English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Hristos Lumina Lumii

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Hristos Lumina Lumii, 9


9:1 Cap. 8 - Suirea la Ierusalim

9:2 PENTRU IUDEI, varsta de doisprezece ani marca linia de despartire dintre copilarie si tinerete. La implinirea acestei varste, copilul evreu era numit fiu al legii si de asemenea fiu al lui Dumnezeu. I se ofereau ocazii deosebite pentru instruirea sa in cele religioase si se astepta de la el sa participe la sarbatorile si ceremoniile sfinte. Potrivit cu acest obicei, Isus, in copilaria Sa, a facut vizita de Paste la Ierusalim. Ca toti israelitii devotati, Iosif si Maria s-au dus in fiecare an sa ia parte la praznicul Pastelor; si cand Isus a atins varsta ceruta, L-au luat si pe El cu ei.

9:3 Erau trei sarbatori anuale: Pastele, Ziua Cincizecimii si Sarbatoarea Corturilor, la care toti barbatii lui Israel erau obligati sa se infatiseze inaintea Domnului, la Ierusalim. Dintre aceste sarbatori, cei mai multi luau parte la cea a Pastelor. Multi erau prezenti din toate tarile, pe unde erau raspanditi iudeii. Din toata partile Palestinei, inchinatorii veneau in numar mare. Calatoria din Galilea tinea mai multe zile si calatorii se uneau in grupuri mari, pentru asigurarea unei bune tovarasii si protectii. Femeile si batranii mergeau calare pe magari sau pe boi, strabatand

9:4 drumurile prapastioase si stancoase. Barbatii mai puternici si tinerii mergeau pe jos. Timpul Pastelor era la sfarsitul lui martie sau inceputul lui aprilie, cand toata tara era plina de flori si inveselita de cantecele pasarelelor. Pretutindeni, de-a lungul drumului, erau locuri memorabile din istoria lui Israel, iar tatii si mamele le istoriseau copiilor minunile pe care Dumnezeu le facuse pentru poporul Sau in veacurile trecute. Ei faceau placuta calatoria lor cu cantece si muzica, iar cand, in cele din urma, turnurile Ierusalimului se aratau la orizont, fiecare glas se unea in melodia de triumf:

9:5 "Picioarele mi se opresc

9:6 In portile tale, Ierusalime...

9:7 Pacea sa fie intre zidurile tale,

9:8 Si linistea in casele tale domnesti!"

9:9 (Ps. 122,2.7)

9:10 Tinerea Pastelor a inceput o data cu nasterea natiunii iudaice. In ultima noapte a sclaviei lor din Egipt, cand nu se intrezarea

9:11 nici un semn al eliberarii, Dumnezeu le-a poruncit sa se pregateasca pentru o imediata eliberare. El il avertizase pe Faraon cu privire la cea din urma judecata asupra egiptenilor si le daduse directive evreilor sa-si adune familiile in locuintele lor. Dupa ce au stropit usorii casei cu sangele mielului junghiat, trebuiau sa manance mielul fript, cu paine nedospita si cu ierburi amare. "Cand il veti manca", a zis El, "sa aveti mijlocul incins, incaltamintele in picioare si toiagul in mana; si sa-l mancati in graba; caci sunt Pastele Domnului" (Exodul 12,11). La miezul noptii, au fost ucisi toti intaii nascuti ai egiptenilor. Atunci, imparatul a trimis lui Israel solia: "Sculati-va, iesiti din mijlocul poporului meu. Duceti-va de slujiti Domnului cum ati zis" (Exodul 12,31). Evreii au iesit din Egipt ca o natiune independenta. Domnul le poruncise ca Pastele sa fie tinut in fiecare an. "Si cand va vor intreba copiii vostri: 'Ce inseamna obiceiul acesta?' sa raspundeti: 'Este jertfa de Paste in cinstea Domnului, care a trecut pe langa casele copiilor lui Israel in Egipt, cand a lovit Egiptul'." In felul acesta, din generatie in generatie, urma sa se transmita istoria acestei minunate eliberari.

9:12 Pastele era urmat de cele sapte zile ale Sarbatorii Azimilor. In a doua zi a sarbatorii, erau aduse in fata Domnului cele dintai roade din recolta anului, un snop de orz. Toate slujbele acestei sarbatori erau simboluri ale lucrarii lui Hristos. Eliberarea lui Israel din Egipt era o parabola a rascumpararii, iar Pastele aveau drept scop sa o pastreze ca o aducere aminte. Mielul junghiat, painile nedospite, snopul primelor roade Il reprezentau pe Mantuitorul.

9:13 Pentru cea mai mare parte dintre oamenii din vremea lui Hristos, tinerea acestei sarbatori degenerase in formalism. Dar cata insemnatate avea ea pentru Fiul lui Dumnezeu!

9:14 Pentru prima data, copilul Isus privea templul. El i-a vazut pe preotii imbracati in vesminte albe indeplinindu-si slujba solemna. A privit la victima insangerata de pe altarul de jertfa. Impreuna cu credinciosii a ingenuncheat in rugaciune, in timp ce norul de fum de tamaie se inalta spre Dumnezeu. A asistat la toata slujba pascala atat de impresionanta. Zi de zi, El vedea insemnatatea ei tot mai clar. Fiecare act era vazut in stransa legatura pe care o avea cu viata Sa. Noi indemnuri se nasteau inauntrul Sau. Tacut si adancit in cugetare, parea ca studiaza o mare problema. Atunci I se descoperea Mantuitorului taina misiunii Sale.

9:15 Rapit de contemplarea acestor scene, nu a ramas langa parintii Sai. El cauta sa fie singur. Cand serviciile pascale s-au sfarsit, El a mai zabovit prin curtile templului, iar atunci cand credinciosii au plecat din Ierusalim, El a ramas in urma.

9:16 Cu prilejul acestei vizite la Ierusalim, parintii lui Isus dorisera sa-L puna in legatura cu marii invatatori din Israel. Desi era ascultator in totul de Cuvantul lui Dumnezeu, El nu Se tinea de obiceiurile si de formele rabinice. Iosif si Maria sperau ca Isus va ajunge sa-i respecte pe acesti rabini eruditi si sa ia seama cu mai multa ravna la cerintele lor. Dar Isus fusese invatat in templu de Dumnezeu. Ceea ce primise, El a inceput indata sa imparta.

9:17 In ziua aceea, o sala din incinta templului era consacrata pentru invatamantul sacru, dupa modelul scolilor profetilor. Aici s-au adunat rabinii cei mai de seama cu elevii lor si aici a venit si copilul Isus. Asezandu-Se la picioarele acestor oameni invatati si cu autoritate, El asculta invatatura lor. Ca Unul care cauta intelepciune, le-a pus intrebari acestor invatatori cu privire la profetii si la evenimentele ce aveau loc atunci si care aratau spre venirea lui Mesia.

9:18 Isus Se prezenta ca Unul care era insetat dupa o cunoastere a lui Dumnezeu. Intrebarile Sale aduceau la lumina adevarurile adanci, care multa vreme fusesera tinute in intuneric, dar care erau vitale pentru mantuire. Desi dovedea cat de marginita si superficiala era intelepciunea acestor oameni intelepti, fiecare intrebare le aducea in fata cate o invatatura dumnezeiasca si aseza adevarul intr-o lumina noua. Rabinii vorbeau de minunata inaltare pe care venirea lui Mesia trebuia sa o aduca natiunii iudaice; dar Isus le prezenta profetia lui Isaia si ii intreba despre insemnatatea acelor versete biblice, care se refereau la suferinta si moartea Mielului lui Dumnezeu.

9:19 Carturarii au inceput atunci sa-I puna ei intrebari si au ramas uimiti de raspunsurile Sale. Cu umilinta de copil, El repeta cuvintele

9:20 Scripturii, explicand si insemnatatea lor adanca, pe care acei oameni invatati nu o pricepusera. Daca ei ar fi primit aceste principii ale adevarului, pe care El le-a aratat, ar fi dat nastere la o reforma in religia de atunci. S-ar fi trezit un viu interes pentru lucrurile spirituale si, atunci cand Isus Si-ar fi inceput lucrarea, multi ar fi fost pregatiti sa-L primeasca.

9:21 Rabinii stiau ca Isus nu fusese instruit in scolile lor; cu toate acestea, El intelegea profetiile cu mult mai bine decat ei. In acest copil galilean, profund ganditor, ei intrezareau o mare speranta. Ei doreau sa-L castige ca elev, pentru ca sa poata deveni un invatat in Israel. Doreau ca ei sa-I faca educatia, deoarece simteau ca mintea Sa asa de deosebita trebuie sa fie modelata de ei.

9:22 Cuvintele lui Isus le miscasera inimile asa cum nu fusesera niciodata miscate de cuvinte iesite de pe buze omenesti. Dumnezeu cauta sa dea lumina acelor conducatori in Israel si folosea pentru aceasta singura cale prin care se putea ajunge la inima lor. In ingamfarea lor, li se parea un lucru injositor sa admita ca poate sa-i invete cineva. Daca Isus ar fi aratat ca incearca sa-i invete, ei nu ar fi fost binevoitori sa asculte. Dar se maguleau cu faptul ca ei Il invatau sau cel putin ca ei Ii verificau cunostintele din Sfanta Scriptura. Buna-cuviinta a lui Isus si modestia Sa de tanar au biruit prejudecatile lor. Fara a-si da seama, mintea lor s-a deschis in fata Cuvantului lui Dumnezeu si Duhul Sfant a vorbit inimii lor.

9:23 Era imposibil sa nu vada ca sperantele nutrite de ei cu privire la Mesia nu erau sustinute de profetie; dar ei nu voiau sa renunte la teoriile care-i leganau cu sperante inselatoare, in setea lor dupa marire. Nu voiau sa admita faptul ca au inteles gresit Sfintele Scripturi, din care pretindeau ca numai ei au dreptul sa-i invete pe altii. De la unul la altul a trecut intrebarea: De unde are tanarul acesta cunostinte, daca niciodata n-a invatat? "Lumina lumineaza in intuneric" (Ioan 1,5), dar intunericul nu a primit lumina.

9:24 In timpul acesta, Iosif si Maria erau cat se poate de tulburati si ingrijorati. La plecarea din Ierusalim, Il pierdusera din vedere pe Isus si nu stiau ca El ramasese acolo. Tinutul era atunci locuit de foarte multa lume, iar caravanele din Galilea erau foarte numeroase. Multa invalmaseala s-a produs la plecarea lor din cetate. Pe drum, placerea de a calatori impreuna cu prieteni si cunostinte le-a absorbit atentia, iar ei n-au observat absenta Lui pana la sosirea noptii. Atunci cand s-au oprit pentru odihna, ei au simtit lipsa ajutorului dat de fiul lor. Crezand ca El Se afla impreuna cu ceilalti tovarasi de calatorie, ei nu s-au nelinistit. Chiar daca era doar un copil, ei se bizuiau pe El, asteptandu-se ca, atunci cand vor avea nevoie, El sa fie gata sa-i ajute, anticipandu-le nevoile, asa cum facuse totdeauna. Dar acum a inceput sa-i cuprinda frica. L-au cautat printre tovarasii Lui de calatorie, dar in zadar. Cu groaza isi amintira cum incercase Irod sa-L omoare, cand era prunc. Presentimente intunecate le umpleau inima. Se cainau acum cu amar.

9:25 S-au intors la Ierusalim si au continuat sa caute. A doua zi, pe cand se gaseau printre cei care se inchinau in templu, o voce cunoscuta le atrase atentia. Nu se puteau insela; nici o alta voce nu era ca a Lui, asa de serioasa si de hotarata si totusi asa de melodioasa.

9:26 L-au gasit pe Isus in scoala rabinilor. Desi erau bucurosi, nu puteau sa uite necazul si ingrijorarea. Cand El era din nou cu ei, mama a zis in cuvinte de mustrare: "Fiule, pentru ce Te-ai purtat asa cu noi? Iata ca tatal Tau si eu Te-am cautat cu ingrijorare".

9:27 "De ce M-ati cautat?" a raspuns Isus. "Oare nu stiati ca trebuie sa fiu in Casa Tatalui Meu?" Si, pentru ca parea ca ei nu inteleg cuvintele Lui, arata spre cer. Pe fata Sa stralucea o lumina de care se mirau. Dumnezeirea stralucea prin corp omenesc. Gasindu-L in templu, ei au ascultat ce vorbea El cu rabinii si au ramas uimiti la intrebarile si raspunsurile Sale. Cuvintele Sale au starnit o multime de ganduri, care niciodata nu aveau sa fie uitate.

9:28 Intrebarea pe care El le-a pus-o cuprindea o invatatura. "Oare nu stiati", spuse El, "ca trebuie sa fiu in Casa Tatalui Meu?" Isus Se angajase in lucrarea pentru care venise in lume; dar Iosif si Maria neglijasera partea lor. Dumnezeu le aratase mare cinste prin aceea ca le incredintase pe Fiul Sau. Ingerii sfinti Il ajutasera pe Iosif in drumul lui, ca sa apere viata lui Isus. Dar o zi intreaga ei pierdusera cu totul din vedere pe Acela pe care nu ar fi trebuit sa-L uite nici macar o clipa. Iar acum, dupa ce temerile le fusesera linistite, nu se mustrau pe ei insisi, ci aruncau vina asupra Sa.

9:29 Era natural pentru parintii lui Isus sa-L considere ca fiul lor. El era zilnic cu ei, viata Sa era aproape la fel ca viata altor copii si era greu pentru ei sa priceapa ca El era Fiul lui Dumnezeu. Ei erau in primejdia de a nu pretui binecuvantarea ce li s-a acordat, prin prezenta Mantuitorului lumii. Durerea despartirii lor de El si duioasa mustrare exprimata prin cuvintele Sale aveau drept scop sa-i determine sa se gandeasca mult la sfanta lor raspundere.

9:30 In raspunsul dat mamei Sale, Isus dovedea pentru prima data ca stia care este adevarata relatie dintre El si Dumnezeu. Inainte de nasterea Sa, ingerul ii spusese Mariei: "El va fi mare si va fi chemat Fiul Celui Preainalt; si Domnul Dumnezeu Ii va da scaunul de domnie

9:31 al tatalui Sau David. Va imparati peste casa lui Iacov in veci" (Luca 1,32.33). Maria cugetase la cuvintele acestea in inima ei, dar, desi credea ca fiul ei urma sa fie Mesia pentru Israel, nu intelegea misiunea Lui. Nici de data aceasta nu intelegea cuvintele Lui, dar isi dadea seama ca El nega legaturile de sange cu Iosif si Se infatisa ca Fiu al lui Dumnezeu.

9:32 Isus nu a neglijat legatura cu parintii Sai pamantesti. De la Ierusalim, S-a intors acasa cu ei si i-a ajutat in viata lor de munca grea. El ascunsese in inima taina misiunii Sale, asteptand cu supunere timpul hotarat pentru El de a-Si incepe lucrarea. Timp de optsprezece ani, de cand intelesese ca era Fiul lui Dumnezeu, El a recunoscut legatura care-L unea cu familia din Nazaret si Si-a indeplinit obligatiile de fiu, de frate, de prieten si de cetatean.

9:33 De indata ce I se descoperise in templu misiunea pe care o avea, Isus S-a ferit de legaturile cu multimea. A dorit ca de la Ierusalim sa Se intoarca in liniste impreuna cu cei care cunosteau taina vietii Lui. La serviciul pascal, Dumnezeu cauta sa-i scoata pe credinciosii Sai din grijile lor pamantesti si sa le reaminteasca de minunata Sa interventie pentru eliberarea lor din Egipt. In aceasta actiune, El dorea ca ei sa vada o fagaduinta a eliberarii din pacat. Dupa cum sangele mielului junghiat a ocrotit casele lui Israel, tot la fel sangele lui Hristos avea sa salveze sufletele lor; dar ei puteau fi mantuiti prin Hristos numai daca, prin credinta, primeau ca viata a lor viata Sa. In serviciul inchipuitor al simbolurilor, exista putere numai atunci cand acesta ii indruma pe inchinatori la Hristos, ca Mantuitor al lor personal. Dumnezeu dorea ca ei sa fie condusi la studiu plin de rugaciune si meditatie cu privire la misiunea lui Hristos. Dar, la plecarea multimilor de oameni din Ierusalim, freamatul calatoriei si diverse discutii, mai putin insemnate, absorbeau prea adesea atentia lor, iar slujba inchinarii la care participasera era data uitarii. Mantuitorul nu era atras de o astfel de tovarasie.

9:34 Deoarece Iosif si Maria trebuiau sa se intoarca de la Ierusalim impreuna cu Isus, El spera sa-i faca sa se gandeasca la cele spuse de profeti cu privire la suferintele Mantuitorului. Pe Golgota, El a cautat sa aline durerea mamei Sale. El Se gandea la ea in aceste momente. Maria avea sa fie martora la ultimele Lui chinuri de moarte, iar Isus dorea ca ea sa inteleaga misiunea Lui, pentru ca sa primeasca taria necesara sa poata rabda cand sufletul ei urma sa fie strapuns de sabie. Dupa cum Isus fusese despartit de ea si ea Il cautase plina de intristare trei zile, tot asa, atunci cand El urma sa fie adus ca jertfa pentru pacatele lumii, avea sa fie pierdut de ea timp de trei zile. Si, cand avea sa invie din mormant, intristarea ei avea sa se preschimbe iarasi in bucurie. Insa cu cat mai bine

9:35 ar fi suportat ea durerea mortii Lui, daca ar fi inteles cuvintele biblice catre care El Se straduia sa-i intoarca acum cugetarile!

9:36 Daca si-ar fi indreptat mintea spre Dumnezeu prin meditatie si rugaciune, Iosif si Maria ar fi inteles sfintenia raspunderii lor si nu L-ar fi pierdut din vedere pe Isus. Prin neglijenta lor de o zi, L-au pierdut pe Mantuitorul; si aceasta i-a costat trei zile de cautare infrigurata ca sa-L gaseasca. Si noi putem ajunge la fel; prin vorbe desarte, prin clevetiri sau prin neglijarea rugaciunii, putem pierde intr-o singura zi prezenta Mantuitorului si va fi poate nevoie de multe zile de cercetare deznadajduita pentru a-L gasi si a recastiga pacea pe care am pierdut-o.

9:37 Trebuie sa fim atenti ca, in legaturile pe care le avem unii cu altii, sa nu-L uitam pe Isus si, fara sa ne dam seama, sa ramanem fara El. Cand ne lasam absorbiti de lucrurile pamantesti, incat nu ne mai gandim la Acela in care se aduna toata nadejdea noastra de viata vesnica, noi ne despartim de Isus si de ingerii sfinti. Aceste fiinte sfinte nu pot ramane acolo unde prezenta lui Isus nu este dorita si unde absenta Sa nu este observata. Tocmai din cauza aceasta, deseori exista descurajare printre cei ce se declara urmasi ai lui Hristos.

9:38 Multi iau parte la serviciile religioase si sunt reinviorati si mangaiati de Cuvantul lui Dumnezeu; dar, prin neglijarea meditatiei, vegherii si rugaciunii, pierd binecuvantarea si se simt mai nenorociti decat inainte de a o fi primit. Deseori, ei considera ca Dumnezeu Se poarta aspru cu ei. Nu vad ca greseala este a lor. Despartindu-se de Isus, ei indeparteaza lumina prezentei Sale.

9:39 Ar fi bine pentru noi ca in fiecare zi sa petrecem o ora de meditatie asupra vietii lui Hristos. Sa cercetam viata Sa punct cu punct si sa ne lasam imaginatia sa prinda fiecare scena si in special pe cele din partea finala. Cand ne ocupam in felul acesta de jertfa Lui cea mare, pe care a adus-o pentru noi, increderea noastra in El va fi statornica, iubirea noastra fata de El va fi stimulata si noi vom fi tot mai mult patrunsi de Spiritul Sau. Daca vrem ca, in cele din urma, sa fim mantuiti, trebuie sa invatam lectia rabdarii si umilintei la piciorul crucii.

9:40 Cand ne adunam, putem fi o binecuvantare unii pentru altii. Daca suntem ai lui Hristos, gandurile noastre cele mai placute se vor ocupa numai de El; si, cand vorbim unii cu altii despre iubirea Lui, inima noastra va fi imblanzita de puterile dumnezeiesti. Privind la frumusetea caracterului Sau, vom fi "schimbati in acelasi chip al Lui, din slava in slava, prin Duhul Domnului" (2 Cor. 3,18).

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: