English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Educatie

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Educatie, 7


7:1 NATURA CA INVATATOR

7:2 "Ia aminte la minunile Aceluia a carui stiinta este desavarsita."

7:3 Dumnezeu in natura

7:4 "Maretia Lui acopera cerurile si slava Lui umple pamantul."

7:5 Amprenta Divinitatii se vede asupra tuturor lucrurilor create. Natura marturiseste despre Dumnezeu. Mintea deschisa, adusa in contact cu miracolul si taina universului, nu poate face altceva decat sa recunoasca lucrarea puterii infinite. Nu prin propria sa putere isi da pamantul bunatatile si isi continua an dupa an miscarea in jurul soarelui. O mana nevazuta conduce planetele in circuitul lor ceresc. O viata misterioasa insufleteste intreaga natura -, o viata care sustine nenumaratele lumi din spatiul necuprins; care intareste insecta minuscula, ce pluteste in adierea de vara; care da putere aripilor randunicii in zborul ei si ii satura pe puii de corb care plang; care desface bobocul si preschimba floarea in fruct.

7:6 Aceeasi putere care sustine natura lucreaza, de asemenea, si in om. Aceleasi legi marete, care calauzesc deopotriva astrul si atomul, controleaza si viata omului. Legile care guverneaza actiunea inimii, care regleaza fluxul curentului vietii in corp sunt legile Inteligentei supreme, care are autoritatea de a dispune de sufletul omului. De la El provine viata a tot ce exista. Adevarata ei sfera de actiune nu poate fi descoperita decat in armonie cu El. Pentru tot ceea ce a fost creat, conditia este aceeasi - o viata sustinuta prin primirea vietii lui Dumnezeu, o viata dusa in armonie cu vointa Creatorului.

7:7 Calcarea Legii Sale, in domeniul fizic, mintal sau moral, presupune plasarea acelei persoane in afara armoniei cu universul, introducerea disonantei, anarhiei, ruinei.

7:8 Pentru cel care invata sa-i interpreteze in acest fel invataturile, natura se lumineaza; lumea este un manual, viata este o scoala. Uniunea omului cu natura si cu Dumnezeu, domnia universala a Legii, rezultatele calcarii acesteia nu pot sa nu impresioneze mintea si sa nu modeleze caracterul.

7:9 Acestea sunt lectiile pe care trebuie sa le invete copiii nostri. Copilului mic, incapabil inca de a invata de pe pagina tiparita sau de a fi introdus in ordinea stabilita din sala de clasa, natura ii prezinta o sursa inepuizabila de instruire si incantare. Inima care nu s-a impietrit inca prin contactul cu ceea ce este rau poate recunoaste rapid Prezenta care domneste asupra tuturor lucrurilor create. Urechea care nu a surzit inca din pricina zgomotului lumii este atenta la Vocea care Se exprima prin soaptele naturii. Iar pentru cei care sunt mai bogati in ani, care au in mod constant nevoie de atentionarile ei tacute, privind cele spirituale si vesnice, invatatura primita din natura nu va fi o sursa mai putin importanta, de placere si educatie. Asa cum cei ce locuiau in Eden invatau de pe paginile naturii, asa cum Moise descoperea scrisul de mana al lui Dumnezeu din campiile si muntii Arabiei, iar copilul Isus pe coastele dealurilor Nazaretului, tot asa pot invata despre El si copiii de astazi. Cele nevazute sunt ilustrate prin cele vazute. Pe orice lucru de pe pamant, de la cel mai semet copac al padurii pana la lichenul care se prinde de stanca, de la oceanul nemarginit pana la cea mai marunta scoica de pe plaja, ei pot privi chipul si semnatura lui Dumnezeu.

7:10 Pe cat va sta in putinta, faceti asa incat copilul sa fie adus din cei mai fragezi ani ai sai acolo unde acest manual minunat sa fie deschis

7:11 inaintea lui. Sa priveasca scenele slavite, zugravite de Marele Artist pe panza mereu schimbatoare a cerului, sa se familiarizeze cu minunile pamantului si marii, sa contemple tainele care se dezvaluie ale schimbarii anotimpurilor si, in toate lucrarile Sale, sa invete despre Creator.

7:12 Temelia unei educatii adevarate nu poate fi asezata in nici un alt fel atat de ferm si de sigur. Cu toate acestea, chiar si copilul, venind in contact cu natura, va gasi motive pentru a fi nedumerit. Nu va putea sa nu descopere lucrarea unor forte antagoniste. In acest punct are natura nevoie de un interpret. Privind asupra raului manifestat pana si in lumea naturala, toti au de invatat aceeasi lectie trista - "Un vrajmas a facut lucrul acesta". Matei 13,28

7:13 Invatatura naturii nu poate fi citita corect decat in lumina care straluceste de la Calvar. Prin povestirea Betleemului si a crucii sa se arate cum binele urmeaza sa biruie raul si cum fiecare binecuvantare pe care o primim este un dar al rascumpararii.

7:14 In tufele de maracini si spini, in scaieti si neghina este reprezentat raul care intineaza si murdareste. In cantecul pasarii si in mugurele care se desface, in ploaie si razele de soare, in adierea de vara si in roua cea delicata, in zeci de mii de lucruri din natura, de la stejarul din padure pana la violeta care infloreste la radacina lui, se vede dragostea care reface. Si natura inca ne vorbeste despre bunatatea lui Dumnezeu.

7:15 "Caci Eu stiu gandurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, ganduri de pace si nu de nenorocire." Ieremia 29,11. Aceasta este solia care, in lumina de la cruce, poate fi citita pe toata fata naturii. Cerurile marturisesc despre slava Sa, iar pamantul este plin de bogatiile Lui.

7:16 Lectii de viata

7:17 "Vorbeste pamantului si te va invata."

7:18 Marele Invatator i-a adus pe ascultatorii Sai in contact cu natura, pentru ca acestia sa poata asculta glasul care se face auzit in toate lucrurile create; iar dupa ce inimile lor s-au sensibilizat si mintea le-a devenit receptiva, i-a ajutat sa interpreteze invatatura spirituala din scenele asupra carora cadea privirea lor. Pildele, prin care Ii placea atat de mult sa-i invete lectii ale adevarului, aratau cat de deschis era spiritul Sau la influentele naturii si cat de incantat era sa adune invatatura spirituala din circumstantele vietii de zi cu zi.

7:19 Pasarile cerului, crinii de pe camp, semanatorul si samanta, pastorul si oaia - prin aceste lucruri Hristos ilustra adevarul nemuritor. Scotea de asemenea ilustratii din evenimentele vietii, fapte desprinse din experienta familiara a ascultatorilor - aluatul, comoara ascunsa, margaritarul de mare pret, navodul, banul pierdut, fiul risipitor, casele de pe nisip si de pe stanca. In lectiile Sale, exista ceva care sa aduca interes in fiecare minte, care sa faca apel la fiecare inima. Astfel, activitatea zilnica, in loc sa fie doar o corvoada incapabila de a fi subiectul unor meditatii superioare, a fost iluminata si inaltata prin elemente care sa aduca neincetat aminte de cele spirituale si cele nevazute.

7:20 Asa ar trebui sa dam si noi invatatura. Copiii sa invete sa vada in natura o expresie a iubirii si intelepciunii lui Dumnezeu;

7:21 gandul despre El sa fie adus de legatura cu pasarile, florile si copacii; toate lucrurile vazute sa devina pentru ei calauze catre cele nevazute si toate evenimentele din viata sa fie un mijloc de invatatura divina.

7:22 Astfel, pe masura ce invata sa studieze lectiile din toate lucrurile create si din toate experientele vietii, aratati-le ca aceleasi legi care guverneaza lucrurile din natura si evenimentele vietii trebuie sa aiba stapanire asupra noastra; ca sunt date pentru binele nostru; si ca numai in ascultare fata de ele putem gasi adevaratul succes si fericirea.

7:23 Legea slujirii

7:24 Toate lucrurile, atat cele din ceruri, cat si cele de pe pamant, declara ca marea lege a vietii este o lege a slujirii. Tatal cel vesnic slujeste vietii fiecarei fapturi vii. Hristos a venit pe pamant "ca Acela care slujeste la masa". Luca 22,27. Ingerii sunt "duhuri slujitoare, trimise sa indeplineasca o slujba pentru cei ce vor mosteni mantuirea". Evrei 1,14. Aceeasi lege a slujirii este scrisa pe toate lucrurile din natura. Pasarile cerului, animalele campului, copacii din padure, frunzele, iarba si florile, soarele de pe cer si stelele - toate isi au slujba lor. Lacul si oceanul, fluviul si paraiasul - fiecare ia pentru a darui.

7:25 Dupa cum fiecare lucru din natura slujeste astfel vietii lumii, el isi asigura, de asemenea, si necesitatile proprii. "Dati, si vi se va da." Luca 6,38. Aceasta este lectia pe care o gasim scrisa la fel de sigur in natura, precum o aflam pe paginile Sfintei Scripturi.

7:26 Coastele dealurilor si campiile deschid o albie pentru ca raul iesit din munte sa ajunga la mare, iar ceea ce dau este rasplatit insutit. Suvoiul care trece murmurand in drumul sau isi lasa in urma darul bogat in frumusete si rodnicie. De-a lungul campurilor sterpe si cenusii din pricina

7:27 arsitei verii, o linie de verdeata marcheaza cararea raului; fiecare copac nobil, fiecare boboc, fiecare floare sta ca martor al recompensei stabilite de harul lui Dumnezeu in favoarea tuturor celor care devin canalele Sale pentru lume.

7:28 Semanand cu credinta

7:29 Din lectiile aproape fara numar, care sunt date despre procesele variate de crestere, unele dintre cele mai pretioase sunt transmise in pilda Mantuitorului despre samanta care creste. Aceasta are lectii pentru batrani si tineri.

7:30 "Cu Imparatia lui Dumnezeu este ca atunci cand arunca un om samanta in pamant; fie ca doarme noaptea, fie ca sta treaz ziua, samanta incolteste si creste fara sa stie el cum. Pamantul rodeste singur: intai un fir verde, apoi spic, dupa aceea grau deplin in spic." Marcu 4,26-28

7:31 Samanta are in sine principiul germinator, un principiu pe care Dumnezeu Insusi l-a sadit; cu toate acestea, daca ar fi lasata in parasire, samanta nu ar avea nici o putere sa creasca. Omul are un rol de jucat in cresterea semintei; insa exista un punct dincolo de care el nu poate face nimic. El trebuie sa depinda de Acela care a legat semanatul si seceratul prin verigile minunate ale puterii Sale supreme.

7:32 Exista viata in samanta, exista putere in pamant; daca insa puterea infinita nu este la lucru zi si noapte, samanta nu va aduce roade. Ploaia trebuie sa invioreze campiile insetate; soarele trebuie sa dea caldura; electricitatea trebuie transmisa semintei ingropate. Numai Creatorul poate face sa se arate viata pe care a sadit-o. Fiecare samanta creste, fiecare planta se dezvolta prin puterea lui Dumnezeu.

7:33 "Samanta este Cuvantul lui Dumnezeu." "Caci, dupa cum pamantul face sa rasara lastarul lui si dupa cum o gradina face sa incolteasca

7:34 semanaturile ei, asa va face Domnul, Dumnezeu, sa rasara mantuirea si lauda in fata tuturor neamurilor." Luca 8,11; Isaia 61,11. Dupa cum este cu semanatul natural, asa este si cu cel spiritual; singura putere care poate produce viata vine de la Dumnezeu.

7:35 Lucrarea semanatorului este o lucrare a credintei. El nu poate intelege taina germinatiei si cresterii semintei, dar are incredere in agentii prin care Dumnezeu face ca vegetatia sa infloreasca. Isi arunca samanta, asteptandu-se sa o adune inmultita intr-o recolta bogata. Tot asa, parintii si invatatorii trebuie sa lucreze, asteptandu-se la o recolta de la semintele pe care le seamana.

7:36 O vreme, samanta poate sta in inima, neobservata, fara sa dea vreun semn ca a incoltit; dupa aceea insa, cand Duhul lui Dumnezeu sufla asupra sufletului, samanta ascunsa rasare si in cele din urma aduce rod. In lucrarea vietii noastre nu stim ce va izbuti, aceasta sau aceea. Nu este o chestiune pe care sa o punem noi la punct. "Dimineata seamana-ti samanta, si pana seara nu lasa mana sa ti se odihneasca." Eclesiastul 11,6. Legamantul cel mare al lui Dumnezeu declara ca atata vreme "cat va fi pamantul nu vor inceta semanatul si seceratul." Geneza 8,22. Avand incredere in aceasta fagaduinta, agricultorul ara si seamana. Iar noi nu suntem mai putin increzatori in semanatul spiritual, lucrand convinsi de asigurarea Sa: "Tot asa si Cuvantul Meu, care iese din gura Mea, nu se intoarce la Mine fara rod, ci va face voia Mea si va implini planurile Mele". "Cel ce umbla plangand, cand arunca samanta, se intoarce cu veselie cand isi strange snopii." Isaia 55,11; Psalmii 126,6

7:37 Germinarea semintei reprezinta inceputul vietii spirituale, iar dezvoltarea plantei este o reprezentare a dezvoltarii caracterului. Nu poate exista

7:38 viata fara crestere. Planta nu poate decat sa creasca sau sa moara. Dupa cum cresterea ei este tacuta si imperceptibila, dar continuaiitot asa este si cresterea caracterului. Viata noastra poate fi perfecta la fiecare treapta de dezvoltare; totusi, pentru ca planul lui Dumnezeu pentru noi sa fie implinit, va exista o inaintare neincetata.

7:39 Planta creste primind ceea ce a lasat Dumnezeu pentru intretinerea vietii ei. In acelasi fel, cresterea spirituala este dobandita prin cooperarea cu influentele divine. Dupa cum planta prinde radacina in pamant, si noi trebuie sa prindem radacina in Hristos. Asa cum planta primeste lumina soarelui, roua si ploaia, tot asa trebuie sa primim si noi Duhul Sfant. Daca inimile noastre sunt lipite de Hristos, El va veni asupra noastra "ca o ploaie, ca ploaia de primavara, care uda pamantul". Ca Soare al Neprihanirii, El va rasari asupra noastra, iar "tamaduirea va fi sub aripile Lui". Vom "inflori precum crinul". Cei ascultatori "vor da viata graului, vor inflori ca via". Osea 6,3; Maleahi 4,2; Osea 14,5.7

7:40 Graul se dezvolta "intai un fir verde, apoi spic, dupa aceea grau deplin in spic". Marcu 4,28. Scopul agricultorului in semanarea semintei si cultivarea plantei este productia de cereale - painea pentru cei flamanzi si samanta pentru recoltele viitoare. Tot asa si Agricultorul divin asteapta o recolta. El cauta sa Se dezvolte in inimile si vietile urmasilor Sai, pentru ca, prin ei, sa poata fi reprodus in alte inimi si vieti.

7:41 Dezvoltarea treptata a plantei din samanta este o parabola pentru educatia copilului. Este "intai un fir verde, apoi spic, dupa aceea grau deplin in spic." Marcu 4,28. Cel care a spus aceasta parabola a creat samanta cea marunta, i-a dat proprietatile vitale si a hotarat legile

7:42 care ii guverneaza cresterea. Iar adevarurile predate prin parabola au fost facute sa lucreze in mod real in viata Sa. El, Maiestatea cerului, Imparatul slavei, a devenit un prunc in Betleem si a fost pentru un timp un nou-nascut neajutorat, in grija mamei Sale. In copilarie, El a vorbit si S-a purtat ca un copil, cinstindu-Si parintii si implinindu-le dorintele, fiind de ajutor in diferite moduri. Insa de la prima raza de constiinta de sine, El a crescut neincetat in har si in cunoasterea adevarului.

7:43 Parintii si invatatorii ar trebui sa aiba ca scop cultivarea in asa fel a tendintelor tinerilor, incat acestia sa poata reprezenta in fiecare stadiu al vietii frumusetea potrivita acelei perioade, dezvoltandu-se natural, asemenea plantelor din gradina.

7:44 Cei mici ar trebui sa fie invatati in simplitatea fireasca a copilariei. Ar trebui sa fie educati sa fie multumiti cu indatoririle mici, folositoare si cu placerile si experientele normale pentru anii lor. Copilaria corespunde firului verde din parabola, si firul de iarba are o frumusete specifica. Copiii nu ar trebui sa fie fortati sa se maturizeze de timpuriu; in schimb, ar trebui sa pastreze cat mai mult posibil prospetimea si farmecul primilor lor ani. Cu cat este mai linistita si simpla viata copilului, cu cat este mai saraca in ce priveste entuziasmul artificial si cu cat se armonizeaza mai mult cu natura, cu atat este mai favorabila dobandirii unei vigori fizice si mintale si a tariei spirituale.

7:45 In minunea facuta de Mantuitorul cu ocazia hranirii a cinci mii de persoane este ilustrata lucrarea puterii lui Dumnezeu in maturizarea recoltei. Isus da la o parte valul care acopera lumea naturii si descopera energia creatoare, care este folosita neincetat pentru binele nostru. Inmultind semintele aruncate in pamant, Cel care a inmultit painile face

7:46 o minune in fiecare zi. Printr-o minune hraneste El milioane de oameni continuu din recoltele date de campurile pamantului. Oamenii sunt chemati sa coopereze cu El in ingrijirea granelor si pregatirea painii si, din aceasta cauza, ei pierd din vedere factorul divin. Lucrarea puterii Sale este atribuita unor cauze naturale sau influentelor omenesti si prea adesea darurile Lui sunt stricate pentru intrebuintari egoiste si transformate intr-un blestem, in loc sa fie o binecuvantare. Dumnezeu cauta sa schimbe toate aceste lucruri. Doreste ca simturile noastre sa fie inviorate pentru a sesiza bunatatea Sa plina de indurare, pentru ca darurile Sale sa poata fi pentru noi binecuvantarea pe care a intentionat-o El.

7:47 Cuvantul lui Dumnezeu, viata din viata Sa, iata ceea ce da viata semintei; si noi devenim partasi la acea viata cand mancam din paine. Dumnezeu vrea ca noi sa ne dam seama de acest lucru; doreste ca si prin primirea painii de zi cu zi sa putem recunoaste lucrarea Sa si sa fim adusi intr-o tovarasie mai stransa cu El.

7:48 Conform legilor lui Dumnezeu din natura, efectul urmeaza cauzei cu o certitudine invariabila. Culesul dovedeste ce s-a semanat. In acest punct, nu este tolerata nici o prefacatorie. Oamenii isi pot amagi semenii si pot primi laude si plata pentru o slujire pe care nu au implinit-o. In natura insa nu poate exista amagire. Asupra agricultorului necredincios, recolta rosteste sentinta de condamnare. Si acest lucru este adevarat in cel mai inalt sens pe taram spiritual. Raul reuseste numai in aparenta, nu si in realitate. Copilului care chiuleste de la scoala, tanarului care este lenes la lectii, functionarului sau ucenicului care nu slujeste intereselor patronului sau, omul din orice afacere sau profesie, care nu este credincios responsabilitatilor sale cele mai inalte, le-ar putea placea sa creada ca, atata vreme cat raul este ascuns,

7:49 au un avantaj. Dar nu este asa; se inseala. Recolta vietii este caracterul, si acest lucru determina destinul, atat pentru viata aceasta, cat si pentru cea viitoare.

7:50 Recolta este o reproducere a semintei semanate. Fiecare samanta da rod dupa specia ei. Tot asa este si cu trasaturile de caracter pe care le cultivam. Egoismul, iubirea de sine, inaltarea propriei persoane, ingaduinta de sine se reproduc, iar sfarsitul este nenorocire si ruina. "Cine seamana in firea lui pamanteasca, va secera din firea pamanteasca putrezirea; dar cine seamana in Duhul, va secera din Duhul viata vesnica." Galateni 6,8. Iubirea, compasiunea si bunatatea dau roada binecuvantarii, o recolta care este nepieritoare.

7:51 Samanta se inmulteste in recolta. Un singur bob de grau, inmultit prin semanari repetate, ar acoperi o tara intreaga cu snopi aurii. Atat poate fi de raspandita influenta unei singure vieti, a unei singure fapte.

7:52 La ce dovezi de iubire a impins de-a lungul veacurilor amintirea vasului de alabastru spart pentru ungerea lui Hristos! Cate daruri - nenumarate - a adus pentru cauza Mantuitorului acea contributie din partea unei vaduve al carei nume nu este mentionat, "doi banuti, care fac un gologan". Marcu 12,42

7:53 Viata prin moarte

7:54 Lectia semanatului ne invata sa fim generosi. "Cine seamana putin, putin va secera; iar cine seamana mult, mult va secera." 2 Corinteni 9,6.

7:55 Domnul spune: "Ferice de voi, care semanati pretutindeni de-a lungul apelor". Isaia 32,20. A semana pretutindeni de-a lungul apelor inseamna sa dam oriunde este nevoie de ajutorul nostru. Lucrul acesta nu duce

7:56 la saracie. "Cine seamana mult, mult va secera." Aruncand samanta, semanatorul o inmulteste. Daruind, deci, ne sporim binecuvantarile. Fagaduinta lui Dumnezeu ne asigura indestularea, pentru ca noi sa putem continua sa oferim.

7:57 Mai mult de-atat: oferind binecuvantarile acestei vieti, recunostinta celui ce le primeste ii pregateste inima sa primeasca adevarul spiritual si consecinta este o recolta intru viata vesnica.

7:58 Prin aruncarea semintei pe pamant, Mantuitorul ne prezinta jertfa Sa pentru noi. "Daca grauntele de grau care a cazut pe pamant nu moare", spune El, "ramane singur; dar daca moare, aduce multa roada". Ioan 12,24. Numai prin jertfa lui Hristos, Samanta, a putut fi adusa roada pentru Imparatia lui Dumnezeu. Conform legii imparatiei vegetale, viata este rezultatul mortii Sale.

7:59 Asa stau lucrurile cu toti cei ce aduc roada, ca impreuna lucratori cu Hristos: iubirea de sine, urmarirea intereselor personale trebuie sa piara; viata trebuie sa fie aruncata in brazda nevoilor lumii. Insa legea jertfirii de sine este legea pastrarii vietii. Agricultorul isi pastreaza granele aruncandu-le. Tot asa, viata care va fi pastrata este viata care este data de bunavoie in slujba lui Dumnezeu si a omului.

7:60 Samanta moare, dar numai pentru a se inalta la o viata noua. Prin aceasta suntem invatati lectia invierii. Despre trupul omenesc, asezat in mormant pentru a se descompune, Dumnezeu a spus: "este semanat in putrezire, si invie in neputrezire; este semanat in ocara, si invie in slava; este semanat in neputinta, si invie in putere". 1 Corinteni 15,42.43

7:61 Pe masura ce parintii si invatatorii incearca sa predea aceste lectii, lucrarea ar trebui sa fie facuta practica. Copiii insisi sa pregateasca pamantul si sa semene samanta. In timp ce lucreaza, parintele sau invatatorul poate explica despre gradina inimii, cu samanta buna sau rea semanata acolo, si ca, dupa cum gradina trebuie pregatita pentru samanta naturala, in acelasi fel trebuie pregatita inima pentru samanta adevarului. Cand samanta este pusa in pamant, ei pot sa-i invete lectia mortii lui Hristos; iar cand se iveste firul de iarba, adevarul invierii. Pe masura ce planta creste, se poate continua cu legatura dintre semanatul natural si cel spiritual.

7:62 Tinerii ar trebui sa fie instruiti intr-un mod asemanator. Pot fi invatate in mod constant lectii din cultivarea pamantului. Nimeni nu se indreapta catre o bucata de pamant necultivat, asteptandu-se sa dea dintr-o data o recolta. Trebuie depusa o munca staruitoare, perseverenta in pregatirea solului, in semanat si cultivarea recoltei. Tot asa trebuie sa fie si in semanatul spiritual. Gradina inimii trebuie cultivata. Solul trebuie zdrobit prin pocainta. Plantele rele care sufoca granele cele bune trebuie smulse din radacina. Asa cum terenul napadit o data de maracini poate fi recapatat numai prin munca staruitoare, in acelasi fel tendintele rele ale inimii pot fi biruite numai printr-un efort serios in Numele si in taria lui Hristos.

7:63 In cultivarea pamantului, lucratorul grijuliu va descoperi ca inaintea lui se deschid comori la care abia daca visase. Nimeni nu poate reusi in agricultura sau gradinarit fara sa acorde atentie legilor implicate acolo. Trebuie studiate nevoile specifice ale fiecarei varietati de planta. Soiuri diverse reclama soluri si moduri de cultivare diferite, iar conditia

7:64 succesului este respectarea legilor care le guverneaza pe fiecare in parte. Atentia ceruta de mutarea plantelor, pentru ca nici macar un firisor al radacinii sa nu fie inghesuit sau pus gresit, grija pentru plantele tinere, curatarea si udarea, ferirea lor de ger in timpul noptii si de soare in timpul zilei, de buruieni si de atacuri ale unor insecte, pregatirea si aranjamentul nu numai ca ne invata lectii importante privind dezvoltarea caracterului, insa lucrarea in sine este un mijloc de dezvoltare. Cultivarea grijii, rabdarii, atentiei la detalii, ascultarii fata de Lege ofera o educatie de prima marime. Contactul constant cu taina vietii si splendoarea naturii si, de asemenea, gingasia aratata in slujirea acestor minunate obiecte ale creatiei lui Dumnezeu tind sa invioreze mintea, sa rafineze si sa inalte caracterul; iar lectiile invatate il pregatesc pe lucrator sa se ocupe cu mai mult succes de alte minti.

7:65 Alte parabole

7:66 "Cine este intelept, sa ia seama la aceste lucruri si sa fie cu luare aminte la bunatatile Domnului."

7:67 Puterea vindecatoare a lui Dumnezeu exista peste tot in natura. Daca un copac este taiat, daca o faptura omeneasca este ranita sau i se rupe un os, firea naturala incepe imediat sa repare stricaciunea. Agentii vindecatori stau in asteptare chiar inainte de a fi nevoie de interventie; si de indata ce un organ este ranit, toata energia este aruncata in lucrarea de refacere. Asa este si pe taram spiritual. Dumnezeu a avut remediul inainte ca pacatul sa nasca nevoia. Orice suflet care cedeaza in fata ispitei este ranit, lovit de catre vrajmas; insa oriunde exista pacat, este si Mantuitorul. Hristos a spus ca are o lucrare de facut - "sa tamaduiesc pe cei cu inima zdrobita, sa propovaduiesc robilor de razboi slobozirea si orbilor capatarea vederii; sa dau drumul celor apasati". Luca 4,18

7:68 Noi avem datoria de a coopera in aceasta lucrare. "Daca un om ar cadea deodata in vreo greseala, ... sa-l ridicati cu duhul blandetii." Galateni 6,1. Cuvantul tradus aici prin "ridicati" inseamna a repune in incheietura, asemenea unui os dislocat. Cat de sugestiva este metafora! Cel care cade in greseala sau in pacat are legaturile rupte cu tot ceea ce il inconjoara. Ar putea sa-si dea seama de greseala facuta si sa fie coplesit de remuscari; dar nu se poate recupera singur. Este confuz si incurcat, infrant si neajutorat. El trebuie indreptat, vindecat, refacut. "Voi, care sunteti

7:69 duhovnicesti, sa-l ridicati cu duhul blandetii." Numai iubirea care curge din inima lui Hristos poate vindeca. Numai acela in care curge acest fel de iubire, asemenea sevei in copac sau sangelui in corp, poate reface sufletul ranit.

7:70 Influentele iubirii au o putere minunata, caci acestea sunt divine. Raspunsul dat cu blandete, care "potoleste mania," iubirea care "este indelung rabdatoare, este plina de bunatate", dragostea care "acopera o sumedenie de pacate" (Proverbele 15,1; 1Corinteni 13,4; 1Petru 4,8) - daca am fi dispusi sa invatam lectia, ce putere vindecatoare ar primi in dar vietile noastre! Cum ar fi transformate vietile noastre si cum s-ar preschimba pamantul dupa chipul cerului si ar fi o anticipare a acestuia!

7:71 Aceste lectii pretioase pot fi predate cu atata simplitate, incat sa fie intelese chiar si de niste copilasi. Inima copilului este frageda si usor de impresionat; iar cand noi, care suntem mai in varsta, ne vom "face ca niste copilasi" (Matei 18,3), cand vom invata simplitatea, blandetea si dragostea delicata a Mantuitorului, nu vom gasi ca este greu sa atingem inimile celor mici si sa-i invatam lucrarea de vindecare prin iubire.

7:72 Desavarsirea exista si in cele mai mici, si in cele mai mari lucrari ale lui Dumnezeu. Mana care a asezat lumile in spatiu este mana care modeleaza florile de pe camp. Examinati sub microscop cele mai marunte si mai comune flori care cresc pe marginea drumului si observati frumusetea si desavarsirea minunata in toate partile acestora. Tot asa, desavarsirea poate fi gasita si in cele mai umile existente; cele mai comune sarcini, implinite cu o credinciosie strabatuta de iubire, sunt frumoase inaintea lui Dumnezeu. Atentia plina de constiinciozitate acordata lucrurilor marunte ne va face impreuna lucratori cu Dumnezeu si ne va aduce lauda de la Acela care vede si cunoaste totul.

7:73 Curcubeul care isi intinde pe cer arcul sau de lumina este o marturie despre "legamantul cel vesnic dintre Dumnezeu si toate vietuitoarele de orice trup de pe pamant." Geneza 9,16. Iar curcubeul care inconjoara tronul de sus este, de asemenea, pentru copiii Sai, o dovada a legamantului Sau de pace.

7:74 Asa cum curcubeul din nor este rezultatul unirii dintre ploaie si razele soarelui, curcubeul care se afla deasupra tronului lui Dumnezeu reprezinta unirea dintre indurarea si dreptatea Sa. Sufletului pacatos, dar care se pocaieste, Dumnezeu ii spune: Traieste; "am gasit un pret de rascumparare." Iov 33,24

7:75 "Dupa cum jurasem ca apele lui Noe nu vor mai veni pe pamant, tot asa jur ca nu Ma voi mai mania pe tine si nu te voi mai mustra. Pot sa se mute muntii, pot sa se clatine dealurile, dar dragostea Mea nu se va muta de la tine si legamantul Meu de pace nu se va clatina, zice Domnul, care are mila de tine." Isaia 54,9.10

7:76 Solia stelelor

7:77 Si stelele au o solie de incurajare pentru fiecare faptura omeneasca. In acele ceasuri care vin peste toti, cand inima este slabita si ispita taie adanc; cand obstacolele par de netrecut, telurile puse in viata par imposibil de realizat, iar fagaduintele ei atractive sunt asemenea merelor Sodomei; unde se poate gasi, in aceste conditii, un asemenea curaj si o asa statornicie, daca nu in acea lectie pe care Dumnezeu ne-a indemnat sa o invatam de la stele, care isi continua drumul, netulburate.

7:78 "Ridicati-va ochii in sus, si priviti! Cine a facut aceste lucruri? Cine a facut sa mearga dupa numar, in sir, ostirea lor? El le cheama pe toate pe nume; asa de mare e puterea si taria Lui, ca nici una nu lipseste. Pentru ce zici tu, Iacove, pentru ce zici tu, Israele:

7:79 'Soarta mea este ascunsa dinaintea Domnului si dreptul meu este trecut cu vederea inaintea Dumnezeului meu?' Nu stii? N-ai auzit? Dumnezeul cel vesnic, Domnul, a facut marginile pamantului. El nu oboseste, nici nu osteneste; priceperea Lui nu poate fi patrunsa. El da tarie celui obosit si mareste puterea celui ce cade in lesin". "Nu te teme, caci Eu sunt cu tine; nu te uita cu ingrijorare, caci Eu sunt Dumnezeul tau; Eu te intaresc, tot Eu iti vin in ajutor. Eu te sprijin cu dreapta Mea biruitoare". "Caci Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau, care te iau de mana dreapta si-ti zic: 'Nu te teme de nimic, Eu iti vin in ajutor!'" Isaia 40,26-29; 41,10.13

7:80 Palmierul, batut de soare si de apriga furtuna de nisip, ramane verde, infloritor si roditor in mijlocul desertului. Radacinile lui sunt hranite de izvoare vii. Coroana sa de verdeata este zarita de departe, in campia arsa, pustie; iar calatorul, gata sa moara, isi grabeste pasii impleticiti catre umbra racoroasa si apa datatoare de viata.

7:81 Copacul din desert este un simbol al modului in care doreste Dumnezeu ca viata copiilor Sai sa fie in aceasta lume. Ei au menirea de a calauzi sufletele obosite, complet nelinistite si gata sa piara in desertul pacatului - sa le calauzeasca spre apa vie. Ei trebuie sa-i indrume pe semenii lor catre Acela care face invitatia: "Daca inseteaza cineva, sa vina la Mine si sa bea". Ioan 7,37

7:82 Fluviul cel larg si adanc, care constituie o magistrala pentru trafic si pentru calatoriile natiunilor, este considerat ca un beneficiu al tuturor; dar ce vom spune despre rauletele care ajuta la formarea acestui nobil curs de apa? Daca nu ar fi ele, fluviul ar disparea. De ele depinde insasi existenta acestuia. Tot asa, unii oameni chemati sa conduca in vreo lucrare mare sunt onorati ca si cum

7:83 succesul acesteia li s-ar datora numai lor; dar acel succes a reclamat cooperarea credincioasa a lucratorilor mai umili, aproape fara numar de multi - lucratori despre care lumea nu stie nimic. Sarcini pentru care n-au primit nici o multumire, munca fara recunoastere, aceasta este partea celor mai multi truditori ai lumii. Si intr-un asemenea grup, multi sunt plini de nemultumire. Ei simt ca viata lor este irosita. Dar raul cel marunt care isi croieste in tacere calea prin dumbravi si campii, ducand cu el sanatate, fertilitate si frumusete, este la fel de folositor in felul sau ca si fluviul cel larg. Si, contribuind la viata fluviului, ajuta la implinirea a ceea ce singur nu ar fi putut realiza niciodata.

7:84 Multi au nevoie de aceasta lectie. Talentul este idolatrizat, iar pozitia sociala este dorita prea mult. Sunt prea multi oameni care nu vor sa faca nimic, daca nu sunt recunoscuti ca lideri; prea multi care trebuie sa primeasca laude - caci altfel nu au nici un interes fata de munca. Ceea ce avem nevoie sa invatam este credinciosia in a folosi cel mai bine puterile si ocaziile pe care le avem si de a fi multumiti cu starea pe care ne-o incredinteaza Cerul.

7:85 O lectie despre incredere

7:86 "Intreaba dobitoacele, si te vor invata, pasarile cerului, si iti vor spune; ... si pestii marii iti vor povesti". "Du-te la furnica, ...uita-te cu bagare de seama la caile ei si intelepteste-te!" "Uitati-va la pasarile cerului"; "Uitati-va cu bagare de seama la corbi." Iov 12,7.8; Proverbele 6,6; Matei 6,26; Luca 12,24

7:87 Nu trebuie doar sa-i spunem copilului despre aceste creaturi ale lui Dumnezeu. Animalele insele ar trebui sa fie invatatorii lui. Furnicile il invata lectia muncii rabdatoare, a perseverentei in depasirea obstacolelor, a prevederii pentru viitor. Si pasarile sunt invatatori ai placutei lectii

7:88 legate de incredere. Tatal nostru ceresc are grija de ele; dar si ele trebuie sa adune hrana, sa-si construiasca singure cuiburile si sa-si creasca puii. Sunt expuse in fiecare clipa unor vrajmasi care incearca sa le nimiceasca. Cu toate acestea, cu cata voiosie se duc la lucrul lor! Cata bucurie razbate din cantecele lor!

7:89 Cat de frumoasa este descrierea psalmistului privind grija lui Dumnezeu fata de creaturile padurii:

7:90 "Muntii cei inalti sunt pentru tapii salbatici, iar stancile sunt adapost pentru iepuri." Psalmii 104,18

7:91 El trimite raurile sa zburde printre dealuri, unde isi au pasarile cuibul si "fac sa le rasune glasul printre ramuri". Psalmii 104,12. Toate creaturile padurilor si dealurilor sunt o parte a uriasei Sale familii. El Isi deschide mana si satura "dupa dorinta tot ce are viata". Psalmii 145,16

7:92 Vulturul Alpilor este cateodata invins de furtuna si silit sa coboare in defileele muntilor. Norii de furtuna izoleaza aceasta pasare puternica a padurii, siluetele lor intunecate despartind-o de inaltimile insorite, unde aceasta si-a facut cuib. Eforturile ei de a scapa par lipsite de izbanda. Zvacneste ca o sageata incoace si-ncolo, batand aerul cu aripile puternice si trezind ecourile muntelui cu tipetele ei. Intr-un tarziu, pe o nota de triumf, se inalta cu viteza si, strapungand norii, iat-o din nou libera in razele soarelui, cu intunecimea si furtuna departe sub ea. Si noi putem fi inconjurati de dificultati, descurajari si intuneric. Minciunile, nenorocirile, nedreptatea ne despart de soare. Sunt nori pe care nu-i putem risipi. Degeaba ne luptam noi cu imprejurarile. Nu exista decat o singura cale de scapare, numai una. Ceturile si negura stau lipite de pamant; lumina lui Dumnezeu straluceste dincolo de nori.

7:93 Pe aripile credintei, ne putem inalta in razele de soare ale prezentei Sale.

7:94 Multe sunt lectiile care pot fi astfel invatate. Increderea in sine - de la copacul care, crescand singur in camp sau pe coasta muntelui, isi infige adanc radacinile in pamant si, in taria lui aspra, sfideaza furtuna. Puterea influentei timpurii - de la trunchiul de copac contorsionat, diform, care a fost strambat pe cand era doar o nuielusa frageda, trunchi caruia nici o putere omeneasca nu-i mai poate reda dupa aceea simetria. Secretul unei vieti sfinte - de la nufarul care, in mijlocul vreunui bazin mlastinos, inconjurat de buruieni si murdarii isi afunda cu hotarare tulpina catre nisipurile curate de dedesubt si, tragandu-si viata de acolo, isi inalta spre lumina florile parfumate, intr-o puritate desavarsita.

7:95 Astfel, in timp ce copiii si tinerii dobandesc o cunoastere faptica de la invatatori si din manuale, trebuie sa invete sa descopere lectii si sa discearna ei insisi adevarul. Cand se ocupa cu gradinaritul, intrebati-i ce invataminte trag din ingrijirea plantelor lor. Cand admira un peisaj superb, intrebati-i de ce a imbracat Dumnezeu campiile si padurile cu nuante atat de variate si frumoase. De ce nu a fost totul zugravit intr-un brun sumbru? Cand culeg florile, ajutati-i sa se gandeasca la motivul pentru care ne-a lasat sa avem frumusetea acestor plante care vin din Eden. Invatati-i sa observe pretutindeni in natura dovezile ca Dumnezeu Se gandeste la noi, sa observe minunata adaptare a tuturor lucrurilor la nevoile si fericirea noastra.

7:96 Numai acela care recunoaste in natura lucrarea Tatalui sau, care citeste scrisul de mana al Tatalui - numai el invata de la

7:97 lucrurile din natura cele mai profunde lectii ale acestora si primeste cea mai inalta slujire a lor. Numai el poate aprecia pe deplin semnificatia dealului si a vaii, a raului si a marii, el, care le priveste ca o expresie a gandirii lui Dumnezeu, ca o descoperire a Creatorului.

7:98 Multe ilustratii din natura sunt folosite de scriitori ai Bibliei, iar daca observam lucrurile din lumea naturala, vom fi adusi in starea de a intelege mai bine, sub indrumarea Duhului Sfant, lectiile Cuvantului lui Dumnezeu. In felul acesta, natura devine o cheie pentru vistieria Cuvantului.

7:99 Copiii ar trebui sa fie incurajati sa caute in natura obiectele care ilustreaza invataturile Bibliei si sa descopere in Biblie asemanarile cu lucrurile din natura. Ei ar trebui sa caute, atat in natura, cat si in Sfintele Scripturi, fiecare obiect care-L reprezinta pe Hristos si, de asemenea, pe acelea pe care El le-a folosit pentru ilustrarea adevarului. Astfel, ei pot invata sa-L vada in copac si in vita-de-vie, in crin si in trandafir, in soare si in stea. Ei pot invata sa-I auda glasul in cantecul pasarilor, in fosnetul copacilor, in tunetul care se pravaleste si in muzica marii. Si fiecare obiect din natura va repeta pentru ei lectiile Sale pretioase.

7:100 Pentru cei care fac in acest fel cunostinta cu Hristos, pamantul nu va mai fi niciodata un loc singuratic si pustiu. Va fi casa Tatalui lor, plina de prezenta Aceluia care a umblat odata printre oameni.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: