Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Principiile fundamentale ale educatiei crestine

Principiile fundamentale ale educatiei crestine, 24


24:1 Caracterul crestin exemplificat de profesori si studenti

24:2 In Numele Mantuitorului meu, fac apel la toti tinerii si tinerele care se socotesc fii si fiice ale lui Dumnezeu, sa asculte de Cuvantul lui Dumnezeu. Fac apel la profesorii din scolile noastre sa dea un exemplu bun celor cu care vin in contact. Cei care se vor pregati pentru a modela caracterul tinerilor trebuie sa invete in scoala lui Hristos sa fie blanzi si smeriti cu inima, asa cum a fost Modelul divin. In imbracaminte, in comportament, in toate caile lor, ei trebuie sa exemplifice caracterul crestin, relevand faptul ca ei sunt calauziti de regulile intelepte ale marelui Invatator. Tanarul crestin trebuie instruit in mod serios sa poarte raspunderi cu o inima plina de curaj si vointa puternica. El trebuie sa fie pregatit sa faca fata incercarilor vietii cu rabdare si tarie. Ei trebuie sa caute sa-si formeze un caracter dupa modelul divin, urmand principii demne in ceea ce priveste conduita si intarindu-si acele obiceiuri care sa-l faca in stare sa castige cununa de biruinta.

24:3 In scoala vietii, tinerii pot semana seminte care sa produca o recolta nu de spini, ci de grane pretioase pentru hambarul cerului. Nu exista un timp mai favorabil decat timpul petrecut in scoala, in care cunoasterea puterii harului mantuitor al lui Hristos sa fie supusa principiilor legii divine si este in interesul studentilor sa traiasca o viata evlavioasa. Viata incununata cu biruinta rezulta din legatura cu Hristos. Nici un om nu traieste pentru el insusi. Viata noastra este intretesuta cu a tuturor celorlalti in tesatura omenirii si voi trebuie sa fiti conlucratori cu Dumnezeu pentru mantuirea celor care pier in nenorocire si ruina. Voi trebuie sa fiti instrumente care sa-i influenteze pe toti cei cu care va asociati pentru o viata mai buna, pentru a indrepta mintile oamenilor catre Isus.

24:4 Ioan scrie: "V-am scris, tinerilor, pentru ca sunteti tari si Cuvantul lui Dumnezeu ramane in voi si

24:5 ati biruit pe cel rau" (1 Ioan 2, 14 u.p.). Iar Pavel il indeamna pe Tit sa le porunceasca tinerilor sa fie "cumpatati" (Tit 2, 6). Inaltati-va sufletul ca sa fiti cum a fost Daniel, un slujitor credincios, statornic, al Domnului ostirilor. Cumpaniti bine calea pe care merg picioarele voastre; caci va aflati pe un loc sfant si ingerii lui Dumnezeu sunt imprejurul vostru. Este adevarat ca trebuie sa simtiti ca aveti de urcat pe cea mai inalta treapta a scarii in privinta educatiei. Filozofia si educatia constituie studii importante; insa sacrificiul vostru de timp si bani nu valoreaza nimic daca nu veti folosi realizarile voastre spre slava lui Dumnezeu si spre binele omenirii. Daca dobandirea cunoasterii stiintei nu constituie un mijloc pentru atingerea celor mai inalte scopuri, ea este fara valoare. Educatia care nu ofera o cunoastere care sa dureze cat vesnicia nu este de nici o valoare. Daca nu pastrati in fata voastra cerul si viata vesnica, realizarile voastre nu au o valoare de lunga durata. Insa, daca Isus este Invatatorul vostru, nu doar intr-o singura zi a saptamanii, ci in fiecare zi, in fiecare ora, veti avea aprobarea Lui in toate realizarile voastre.

24:6 Daniel a avut mereu ca tinta slava lui Dumnezeu si voi, de asemenea, puteti spune: Doamne, doresc sa cunosc nu pentru preamarirea eului, ci pentru a implini asteptarile lui Isus, ca sa-mi pot desavarsi un caracter crestin inteligent, prin harul pe care El mi l-a dat. Vor studentii nostri sa fie credinciosi fata de principii asa cum a fost Daniel?

24:7 In viitor, va fi o nevoie mult mai mare de barbati si femei cu pregatire scolara decat a fost in trecut; caci campuri largi se deschid in fata noastra, albe, gata pentru seceris. In aceste campuri, voi puteti fi impreuna lucratori cu Dumnezeu. Insa, daca sunteti iubitori mai mult de placeri decat de Dumnezeu, daca sunteti nestatornici, daca ingaduiti ocaziilor de aur sa treaca fara a dobandi cunostinte, fara a aseza materiale solide in cladirea caracterului vostru, veti fi mici si infirmi in orice lucru de care va veti apuca.

24:8 In timp ce o buna educatie este de mare folos daca este insotita si de consacrarea celui ce o are, totusi cei care nu au

24:9 privilegiul de a dobandi cunostinte inalte intr-o scoala sa nu considere ca nu pot inainta in viata intelectuala si spirituala. Daca se vor stradui sa dobandeasca tot mai multe cunostinte, daca vor cauta sa adune cate ceva in fiecare zi si daca vor birui orice rautate din caracter prin cultivarea trasaturilor de caracter ale lui Hristos, Dumnezeu le va deschide canale de intelepciune si se va putea spune despre ei asa cum s-a spus despre tinerii evrei din vechime, ca Dumnezeu le-a dat intelepciune si pricepere.

24:10 Nu este adevarat ca cei mai stralucitori tineri au intotdeauna cele mai mari succese. Cat de adesea barbati talentati si educati au fost asezati in pozitii de incredere si s-au dovedit necorespunzatori si au esuat! Stralucirea lor avea infatisarea aurului, insa, cand a fost incercat, s-a dovedit a fi doar tinichea si zgura. Ei au contribuit la propria lor cadere prin necredinta. Ei nu au fost harnici si perseverenti si nu s-au indreptat spre esenta lucrurilor. Nu au vrut sa inceapa de la capatul scarii si, cu efort plin de rabdare, sa urce treapta cu treapta, pana sa ajunga in varf. Ei au umblat in lumina lor proprie si nu au fost dependenti de intelepciunea pe care numai Dumnezeu o poate da. Esecul lor nu s-a produs din cauza ca nu li s-a oferit nici o sansa, ci datorita faptului ca nu au fost cumpatati. Ei nu au considerat ca avand vreo valoare avantajele educatiei lor, asa ca nu au inaintat in cunoasterea religiei si a stiintei. Mintea si caracterul lor nu au fost echilibrate de principiile inalte ale dreptatii.

24:11 Fie ca tinerii nostri sa fie cumpatati si sa chibzuiasca bine pe ce cale merg. Sa evite pacatul, pentru ca acesta este distrugator si neplacut lui Dumnezeu. Sa cerceteze ce posibilitati au la indemana si sa-L caute pe Dumnezeu, pentru ca, prin harul Sau, sa-i tina pe cararea neprihanirii. Sa caute sfatul si calauzirea Domnului pentru a-si trai viata pentru slava Numelui Sau in lume.

24:12 In dobandirea educatiei, succesul nu trebuie privit ca

24:13 depinzand de sansa sau destin; acesta este dat de Dumnezeu, care a citit inima lui Daniel, care a privit cu placere la curatia motivelor lui, la hotararea lui neclintita de a-L onora pe Domnul. Daniel nu a umblat in propria lui lumina, ci a facut din Domnul intelepciunea sa. Filozofia divina a constituit temelia educatiei sale. El a primit cu bunavointa sfatul Domnului. Ce bine ar fi ca toti tinerii sa fie ca Daniel! Insa multi nu sesizeaza importanta supunerii fata de disciplina divina.

24:14 Ce bine ar fi ca toti sa realizeze ca fara Hristos nu pot face nimic! Cei care nu aduna impreuna cu El risipesc. Gandurile si faptele lor nu vor contura un caracter neprihanit, iar influenta lor va distruge ceea ce este bine. Faptele noastre au o actiune dubla; caci ele au influenta atat asupra altora, cat si asupra noastra. Influenta lor va fi o binecuvantare sau un blestem pentru cei cu care avem de-a face. Cat de putina importanta dam noi acestui lucru!

24:15 Faptele noastre formeaza obiceiuri, iar obiceiurile caracterul, si daca nu vom fi pregatiti sa ne unim cu agentii cerului in lucrarea de mantuire, nici nu vom fi pregatiti pentru a intra in locuintele ceresti, pe care Domnul Isus S-a dus sa ni le pregateasca; caci nimeni nu va fi acolo in afara de aceia care si-au supus vointa si umblarea dorintei pe calea lui Dumnezeu. Cel al carui caracter este verificat, care a trecut cu bine testul incercarii, care este partas de natura divina se va numara printre cei asupra carora Dumnezeu va pronunta o binecuvantare.

24:16 Fara Hristos nu putem face nimic. Principiile curate ale neprihanirii, virtutii si evlaviei sunt de la Dumnezeu. Implinirea cu constiinciozitate a datoriei, mila asemenea lui Hristos, dragostea pentru oameni si fata de propriul tau suflet, pentru ca tu apartii lui Dumnezeu si pentru ca ai fost rascumparat cu sangele pretios al lui Hristos, vor face din tine un conlucrator al lui Hristos si te vor inzestra cu putere de convingere, de atractie. Trebuie sa-ti respecti propria credinta pentru a o prezenta cu succes altora. Prin exemplu si cuvant, trebuie sa dovedesti ca iti respecti credinta, vorbind cu respect despre lucrurile sfinte. Niciodata sa nu ingaduiti sa va iasa de pe buze cuvinte usuratice sau fleacuri,

24:17 atunci cand citati Scriptura. Cand luati Biblia in mana, aduceti-va aminte ca va aflati pe un teren sfant. Ingerii sunt imprejurul vostru, si daca vi s-ar deschide ochii, i-ati vedea. Comportamentul vostru sa fie astfel, incat sa lasati impresia fiecarui suflet cu care va asociati ca va inconjoara o atmosfera sfanta. O vorba desarta, un ras batjocoritor pot indrepta un suflet intr-o directie gresita. Consecintele sunt ingrozitoare atunci cand nu exista o legatura constanta cu Dumnezeu.

24:18 Abtineti-va de la orice rau. Pacatele obisnuite, oricat de neinsemnate ar parea, va vor distruge simtul moral si vor nimici impresiile Duhului lui Dumnezeu. Caracterul gandurilor lasa o anumita amprenta asupra sufletului si orice conversatie josnica intineaza mintea. Orice pacat produce ruina celor care il comit. Dumnezeu poate sa ierte si va ierta pe pacatosul care se pocaieste, insa, desi iertat, sufletul este tulburat; puterea unei minti innobilate, caracteristica mintii neintinate, este distrusa. De-a lungul timpului, sufletul va purta cicatrici. Atunci, sa cautam acea credinta care lucreaza prin dragoste si curata inima, pentru ca sa putem prezenta lumii caracterul lui Hristos.

24:19 Review and Herald, 8 decembrie 1891

24:20 Lumea nu l-a cunoscut pe Dumnezeu prin intelepciunea ei

24:21 Adevarul lui Dumnezeu este infinit, nemasurat, si cu cat il contemplam mai mult, cu atat apare mai mult slava lui. Adevarul a fost deschis in fata noastra si, cu toate acestea, cuvintele lui Pavel catre galateni ni se aplica si noua. El spune: "O, Galateni nechibzuiti! Cine v-a fermecat pe voi, inaintea ochilor carora a fost zugravit Isus Hristos ca rastignit? Iata numai ce voiesc sa stiu de la voi: prin faptele Legii ati primit voi Duhul ori prin auzirea credintei? Sunteti asa de nechibzuiti? Dupa ce ati inceput prin Duhul, vreti acum sa sfarsiti prin firea pamanteasca? In zadar ati suferit voi atat de mult? Daca, in adevar, e in zadar!" (Galateni 3, 1-4)

24:22 "Fara Mine", spune Domnul Hristos, "nu puteti face nimic". Cei care incearca sa-si aduca la indeplinire lucrarea in propria lor putere vor esua cu siguranta. Numai educatia nu poate pregati pe cineva corespunzator pentru a avea un loc in lucrare si nu il va face capabil sa dobandeasca o cunoastere a lui Dumnezeu. Ascultati ce spune Pavel in aceasta privinta: "Caci Hristos M-a trimis nu sa va botez, ci sa propovaduiesc Evanghelia; nu cu intelepciunea vorbirii, ca nu cumva crucea lui Hristos sa fie facuta zadarnica. Fiindca propovaduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzarii; dar pentru noi, care suntem pe calea mantuirii, este puterea lui Dumnezeu. Caci este scris: "Voi prapadi intelepciunea celor intelepti si voi nimici priceperea celor priceputi. Unde este inteleptul? Unde este carturarul? Unde este vorbaretul veacului acestuia? N-a povestit Dumnezeu intelepciunea lumii acesteia? Caci intrucat lumea, cu intelepciunea ei, n-a cunoscut pe Dumnezeu, Dumnezeu a gasit cu cale sa mantuiasca pe credinciosi prin nebunia propovaduirii crucii." (1 Corinteni 1, 18-21)

24:23 De-a lungul multor veacuri intunecate, in mijlocul paganismului, Dumnezeu le-a ingaduit oamenilor sa incerce sa experimenteze descoperirea lui Dumnezeu prin propria lor intelepciune, nu pentru a le demonstra neputinta lor spre satisfactia Lui, ci pentru ca oamenii insisi sa poata vedea ca nu pot sa-L cunoasca pe Dumnezeu si

24:24 pe Domnul Isus Hristos, Fiul Sau, decat prin revelatia din Cuvantul Sau, prin Duhul Sfant. Cand Domnul Hristos a venit in lume, experimentul acesta fusese facut, iar rezultatele au evidentiat ca lumea, prin intelepciunea ei, nu L-a cunoscut pe Dumnezeu. Chiar in biserica Dumnezeu le-a ingaduit oamenilor sa-si testeze propria lor intelepciune in aceasta privinta, insa, cand a avut loc criza datorita caderii omului, Dumnezeu a intervenit cu putere spre a-i apara pe ai Sai. Cand biserica a fost batjocorita, cand asupra poporului Sau au venit necazuri si oprimari, El i-a inaltat si mai mult printr-o eliberare remarcabila. Cand in mijlocul poporului au venit invatatori necredinciosi, a urmat o perioada de slabiciune, iar credinta poporului lui Dumnezeu parea ca se clatina; insa Dumnezeu S-a ridicat si l-a curatit, iar cei incercati si gasiti credinciosi au fost inaltati.

24:25 Sunt vremuri cand apostazia isi croieste drum intre randuri, cand evlavia este data la o parte din inima de catre cei care ar fi trebuit sa tina pasul cu Conducatorul lor divin. Poporul lui Dumnezeu se desparte de sursa tariei lor si urmeaza mandria, vanitatea, extravaganta si etalarea. Exista idoli pe dinauntru si pe dinafara; insa Dumnezeu trimite Mangaietorul ca sa mustre pacatul, pentru ca poporul Sau sa poata fi avertizat cu privire la apostazia lui si admonestat pentru lepadarea de credinta. Cand cele mai pretioase manifestari ale iubirii Sale vor fi recunoscute si pretuite, Domnul va turna balsamul mangaierii si untdelemnul bucuriei.

24:26 Cand oamenii sunt calauziti sa realizeze ca au gresit in calculele lor si cand sunt convinsi ca intelepciunea lor nu este decat nebunie, inseamna ca in acel moment s-au intors catre Domnul ca sa-L caute cu toata inima si Il vor gasi.

24:27 Mi-a fost aratat ca fiecare biserica a noastra are nevoie de actiunea profunda a Duhului lui Dumnezeu. O, de i-am putea indrepta pe oameni spre crucea de pe Calvar! Le-am spune sa priveasca asupra Celui pe care pacatele lor L-au strapuns. Le-am spune sa priveasca la Rascumparatorul lumii care sufera pedeapsa pentru ca ei au calcat Legea lui Dumnezeu. Verdictul este: "sufletul care a pacatuit, acela va muri". Insa pe cruce pacatosul vede pe singurul Fiu al Tatalui, murind in locul Lui si oferind viata

24:28 calcatorului legii. Toate fiintele din ceruri si de pe pamant sunt chemate sa priveasca ce fel de dragoste ne-a daruit Tatal, ca sa fim numiti fii ai lui Dumnezeu. Orice pacatos poate sa priveasca si sa traiasca. Nu priviti la scena de pe Calvar cu nepasare sau nesabuinta. Se poate oare ca ingerii sa priveasca la noi, beneficiarii iubirii lui Dumnezeu, si sa ne vada reci, indiferenti, cand cerul este uluit de fascinanta lucrare de rascumparare a unei lumi cazute si doreste sa patrunda misterul dragostei de pe Calvar? Ingerii privesc uimiti si uluiti la cei carora le-a fost oferita o mantuire atat de mare si se mira ca dragostea lui Dumnezeu nu ii trezeste, in timp ce ei incep sa-si struneasca corzile melodioase in multumire si adorare. Dar rezultatul pe care intregul cer doreste sa-l priveasca nu se observa printre cei ce pretind a fi urmasii lui Hristos. Cat de grabnici suntem noi in a rosti cuvinte frumoase celor care ne sunt prieteni sau rude si totusi cat suntem de zabavnici in a vorbi despre Acela a carui dragoste este fara egal, despre Hristos cel rastignit.

24:29 Iubirea Tatalui nostru ceresc in darul singurului Sau Fiu pentru lume este suficienta pentru a inspira fiecare suflet, pentru a topi orice inima impietrita si lipsita de iubire in vederea pocaintei si sensibilizarii; si cu toate acestea, sa vada oare fiintele ceresti in cei pentru care a murit Hristos insensibilitate fata de iubirea Sa, impietrire a inimii si lipsa raspunsului de recunostinta si dragoste fata de Datatorul tuturor lucrurilor bune? Oare lucruri de mica importanta vor absorbi toata puterea fiintei, si dragostea lui Dumnezeu sa nu primeasca raspuns? Va straluci in zadar Soarele neprihanirii? Avand in vedere ceea ce a facut Dumnezeu, cerintele lui Dumnezeu sa reprezinte atat de putin pentru voi? Avem noi inimi care pot fi atinse, care pot fi impresionate de dragostea divina? Dorim noi sa fim niste vase alese? Oare nu are Dumnezeu ochiul indreptat asupra noastra si nu ne-a poruncit El sa ducem mai departe solia luminii? Avem nevoie de tot mai multa credinta. Trebuie sa asteptam, trebuie sa veghem, trebuie sa ne rugam, trebuie sa lucram, implorand

24:30 ca Duhul Sfant sa fie turnat peste noi cu imbelsugare, pentru ca sa putem fi lumini in lume.

24:31 Domnul Isus a privit asupra omenirii in starea ei decazuta cu mila infinita. El a imbracat trup omenesc pentru a putea ajunge la om si pentru a inalta omenirea. El a venit sa caute si sa mantuiasca ce era pierdut. El S-a coborat pana la cea mai adanca mizerie si suferinta umana, pentru a-l lua de acolo pe om in starea in care l-a gasit, o fiinta corupta, degradata de viciu, depravata de pacat si unita cu Satana in apostazie, si a-l inalta pana la un loc pe tronul Sau. Insa s-a scris despre El ca "nu S-a dat inapoi si nu S-a descurajat", ci a mers inainte pe cararea tagaduirii de sine si a sacrificiului de sine, dandu-ne un exemplu, spre a merge pe urmele pasilor Lui. Noi ar trebui sa lucram ca Isus, indepartandu-ne de placerile noastre, nelasandu-ne mituiti de Satana, dispretuind comoditatea si detestand egoismul, pentru a putea cauta si gasi pe cei ce sunt pierduti, aducand suflete din intuneric la lumina, lumina dragostei lui Dumnezeu. Noi am fost insarcinati sa mergem si sa predicam Evanghelia oricarei fapturi. Noi trebuie sa ducem celor pierduti vestea cea buna ca Domnul Hristos poate ierta pacatul, poate reinnoi fiinta noastra, poate imbraca sufletul in vesmintele neprihanirii Sale, il poate face pe pacatos sa gandeasca limpede, sa il invete si sa il faca sa fie capabil de a fi impreuna lucrator cu Dumnezeu.

24:32 Sufletul convertit traieste in Hristos. Intunericul ce-l stapanea dispare si o noua lumina, cereasca, straluceste in sufletul sau. "Cel care castiga suflete este intelept." "Cei intelepti vor straluci ca stralucirea cerului; si cei ce vor invata pe altii sa umble in neprihanire vor straluci ca stelele in veac de veac." Ceea ce se face prin cooperarea oamenilor cu Dumnezeu este o munca ce nu se va perima niciodata, ci va dainui in veacurile vesnice. Cel care face din Dumnezeu intelepciunea sa, care creste pana la statura de om in Isus Hristos, va sta inaintea regilor, inaintea asa-numitilor mari oameni ai lumii, manifestand multumire fata de Cel care l-a chemat din intuneric la lumina Lui minunata. Stiintele si literatura nu pot aduce in mintea intunecata lumina pe care Evanghelia glorioasa

24:33 o poate furniza. Doar Fiul lui Dumnezeu poate realiza marea lucrare de iluminare a sufletului. Nu este de mirare ca Pavel exclama: "Caci nu-mi este rusine de Evanghelia lui Hristos; pentru ca ea este puterea lui Dumnezeu spre salvarea oricarui om care crede." Evanghelia lui Hristos devine realitate in cei care cred si ii face epistole vii, cunoscute si citite de toti oamenii. In acest mod, influenta sfinteniei va trece spre multime. Inteligentele ceresti sunt capabile sa discearna adevaratele elemente de maretie in caracter, fiindca doar bunatatea este estimata ca fiind eficienta de catre Dumnezeu.

24:34 "Fara Mine", spunea Hristos, "nu puteti face nimic." Credinta noastra, exemplul nostru trebuie sa fie tinute cu mai multa responsabilitate decat au fost tinute in trecut. Cuvantul lui Dumnezeu trebuie sa fie studiat ca niciodata inainte; fiindca el este darul pretios pe care noi trebuie sa-l prezentam oamenilor, pentru ca acestia sa poata invata calea pacii si sa obtina acea viata care masoara cat viata lui Dumnezeu. Inteligenta umana, atat de mult exaltata de catre oameni, paleste in importanta inaintea intelepciunii care ne arata calea rascumpararii lui Dumnezeu, pentru a umbla pe ea. Doar Biblia ne ofera criteriile prin care sa distingem calea vietii de calea cea larga care duce la pierzare si moarte.

24:35 Review and Herald, 15 dec. 1891