English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Hristos Lumina Lumii

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Hristos Lumina Lumii, 50


50:1 Cap. 49 - La sarbatoarea corturilor

50:2 DE TREI ORI PE AN, iudeii erau obligati sa se adune la Ierusalim, pentru scopuri religioase. Invaluit in stalpul de nor, Conducatorul nevazut al lui Israel daduse indrumari cu privire la aceste adunari. In timpul robiei, ele n-au putut fi tinute; dar, cand a revenit in tara, poporul a inceput sa tina din nou aceste sarbatori. Era planul lui Dumnezeu ca aceste aniversari sa-L readuca in mintea oamenilor. Dar, cu putine exceptii, preotii si conducatorii natiunii pierdusera din vedere lucrul acesta. Acela care randuise aceste adunari nationale si care le lamurise insemnatatea era martor la pervertirea lor.

50:3 Sarbatoarea Corturilor era ultima adunare din an. Planul lui Dumnezeu era ca, la data aceasta, poporul sa se gandeasca la bunatatea si indurarile Lui. Intreaga tara fusese sub ocrotirea Sa, primind binecuvantarile Sale. Zi si noapte, El purtase de grija. Ploaia si soarele facusera ca pamantul sa produca roade. In vaile si campiile Palestinei, recolta fusese adunata. Maslinele fusesera culese, iar uleiul pretios fusese adunat in vase. Palmierii isi dadusera fructele. Ciorchinii de struguri purpurii fusesera calcati in teasc.

50:4 Sarbatoarea tinea sapte zile si, pentru sarbatorirea ei, locuitorii Palestinei si israelitii care locuiau in alte tari isi paraseau caminele si veneau la Ierusalim. De aproape si de departe, oamenii veneau aducand cu ei semnele bucuriei. Batrani si tineri, bogati si saraci, toti aduceau cate un dar oarecare, ca un tribut de recunostinta Aceluia care incununase anul cu bunatati si facuse ca pasii Lui sa reverse belsugul. Se aducea din paduri tot ce putea sa fie placut ochiului si sa dea expresie bucuriei tuturor; orasul avea infatisarea unei paduri frumoase.

50:5 Sarbatoarea aceasta nu era numai o expresie a recunostintei pentru recolta, ci si o amintire a grijii ocrotitoare a lui Dumnezeu pentru Israel in pustie. In amintirea locuirii lor in corturi, in timpul sarbatorii, israelitii locuiau in colibe sau corturi facute din verdeata. Acestea erau asezate pe strazi, in curtile templului sau pe acoperisuri. Dealurile si vaile care inconjurau Ierusalimul erau de asemenea pline cu aceste locuinte inverzite si pareau vii din cauza multimii de oameni.

50:6 Cu cantari sfinte si cu multumiri, inchinatorii sarbatoreau aceasta ocazie. Cu putin inainte de aceasta sarbatoare era Ziua Ispasirii, cand, dupa ce isi marturiseau pacatele, oamenii erau declarati ca fiind in pace cu cerul. In felul acesta, se pregatea calea pentru bucuria sarbatorii. "Laudati pe Domnul caci este bun, caci indurarea Lui tine in veci" (Ps. 106,1). Cuvintele acestea rasunau triumfator, in timp ce tot felul de instrumente, impreuna cu strigate de osana, insoteau cantarea. Templul era centrul bucuriei tuturor. Aici avea loc solemnitatea ceremoniilor pentru jertfa. Aici, randuit de o parte si de alta a scarii de marmura alba de la cladirea sfanta, corul levitilor conducea serviciul cantarilor. Multimea credinciosilor, fluturand ramuri de palmier si de mirt, prindea ecoul corului; si iarasi melodia era reluata de glasurile din apropiere si departare, pana cand dealurile din jur rasunau de cantece de lauda.

50:7 Noaptea, atat templul, cat si curtea straluceau de lumina artificiala. Muzica, unduirea ramurilor de palmier, osanalele voioase, marea adunare de oameni, peste care se revarsa lumina din lampile suspendate, costumele preotilor si maretia ceremoniilor se uneau pentru a da nastere unei privelisti care ii impresiona adanc pe privitori. Dar cea mai impresionanta ceremonie a sarbatorii, care dadea nastere celei mai mari veselii, era aceea care amintea un eveniment petrecut in calatoria prin pustie.

50:8 Inca din zorii zilei, preotii sunau prelung si patrunzator din trambitele lor de argint, iar trambitele si strigatele oamenilor din colibele lor rasunau pe deal si campie, salutand

50:9 ziua de sarbatoare. Apoi preotul scotea din apele curgatoare ale Chedronului un vas plin cu apa si, ridicandu-l, in timp ce trambitele sunau, urca pe treptele largi ale templului, cu pas solemn si rar, in timp ce canta: "Picioarele mi se opresc in portile tale, Ierusalime!" (Ps. 122,2).

50:10 El aducea ulciorul cu apa la altarul care se afla in mijlocul curtii preotilor. Aici erau doua vase de argint, iar langa fiecare dintre ele se afla cate un preot. Ulciorul cu apa era turnat intr-un vas, iar in celalalt, un ulcior cu vin; si continutul acestora curgea, printr-un tub, in paraul Chedron si ajungea apoi in Marea Moarta. Turnarea acestei ape consacrate reprezenta izvorul care a tasnit din stanca la porunca lui Dumnezeu, pentru a stinge setea copiilor lui Israel. Atunci, glasul de bucurie suna mai departe: "Domnul, Dumnezeu este taria mea si pricina laudelor mele... veti scoate apa cu bucurie din izvoarele mantuirii" (Is. 12,2.3).

50:11 In timp ce fiii lui Iosif faceau pregatiri pentru a lua parte la Sarbatoarea Corturilor, au vazut ca Hristos nu facea nici o miscare pentru a arata ca ar vrea sa mearga si El. L-au urmarit cu neliniste. De cand cu vindecarea de la Betesda, nu mai luase parte la adunarile nationale. Pentru a ocoli certuri zadarnice cu conducatorii din Ierusalim, El Isi restransese lucrarea la Galilea. Aparenta neglijare a marilor adunari religioase si vrajmasia fatisa a preotilor si rabinilor erau o cauza de ne-liniste pentru cei din jurul Lui si chiar pentru ucenicii si rudele Sale. In invataturile Sale, El aratase binecuvantarile ascultarii de Legea lui Dumnezeu, dar, cu toate acestea, parea indiferent fata de slujbele care fusesera randuite de Dumnezeu. Faptul ca avea de a face cu vamesi si cu alti oameni cu nume rau, faptul ca nu tinea seama de datinile rabinilor si libertatea cu care nu respecta pretentiile traditionale cu privire la Sabat, totul parea ca-L pune in vrajmasie cu autoritatile religioase si dadea nastere la multe intrebari. Fratii Sai socoteau drept o greseala indepartarea Lui de oamenii mari si invatati ai neamului. Ei gandeau ca oamenii acestia aveau desigur dreptate si ca Hristos gresea cand li Se impotrivea. Dar ei observasera viata Lui neprihanita si, desi nu se unisera cu ucenicii, fusesera adanc impresionati de lucrarile Lui. Popularitatea Lui in Galilea le multumea ambitia; ei tot mai sperau ca va da o dovada a puterii Lui, care ii va face pe farisei sa vada ca El era ceea ce pretindea. Ce ar fi fost daca El era Mesia, Printul lui Israel! Ei cultivau gandul acesta cu o satisfactie plina de mandrie.

50:12 Erau asa de nerabdatori in privinta aceasta, incat au staruit ca Hristos sa mearga la Ierusalim. "Pleaca de aici", au zis ei, "si du-Te in Iudea, ca sa vada si ucenicii Tai lucrarile pe care le faci. Nimeni nu face ceva in ascuns, cand cauta sa se faca cunoscut; daca faci aceste lucruri, arata-Te lumii." Acest "daca" exprima indoiala si necredinta. Ei Il socoteau fricos si slab. Daca El stia ca este Mesia, la ce bun aceasta neinteleasa rezerva si inactivitate? Daca avea cu adevarat puterea aceasta, de ce nu merge curajos la Ierusalim sa-Si sustina pretentiile? Pentru ce sa nu faca in Ierusalim minunile de care se dusese vestea in Galilea? Nu Te ascunde in provincii laturalnice, ziceau ei, unde sa faci marile Tale minuni in folosul unor tarani si pescari nepriceputi. Arata-Te in capitala, castiga sprijinul preotilor si conducatorilor si uneste natiunea, pentru a intemeia noua imparatie.

50:13 Acesti frati ai lui Isus judecau dupa aceleasi motive egoiste, care se afla atat de des in inima celor cu ambitie dupa slava. Acesta era spiritul ce domnea in lume. Ei erau suparati ca, in loc sa caute un tron imparatesc, Hristos Se declara ca fiind Painea vietii. Ei au fost foarte dezamagiti cand asa de multi dintre ucenicii Lui L-au parasit. Ei insisi se departasera de El, ca sa nu fie siliti sa recunoasca ce aratau si faptele Lui - ca El era trimisul lui Dumnezeu.

50:14 "Isus le-a zis: 'Vremea Mea n-a sosit inca, dar voua vremea totdeauna va este prielnica. Pe voi lumea nu va poate uri; pe Mine Ma uraste, pentru ca marturisesc despre ea ca lucrarile ei sunt rele. Suiti-va voi la praznicul acesta; Eu inca nu Ma sui la praznicul acesta, fiindca nu Mi s-a implinit inca vremea'. Dupa ce le-a spus aceste lucruri, a ramas in Galilea." Fratii Ii vorbisera oarecum poruncitor, aratandu-I ei ce drum trebuie sa urmeze. El le-a intors mustrarea, neasezandu-i in aceeasi categorie cu ucenicii Lui plini de sacrificiu de sine, ci impreuna cu lumea. "Pe voi lumea nu va poate uri", a zis El; "pe Mine Ma uraste, pentru ca marturisesc despre ea ca lucrarile ei sunt rele." Lumea nu-i uraste pe cei ce i se aseamana in spirit; ii iubeste ca pe unii care sunt ai ei.

50:15 Pentru Hristos, lumea nu era un loc in care a venit pentru a duce o viata usoara sau pentru a dobandi marire personala. El nu cauta sa puna mana pe puterea si slava acestei lumi. Nu aceasta era rasplata pe care o dorea El. Lumea era locul in care fusese trimis de Tatal Sau. El fusese dat pentru viata lumii, pentru a realiza marele Plan al Mantuirii. El Isi indeplinea lucrarea pentru o lume cazuta. Dar nu trebuia sa Se incumete si nici sa grabeasca primejdia sau criza. Fiecare eveniment din lucrarea Sa avea ceasul lui anumit. El trebuia sa astepte cu rabdare. El stia ca avea sa intampine ura lumii. Stia ca lucrarea Sa se va termina cu moartea, dar nu era voia Tatalui Sau ca El sa Se expuna prea devreme.

50:16 De la Ierusalim, vestea despre minunile lui Hristos se imprastiase peste tot pe unde erau raspanditi iudeii si, desi de mai multe luni lipsise de la sarbatori, interesul fata de El nu scazuse. Din toate partile pamantului venisera multi la Sarbatoarea Corturilor, in speranta de a-L vedea. La inceputul sarbatorilor, multi intrebasera despre El. Fariseii si conducatorii Il asteptau sa vina, nadajduind sa gaseasca un prilej de a-L condamna. Ei intrebau cu nerabdare: "Unde este?", dar nimeni nu stia. Oamenii se gandeau la El mai mult decat la orice. De frica preotilor si a conducatorilor, nimeni nu indraznea

50:17 sa-L recunoasca drept Mesia, dar pretutindeni se discuta in ascuns si cu interes despre El. Multi Il aparau ca pe un trimis al lui Dumnezeu, in timp ce altii Il denuntau ca pe un inselator al poporului.

50:18 Intre timp, Isus a ajuns la Ierusalim, in mod linistit. El alesese un drum neumblat, pentru a-i evita pe calatorii care se indreptau din toate partile spre cetate. Daca S-ar fi alaturat uneia dintre caravanele care suiau la sarbatoare, atentia publica ar fi fost atrasa catre El la intrarea in cetate si o demonstratie populara in favoarea Sa ar fi atatat autoritatile impotriva Lui. Ca sa evite aceasta, a ales sa faca drumul singur.

50:19 In timpul sarbatorii, cand framantarea multimii cu privire la El ajunsese la culme, a intrat in curtea templului, in mijlocul multimii. Din cauza lipsei de la sarbatoare, se spusese ca El nu indraznea sa Se arate in fata preotilor si a conducatorilor. Toti au fost surprinsi cand L-au vazut. Orice glas a fost adus la tacere. Toti se minunau de demnitatea si curajul aratate in fata vrajmasilor puternici, care cautau sa-I ia viata.

50:20 Stand in picioare in mijlocul acestei mari multimi, Isus a vorbit asa cum nu mai facuse nimeni vreodata. Cuvintele Sale dovedeau ca El cunostea

50:21 legile si institutiile lui Israel, serviciul jertfelor si invataturile profetilor mult mai bine decat rabinii si preotii. El a sfaramat barierele formalismului si traditiei. Scenele vietii viitoare pareau sa se desfasoare cu claritate in fata Lui. Ca unul care privea nevazutul, El vorbea despre cele pamantesti si despre cele ceresti, despre cele omenesti si despre cele dumnezeiesti cu o autoritate absoluta. Cuvintele Sale erau foarte clare si convingatoare; si din nou, ca la Capernaum, oamenii se mirau de invatatura Lui, "pentru ca vorbea cu putere" (Luca 4,32). In diferite chipuri, El si-a avertizat ascultatorii despre nenorocirile ce vor veni asupra tuturor acelora care vor lepada binecuvantarile pe care venise sa le aduca. El daduse toate dovezile posibile ca venise de la Dumnezeu si ca facuse orice sfortare posibila pentru a-i aduce la pocainta. El nu avea sa fie respins si ucis de propriul popor, daca putea sa-l scape de vinovatia unei astfel de fapte.

50:22 Toti se minunau de cunostintele pe care le avea din lege si din profetii; si intrebarea aceasta trecea de la unul la altul: "Cum are Omul acesta invatatura, caci n-a invatat niciodata?" Nimeni nu era socotit invatator in cele religioase daca nu studiase la scolile rabinice si atat Isus, cat si Ioan Botezatorul erau considerati ca fiind ignoranti, din cauza ca nu primisera aceasta educatie. Cei care ii ascultau erau impresionati de cunostinta lor din Scriptura, stiind ca ei "n-au invatat niciodata". E adevarat ca de la oameni nu invatasera, dar Dumnezeul cerului era Invatatorul lor si de la El primisera cea mai inalta intelepciune.

50:23 Cand Isus a vorbit in curtea templului, oamenii au ramas uimiti. Chiar si oamenii care erau cei mai porniti impotriva Lui s-au simtit neinstare sa-I faca vreun rau. In acest timp, toate celelalte interese erau uitate.

50:24 Zi dupa zi, El a invatat norodul, pana in ultima zi, "care era ziua cea mare a praznicului". Dimineata acestei zile i-a gasit pe oameni obositi de indelunga durata a serbarilor. Deodata, Isus Si-a inaltat glasul, care a rasunat prin curtile templului:

50:25 "Daca inseteaza cineva, sa vina la Mine si sa bea. Cine crede in Mine, din inima lui vor curge rauri de apa vie, cum zice Scriptura." Starea poporului a facut ca acest apel sa fie foarte puternic. Ei staruisera in scene de nesfarsita pompa si sarbatoare, ochii lor fusesera orbiti de lumina si culoare, iar urechile lor, mangaiate de cea mai bogata muzica, dar in tot sirul acestor ceremonii nu fusese nimic care sa implineasca lipsurile spirituale, nimic care sa

50:26 aline setea sufletului pentru cele nepieritoare. Isus i-a invitat sa vina si sa bea din izvorul vietii, din ceea ce avea sa fie ca un izvor de apa, curgand in viata vesnica.

50:27 De dimineata, preotul savarsise ceremonia care comemora lovirea stancii in pustie. Stanca aceea era un simbol al Sau, care, prin moartea Sa, avea sa dea ocazie sa curga rauri de mantuire pentru toti cei insetati. Cuvintele lui Hristos erau apa vietii. Acolo, in prezenta multimii adunate, El S-a oferit sa fie lovit, ca apa vietii sa se poata revarsa in lume. Lovindu-L pe Hristos, Satana credea ca va distruge pe Domnul vietii, dar din Stanca lovita au curs rauri de apa vie. Cand Isus a vorbit astfel catre popor, inima oamenilor a fost miscata de o teama plina de respect si multi erau gata sa zica impreuna cu femeia din Samaria: "Da-mi aceasta apa, ca sa nu-mi mai fie sete" (Ioan 4,15).

50:28 Isus cunostea nevoile sufletului. Fastul, bogatiile si onoarea nu pot multumi inima. "Daca inseteaza cineva, sa vina la Mine." Bogatul, saracul, cel de sus si cel de jos sunt toti la fel de bineveniti. El fagaduieste sa usureze mintea impovarata, sa mangaie pe cel intristat si sa dea nadejde celui descurajat. Multi dintre cei care Il ascultau pe Isus erau intristati din cauza nadejdilor spulberate, multi nutreau dureri ascunse, multi cautau sa-si astampere dorinta inimii prin bucuriile lumii si lauda oamenilor, dar, cand totul era castigat, vedeau ca au muncit din greu numai pentru a ajunge la o fantana crapata, din care nu puteau sa-si aline setea. In mijlocul scanteierii scenei voioase, ei stateau nemultumiti si tristi. Dar cuvintele lui Isus: "Daca inseteaza cineva" i-au trezit brusc din meditatia lor intristata si, in timp ce ascultau cuvintele care au urmat, mintea lor s-a luminat de o noua nadejde. Duhul Sfant a prezentat simbolul inaintea lor, pana cand au vazut in El oferta darului nepretuit al mantuirii.

50:29 Apelul lui Hristos catre sufletul insetat inca mai rasuna si ni se adreseaza cu si mai mare putere decat celor care L-au auzit in templu, in ultima zi a praznicului. Fantana este deschisa pentru toti. Celor obositi si zdrobiti, li se ofera bautura invioratoare a vietii vesnice. Isus inca mai striga: "Daca inseteaza cineva, sa vina la Mine si sa bea". "Celui ce-i este sete sa vina. Cine vrea sa ia apa vietii fara plata." "Oricui va bea din apa pe care i-o voi da Eu, in veac nu-i va fi sete, ba inca apa pe care i-o voi da Eu se va preface in el intr-un izvor de apa care va tasni in viata vesnica" (Apoc. 22,17; Ioan 4,11).

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: