English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Hristos Lumina Lumii

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Hristos Lumina Lumii, 78


78:1 Cap. 77 - In sala de judecata a lui Pilat

78:2 IN SALA DE JUDECATA a lui Pilat, guvernatorul roman, Domnul Hristos statea legat ca arestat. In jurul Sau se afla garda soldatilor, iar sala de judecata era plina pana la refuz de spectatori. Afara, la intrarea in sala, erau judecatorii Sinedriului, preotii, conducatorii, batranii si gloata.

78:3 Dupa ce L-a condamnat pe Domnul Hristos, consiliul Sinedriului a venit la Pilat, pentru a obtine confirmarea sentintei, ca s-o poata aduce la indeplinire. Dar acesti conducatori iudei n-au intrat in sala de judecata a lui Pilat. Conform legii lor ceremoniale, s-ar fi intinat daca ar fi facut astfel si n-ar fi putut lua parte la sarbatoarea Pastelor. In orbirea lor, n-au putut vedea ca ura aceea criminala le-a intinat inimile. N-au crezut ca Domnul Hristos era adevaratul Miel Pascal si ca, deoarece L-au respins, marele praznic isi pierduse, pentru ei, semnificatia.

78:4 Cand Mantuitorul a fost adus in sala de judecata, Pilat nu L-a privit cu ochi prietenosi. Guvernatorul roman fusese chemat in graba si sculat din pat; era hotarat sa-si faca lucrarea cat mai repede cu putinta. Era pregatit sa se poarte cu Cel arestat cu

78:5 o severitate de magistrat. Luandu-si aerul cel mai grav, el s-a intors sa vada ce fel de om trebuia sa cerceteze, pentru care fusese sculat la o ora atat de matinala. El stia ca trebuia sa fie cineva pe care autoritatile iudaice erau nerabdatoare sa-L judece si sa-L pedepseasca in mare graba.

78:6 Pilat privi la oamenii care-L aveau in paza pe Isus si apoi privirea lui se opri cercetatoare asupra Domnului Hristos. El avusese de-a face cu tot felul de criminali; dar niciodata nu mai fusese adus inaintea sa un om care sa aiba trasaturi pline de atata bunatate si noblete. Pe fata Sa el n-a vazut nici un semn de vinovatie, nici o expresie de teama, nici o incumetare sau dispret. El a vazut un Om plin de calm si comportare demna, a carui infatisare nu purta semnele unui criminal, ci semnatura cerului.

78:7 Infatisarea Domnului Hristos a facut o impresie favorabila asupra lui Pilat. Ceea ce era mai bun in natura sa a fost trezit. El auzise de Isus si de lucrarile Lui. Sotia lui ii spusese cate ceva din faptele minunate savarsite de Profetul din Galilea, care vindeca pe bolnavi si invia pe morti. Acum, toate acestea prindeau - ca intr-un vis - viata in mintea lui Pilat. Si-a adus aminte de vestile pe care le auzise din diferite parti. S-a hotarat sa le ceara iudeilor sa-i prezinte acuzatiile pe care le aduc impotriva Celui arestat.

78:8 "Cine este acest Om si pentru ce L-ati adus?" spuse el. "Ce para aduceti impotriva Lui?" Iudeii erau pusi in incurcatura. Stiind ca nu puteau sa-si sustina acuzatiile impotriva Domnului Hristos, nu doreau sa aiba loc o cercetare publica. Au raspuns ca este un inselator, numit Isus din Nazaret.

78:9 Pilat a intrebat din nou: "Ce para aduceti impotriva omului acestuia?" Preotii n-au raspuns la intrebarea lui, dar, in cuvinte ce aratau iritarea lor, au spus: "Daca n-ar fi fost un facator de rele, nu L-am fi dat noi in mainile tale" (Ioan 18,29-30). Cand cei care formeaza Sinedriul, oamenii cei mai de frunte ai natiunii, aduc la tine un om pe care il considera vrednic de moarte, mai este nevoie sa intrebi ce acuzatie I se aduce? Ei sperau sa-l impresioneze pe Pilat cu sentimentul importantei lor si in felul acesta sa-l faca sa consimta la cererea lor, fara sa mai fie nevoie sa treaca prin multe cercetari. Erau nerabdatori sa obtina ratificarea sentintei lor, pentru ca erau constienti de faptul ca cei care au fost martori la lucrarile minunate ale Domnului Hristos ar fi putut sa povesteasca lucruri cu totul diferite de nascocirile pe care le repetau acum.

78:10 Preotii gandeau ca, prin slabul si nehotaratul Pilat, isi vor putea aduce la indeplinire planurile fara probleme. Mai inainte, el semnase foarte usor condamnarea la moarte, osandind astfel oameni despre care stiau bine ca nu sunt vrednici de moarte. Dupa aprecierile lui, viata unui arestat

78:11 nu avea multa valoare; ca erau nevinovati sau vinovati, faptul acesta n-avea nici o importanta. Preotii nadajduiau ca Pilat sa confirme pedeapsa cu moartea luata cu privire la Domnul Hristos fara sa-L mai audieze. Ei cereau lucrul acesta ca o favoare cu ocazia marii lor sarbatori nationale.

78:12 Dar era ceva cu Cel arestat, care il retinea pe Pilat sa faca lucrul acesta. El nu indraznea sa-l infaptuiasca. Si-a dat seama de intentiile si planurile preotilor. Si-a amintit cum, nu cu mult timp inainte, Domnul Hristos l-a inviat din morti pe Lazar, mort de patru zile; si, inainte sa semneze sentinta de condamnare, s-a hotarat sa cunoasca acuzatiile ce erau aduse impotriva Lui si daca puteau fi dovedite.

78:13 Daca judecata voastra este suficienta, a spus el, atunci de ce L-ati mai adus pe arestat la mine? "Luati-L voi si judecati-L dupa legea voastra." Constransi in felul acesta, preotii au spus ca ei L-au condamnat deja, dar ca trebuie sa aiba si hotararea lui Pilat pentru ca osanda lor sa fie valabila. Care este sentinta pe care ati pronuntat-o? a intrebat Pilat. Pedeapsa cu moartea, au raspuns ei; dar nu este ingaduit de lege sa omoram pe nimeni. Ei i-au cerut lui Pilat sa-i creada pe cuvant cu privire la vinovatia lui Hristos si sa intareasca hotararea luata de ei. Isi luau raspunderea pentru cele ce aveau sa urmeze.

78:14 Pilat nu era un judecator drept sau constiincios; dar, desi slab din punct de vedere moral, el a refuzat sa le satisfaca cererea. Nu-L va condamna pe Hristos pana cand nu va fi adusa o acuzatie impotriva Lui.

78:15 Preotii se aflau in incurcatura. Ei si-au dat seama ca trebuiau sa-si ascunda fatarnicia in cea mai deplina taina. Nu trebuiau sa lase sa se inteleaga ca Domnul Hristos fusese arestat pentru motive religioase. Daca acestea aveau sa fie prezentate ca un motiv, atunci actiunile lor n-ar fi avut nici o valoare inaintea lui Pilat. Ei trebuiau sa-L prezinte pe Domnul Hristos ca actionand impotriva legilor civile; atunci El putea fi pedepsit ca un criminal politic. Agitatiile si rascoalele impotriva guvernarii romane erau obisnuite printre iudei. Romanii reactionasera foarte aspru impotriva acestor revolte si erau totdeauna in garda spre a reprima orice actiune care ar fi putut duce la razmerita.

78:16 Numai cu cateva zile inainte, fariseii cautasera sa-L prinda in cursa pe Domnul Hristos cu intrebarea: "Se cuvine sa platim bir Cezarului sau nu?" Dar Domnul le demascase atunci fatarnicia. Romanii, care fusesera de fata, au vazut infrangerea deplina a uneltirilor, precum si tulburarea la raspunsul Sau: "Dati dar Cezarului ce este al Cezarului" (Luca 20,22-25).

78:17 Preotii cautau acum sa infatiseze lucrurile ca si cum, cu acea ocazie, Domnul Hristos

78:18 ar fi dat invatatura pe care ei nadajduiau ca o va da. In stramtorarea lor, ei au adus, in sprijinul lor, martori mincinosi si "au inceput sa-L parasca si sa zica: 'Pe omul acesta L-am gasit atatand neamul nostru la rascoala, oprind a plati bir Cezarului si zicand ca El este Hristosul, Imparatul'". Trei acuzatii, nici una intemeiata. Preotii stiau bine acest lucru, dar ei au fost dispusi sa savarseasca un sperjur, daca prin aceasta isi puteau atinge scopul urmarit.

78:19 Pilat le-a citit planurile. El n-a crezut ca Arestatul a complotat impotriva autoritatii romane. Infatisarea Lui umila si blanda era in totala contradictie cu acuzatia ce I se aducea. Pilat era convins ca un complot serios fusese pus la cale pentru a nimici un Om nevinovat, care statea in calea demnitarilor iudei. Intorcandu-se spre Domnul Hristos, el intreba: "Esti Tu Imparatul iudeilor?" Mantuitorul a raspuns: "Asa cum ai spus". Si pe cand vorbea, infatisarea Lui s-a luminat, ca si cand o raza de soare stralucea asupra ei.

78:20 Cand au auzit raspunsul Sau, Caiafa si cei ce erau cu el i-au cerut lui Pilat sa fie martor ca Isus admisese crima de care fusese acuzat. Cu strigate puternice, preotii, carturarii si conducatorii au cerut ca El sa fie condamnat la moarte. Strigatele erau reluate de gloata si urletul devenea asurzitor. Pilat era in incurcatura. Vazand ca Hristos nu raspundea nimic acuzatorilor Sai, Il intreba: "'Nu raspunzi nimic? Uite de cate lucruri Te invinuiesc ei!' Isus n-a mai dat nici un raspuns".

78:21 Stand in spatele lui Pilat, privind panorama intregii curti, Domnul Hristos a auzit ocarile; dar, fata de toate acuzatiile false aduse impotriva Sa, n-a raspuns nici un cuvant. Intreaga Sa comportare dadea marturie despre o evidenta nevinovatie. El statea nemiscat de furia valurilor ce talazuiau in jurul Sau. Era ca si cand valurile apasatoare ale maniei, ridicandu-se mai mult si tot mai mult, asemenea valurilor oceanului cuprins de furtuna, se spargeau asupra Lui, dar fara sa-L atinga. El ramanea tacut, dar tacerea Lui era elocventa. Era asemenea unei lumini stralucind dinauntru in afara Lui.

78:22 Pilat era uimit de comportamentul Sau. Oare acest Om, se intreba el, ignora desfasurarea judecatii pentru ca nu-L intereseaza salvarea vietii Lui? Privind la Isus, care suporta insulta si batjocura fara sa raspunda cu aceeasi moneda, si-a dat seama ca nu poate fi tot atat de nedrept si necinstit cum erau preotii care vociferau. Sperand sa afle de la El adevarul si sa scape de tumultul gloatei, Pilat L-a luat deoparte pe Domnul Isus si L-a intrebat iarasi: "Esti Tu Imparatul iudeilor?"

78:23 Domnul Hristos n-a raspuns in mod direct la aceasta intrebare. El stia ca Duhul

78:24 Sfant Se lupta cu Pilat si i-a dat ocazia sa-si exprime convingerea. "De la tine insuti zici lucrul acesta", a intrebat El, "sau ti l-au spus altii despre Mine?" Cu alte cuvinte, acuzatia preotilor sau dorinta de a primi lumina din partea Domnului Hristos era motivul care l-a indemnat pe Pilat sa puna aceasta intrebare? Pilat a inteles ceea ce a vrut sa spuna Domnul Hristos, dar mandria i-a cuprins inima. El nu va recunoaste convingerea ce pusese stapanire pe el. "Sunt eu iudeu?" a spus el. "Neamul Tau si preotii cei mai de seama Te-au dat in mana mea: Ce ai facut?"

78:25 Pentru Pilat trecuse ocazia de aur, insa Domnul Isus nu l-a lasat fara lumina. In timp ce n-a raspuns in mod direct la intrebarea lui Pilat, El a vorbit in mod clar despre misiunea Sa. L-a lasat pe Pilat sa inteleaga faptul ca El nu cauta un tron pamantesc.

78:26 "Imparatia Mea nu este din lumea aceasta", a spus El. "Daca ar fi Imparatia Mea din lumea aceasta, slujitorii Mei s-ar fi luptat ca sa nu fiu dat in mainile iudeilor, dar acum, Imparatia Mea nu este de aici." "Atunci un Imparat tot esti!" i-a zis Pilat. "Da", a raspuns Isus. "Eu sunt Imparat. Eu pentru aceasta M-am nascut si am venit in lume, ca sa marturisesc despre adevar. Oricine este din adevar asculta glasul Meu."

78:27 Domnul Hristos a declarat ca, in sine, Cuvantul Sau era o cheie care avea sa deschida tainele pentru aceia care erau pregatiti sa-l primeasca. El avea o putere ce se recomanda singura, si acesta era secretul intinderii cu repeziciune a Imparatiei adevarului Sau. El dorea ca Pilat sa inteleaga faptul ca natura sa ruinata putea sa fie refacuta numai prin primirea si tezaurizarea acestui adevar.

78:28 Pilat avea dorinta sa cunoasca adevarul. Mintea sa era insa confuza. El a inteles imediat cuvintele Mantuitorului si inima sa a fost miscata de o mare dorinta de a cunoaste ce anume era de fapt adevarul si cum il putea obtine. "Ce este adevarul?" a intrebat el. Dar n-a asteptat sa primeasca un raspuns. Tumultul gloatei de afara l-a readus la interesele acelui moment; caci preotii strigau, cerand luarea imediata a unei hotarari. Iesind in fata iudeilor, el a declarat cu autoritate in glas: "Eu nu gasesc nici o vina in El".

78:29 Aceste cuvinte rostite de un judecator pagan erau o mustrare biciuitoare pentru perfidia si falsitatea conducatorilor iudei, care Il acuzau pe Mantuitorul. Cand preotii si mai marii lui Israel au auzit aceasta din partea lui Pilat, dezamagirea si mania lor n-au mai cunoscut margini. Ei complotasera de mult si asteptau aceasta ocazie. Vazand perspectiva eliberarii lui Isus, se parea ca sunt gata sa-L sfasie in bucati. L-au denuntat cu glas tare pe Pilat si l-au amenintat cu condamnarea din partea autoritatilor romane.

78:30 L-au acuzat ca refuza sa-L condamne pe Isus, care, declarau ei, S-a ridicat impotriva Cezarului.

78:31 Se auzeau acum voci manioase, declarand ca influenta lui Isus, care indemna la razvratire, era cunoscuta in toata tara. Preotii spuneau ca El "intarata si invata pe oameni prin toata Iudea, din Galilea, unde a inceput, pana aici".

78:32 In momentul acela, Pilat nu avea de gand sa-L condamne pe Domnul Hristos. Stia ca iudeii L-au acuzat datorita urii si prejudecatii lor. El isi cunostea datoria. Dreptatea cerea ca Domnul Hristos sa fie imediat eliberat. Dar Pilat se temea de rautatea multimii. Daca ar fi refuzat sa-L dea pe Hristos in mainile lor, s-ar fi iscat tulburare, si el se temea de acest lucru. Cand a auzit ca Domnul Hristos era din Galilea, a hotarat sa-L trimita la Irod, conducatorul acelei provincii, care se afla atunci la Ierusalim. In felul acesta, Pilat gandea sa transfere responsabilitatea procesului de la el asupra lui Irod. El considera, de asemenea, ca aceasta este o buna ocazie de a vindeca o veche disputa dintre el si Irod. Si lucrul acesta s-a adeverit. Cei doi magistrati au redevenit prieteni datorita procesului Mantuitorului.

78:33 Pilat L-a dat din nou pe Domnul Hristos pe mana soldatilor si, in mijlocul ocarilor si insultelor gloatei, El a fost dus in graba in sala de judecata a lui Irod. "Irod, cand a vazut pe Isus, s-a bucurat foarte mult" (Luca 23,8). El nu-L intalnise niciodata pana atunci pe Mantuitorul si "de mult dorea sa-L vada, din pricina celor auzite despre El; si nadajduia sa-L vada facand vreo minune". Acest Irod era acela ale carui maini erau patate de sangele lui Ioan Botezatorul. Cand Irod a auzit pentru prima data de Domnul Hristos, a fost ingrozit si si-a zis: "Ioan acela, caruia i-am taiat capul,

78:34 a inviat din morti"; "... de aceea se fac minuni prin el" (Marcu 6,16; Mat. 14,2). Si totusi Irod a dorit sa-L vada pe Hristos. Acum era ocazia sa salveze viata acestui Profet si regele spera sa alunge pentru totdeauna din minte amintirea acelui cap insangerat ce i-a fost adus pe tipsie. El dorea sa-si satisfaca, de asemenea, curiozitatea si credea ca, daca I se va oferi o perspectiva de eliberare, Domnul va face pentru el tot ceea ce avea sa I se ceara.

78:35 Multi preoti si batrani L-au insotit pe Domnul Hristos la Irod. Si cand Mantuitorul a fost adus in sala, acesti demnitari, vorbind cu totii in mod agitat, si-au adus acuzatiile impotriva Lui. Dar Irod a dat putina atentie acuzatiilor lor. Dorind sa foloseasca ocazia de a-L interoga pe Domnul Hristos, el a cerut sa se faca liniste. A poruncit sa I se scoata legaturile si, in acelasi timp, i-a acuzat pe vrajmasii Sai de faptul ca L-au tratat cu brutalitate. Privind cu compasiune la fata linistita a Rascumparatorului lumii, el a citit in ea numai intelepciune si curatie. Ca si Pilat, a fost convins de faptul ca Domnul Hristos a fost acuzat datorita rautatii si invidiei.

78:36 Irod L-a interogat pe Domnul Hristos in multe privinte, dar in tot acest timp Mantuitorul a pastrat o tacere profunda. La porunca regelui, au fost adusi inaintea sa oameni neputinciosi si schilozi, poruncindu-I-se Domnului Hristos sa faca dovada pretentiilor Sale, facand o minune. Oamenii, a spus Irod, spun ca poti vindeca pe bolnavi. Sunt foarte nerabdator sa vad ca faima Ta, care este foarte raspandita, n-a fost o inselaciune. Dar Domnul Hristos n-a raspuns, desi Irod a continuat sa-L determine la aceasta: Daca poti face minuni pentru altii, atunci fa acum pentru Tine, si aceasta Iti va servi spre bine. Si din nou el a poruncit: Arata-ne un semn care sa dovedeasca faptul ca ai puterea cu care zvonurile Te-au acreditat. Dar Domnul Hristos parca nu auzea si nu vedea. Fiul lui Dumnezeu luase asupra Sa natura omului. Si El a procedat asa cum trebuie sa procedeze omul in asemenea imprejurari. De aceea, nu va savarsi o minune pentru a Se scuti de durerea si umilinta pe care trebuie sa le indure omul, atunci cand se afla in imprejurari asemanatoare.

78:37 Irod a fagaduit ca Il va elibera pe Domnul Hristos, daca avea sa savarseasca niste minuni in prezenta sa. Acuzatorii Domnului Hristos vazusera ei insisi lucrarile minunate facute prin puterea Sa. Il auzisera poruncind mormantului sa elibereze pe mort. Vazusera pe morti iesind din morminte, ascultand de cuvantul Sau. S-au temut ca nu cumva El sa infaptuiasca vreo minune. Dintre toate lucrurile, cel mai mult se temeau de o manifestare a puterii Lui. O astfel de manifestare s-ar fi dovedit a fi o lovitura de moarte data

78:38 planurilor lor si probabil ca i-ar fi costat viata. De aceea, preotii si mai marii norodului au inceput intr-o mare agitatie sa-si aduca acuzatiile impotriva Lui. Ridicandu-si glasurile, ei au declarat ca este un tradator si un hulitor. Au declarat ca minunile pe care le savarseste le face prin puterea care-I este data de Beelzebul, domnul dracilor. Sala de judecata a devenit o scena in care domnea confuzia, unii strigand una, altii alta.

78:39 Constiinta lui Irod era acum mult mai putin sensibila decat atunci cand tremurase de groaza la cererea Irodiadei de a i se aduce capul lui Ioan Botezatorul. Pentru un timp, el a indurat intepaturile taioase ale remuscarii pentru actul sau teribil; dar aceasta sensibilitate morala a fost degradata din ce in ce mai mult, datorita vietii sale stricate. Acum, inima sa a devenit atat de impietrita, incat a ajuns sa fie mandru de pedeapsa pe care i-a administrat-o lui Ioan Botezatorul pentru indrazneala de a-l mustra. Si acum el Il ameninta pe Domnul Hristos, declarand in mod repetat ca are puterea de a-L elibera sau de a-L condamna. Dar Domnul Hristos n-a facut nici un gest care sa arate ca a auzit vreun cuvant.

78:40 Aceasta tacere l-a maniat pe Irod. Parea ca arata o totala indiferenta fata de autoritatea sa. Pentru vanitosul si ingamfatul rege, mustrarea deschisa ar fi fost mai putin jignitoare decat de a fi ignorat in acest fel. Din nou, plin de manie, el L-a amenintat pe Domnul Hristos, care statea inca nemiscat si tacut.

78:41 Misiunea Domnului Hristos in aceasta lume nu a fost aceea de a satisface curiozitatea bolnavicioasa. El a venit sa aduca vindecarea celor cu inima zdrobita. Daca ar fi trebuit sa rosteasca vreun cuvant spre vindecarea sufletelor de boala pacatului, atunci n-ar fi tacut. Dar nu avea nici un cuvant pentru aceia care aveau sa calce adevarul in picioarele lor nesfinte.

78:42 Domnul Hristos i-ar fi putut adresa lui Irod cuvinte care sa-i strapunga urechile impietrite. El ar fi putut sa-l inspaimante si sa-l faca sa tremure, punandu-i inainte toata nelegiuirea vietii lui, precum si groaza apropierii zilei judecatii pentru el. Dar tacerea Domnului Hristos a fost cea mai aspra mustrare pe care o putea rosti. Irod respinsese adevarul care i-a fost adresat de catre cel mai mare dintre profeti si de aceea nu avea sa mai primeasca nici o alta solie. Pentru el, Maiestatea cerului nu mai avea nici un cuvant. Urechea aceea, care fusese totdeauna deschisa fata de nenorocirile omenesti, nu mai avea acum nici un loc pentru poruncile lui Irod. Ochii aceia, care totdeauna fusesera atintiti asupra pacatosului pocait cu o iubire plina de mila si iertare, nu mai aveau acum nici o privire pe care s-o acorde lui Irod. Buzele acelea, care rostisera cele mai impresionante adevaruri si care, in accente pline de gingasie, au pledat pe langa cel mai decazut si mai degradat pacatos, erau acum inchise fata de trufasul rege, care nu simtea nevoia de un Mantuitor.

78:43 Fata lui Irod s-a intunecat de furie. Intorcandu-se spre multime,

78:44 L-a denuntat cu manie pe Domnul Hristos ca fiind un impostor. Apoi, adresandu-se Domnului Hristos, Ii spuse: Daca nu vei aduce nici o dovada pentru demonstrarea pretentiilor Tale, atunci am sa Te dau in mainile soldatilor si gloatei. Ei poate ca vor reusi sa Te faca sa vorbesti. Daca esti un impostor, atunci moartea din mainile lor nu este decat ceea ce meriti; daca esti insa Fiul lui Dumnezeu, atunci salveaza-Te, savarsind o minune.

78:45 Nici n-a terminat bine de rostit aceste cuvinte, ca multimea a si navalit asupra Domnului Hristos. Asemenea unor fiare salbatice, multimea s-a aruncat asupra prazii sale. Domnul Hristos a fost tarat cand intr-o parte, cand in alta, iar Irod s-a alaturat gloatei si a cautat sa-L umileasca pe Fiul lui Dumnezeu. Daca nu ar fi intervenit soldatii romani, obligand gloata cuprinsa de nebunie sa dea inapoi, Mantuitorul ar fi fost sfasiat in bucati.

78:46 "Irod, cu ostasii lui de paza, se purtau cu El cu dispret; si, dupa ce si-au batut joc de El, L-au imbracat cu o haina stralucitoare" (Luca 23,11). Soldatii romani s-au alaturat, implicandu-se in aceasta maltratare a Domnului Hristos. Tot ceea ce acesti soldati rai si corupti, incurajati fiind de Irod si de conducatorii iudei, puteau nascoci era folosit impotriva Mantuitorului. Si cu toate acestea, rabdarea Sa divina n-a cedat.

78:47 Persecutorii Domnului Hristos au incercat sa masoare caracterul Sau dupa caracterul lor; ei Il infatisara tot asa netrebnic cum erau ei. Dar, dincolo de toata aceasta scena, un alt tablou se infatisa privirii - o scena pe care, intr-o zi, ei o vor vedea in toata slava. Erau unii care tremurau in prezenta Domnului Hristos. In timp ce gloata necioplita se pleca in batjocura inaintea Lui, unii dintre cei ce venisera cu acelasi scop s-au intors inspaimantati si tacuti. Irod a fost condamnat. Ultimele raze ale harului au stralucit asupra inimii lui impietrite de pacat. El si-a dat seama ca Acesta nu era un om obisnuit; caci divinitatea strafulgera prin corpul Sau omenesc. Chiar in timpul acela, in care Domnul Hristos era inconjurat de batjocoritori, de oameni adulteri si criminali, Irod si-a dat seama ca privea un Dumnezeu pe tronul Sau.

78:48 Asa impietrit cum era, Irod n-a indraznit sa ratifice condamnarea Domnului Hristos. El a dorit sa scape de aceasta teribila raspundere si L-a trimis pe Domnul Hristos inapoi in sala romana de judecata.

78:49 Pilat a fost dezamagit si foarte nemultumit. Cand iudeii s-au reintors, aducand cu ei pe Arestatul lor, el i-a intrebat nervos ce anume vor sa-I faca. Le-a amintit ca-L cercetase deja pe Hristos si ca nu gasise nici o vina in El; le-a amintit faptul ca ei au adus acuzatii impotriva Lui, dar ca n-au fost in stare sa aduca probe nici macar pentru o acuzatie. El Il trimisese pe Isus la Irod, tetrarhul Galileii, unul din neamul lor, dar nici el nu L-a gasit vrednic de moarte. "Eu deci, dupa ce voi pune sa-L bata, Ii voi da drumul", a spus Pilat.

78:50 Aici Pilat si-a dat pe fata slabiciunea. El declarase ca Domnul Hristos era

78:51 nevinovat si, cu toate acestea, era dispus sa puna sa-L biciuiasca, numai pentru a-i linisti pe acuzatorii Lui. El avea sa sacrifice dreptatea si principialitatea numai pentru a fi pe placul multimii. Acest lucru l-a pus intr-o situatie critica. Multimea, dandu-si seama de nehotararea lui, a cerut mai insistent viata celui arestat. Daca Pilat ar fi ramas de la inceput hotarat, refuzand sa condamne un Om pe care L-a gasit nevinovat, el ar fi rupt atunci lantul fatal care avea sa-l lege in remuscare si vinovatie cat timp avea sa mai traiasca. Daca ar fi adus la indeplinire convingerile lui despre dreptate, atunci iudeii n-ar fi indraznit sa-i dicteze. Domnul Hristos ar fi fost dat mortii, dar vina nu avea sa cada asupra lui Pilat. Pas cu pas, Pilat a pasit pe drumul violarii constiintei sale. El s-a sustras judecatii dupa dreptate si adevar si acum s-a trezit aproape fara putere in mainile preotilor si conducatorilor. Sovaiala si nehotararea s-au dovedit a fi ruina lui.

78:52 Chiar si in situatia aceasta, Pilat n-a fost lasat sa actioneze orbeste. Un mesaj din partea lui Dumnezeu l-a avertizat despre fapta pe care era gata s-o comita. Ca raspuns la rugaciunea Domnului Hristos, sotia lui Pilat a fost vizitata de un inger din ceruri si, intr-un vis, ea L-a vazut pe Mantuitorul si a vorbit cu El. Sotia lui Pilat nu era din neamul iudeilor, dar, privind in vis la Domnul Hristos, nu s-a indoit nicidecum de caracterul si misiunea Sa. Ea stia ca El este Printul lui Dumnezeu. L-a vazut in sala de judecata, pe cand era judecat. I-a vazut mainile strans legate, ca mainile unui criminal. A vazut pe Irod si pe ostasii lui cum indeplineau oribila lor lucrare. I-a auzit pe preoti si pe conducatori, plini de manie si rautate, acuzandu-L nebuneste. A auzit cuvintele: "Noi avem o lege, si dupa legea aceasta, El trebuie sa moara". L-a vazut pe Pilat dand pe Isus sa fie biciuit, dupa ce a declarat ca nu gaseste nici o vina in El. A auzit pronuntarea condamnarii de catre Pilat si l-a vazut predand pe Domnul Hristos omoratorilor Sai. A vazut crucea ridicata pe Golgota. A vazut pamantul cuprins in intuneric si a auzit misteriosul strigat: "S-a sfarsit". Privirea ei a mai vazut un alt tablou. Ea L-a vazut pe Domnul Hristos stand pe un nor mare si alb, in timp ce pamantul se invartea in spatiu, iar omoratorii Sai fugeau din fata slavei Sale. Cu un strigat de groaza s-a trezit si de indata i-a scris lui Pilat cuvinte de avertizare.

78:53 In timp ce Pilat ezita cu privire la ceea ce avea de facut, un sol isi facu loc prin multime si ii inmana scrisoarea din partea sotiei sale, care spunea:

78:54 "Sa n-ai nimic a face cu neprihanitul acesta; caci azi am suferit mult in vis din pricina Lui".

78:55 Fata lui Pilat a devenit palida. El era confuz din cauza propriilor emotii, care se luptau intre ele. Dar, in timp ce amana luarea unei hotarari, preotii si mai marii norodului atatau mai departe mintile oamenilor. Pilat a fost fortat sa actioneze. El s-a gandit la un obicei de care se putea folosi pentru a asigura eliberarea Domnului Hristos. Era obiceiul ca la aceasta sarbatoare sa fie eliberat un arestat ales de popor. Acest obicei era o inventie pagana; in el nu se afla nici macar o umbra de dreptate, dar era foarte mult apreciat de iudei. Autoritatile romane aveau la data aceea un detinut numit Baraba, care era condamnat la moarte. Acest om pretinsese ca este Mesia. El isi arogase autoritatea de a stabili o noua ordine a lucrurilor pentru a indrepta lumea. Amagit fiind de Satana, el pretindea ca tot ceea ce obtinea prin furt si jaf era proprietatea lui. Prin mijloace satanice, el facuse lucruri extraordinare, isi castigase simpatia poporului si starnise revolta impotriva conducerii romane. Sub masca entuziasmului religios, era un talhar gata de orice si impietrit, dedat la rascoala si cruzime. Dandu-le oamenilor ocazia de a alege intre acest om si nevinovatul Mantuitor, Pilat a crezut ca le trezeste simtul dreptatii. In opozitie cu preotii si mai marii norodului, el spera sa le castige simpatia pentru Hristos. Astfel, intorcandu-se spre multime, el spuse cu mare seriozitate: "Pe care... voiti sa vi-l slobozesc? Pe Baraba sau pe Isus, care este numit Hristos?"

78:56 Raspunsul gloatei veni asemenea racnetului fiarelor salbatice: "Slobozeste-ne pe Baraba!" Din ce in ce mai tare crestea strigatul: Baraba! Baraba! Gandind ca multimea n-a inteles intrebarea, Pilat a spus: "Vreti sa va slobozesc pe Imparatul iudeilor?" Dar ei au strigat din nou: "La moarte cu omul acesta si slobozeste-ne pe Baraba!" "Dar ce sa fac cu Isus, care Se numeste Hristos?" a intrebat Pilat. Din nou multimea agitata incepu sa urle ca demonii. Chiar demoni in chip omenesc se aflau acolo in multime si ce altceva putea fi asteptat decat raspunsul: "Sa fie rastignit"?

78:57 Pilat era tulburat. Nu gandise ca lucrurile vor iesi astfel. El ezita sa predea un Om nevinovat celei mai rusinoase si mai crude morti din cate puteau fi aplicate. Dupa ce urletul vocilor s-a domolit, el s-a intors spre multime spunand: "De ce, ce rau a facut?" Dar lucrurile mersesera prea departe pentru a se mai putea argumenta. Ei nu doreau sa vada dovada nevinovatiei Domnului Hristos, ci osandirea Lui.

78:58 Pilat inca se straduia sa-L elibereze. "El le-a spus pentru a treia oara: 'Dar ce rau a facut? Eu n-am gasit nici o vina de moarte

78:59 in El. Asa ca, dupa ce voi pune sa-L bata, Ii voi da drumul'". Insa numai mentionarea faptului ca I se va da drumul ii atata pe oameni de zece ori mai mult. "Rastigneste-L, rastigneste-L!" au strigat cu totii. Mai tare si tot mai tare crestea furtuna pe care o dezlantuise nehotararea lui Pilat.

78:60 Sfarsit de oboseala si plin de rani, Domnul Hristos a fost luat si biciuit in fata multimii. "Ostasii dregatorului au dus pe Isus in pretoriu si au adunat in jurul Lui toata ceata ostasilor. L-au dezbracat de hainele Lui si L-au imbracat cu o haina stacojie. Au impletit o cununa de spini, pe care I-au pus-o pe cap... Apoi ingenuncheau inaintea Lui, isi bateau joc de El si ziceau: 'Plecaciune, Imparatul Iudeilor'. Si scuipau asupra Lui". Din cand in cand, cate o mana nelegiuita smulgea trestia ce-I fusese asezata in mana si lovea cu ea coroana de spini de pe fruntea Sa, facand ca spinii sa se infiga in tamplele Sale, iar sangele sa se prelinga pe fata si barba Sa.

78:61 Minunati-va, o, ceruri, si ramai incremenit pamantule! Priveste pe asupritor si pe Cel asuprit! O gloata innebunita L-a inconjurat pe Mantuitorul acestei lumi. Cuvintele de batjocura se amestecau cu blesteme josnice si pline de hula. Nasterea sa din clasa de jos si viata Lui umila erau discutate de multimea nesimtitoare. Declaratia Sa ca este Fiul lui Dumnezeu era luata in ras si glume grosolane si ranjete batjocoritoare treceau din gura in gura.

78:62 Satana era acela care conducea multimea cea cruda in comportarea ei abuziva fata de Mantuitorul. Era scopul lui Satana acela de a-L provoca - daca era posibil - sa Se razbune sau de a-L determina sa faca o minune spre a Se elibera singur, nimicind astfel Planul de Mantuire. O singura pata asupra vietii Sale omenesti, o singura greseala a naturii Sale omenesti de a indura teribila incercare, si Mielul lui Dumnezeu avea sa fie o jertfa nedesavarsita, iar mantuirea omului - un esec. Dar El, care, printr-o porunca, putea aduce in ajutorul Sau ostile ceresti - El, care ar fi putut alunga multimea ingrozita din fata Sa, prin strafulgerarea maiestatii divine -, S-a supus cu un desavarsit calm insultelor si batjocurii celei mai josnice.

78:63 Vrajmasii Domnului Hristos cerusera o minune ca dovada a divinitatii Sale. Ei aveau dovezi cu mult mai mari decat cele pe care le cautau. Dupa cum cruzimea i-a degradat pe chinuitorii Sai, facandu-i neoameni, asemenea lui Satana, tot astfel umilinta si rabdarea Sa L-au inaltat pe Domnul Hristos mai presus de oameni, dovedind originea Sa dumnezeiasca. Umilinta Sa era garantia inaltarii Sale. Picurii de sange ai agoniei Sale, ce se scurgeau pe fata si pe barba Sa - din ranile facute in tamplele Sale -, erau garantia ungerii Sale cu "un untdelemn de bucurie" (Evrei 1,9), ca marele nostru Mare Preot.

78:64 Furia lui Satana era mare vazand ca toate violentele savarsite asupra Mantuitorului n-au putut stoarce nici cel mai mic murmur de pe buzele Sale. Desi luase asupra Sa natura omului, El a suportat totul cu o rabdare dumnezeiasca si nu S-a abatut cu nimic de la vointa Tatalui Sau.

78:65 Cand L-a dat pe Isus ca sa fie biciuit si batjocorit, Pilat s-a gandit ca, facand astfel, va trezi mila celor din multime. El spera ca ei vor socoti ca pedeapsa aceasta era suficienta. Chiar rautatea preotilor, gandea el, avea sa fie acum satisfacuta. Dar, cu puterea lor ascutita de observatie, iudeii au vazut slabiciunea unei astfel de pedepsiri a unui Om care fusese declarat nevinovat. Ei stiau ca Pilat cauta sa salveze viata arestatului si erau hotarati ca Isus sa nu fie eliberat. Pilat a pus sa-L biciuiasca pentru a fi pe placul nostru, sa ne dea satisfactie, gandeau ei, si daca vom forta lucrurile ca sa se ia o hotarare, atunci cu siguranta vom obtine ceea ce dorim.

78:66 Pilat a trimis dupa Baraba, sa fie adus inaintea tribunalului. Apoi el i-a infatisat multimii pe cei doi arestati, unul langa altul, si, aratand spre Mantuitorul, spuse cu o voce solemna, staruind: "Iata omul". "Iata ca vi-L aduc afara, ca sa stiti ca nu gasesc nici o vina in El" (Ioan 19,4,5).

78:67 Fiul lui Dumnezeu Se gasea acolo purtand haina batjocurii si cununa de spini. Dezgolit pana la brau, pe spatele Sau se vedeau dungile lungi si nemiloase ale loviturilor de bici, din care sangele curgea din belsug. Fata Sa era patata de sange si avea intiparite pe ea urmele istovirii si ale durerii; dar niciodata ea nu fusese mai frumoasa ca acum. Fata Mantuitorului n-a fost desfigurata pe cand Se afla inaintea vrajmasilor Sai. Fiecare trasatura a fetei exprima bunatate si resemnare, precum si mila cea mai gingasa pentru cruzii Sai vrajmasi. In comportarea Sa nu se vedea nici o slabiciune pornita din lasitate, ci taria si demnitatea indelungatei suferinte. Intr-un izbitor contrast, se infatisa detinutul de langa El. Fiecare trasatura a fetei lui Baraba il arata a fi un talhar impietrit, ceea ce, de fapt, si era. Contrastul acesta era graitor pentru oricine privea la ei. Unii dintre cei ce priveau scena plangeau. Privind la Domnul Hristos, inimile lor erau pline de simpatie pentru El. Chiar preotii si conducatorii erau convinsi de faptul ca El era exact ceea ce spunea ca este.

78:68 Nu toti soldatii romani care Il inconjurau pe Domnul Hristos erau cu inima impietrita; unii dintre ei cautau cu staruinta sa gaseasca o dovada ca El nu este un criminal sau o persoana periculoasa. Din cand in cand, ei se intorceau sa arunce o privire plina de dispret asupra lui Baraba. Nu era nevoie de o minte patrunzatoare pentru a-l cunoaste pe deplin. Apoi din nou se intorceau spre Cel judecat. Ei priveau la divinul Suferind cu simtaminte de profunda mila. Supunerea tacuta a Domnului Hristos a fixat in mintea lor

78:69 scena, ca sa nu se mai stearga niciodata, pana cand, fie ca Il vor recunoaste ca fiind Hristosul, fie prin lepadarea Lui, isi hotarasc pentru totdeauna destinul.

78:70 Pilat era uluit in fata rabdarii pline de resemnare a Mantuitorului. El nu s-a indoit de faptul ca infatisarea acestui Om, in contrast cu aceea a lui Baraba, avea sa le trezeasca iudeilor simpatie pentru El. Dar n-a inteles ura fanatica a preotilor impotriva Lui, care, ca Lumina a lumii, a facut ca intunericul si abaterile lor sa iasa in evidenta. Ei au atatat gloata cuprinsa de o furie turbata si din nou preotii, conducatorii si multimea si-au ridicat glasul acela inspaimantator: "Rastigneste-L! Rastigneste-L!" In cele din urma, pierzandu-si cu totul rabdarea fata de cruzimea lor lipsita de orice ratiune, Pilat a strigat disperat: "Luati-L voi si rastigniti-L, caci nu gasesc nici o vina in El".

78:71 Guvernatorul roman, desi obisnuit cu astfel de scene pline de cruzime, a fost miscat si plin de simpatie pentru Suferindul arestat, care, condamnat si biciuit, cu fruntea insangerata si spinarea numai rani deschise, avea inca infatisarea unui imparat pe tronul sau. Dar preotii au raspuns: "Noi avem o lege, si dupa legea aceasta, El trebuie sa moara, pentru ca S-a facut pe Sine Fiul lui Dumnezeu".

78:72 Pilat era contrariat. El n-avea o idee clara despre Hristos si misiunea Lui; dar avea o credinta nedefinita in Dumnezeu si in fiinte superioare celor omenesti. Un gand, care candva ii trecuse prin minte, lua acum o forma mult mai precisa. El se intreba daca nu cumva era o Fiinta divina Cel ce statea in fata sa, imbracat in haina purpurie a batjocurii si purtand pe cap cununa de spini.

78:73 Se intoarse iarasi in sala de judecata si Ii zise lui Isus: "De unde esti Tu?" Domnul Hristos nu i-a dat nici un raspuns. Mantuitorul vorbise deschis cu Pilat, explicandu-i lucrarea Sa, aceea de a da marturie despre adevar. Dar Pilat a nesocotit lumina primita. El a abuzat de inalta sa functie de judecator prin aceea ca, in fata cererilor gloatei, a renuntat la principiile si autoritatea sa. De aceea, Domnul Hristos nu mai avea pentru el nici o alta lumina. Ofensat de tacerea Sa, Pilat spuse manios:

78:74 "Mie nu-mi vorbesti? Nu stii ca am putere sa Te rastignesc si am putere sa-Ti dau drumul?"

78:75 Domnul Hristos a raspuns: "N-ai avea nici o putere asupra Mea, daca nu ti-ar fi fost data de sus. De acea, cine Ma da in mainile tale, are un mai mare pacat".

78:76 Astfel, milostivul Mantuitor, in mijlocul suferintei si durerii Sale teribile, a cautat sa scuze atat cat a fost posibil actiunea guvernatorului roman, care L-a dat sa fie crucificat. Ce scena a fost aceasta, scena care a fost transmisa lumii din toate timpurile! Ce lumina arunca ea asupra caracterului Aceluia care este Judecator al intregului pamant!

78:77 "Cine Ma da in mainile tale", a spus Domnul Hristos, "are un mai mare pacat." Prin aceasta, Domnul Hristos il viza pe Caiafa, care, ca mare preot, reprezenta natiunea iudaica. Iudeii cunosteau principiile cu care guvernau autoritatile romane. Avusesera lumina in profetiile care marturiseau despre Hristos, precum si in invataturile si minunile Sale. Judecatorii iudei au avut dovezi incontestabile despre divinitatea Aceluia pe care ei L-au condamnat la moarte. Si vor fi judecati dupa lumina pe care au avut-o.

78:78 Vina cea mai mare si raspunderea cea mai grea zaceau asupra acelora care se aflau in pozitiile cele mai inalte ale natiunii, care erau depozitari ai datoriilor sacre, pe care le tradau acum atat de josnic. In comparatie cu acestia, Pilat, Irod si soldatii romani aproape ca nu-L cunosteau pe Isus. Ei cautau sa fie pe placul preotilor si al conducatorilor, atunci cand se comportau violent fata de Domnul Hristos. Nu aveau lumina pe care natiunea iudaica o primise din abundenta. Daca aceasta lumina le-ar fi fost data si soldatilor, atunci acestia nu L-ar fi tratat pe Domnul Hristos atat de crud cum L-au tratat.

78:79 Din nou Pilat a facut propunerea ca Mantuitorul sa fie eliberat. "Dar iudeii strigau: 'Daca dai drumul omului acestuia, nu esti prieten cu Cezarul'." Astfel, acesti ipocriti se prefaceau ca sunt zelosi in ceea ce priveste autoritatea Cezarului. Dintre toti adversarii conducerii romane, iudeii erau cei mai inversunati. Cand le venea bine, ei erau cei mai tirani in a impune cerintele lor nationale si religioase; dar, cand urmareau indeplinirea unor scopuri pline de cruzime, atunci inaltau puterea Cezarului. Pentru a aduce la indeplinire nimicirea Domnului Hristos, ei erau gata sa faca declaratii de loialitate fata de carmuirea straina, pe care o urau.

78:80 "Oricine se face pe sine imparat este impotriva Cezarului", au continuat ei. Aceasta l-a atins pe Pilat in punctul slab. El era deja banuit de autoritatea romana si era constient de faptul ca un astfel de raport despre el ar fi insemnat ruina lui. Stia ca, daca iudeii aveau sa fie infranti, atunci toata mania lor avea sa se intoarca impotriva lui. Ei nu se vor da inapoi de la nimic pentru a se razbuna. El avea inaintea sa un exemplu al indarjirii, cu care cautasera sa ia viata Aceluia pe care Il urau fara motiv.

78:81 Pilat si-a ocupat locul pe scaunul de judecator si L-a prezentat din nou pe Domnul Isus poporului, spunand: "Iata Imparatul vostru!" Din nou s-a auzit strigatul turbat: "Ia-L, ia-L, rastigneste-L". Cu un glas ce s-a facut auzit de toti, Pilat a intrebat: "Sa rastignesc pe Imparatul vostru?" Dar de pe buzele profane si hulitoare au iesit cuvintele: "Noi n-avem alt imparat decat Cezarul".

78:82 Alegandu-si un conducator pagan, iudeii au renuntat

78:83 la teocratie. Ei Il respinsesera pe Dumnezeu ca Imparat al lor. De aici inainte, nu mai aveau nici un eliberator. Nu aveau alt imparat decat pe Cezarul. La aceasta condusesera preotii si invatatorii pe popor. De aceea erau raspunzatori si de teribilele consecinte ce aveau sa urmeze. Pacatul natiunii si ruina ei se datorau conducatorilor religiosi.

78:84 "Cand a vazut Pilat ca n-ajunge la nimic, ci ca se face mai multa zarva, a luat apa, si-a spalat mainile inaintea norodului, si a zis: 'Eu sunt nevinovat de sangele neprihanitului acestuia. Treaba voastra'." Plin de teama si condamnandu-se singur, Pilat a privit la Mantuitorul. Dintre toate fetele acelea ce priveau in sus, numai El era netulburat. In jurul capului Sau parea ca straluceste o lumina blanda. Pilat spuse in inima sa: "El este Dumnezeu". Intorcandu-se spre multime, el declara ca este nevinovat de sangele Sau. Luati-L si rastiginiti-L. Dar retineti voi, preoti si conducatori, eu am declarat ca El este un om drept. Fie ca Acela despre care spune ca este Tatal Sau sa va judece pe voi si pe mine pentru cele intamplate astazi. Apoi Ii spuse Domnului Isus: "Iarta-ma pentru fapta aceasta. Nu Te pot salva". Si, dupa ce a pus sa-L bata pe Isus din nou cu nuiele, L-a dat sa fie rastignit.

78:85 Pilat dorea foarte mult sa-L elibereze pe Domnul Hristos, dar si-a dat seama ca nu va putea face acest lucru si totusi sa-si pastreze pozitia si onoarea. In loc sa-si piarda puterea lumeasca, a preferat sa aleaga sacrificarea unei vieti nevinovate. Cati nu isi sacrifica principiile in acelasi fel, pentru a nu pierde ceva sau pentru a nu suferi! Constiinta si datoria arata o cale, iar interesele personale, o alta cale. Curentul merge cu putere in directia cea rea si acela care accepta compromisuri cu raul este spulberat in intunericul dens al vinovatiei.

78:86 Pilat a cedat in fata cerintelor gloatei. In loc sa-si piarda pozitia, el L-a dat pe Domnul Hristos sa fie crucificat. Dar, in ciuda masurilor sale de precautie, lucrul de care se temea cel mai mult s-a abatut dupa aceea asupra lui. I s-au luat toate onorurile si a fost indepartat din inalta sa pozitie si, ros de remuscari si cu mandria ranita, si-a sfarsit viata nu la mult timp dupa crucificarea Domnului. Astfel, toti aceia care fac compromis cu pacatul nu vor culege decat necaz si ruina. "Multe cai pot parea bune omului, dar la urma se vad ca duc la moarte" (Prov. 14,12).

78:87 Cand Pilat s-a declarat nevinovat de sangele Domnului Hristos, Caiafa a raspuns in mod sfidator: "Sangele Lui sa fie asupra noastra si asupra copiilor nostri". Aceste cuvinte ingrozitoare au fost preluate de preoti si conducatori si repetate de multime intr-un urlet inuman de voci. Intreaga multime a raspuns: "Sangele Lui sa fie asupra noastra si asupra copiilor nostri".

78:88 Copiii lui Israel facusera alegerea. Aratand spre Domnul Hristos, ei

78:89 spusesera: "Nu pe Omul acesta, ci pe Baraba". Baraba, un talhar si un ucigas, era reprezentantul lui Satana. Domnul Hristos era reprezentantul lui Dumnezeu. Domnul Hristos a fost lepadat; Baraba a fost ales. Ei aveau sa aiba parte numai de Baraba. Facand aceasta alegere, au acceptat pe acela care de la inceput a fost un mincinos si un ucigas. Satana era conducatorul lor. Ca natiune, vor actiona la porunca sa. Vor face faptele lui. Vor trebui sa indure stapanirea lui. Aceia care l-au ales pe Baraba in locul Domnului Hristos aveau sa simta cruzimea lui Baraba de-a lungul tuturor timpurilor.

78:90 Privind la Mielul injunghiat al lui Dumnezeu, iudeii strigasera: "Sangele Lui sa fie asupra noastra si asupra copiilor nostri". Strigatul acela ingrozitor s-a urcat la tronul lui Dumnezeu. Sentinta aceea pronuntata de ei a fost scrisa in ceruri. Rugaciunea aceea a fost ascultata. Sangele Fiului lui Dumnezeu a cazut asupra copiilor lor si asupra copiilor, copiilor lor, ca un blestem permanent.

78:91 Ingrozitoare a fost implinirea lui la distrugerea Ierusalimului. Ingrozitor s-a manifestat in situatia natiunii iudaice de-a lungul celor optsprezece veacuri - o mladita taiata, despartita de butuc, o ramura moarta, lipsita de roade, ce urmeaza a fi stransa si aruncata in foc. Din tara in tara, in toata lumea, si din veac in veac, morti, morti in vinovatie si pacat!

78:92 Ingrozitor va fi implinita rugaciunea aceea in ziua cea mare a judecatii. Cand Domnul Hristos va veni iarasi pe pamant, nu ca un arestat inconjurat de drojdia societatii, oamenii Il vor vedea ca Imparat al cerului. Domnul Hristos va veni in slava Sa, in slava Tatalui Sau si in slava sfintilor ingeri. De zece mii de ori zece mii si mii de mii de ingeri, fiii minunati si biruitori ai lui Dumnezeu, de un farmec si o slava inegalabile, Il vor insoti in drumul Sau. Apoi El va sta pe tronul slavei Sale si inaintea Sa vor fi aduse toate natiunile pamantului. Atunci orice ochi Il va vedea, chiar si cei care L-au strapuns. In locul unei coroane de spini, El va purta o coroana de slava - coroana in coroana. In locul acelei vechi haine regale de purpura, El va fi imbracat cu haine de cel mai imaculat alb, "de o albeata pe care nici un nalbitor de pe pamant n-o poate da" (Marcu 9,3). Pe haina si pe coapsa Lui va fi scris un nume: "Imparatul imparatilor si Domnul domnilor" (Apoc. 19,16). Aceia care si-au batut joc de El si L-au lovit vor fi si ei prezenti. Preotii si conducatorii vor privi iarasi scena din sala judecatii. Fiecare amanunt va fi adus inaintea lor, ca si cand ar fi scris cu litere de foc. Atunci, aceia care s-au rugat: "Sangele Lui sa fie asupra noastra si asupra copiilor nostri" vor primi raspuns la cererea lor. Iar lumea intreaga va sti

78:93 si va intelege. Isi vor da seama impotriva cui au luptat ei, niste fiinte sarmane, slabe si trecatoare. Intr-o agonie si o groaza teribila, vor striga muntilor si stancilor: "Cadeti peste noi, si ascundeti-ne de Fata Celui ce sade pe scaunul de domnie si de mania Mielului; caci a venit ziua cea mare a maniei Lui, si cine poate sta in picioare?" (Apoc. 6,16-17).

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: