English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Hristos Lumina Lumii

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Hristos Lumina Lumii, 64


64:1 Cap. 63 - "Imparatul tau vine"

64:2 "SALTA DE VESELIE, fiica Sionului! Striga de bucurie, fiica Ierusalimului! Iata ca Imparatul tau vine la tine; El este neprihanit si biruitor, smerit si calare pe un magar, pe un manz, pe manzul unei magarite" (Zah. 9,9).

64:3 Cu cinci sute de ani inainte de nasterea lui Hristos, profetul Zaharia a prevestit prin cuvintele de mai sus venirea Imparatului lui Israel. Profetia aceasta urma sa se implineasca acum. Acela care atata vreme refuzase onorurile regale venea acum la Ierusalim, ca mostenitor fagaduit al tronului lui David.

64:4 In ziua intai a saptamanii, Si-a facut intrarea triumfala in Ierusalim. Multimile care alergasera sa-L vada la Betania Il insoteau acum, doritoare sa fie martore la primirea Lui. Multi oameni erau pe drum catre oras, pentru a serba acolo Pastele; si acestia s-au alaturat multimii care Il insotea pe Isus. Intreaga natura parea ca se bucura. Copacii erau imbracati in verdeata, iar florile lor raspandeau in aer un parfum delicat. O viata si o bucurie noua ii insufleteau pe oameni. Nadejdea noului regat rasarea iarasi.

64:5 Avand de gand sa mearga la Ierusalim calare, Isus ii trimise pe doi dintre ucenicii Sai sa aduca o magarita cu manzul ei. La nastere, Mantuitorul a avut nevoie de gazduirea strainilor. Staulul in care dormea era un loc de odihna care nu-I apartinea. Cu toate ca vietuitoarele de pe miile de dealuri sunt ale Lui, acum depindea de bunatatea unui strain ca sa aiba un animal pe

64:6 care sa intre in Ierusalim ca imparat. Dar din nou s-a descoperit dumnezeirea Lui pana si in indrumarile amanuntite date ucenicilor pentru aceasta calatorie. Dupa cum El a spus mai dinainte, cererea: "Domnul are trebuinta de ei" a fost implinita imediat. Isus a ales sa foloseasca manzul pe care nimeni nu calarise. Ucenicii, plini de voie buna si entuziasm, si-au asezat hainele pe manz si L-au asezat apoi pe el pe Invatatorul lor. Pana aici, Isus umblase totdeauna pe jos si ucenicii s-au mirat la inceput ca El a ales sa mearga calare. Dar in inima lor s-a aprins nadejdea, aducand placutul gand ca El era gata sa intre in capitala, sa Se proclame imparat si sa-Si exercite puterea Sa imparateasca. In timp ce mergeau sa-si indeplineasca misiunea, ei le-au impartasit prietenilor lui Isus asteptarile lor stralucitoare; agitatia s-a intins in toate partile, ridicand asteptarile poporului pana la culmea cea mai inalta.

64:7 Hristos a urmat obiceiul iudeilor in ce priveste intrarea imparateasca. Animalul pe care calarea era acela pe care calareau regii lui Israel, iar profetia prevestise ca in felul acesta trebuia sa vina si Mesia in Imparatia Sa. De-abia S-a asezat pe manz si un puternic strigat de triumf a umplut aerul. Cei din multime Il onorau ca pe Mesia, Imparatul lor. De asta data, Isus a primit omagiul pe care nu-l ingaduise niciodata mai inainte, iar ucenicii au vazut in aceasta o dovada ca fericita lor nadejde urma sa se implineasca si Il vor vedea asezat pe tron. Oamenii din multime erau convinsi ca ceasul eliberarii lor este aproape. In imaginatie, vedeau ostirile romane izgonite din Ierusalim si Israel ajuns din nou o natiune independenta. Toti erau fericiti si emotionati; oamenii se intreceau unii cu altii sa-I aduca cinstire. Ei nu puteau sa desfasoare o pompa si o splendoare exterioara, dar I s-au inchinat cu inimi fericite. Nu erau in stare sa-I aduca daruri pretioase, dar si-au intins hainele pe drum ca un covor in calea Lui si au presarat drumul cu ramuri infrunzite de maslin si palmier. Ei nu puteau sa aseze in fruntea procesiunii steaguri imparatesti, dar au taiat ramuri bogate din palmieri, emblema biruintei naturii, si le-au fluturat prin aer, scotand aclamatii si osanale puternice.

64:8 Pe masura ce inaintau, multimea crestea continuu datorita acelora care auzisera despre venirea lui Isus si se grabeau sa se alature procesiunii. Privitorii se amestecau mereu prin multime, intreband: Cine este Acesta? Ce inseamna framantarea aceasta? Auzisera toti de Isus si-L asteptau sa Se urce la Ierusalim; dar stiau ca inainte El descurajase orice incercare de a fi asezat pe tron si erau foarte mirati afland ca El era acesta. Se intrebau ce ar fi putut sa dea nastere la o astfel de schimbare in El, care declarase ca Imparatia Lui nu era din lumea aceasta.

64:9 Intrebarile lor au fost aduse la tacere de un strigat de biruinta. Multimea nerabdatoare l-a repetat de cateva ori; apoi, oamenii din departare au prins acest strigat si au facut sa rasune dealurile si vaile vecine de glasurile lor. In clipa aceasta, s-au adaugat procesiunii si multimile din Ierusalim. Din sumedenia de oameni adunati pentru a lua parte la sarbatorile Pastelor, mii de oameni au mers sa-L intampine pe Isus. Ei L-au salutat fluturand ramuri de palmier si cu explozii de cantece sfinte. La templu, preotii sunau din trambita pentru serviciul de seara, dar numai cativa oameni au raspuns si conducatorii au zis alarmati unii catre altii: "Iata, lumea s-a dus dupa El".

64:10 Niciodata mai inainte, in viata pamanteasca, Isus nu ingaduise o astfel de demonstratie. El prevazuse amanuntit urmarile. Aceasta urma sa-L duca la cruce. Dar scopul Sau era sa Se prezinte in felul acesta ca Rascumparator inaintea multimii. El dorea sa atraga atentia la sacrificiul care urma sa incoroneze lucrarea Sa pentru o lume cazuta. In timp ce oamenii erau adunati la Ierusalim sa sarbatoreasca Pastele, El, Mielul antitipic, S-a oferit de bunavoie ca jertfa. Avea sa fie necesar ca biserica Sa din toate vremurile urmatoare sa faca din moartea Lui pentru pacatele lumii un subiect profund de studiu si cugetare. Fiecare fapt in legatura cu aceasta avea sa fie verificat, asa incat sa nu ramana nici o indoiala. Era necesar, prin urmare, ca ochii tuturor oamenilor sa fie indreptati catre El; evenimentele care au precedat jertfa Lui cea mare trebuiau sa fie de asa natura, incat sa atraga atentia in mod direct asupra jertfei Lui. Dupa o demonstratie ca aceea care a insotit intrarea Sa in Ierusalim, toti ochii aveau sa urmareasca inaintarea Lui grabnica spre scena finala.

64:11 Evenimentele legate de aceasta calatorie triumfala urmau sa fie subiectul oricarei discutii si urmau sa-L aduca pe Hristos in fata oricarei minti. Dupa rastignirea Sa, multi urmau sa-si reaminteasca evenimentele acestea in legatura cu judecata si moartea Lui. Ei aveau sa fie condusi in felul acesta sa cerceteze profetiile si sa ajunga la convingerea ca Isus este Mesia; si in toate tarile trebuia sa creasca numarul celor veniti la credinta.

64:12 In aceasta unica scena de triumf din viata Sa pamanteasca, Mantuitorul ar fi putut sa apara escortat de ingeri ceresti si sa fie anuntat de trambita lui Dumnezeu; dar o asemenea demonstratie ar fi fost contrara scopului lucrarii Sale, contrara legii care-I carmuise viata. A ramas credincios pozitiei umile pe care o primise de bunavoie. Trebuia sa poarte povara naturii omenesti pana cand viata Sa avea sa fie data pentru viata lumii.

64:13 Ziua aceasta, care li s-a parut ucenicilor ziua de culme a vietii lor, ar fi fost umbrita de nori intunecosi, daca ei ar fi stiut ca aceasta scena de bucurie era numai un preludiu al suferintei si mortii Invatatorului lor. Cu toate ca El le vorbise adesea despre

64:14 jertfa Sa ca despre ceva sigur si inevitabil, totusi, in voiosul triumf de fata, uitasera cuvintele Lui triste si asteptau sa vada domnia Lui prospera pe tronul lui David.

64:15 Grupe noi se adaugau mereu si, cu putine exceptii, toti cei care se alaturau se aprindeau de insufletirea acelui moment si ajutau la sporirea osanalelor, care faceau sa rasune ecoul neincetat de la un deal la altul si de la o vale la alta. Mereu rasunau strigate: "Osana, Fiul lui David! Binecuvantat este cel ce vine in Numele Domnului! Osana in cerurile preainalte!"

64:16 Niciodata nu vazuse lumea o scena triumfala ca aceasta. Ea nu semana cu cele ale cuceritorilor vestiti ai lumii. In scena aceasta, nu se vedea convoiul prizonierilor plangand, ca trofee imparatesti. Dar in jurul Mantuitorului erau trofeele glorioase ale activitatii Sale pline de iubire pentru omul pacatos. Se gaseau acolo robii pe care ii eliberase de sub puterea lui Satana, laudandu-L acum pe Dumnezeu pentru eliberarea lor. Orbii carora le daduse vederea se gaseau in frunte si deschideau drumul. Mutii a caror limba El o eliberase strigau osanale cu cea mai mare putere, ologii pe care ii vindecase saltau de bucurie si erau cei mai grabnici sa rupa ramuri de palmier si sa le fluture inaintea Mantuitorului. Vaduvele si orfanii preamareau Numele lui Isus pentru faptele Lui pline de mila fata de ei. Leprosii pe care ii curatise intindeau hainele lor nepatate in cale si Il preamareau ca pe Imparatul slavei. Aceia pe care glasul Lui ii trezise din somnul mortii se gaseau in multime. Lazar, al carui trup vazuse stricaciunea in mormant, dar care acum se bucura de deplina putere a varstei sale, era cel care mana animalul pe care calarea Mantuitorul.

64:17 Multi farisei erau martori la scena si, arzand de invidie si rautate, cautau sa intoarca in alta directie curentul sentimentelor poporului. Folosindu-si toata autoritatea, au incercat sa aduca la tacere poporul; dar apelurile si amenintarile lor faceau numai sa creasca entuziasmul. Se temeau ca multimea aceasta, prin taria numarului ei, Il va face pe Hristos rege. Cu o ultima incercare, s-au imbulzit in multimea unde era Mantuitorul si L-au oprit, folosind cuvinte de mustrare si amenintare: "Invatatorule, cearta-Ti ucenicii".Ei sustineau ca demonstratiile zgomotoase de felul acesta erau ilegale si ca nu erau ingaduite de autoritati. Dar au fost adusi la tacere de raspunsul lui Isus: "Va spun ca, daca vor tacea ei, pietrele vor striga". Scena aceasta de triumf era randuita chiar de Dumnezeu. Ea fusese vestita mai dinainte de profet, si omul nu putea sa inlature planul lui Dumnezeu. Daca oamenii nu ar fi fost in stare sa implineasca planul Sau, El ar fi dat glas pietrelor neinsufletite, care L-ar fi salutat pe Fiul Sau cu aclamatii de lauda. In timp ce fariseii

64:18 se retrageau amutiti, sute de glasuri incepura sa repete cuvintele lui Zaharia: "Salta de veselie, fiica Sionului! Striga de bucurie, fiica Ierusalimului! Iata ca Imparatul tau vine la tine; El este neprihanit si biruitor, smerit si calare pe un magar, pe un manz, pe manzul unei magarite".

64:19 Cand procesiunea a atins culmea dealului si urma sa coboare spre cetate, Isus S-a oprit si, impreuna cu El, toata multimea. In fata lor se intindea Ierusalimul in toata slava lui, scaldat acum in lumina soarelui spre apus. Templul atragea toate privirile. In maiestuoasa grandoare se inalta pe deasupra tuturor cladirilor, ca aratand spre cer si indreptandu-i pe oameni catre singurul Dumnezeu viu si adevarat. Multa vreme templul a fost mandria si slava natiunii iudaice. Si romanii se mandreau cu maretia lui. Un rege asezat de romani se unise cu iudeii pentru a-l recladi si infrumuseta, iar imparatul Romei il imbogatise cu daruri. Soliditatea, bogatia si maretia lui facusera din el una dintre minunile lumii.

64:20 In timp ce soarele aproape de apus colora cerul in auriu, slava lui stralucitoare lumina marmura alba a zidurilor templului si scanteia pe capitelurile aurite ale coloanelor lui. De pe creasta dealului, unde stateau Isus si cei ce-L urmau, templul avea infatisarea unei cladiri masive de zapada, impodobita cu acoperisuri ascutite de aur. La intrarea templului era o vita-de-vie din aur si argint, cu frunze verzi si ciorchini masivi de struguri, executata de artistii cei mai iscusiti. Lucrarea aceasta reprezenta pe Israel ca pe o vita roditoare. Aurul, argintul si verdele viu erau combinate cu un gust rar si cu aleasa indemanare; asa cum se rasucea gratios in jurul coloanelor albe si stralucitoare, agatandu-se cu carcei scanteietori de ornamentele de aur, absorbea splendoarea soarelui in apus, stralucind ca de o slava imprumutata din cer.

64:21 Isus priveste scena si marea multime isi opreste strigatele, inmarmurita de neasteptata priveliste plina de frumusete. Toate privirile se indreptau catre Mantuitorul, asteptand sa vada pe fata Lui admiratia pe care o simteau ei. Dar, in loc de aceasta, ei observau un nor de intristare. Sunt surprinsi si dezamagiti sa-I vada ochii plini de lacrimi si trupul clatinandu-se intr-o parte si alta, ca un copac inaintea furtunii, in timp ce un vaiet de groaza scapa de pe buzele Lui tremurande, ca si cum ar fi pornit din adancul inimii Sale zdrobite. Ce priveliste aveau de vazut ingerii! Comandantul lor intr-o agonie de lacrimi! Ce priveliste era aceasta pentru multimea voioasa, care, cu strigate de biruinta si fluturand ramuri de finic, Il insotea spre cetatea mareata, unde spera din toata inima ca El e gata sa ia tronul! Isus plansese la mormantul lui Lazar din

64:22 durere dumnezeiasca fata de suferinta omeneasca. Dar aceasta brusca intristare era ca o nota de jale intr-un maret cor triumfal. In mijlocul unei scene de bucurie, cand toti Ii aduceau inchinare, Imparatul lui Israel era in lacrimi; nu lacrimi tacute de bucurie, ci lacrimi si suspine de mare suferinta, ce nu puteau fi stapanite. Multimea a fost cuprinsa indata de tristete. Aclamatiile au amutit. Multi plangeau de mila in fata unei dureri pe care nu o puteau intelege.

64:23 Lacrimile lui Isus nu curgeau din cauza suferintei Sale viitoare. Chiar in fata Sa se afla Ghetsemani, unde curand urma sa-L acopere groaza unui mare intuneric. Se mai vedea de acolo si poarta oilor, prin care fusesera conduse timp de veacuri animalele pentru jertfe. In curand trebuia sa se deschida poarta aceasta pentru El, marele Antitip; catre jertfa Lui pentru pacatele lumii tintisera toate aceste jertfe. Alaturi se afla Golgota, locul apropiatei Sale agonii. Si totusi Rascumparatorul plangea si suspina in chinuri sufletesti nu pentru ca acestea Ii aminteau de moartea Sa crunta. Durerea Lui nu era egoista. Gandul agoniei Sale nu intimida sufletul acela nobil si gata sa Se jertfeasca. Privelistea Ierusalimului era aceea care a strapuns inima lui Isus - Ierusalimul care Il lepadase pe Fiul lui Dumnezeu si batjocorise iubirea Lui, care refuzase sa fie convins de minunile Lui puternice si se pregatea sa-I ia viata. A vazut ce era cetatea aceasta in vinovatia ei de a-L lepada pe Rascumparatorul si ce ar fi putut sa fie, daca L-ar fi primit pe Acela care era singurul in stare sa-i vindece rana. El venise sa o mantuiasca; cum putea sa o paraseasca?

64:24 Israelitii fusesera o natiune privilegiata; Dumnezeu facuse din templul lor locuinta Sa; Sionul era "frumoasa inaltime, bucuria intregului pamant" (Ps. 48,2). Acolo se afla templul care de mai bine de o mie de ani sta-tea ca o dovada a purtarii de grija si a iubirii duioase a lui Hristos, care Se ingrijise de ei asa cum se ingrijeste un tata de singurul sau copil. In templul acesta isi rostisera profetii solemnele lor avertismente. Acolo, parfumul frumos mirositor al tamaiei se ridicase spre Dumnezeu din cadelnitele de aur, amestecandu-se cu rugaciunile credinciosilor. Acolo cursese sangele animalelor ca un simbol al sangelui ispasitor al lui Hristos. Acolo, deasupra capacului ispasirii din Sfanta Sfintelor, se manifestase slava lui Dumnezeu. Acolo slujisera preotii si, timp de secole, se perindase stralucirea simbolurilor si ceremoniilor. Dar toate acestea trebuiau sa se sfarseasca.

64:25 Isus Si-a ridicat mana - care de atatea ori ii binecuvantase pe bolnavi si suferinzi - si, indreptand-o catre cetatea blestemata, exclama cu glasul frant de durere: "Daca ai fi cunoscut si tu, macar in aceasta zi, lucrurile care puteau sa-ti dea pacea!" Aici Mantuitorul S-a oprit si a lasat nerostit viitorul pe care l-ar fi avut Ierusalimul,

64:26 daca ar fi primit ajutorul pe care Dumnezeu dorea sa i-l dea - darul Fiului Sau iubit. Daca ar fi cunoscut ceea ce avusese privilegiul sa cunoasca si ar fi luat seama la lumina pe care i-o trimisese Cerul, cetatea ar fi putut sa ramana in picioare, in mandria prosperitatii, imparateasa natiunilor, libera in puterea data de Dumnezeu. La portile sale, n-ar fi stat ostasi inarmati si nici steaguri romane n-ar fi fluturat pe zidurile sale. Soarta fericita care ar fi binecuvantat Ierusalimul, daca L-ar fi primit pe Rascumparatorul lui, s-a inaltat in fata Fiului lui Dumnezeu. El a vazut ca prin El cetatea ar fi putut sa fie vindecata de dureroasa ei boala, ar fi fost eliberata din sclavie si ar fi fost intarita ca o puternica metropola a pamantului. De pe zidurile ei, porumbelul pacii ar fi zburat la toate natiunile. Ea ar fi fost diadema plina de slava a lumii.

64:27 Dar tabloul stralucit a ceea ce ar fi putut sa fie Ierusalimul a disparut dinaintea Mantuitorului. El Isi da seama ca cetatea este sub jugul roman, purtand mania lui Dumnezeu, blestemata sa primeasca pedeapsa unei drepte judecati. El relua firul intrerupt al plangerii Sale: "Dar acum, ele sunt ascunse de ochii tai. Vor veni peste tine zile, cand vrajmasii tai te vor inconjura cu santuri, te vor impresura si te vor strange din toate partile; te vor face una cu pamantul, pe tine si pe copiii tai din mijlocul tau; si nu vor lasa din tine piatra pe piatra, pentru ca n-ai cunoscut vremea cand ai fost cercetata".

64:28 Hristos venise sa salveze Ierusalimul si pe copiii lui; dar mandria fariseica, fatarnicia, gelozia si rautatea Il impiedicasera sa-Si implineasca planul. Isus cunostea grozava rasplatire care urma sa vina asupra cetatii blestemate. A vazut Ierusalimul inconjurat de osti, pe locuitorii asediati, constransi la foamete si moarte, mamele hranindu-se cu corpurile moarte ale propriilor copii si atat parintii, cat si copiii smulgandu-si unii altora ultima bucatica de mancare, pentru ca iubirea naturala fusese distrusa in chinurile ingrozitoare ale foamei. A vazut ca incapatanarea iudeilor, dupa cum se manifesta in lepadarea mantuirii venite de la El, urma sa-i faca sa refuze sa se supuna armatelor navalitoare. A vazut Calvarul, pe care trebuia sa fie inaltat, plin de cruci ca o padure deasa. I-a vazut pe locuitorii nelegiuiti suferind tortura pe roata si pe cruce, palatele frumoase distruse, templul ruinat si, din zidurile masive, nici o piatra ramasa peste alta, in timp ce cetatea avea sa fie arata ca un ogor. Pe buna dreptate Mantuitorul putea sa planga disperat, privind la scena aceea ingrozitoare.

64:29 Ierusalimul fusese copilul grijii Sale si, dupa cum un parinte duios plange pentru un fiu ratacit, tot astfel si Isus plangea pentru cetatea iubita. Cum

64:30 as putea sa te parasesc? Cum as putea sa te las prada pieirii? Cum as putea sa te las sa umpli paharul nedreptatii? Un singur suflet este asa de valoros, incat, in comparatie cu el, lumile se afunda fara insemnatate; dar aici urma sa se piarda o intreaga natiune. Cand soarele care se grabea sa apuna avea sa coboare pe cer, ascunzandu-se vederii, ziua de har a Ierusalimului era sfarsita. Cand procesiunea se oprise pe culmea Muntelui Maslinilor, inca nu era prea tarziu ca Ierusalimul sa se pocaiasca. Ingerul harului isi strangea atunci aripile, ca sa coboare de pe tronul de aur si sa dea loc dreptatii si judecatii care se grabea. Dar cuprinzatoarea inima a iubirii lui Hristos inca s-a mai rugat pentru Ierusalimul care luase in ras indurarile Sale, dispretuise avertismentele Sale si era gata sa-si moaie mainile in sangele Sau. Daca Ierusalimul ar fi vrut sa se pocaiasca, inca nu era prea tarziu. In timp ce ultimele raze ale soarelui in apus intarziau asupra templului, turnului si varfului acoperisului, nu se mai gasea oare vreun inger bun care sa-l conduca la iubirea Mantuitorului si sa indeparteze blestemul de la el? Frumoasa si nelegiuita cetate, care omorase cu pietre pe profeti, care lepadase pe Fiul lui Dumnezeu, care se lega singura prin nepocainta ei in lanturile sclaviei - ziua indurarii pentru ea aproape trecuse!

64:31 Totusi Spiritul lui Dumnezeu vorbeste iarasi Ierusalimului. Inainte ca ziua sa treaca, se aduce o noua dovada pentru Hristos. Glasul martorilor se inalta, raspunzand la o chemare din trecutul profetic. Daca Ierusalimul va auzi chemarea, daca Il va primi pe Mantuitorul care intra pe portile lui, el poate inca sa mai fie salvat.

64:32 Se raporteaza conducatorilor Ierusalimului ca Isus Se apropie de oras cu o mare multime de oameni. Dar ei n-au nici un cuvant de bun venit pentru Fiul lui Dumnezeu. Plini de teama, ei ies sa-L intampine, sperand sa imprastie multimea. Cand procesiunea era gata sa coboare de pe Muntele Maslinilor, este intampinata de conducatori. Ei cerceteaza cauza acestei bucurii zgomotoase. Cand intreaba: "Cine este Acesta?", ucenicii raspund la aceasta intrebare plini de duhul inspiratiei. In cuvinte elocvente, ei repeta profetiile despre Hristos:

64:33 Adam va va spune: El este samanta femeii care trebuia sa sfarame capul sarpelui.

64:34 Intrebati pe Avraam, si el va va spune: Este "Melhisedec, Imparatul Salemului", Imparatul pacii (Gen. 14,18).

64:35 Iacov va va spune: El este Silo din semintia lui Iuda.

64:36 Isaia va va spune: "Emanuel", "Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare; Parintele vesniciilor, Domn al pacii" (Is. 7,14; 9,6).

64:37 Ieremia va va spune: Odrasla lui David, "Domnul, Neprihanirea noastra" (Ier. 23,6).

64:38 Daniel va va spune: El este Mesia.

64:39 Osea va va spune: El este "Domnul ostirilor; Numele Lui este Domnul" (Osea 12,5).

64:40 Ioan Botezatorul va va spune: El este "Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii" (Ioan 1,29).

64:41 Marele Iehova a proclamat de pe tronul Lui: "Acesta este Fiul Meu preaiubit" (Mat. 3,17).

64:42 Noi, ucenicii Lui, declaram: "Acesta este Isus, Mesia, Domnul vietii, Rascumparatorul lumii".

64:43 Iar domnul puterilor intunericului Il recunoaste, zicand: "Stiu cine esti, Sfantul lui Dumnezeu" (Marcu 1,24).

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: