana nesanatoasa neregulat si intre mese. Aceste lucruri afecteaza stomacul, zgandarind nervii si

3:6 slabind intelectul. Parintii nu isi dau seama ca seamana seminte ce vor avea ca urmare boala si moartea.

3:7 Multi copii au fost ruinati pe viata, solicitand mult mintea, dar neglijand sa-si fortifice puterile fizice. Multi au murit in copilarie datorita procedeelor nechibzuite folosite de parinti si profesori, care le-au fortat mintea frageda prin alintare sau prin teama atunci cand erau prea mici, ca sa-si dea seama ce inseamna o sala de clasa. Mintile lor au fost impovarate cu lectii atunci cand acest lucru nu trebuia facut, ci ar fi trebuit sa fie retinuti pana cand constitutia lor fizica ar fi fost suficient de puternica pentru a suporta efortul intelectual. Copiii mici ar trebui lasati ca mieii, sa zburde pe afara, sa fie liberi si fericiti si sa li se puna la dispozitie cele mai bune conditii ca sa puna temelia pentru un organism puternic.

3:8 Parintii ar trebui sa fie singurii educatori ai copiilor lor pana ce acestia ating varsta de opt sau zece ani. Pe masura ce incep sa inteleaga, parintii ar trebui sa deschida in fata lor marea carte a naturii lui Dumnezeu. Mama trebuie sa se preocupe mai putin de ceea ce este artificial in casa ei si de pregatirea hainelor ei doar de dragul etalarii si sa caute sa gaseasca timp pentru a cultiva in ea si copiii ei dragostea pentru frumosii boboci si florile care se deschid. Indreptand atentia copiilor ei spre diferitele lor culori si varietati de forme, ea le poate face cunostinta cu Dumnezeu, care a creat toate lucrurile frumoase care ii atrag si ii incanta. Ea le poate indrepta mintea spre Tatal ceresc, care a dovedit o iubire atat de mare fata de ei. Parintii Il pot asocia pe Dumnezeu cu toate lucrarile creatiunii Sale. Singura sala de clasa pentru copiii de opt - zece ani ar trebui sa fie afara, in aer liber, in mijlocul florilor care se deschid si minunatelor scene ale naturii. Si singurul lor manual ar trebui sa fie comorile naturii. Aceste lectii, intiparite in mintile copiilor mici in mijlocul scenelor placute si atractive ale naturii, nu vor fi uitate curand.

3:9 Pentru ca sa poata fi sanatosi, voiosi si

3:10 plini de vitalitate, sa aiba muschi si creiere bine dezvoltate, copiii si tinerii ar trebui sa stea mult timp in aer liber si sa aiba ocupatii si timp de joaca bine planuite. Aceia care sunt tinuti inchisi in scoala, aplecati asupra cartilor, nu pot avea corpuri sanatoase din punct de vedere fizic. Punerea la lucru a creierului prin studiu, fara exercitiu fizic corespunzator, are tendinta de a atrage sangele in creier, producandu-se un dezechilibru al circulatiei sangelui in intregul organism. Creierul are prea mult sange, iar extremitatile prea putin. Ar trebui sa existe reguli potrivit carora studiul sa se desfasoare regulat la anumite ore, iar apoi o parte din timpul lor va fi petrecut in activitate fizica. Iar daca obiceiurile lor privind alimentatia, imbracamintea si somnul sunt in conformitate cu legea fizica, ei pot dobandi educatie fara a fi sacrificata sanatatea fizica si mintala.