English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Educatie

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Educatie, 12


12:1 DEZVOLTAREA FIZICA

12:2 "Prea iubitule, doresc ca toate lucrurile tale sa-ti mearga bine si sanatatea ta sa sporeasca tot asa cum sporeste sufletul tau."

12:3 Studiul fiziologiei

12:4 "Te laud ca sunt o faptura asa de minunata."

12:5 De vreme ce mintea si sufletul se exprima prin intermediul trupului, atat vigoarea mintala, cat si cea spirituala depind intr-o mare masura de activitate si taria fizica; tot ceea ce promoveaza sanatatea fizica, promoveaza dezvoltarea unei minti puternice si a unui caracter bine echilibrat. In lipsa sanatatii, nimeni nu poate intelege tot atat de clar si nici nu-si poate implini tot atat de bine indatoririle pe care le are fata de sine, fata de semenii lui si fata de Creatorul sau. Ca urmare, sanatatea ar trebui pazita cu tot atat de multa credinciosie ca si caracterul. La temelia intregului efort educational ar trebui sa se afle cunoasterea fiziologiei si a igienei.

12:6 Desi lucrurile care tin de fiziologie sunt in general intelese, exista o indiferenta alarmanta in privinta principiilor sanatatii. Chiar si dintre cei care cunosc aceste principii nu sunt decat putini care le pun in practica. Inclinatia sau pornirile sunt urmate orbeste, ca si cum viata ar fi controlata doar de intamplare, si nu de legi clare si imuabile.

12:7 Tinerii, in prospetimea si vigoarea vietii, nu-si dau decat vag seama de valoarea energiei lor deosebite. Cu cata lipsa de intelepciune o risipesc, cu cata usuratate o trateaza - o comoara mai pretioasa decat aurul, mai importanta pentru cresterea personala decat multa invatatura, decat rangul sau bogatiile! Cati oameni, jertfindu-si sanatatea in lupta pentru bogatii sau putere, aproape ca si-au

12:8 atins obiectul mult dorit, dar aceasta numai pentru a cadea neajutorati, in timp ce altii, care au o rezistenta fizica superioara, au pus mana pe premiul mult ravnit! Din pricina unor stari bolnavicioase, ca rezultat al neglijarii legilor sanatatii, cat de multi au ajuns la practici pacatoase, sacrificand astfel orice nadejde pentru aceasta lume si pentru cea viitoare!

12:9 In studiul fiziologiei, elevii ar trebui sa fie calauziti sa vada valoarea energiei fizice si cum poate fi aceasta pastrata si dezvoltata in asa fel, incat sa contribuie in cel mai inalt grad la succesul in marea lupta a vietii.

12:10 Prin lectii simple si usoare, copiii ar trebui sa fie invatati de timpuriu notiunile elementare de fiziologie si igiena. Lucrarea ar trebui inceputa de catre mama in camin si dusa mai departe cu credinciosie in scoala. Pe masura ce elevii cresc ca varsta, instructiunile privitoare la aceasta ramura ar trebui sa fie continuate pana cand acestia sunt pregatiti sa aiba grija de casa in care traiesc. Ar trebui sa inteleaga importanta faptului de a se pazi de boala prin pastrarea puterii fiecarui organ si sa fie, de asemenea, invatati cum sa faca fata bolilor si accidentelor comune. Fiecare scoala ar trebui sa ofere invatatura despre fiziologie si despre igiena si, pe cat este posibil, sa fie utilata cu materiale prin care sa se ilustreze structura, functionarea si modul de ingrijire a corpului.

12:11 Exista lucruri care nu sunt incluse in studiul fiziologiei, dar care ar trebui luate in consideratie - lucruri care au pentru student o valoare cu mult mai mare decat multele detalii tehnice, care se predau in mod obisnuit in cadrul acestui subiect. Ca principiu fundamental al educatiei in aceste ramuri, tinerii ar trebui invatati ca legile firii sunt legile lui Dumnezeu - in aceeasi masura divine ca si preceptele Decalogului. Dumnezeu a scris legile care guverneaza organismul nostru pe fiecare nerv, muschi si fibra a corpului.

12:12 Fiecare violare din neglijenta sau cu buna stiinta a acestor legi este un pacat impotriva Creatorului nostru.

12:13 Si atunci, cat de necesar este sa se ofere cunostinte temeinice, legate de aceste legi! Principiilor de igiena, asa cum se aplica ele in cazul alimentatiei, miscarii fizice, ingrijirii copiilor, tratamentului celor bolnavi si pentru multe lucruri asemanatoare, ar trebui sa li se acorde mult mai multa atentie decat primesc ele de obicei.

12:14 Ar trebui subliniata atat influenta mintii asupra trupului, cat si cea a trupului asupra mintii. Curentul electric al creierului, pus in miscare de activitatea mintala, vitalizeaza intregul organism si reprezinta in felul acesta un ajutor nepretuit pentru rezistenta in fata bolilor. Acest lucru ar trebui clarificat. Ar trebui, de asemenea, aratate puterea vointei si importanta stapanirii de sine in pastrarea si in restabilirea sanatatii, efectul deprimant si chiar distrugator al maniei, nemultumirii, egoismului sau necuratiei si, pe de alta parte, minunata putere datatoare de viata, care se gaseste in voiosie, altruism si recunostinta.

12:15 Exista in Scriptura un adevar fiziologic de care trebuie sa tinem seama: "O inima vesela este un bun leac." Proverbele 17,22

12:16 "Fiule, nu uita invataturile mele si pastreaza in inima ta sfaturile mele", spune Dumnezeu; "caci ele iti vor lungi zilele si anii si-ti vor aduce multa pace". "Caci ele sunt viata pentru cei ce le gasesc si sanatate pentru tot trupul lor". "Cuvintele prietenoase," nu sunt doar "dulci pentru suflet", ci si "sanatoase pentru oase." Proverbele 3,1.2; 4,22; 16,24

12:17 Tinerii au nevoie sa inteleaga adevarul profund care intareste declaratia Bibliei, ca la Dumnezeu "este izvorul vietii." Psalmi 36,9. Nu numai ca in El aflam originea tuturor lucrurilor, dar Domnul este viata a tot ceea ce traieste. Viata Sa o primim prin razele de soare, prin aerul curat, prin

12:18 hrana care ne zideste trupurile si ne da tarie. Prin viata Sa existam ceas de ceas, clipa de clipa. Daca nu sunt pervertite de pacat, toate darurile Sale dau viata, sanatate si bucurie.

12:19 "Orice lucru El il face frumos la vremea lui." Eclesiastul 3,11. Si adevarata frumusete va fi pastrata nu stricand lucrarea lui Dumnezeu, ci armonizandu-ne cu legile Aceluia care a creat toate cate exista si care Isi gaseste placerea in frumusetea si perfectiunea lor.

12:20 Cand mecanismul corpului este studiat, ar trebui ca atentia sa fie dirijata catre minunata adaptare a mijloacelor pentru atingerea telurilor, catre actiunea armonioasa a diferitelor organe si dependenta care exista intre ele. Pe masura ce creste astfel interesul studentului si este calauzit sa vada importanta cultivarii fizice, invatatorul poate face foarte mult pentru asigurarea unei dezvoltari bune si a unor obiceiuri corecte.

12:21 Printre primele lucruri pe care ar trebui sa le urmarim, se numara o pozitie corecta, atat cand stam jos, cat si cand stam in picioare. Dumnezeu l-a facut pe om vertical, si El doreste ca omul sa beneficieze nu numai de avantajele fizice, ci si de cele intelectuale si morale, de gratia, demnitatea si stapanirea de sine, de curajul si increderea in sine, pe care le promoveaza atat de mult o tinuta verticala. Invatatorul sa dea informatii despre acest lucru prin exemplu si invatatura. Aratati ce inseamna o pozitie corecta si insistati ca aceasta sa fie mentinuta.

12:22 Urmatoarele ca importanta, dupa pozitia corecta, sunt respiratia si cultivarea vocii. Este mai probabil ca persoana care sta cu spatele drept, fie jos, fie in picioare, sa respire corect. Dar invatatorul ar trebui sa faca asa incat elevii lui sa fie patrunsi de importanta respiratiei adanci. Aratati cum actiunea sanatoasa a organelor respiratorii promoveaza circulatia sangelui, invioreaza intregul organism, stimuleaza pofta de mancare, ajuta

12:23 digestia si provoaca un somn profund, linistit; astfel, nu numai ca trupul este reimprospatat, dar si mintea este calmata si odihnita. Si ar trebui sa se insiste asupra partii practice in timp ce se arata importanta respiratiei profunde. Sa se faca exercitii care o promoveaza si sa se urmareasca permanentizarea obiceiului.

12:24 Cultivarea vocii are un loc important in educatia fizica, intrucat are ca efecte intarirea si dezvoltarea capacitatii pulmonare si inlaturarea, in acest fel, a pericolului de imbolnavire. Pentru a asigura o prestatie corecta cand vorbiti sau cititi cu glas tare, aveti grija ca muschii abdominali sa participe in procesul respiratiei si organele respiratorii sa nu fie jenate in nici un fel. Muschii abdominali sa fie cei solicitati, nu cei ai gatului. Pot fi prevenite in acest fel oboseala excesiva si bolile serioase ale gatului si plamanilor. Ar trebui sa se acorde o mare atentie articularii distincte a cuvintelor, unui ton vocal bland, bine modulat si sa se evite un flux verbal exagerat. Aceasta nu numai ca va favoriza sanatatea, dar va contribui mult la eficienta si modul agreabil in care se va desfasura munca studentului.

12:25 Predand aceste lucruri, se creeaza o ocazie de aur pentru demascarea nebuniei si nocivitatii folosirii corsetelor si a oricarei alte practici care restrange actiunea vitala. Un sir aproape interminabil de boli rezulta din modurile nesanatoase de imbracare, si asupra acestui punct ar trebui facuta o informare atenta. Faceti ca elevii sa fie patrunsi de intelegerea primejdiei de a ingadui ca imbracamintea sa atarne prea greu pe solduri sau sa fie prea stramta pentru vreun organ al corpului. Imbracamintea ar trebui sa fie in asa fel aranjata, incat sa se poata respira in voie si bratele sa poata fi ridicate fara dificultate deasupra capului. Incatusarea plamanilor nu numai ca opreste dezvoltarea lor, dar impiedica si circulatia si procesul digestiv, slabind astfel intregul corp. Toate aceste practici slabesc atat puterile fizice,

12:26 cat si pe cele mintale, impiedicand astfel progresul studentului si adesea chiar succesul sau.

12:27 In studiul igienei, invatatorul hotarat se va folosi de orice ocazie pentru a arata necesitatea curateniei desavarsite, atat in ce priveste obiceiurile personale ale cuiva, cat si in mediul sau ambiant. Ar trebui sa fie subliniata valoarea baii zilnice pentru favorizarea sanatatii si stimularea activitatii intelectului. Ar trebui sa se acorde, de asemenea, atentie razelor de soare si aerisirii, igienei din dormitor si bucatarie. Invatati-i pe elevi ca un dormitor sanatos, o bucatarie desavarsit de curata si o masa aranjata cu gust si cu alimente hranitoare si sanatoase vor asigura fericirea familiei si aprecierea oricarui oaspete rational, mai bine decat ar face-o mobilierul scump din salon, oricat de mult ar fi el. Faptul ca "viata este mai mult decat hrana, si trupul mai mult decat imbracamintea" (Luca 12,33) este o lectie de care este nevoie astazi tot atat de mult ca si acum optsprezece secole, cand a fost data de Invatatorul divin.

12:28 Cel care studiaza fiziologia ar trebui sa fie invatat ca obiectul studiului sau nu este doar acela de a dobandi o cunoastere a faptelor si principiilor. Daca aceasta este tot, nu va exista decat un castig minim. Se poate ca el sa inteleaga importanta ventilatiei si camera sa sa primeasca aer proaspat; daca nu-si va folosi insa in mod corect plamanii, va suferi consecintele respiratiei defectuoase. In acelasi fel poate fi inteleasa necesitatea curateniei si pot fi furnizate utilitatile necesare; totul va fi insa fara folos daca nu sunt aplicate. Cerinta indispensabila legata de predarea acestor principii este ca elevul sa fie patruns de importanta lor, astfel incat sa le puna constiincios in practica.

12:29 Cuvantul lui Dumnezeu arata printr-o ilustratie impresionanta ce importanta acorda El organismului nostru

12:30 si responsabilitatii pe care o avem de a-l pastra in cea mai buna stare: "Nu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant care locuieste in voi si pe care L-ati primit de la Dumnezeu? Si ca voi nu sunteti ai vostri?" "Daca nimiceste cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela il va nimici Dumnezeu, caci Templul lui Dumnezeu este sfant: si asa sunteti voi." 1 Corinteni 6,19; 3,17

12:31 Elevii sa fie patrunsi de gandul ca trupul este un templu in care Dumnezeu doreste sa locuiasca, ca trebuie pastrat neintinat, ca loc al cugetelor celor mai inalte si mai nobile. Vazand, in timp ce studiaza fiziologia, ca sunt intr-adevar "o faptura asa de minunata" (Psalmii 139,14), vor fi strabatuti de respect sfant. In loc sa strice lucrarea mainilor lui Dumnezeu, ei vor avea ambitia de a face tot ceea ce le este cu putinta pentru a implini planul glorios al Creatorului. Astfel, ei vor ajunge sa priveasca ascultarea de legile sanatatii nu ca pe o chestiune de jertfire sau tagaduire de sine, ci asa cum este ea in realitate, o binecuvantare si un privilegiu nepretuit.

12:32 Cumpatarea  si stiinta dietei

12:33 "Toti cei ce se lupta la jocurile de obste se supun la tot felul de infranari."

12:34 Fiecare student trebuie sa inteleaga legatura dintre vietuirea simpla si gandirea inalta. Ramane la latitudinea fiecaruia dintre noi sa hotaram daca vietile noastre se vor afla sub stapanirea mintii sau a trupului. Tanarul trebuie sa ia hotararea care ii va modela viata; si nu trebuie sa ne dam inapoi de la nici un efort, pentru ca el sa inteleaga fortele cu care are de-a face si influentele care-i vor schimba caracterul si destinul.

12:35 Necumpatarea este un vrajmas impotriva caruia toti trebuie avertizati. Cresterea rapida a acestui ingrozitor rau ar trebui sa-l faca pe orice om care-si iubeste semenii sa porneasca un razboi impotriva lui. Practica de a da invatatura in scoli prin subiecte legate de abstinenta reprezinta o actiune corect orientata. Instruirea legata de aceasta tema ar trebui sa existe in fiecare scoala si in fiecare camin. Tinerii si copiii ar trebui sa inteleaga efectul alcoolului, tutunului si altor otravuri similare in distrugerea corpului, intunecarea mintii si inclinarea catre placeri a sufletului. Ar trebui sa se arate clar ca nici o persoana care foloseste aceste lucruri nu-si poate pastra pentru mult timp intreaga putere a facultatilor fizice, mintale sau morale.

12:36 Pentru a ajunge insa la radacina necumpatarii, trebuie sa mergem dincolo de folosirea alcoolului sau tutunului. Lenevia, lipsa unui tel sau intovarasirile rele pot fi cauza acestei predispozitii.

12:37 Adesea, ea se gaseste la masa din camin, in familiile care se considera abstinente. Tot ceea ce deranjeaza digestia, care creeaza o excitatie anormala a mintii sau care slabeste in vreun fel organismul, stricand echilibrul dintre puterile mintale si cele fizice, slabeste controlul mintii asupra trupului si predispune in acest fel la necumpatare. Ratarea multor tineri promitatori poate fi gasita intr-un apetit anormal, creat de o alimentatie nesanatoasa.

12:38 Ceaiul si cafeaua, condimentele, produsele de cofetarie si patiserie sunt toate cauze principale ale indigestiei. Mancarurile din carne sunt de asemenea vatamatoare. Evidentul lor efect stimulator ar trebui sa fie un argument suficient impotriva folosirii acestora; iar starea aproape universala de boala a animalelor face ca aceasta sa fie de doua ori inacceptabila. Ea tinde sa irite nervii si sa starneasca pasiunile, inclinand astfel balanta puterii in favoarea tendintelor inferioare.

12:39 Cei care se obisnuiesc cu o alimentatie bogata, stimulatoare, descopera dupa un timp ca stomacul nu mai este multumit cu o hrana simpla. El cere ceea ce este din ce in ce mai puternic condimentat, atatator si stimulator. Pe masura ce nervii sunt tulburati si organismul slabeste, vointa pare neputincioasa in fata unei pofte nefiresti. Mucoasa delicata a stomacului ajunge iritata si inflamata pana cand nici cea mai atatatoare hrana nu mai reuseste sa-l satisfaca. Se naste o sete pe care nimic nu o poate stinge in afara de bautura tare.

12:40 Trebuie sa ne ferim de inceputurile acestui rau. Cand ii educam pe tineri, ar trebui sa aratam foarte clar efectul pe care-l au aparentele mici devieri de la ceea ce este bine. Studentul sa fie invatat valoarea unei diete simple, sanatoase in prevenirea poftei de stimulente nefiresti. Obiceiul stapanirii de sine sa fie stabilit de timpuriu.

12:41 Tinerilor sa li se imprime gandul ca trebuie sa fie stapani, nu robi. Dumnezeu i-a facut domni peste imparatia din interiorul lor, si ei trebuie sa-si exercite autoritatea imparateasca pe care le-a conferit-o cerul. Cand asemenea instructiuni sunt date cu credinciosie, rezultatele se vor face simtite dincolo de cei carora le sunt adresate. Influenta lor se va extinde si va salva mii de barbati si femei care se afla chiar pe marginea ruinei.

12:42 Alimentatia si dezvoltarea intelectuala

12:43 Legaturii dintre alimentatie si dezvoltarea intelectuala ar trebui sa i se acorde mult mai multa atentie decat pana acum. Opacitatea si starea de confuzie intelectuala sunt adesea rezultatul greselilor facute in alimentatie.

12:44 Se argumenteaza in mod frecvent ca apetitul este o calauza sigura in alegerea alimentelor. Daca legile sanatatii ar fi fost intotdeauna respectate, lucrul acesta ar fi adevarat. Insa prin obiceiuri gresite perpetuate de la o generatie la alta, apetitul s-a stricat atat de mult, incat cere in mod constant sa i se satisfaca vreo dorinta vatamatoare. Acum, nu mai putem avea incredere in el ca si calauza.

12:45 In studiul igienei, studentii ar trebui sa fie invatati despre valoarea nutritiva a diferitelor tipuri de alimente. Ar trebui sa se arate cu claritate care este efectul unei alimentatii concentrate si stimulatoare si, de asemenea, al alimentelor deficiente in elemente nutritive. Ceaiul si cafeaua, painea din faina rafinata, muraturile, legumele de calitate inferioara, bomboanele, condimentele si produsele de patiserie nu pot oferi nutrientii corespunzatori. Multi studenti au esuat in urma folosirii unor asemenea alimente. Multi copii incapabili de efort intens al mintii sau al trupului sunt victimele unei alimentatii sarace. Daca sunt luate intr-o combinatie corecta, cerealele, fructele, nucile si legumele contin toate elementele nutritive; iar

12:46 cand sunt pregatite cum se cuvine, ele constituie genul de alimentatie care contribuie atat la taria intelectuala, cat si la cea fizica.

12:47 Este nevoie sa luam in considerare nu numai proprietatile mancarii, ci si daca este potrivita pentru cel ce o foloseste. Deseori, un tip de aliment care poate fi consumat fara restrictii de catre persoane angajate in munca fizica trebuie evitat de aceia a caror ocupatie este in general intelectuala. Ar trebui sa se acorde atentie si combinarii corecte a alimentelor. Cei care au o munca intelectuala si altii care au ocupatii sedentare nu ar trebui sa consume multe feluri la aceeasi masa.

12:48 Trebuie sa ne ferim si de alimentatia in exces, chiar daca este vorba de cea mai sanatoasa hrana. Organismul nu poate folosi mai mult decat este necesar pentru a cladi diferitele organe ale trupului, iar excesul il ingreuneaza. Se presupune ca multi studenti au clacat din cauza studiului in exces, cand cauza reala a fost alimentatia in exces. Cand se acorda atentia cuvenita legilor sanatatii, primejdia suprasolicitarii intelectuale este minora; insa in multe cazuri de asa-zis colaps mental, umplerea exagerata a stomacului este ceea ce oboseste de fapt trupul si slabeste mintea.

12:49 In majoritatea cazurilor, doua mese pe zi sunt de preferat in locul a trei mese. Cand este luata mai devreme, cina dauneaza digestiei mesei anterioare. Cand este luata mai tarziu, nu este nici ea digerata inainte de ora de culcare. Astfel, stomacul nu reuseste sa asigure o odihna corespunzatoare. Somnul este deranjat, creierul si nervii sunt obositi, apetitul pentru micul dejun este scazut, intregul organism nu este improspatat si nu este pregatit pentru indatoririle zilei.

12:50 Nu ar trebui sa fie trecuta cu vederea regularitatea timpului de masa si de culcare. Intrucat lucrarea de refacere a trupului are loc in timpul ceasurilor de odihna, este esential, mai cu seama in tinerete, ca somnul sa fie regulat si indestulator.

12:51 Pe cat ne sta in putere, trebuie sa evitam sa mancam in fuga. Cu cat este mai scurt timpul pentru masa, cu atat ar trebui sa mancam mai putin. Este mai bine sa sarim o masa decat sa mancam fara a mesteca asa cum trebuie.

12:52 Ora de masa ar trebui sa fie un timp de partasie si inviorare. Ar trebui sa alungam tot ceea ce este impovarator sau iritant. Nutriti incredere, bunatate si recunostinta fata de Datatorul a tot ceea ce este bun, iar conversatia va fi voioasa, un flux placut de ganduri care vor inalta fara sa oboseasca.

12:53 Respectarea cumpatarii si a regularitatii in toate lucrurile are o putere minunata. Nu vor fi suficiente doar imprejurarile sau calitatile native pentru a dezvolta acea dispozitie senina, care conteaza atat de mult pentru netezirea cararii vietii. In acelasi timp, puterea stapanirii de sine astfel dobandite se va dovedi una dintre cele mai importante inzestrari pentru a da piept cu succes cu indatoririle aspre si realitatile pe care orice fiinta omeneasca le va intalni.

12:54 Intelepciunea are "niste cai placute si toate cararile ei sunt niste carari pasnice." Proverbele 3,17. Fiecare tanar din tara noastra, avand in fata lui posibilitatile fauririi unui destin mai inalt decat cel al imparatilor incoronati, sa cantareasca lectia transmisa prin cuvintele inteleptului: "Ferice de tine tara ... ai carei voievozi mananca la vremea potrivita, ca sa-si intareasca puterile, nu ca sa se dedea la betie!" Eclesiastul 10,17

12:55 Recreerea

12:56 "Toate isi au vremea lor."

12:57 Exista o diferenta intre recreere si distractie. Recreerea, cand este intr-adevar asa cum o arata numele, are tendinta de a intari si zidi. Prin intreruperea grijilor si ocupatiilor noastre obisnuite, ea permite refacerea mintii si a trupului si ne face astfel in stare sa ne intoarcem cu puteri noi la munca serioasa a vietii. Distractia, pe de alta parte, este cautata de dragul placerii si este adesea dusa la extrem; aceasta absoarbe energia necesara muncii folositoare si se dovedeste in acest fel o piedica in calea adevaratului succes al vietii.

12:58 Corpul este in intregime conceput pentru activitate. Si, daca inzestrarile fizice nu sunt pastrate sanatoase prin actiune, cele intelectuale nu pot fi folosite multa vreme la capacitatea lor maxima. Inactivitatea fizica, aproape inevitabila in salile de clasa, alaturi de alte conditii nesanatoase, face din acest spatiu un loc de tortura pentru copii, mai cu seama pentru cei cu o constitutie fizica mai slaba. Adesea, ventilatia nu este indeajuns de buna. Scaunele rau concepute incurajeaza pozitii nefiresti, stanjenind astfel activitatea plamanilor si a inimii. Aici, copilasii sunt nevoiti sa petreaca de la trei pana la cinci ore pe zi, respirand un aer incarcat cu impuritati si infectat probabil de germenii unor boli. Nu este de mirare ca in sala de clasa se pune adesea temelia pentru o boala de-o viata. Creierul,

12:59 cel mai delicat organ, de unde provine energia intregului sistem nervos, sufera vatamarea cea mai grava. Fortat la o activitate prematura sau excesiva, si aceasta in conditii nocive, este slabit si adesea rezultatele negative sunt permanente.

12:60 Copiii nu ar trebui sa fie mult timp inchisi intre patru pereti si nici nu ar trebui sa li se ceara sa se dedice indeaproape studiului inainte de a se aseza o baza solida pentru dezvoltarea fizica. Pentru primii opt sau zece ani din viata unui copil, campul sau gradina este cea mai buna sala de clasa, mama, cea mai buna invatatoare, natura, cel mai bun manual. Chiar si cand are varsta care sa-i permita sa mearga la scoala, sanatatea lui ar trebui privita ca fiind mai importanta decat cunostintele dobandite din carti. Ar trebui sa aiba in jurul sau conditiile celei mai favorabile dezvoltari, atat fizice, cat si intelectuale.

12:61 Nu numai copilul se afla in pericol din lipsa de aer sau exercitiu fizic. Atat in invatamantul universitar, cat si in cel gimnazial aceste lucruri esentiale pentru sanatate sunt inca prea adesea neglijate. Multi studenti stau zi dupa zi intr-o camera cu ferestrele si usile inchise, aplecati asupra cartilor, cu pieptul atat de contractat, incat nu pot respira profund, in timp ce sangele abia daca mai circula, picioarele le sunt reci si capul infierbantat. Intrucat trupul nu este suficient de bine hranit, muschii sunt slabiti, si intregul organism este neputincios si bolnav. Deseori, acesti studenti devin bolnavi pe toata durata vietii. Daca si-ar fi facut studiile in conditii corespunzatoare, cu exercitii fizice regulate in aer liber, sub razele soarelui, ar fi terminat scoala cu puteri fizice si intelectuale sporite.

12:62 Studentul care, presat de timpul limitat si lipsa mijloacelor materiale, se lupta sa dobandeasca o educatie ar trebui sa-si dea seama ca timpul folosit

12:63 pentru exercitiu fizic nu este pierdut. Cel care nu se dezlipeste de cartile sale va descoperi dupa o vreme ca mintea si-a pierdut prospetimea. Cei care dau atentia cuvenita dezvoltarii fizice vor progresa mult mai mult in ce priveste cultura literara decat in cazul in care si-ar folosi tot timpul pentru studiu.

12:64 Urmand in mod exclusiv o linie de gandire, adesea mintea se dezechilibreaza. Insa fiecare calitate poate fi exersata fara riscuri, daca puterile intelectuale si fizice sunt solicitate in aceeasi masura, iar subiectele cu care se ocupa mintea sunt variate.

12:65 Inactivitatea fizica slabeste nu numai puterile intelectului, ci si pe cele morale. Nervii creierului, care se afla in legatura cu tot organismul, sunt mijlocul prin care cerul ia legatura cu omul si afecteaza viata interioara. Tot umea ce impiedica circulatia curentului electric in sistemul nervos, diminuand astfel puterile vitale si scazand puterea de perceptie a intelectului, face ca natura morala sa fie mai greu de activat.

12:66 Si iarasi, studiul in exces, prin cresterea fluxului de sange in creier, creeaza o excitabilitate bolnavicioasa, care are tendinta de a slabi puterea stapanirii de sine si deseori da cale libera impulsului sau capriciului. Astfel, este deschisa usa inaintea necuratiei. De folosirea sau nefolosirea puterilor fizice depinde in mare masura valul de stricaciune care ia cu asalt lumea. Ingamfarea, traiul imbelsugat si linistea nepasatoare  sunt vrajmasi de moarte ai progresului uman in aceasta generatie, ca si atunci cand au provocat nimicirea Sodomei.

12:67 Invatatorii ar trebui sa inteleaga aceste lucruri si sa-si instruiasca elevii in aceste directii. Spuneti studentilor ca vietuirea corecta depinde de justetea gandirii si ca activitatea fizica este esentiala pentru un cuget curat.

12:68 Care este recreerea potrivita pentru elevii lor, iata o chestiune pe care invatatorii o gasesc deseori foarte dificila. Exercitiile de gimnastica isi gasesc un loc util in multe scoli; insa fara o atenta supraveghere, sunt adesea folosite excesiv. In sala de sport, multi tineri, facand pe vitejii, si-au provocat vatamari permanente.

12:69 Exercitiile din sala de sport, oricat de bine ar fi conduse, nu pot lua locul recreerii in aer liber, iar scolile noastre ar trebui sa ofere ocazii mai bune pentru acest scop. Elevii trebuie sa faca miscare fizica intensa. Putine rele sunt mai de temut ca lenevia si lipsa unui scop clar. Cu toate acestea, tendinta celor mai multe sporturi atletice starneste o neliniste serioasa in randurile celor care au pe inima bunastarea tineretului. Invatatorii sunt tulburati cand cantaresc influenta acestor sporturi atat asupra progresului studentului in scoala, cat si asupra succesului sau in viata viitoare. Jocurile care ii ocupa atat de mult timp ii distrag mintea de la studiu. Ele nu ajuta la pregatirea tinerilor pentru o munca practica, serioasa in viata. Influenta lor nu tinde sa confere rafinament, generozitate sau o adevarata barbatie.

12:70 Unele dintre cele mai populare distractii, cum ar fi fotbalul  si boxul, au devenit scoli ale brutalitatii. Ele dezvolta aceleasi trasaturi pe care le dezvoltau jocurile din Roma antica. Dorinta fierbinte de a domina, mandria pentru forta bruta, nesocotirea cu nepasare a vietii exercita asupra tinerilor o infricosatoare putere care submineaza moralitatea.

12:71 Impotriva altor jocuri atletice, chiar daca nu atat de abrutizante, se pot ridica obiectii doar cu putin mai vehemente, din pricina extremelor in care sunt duse. Acestea stimuleaza iubirea de placeri si emotii tari, stricand astfel gustul pentru munca utila si creand dispozitia de a evita responsabilitatile si indatoririle practice.

12:72 Au tendinta de a distruge placerea fata de realitatile bine cumpanite ale vietii si bucuriile ei linistite. Usa este deschisa in felul acesta catre desfranare si nelegiuire, cu rezultatele lor ingrozitoare.

12:73 Asa cum sunt conduse in mod obisnuit, petrecerile de placeri sunt o piedica in calea cresterii reale, atat a mintii, cat si a caracterului. Se ajunge astfel la intovarasiri cu persoane usuratice, la obiceiuri extravagante, de cautare a placerilor si adesea a desfraului, lucruri care modeleaza intreaga viata pentru rau. In locul acestor amuzamente, parintii si invatatorii pot face mult oferind programe de destindere sanatoasa, datatoare de viata.

12:74 Inspiratia ne-a aratat calea si in aceasta directie, dupa cum o face cu toate celelalte lucruri care au legatura cu bunastarea noastra. In veacurile dinainte, oamenii care traiau sub calauzirea lui Dumnezeu duceau o viata simpla. Ei traiau in sanul naturii. Copiii participau la munca parintilor si studiau frumusetile si tainele tezaurului natural. Si, in linistea campului si a padurii, ei se ocupau cu acele adevaruri magnifice, care fusesera incredintate ca o comoara sfanta din generatie in generatie. O astfel de pregatire a dat oameni puternici.

12:75 In aceasta era, viata a devenit artificiala, iar oamenii au degenerat. Chiar daca nu ne putem intoarce pe deplin la obiceiurile simple ale acelor vremuri de demult, putem invata totusi de la ele lectii care sa faca din momentele noastre recreative ceea ce implica si numele - momente de zidire a trupului, a mintii si a sufletului.

12:76 Vecinatatea caminului si cea a scolii au mult de-a face cu problema recreerii. Ar trebui sa se tina seama de aceste lucruri cand alegem o locuinta sau locul de amplasare a unei scoli. Cei pentru care bunastarea mintala si fizica are o greutate mai mare decat banii, pretentiile si obiceiurile societatii ar trebui sa caute sa asigure pentru copiii lor

12:77 avantajul lectiilor si recreerii in mediul natural. Ar fi de un mare ajutor in lucrarea educativa daca toate scolile ar fi situate in asa fel, incat elevii sa poata avea teren cultivabil si acces la campuri si paduri.

12:78 In ceea ce priveste recreerea elevului, cele mai bune rezultate vor fi dobandite prin implicarea personala a invatatorului. Adevaratul invatator poate oferi elevilor sai putine daruri la fel de valoroase ca acela al propriei sale tovarasii. Este adevarat despre barbati si femei, si cu atat mai mult despre tineri si copii, ca nu-i putem intelege decat daca venim in contact prin sentimente de simpatie; iar pentru a-i face cuiva bine in modul cel mai eficient trebuie sa-l intelegem. Pentru a intari legatura de simpatie dintre invatator si student exista putine mijloace care au atata greutate ca intovarasirea placuta in afara salii de clasa. In unele scoli, invatatorul isi insoteste intotdeauna elevii in ceasurile lor de recreere. Participa alaturi de ei la actiunile lor, li se alatura in excursii si pare ca este unul dintre ei. Ce bine ar fi pentru scolile noastre daca aceasta practica ar fi urmata de cat mai multi. Sacrificiul cerut de la invatator va fi mare, dar el va culege o rasplata bogata.

12:79 Nici un tip de recreere care le este numai lor de folos nu se va dovedi o atat de mare binecuvantare pentru copii si tineri precum acela care ii face folositori altora. Entuziasti din fire si usor de impresionat, tinerii raspund pozitiv, cu usurinta, la sugestii. In planificarea pentru cultivarea plantelor, invatatorul sa caute sa trezeasca un interes pentru infrumusetarea spatiului din jurul scolii si al salii de clasa. Rezultatul va fi un castig dublu. Elevii nu vor fi dispusi sa murdareasca sau sa strice ceea ce au cautat sa infrumuseteze. Va fi incurajata totodata formarea unui gust rafinat, dragostea de ordine si obiceiul de a intretine lucrurile; iar

12:80 spiritul de partasie si cooperare astfel dezvoltat se va dovedi pentru elevi o binecuvantare pentru tot restul vietii.

12:81 In acelasi fel poate fi trezit un nou interes pentru lucrul in gradina sau excursia in camp sau padure, cand elevii sunt incurajati sa-si aminteasca de aceia care stau intre patru pereti si nu au acces la aceste locuri placute si sa le impartaseasca si lor din frumusetea acestor lucruri minunate din natura.

12:82 Invatatorul atent va gasi multe ocazii de a-i dirija pe elevi inspre actiuni de ajutorare. In special copilasii isi privesc invatatorul cu o incredere si un respect aproape netarmurite. Cu greu ar putea sa nu aduca roade vreo sugestie de-a sa privind vreun mod de a fi de ajutor in camin, credinciosia in sarcinile zilnice, slujirea celor bolnavi sau saraci. Si iarasi, va exista un castig dublu. Sugestia plina de bunatate va actiona si asupra initiatorului ei. Respectul si cooperarea parintilor va usura povara invatatorului si va face lumina pe cararea sa.

12:83 Atentia acordata recreerii si dezvoltarii fizice va intrerupe, fara nici o indoiala, programul activitatii scolare curente; insa intreruperea nu va constitui deloc o piedica reala. Prin inviorarea mintii si a trupului, nutrirea unui spirit altruist si apropierea dintre elev si invatator prin legaturile interesului comun, timpul si efortul astfel investit vor aduce o rasplata insutita. Se va crea astfel o binecuvantata posibilitate de evacuare a acelei energii nestavilite, care este adeseori o sursa de primejdie pentru cei tineri. Ca mod de aparare impotriva raului, preocuparea mintii cu ceea ce este bine valoreaza mai mult decat toate barierele impuse de lege si disciplina.

12:84 Lucrul manual

12:85 "Cautati ... sa lucrati cu mainile voastre."

12:86 La Creatiune, munca a fost oferita ca o binecuvantare. Ea presupunea dezvoltare, putere, fericire. Starea schimbata a pamantului prin blestemul pacatului a adus o schimbare in conditia muncii; cu toate ca acum este insotita de griji, oboseala si suferinta, ea reprezinta inca un izvor de binecuvantare si dezvoltare si un mod de aparare impotriva ispitei. Disciplina sa este o piedica pentru cedarea in fata placerilor si favorizeaza sarguinta, curatenia caracterului si statornicia. Devine in felul acesta o parte a marelui plan al lui Dumnezeu de recuperare a noastra din starea de pacat.

12:87 Tinerii ar trebui sa vada adevarata demnitate a muncii. Aratati-le ca Dumnezeu munceste neincetat. Toate lucrurile din natura isi fac lucrarea ce le-a fost incredintata. Activitatea este numitorul comun al intregii Creatiuni si, pentru a ne implini si noi misiunea, trebuie sa fim activi.

12:88 In munca noastra, trebuie sa fim impreuna lucratori cu Dumnezeu. El ne ofera pamantul si comorile sale; dar trebuie sa le adaptam pentru folosul si confortul nostru. El face copacii sa creasca; noi insa pregatim grinzile si construim casa. El a ascuns in pamant aurul si argintul, fierul si carbunele; nu le putem obtine insa decat prin truda.

12:89 Aratati ca, in timp ce Dumnezeu a creat si tine neincetat toate lucrurile sub control, ne-a inzestrat cu o putere care nu

12:90 difera total de puterea Sa. Noua ne-a fost dat un anumit grad de control asupra fortelor naturii. Asa cum Dumnezeu a chemat pamantul din haos la o existenta minunata, tot asa si noi putem aduce ordine si frumusete acolo unde este neoranduiala. Si chiar daca toate lucrurile sunt acum manjite de pacat, putem simti o bucurie asemanatoare cu a Sa cand ne ducem treaba la bun sfarsit, asa cum si El a numit pamantul "foarte bun" cand l-a privit in frumoasa sa alcatuire.

12:91 Ca regula generala, exercitiul fizic cel mai binefacator pentru tineri va fi aflat in munca utila. Copilasul gaseste si recreere, si dezvoltare in joaca; iar obiectele sale de amuzament ar trebui sa fie de asa natura, incat sa favorizeze nu numai cresterea fizica, dar si pe aceea intelectuala si spirituala. Pe masura ce dobandeste tarie si inteligenta, va gasi cea mai buna recreere intr-una din sferele efortului folositor. Ceea ce da indemanare mainii in directia a ceea ce este folositor si ii invata pe tineri sa-si poarte partea de poveri ale vietii este tot ce poate fi mai eficient pentru asigurarea cresterii mintii si a caracterului.

12:92 Tinerii trebuie invatati ca viata inseamna munca serioasa, responsabilitate, purtare de grija. Ei au nevoie de o pregatire care ii va face oameni practici - barbati si femei care se pot descurca in starile de urgenta. Ar trebui sa fie invatati ca disciplina unei activitati sistematice, bine organizate, este esentiala nu numai ca o aparare impotriva vicisitudinilor vietii, dar si ca un ajutor pentru o dezvoltare de ansamblu.

12:93 In ciuda a tot ce s-a spus si s-a scris despre demnitatea muncii, exista un simtamant general ca ea ar fi degradanta. Tinerii se agita sa devina invatatori, functionari, comercianti, medici, avocati sau sa ocupe vreo alta pozitie care nu pretinde efort fizic. Tinerele dispretuiesc munca in gospodarie si cauta o educatie in alte ramuri. Acestia trebuie sa afle ca nici barbatii, nici femeile nu sunt dezonorati prin munca cinstita. Ceea ce dezonoreaza este lenevia si dependenta egoista. Lenevia nutreste

12:94 cedarea in fata placerilor, rezultatul fiind o viata goala si stearpa - un teren care invita cresterea tuturor relelor. "Cand un pamant este adapat de ploaia care cade adesea pe el si rodeste o iarba folositoare celor pentru care este lucrat, capata binecuvantare de la Dumnezeu. Dar daca aduce spini si maracini, este lepadat si aproape sa fie blestemat si sfarseste prin a i se pune foc." Evrei 6,7.8

12:95 Multe din ramurile de studiu, care consuma timpul studentului, nu sunt esentiale pentru calitatea de a fi folositor sau pentru fericire; dar este esential ca fiecare tanar sa se intalneasca in mod statornic cu indatoririle de zi cu zi. Daca trebuie neaparat, o tanara se poate dispensa de cunoasterea limbii franceze, a algebrei sau chiar a pianului; dar este indispensabil ca ea sa invete sa faca paine buna, sa croiasca vesminte potrivite si sa-si indeplineasca in mod eficient multele datorii care tin de gospodarie.

12:96 Nu este nimic mai important pentru sanatatea si fericirea intregii familii decat priceperea si cunoasterea celei ce gateste. Prin mancare nehranitoare, necorespunzator preparata, ea poate impiedica si chiar ruina atat calitatea de a fi folositor a adultului, cat si dezvoltarea copilului. Sau, prin pregatirea alimentelor potrivite pentru nevoile trupului, fiind in acelasi timp, apetisante si gustoase, ea poate realiza tot atat de mult in directia binelui, cat poate realiza si in cea a raului. Astfel, in multe privinte, fericirea in viata este strans legata de credinciosia in indatoririle obisnuite.

12:97 Intrucat si femeile, si barbatii joaca un rol in gospodarie, si baietii, si fetele ar trebui sa dobandeasca o cunoastere a indatoririlor casnice. A-si face patul, a-si face ordine in camera lui, a spala vasele, a pregati o masa, a spala si a-si repara imbracamintea, reprezinta o pregatire care nu ar trebui sa para ca scade din barbatia vreunui baiat; il vor face mai fericit si mai folositor. Iar daca fetele, la randul lor, ar putea invata sa inhame

12:98 un cal si sa-l conduca, sa foloseasca fierastraul si ciocanul, grebla si sapa, ar fi mai bine pregatite pentru a infrunta greutatile neasteptate ale vietii.

12:99 Copiii si tinerii sa invete din Biblie cum a onorat Dumnezeu munca celui care trudeste in toate zilele lui. Sa citeasca despre "fiii proorocilor" (2 Imparati 6,1-7), studenti aflati la scoala care isi construiau singuri o casa si pentru care a fost facuta o minune ca sa nu se piarda toporul care fusese imprumutat. Sa citeasca despre Isus, tamplarul, si despre Pavel, cel ce croia corturi, care imbina truda mestesugului sau cu cea mai inalta lucrare, unind astfel umanul cu divinul. Sa citeasca despre tanarul ale carui cinci paini au fost folosite de Mantuitorul in acea minune a hranirii multimii; despre croitoreasa Dorca, sculata din morti pentru a putea sa faca imbracaminte pentru cei saraci; sau despre femeia inteleapta descrisa in cartea Proverbelor, care "face rost de lana si de in, lucreaza cu maini harnice", care "da hrana casei sale si imparte lucrul de peste zi slujnicelor sale", care "sadeste o vie" si "isi oteleste bratele"; care "isi intinde mana catre cel nenorocit" si "vegheaza asupra celor ce se petrec in casa ei si nu mananca painea lenevirii." Proverbele 31,13.15.16.17.20.27

12:100 Despre o asemenea femeie, Dumnezeu spune: "Va fi laudata. Rasplatiti-o cu rodul muncii ei, si faptele ei s-o laude la portile cetatii." Proverbele 31,30.31

12:101 Pentru fiecare copil, prima scoala de meserii ar trebui sa fie caminul. Si, pe cat este posibil, facilitatile pentru o pregatire practica ar trebui sa existe in fiecare scoala. Intr-o mare masura, o asemenea pregatire ar lua locul salii de sport si ar adauga binefacerea unei discipline valoroase.

12:102 Pregatirea practica merita o atentie mult mai mare decat cea pe care a primit-o pana acum. Ar trebui sa se intemeieze scoli in care, pe langa cea mai inalta cultura mintala si morala, sa se ofere cele mai bune posibilitati pentru dezvoltare fizica si pregatire practica intr-o meserie. Ar trebui sa se faca instruirea in agricultura, manufactura - acoperind cat se poate de multe tipuri de meserii - si, de asemenea, in economia familiala, arta culinara vegetariana, cusut, croitorie, igiena, tratarea celor bolnavi si alte ramuri inrudite. Ar trebui sa se asigure gradini, ateliere si sali de tratament, iar fiecare gen de activitate sa se afle sub indrumarea unor instructori priceputi.

12:103 Munca trebuie sa aiba un tel clar si sa fie efectuata cu constiinciozitate. In vreme ce fiecare om are nevoie de ceva cunostinte in diferite meserii, este indispensabil sa devina foarte priceput in macar una. Fiecare tanar, cand paraseste scoala, trebuie sa fi dobandit cunostintele legate de o meserie sau ocupatie anume, prin care, daca trebuie, sa-si castige traiul.

12:104 Obiectia adusa cel mai adesea impotriva pregatirii practice pentru o meserie in scoli se leaga de cheltuielile mari pe care le presupune aceasta. Insa obiectul dobandit este vrednic de costul lui. Nici o alta lucrare, care ne-a fost incredintata, nu este atat de importanta ca pregatirea tinerilor, si fiecare suma ceruta pentru atingerea corecta a acestui tel reprezinta mijloace materiale bine cheltuite.

12:105 Chiar si din punctul de vedere al rezultatelor financiare, cheltuielile cerute de pregatirea practica se vor dovedi o adevarata economie. Multi dintre baietii nostri vor fi tinuti in acest fel departe de coltul strazii si de carciuma; cheltuielile pentru gradini, ateliere si sali de baie vor fi mai mult decat acoperite prin economiile care se vor face in ce priveste spitalele si scolile de corectie. Si apoi, tinerii ca persoane: educati in spiritul sarguintei si calificati in ramuri ale muncii productive, folositoare - cine

12:106 ar putea estima valoarea lor pentru societate si natiune?

12:107 Ca relaxare dupa studiu, oferind un exercitiu pentru intreg corpul, sunt extrem de binefacatoare ocupatiile practicate in aer liber. Nici o ramura a pregatirii practice nu este mai valoroasa ca agricultura. Ar trebui facut un efort mai mare pentru a crea si incuraja un interes in initiativele agricole. Invatatorul sa atraga atentia asupra a ceea ce spune Biblia despre agricultura: ca a fost planul lui Dumnezeu ca omul sa lucreze pamantul; ca primului om, conducatorul intregii lumi, i s-a dat o gradina pentru a o cultiva; si ca multi dintre cei mai mari conducatori ai lumii, cu adevarat floarea nobilimii ei, au fost lucratori ai pamantului. Aratati ocaziile pe care le au printr-o asemenea viata. Inteleptul spune: "Imparatul insusi  trage foloase din roadele campului". Eclesiastul 5,9 (KJV). Biblia declara despre acela care cultiva pamantul: "Dumnezeul lui l-a invatat sa faca asa, El i-a dat aceste invataturi". Isaia 28,26. Si iarasi: "Cine ingrijeste de un smochin, va manca din rodul lui". Proverbele 27,18. Cel care-si castiga existenta prin agricultura scapa de multe ispite si are nenumarate privilegii si binecuvantari de care sunt lipsiti cei a caror munca se desfasoara in orasele mari. Iar in aceste zile ale trusturilor mamut si ale competitiei din viata de afaceri, numai putini se bucura de o independenta atat de reala si de o siguranta atat de mare ca vor fi rasplatiti din belsug pentru munca lor, asa cum este cazul celor ce lucreaza pamantul.

12:108 In studiul agriculturii, elevii sa nu beneficieze numai de teorie, ci si de practica. In timp ce invata ce are de spus, stiinta despre natura si pregatirea solului, valoarea diferitelor tipuri de culturi si cele mai bune metode de productie, sa-si puna in practica aceste cunostinte. Invatatorii sa imparta munca lor cu studentii si sa arate ce rezultate pot fi atinse printr-un efort plin de indemanare si pricepere. Poate fi trezit astfel un interes real, o ambitie

12:109 de a face lucrarea in cea mai buna maniera cu putinta. O astfel de ambitie, impreuna cu efectul inviorator al exercitiului fizic, al soarelui si aerului curat, va crea o dragoste pentru munca agricola care in cazul multor tineri se va transforma in alegerea de a imbratisa acest gen de ocupatie. Pot fi stabilite in felul acesta influente care vor avea greutate in stavilirea valului de persoane care migreaza acum catre marile orase.

12:110 Astfel, si scolile noastre pot ajuta in mod eficient la plasarea maselor de oameni lipsiti de locuri de munca. Mii de oameni neajutorati si infometati, care sporesc zilnic randurile tuturor categoriilor de delincventi, ar putea reusi sa se intretina singuri, ducand o viata fericita, sanatoasa si independenta, daca ar putea fi calauziti spre o munca sarguincioasa, priceputa, in cultivarea pamantului.

12:111 De avantajul muncii fizice au nevoie, de asemenea, oamenii care depun o munca intelectuala. Cineva poate avea o minte stralucita; poate prinde foarte repede o idee; cunostintele si priceperea sa ii pot asigura acceptarea in sfera chemarii pe care si-a ales-o; cu toate acestea, el poate fi inca departe de pregatirea necesara pentru implinirea cerintelor ei. O educatie formata in general prin intermediul cartilor duce la o gandire superficiala. Munca practica incurajeaza observatia foarte atenta si gandirea independenta. Daca este corect aplicata, ea tinde sa dezvolte acea intelepciune practica pe care o numim bun simt. Ea dezvolta abilitatea de a planifica si de a executa, intareste curajul si perseverenta si reclama exercitarea tactului si indemanarii.

12:112 Medicul care a asezat o temelie pentru cunostintele sale profesionale lucrand efectiv in camera bolnavului va avea o perceptie rapida, o cunoastere cu un spectru larg si abilitatea de a presta serviciul de care este nevoie in urgente - toate acestea fiind calitati necesare, pe care numai o pregatire practica le poate forma pe deplin.

12:113 Pastorul, misionarul, invatatorul vor descoperi ca influenta pe care o au asupra oamenilor este mult sporita cand se face simtit faptul ca au cunostintele si indemanarea necesare pentru indatoririle practice ale vietii de zi cu zi. Si adesea succesul misionarului - poate chiar viata lui - depinde de cunostintele privitoare la lucrurile practice. Indemanarea de a pregati mancarea, de a face fata accidentelor si starilor de urgenta, de a trata bolile, de a construi o casa sau o biserica daca este necesar - de acestea depinde adesea succesul sau esecul in lucrarea vietii lui.

12:114 In dobandirea unei educatii, multi studenti ar castiga o pregatire extrem de valoroasa daca s-ar intretine prin fortele lor proprii. In loc sa faca datorii sau sa depinda de tagaduirea de sine a parintilor, tinerii si tinerele sa depinda de propriile persoane. Vor invata astfel valoarea banilor, valoarea timpului, a puterii si ocaziilor si se vor afla sub mult mai putine ispite de a-si ingadui obiceiurile leneviei si cheltuielilor inutile. O data stapanite in acest fel lectiile economiei, ale sarguintei, tagaduirii de sine, ale conducerii practice ale afacerilor si ale statorniciei in scopul propus, se va dovedi ca acest lucru este o parte extrem de importanta in inzestrarea necesara pentru batalia vietii. Invatata de student, lectia ajutorului pe care si-l da singur are o bataie lunga prin faptul ca pazeste institutiile de invatamant de povara datoriilor sub care s-au luptat atat de multe scoli si care au redus atat de mult utilitatea lor.

12:115 Tinerii sa fie patrunsi de gandul ca educatia nu are scopul de a-i invata cum sa scape de sarcinile neplacute ale vietii si de poverile ei, ci acela de a usura munca prin predarea unor metode mai bune si a unor idealuri mai inalte. Invatati-i ca adevaratul tel al vietii nu este de a-si asigura cel mai mare castig posibil pentru ei insisi, ci de a-L onora pe Facatorul lor,

12:116 implinindu-si partea de munca in lume si dand o mana de ajutor celor mai slabi sau mai nestiutori.

12:117 Un motiv important pentru care munca fizica este dispretuita este modul neglijent, necugetat, in care este atat de des implinita. In aceste cazuri, ea este facuta de nevoie, nu pentru ca aceasta este alegerea. Muncitorul nu pune inima in ce face, nu pastreaza nici respectul de sine si nici nu-l castiga pe al altora. Pregatirea practica ar trebui sa indrepte aceasta greseala, sa dezvolte obiceiul de a fi atent si scrupulos. Elevii ar trebui sa invete sa aiba tact si sa lucreze dupa un sistem; ar trebui sa invete sa foloseasca bine timpul si sa nu faca decat miscarile folositoare. Nu numai ca ar trebui sa fie invatati cele mai bune metode, dar sa li se insufle ambitia de a se perfectiona neincetat. Telul lor sa fie acela de a-si desavarsi munca, pe cat le este cu putinta mainilor si creierului omenesc.

12:118 O asemenea pregatire va face din tineri stapani ai muncii, nu robi ai ei. Va usura viata celui care trudeste si va innobila chiar si cele mai umile ocupatii. Cel care considera ca munca nu este decat o corvoada si se apuca de ea intr-o ignoranta in care se complace, o va gasi cu adevarat o povara. Dar cei care recunosc stiinta chiar si in cea mai umila dintre munci, vor vedea in ea nobletea si frumusetea si vor gasi placere in implinirea ei cu credinciosie si eficienta.

12:119 Un tanar care a fost pregatit in felul acesta, oricare ar fi chemarea lui in viata, atata vreme cat este onest, va face ca pozitia sa sa fie folositoare si onorata.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: