English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Educatie

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Educatie, 6


6:1 PRIMELE PRINCIPII - 4

6:2 Atat de departe de a emite cerinte arbitrare, Legea lui Dumnezeu

6:3 este data oamenilor ca zid de aparare, ca scut. Oricine accepta principiile ei este pazit de rau. Fidelitatea fata de Dumnezeu implica fidelitatea fata de om. Astfel, Legea apara drepturile si individualitatea fiecarei fiinte omenesti. Ii opreste pe conducatori sa oprime si pe subordonati sa nu dea ascultare. Asigura bunastarea omului atat pentru lumea aceasta, cat si pentru lumea care va veni. Pentru cel supus, reprezinta fagaduinta vietii vesnice, caci ea exprima principiile care vor exista etern.

6:4 Hristos a venit pentru a demonstra valoarea principiilor divine, descoperind puterea lor pentru regenerarea omului. A venit pentru a-i invata pe oameni cum pot fi dezvoltate si aplicate aceste principii.

6:5 Pentru oamenii acelui veac, valoarea tuturor lucrurilor era determinata de modul de prezentare exterioara. In timp ce religia scazuse ca putere, crescuse ca pompa. Educatorii acelui timp cautau sa inspire respect prin etalare si ostentatie. Viata lui Isus se afla in contrast izbitor cu toate acestea. Viata Lui demonstra lipsa de valoare a ceea ce era privit de catre oameni ca fiind lucruri de capetenie ale vietii. Nascut in mediul social al celor mai needucati, locuind in casa unui taran, folosind mancarea pe care o manca un taran, cu ocupatia unui mestesugar, ducand o viata obscura, identificandu-se cu truditorii nestiuti ai lumii - in mijlocul acestor conditii si in acest mediu -, Isus a urmat planul divin de educatie. El nu cauta scolile din timpul Sau, cu obiceiul acestora de a mari proportiile lucrurilor mici si de a micsora lucrurile mari. Educatia Sa era dobandita direct de la sursele aprobate de cer; din munca folositoare, din studiul Scripturilor si al naturii si din experientele vietii - manualele lui Dumnezeu, pline de invataturi pentru toti aceia care sunt gata sa le ofere o mana nesovaitoare, un ochi atent si o inima deschisa pentru pricepere.

6:6 "Iar Pruncul crestea si se intarea; era plin de intelepciune si harul lui Dumnezeu era peste El." Luca 2,40

6:7 Pregatit in acest fel, El Si-a inceput misiunea, exercitand in fiecare moment al contactului Sau cu oamenii o influenta spre binecuvantare, o putere de a transforma, asa cum lumea nu mai vazuse niciodata.

6:8 El care cauta sa-i schimbe pe oameni trebuia ca El insusi sa-i inteleaga. Oamenii nu pot fi atinsi si inaltati decat prin compasiune, credinta si iubire. In acest punct, Hristos este descoperit ca Invatator al invatatorilor; dintre toti cei care au trait pe pamant, numai El are o intelegere perfecta a sufletului omenesc.

6:9 "Caci n-avem un Mare Preot" - Invatator al invatatorilor, caci preotii erau invatatori - "Caci n-avem un Mare Preot care sa n-aiba mila de slabiciunile noastre, ci unul care in toate lucrurile a fost ispitit ca si noi, dar fara pacat." Evrei 4,15

6:10 "Si prin faptul ca El Insusi a fost ispitit in ceea ce a suferit, poate sa vina in ajutorul celor ce sunt ispititi." Evrei 2,18

6:11 Numai Hristos avea experienta in toate intristarile si ispitele de care au parte fiintele omenesti. Nimeni altcineva nascut din femeie nu a mai fost asaltat atat de aprig de ispita; nimeni altul nu a purtat o povara mai grea a durerii si pacatului lumii. Nu a mai existat altul a carui compasiune sa fie atat de mare si atat de gingasa. Ca Unul care impartasea experientele oamenilor, El nu doar simtea pentru cineva, ci si impreuna cu toti cei care se luptau, care erau impovarati si ispititi.

6:12 Ceea ce-i invata pe altii, El traia. "Pentru ca Eu v-am dat o pilda", a spus El ucenicilor, "ca si voi sa faceti cum am facut Eu". "Eu am pazit poruncile Tatalui Meu." Ioan 13,15; 15,10. Astfel, in viata lui Hristos, cuvintele Sale aveau un sprijin si o ilustrare perfecta. Si mai mult de-atat: ceea ce-i invata pe altii, El era. Cuvintele Lui nu reprezentau doar expresia

6:13 experientei vietii Sale, ci si a propriului Sau caracter. Nu numai ca propovaduia adevarul, dar El era adevarul. Acest lucru dadea putere invataturii Sale.

6:14 Hristos mustra cu credinciosie. Nu a trait niciodata cineva care sa urasca atat de mult raul; nimeni care sa-l denunte cu atata curaj. Simpla Lui prezenta era o mustrare pentru toate lucrurile josnice si neadevarate. In lumina puritatii Sale, oamenii se vedeau necurati, iar telurile vietilor lor apareau viclene si false. Cu toate acestea, ii atragea pe oameni. Cel care il crease pe om intelegea valoarea omului. Denuntase raul ca fiind vrajmasul celor pe care cauta sa-i binecuvanteze si sa-i salveze. El vedea in fiecare faptura umana, oricat de decazuta, un fiu al lui Dumnezeu, o persoana care putea reprimi privilegiul relatiei cu Divinul.

6:15 "Dumnezeu, in adevar, n-a trimis pe Fiul Sau in lume ca sa judece lumea, ci ca lumea sa fie mantuita prin El." Ioan 3,17. Privindu-i pe oameni in suferintele si degradarea lor, Hristos vedea motive de speranta chiar si acolo unde nu se arata decat disperare si ruina. Oriunde exista un simtamant de nevoie, El vedea o ocazie de a inalta. Sufletele ispitite, invinse, care se simteau pierdute, gata sa piara, erau intampinate de El cu binecuvantari, nu cu acuzari.

6:16 Fericirile pronuntate de El erau modul Sau de intampinare a intregii familii omenesti. La Predica de pe Munte, privind la multimea adunata sa asculte, El parea sa fi uitat pentru moment ca nu este in cer si a folosit formula obisnuita de salut a lumii luminii. De pe buzele Sale curgeau binecuvantari asemenea izbucnirii in torent a unui izvor ce a fost oprit multa vreme.

6:17 Intorcand spatele favoritilor acestei lumi, ambitiosi si multumiti de ei insisi, El a declarat ca binecuvantati erau aceia care, oricat de mare ar fi nevoia lor, vor sa primeasca lumina si iubirea Sa. Celor saraci in duh, celor intristati si celor prigoniti El le-a intins mana, spunand: "Veniti la Mine, ...

6:18 si Eu va voi da odihna". Matei 11,28

6:19 El a intrezarit posibilitati infinite in fiecare faptura omeneasca. I-a vazut pe oameni asa cum ar putea sa fie, transformati de harul Sau - dupa "bunavointa  Domnului, Dumnezeului nostru". Psalmii 90,17. Privindu-i cu nadejde, le inspira nadejde. Intampinandu-i cu incredere, le inspira incredere. Descoperind in Sine Insusi idealul adevarat al omului, trezea atat dorinta, cat si credinta pentru atingerea lui. In prezenta Sa, suflete cazute si dispretuite isi dadeau seama ca erau inca oameni si doreau sa se dovedeasca vrednici de aprecierea Lui. In multe inimi care pareau moarte pentru tot ceea ce era sfant erau trezite noi impulsuri. Pentru multi disperati, El deschidea posibilitatea unei vieti noi.

6:20 Hristos i-a legat pe oameni de inima Sa prin legaturile iubirii si daruirii; si prin aceleasi legaturi i-a legat pe acestia de semenii lor. Pentru El, iubirea insemna viata, iar viata insemna slujire. "Fara plata ati primit", a zis El, "fara plata sa dati". Matei 10,8

6:21 Nu numai pe cruce S-a jertfit Hristos pentru omenire. Asa cum "umbla din loc in loc" si "facea bine" (Faptele Apostolilor 10,38), experienta fiecarei zile era o revarsare a propriei Sale vieti. Intr-un singur fel putea fi sustinuta o asemenea viata. Isus traia in dependenta de Dumnezeu si in comuniune cu El. In locul tainic al Celui Preainalt, la umbra Celui Atotputernic, cand si cand, oamenii se vindeca; raman acolo pentru o vreme, iar rezultatul se arata prin fapte nobile; apoi credinta lor cade, comuniunea este intrerupta si lucrarea vietii patata. Dar viata lui Isus a fost o viata de incredere neincetata, sustinuta prin comuniune neintrerupta; iar slujirea Sa pentru cer si pamant a fost fara esecuri sau ezitari.

6:22 Ca om, El a staruit cu rugaminti fierbinti la tronul lui Dumnezeu pana cand

6:23 natura Sa umana era incarcata cu un curent ceresc care lega omenescul de divin. Primind viata de la Dumnezeu, El oferea viata oamenilor.

6:24 "Niciodata n-a vorbit vreun om ca omul acesta." Ioan 7,46. Acest lucru ar fi fost adevarat despre Hristos chiar si daca ar fi dat invatatura numai in sfera fizicului si intelectului sau in chestiuni de teorie si speculatie. Ar fi putut sa dezlege taine pentru patrunderea carora s-ar fi cerut secole de truda si studiu. Ar fi putut face sugestii in ramuri stiintifice care, pana la incheierea timpului, ar fi oferit hrana pentru minte si un stimulent pentru inventii. Dar nu a facut acest lucru. Nu a zis nimic in scopul de a satisface curiozitatea sau de a stimula ambitia egoista. Nu s-a ocupat de teorii abstracte, ci de ceea ce era esential pentru dezvoltarea caracterului; ceea ce ar fi sporit capacitatea omului de a-L cunoaste pe Dumnezeu si i-ar fi marit puterea de a face bine. A vorbit despre acele adevaruri legate de calauzirea vietii si care unesc omul cu vesnicia.

6:25 In loc sa-i indrume pe oameni sa studieze teorii ale oamenilor despre Dumnezeu, Cuvantul Sau sau lucrarile Sale, El i-a invatat sa-L priveasca asa cum este descoperit in lucrarile Sale, in Cuvantul Lui si, prin providenta Sa, le-a adus mintea in contact cu mintea Celui Infinit.

6:26 Oamenii "erau uimiti de invatatura Lui, caci cuvantul Sau avea putere". Luca 4,32 Niciodata nu mai vorbise pana atunci cineva care sa aiba o asa de mare putere de a trezi gandirea, de a stimula aspiratiile, de a trezi toate calitatile trupului, mintii si sufletului.

6:27 Invatatura lui Hristos, asemenea compasiunii Sale, imbratisa lumea. Nu poate exista vreo imprejurare in viata, vreo criza in experienta umana care sa nu fi fost anticipata in invatatura Sa si pentru care principiile Sale sa nu aiba o lectie.

6:28 El este Printul tuturor invatatorilor, iar cuvintele Sale vor fi descoperite ca o calauza pentru toti cei care lucreaza impreuna cu El, pana la sfarsitul timpului.

6:29 Pentru Dumnezeu, prezentul si viitorul, ceea ce este aproape si ceea ce este indepartat, erau una. Avea in vedere nevoile intregii omeniri. Inaintea ochiului mintii Sale, erau desfasurate toate scenele eforturilor si realizarilor omenesti, ale ispitelor si conflictelor, ale incurcaturilor si primejdiilor. Toate inimile, toate familiile, toate placerile, bucuriile si aspiratiile Ii erau cunoscute.

6:30 El nu a vorbit numai in favoarea, dar si catre toata omenirea. Copilasului, in bucuria diminetii vietii; inimii insetate, nelinistite, a tanarului; celor maturi, in puterea anilor lor, purtand poverile de raspunderi si griji; celor varstnici, in slabiciunea si oboseala lor - tuturor le-a fost data solia Lui, fiecarui copil al omenirii, in orice tara si in orice veac.

6:31 In invataturile Sale au fost imbratisate lucrurile vremelnice si lucrurile vesniciei - cele vazute in legatura lor cu cele nevazute, incidentele trecatoare ale vietii obisnuite si aspectele solemne ale vietii ce va veni.

6:32 Dumnezeu a pus lucrurile acestei vieti la locul cuvenit, ca fiind secundare fata de cele de interes vesnic; nu a trecut insa cu vederea importanta acestora. Invatatura Sa a fost aceea ca pamantul si cerul sunt legate unul de celalalt si ca o cunoastere a adevarului divin il pregateste pe om sa-si indeplineasca mai bine indatoririle vietii de zi cu zi.

6:33 Pentru El nu era nimic lipsit de sens. Jocul copilului, munca adultului, placerile vietii, grijile si suferintele ei, toate reprezentau unelte pentru acel scop unic - descoperirea lui Dumnezeu pentru inaltarea omenirii.

6:34 De pe buzele Sale, Cuvantul lui Dumnezeu patrundea in inimile oamenilor cu o noua putere si un nou inteles. Invatatura Sa facea ca lucrurile creatiei sa fie vazute intr-o lumina noua. Pe fata naturii luminau inca o data razele acelei

6:35 straluciri pe care pacatul o alungase. In toate faptele si experientele de viata era descoperita o lectie divina si posibilitatea intovarasirii cu divinul. Dumnezeu umbla din nou pe pamant; inimile omenesti au devenit constiente de prezenta Lui; lumea era strabatuta de iubirea Sa. Cerul a coborat printre oameni. In Hristos, ei L-au recunoscut pe Acela care deschisese inaintea lor stiinta vesniciei - "Emanuel, ... Dumnezeu cu noi".

6:36 Orice lucrare educationala, adevarata, isi gaseste centrul in Invatatorul trimis de Dumnezeu. Despre lucrarea din zilele noastre, ca si, fara indoiala, despre aceea pe care a intemeiat-o acum o mie opt sute de ani , Mantuitorul vorbeste folosind cuvintele:

6:37 "Eu sunt Cel dintai si Cel de pe urma; Cel viu."

6:38 "Eu sunt Alfa si Omega, Inceputul si Sfarsitul." Apocalipsa 1,17; 21,6.

6:39 In prezenta unui astfel de Invatator, cu o asemenea ocazie de educatie divina, ce altceva ar fi daca nu nebunie sa cautam o educatie despartiti de El - sa cautam sa fim intelepti despartiti de Intelepciune? Sa fim drepti in timp ce respingem Adevarul? Sa cautam sa fim luminati fugind de Lumina si sa existam fara Viata? Sa ne intoarcem de la Izvorul de apa vie si sa sapam puturi crapate, care nu tin apa?

6:40 Iata, El inca ne invita: "Daca inseteaza cineva, sa vina la Mine si sa bea. Din inima celui ce crede in Mine vor curge rauri de apa vie, cum zice Scriptura". "Apa pe care i-o voi da Eu se va preface in el intr-un izvor de apa, care va tasni in viata vesnica." Ioan 7,37.38; 4,14

6:41 O ilustrare a metodelor Sale

6:42 "Am facut cunoscut Numele Tau oamenilor din lume pe care Mi i-ai dat."

6:43 O ilustrare completa a metodelor lui Hristos ca Invatator se gaseste in pregatirea celor doisprezece ucenici ai Sai. Asupra acestor barbati aveau sa apese raspunderi grele. Ii alesese ca pe unii pe care putea sa-i umple de Duhul Sau si care puteau fi pregatiti sa continue lucrarea Sa pe pamant atunci cand El avea sa o paraseasca. Mai presus de oricine altcineva, lor le-a creat avantajul de a fi tovarasi cu El. Fiind cu ei personal, Domnul Isus Si-a imprimat propria fire in acesti colaboratori pe care i-a ales. "Viata a fost aratata," spune Ioan cel iubit, "si noi am vazut-o si marturisim despre ea". 1 Ioan 1,2

6:44 Numai printr-o asemenea comuniune - comuniunea mintii cu mintea si a inimii cu inima, a umanului cu divinul - poate fi transmisa acea energie vitala, educatia adevarata fiind cea care are lucrarea de a o impartasi. Numai din viata se naste viata.

6:45 In acea pregatire a ucenicilor Sai, Mantuitorul a urmat sistemul de educatie stabilit la inceput. Primii doisprezece alesi, impreuna cu alti cativa care, slujind nevoilor acestora, intrau in legatura cu ei din timp in timp, au format familia lui Isus. Erau cu

6:46 El in casa, la masa, in aceeasi odaita, pe camp. Il insoteau in calatoriile Sale, Ii impartaseau incercarile si greutatile si, in masura in care o aveau pe inima, intrau in lucrarea Lui.

6:47 Uneori, le dadea invatatura cand stateau impreuna pe un povarnis de munte, alteori langa mare sau in barca pescarului si uneori cand mergeau pe drum. Ori de cate ori vorbea multimii, ucenicii formau cercul interior. Se impingeau cat mai aproape de El, ca sa nu piarda nimic din invatatura Sa. Erau niste ascultatori atenti, dornici sa inteleaga adevarurile pe care urma sa le propovaduiasca in toate tarile si in toate timpurile.

6:48 Primii elevi ai lui Isus au fost alesi din randurile oamenilor simpli. Acestia, pescari din Galilea, erau oameni umili, neinvatati; oameni nestiutori in ce privea invataturile si obiceiurile rabinilor, dar educati in disciplina severa a trudei si greutatilor. Erau oameni cu calitati innascute si cu un spirit educabil; oameni care puteau fi instruiti si modelati pentru lucrarea Mantuitorului. In pozitii sociale umile sunt multi truditori care parcurg sirul indatoririlor zilnice, fara a banui ca au puteri latente care, puse la lucru, i-ar plasa printre cei mai mari conducatori ai lumii. Asa erau barbatii care au fost chemati de catre Mantuitorul sa fie impreuna lucratori cu El. Si ei au avut avantajul a trei ani de pregatire pe langa cel mai mare Educator pe care l-a cunoscut vreodata aceasta lume.

6:49 Acesti primi discipoli se deosebeau foarte mult unii de altii. Urmau sa fie invatatorii lumii si reprezentau tipuri variate de caracter. Era Levi Matei, vamesul, chemat de la o viata de activitate in afaceri si supunere fata de Roma; habotnicul Simon, vrajmasul neimpacat al autoritatii imperiale; impulsivul, independentul, dar inimosul Petru si fratele lui, Andrei;

6:50 Iuda, iudeul, stilat, capabil si avand un duh viclean; Filip si Toma, loiali si cinstiti, dar cu toate acestea zabavnici in credinta; Iacov, mai marunt, si Iuda, mai putin iesit in evidenta printre frati, dar fiind barbati cu forta, hotarati si in greseli, si in virtuti; Natanael, un copil, ca sinceritate si incredere; si fiii lui Zebedei, ambitiosi si cu inimi iubitoare.

6:51 Pentru a duce inainte, cu succes, lucrarea la care fusesera chemati, acesti ucenici, care se deosebeau atat de mult ca trasaturi naturale, ca pregatire si ca obiceiuri de viata, aveau nevoie sa ajunga la o unitate de simtire, gandire si actiune. Obiectivul lui Hristos era sa asigure aceasta unitate. In acest scop, El a cautat sa-i aduca in unitate cu Sine. Povara lucrarii Sale pentru ei este exprimata in rugaciunea catre Tatal Sau: "Ma rog ca toti sa fie una, cum Tu, Tata, esti in Mine si Eu in Tine, ca si ei sa fie una in noi..., ca sa cunoasca lumea ca Tu M-ai trimis si ca i-ai iubit cum M-ai iubit pe Mine." Ioan 17,21-23

6:52 Puterea lui Hristos de a transforma

6:53 Dintre cei doisprezece ucenici, urma ca patru dintre ei sa aiba un rol conducator, fiecare intr-o linie distincta. In pregatirea pentru acest lucru, Hristos i-a invatat, prevazand totul. Iacov, al carui destin era o moarte fulgeratoare, de sabie; Ioan, care, dintre fratii sai, avea sa-L urmeze pe Maestrul Sau cea mai lunga perioada de timp, in lucrare si prigonire; Petru, pionier in strapungerea barierelor inaltate de veacuri si in invatarea lumii pagane; si Iuda, capabil in slujire de performante superioare fratilor sai, dar fierband in sufletul sau teluri la a caror implinire nu se gandise prea mult - acestea erau persoanele care se bucurau de cea mai mare atentie si vasele pe care le instruia cel mai frecvent si cu cea mai mare grija.

6:54 Petru, Iacov si Ioan cautau fiecare ocazie de a se afla in cel mai intim contact cu Maestrul lor, iar dorinta lor era satisfacuta. Dintre toti cei doisprezece, legatura acestora cu El era cea mai stransa. Ioan nu putea fi multumit decat cu o intimitate inca si mai pronuntata - si a obtinut acest lucru. La acea prima cuvantare, langa Iordan, cand Andrei, dupa ce L-a auzit pe Isus, s-a grabit sa-l cheme pe fratele lui, Ioan a ramas tacut, furat de contemplarea minunatelor teme. El L-a urmat pe Mantuitor, ramanand mereu un ascultator insetat, absorbit de cele auzite. Cu toate acestea, Ioan nu avea un caracter fara pata. Nu era genul de entuziast bland, visator. Lui si fratelui sau li se spunea "fiii tunetului." Marcu 3,17. Ioan era mandru, ambitios, gata mereu sa atace; sub toate acestea insa, Invatatorul divin a intrezarit o inima fierbinte, sincera, iubitoare. Isus a mustrat firea sa hrapareata, a descurajat ambitiile lui, i-a pus credinta la incercare. Insa i-a descoperit lucrul dupa care-i tanjea sufletul - frumusetea sfinteniei, propria Sa iubire care preschimba. "Am facut cunoscut Numele Tau", a spus Isus catre Tatal, "oamenilor pe care Mi i-ai dat din lume". Ioan 17,6

6:55 Firea lui Ioan cauta cu infrigurare iubirea, compasiunea si tovarasia. S-a tras langa Isus, a stat aproape de El, s-a sprijinit de pieptul Lui. Asa cum se bucura o floare de soare si roua, tot asa a absorbit si el lumina si viata divina. Cu adoratie si iubire, el a privit la Mantuitorul pana cand asemanarea cu Hristos si tovarasia cu El au devenit singura sa dorinta, iar in propriul caracter s-a reflectat caracterul Maestrului sau.

6:56 "Vedeti," a spus el, "ce dragoste ne-a aratat Tatal, sa ne numim copii ai lui Dumnezeu! Si suntem. Lumea nu ne cunoaste, pentru ca nu L-a cunoscut nici pe El. Prea iubitilor, acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Si ce vom fi nu s-a aratat inca. Dar stim

6:57 ca, atunci cand Se va arata El, vom fi ca El, pentru ca il vom vedea asa cum este. Oricine are nadejdea aceasta in El, se curateste, dupa cum El este curat." 1 Ioan 1,3

6:58 De la slabiciune la tarie

6:59 Povestea nici unuia dintre ucenici nu ilustreaza mai bine metoda de educare a lui Hristos ca povestea lui Petru. Indraznet, agresiv si prea increzator in propria-i persoana, cu o perceptie rapida si gata sa actioneze, prompt in a plati cu aceeasi moneda, dar generos cand trebuia sa arate iertare, Petru gresea adesea si primea mustrari tot atat de des. Dar nici loialitatea sa plina de caldura, nici devotamentul fata de Hristos nu erau mai rar si cu mai putina hotarare recunoscute si laudate. Rabdator, cu o iubire aparte, Mantuitorul lucra cu ucenicul Sau impulsiv, cautand sa-i controleze increderea de sine si sa-l invete umilinta, supunerea si dependenta.

6:60 Lectia nu a fost invatata decat in parte. Increderea in sine nu a fost dezradacinata.

6:61 Adesea, Isus, cu o povara grea asupra propriei Sale inimi, cauta sa puna inaintea ucenicilor scenele incercarilor si suferintelor Sale. Dar ochii lor erau incapabili sa vada. Invataturile nu erau primite din toata inima, iar ei nu vedeau. Autocompatimirea, care ii impiedica sa simta impreuna cu Hristos cand Acesta suferea, l-a facut pe Petru sa-L dojeneasca: "Sa Te fereasca Dumnezeu, Doamne! Sa nu Ti se intample asa ceva!" Matei 16,22. Cuvintele lui exprimau ceea ce gandeau si simteau cei doisprezece.

6:62 Asa ca au mers mai departe, catre criza care se apropia; ei, laudarosi, certareti, impartindu-si dinainte onoruri imparatesti si nici macar visand la cruce.

6:63 Experienta lui Petru avea o lectie pentru ei toti. Pentru increderea de sine, incercarea este o infrangere sigura. Hristos nu putea opri lucrarea raului neparasit inca. Dar asa cum mana Sa a fost intinsa pentru a salva atunci cand valurile erau pe punctul

6:64 sa-l inghita pe Petru, tot astfel iubirea Lui s-a intins pentru salvarea lui, cand apele mari au cautat sa-i acopere sufletul. Iarasi si iarasi, chiar pe marginea propriei ruine, cuvintele laudaroase ale lui Petru l-au adus mai aproape si mai aproape de cadere. Iarasi si iarasi a fost data avertizarea: "Te vei lepada... ca nu Ma cunosti". Luca 22,34. Inima mahnita, iubitoare a ucenicului a fost cea care a vorbit cand Petru a jurat: "Doamne, ... cu Tine sunt gata sa merg chiar si in temnita si la moarte". Luca 22,33; si Acela care citeste inima i-a dat lui Petru solia, putin pretuita atunci, dar care avea sa arunce o raza de speranta in intunericul ce avea sa cada curand: "Simone, Simone, Satana v-a cerut sa va cearna ca graul. Dar Eu M-am rugat pentru tine, ca sa nu se piarda credinta ta si, dupa ce te vei intoarce la Dumnezeu, sa intaresti pe fratii tai". Luca 22,31

6:65 In sala de judecata cuvintele de tagaduire fusesera rostite; cand iubirea si loialitatea lui Petru, trezite sub privirea de compatimire, iubire si tristete a Mantuitorului, il trimisesera pe acesta in gradina in care Hristos plansese si Se rugase; cand lacrimile lui de remuscare au cazut pe pamantul care fusese muiat cu picaturile de sange ale agoniei Sale, atunci cuvintele Mantuitorului "M-am rugat pentru tine ... dupa ce te vei intoarce la Dumnezeu, sa intaresti pe fratii tai" au capatat sens pentru sufletul lui. Hristos, desi ii vazuse dinainte pacatul, nu-l lasase prada disperarii.

6:66 Daca privirea pe care i-a aruncat-o Isus ar fi aratat condamnare in locul milei; daca, vazand dinainte pacatul, nu ar fi vorbit despre nadejde, ce mare intuneric l-ar fi acoperit pe Petru! Ce disperare crunta i-ar fi torturat sufletul! In acel ceas de suferinta si scarba de propria-i persoana, ce l-ar fi oprit sa mearga pe cararea pe care apucase Iuda?

6:67 Cel care nu-i putea scuti pe ucenicii Sai de suferinta nu l-a lasat pe acesta prada amaraciunii ei. Isus are o iubire care nu te paraseste si nu te uita.

6:68 Fiintele omenesti, ele insele dedate la rau, sunt inclinate sa se poarte fara blandete cu cei ispititi si cu cei gresiti. Nu pot citi inima, nu-i cunosc lupta si durerea. Au nevoie sa invete despre mustrarea care este iubire, despre lovitura care raneste spre a vindeca, despre avertizarea care aduce nadejde.

6:69 Nu Ioan a fost acela care a vegheat alaturi de El in sala de judecata, care a stat langa crucea Sa si care a fost primul la mormantul Sau, dintre toti cei doisprezece ucenici - nu Ioan, ci Petru a fost cel mentionat de Hristos dupa invierea Sa. "Duceti-va de spuneti ucenicilor Lui si lui Petru", a spus ingerul, "ca merge inaintea voastra in Galilea: acolo Il veti vedea, cum v-a spus." Marcu 16,7

6:70 La ultima intalnire a lui Hristos cu ucenicii, langa mare, Petru - pus la incercare de intrebarea ce i-a fost de trei ori adresata: "Ma iubesti?" - a fost repus la locul sau intre cei doisprezece. I s-a dat o lucrare; el urma sa hraneasca turma Domnului. Apoi, ca ultima indrumare personala, Isus i-a poruncit: "Tu vino dupa Mine!" Ioan 21,17.22

6:71 Acum putea aprecia cuvintele acestea. Petru putea intelege mai bine de data aceasta lectia pe care o daduse Hristos cand pusese un copilas in mijlocul ucenicilor si ii indemnase sa devina asemenea lui. Cunoscand mai indeaproape atat propria-i slabiciune, cat si puterea lui Hristos, el era gata sa se increada si sa se supuna. Putea sa-si urmeze Maestrul in puterea Acestuia.

6:72 Iar la incheierea experientei sale de lucrare si jertfa, ucenicul odinioara atat de nepregatit sa vada crucea, a considerat ca este o bucurie sa-si dea viata pentru Evanghelie, simtind

6:73 numai ca, pentru el, care-l tagaduise pe Domnul, era o onoare prea mare sa moara in acelasi fel in care murise Maestrul sau.

6:74 Transformarea lui Petru a fost o minune a blandetii divine. Este o lectie de viata pentru toti aceia care cauta sa calce pe urmele pasilor Maestrului Invatator.

6:75 O lectie in iubire

6:76 Isus i-a mustrat pe ucenicii Sai, i-a avertizat si le-a atras atentia; insa Ioan, Petru si fratii lor nu L-au parasit. In ciuda mustrarilor, ei au ales sa fie cu Isus. Iar Mantuitorul nu i-a parasit din pricina greselilor lor. El ii ia pe oameni asa cum sunt, cu toate greselile si slabiciunile lor, si ii pregateste pentru slujba Sa, daca si ei vor sa se lase disciplinati si invatati de El.

6:77 Exista insa unul printre cei doisprezece caruia, pana aproape de incheierea lucrarii Sale, Hristos nu i-a adresat nici un cuvant de mustrare directa.

6:78 O data cu Iuda, intre ucenici a fost introdus un element de vrajba. Ajungand in legatura cu Isus, el raspunsese atractiei exercitate de caracterul si viata Sa. Dorise sincer o schimbare in el si sperase sa aiba aceasta experienta printr-o comuniune cu Isus. Dar aceasta dorinta nu a devenit predominanta. Ceea ce-l conducea era speranta avantajului egoist in regatul lumesc, pe care astepta ca Hristos sa-l intemeieze. Desi recunostea puterea divina a iubirii lui Hristos, Iuda nu s-a lasat in stapanirea acesteia. El a continuat sa-si cultive propria judecata si parere, dispozitia sa de a critica si condamna. Motivatiile si actiunile lui Hristos, adesea mult prea sus fata de intelegerea lui, il incitau la indoiala si dezaprobare, iar propriile lui intrebari si ambitii

6:79 erau strecurate in sufletul ucenicilor. Multe din certurile lor pentru suprematie, multe din nemultumirile lor fata de metodele lui Hristos isi aveau punctul de plecare la Iuda.

6:80 Isus, vazand ca, daca i s-ar fi impotrivit nu ar fi facut altceva decat sa-l impietreasca, S-a ferit sa intre in conflict deschis. Hristos a cautat sa vindece egoismul ingust al vietii lui Iuda prin contactul cu propria Sa iubire jertfitoare de sine. In invatatura Sa, El a desfasurat principiile care loveau la radacina ambitiilor egocentrice ale discipolului. Era data astfel lectie dupa lectie, iar Iuda isi dadea seama de multe ori ca ii fusese zugravit caracterul, ca ii fusese aratat pacatul; dar nu a vrut sa cedeze.

6:81 Pentru ca nu s-a lasat induplecat de rugamintile indurarii, impulsul raului a capatat in cele din urma controlul. Iuda, maniat din pricina unei mustrari indirecte si adus la exasperare de descurajarea visurilor sale ambitioase, si-a lasat sufletul in stapanirea demonului lacomiei si s-a hotarat sa-si tradeze Maestrul. Din camera Pastelui, din bucuria prezentei lui Hristos si a luminii nadejdii nemuririi, el a trecut la lucrarea sa cea rea - in intunericul de afara in care nu exista speranta.

6:82 "Isus stia de la inceput cine erau cei ce nu cred si cine era cel ce avea sa-L vanda." Ioan 6,64. Cu toate acestea, cunoscand totul, El nu Si-a infranat nici o staruinta a indurarii sau dar al iubirii.

6:83 Vazand primejdia in care se afla Iuda, il adusese mai aproape de El, in cercul interior al ucenicilor alesi si de incredere. Zi dupa zi, in timp ce povara apasa cel mai greu asupra inimii Sale, El purtase durerea contactului continuu cu acel spirit incapatanat, suspicios, care pregatea ceva in ascuns; El fusese martor la acea vrajmasie continua, secreta si subtila si se straduise sa o zadarniceasca printre ucenici.

6:84 Si toate acestea pentru ca nici o posibila influenta mantuitoare sa nu-i lipseasca acelui suflet aflat in primejdie!

6:85 "Apele cele mari nu pot sa stinga dragostea si raurile n-ar putea s-o inece; ... caci dragostea este tare ca moartea." Cantarea Cantarilor 8,7.6

6:86 In ceea ce-l privea pe Iuda, lucrarea de iubire a lui Hristos fusese zadarnica. Lucrurile nu stateau insa la fel si cu tovarasii sai de ucenicie. Pentru ei era o lectie a carei influenta avea sa se faca simtita toata viata. Exemplul ei de tandrete si indelunga rabdare avea sa le modeleze mereu dialogul cu cei ispititi si cu cei gresiti. Si aceasta cuprindea si alte lectii. La imputernicirea  celor doisprezece, ucenicii au dorit foarte mult ca Iuda sa fie unul dintre ei si au considerat alegerea lui ca un eveniment foarte promitator pentru grupul apostolic. El venise in contact cu lumea mai mult decat ei, era un barbat cu purtari alese, cu discernamant si calitati de conducator si, intrucat punea mare pret pe talentele sale, ii facuse pe ucenici sa-l priveasca in acelasi fel. Insa metodele pe care el dorea sa le introduca in lucrarea lui Hristos erau intemeiate pe principii lumesti si guvernate de o politica la fel de lumeasca. Ucenicii priveau catre asigurarea cinstei si recunoasterii lumesti - catre obtinerea imparatiei acestei lumi. Lucrarea acestor dorinte in viata lui Iuda i-a ajutat pe ucenici sa inteleaga vrajmasia dintre principiul inaltarii de sine si acela al lui Hristos, al umilintei si al jertfirii de sine - principiul imparatiei spirituale. In soarta lui Iuda, ei au vazut finalul spre care tinde slujirea de sine.

6:87 Pentru acesti ucenici, misiunea lui Hristos si-a atins scopul in cele din urma. Incetul cu incetul, exemplul Sau si lectiile

6:88 de daruire de sine le-au modelat caracterele. Moartea Lui le-a distrus speranta de maretie lumeasca. Caderea lui Petru, apostazia lui Iuda, propriul lor esec pentru faptul de a-L fi parasit pe Hristos in chinuri si primejdie, toate acestea le-au spulberat caracterul independent. Si-au vazut propria slabiciune; au vazut ceva din maretia lucrarii ce le fusese incredintata; au simtit nevoia sa fie calauziti la fiecare pas de catre Maestrul lor.

6:89 Ei stiau ca nu aveau sa se mai bucure de prezenta Lui in carne si oase si au recunoscut, asa cum n-o mai facusera niciodata pana atunci, valoarea ocaziilor pe care le avusesera, de a umbla si vorbi cu Trimisul lui Dumnezeu. Cand fusesera rostite, ei nu apreciasera sau nu intelesesera multe din lectiile Sale; acum doreau fierbinte sa-si aduca aminte de aceste lectii, sa-I auda iarasi cuvintele. Cu cata bucurie si-au dat seama acum de asigurarea:

6:90 "Va este de folos sa Ma duc, caci, daca nu Ma duc Eu, Mangaietorul nu va veni la voi; dar daca Ma duc, vi-L voi trimite". "V-am facut cunoscut tot ce am auzit de la Tatal Meu". Si "Mangaietorul, ... pe care-L va trimite Tatal in Numele Meu, va va invata toate lucrurile, si va va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu." Ioan 16,7; 15,15; 14,26

6:91 "Tot ce are Tatal este al Meu". "Cand va veni Mangaietorul, Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul. ... Va lua din ce este al Meu si va va descoperi." Ioan 16,15.13.14

6:92 Ucenicii Il vazusera pe Hristos inaltandu-se din mijlocul lor, de pe Muntele Maslinilor. Si, dupa ce cerurile L-au primit, isi reamintisera fagaduinta cu care Se despartise de ei: "Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului". Matei 28,20

6:93 Ei stiau ca dragostea Lui ii insotea inca. Stiau ca au un reprezentant, un aparator la scaunul de domnie al lui Dumnezeu. Ei isi inaltau cererile in Numele lui Isus, repetand fagaduinta Sa: "Orice veti cere de la Tatal in Numele Meu, va va da". Ioan 16,23

6:94 Mai sus si mai sus si-au intins ei mana credintei, cu puternicul argument: "Hristos a murit! Ba mai mult, El a si inviat, sta la dreapta lui Dumnezeu si mijloceste pentru noi". Romani 8,34

6:95 Credincios in fagaduinta Sa, Cel Divin, inaltat in curtile ceresti, a oferit plinatatea Sa urmasilor de pe pamant. Faptul ca El a luat loc pe tron la dreapta lui Dumnezeu s-a aratat prin revarsarea Duhului asupra ucenicilor.

6:96 Prin lucrarea lui Hristos, acesti ucenici fusesera calauziti sa simta nevoia Duhului; sub invatatura Duhului, ei au primit educatia finala si au intrat in lucrarea vietii lor.

6:97 Nu mai erau nestiutori si needucati. Nu mai erau o adunatura de soldati independenti sau de elemente discordante. Sperantele lor nu mai erau concentrate asupra maretiei lumesti. Erau "toti impreuna," intr-un gand si intr-un suflet. Hristos era in toate gandurile lor. Telul lor era inaintarea Imparatiei Sale. Devenisera asemenea Maestrului lor la minte si caracter; iar oamenii "au priceput ca fusesera cu Isus". Faptele Apostolilor 4,13

6:98 Atunci a fost o asemenea descoperire a slavei lui Hristos cum omul muritor nu mai vazuse niciodata inainte. Multimi de oameni care Ii ponegrisera Numele si Ii dispretuisera puterea se declarau ucenici ai Celui Rastignit. Prin cooperarea cu Duhul Sfant, straduintele

6:99 oamenilor umili, pe care ii alesese Hristos, agitasera lumea. De-a lungul unei singure generatii, Evanghelia a fost vestita tuturor natiunilor de sub soare.

6:100 Hristos a hotarat ca acelasi Duh care a fost trimis sa-I tina locul ca Instructor al primilor sai lucratori sa fie si Instructorul lucratorilor Sai de astazi. Fagaduinta Sa este: "Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului". Matei 28,20

6:101 Prezenta aceleiasi Calauze in lucrarea educationala de astazi va aduce aceleasi rezultate ca in vechime. Aceasta este finalitatea pe care o urmareste adevarata educatie; aceasta este lucrarea pe care intentioneaza Dumnezeu s-o implineasca.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: