English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Educatie

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Educatie, 15


15:1 PEDAGOGUL

15:2 "Cum M-a trimis pe Mine Tatal, asa va trimit si Eu pe voi."

15:3 Pregatirea

15:4 "Cauta sa te infatisezi inaintea lui Dumnezeu ca un om incercat."

15:5 Primul invatator al copilului este mama. In perioada in care este cel mai impresionabil si se dezvolta in cel mai rapid ritm, educatia lui se afla intr-o mare masura in mainile ei. Ea este prima care are ocazia de a-i modela caracterul pentru bine sau pentru rau. Ea ar trebui sa inteleaga valoarea sansei pe care o are si, mai presus de oricare alt profesor, ar trebui sa fie priceputa sa o foloseasca pentru cel mai inalt folos. Cu toate acestea, educatiei ei i se acorda mai putina atentie decat pregatirii oricarui alt invatator. Cea a carei influenta in educatie este cea mai puternica si mai bogata in consecinte este persoana pentru al carei ajutor se depune cel mai mic efort sistematic.

15:6 Cei in grija carora este incredintat copilasul sunt prea adesea nestiutori in ce priveste nevoile sale fizice; ei stiu prea putin despre legile sanatatii sau despre principiile dezvoltarii. Si nu sunt mai bine pregatiti nici pentru a-l ingriji in vederea cresterii sale mintale si spirituale. Se poate ca acestia sa aiba calitatile necesare conducerii unor afaceri sau de a straluci in societate; se poate sa fie autorii unor realizari demne de lauda pe taram literar sau stiintific; dar despre educatia unui copil au putine cunostinte. In principal, din cauza acestei lipse si mai ales din aceea a neglijarii de timpuriu a dezvoltarii fizice, rasa umana are o rata atat de mare a mortalitatii infantile; iar dintre cei care ajung la maturitate sunt atat de multi pentru care viata nu este decat o povara.

15:7 Tatilor si, de asemenea, mamelor le revine responsabilitatea pentru educarea timpurie a copilului ca si pentru cea de mai tarziu, iar cerinta pregatirii aprofundate a ambilor parinti este de extrema urgenta. Inainte sa-si asume statutul de tata si mama, barbatii si femeile ar trebui sa se familiarizeze cu legile dezvoltarii fizice - cu fiziologia si igiena, cu consecintele influentelor prenatale, cu legile ereditatii , imbracamintea, exercitiul fizic si tratarea bolilor; ei ar trebui, de asemenea, sa inteleaga legile dezvoltarii intelectuale si ale educatiei morale.

15:8 Cel Infinit a considerat ca aceasta lucrare a educatiei este atat de importanta, incat au fost trimisi mesageri de la tronul Sau la o femeie care avea sa devina mama pentru a raspunde la intrebarea "ce va trebui sa pazim cu privire la copil si ce va fi de facut?" (Judecatori 13,12) si pentru a instrui un tata in legatura cu educatia unui fiu ce fusese fagaduit.

15:9 Educatia nu va implini niciodata ceea ce ar putea si ar trebui pana cand nu este recunoscuta pe deplin importanta lucrarii parintilor si pana cand acestia nu dobandesc o pregatire pentru responsabilitatile ei sacre.

15:10 Necesitatea unor cursuri pregatitoare pentru invatator este universal recunoscuta; putini recunosc insa care este pregatirea cea mai importanta. Cel care apreciaza responsabilitatea pe care o presupune educarea tineretului isi va da seama ca numai instruirea in sfera stiintifica si literara nu poate fi de ajuns. Invatatorul ar trebui sa aiba o educatie mai cuprinzatoare, decat cea care poate fi castigata prin studierea cartilor. Ar trebui sa aiba nu numai o minte puternica, dar si un orizont larg; ar trebui sa fie sincer, deschis, dar sa aiba si un suflet mare.

15:11 Numai Acela care a creat mintea si i-a stabilit legile ii poate intelege perfect nevoile sau dirija dezvoltarea.

15:12 Principiile de educatie, pe care le-a dat El, sunt singurul ghid sigur. O insusire esentiala pentru fiecare invatator este cunoasterea acestor principii si o asemenea acceptare a lor, incat acestea sa devina o putere stapanitoare in propria sa viata.

15:13 Experienta in viata practica este indispensabila. Calitatile esentiale sunt ordinea, meticulozitatea, punctualitatea, stapanirea de sine, un temperament senin, o constanta a dispozitiei, jertfirea de sine, integritatea caracterului si politetea.

15:14 Pentru ca pretutindeni in jurul tinerilor sunt caractere de joasa speta si multe falsuri, se face simtita o mare nevoie ca vorbele invatatorului, atitudinea si comportamentul sau sa-l reprezinte pe cel elevat si adevarat. Copiii percep cu rapiditate cand este vorba doar de parada sau de orice alta slabiciune ori defect. Invatatorul nu poate castiga respectul elevilor sai in nici un alt fel decat prin descoperirea in propriul sau caracter a principiilor pe care cauta sa-i invete. Numai facand acest lucru in contactul zilnic pe care-l are cu ei poate avea o influenta trainica pentru bine asupra lor.

15:15 Pentru aproape orice calitate care contribuie la succesul sau, invatatorul este intr-o mare masura dependent de vigoarea fizica. Cu cat ii este mai buna sanatatea, cu atat mai buna va fi lucrarea sa.

15:16 Responsabilitatile sale sunt atat de obositoare, incat se cere un efort deosebit din partea sa pentru a-si pastra puterea si prospetimea. Adesea, ii oboseste si inima, si mintea, aceasta avand ca efect tendinta catre depresie, raceala sau iritabilitate. Datoria sa nu este doar de a tine piept unor astfel de stari, ci si de a evita cauza producerii lor. El trebuie sa-si pastreze inima curata, plina de gingasie, incredere si compasiune. Pentru a putea fi intotdeauna ferm, calm si voios, trebuie sa-si pastreze taria creierului si a nervilor.

15:17 De vreme ce in lucrarea sa calitatea este cu mult mai importanta decat cantitatea, el ar trebui sa se pazeasca de munca in exces - de faptul de a incerca sa faca prea mult in sfera datoriei sale; de acceptarea altor responsabilitati care l-ar impiedica sa-si mai implineasca lucrarea si de angajarea in distractii si placeri sociale, care sunt mai degraba epuizante decat regeneratoare.

15:18 Exercitiul fizic in aer liber, mai ales prin munca folositoare, este unul dintre cele mai bune mijloace de recreere a trupului si a mintii; iar exemplul invatatorului va starni in elevii sai interesul si respectul pentru munca manuala.

15:19 Invatatorul ar trebui sa respecte cu scrupulozitate, in orice domeniu, principiile sanatatii. El ar trebui sa faca acest lucru, avand in vedere nu numai influenta lor asupra propriei sale utilitati, dar si din pricina inrauririi pe care o au acestea asupra elevilor sai. Ar trebui sa fie cumpatat in toate lucrurile si un exemplu in alimentatie, imbracaminte, munca si recreere.

15:20 Sanatatea fizica si integritatea caracterului ar trebui sa fie combinate cu o mare destoinicie literara. Cu cat invatatorul are mai multe cunostinte adevarate, cu atat mai buna va fi lucrarea sa. Sala de clasa nu este un loc pentru o munca de suprafata. Nici un invatator care este multumit cu o cunoastere superficiala nu va atinge un grad inalt de eficienta.

15:21 Insa utilitatea invatatorului nu depinde atat de mult de cantitatea efectiva a informatiilor pe care le detine, cat de standardul la care aspira. Adevaratul dascal nu este multumit cu o gandire stearsa, cu o minte lenesa sau o memorie slaba. El cauta neincetat realizari mai inalte si metode mai bune. Viata sa este marcata de o crestere continua. In lucrarea unui astfel de invatator exista o prospetime si o putere invioratoare care ii trezeste si ii inspira pe elevii sai.

15:22 Invatatorul trebuie sa fie competent pentru munca sa. Trebuie sa posede intelepciunea si tactul pe care-l pretinde lucrul cu mintea altora.

15:23 Oricat de inalte ar fi cunostintele sale stiintifice, oricat de bune inzestrarile sale in alte domenii, daca nu dobandeste respectul si increderea elevilor sai, eforturile lui se vor dovedi inutile.

15:24 Este nevoie de invatatori care sa vada cu rapiditate si sa se foloseasca de orice prilej pentru a infaptui binele; care sa imbine entuziasmul cu demnitatea adevarata, care sa fie stapani pe situatie si "in stare sa-i invete pe toti", care sa inspire idei, sa descatuseze energia si sa insufle curaj si viata.

15:25 Se poate ca avantajele de care a dispus un invatator sa fi fost limitate, astfel incat sa nu aiba o destoinicie literara la nivelul celei vrednice de dorit; chiar si asa, daca are o adevarata cunoastere a naturii umane, o adevarata dragoste pentru munca sa si daca apreciaza in mod corect importanta ei; daca este hotarat sa se perfectioneze si dispus sa munceasca in mod hotarat si perseverent, va intelege care sunt nevoile elevilor sai si, prin spiritul lui progresist si plin de intelegere, ii va inspira sa-l urmeze in timp ce el cauta sa-i conduca inainte si in sus.

15:26 Copiii si tinerii aflati in grija invatatorului se deosebesc foarte mult in privinta dispozitiei, obiceiurilor si educatiei. Unii nu au teluri hotarate sau principii stabilite. Au nevoie sa fie treziti ca sa-si vada responsabilitatile si posibilitatile. Putini copii au fost educati corect in camin. Unii au fost rasfatatii familiei. Intreaga lor pregatire a fost superficiala. Intrucat li s-a ingaduit sa-si urmeze inclinatiile firesti si sa evite responsabilitatile si poverile, le lipseste stabilitatea, perseverenta si tagaduirea de sine. Acestia privesc adesea orice act de disciplina ca fiind o constrangere inutila. Altii au fost criticati si descurajati. Restrictiile arbitrare si asprimea au dezvoltat in ei spiritul de incapatanare si sfidare. Lucrarea de remodelare a acestor caractere deformate trebuie sa fie implinita in cele mai multe cazuri de catre invatator. Pentru a face aceasta cu succes, el trebuie sa aiba compasiunea si

15:27 intelegerea care il vor ajuta sa descopere cauza defectelor si greselilor care se manifesta la elevii sai. Trebuie sa posede, de asemenea, tactul si indemanarea, rabdarea si fermitatea care il vor face in stare sa dea fiecaruia ajutorul de care este nevoie - celui sovaitor si iubitor de tihna, o asemenea incurajare si sprijin, incat sa-l stimuleze la straduinte personale; celui demoralizat, compasiunea si aprecierea care ii vor da incredere si il vor inspira astfel sa depuna eforturi.

15:28 Adesea, invatatorii nu reusesc sa fie suficient de sociabili cu elevii lor. Ei manifesta prea putina compasiune si gingasie si prea mult din demnitatea judecatorului neinduplecat. Cata vreme este adevarat ca invatatorul trebuie sa fie ferm, hotarat, el nu trebuie sa fie critic sau dictatorial. A fi aspru si mustrator, a sta izolat de elevii sai sau a-i trata cu indiferenta inseamna sa inchida caile prin care ii poate influenta pentru bine.

15:29 Invatatorul sa nu dea pe fata, in nici un fel de imprejurari, un tratament preferential. A-l favoriza pe elevul cuceritor si atragator si a fi critic, nerabdator, cu cel care are cea mai mare nevoie de incurajare si ajutor inseamna a dovedi o conceptie total gresita in privinta lucrarii invatatorului. Prin modul in care ii trateaza pe cei gresiti si dificili este pus la incercare caracterul si se dovedeste daca invatatorul este cu adevarat apt pentru pozitia pe care o ocupa.

15:30 Mare este responsabilitatea acelora care isi asuma calauzirea unui suflet omenesc. Tatal si mama adevarata considera ca li s-a incredintat o raspundere de care nu pot fi niciodata cu totul eliberati. Viata copilului, din prima pana in ultima zi, simte puterea acelei legaturi care il leaga de inima parintelui; faptele, cuvintele, insasi privirea parintelui continua sa modeleze copilul

15:31 pentru bine sau pentru rau. Invatatorul este si el partas la aceasta responsabilitate si are nevoie sa-si dea seama neincetat de sfintenia ei si sa nu piarda din vedere scopul lucrarii sale. El nu are doar datoria de a se achita de sarcinile zilnice, de a le face pe plac sefilor lui sau de a mentine bunul nume al scolii; el trebuie sa aiba in vedere binele cel mai inalt al fiecaruia dintre elevii sai, indatoririle pe care viata le va pune asupra lor, slujirea de care este nevoie si pregatirea ceruta. Lucrarea pe care o infaptuieste zi de zi va rasfrange asupra elevilor sai, si prin ei asupra altora, o influenta care nu va inceta sa se extinda si sa se intareasca pana la sfarsitul timpului. El trebuie sa fie confruntat cu roadele lucrarii sale in acea zi mareata in care fiecare cuvant sau fapta va fi descoperita inaintea lui Dumnezeu.

15:32 Invatatorul care isi da seama de acest lucru nu va simti ca munca lui este completa cand termina rutina zilnica a examinarilor si elevii nu mai sunt, pentru un timp, sub grija lui directa. Ii va purta in inima sa pe acesti copii si tineri. Preocuparea si efortul sau constant va fi acela de a descoperi cum sa le asigure standardul cel mai nobil de perfectionare.

15:33 Cel care isi da seama de ocaziile si privilegiile lucrarii sale nu va ingadui ca vreun lucru sa stea in calea straduintei hotarate de auto-perfectionare. Nu va cruta nici un efort pentru a atinge standardul cel mai inalt de profesionalism. El se va stradui sa fie tot ceea ce doreste ca elevii sai sa devina.

15:34 Cu cat sentimentul responsabilitatii este mai adanc si cu cat efortul de autoperfectionare este mai hotarat, cu atat invatatorul va percepe mai clar si va regreta mai profund defectele care impiedica utilitatea sa. Contempland insemnatatea lucrarii sale, dificultatile si posibilitatile ei,

15:35 inima lui va striga adesea: "Cine este de-ajuns pentru aceste lucruri?".

15:36 Draga invatatorule, in timp ce te gandesti la nevoia ta de tarie si calauzire - nevoie pe care nu o poate satisface nici o sursa omeneasca - te rog, cugeta la fagaduintele Celui care este Sfetnicul minunat.

15:37 "Iata", spune El, "ti-am pus inainte o usa deschisa pe care nimeni n-o poate inchide." Apocalipsa 3,8

15:38 "Cheama-Ma, si-ti voi raspunde." "Te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfatui si voi avea privirea indreptata asupra ta." Ieremia 33,3; Psalmii 32,8

15:39 "Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului." Matei 28,20.

15:40 In scopul celei mai inalte pregatiri pentru lucrarea ta, iti supun atentiei cuvintele, viata si metodele Printului invatatorilor. Te indemn sa nu-L pierzi din vedere. In El se afla adevaratul tau ideal. Contempla-l si zaboveste asupra lui pana cand Duhul Invatatorului divin va pune stapanire pe inima si viata ta.

15:41 Privind "cu fata descoperita, ca intr-o oglinda, slava Domnului", esti schimbat "in acelasi chip al Lui." 2 Corinteni 3,18

15:42 Acesta este secretul puterii tale asupra elevilor tai. Reflecta-L pe El.

15:43 Conlucrarea

15:44 "Suntem madulare unii altora."

15:45 In formarea caracterului, nici o alta influenta nu conteaza atat de mult ca aceea a caminului. Lucrarea invatatorului ar trebui sa suplimenteze pe aceea a parintilor, dar nu are menirea de a-i lua locul. Tot ceea ce priveste bunastarea copilului ar trebui sa-si gaseasca materializarea in efortul de cooperare dintre parinti si invatatori.

15:46 Lucrarea de cooperare ar trebui sa inceapa chiar cu tatal si mama, in viata de familie. In educarea copiilor lor, ei au o responsabilitate comuna, iar faptul de a actiona impreuna ar trebui sa constituie stradania lor neintrerupta. Sa se predea lui Dumnezeu, cautand ajutor de la El pentru a se sprijini reciproc. Sa-si invete copiii sa fie credinciosi lui Dumnezeu, credinciosi principiilor si credinciosi astfel fata de ei insisi si fata de toti cei cu care au legaturi. Cu o asemenea pregatire, nu vor fi un motiv de tulburare sau neliniste cand sunt trimisi la scoala. Vor fi un sprijin pentru invatatorii lor si un exemplu si o incurajare pentru colegi.

15:47 Este putin probabil ca parintii care dau o asemenea educatie sa se numere printre aceia care sunt surprinsi, criticandu-l pe invatator. Ei simt ca atat interesul copiilor lor, cat si dreptatea cuvenita scolii cer ca, pe cat posibil, sa-l sprijine si sa-l cinsteasca pe acela cu care isi impart responsabilitatea.

15:48 Multi parinti gresesc aici. Prin critica lor pripita, nefondata, influenta invatatorului credincios, caracterizat prin jertfire de sine, este adesea aproape distrusa. Multi parinti ai caror copii au fost stricati prin satisfacerea tuturor poftelor, lasa in seama invatatorului sarcina neplacuta de a le repara neglijenta; prin calea pe care o urmeaza apoi, ei fac misiunea lui aproape lipsita de speranta. Critica si atacul asupra conducerii scolii incurajeaza spiritul de nesupunere in copii si le statorniceste obiceiurile gresite.

15:49 In cazul in care critica sau sugestiile privind lucrarea invatatorului devin necesare, acestea trebuie facute lui, in particular. Daca acest lucru se dovedeste ineficient, problema trebuie sa fie inaintata celor care raspund de conducerea scolii. Nu trebuie spus sau facut nimic pentru a slabi respectul copiilor fata de cel de care depinde intr-o masura atat de mare bunastarea lor.

15:50 I-ar fi de ajutor invatatorului, daca parintii i-ar impartasi ceea ce cunosc foarte bine despre caracterul copiilor si despre particularitatile lor fizice sau anumite neputinte. Este regretabil ca multi nu reusesc sa-si dea seama de acest lucru. Cei mai multi parinti manifesta un interes scazut, fie in ce priveste destoinicia invatatorului, fie legat de cooperarea cu el in lucrarea sa.

15:51 De vreme ce parintii cauta atat de rar sa comunice cu invatatorul, este cu atat mai important ca invatatorul sa caute sa comunice cu parintii. El ar trebui sa viziteze familiile elevilor sai si sa se informeze cu privire la influentele si mediul in care traiesc acestia. Venind personal in contact cu familiile si vietile lor, el poate intari legaturile cu elevii sai si poate descoperi cum sa se raporteze cu mai mult succes la diferitele lor temperamente si dispozitii.

15:52 Interesandu-se de educatia din camin,

15:53 invatatorul le ofera o binecuvantare dubla. Multi parinti, absorbiti de munca si griji, pierd din vedere ocaziile de a influenta in bine vietile copiilor lor. Invatatorul poate face mult pentru constientizarea acestor parinti in privinta posibilitatilor si privilegiilor pe care le au. Va gasi pe altii pentru care simtamantul responsabilitatii este o mare povara, deoarece isi doresc atat de mult sa-si vada copiii devenind barbati si femei buni si folositori. Adesea, invatatorul ii poate sprijini pe acesti parinti purtandu-le povara si, sfatuindu-se impreuna, atat invatatorul, cat si parintii vor fi incurajati si intariti.

15:54 In educarea tinerilor in camin, principiul cooperarii este de nepretuit. Din primii lor ani, copiii ar trebui calauziti in asa fel, incat sa simta ca fac parte si ei din echipa familiei. Chiar si copilasii ar trebui sa fie pregatiti sa participe la muncile de zi cu zi si sa simta ca este nevoie de ajutorul lor, si ca acesta este apreciat. Copiii mai mari ar trebui sa fie asistentii parintilor, fiind prezenti la planurile lor si preluand de la ei responsabilitati si poveri. Tatii si mamele sa-si faca timp sa-si invete copiii, sa le arate ca pun pret pe ajutorul primit de la ei, isi doresc increderea si se bucura de tovarasia lor, iar reactia copiilor nu se va lasa asteptata. Nu numai ca povara parintilor va fi usurata si copiii vor primi o instruire practica de o valoare inestimabila, dar va exista o intarire a legaturilor din camin si o adancire a insasi temeliei caracterului.

15:55 Cooperarea ar trebui sa fie spiritul care anima sala de clasa, legea existentei ei. Invatatorul care castiga cooperarea elevilor isi asigura un ajutor nepretuit in mentinerea ordinii. Multi baieti al caror neastampar duce la dezordine si nesupunere vor gasi, prin slujirea in sala de clasa, o cale de a-si consuma energia care le prisoseste. Cei mari sa-i ajute pe cei mici, cei puternici, pe cei slabi; si, pe cat este cu

15:56 putinta, fiecaruia sa i se dea de facut un lucru pentru care este foarte priceput. Aceasta va incuraja respectul de sine si dorinta de a fi de folos.

15:57 Ar fi util pentru tineri si, de asemenea, pentru parinti si educatori sa studieze lectia cooperarii asa cum este ea predata in Scripturi. Printre multele ei ilustratii, observati construirea cortului intalnirii - acea lectie a zidirii caracterului - care a unit intregul popor, pe "toti cei cu tragere de inima si bunavointa." Exodul 35,21. Cititi cum a fost reconstruit zidul Ierusalimului de catre cei reveniti din robie, in mijlocul saraciei, dificultatilor si primejdiei, marea sarcina fiind dusa la bun sfarsit cu succes pentru ca "poporul lucra cu inima." Neemia 4,6. Observati rolul jucat de ucenici in miracolul hranirii multimii. Mancarea s-a inmultit in mainile lui Hristos, insa ucenicii au luat painea si pestii si le-au dat multimii care astepta.

15:58 "Suntem madulare unii altora." Prin urmare, "dupa darul pe care l-a primit", "fiecare din voi sa slujeasca altora", "ca niste buni ispravnici ai harului felurit al lui Dumnezeu." Efeseni 4,25; 1 Petru 4,10

15:59 Cuvintele scrise despre cei ce inaltau idoli in vechime ar putea fi foarte bine adoptate - pentru un scop mai vrednic - ca moto al celor ce zidesc astazi caracterul:

15:60 "Se ajuta unul pe altul si fiecare zice fratelui sau: Fii cu inima!" Isaia 41,6

15:61 Disciplina

15:62 "Invatati-i, mustrati-i, incurajati-i, fiti indelung rabdatori."

15:63 Una din primele lectii pe care trebuie sa le invete un copil este aceea a supunerii. El poate fi invatat sa fie ascultator inainte de a fi suficient de mare pentru a gandi abstract. Obiceiul ar trebui intiparit prin eforturi perseverente, pline de blandete. Pot fi prevenite astfel intr-o mare masura conflictele de mai tarziu dintre vointa proprie si autoritate, conflicte care au un aport substantial in crearea unei instrainari si ostilitati fata de parinti si educatori si, adesea, a unei impotriviri fata de orice autoritate, omeneasca sau divina.

15:64 Obiectivul disciplinei este formarea copilului pentru autonomie. El ar trebui sa fie invatat increderea de sine si autocontrolul. De aceea, de indata ce este capabil sa priceapa, ratiunea sa ar trebui sa fie indreptata catre supunere. Ori de cate ori tratam cu el, sa o facem in asa fel incat sa aratam ca supunerea este un lucru corect si rezonabil. Ajutati-l sa vada ca fiecare lucru este guvernat de cate o lege si ca nesupunerea duce in cele din urma la dezastru si suferinta. Cand Dumnezeu spune: "Sa nu", ne atrage atentia din iubire asupra consecintelor nesupunerii, pentru a ne scuti de vatamari si pierderi.

15:65 Ajutati-l pe copil sa vada ca parintii si invatatorii sunt reprezentantii lui Dumnezeu si ca, atata vreme cat ei actioneaza in armonie cu El, legile pe care le fac acestia in familie si in scoala sunt si ale Sale. Dupa cum se asteapta de la copil sa dea ascultare parintilor si

15:66 educatorilor, si ei au datoria, la randul lor, sa asculte de Dumnezeu.

15:67 Atat parintele, cat si educatorul ar trebui sa caute sa supravegheze dezvoltarea copilului fara a o impiedica printr-un control excesiv. Cand nu le dam suficienta libertate este la fel de rau ca atunci cand ne ocupam prea putin de ei. Efortul de a "frange vointa" unui copil este o greseala ingrozitoare. Fiecare minte are o constitutie diferita; in vreme ce folosirea fortei poate asigura o supunere exterioara, rezultatul obtinut in cazul multor copii va fi acela al unei razvratiri mai ferme a inimii. Chiar daca parintele sau educatorul ar reusi sa obtina controlul pe care-l doreste, efectul nu va fi mai putin vatamator pentru copil. Disciplinarea unei fiinte omenesti care a atins anii in care poate rationa liber nu ar trebui sa se asemene cu cea folosita in cazul unui animal necuvantator. Animalul nu este invatat decat sa se supuna stapanului sau. Pentru acel dobitoc, stapanul reprezinta mintea, judecata si vointa. Aceasta metoda, folosita uneori in educarea copiilor, face din ei ceva doar cu putin diferit de niste masini automate. Mintea, vointa si constiinta se afla sub controlul altuia. Scopul lui Dumnezeu nu este ca vreo minte sa fie dominata in felul acesta. Cei care slabesc sau distrug individualitatea isi asuma o responsabilitate care nu poate avea decat efecte negative. Atata vreme cat se afla sub autoritate, copiii pot da impresia unor soldati bine instruiti; cand insa controlul inceteaza, se va descoperi ca duc lipsa de tarie si fermitate a caracterului. Pentru ca nu a fost invatat niciodata sa se conduca singur, tanarul nu discerne nici o limita in afara cerintelor impuse de parinti sau educatori. Cand autoritatea acestora nu mai actioneaza, el nu stie cum sa-si foloseasca libertatea si se deda adesea la placeri care ii vor constitui ruina.

15:68 De vreme ce supunerea vointei este mult mai dificila pentru unii elevi decat pentru altii, invatatorul ar trebui sa faca ascultarea fata de cerintele sale cat mai usoara cu putinta. Vointa ar trebui sa fie calauzita si modelata, nu ignorata sau zdrobita. Crutati-le taria vointei; vor avea nevoie de ea in batalia vietii.

15:69 Fiecare copil ar trebui sa inteleaga adevarata forta a vointei. El ar trebui sa fie calauzit sa vada cat de mare este responsabilitatea implicata in acest dar.

15:70 Vointa este puterea stapanitoare in natura omului, puterea de decizie sau de alegere. Fiecare fiinta umana inzestrata cu ratiune are puterea de a alege binele. In fiecare experienta a vietii, cuvantul lui Dumnezeu pentru noi este: "Alegeti astazi cui vreti sa slujiti." Iosua 24,15. Fiecare isi poate pune vointa de partea vointei lui Dumnezeu, poate alege sa se supuna Lui si, unindu-se astfel cu puterea divina, poate ramane pe un teren unde nimic nu-l poate forta sa faca ceea ce este rau. In fiecare tanar sau copil exista, prin ajutorul lui Dumnezeu, puterea de a-si forma un caracter integru si de a duce o viata folositoare.

15:71 Parintele sau educatorul care il invata pe copil autocontrolul printr-o asemenea instruire va fi de cel mai mare folos si va avea mereu succes. Se poate ca persoanei care priveste cu superficialitate sa nu i se para ca munca acestuia prezinta cele mai mari avantaje; se poate sa nu fie pretuita atat de mult ca munca celui care tine mintea si vointa copilului in stapanire absoluta; dupa mai multi ani insa se vor vedea rezultatele celei mai bune metode de educare.

15:72 In abordarea elevului sau, educatorul intelept va cauta sa incurajeze increderea si sa intareasca sentimentul onoarei. Copiii si tinerii au de castigat, daca li se acorda incredere. Multi, chiar si dintre cei micuti, au un simtamant puternic al onoarei, toti doresc sa fie tratati cu incredere si respect, iar acesta este un drept al lor. Ei nu ar trebui facuti sa simta ca nu pot face un pas fara a fi supravegheati. Suspiciunea demoralizeaza, producand tocmai relele pe care cauta

15:73 sa le impiedice. In loc sa stea tot timpul cu ochii pe ei, ca si cum i-ar banui de ceva rau, invatatorii care isi cunosc elevii vor descoperi lucrarile unei minti neastamparate si vor actiona prin influente ce vor contracara raul. Faceti-i pe tineri sa simta ca li se acorda incredere si veti vedea ca nu vor fi decat putini aceia care nu vor cauta sa se dovedeasca vrednici de aceasta incredere.

15:74 Urmand acelasi principiu, este mai bine sa cereti decat sa porunciti; cel caruia va adresati in felul acesta are ocazia de a dovedi ca este credincios principiilor corecte. Daca se supune, acesta va fi rezultatul alegerii lui, nu al constrangerii.

15:75 Regulile care guverneaza sala de clasa ar trebui sa reprezinte, pe cat posibil, vocea intregii scoli. Fiecare principiu implicat in ele ar trebui pus inaintea elevului in asa fel incat sa poata fi convins de justetea lui. Astfel, va simti responsabilitatea de a veghea asupra respectarii regulilor la a caror formulare a ajutat el insusi.

15:76 Regulile ar trebui sa fie putine si bine concepute; si ar trebui aplicate de indata ce au fost facute. Mintea invata sa recunoasca si sa se adapteze la tot ceea ce se dovedeste cu neputinta de schimbat; insa posibilitatea compromisului provoaca dorinta, speranta si nesiguranta, iar rezultatele sunt agitatia, iritabilitatea si nesupunerea.

15:77 Ar trebui sa se clarifice din capul locului ca modul de guvernare al lui Dumnezeu nu cunoaste nici un compromis cu raul. Neascultarea nu ar trebui tolerata nici in camin, nici in scoala. Nici un parinte sau educator, care are pe inima bunastarea celor care se afla in grija sa, nu va face compromisuri cu independenta incapatanata, care sfideaza autoritatea sau recurge la subterfugii sau la manevre de evitare a datoriei de a se supune. Nu dragoste, ci sentimentalism este numele atitudinii de a sta la tocmeala cu ceea ce este rau, de a cauta sa induplece sau sa mituiasca pentru a obtine acordul si de a accepta, in final, un inlocuitor al lucrului cerut initial.

15:78 "Cei nesocotiti glumesc cu pacatul." Proverbele 14,9. Ar trebui sa ne ferim sa tratam pacatul ca fiind un lucru neinsemnat. Ingrozitoare este puterea lui asupra aceluia care il face. "Cel rau este prins in insesi nelegiuirile lui si este apucat de legaturile pacatului lui." Proverbele 5,22. Cel mai mare rau pe care-l putem face unui tanar este acela de a-l lasa sa ramana prins in robia obiceiului rau.

15:79 Tinerii au o dragoste innascuta de libertate; ei au nevoie sa priceapa ca de aceste binecuvantari inestimabile se pot bucura numai in supunerea fata de Legea lui Dumnezeu. Aceasta Lege este garantul adevaratei libertati. Ea descopera si interzice acele lucruri care degradeaza si inrobesc si il protejeaza in acest fel pe cel ascultator de puterea raului.

15:80 Psalmistul spune: "Voi umbla in loc larg, caci caut poruncile Tale". "Invataturile Tale sunt desfatarea mea si sfatuitorii mei." Psalmii 119,45. 24

15:81 In eforturile noastre de a indrepta raul, ar trebui sa ne ferim de tendinta de a cicali sau critica. Mustrarea neincetata tulbura, dar nu reformeaza. Pentru multe minti, si adesea chiar acelea care sunt cele mai impresionabile, atmosfera de critica lipsita de compasiune zadarniceste toate eforturile depuse. Florile nu se deschid sub biciul unui vant aspru.

15:82 Un copil certat in mod frecvent pentru o greseala anume ajunge sa priveasca acea greseala ca pe o trasatura definitorie a sa, ca pe un lucru impotriva caruia este zadarnic sa lupte. Asa se ajunge la descurajare si deznadejde, adesea ascunse sub masca indiferentei sau bravadei.

15:83 Adevaratul obiectiv al mustrarii este atins numai cand cel gresit este condus sa-si vada singur greseala si se decide sa-si foloseasca vointa pentru a o indrepta. Cand se intampla aceasta, indrumati-l catre Izvorul iertarii si puterii. Cautati

15:84 sa-i pastrati intact respectul de sine si sa-i insuflati curaj si speranta.

15:85 Aceasta lucrare este cea mai frumoasa si cea mai dificila care a fost vreodata incredintata fapturilor omenesti. Ea reclama un tact de cea mai mare delicatete, o sensibilitate deosebita, o cunoastere a firii omenesti, o credinta si o rabdare de origine cereasca, dispusa de a lucra, a veghea si astepta. Este o lucrare mai importanta decat orice altceva.

15:86 Cei care doresc sa-i controleze pe altii trebuie sa se stapaneasca mai intai pe ei insisi. Purtarea patimasa cu un copil sau un tanar nu va face decat sa nasca in el resentimente. Cand un parinte sau un educator devine nerabdator si se afla in pericolul de a vorbi fara intelepciune, mai bine sa taca. Exista o putere minunata in tacere.

15:87 Educatorul trebuie sa se astepte sa intalneasca comportamente indaratnice si, de asemenea, inimi incapatanate. Confruntat cu acestea insa, el nu ar trebui sa uite niciodata ca si el a fost odata copil, ca si el a avut nevoie de disciplina; ca si acum, cu toate avantajele varstei, educatiei si experientei, greseste adesea si are nevoie de mila si rabdare. Cand le da educatie celor tineri, ar trebui sa aiba in vedere ca are de-a face cu unii care au inclinatii spre rau, asemanatoare cu ale sale. Sa ia in consideratie ca acestia au de invatat aproape totul si ca unora le este mai greu sa invete decat altora. Cu un elev slab ar trebui sa se poarte cu rabdare, fara a-i critica nestiinta, ci folosindu-se de orice prilej pentru a-l incuraja. Cu elevii sensibili, nelinistiti, el ar trebui sa se poarte cu foarte multa gingasie. Simtamantul propriilor lui nedesavarsiri ar trebui sa-l determine neincetat sa manifeste compasiune si indelunga rabdare fata de cei care se lupta cu dificultatile.

15:88 Regula Mantuitorului - "Ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel" (Luca 6,31) - ar

15:89 trebui sa fie regula tuturor celor care isi asuma raspunderea educatiei copiilor si a tinerilor. Ei sunt membrii mai putin varstnici ai familiei Domnului, mostenitori impreuna cu noi ai darului vietii. Regula lui Hristos ar trebui pazita cu sfintenie fata de cei mai lenesi, cei mai tineri, cei mai nepriceputi si chiar fata de cei mai gresiti si razvratiti.

15:90 Aceasta regula il va face pe invatator sa evite, pe cat este cu putinta, sa descopere in public vina sau greselile unui elev. El va cauta sa evite mustrarile sau pedepsele date in prezenta altora. Nu va exmatricula un student pana nu s-au depus toate eforturile pentru indreptarea lui. Cand devine evident insa ca ingaduinta nu-i este de nici un folos studentului insusi, in timp ce sfidarea pe care o afiseaza acesta sau nesocotirea autoritatii tinde sa aduca prejudicii conducerii scolii, iar influenta sa ii contamineaza pe altii, atunci exmatricularea lui se impune ca fiind necesara. Cu toate acestea, pentru multi, rusinea expulzarii publice ar duce la imbratisarea unei atitudini de indiferenta totala si la ruina. In cele mai multe cazuri, cand exmatricularea nu poate fi evitata, nu este necesar ca acest lucru sa fie facut public. Sfatuindu-se si cooperand cu parintii, invatatorul sa aranjeze retragerea cu discretie a studentului.

15:91 In aceste timpuri de primejdie deosebita pentru cei tineri, ispitele ii inconjoara din toate partile; cel mai usor este sa plutesti in deriva, si tocmai de aceea este nevoie de efortul cel mai hotarat pentru a inainta impotriva curentului. Fiecare scoala ar trebui sa fie o "cetate de scapare" pentru tineretul asaltat de ispite, un loc in care ratacirile lor sa fie abordate cu rabdare si intelepciune. Invatatorii care inteleg ce responsabilitati au vor scoate din vietile si inimile lor tot ceea ce i-ar impiedica sa lucreze cu succes cu cei incapatanati si neascultatori. Legea care va stapani vorbirea lor va fi in orice clipa dragostea si gingasia, rabdarea si stapanirea de sine. Indurarea si compasiunea

15:92 se vor ingemana cu dreptatea. Cand va fi necesar sa mustre, cuvintele lor nu vor fi exagerate, ci umile. Ei vor pune cu blandete inaintea celui gresit erorile sale si il vor ajuta sa isi revina. Fiecare invatator adevarat va simti ca, daca s-ar intampla totusi sa greseasca, ar fi mai bine sa greseasca de partea indurarii decat de partea severitatii.

15:93 Multi tineri despre care se crede ca sunt incorigibili nu au o inima atat de dura precum pare. Multi care sunt priviti ca fiind cazuri lipsite de speranta pot fi recuperati printr-o disciplina inteleapta. Ei sunt adesea aceia care cedeaza cel mai usor daca sunt tratati cu bunatate. Invatatorul sa capete increderea celui ispitit si, recunoscand si dezvoltand binele din caracterul acestuia, va putea in multe cazuri sa indrepte raul fara sa atraga atentia asupra lui.

15:94 Invatatorul divin ii suporta pe cei gresiti in toata stricaciunea lor. Dragostea Lui nu se raceste; eforturile Sale de a-i salva nu inceteaza. Sta neincetat cu bratele intinse in intampinarea celor gresiti, celor razvratiti si chiar a celor apostaziati. Inima Sa este miscata de neajutorarea copilasului supus unui tratament brutal. Strigatul suferintei omenesti nu ajunge niciodata in zadar la urechea Sa. Desi toti sunt pretiosi inaintea Lui, purtarile aspre, posace, incapatanate Ii solicita cel mai mult compasiunea si iubirea; caci El abordeaza lucrurile de la cauza la efect. Cel care este ispitit cu cea mai mare usurinta si are cea mai puternica inclinatie de a gresi constituie obiectul deosebit al grijii Sale.

15:95 Fiecare parinte si fiecare invatator ar trebui sa cultive atributele Celui care considera cauza celor napastuiti, suferinzi si ispititi ca fiind propria Sa cauza. Ar trebui sa fie un om care "poate fi ingaduitor cu cei nestiutori si rataciti, fiindca si el este cuprins de slabiciune." Evrei 5,2. Isus ne trateaza

15:96 cu mult mai bine decat meritam; si, dupa cum ne-a tratat El pe noi, tot asa urmeaza sa ne purtam si noi cu altii. Calea urmata de vreun parinte sau educator nu este deloc admisibila daca se deosebeste de cea pe care ar urma-o Mantuitorul in imprejurari similare.

15:97 A face fata disciplinei vietii

15:98 In afara de disciplina din familie si de la scoala, toti trebuie sa intalneasca disciplina severa a vietii. Cum sa o intampinam cu intelepciune reprezinta o lectie care ar trebui expusa cu claritate fiecarui copil si fiecarui tanar. Este adevarat ca Dumnezeu ne iubeste, ca lucreaza pentru fericirea noastra si ca, daca Legea Sa ar fi fost intotdeauna respectata, nu ar fi trebuit sa cunoastem vreodata suferinta; si nu este mai putin adevarat ca in aceasta lume, ca urmare a pacatului, fiecare viata este asaltata de suferinta, necazuri si poveri. Putem sa le facem copiilor si tinerilor un bine care sa dureze toata viata, invatandu-i cum sa intampine curajos aceste necazuri si poveri. In vreme ce este de datoria noastra sa le aratam compasiune, nu trebuie sa facem insa acest lucru niciodata in asa fel incat sa-i incurajam sa-si planga singuri de mila. Ei au nevoie de ceea ce stimuleaza si intareste mai degraba decat de ceea ce slabeste.

15:99 Ei ar trebui sa fie invatati ca aceasta lume nu este un loc de parada, ci un camp de bataie. Toti sunt chemati sa suporte duritatile, ca niste soldati buni. Ei trebuie sa fie puternici, sa se poarte ca niste barbati. Sa fie invatati ca adevaratul test al caracterului se gaseste in dispozitia de a purta poveri, de a ocupa un loc greu, de a face lucrarea ce trebuie infaptuita, chiar daca acest lucru nu va aduce nici o rasplata sau recunoastere pamanteasca.

15:100 Modul corect de a infrunta incercarea nu este cautand sa scapam, ci sa ne folosim de ea. Acest lucru se aplica oricarei discipline, si cea timpurie, si cea de mai tarziu. Neglijarea educatiei copilului pe cand e mic si intarirea in timp a tendintelor gresite fac mult mai dificila educarea sa de mai tarziu si, de asemenea, ca disciplinarea lui sa fie mult prea adesea un proces dureros.

15:101 Si intr-adevar este dureros pentru natura inferioara, caci i se refuza dorintele si inclinatiile firesti; durerea insa trebuie trecuta cu vederea, avand in perspectiva o bucurie mai mare.

15:102 Copilul si tanarul sa fie invatati ca fiecare greseala, fiecare defect si dificultate pe care o biruie devine o piatra pe care calca pentru a ajunge la lucruri mai bune si mai inalte. Prin astfel de experiente au dobandit succes toti aceia care au reusit, intr-adevar, sa faca viata vrednica de trait.

15:103 Oamenii mari nu s-au trezit de-odat' pe creasta,

15:104 De nimeni nu au fost acolo pusi,

15:105 Ci s-au sculat in miez de noapte sa trudeasca

15:106 In timp ce-ai lor tovarasi dormeau dusi.

15:107 Au fost mereu mai 'nalti prin ce-au pus sub picioare,

15:108 Mai sus prin ce au stapanit si-nfrant,

15:109 S-au pus si patimi, si orgolii sa doboare,

15:110 Desarte mituri si vanari de vant.

15:111 Urcam in liniste, incet si fara urme,

15:112 Prin tot ce e comun ne-avantam;

15:113 Si ne mai facem loc prin bucurii spre culme.

15:114 Noi chiar prin neplaceri inaintam.

15:115 Trebuie sa "nu ne uitam la lucrurile care se vad, ci la cele ce nu se vad, caci lucrurile care se vad sunt trecatoare, pe cand cele ce nu se vad sunt vesnice." 2 Corinteni 4,18. Noi facem un schimb prin tagaduirea dorintelor si inclinatiilor egoiste - renuntam la ceea ce este fara valoare si trecator pentru a dobandi ceea ce este pretios si etern. Acesta nu este un sacrificiu, ci un castig infinit.

15:116 "Ceva mai bun" este lozinca educatiei, legea intregii vietuiri corecte. In locul fiecarui lucru la care ne cere sa renuntam, Hristos ne ofera ceva mai bun. Deseori, tinerii indragesc obiecte, teluri si placeri care pot

15:117 sa nu para rele, dar care nu au cum sa realizeze cel mai inalt bine. Acestea abat viata de la cel mai inalt scop al Sau. Masurile arbitrare sau invinuirea directa pot sa nu reuseasca sa-i faca pe acesti tineri sa renunte la lucrurile pe care le agreeaza. Ei trebuie indrumati catre ceva mai bun decat etalarea ostentativa, ambitia sau satisfacerea placerilor proprii. Aduceti-i in contact cu adevarata frumusete, cu principii superioare si cu vieti mai nobile. Calauziti-i sa priveasca la Hristos, caci "toata fiinta lui este plina de farmec". O data ce privirea le este fixata asupra Lui, viata isi gaseste centrul de greutate. Entuziasmul, devotamentul generos si pasiunea infocata a tinerilor isi gasesc in El adevaratul obiect. Datoria devine o incantare, iar sacrificiul o placere. Cea mai inalta ambitie a vietii si cea mai mare bucurie a ei este acum aceea de a-L onora pe Hristos, de a deveni ca El, de a lucra pentru El.

15:118 "Caci dragostea lui Hristos ne strange." 2 Corinteni 5,14

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: