English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Educatie

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Educatie, 14


14:1 FORMAREA CARACTERULUI - 2

14:2 Caracterul unei persoane se judeca dupa stilul in care se imbraca. Un gust rafinat, o minte cultivata se va descoperi prin alegerea unei vestimentatii simple si adecvate. Cand este unita cu modestia comportamentului, simplitatea decenta in imbracaminte va avea un mare efect, invaluind o tanara in acea atmosfera de retinere sfanta, care va constitui pentru ea un scut ce o va feri de o mie de primejdii.

14:3 Fetele sa fie invatate ca arta de a se imbraca bine include

14:4 si calitatea de a-si face propriile haine. Aceasta este o ambitie pe care ar trebui s-o cultive fiecare tanara. Va fi un mijloc prin care va putea fi de folos si o sursa de independenta pe care nu-si poate permite sa n-o aiba.

14:5 Este un lucru drept sa iubesti frumusetea si sa o doresti; insa Dumnezeu vrea ca noi sa iubim si sa cautam mai intai cea mai inalta frumusete - aceea care este nepieritoare. Cele mai reprezentative creatii ale indemanarii omenesti nu au o frumusete care sa suporte comparatia cu acea frumusete de caracter care este "de mare pret inaintea Sa".

14:6 Tinerii si copilasii sa fie invatati sa aleaga pentru ei insisi acea haina regala faurita in razboiul de tesut al cerului, acel "in subtire, stralucitor si curat" (Apocalipsa 19,8) pe care il vor purta toti cei sfinti de pe pamant. Aceasta haina, caracterul nepatat al lui Hristos, este oferita fara plata oricarei fapturi omenesti. Dar toti aceia care vor s-o primeasca, o vor primi si purta aici.

14:7 Copiii sa fie invatati ca, pe masura ce isi deschid mintea spre ganduri curate si pline de iubire si infaptuiesc lucruri de ajutorare si dragoste, ei pun asupra lor vesmantul frumos al caracterului Sau. Aceasta haina ii va face frumosi si iubiti aici si va constitui in viitor dovada pe baza careia vor fi primiti in palatul Imparatului. Fagaduinta Sa este:

14:8 "Ei vor umbla impreuna cu Mine imbracati in alb, fiindca sunt vrednici." Apocalipsa 3,4

14:9 Sabatul

14:10 "Ele sunt un semn intre Mine si voi, ca sa stiti ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru!"

14:11 Valoarea Sabatului ca mijloc educativ este mai presus de orice apreciere. Orice ar cere Dumnezeu de la noi, ne da inapoi imbogatit si transformat de propria Sa slava. Zecimea pe care a pretins-o de la Israel a fost folosita pentru pastrarea printre oameni, in frumusetea sa slavita, a modelului Templului Sau din ceruri, dovada prezentei Sale pe pamant. Tot asa, timpul pe care-l pretinde de la noi ni-l da inapoi, purtand de data aceasta Numele si sigiliul Sau. "Acesta va fi intre Mine si voi", spune El, "un semn dupa care se va cunoaste ca Eu sunt Domnul"; "caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvantat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o". Exodul 31,13; 20,11. Sabatul este un semn al puterii creatoare si rascumparatoare; el arata catre Dumnezeu, ca izvor al vietii si cunoasterii; aduce aminte de slava de la inceput a omului si da astfel marturie despre scopul lui Dumnezeu de a recrea in noi propriul Sau chip.

14:12 Atat Sabatul, cat si familia au fost instituite in Eden, iar in planul lui Dumnezeu ele sunt in mod indisolubil legate. In aceasta zi, mai mult ca in oricare alta, ne este cu putinta sa traim viata din Eden. Planul lui Dumnezeu era ca membrii familiei sa se uneasca in munca

14:13 si studiu, in inchinare si recreere; tatal ca preot al casei lui, iar mama si tata deopotriva ca invatatori si tovarasi ai copiilor lor. Insa rezultatele pacatului, schimband conditiile de trai, au impiedicat intr-o mare masura strangerea lor laolalta. Adesea, tatal abia daca vede fetele copiilor sai in cursul saptamanii. El este aproape complet lipsit de ocazia de a a-si educa sau insoti macar copiii. Dar dragostea lui Dumnezeu a pus o limita cerintelor trudei. El Isi pune mana milostiva asupra Sabatului. In ziua Sa, El pastreaza pentru familie ocazia comuniunii cu El, cu natura, a fiecaruia cu ceilalti.

14:14 Intrucat Sabatul este memorialul puterii creatoare, el este ziua mai presus de oricare alta, in care ar trebui sa ne familiarizam cu Dumnezeu prin lucrarile Sale. In mintea copiilor, chiar notiunea de Sabat ar trebui sa fie legata de frumusetea lucrurilor naturale. Fericita este familia care poate sa se duca in Sabat la locul de inchinare, asa cum Isus si discipolii Sai mergeau la sinagoga - peste campuri, de-a lungul malurilor lacului sau prin dumbravi. Fericiti sunt tatal si mama care-si pot invata copiii Cuvantul scris al lui Dumnezeu, cu ilustratii din paginile deschise ale cartii naturii; care se pot aduna sub copacii verzi, in aerul proaspat, curat, pentru a studia Cuvantul si a inalta cantari de lauda Tatalui de sus.

14:15 Prin astfel de strangeri laolalta, parintii ii pot lega pe copii de inimile lor si astfel de Dumnezeu, prin legaturi care nu pot fi rupte niciodata.

14:16 Ca mijloc de pregatire intelectuala, ocaziile Sabatului sunt de nepretuit. Lectia de la Scoala de Sabat sa fie invatata nu printr-o privire fugara asupra lectiunii in Sabat dimineata, ci printr-un studiu atent dupa-amiaza in Sabat pentru

14:17 saptamana viitoare, revazand zilnic studiul sau aducand ilustratii noi in cursul saptamanii. In felul acesta, lectia se va fixa in memorie ca o comoara care nu poate fi niciodata cu totul pierduta.

14:18 Cand asculta predica, parintii si copiii sa noteze textul si versetele citate si, pe cat se poate, linia rationamentului, pentru a si le putea repeta unul altuia acasa. Acest lucru va rezolva foarte bine oboseala cu care copiii asculta adesea o predica si va cultiva in toti obiceiul de a fi atent si de a gandi coerent.

14:19 Meditatia asupra temelor astfel sugerate vor deschide pentru student comori la care nici nu a visat. El va dovedi in propria sa viata experienta descrisa in versetul:

14:20 "Cand am primit cuvintele Tale, le-am inghitit; cuvintele Tale au fost bucuria si veselia inimii mele." Ieremia 15,16

14:21 "Vreau sa ma gandesc adanc la oranduirile Tale". "Ele sunt mai de pret decat aurul, decat mult aur curat. ... Robul Tau primeste si el invatatura de la ele; pentru cine le pazeste, rasplata este mare." Psalmii 119,48; 19,10.11

14:22 Credinta si rugaciunea

14:23 "Credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite". "Sa credeti ca l-ati si primit, si-l veti avea."

14:24 Credinta inseamna sa nu te indoiesti de Dumnezeu - sa crezi ca ne iubeste si stie cel mai bine ce este pentru binele nostru. Astfel, ea ne conduce sa alegem calea Sa, in loc s-o alegem pe a noastra. In locul nestiintei noastre, ea accepta intelepciunea Sa; in locul slabiciunii noastre, taria Sa; in locul pacatoseniei noastre, neprihanirea Sa. Vietile noastre, noi insine suntem deja ai Lui; credinta recunoaste faptul ca-i apartinem si accepta binecuvantarea Sa. Adevarul, puritatea, integritatea de caracter au fost indicate ca secrete ale succesului vietii. Credinta ne pune in posesia acestor principii.

14:25 Fiecare impuls sau aspiratie buna reprezinta un dar de la Dumnezeu; credinta primeste de la Dumnezeu singurul fel de viata care poate produce o adevarata crestere si eficienta.

14:26 Modul de exercitare a credintei ar trebui sa fie facut foarte clar. Fiecare fagaduinta a lui Dumnezeu are conditii. Daca suntem dispusi sa implinim voia Sa, toata taria Lui este a noastra. Orice dar ar promite, se afla in promisiunea insasi. "Samanta este Cuvantul lui Dumnezeu." Luca 8,11. La fel de sigur precum stejarul se afla in ghinda, si darul lui Dumnezeu se afla in fagaduinta Sa. Daca primim fagaduinta, avem darul.

14:27 Credinta care ne face in stare sa primim darurile lui Dumnezeu este ea insasi un dar oferit fiecarei fapturi omenesti intr-o masura mai mica sau mai mare. Ea creste pe masura ce este folosita la insusirea Cuvantului lui

14:28 Dumnezeu. Pentru a ne intari credinta, trebuie sa o aducem adesea in legatura cu Cuvantul.

14:29 In studiul Bibliei, studentul ar trebui sa fie indrumat sa vada puterea Cuvantului lui Dumnezeu. La Creatiune, "El zice, si se face; porunceste, si ce porunceste ia fiinta". El "cheama lucrurile care nu sunt ca si cum ar fi." (Psalmii 33,9; Romani 4,17); caci atunci cand le cheama, ele sunt.

14:30 Cat de adesea, cei care s-au increzut in Cuvantul lui Dumnezeu, desi total neajutorati ei insisi, au facut fata puterii lumii intregi - Enoh, cu o inima curata, cu o viata sfanta, tinandu-si strans credinta in triumful neprihanirii impotriva unei generatii stricate si batjocoritoare; Noe si familia sa impotriva oamenilor din vremea lui, oameni cu cea mai mare putere fizica si intelectuala, dar complet imorali; copiii lui Israel la Marea Rosie, o multime de robi neajutorati, ingroziti, impotriva celei mai puternice armate a celei mai tari natiuni de pe glob; David, un pastoras care avea fagaduinta lui Dumnezeu ca va urca pe tron, impotriva lui Saul, monarhul ales care era hotarat sa nu dea drumul din mana puterii sale; Sadrac si tovarasii lui in foc si Nebucadnetar pe tron; Daniel printre lei, iar vrajmasii lui in locurile inalte ale imparatiei; Isus pe cruce, iar preotii si conducatorii iudei fortandu-l chiar si pe guvernatorul roman sa le implineasca voia; Pavel in lanturi, impins catre o moarte ce se cuvenea unui criminal, iar Nero ca despot al unui imperiu mondial.

14:31 Asemenea exemple nu se gasesc numai in Biblie. Ele abunda in orice raport al dezvoltarii umanitatii. Valdenzii si hughenotii, Wycliffe si Hus, Ieronim si Luther, Tyndale si Knox, Zinzendorf si Wesley, alaturi de multi, multi altii, au dat marturie despre puterea Cuvantului lui Dumnezeu impotriva puterii si politicii omenesti, care sprijina raul. Aceasta este adevarata nobilime a lumii. Aceasta este

14:32 linia sa princiara. In aceasta linie sunt chemati sa-si ocupe locurile tinerii de astazi.

14:33 De credinta este nevoie in problemele marunte ale vietii tot atat de mult ca si in cele mari. In interesele si activitatile noastre de fiecare zi, puterea lui Dumnezeu care ne sustine devine un lucru real pentru noi, printr-o incredere neabatuta.

14:34 Privita din perspectiva ei umana, viata este pentru toti o carare neincercata. O carare pe care, in ce priveste experienta noastra profunda, fiecare merge singur. Nici o alta fiinta omeneasca nu poate intra pe deplin in viata noastra interioara. Cand copilasul porneste in acea calatorie in care, mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa-si aleaga propriul drum, hotarand singur pentru vesnicie care va fi destinul vietii sale, cat de serios ar trebui sa fie efortul de a-i indrepta increderea catre Ajutorul si Calauza cea sigura!

14:35 Ca scut impotriva ispitei si inspiratie catre puritate si adevar, nici o alta influenta nu poate egala sentimentul prezentei lui Dumnezeu. "Totul este gol si descoperit inaintea ochilor Aceluia cu care avem de-a face." "Ochii Tai sunt asa de curati ca nu pot sa vada raul, si nu poti sa privesti nelegiuirea!" Evrei 4,13; Habacuc 1,13. Acest gand a fost scutul lui Iosif cand se afla in mijlocul stricaciunii din Egipt. In fata ispitelor, raspunsul sau a fost ferm: "Cum as putea sa fac eu un rau atat de mare si sa pacatuiesc impotriva lui Dumnezeu?" Geneza 39,9. Daca este cultivata, credinta va aduce un astfel de scut fiecarui suflet.

14:36 Numai simtamantul prezentei lui Dumnezeu poate alunga teama care i-ar face viata o povara copilului timid. El sa-si fixeze in memorie fagaduinta: "Ingerul Domnului tabaraste in jurul celor ce se tem de El si-i scapa din primejdie." Psalmii 34,7. Sa citeasca acea povestire minunata a lui Elisei, aflat in cetatea de pe munte, cum intre el si ostirile de vrajmasi inarmati se afla un brau puternic de ingeri ceresti. Sa citeasca despre cum i s-a aratat ingerul lui Petru care era intemnitat si condamnat la moarte; cum l-a condus in siguranta ingerul pe slujitorul lui Dumnezeu

14:37 trecand de garzile inarmate, de usile masive si de marea poarta de fier, cu toti drugii si zavoarele lor. Sa citeasca despre acea scena de pe mare, cand Pavel, obosit de munca, veghere si post indelungat, a rostit aceste marete cuvinte de incurajare si nadejde pentru soldatii si marinarii aruncati incoace si incolo de furtuna: "Acum, va sfatuiesc sa fiti cu voie buna, pentru ca nici unul din voi nu va pieri. ... Un inger al Dumnezeului al caruia sunt eu si caruia ii slujesc mi s-a aratat azi noapte si mi-a zis: 'Nu te teme, Pavele; tu trebuie sa stai inaintea Cezarului; si iata ca Dumnezeu ti-a daruit pe toti cei ce merg cu corabia impreuna cu tine'". In credinta promisiunii sale, Pavel si-a asigurat tovarasii de drum: "Nu vi se va pierde nici un par din cap". Asa s-a si intamplat. Pentru ca in corabia aceea exista un om prin care Dumnezeu putea lucra, toti cei de la bord, soldati pagani si marinari, au fost crutati. "Au ajuns toti teferi la uscat." Faptele Apostolilor 27,22-24.34.44

14:38 Aceste lucruri nu au fost scrise doar ca sa le citim si sa ne minunam, ci pentru ca aceeasi credinta care a lucrat in slujitorii din vechime ai lui Dumnezeu sa poata lucra si in noi. El va lucra astazi intr-un mod special, ca si atunci, oriunde se vor afla inimi ale credintei care sa fie canale ale puterii Sale.

14:39 Cei care nu au incredere in ei insisi, a caror lipsa de incredere in fortele proprii ii face sa evite grijile si responsabilitatile, sa fie invatati sa se increada in Dumnezeu. Astfel, multi care altminteri nu ar fi decat un nimeni in lume, poate doar o povara neajutorata, vor putea spune alaturi de apostolul Pavel: "Pot totul in Hristos, care ma intareste". Filipeni 4,13.

14:40 De asemenea, credinta are lectii pretioase pentru copilul care nu poate suferi nedreptatile.

14:41 Inclinatia de a se impotrivi raului sau de a se razbuna pentru ceea ce este rau este adesea activata de un simtamant ascutit al dreptatii si un spirit activ, plin de energie. Un asemenea copil sa fie invatat ca Dumnezeu este Garantul etern al dreptatii. El poarta de grija cu gingasie fapturilor pe care le-a iubit atat de mult, incat sa-L dea pe iubitul Sau Fiu pentru a le salva. El Se va ocupa de fiecare nelegiuit.

14:42 "Caci cel ce se atinge de voi, se atinge de lumina ochilor Lui." Zaharia 2,8.

14:43 "Incredinteaza-ti soarta in mana Domnului, increde-te in El, si El va lucra. ... Va face sa straluceasca dreptatea ta ca lumina si dreptul tau ca soarele la amiaza." Psalmii 36,5.6

14:44 "Domnul este scaparea celui asuprit, scapare la vreme de necaz. Cei ce cunosc Numele Tau se incred in Tine, caci Tu nu parasesti pe cei ce Te cauta, Doamne!" Psalmii 9,9.10

14:45 Dumnezeu ne indeamna sa aratam si noi altora compasiunea pe care o manifesta El fata noi. Cei impulsivi, cei mandri, cei razbunatori sa priveasca la Cel care este bland si smerit cu inima, dus asemenea unui miel la taiere, lipsit de gandul razbunarii, precum o oaie care nu scoate nici un sunet inaintea celor ce o tund. Sa priveasca la Acela care a fost strapuns de pacatele noastre si impovarat de intristarile noastre, si vor invata sa rabde, sa suporte indelung si sa ierte.

14:46 Prin credinta in Hristos, orice deficienta a caracterului poate fi reparata, fiecare intinare curatita, fiecare greseala corectata, fiecare lucru in care excelam dezvoltat.

14:47 "Voi aveti totul deplin in El." Coloseni 2,10

14:48 Rugaciunea si credinta sunt strans legate si trebuie sa fie studiate impreuna. In rugaciunea credintei exista stiinta divina; o stiinta pe care trebuie s-o inteleaga orice om care vrea sa faca din viata sa un succes. Hristos spune:

14:49 "De aceea va spun ca orice lucru veti cere, cand va rugati, sa credeti ca l-ati si primit si-l veti avea." Marcu 11,24. El face clar faptul ca ceea ce cerem trebuie sa fie conform vointei lui Dumnezeu; trebuie sa cerem lucrurile pe care ni le-a fagaduit, si orice primim trebuie sa fie folosit pentru a implini voia Sa. Nu trebuie sa ne indoim de fagaduinta atunci cand sunt implinite conditiile.

14:50 Putem cere iertarea pacatului, Duhul Sfant, un temperament crestin, intelepciune si tarie pentru a face lucrarea Sa, orice dar pe care l-a fagaduit; urmeaza apoi sa credem ca vom primi ceea ce am cerut si sa-I multumim lui Dumnezeu pentru primirea acelui lucru.

14:51 Nu avem nevoie sa cautam vreo dovada exterioara a binecuvantarii. Darul se afla in fagaduinta si putem merge la lucrarea noastra asigurati ca Dumnezeu poate implini ceea ce a promis si ca darul, care se afla deja in posesia noastra, il vom primi cand vom avea cel mai mult nevoie de el.

14:52 A trai in acest fel dupa Cuvantul lui Dumnezeu inseamna sa-I predam Lui toata viata noastra. Vom simti un continuu sentiment de nevoie si dependenta, o atractie a inimii catre Dumnezeu. Rugaciunea este o necesitate; caci ea este viata sufletului. Rugaciunea familiala, rugaciunea publica, amandoua isi au locul lor; insa comuniunea in taina cu Dumnezeu este cea care sustine viata sufletului.

14:53 Pe munte cu Dumnezeu a vazut Moise modelul acelei constructii minunate, care urma sa fie locul slavei Sale. Pe munte cu Dumnezeu - intr-un loc secret, de comuniune - urmeaza sa contemplam idealul Sau glorios pentru neamul omenesc. Vom ajunge in stare sa ne ducem la bun sfarsit zidirea caracterului, astfel incat sa se poata implini pentru noi fagaduinta: "Eu voi locui si voi umbla in mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor, si ei vor fi poporul Meu". 2 Corinteni 6,16

14:54 In orele de rugaciune solitara, Isus a primit in timpul vietii Sale pamantesti intelepciune si putere. Tinerii sa urmeze exemplul Sau si sa gaseasca dimineata si la apus un timp linistit pentru comuniune cu Tatal lor din ceruri. Iar in cursul intregii zile sa-si inalte inimile catre Dumnezeu. La fiecare pas pe care-l facem pe calea noastra, El spune: "Caci Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau, care te iau de mana dreapta si-ti zic: Nu te teme de nimic, Eu iti vin in ajutor!" Isaia 41,13. Daca ar putea invata copiii nostri aceste lectii in zorii anilor lor, ce prospetime si putere, ce bucurie si gingasie ar fi aduse in vietile lor!

14:55 Acestea sunt lectii pe care nu le poate preda decat cel care le-a invatat el insusi. Invatatura Scripturii nu are un efect mai mare asupra tinerilor tocmai pentru ca atat de multi parinti si invatatori marturisesc credinta in Cuvantul lui Dumnezeu in vreme ce vietile lor ii tagaduiesc puterea. Cand si cand, tinerii sunt adusi in situatii in care simt puterea Cuvantului. Ei vad cat de pretioasa este dragostea lui Hristos. Vad frumusetea caracterului Sau, posibilitatile unei vieti in slujba Sa. Ei vad in schimb viata celor care marturisesc ca au respect pentru preceptele lui Dumnezeu. Despre cat de multi sunt adevarate cuvintele rostite catre prorocul Ezechiel:

14:56 "Fiul omului! Copiii poporului tau vorbesc de tine pe langa ziduri si pe la usile caselor si zic unul altuia, fiecare fratelui sau: 'Veniti dar si ascultati care este cuvantul iesit de la Domnul!' Si vin cu gramada la tine, stau inaintea ta ca popor al Meu, asculta cuvintele tale, dar nu le implinesc, caci cu gura vorbesc dulce de tot, dar cu inima umbla tot dupa poftele lor. Iata ca tu esti pentru

14:57 ei ca un cantaret placut, cu un glas frumos si iscusit la cantare pe coarde. Ei iti asculta cuvintele, dar nu le implinesc deloc." Ezechiel 33,30-32

14:58 Una este sa tratam Biblia ca fiind o carte de invataturi morale, pe care sa le ascultam atata vreme cat se potrivesc cu spiritul timpurilor pe care le traim si cu pozitia pe care o avem in lume, si cu totul altceva e sa o privim ca fiind exact ceea ce este de fapt - Cuvantul Dumnezeului celui viu, Cuvantul care este viata noastra, Cuvantul care trebuie sa ne modeleze actiunile, vorbele si gandurile. A aborda Cuvantul lui Dumnezeu ca fiind orice mai putin de atat inseamna a-l respinge. Si aceasta respingere din partea celor ce marturisesc credinta in el este cauza principala a scepticismului si a necredintei tinerilor.

14:59 O agitatie cum n-a mai fost vazuta vreodata pana acum pune stapanire pe lume. In distractii, castigul de bani, intrecerea pentru putere, in chiar lupta pentru existenta exista o forta teribila, care absoarbe si trupul, si mintea, si sufletul. In mijlocul acestei goane innebunitoare, Dumnezeu vorbeste. "Opriti-va, si sa stiti ca Eu sunt Dumnezeu." Psalmii 46,10

14:60 Multi, chiar in clipele lor de inchinare, nu reusesc sa primeasca binecuvantarea unei adevarate comuniuni cu Dumnezeu. Sunt intr-o graba prea mare. Cu pasi grabiti, incearca sa intre in cercul prezentei iubitoare a lui Hristos, zabovind poate o clipa in atmosfera sacra, neasteptand insa sa primeasca sfat. Nu pot ramane cu Invatatorul divin din lipsa de timp. Cu poverile lor, se intorc la munca.

14:61 Acesti oameni muncitori nu vor putea dobandi niciodata cel mai inalt succes pana nu invata care este secretul puterii. Trebuie sa-si faca timp pentru a gandi, a se ruga, a astepta ca Dumnezeu

14:62 sa le reinnoiasca puterea fizica, mintala si spirituala. Ei au nevoie de influenta inaltatoare a Duhului Sau. Primind acestea, ei vor fi inviorati printr-o viata innoita. Constitutia ostenita si creierul obosit vor fi improspatate si inima impovarata va fi usurata.

14:63 Nevoia noastra nu este aceea de a ne opri o clipa in prezenta Sa, ci de avea un contact personal cu Hristos, de a ne aseza si a fi in tovarasia Sa. Mare fericire se va revarsa peste copiii din casele noastre si peste studentii din scolile noastre cand parintii si profesorii vor invata in propriile lor vieti experienta pretioasa, zugravita in aceste cuvinte din Cantarea Cantarilor:

14:64 "Ca un mar intre copacii padurii, asa este prea iubitul meu intre tineri. Cu asa drag stau la umbra lui, si rodul lui este dulce pentru cerul gurii mele. El m-a dus in casa de ospat, si dragostea era steagul fluturat peste mine." Cantarea Cantarilor 2,3.4

14:65 Lucrarea vietii

14:66 "Dar fac un singur lucru."

14:67 In orice ramura, succesul cere un scop hotarat. Cel care vrea sa atinga un adevarat succes in viata trebuie sa pastreze in fata sa, in mod constant, telul vrednic de straduinta sa. Un astfel de tel este pus inaintea tinerilor de astazi. Telul dat de cer, de a duce Evanghelia lumii in aceasta generatie, este cel mai nobil care poate face apel la vreo faptura omeneasca. El deschide un camp de lucru pentru orice om a carui inima a fost atinsa de Hristos.

14:68 Scopul pe care-l are in vedere Dumnezeu pentru copiii care cresc langa focul nostru din camin este mai larg, mai adanc si mai inalt decat a perceput vederea noastra limitata. Din paturile cele mai umile, in vremurile din trecut, cei pe care El i-a vazut credinciosi au fost chemati sa marturiseasca pentru El in locurile cele mai inalte ale lumii. Si multi dintre tinerii de astazi, crescand asemenea lui Daniel in caminul sau din Iudeea, studiind Cuvantul lui Dumnezeu si lucrarile Sale si deprinzand lectiile slujirii pline de credinciosie, se vor mai ridica inca in adunarile legislative, in salile de judecata sau in curtile regale ca martori ai Imparatului imparatilor. Multimi de oameni vor fi chemati la o lucrare mai larga. Intreaga lume se deschide pentru Evanghelie. Etiopia isi intinde mainile catre Dumnezeu. Din Japonia, India si China, din teritoriile inca intunecate ale propriului nostru continent, din fiecare zona a acestei lumi a noastre razbate strigatul inimilor lovite de pacat, cu dorinta de a-L cunoaste

14:69 pe Dumnezeul iubirii. Milioane si milioane de oameni nici macar nu au auzit de Dumnezeu sau de dragostea Sa, descoperita in Hristos. Este dreptul lor sa primeasca aceasta cunoastere. Sunt in aceeasi masura ca si noi pretendenti la indurarea Mantuitorului. Si noua ne revine datoria de a raspunde acelui strigat, noua, care am primit cunoasterea, copiilor nostri carora le-o putem impartasi. Fiecarei familii si fiecarei scoli, fiecarui parinte, invatator si copil asupra caruia a stralucit lumina Evangheliei i se pune in aceasta criza intrebarea ce i-a fost adresata Esterei, regina, in acele momente de criza grava din istoria lui Israel: "Si cine stie daca nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la imparatie?" Estera 4,14

14:70 Cei ce se gandesc la rezultatul grabirii sau impiedicarii raspandirii Evangheliei o fac raportand-o la ei insisi si la lume. Putini se gandesc la legatura pe care o are acest lucru cu Dumnezeu. Putini stau sa cugete asupra suferintei pe care a provocat-o Creatorului nostru pacatul. Tot cerul a suferit in agonia lui Hristos; insa acea suferinta nu a inceput si nici nu s-a sfarsit o data cu manifestarea Sa in trup de om. Crucea este o descoperire pentru simturile noastre tocite a suferintei pe care pacatul, chiar de la nasterea lui, a adus-o in inima lui Dumnezeu. Orice indepartare de la ceea ce este drept, fiecare fapta de cruzime, fiecare esec al omului de a atinge idealul Sau Ii provoaca durere. Cand au venit asupra lui Israel calamitatile care erau rezultatul clar al despartirii lor de Dumnezeu - subjugarea lor de catre dusmani, actele de cruzime si moartea - s-a spus ca "El S-a indurat de suferintele lui Israel." "In toate necazurile lor n-au fost fara ajutorĀ  ... si necurmat i-a sprijinit si i-a purtat in zilele din vechime." Judecatori 10,16; Isaia 63,9

14:71 Duhul Sau "mijloceste pentru noi cu suspine negraite". Pentru ca "toata firea suspina si sufera durerile nasterii" (Romani 8,26.22), inima Tatalui ceresc se frange din compasiune.

14:72 Lumea noastra este o imensa leprozerie, scena unei mizerii asupra careia nu indraznim sa zabovim nici macar cu gandul. Daca am vedea-o asa cum este, povara ne-ar fi ingrozitoare. Cu toate acestea, Dumnezeu simte totul. Pentru a distruge pacatul si rezultatele lui, El L-a dat pe Preaiubitul Sau si a facut cu putinta sa stea in puterea noastra, prin cooperarea cu El, sa punem capat acestei scene a nenorocirii. "Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi propovaduita in toata lumea, ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfarsitul." Matei 24,14

14:73 "Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura" (Marcu 16,15), aceasta este porunca lui Hristos data urmasilor Sai. Desigur, ca nu toti vor fi chemati sa fie pastori sau misionari, in sensul obisnuit al termenului; insa toti pot fi lucratori impreuna cu El, in a da "vestea cea buna" semenilor lor. Porunca este data tuturor, mici sau mari, invatati sau nestiutori, tineri sau varstnici.

14:74 Avand inaintea noastra aceasta porunca, putem noi sa ne educam fiii si fiicele pentru o viata de conventionalism "respectabil", o viata careia ii spunem crestina, dar careia ii lipseste jertfirea de sine, o viata pentru care verdictul venit de la Acela care este adevar trebuie sa fie "nu te cunosc"?

14:75 Mii de oameni fac acest lucru. Ei se gandesc sa asigure pentru copiii lor binefacerile Evangheliei, in timp ce ii tagaduiesc spiritul. Dar aceasta nu trebuie sa se intample. Cei care resping privilegiul tovarasiei cu Hristos in lucrare resping singura pregatire care ii face vrednici sa aiba partasie cu El la slava Sa. Ei resping pregatirea care ofera putere si noblete de caracter in aceasta viata. Multi tati si mame, lipsindu-i pe copiii lor de crucea lui Hristos, au invatat prea tarziu ca ii dadeau in felul acesta in mainile vrajmasului lui Dumnezeu si al omului. Ei le-au pecetluit ruina, nu numai pentru viata viitoare, ci si pentru cea de acum.

14:76 Ispitele i-au biruit. Au crescut ca un blestem pentru lume, ca durere si rusine pentru cei ce le-au dat viata.

14:77 Chiar in straduinta de a se pregati pentru lucrarea lui Dumnezeu, multi sunt indepartati prin metode gresite de educatie. Viata este privita de mai toata lumea ca fiind compusa din perioade distincte, perioada de invatare si perioada de aplicare a lucrurilor invatate - de pregatire si de realizare. In pregatirea pentru o viata de slujire, tinerii sunt trimisi la scoala pentru a dobandi cunostinte prin studierea cartilor. Despartiti de responsabilitatile vietii de zi cu zi, ei sunt absorbiti de studiu si pierd adesea din vedere care este scopul acestuia. Zelul consacrarii lor timpurii se stinge si mult prea multi sunt cuprinsi de o ambitie personala, egoista. La absolvire, mii descopera ca nu au nici un contact cu viata. S-au ocupat atat de mult timp cu abstractul si teoreticul, incat in clipa in care intreaga faptura trebuie mobilizata pentru a face fata examenelor severe ale vietii reale, ei sunt nepregatiti. In locul acelei nobile lucrari pe care si-o propusesera, energia lor se scurge doar intr-o lupta pentru supravietuire. Dupa dezamagiri repetate, disperati chiar si in incercarea de a-si castiga in mod cinstit traiul, multi aluneca pe panta practicilor indoielnice sau ilegale. Lumea este jefuita de slujirea de care ar fi putut sa se bucure; iar Dumnezeu este jefuit de sufletele pe care Si-a dorit cu pasiune sa le inalte, sa le innobileze si sa le onoreze ca reprezentanti ai Sai.

14:78 Multi parinti gresesc facand discriminare intre copiii lor in ce priveste educatia. Fac aproape orice sacrificiu pentru a-i asigura cele mai mari avantaje unuia care este stralucit si capabil. Dar ei nu cred ca aceste avantaje sunt necesare pentru cei ce sunt mai putin promitatori. Ei considera ca acestora din urma nu le este necesara decat putina educatie pentru a-si putea implini indatoririle obisnuite ale vietii.

14:79 Dar cine este in stare sa selecteze dintr-o familie pe acei copii

14:80 carora le vor reveni cele mai importante responsabilitati? De cate ori s-a dovedit judecata omeneasca gresita in aceasta privinta! Amintiti-va experienta lui Samuel, cand a fost trimis sa-l unga ca imparat peste Israel pe unul din fiii lui Isai. Prin fata lui au trecut sapte tineri cu o infatisare nobila. Privindu-l pe primul, cu trasaturi atragatoare, bine dezvoltat la trup si cu o tinuta princiara, profetul a exclamat: "Negresit, unsul Domnului este aici inaintea Lui". Dar Dumnezeu a spus: "Nu te uita la infatisarea si inaltimea staturii lui, caci l-am lepadat. Domnul nu Se uita la ce se uita omul; omul se uita la ceea ce izbeste ochii, dar Domnul Se uita la inima". Astfel, pentru toti cei sapte, marturia a fost: "Domnul n-a ales pe nici unul din ei." 1 Samuel 16,6.7.10. Iar profetului nu i s-a permis sa-si duca la bun sfarsit misiunea pana cand David nu a fost chemat de la turma.

14:81 Fratii mai mari, dintre care ar fi ales Samuel, nu aveau calitatile pe care Dumnezeu le-a vazut ca fiind esentiale la un conducator al poporului Sau. Mandri, independenti, increzatori doar in ei insisi, au fost lepadati in favoarea celui pe care-l priveau fara pretuire, unul care isi pastrase simplitatea si sinceritatea tineretii si care, atata vreme cat avea sa fie marunt in propriii lui ochi, putea fi pregatit de Dumnezeu pentru responsabilitatile imparatiei. Asa este si astazi cand, in multi copii pe care parintii lor i-ar trece cu vederea, Dumnezeu vede valori cu mult deasupra celor date pe fata de altii, despre care se crede ca sunt foarte promitatori.

14:82 Iar in ceea ce priveste posibilitatile oferite de viata, cine este capabil sa decida care este mare si care este marunta? Cati lucratori aflati in locurile umile ale vietii, punand pe picioare agenti pentru binecuvantarea lumii, nu au atins rezultate pe care le-ar invidia si imparatii?

14:83 Prin urmare, fiecare copil trebuie sa primeasca o educatie in vederea

14:84 celei mai inalte slujiri. "Dimineata, seamana-ti samanta, si pana seara nu lasa mana sa ti se odihneasca, fiindca nu stii ce va izbuti, aceasta sau aceea, sau daca amandoua sunt deopotriva de bune." Eclesiastul 11,6

14:85 Locul specific, care ne-a fost hotarat in viata, este determinat de calitatile noastre. Nu toti ajung la acelasi nivel de dezvoltare, nu toti fac aceeasi lucrare cu tot atata eficienta. Dumnezeu nu Se asteapta ca isopul sa atinga dimensiunile cedrului sau ca maslinul sa se inalte tot atat de sus ca palmierul cel maiestuos. Insa fiecare ar trebui sa tinteasca tot atat de sus pe cat o face cu putinta pentru el uniunea dintre uman si puterea divina.

14:86 Multi nu devin ceea ce ar putea deveni, pentru ca nu descatuseaza puterea care este in ei. Nu se prind de taria divina asa cum ar putea s-o faca. Multi se abat de la linia in care ar putea obtine un succes deplin. Cautand o onoare mai mare sau o sarcina mai placuta, ei incearca ceva pentru care nu sunt pregatiti. Multi oameni, ale caror talente sunt menite unei alte chemari, se ambitioneaza sa imbratiseze o profesiune; iar persoana care ar fi avut succes ca fermier, mestesugar sau infirmiera ocupa in mod nepotrivit functia de pastor, avocat sau medic. Si iarasi, sunt altii care ar fi putut ocupa o pozitie de raspundere, dar care, din lipsa energiei, daruirii sau perseverentei, se multumesc cu un loc mai usor.

14:87 Trebuie sa urmam mai indeaproape planul de viata facut de Dumnezeu. Sa facem tot ce putem mai bine in lucrarea care ne este cea mai la indemana, sa incredintam lui Dumnezeu caile noastre si sa fim atenti la indicatiile providentei Sale - acestea sunt regulile care ne permit o calauzire sigura in alegerea unei ocupatii.

14:88 Cel care a venit din ceruri pentru a fi exemplul nostru a petrecut aproape treizeci de ani in munca obisnuita, fizica. In acest timp insa, El studia Cuvantul si lucrarile lui Dumnezeu si ii ajuta si invata pe toti cei aflati in sfera Sa de influenta. Cand a inceput lucrarea Sa publica

14:89 de slujire, a umblat sa-i vindece pe cei bolnavi, sa-i mangaie pe cei intristati si sa predice celor saraci Evanghelia. Aceasta este lucrarea tuturor urmasilor Sai.

14:90 "Cel mai mare dintre voi", a spus Domnul, "sa fie ca cel mai mic; si cel ce carmuieste, ca cel ce slujeste. ... Si Eu ... sunt in mijlocul vostru, ca Cel ce slujeste la masa." Luca 22,26.27

14:91 Dragostea si loialitatea fata de Hristos sunt resortul intregii slujiri adevarate. In inima atinsa de iubirea Sa se naste o dorinta de a lucra pentru El. Aceasta dorinta sa fie incurajata si calauzita in mod corect. Fie ca suntem in camin, printre vecini sau la scoala, prezenta celor saraci, a celor loviti, nestiutori sau nenorociti nu ar trebui privita ca un ghinion, ci ca o ocazie pretioasa pentru slujire.

14:92 In aceasta lucrare, ca in oricare alta, se castiga indemanare chiar in timpul desfasurarii ei. Eficienta este asigurata achitandu-ne de indatoririle obisnuite ale vietii si slujindu-i pe nevoiasi si pe suferinzi. Fara aceasta, eforturile sustinute, pornite din intentii bune sunt adesea inutile si chiar vatamatoare. In apa invata oamenii sa inoate, nu pe uscat.

14:93 O alta obligatie, prea adesea trecuta usor cu vederea - o obligatie care trebuie sa fie prezentata fara echivoc inaintea tinerilor care au fost constientizati in ce priveste cerintele pe care le are Hristos - este aceea fata de legatura cu biserica.

14:94 Legatura dintre Hristos si biserica Sa este foarte stransa si sfanta - El fiind Mirele, iar biserica, mireasa; El, Capul, iar biserica, trupul. Legatura cu Hristos, prin urmare, presupune legatura cu biserica Sa.

14:95 Biserica este organizata pentru slujire; iar intr-o viata in care Ii slujim lui Hristos, legatura cu biserica este unul din

14:96 primii pasi. Loialitatea fata de Hristos pretinde implinirea cu credinciosie a indatoririlor din biserica. Aceasta este o parte importanta din pregatirea unei persoane; iar intr-o biserica inspirata de viata Stapanului, ea va determina in mod direct efortul pentru lumea din afara.

14:97 Exista multe ramuri in care tinerii pot gasi ocazii de a lucra cu folos. Sa se organizeze in grupuri de slujire crestina, iar cooperarea se va dovedi un ajutor si o incurajare. Aratandu-si interesul fata de lucrarea celor tineri, parintii si invatatorii vor avea ocazia sa le ofere avantajul experientei lor mai mari si pot ajuta ca eforturile acestora sa fie eficiente pentru facerea de bine.

14:98 Cunoasterea este ceea ce trezeste compasiunea, iar compasiunea este resortul slujirii eficiente. Pentru a trezi compasiunea in tineri si copii si spiritul de sacrificiu pentru milioanele de oameni care sufera "in tinuturile care sunt dincolo", ei trebuie sa se familiarizeze cu aceste tari si cu popoarele lor. In aceasta directie se pot face multe in scolile noastre. In loc sa se insiste asupra faptelor de vitejie ale Alexandrilor si Napoleonilor din istorie, elevii sa studieze vietile unor oameni ca apostolul Pavel si Martin Luther, Moffat, Livingstone, Carey si istoria actuala a desfasurarii de zi cu zi a eforturilor misionare. In loc sa li se impovareze memoriile cu o groaza de nume si teorii care nu au nici un folos pentru viata lor si cu care, o data ce au iesit din sala de clasa, rareori isi mai bat capul, sa studieze toate tarile in lumina efortului misionar si sa cunoasca popoarele si nevoile lor.

14:99 In aceasta lucrare finala de raspandire a Evangheliei trebuie acoperit un camp enorm; si, mai mult ca oricand pana acum, lucrarea trebuie sa recruteze ajutoare din randurile oamenilor simpli. Atat

14:100 tinerii, cat si cei mai in varsta vor fi chemati de la camp, din vie si din atelier si trimisi de catre Stapan sa dea solia Sa. Multi dintre acestia nu au prea avut ocazia de a-si face o educatie; dar Hristos vede in ei calitatile care ii va face capabili sa-I implineasca scopul. Daca isi pun inima in lucrare si nu inceteaza sa invete, El ii va face destoinici sa lucreze pentru El.

14:101 Acela care cunoaste cotele mizeriei si disperarii lumii stie in ce fel poate aduce usurare. Vede la orice pas suflete aflate in intuneric, aplecate sub povara pacatului, tristetii si durerii. Dar El vede si posibilitatile pe care le au; vede ce inaltimi pot atinge aceste suflete. Desi fiintele omenesti si-au batut joc de binecuvantarile lor, si-au irosit talentele si si-au pierdut demnitatea unei barbatii pline de evlavie, Creatorul urmeaza sa fie slavit prin rascumpararea lor.

14:102 Hristos pune povara lucrarii pentru acesti nevoiasi aflati in tinuturile aspre ale pamantului asupra celor care sunt alaturi cu inima de cei nestiutori si de cei care s-au abatut de pe cale. El va fi prezent pentru aceia ale caror inimi simt mila, macar ca mainile lor pot fi aspre si neindemanatice. El va lucra prin aceia care pot vedea mila in nenorocire si castig in pierdere. Cand Lumina lumii trece pe langa noi, vom vedea ca greutatile sunt de fapt un privilegiu, ca exista ordine in incurcaturi, succes in esecul aparent. Calamitatile vor fi vazute ca binecuvantari deghizate; nenorocirile, ca acte de indurare. Lucratori veniti din randurile oamenilor simpli, impartasind durerile semenilor lor asa cum Stapanul lor a impartasit durerile intregului neam omenesc, Il vor vedea prin credinta lucrand cu ei.

14:103 "Ziua cea mare a Domnului este aproape, este aproape si vine in graba mare!" Tefania 1,14. Si avem o lume intreaga de avertizat.

14:104 Cu pregatirea pe care o pot astfel dobandi, mii

14:105 si mii de tineri si cei varstnici ar trebui sa se daruiasca acestei lucrari. Deja multe inimi raspund chemarii Marelui Lucrator, iar numarul lor va creste. Fiecare educator crestin sa ofere simpatie si cooperare unor asemenea lucratori. Sa-i incurajeze si sa-i sprijine pe tinerii pe care-i are in grija pentru ca acestia sa primeasca pregatirea prin care sa poata intra in randurile celorlalti lucratori.

14:106 Nu exista nici o ramura a lucrarii in care tinerilor sa le fie cu putinta sa primeasca binecuvantari mai mari. Toti cei care se angajeaza in slujire sunt mainile care Il ajuta pe Dumnezeu. Ei sunt impreuna lucratori cu ingerii; sau, mai degraba, ei sunt agentii umani prin care isi indeplinesc ingerii misiunea. Ingerii vorbesc prin glasurile lor si lucreaza prin mainile lor. Iar lucratorii umani, cooperand cu agentii ceresti, se bucura de avantajul educatiei si experientei acestora. Ca mijloc de educatie, ce "curs universitar" poate egala acest lucru?

14:107 Cu o asemenea armata de lucratori, care ar putea fi formata din tinerii nostri, pregatiti cum se cuvine, cat de curand ar putea fi dusa intregii lumi solia despre un Mantuitor rastignit, inviat si care va reveni in curand! Cat de curand ar putea veni sfarsitul - sfarsitul suferintei, al durerilor si pacatului! Cat de curand ar putea primi copiii nostri, in locul unei proprietati aici - stricate de pacat si durere, - mostenirea lor, unde "cei neprihaniti vor stapani tara si vor locui in ea pe vecie". Unde "nici un locuitor nu zice: Sunt bolnav!" Si "nu se va mai auzi in el de acum nici glasul plansetelor, nici glasul tipetelor." Psalmii 37,29; Isaia 33,24; 65,19

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: