English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Hristos Lumina Lumii

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Hristos Lumina Lumii, 46


46:1 Cap. 45 - Umbrele crucii

46:2 LUCRAREA LUI HRISTOS PE PAMANT inainta cu graba catre sfarsit. In fata Lui, se conturau in mod viu scenele catre care se indreptau pasii Sai. Inca inainte de a lua asupra-Si natura omeneasca, El a vazut in intregime drumul pe care trebuia sa mearga pentru a mantui ce era pierdut. Fiecare durere care-I sfasia inima, fiecare insulta aruncata asupra capului Sau, fiecare lipsa pe care era chemat sa o indure fusesera descoperite in fata Lui, inainte de a lasa coroana si haina imparateasca si a Se cobori de pe tron pentru a imbraca dumnezeirea cu natura omeneasca. Drumul de la staul pana la Golgota fusese descoperit inaintea ochilor Sai. Cunostea groaza care avea sa vina asupra Lui. Stia totul si, cu toate acestea, a zis: "Iata-Ma ca vin - in sulul cartii este scris despre Mine - vreau sa fac voia Ta, Dumnezeule! Si Legea Ta este in fundul inimii Mele" (Ps. 40,7.8).

46:3 El avea fara incetare inaintea Sa rezultatele lucrarii Sale. Viata Sa pamanteasca, plina de munca grea si sacrificiu de sine, era inviorata de gandul ca munca aceasta nu va fi in zadar. Dand viata Sa pentru viata oamenilor, El urma sa recastige lumea pentru ascultarea de Dumnezeu. Cu toate ca trebuia sa primeasca mai intai botezul sangelui, cu toate ca pacatele lumii aveau sa apese asupra sufletului Sau nevinovat, cu toate ca asupra Lui se lasase umbra unor suferinte de nedescris, totusi, pentru bucuria ce-I era asezata inainte, a ales sa sufere crucea si a dispretuit ocara.

46:4 Pentru cei alesi sa-I fie conlucratori in lucrarea Sa, scenele care stateau in fata Lui erau inca ascunse; dar se apropia vremea cand trebuiau

46:5 sa priveasca agonia Lui. Ei trebuiau sa-L vada pe Acela pe care-L iubeau si in care se incredeau dat in mainile vrajmasilor Sai si atarnat pe crucea Calvarului. In curand, El trebuia sa-i paraseasca si ei aveau sa dea piept cu lumea, fara mangaierea prezentei Sale vizibile. El stia cat de grozav urmau sa-i persecute ura si necredinta si dorea sa-i pregateasca pentru aceste incercari.

46:6 Isus si ucenicii venisera acum intr-unul din orasele din Cezarea lui Filip. Se aflau acum dincolo de hotarele Galileii, intr-o regiune unde predomina idolatria. Aici ucenicii erau scosi de sub influenta atotstapanitoare a iudaismului si pusi in situatia de a intelege ce inseamna inchinarea idolatra. In jurul lor erau reprezentate formele de superstitie care existau in toate partile lumii. Isus dorea ca aceste realitati sa le aduca simtamantul raspunderii fata de pagani. In timpul ramanerii Sale in aceasta regiune, El voia sa inceteze sa mai invete multimea si sa Se devoteze mai mult ucenicilor Sai.

46:7 El voia sa le vorbeasca despre suferintele care Il asteptau. Dar intai a mers deoparte singur si S-a rugat ca inima lor sa fie pregatita pentru a primi cuvintele Sale. Dupa ce a venit la ei, nu le-a spus indata tot ce dorea sa le impartaseasca. Inainte de a face lucrul acesta, le-a dat ocazia de a-si marturisi credinta in El, ca sa fie intariti pentru incercarea viitoare. El a intrebat: "Cine zic oamenii ca sunt Eu, Fiul omului?"

46:8 Cu tristete, ucenicii au fost obligati sa recunoasca faptul ca Israel nu izbutise sa-L primeasca pe Mesia venit la ei. Cativa, intr-adevar, cand au vazut minunile Lui, au declarat ca El este Fiul lui David. Multimea care fusese hranita la Betsaida dorise sa-L proclame imparat peste Israel. Multi erau gata sa-L accepte ca profet, dar nu credeau ca El este Mesia.

46:9 Isus a pus atunci o a doua intrebare, adresandu-Se chiar ucenicilor: "Dar voi cine ziceti sa sunt?" Petru a raspuns: "Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu!"

46:10 De la inceput, Petru a crezut ca Isus e Mesia. Multi altii, care fusesera convinsi de predicarea lui Ioan Botezatorul si-L primisera pe Hristos, incepusera sa se indoiasca de misiunea lui Ioan atunci cand a fost inchis si omorat si acum se indoiau ca Isus e Mesia, pe care-L asteptasera atata vreme. Multi dintre ucenicii care asteptasera cu mare infrigurare ca Hristos sa-Si ocupe locul pe tronul lui David L-au parasit cand au inteles ca El nu are aceasta intentie. Dar Petru si

46:11 tovarasii lui nu s-au indepartat de credinta lor. Purtarea nesigura a celor care ieri proslaveau si azi condamnau nu a distrus credinta adevaratilor urmasi ai Mantuitorului. Petru a declarat: "Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu". El n-a asteptat ca onorurile imparatesti sa-L incoroneze pe Domnul sau si L-a primit cand era in umilinta.

46:12 Petru a exprimat credinta celor doisprezece. Dar ucenicii erau inca departe de a intelege misiunea lui Hristos. Impotrivirea si gresita interpretare provenite de la preoti si conducatori, desi nu-i puteau indeparta de la Hristos, totusi ii puneau intr-o mare dilema. Ei nu vedeau lamurit calea lor. Influenta educatiei primite din copilarie, invataturile rabinilor, puterea traditiei inca ii impiedicau sa vada adevarul. Din timp in timp, raze pretioase de lumina pornite de la Isus straluceau asupra lor, dar adesea ei erau asemenea unor oameni care bajbaie prin intuneric. Dar in ziua aceasta, inainte ca ei sa fie pusi fata in fata cu incercarea cea mare a credintei lor, Duhul Sfant a venit cu putere asupra lor. Pentru un scurt timp, ochii lor au fost indepartati de la "lucrurile vazute", pentru a privi "lucrurile nevazute" (2 Cor. 4,18). Sub vesmantul naturii omenesti, ei au zarit slava Fiului lui Dumnezeu.

46:13 Isus i-a raspuns lui Petru, zicand: "Ferice de tine, Simone, fiul lui Iona, fiindca nu carnea si sangele ti-au descoperit lucrul acesta, ci Tatal Meu, care este in ceruri".

46:14 Adevarul marturisit de Petru este temelia credintei credinciosilor. Hristos Insusi a zis ca in aceasta consta viata vesnica. Dar faptul ca cineva avea aceasta cunostinta nu era un motiv de proslavire de sine. Petru nu primise aceasta descoperire datorita intelepciunii sau datorita bunatatii sale. Niciodata natura omeneasca nu poate, de la sine, sa ajunga sa cunoasca cele dumnezeiesti. "Cat cerurile-i de inalta; ce poti face? Mai adanca decat locuinta mortilor; ce poti sti?" (Iov 11,8). Numai Duhul infierii ne poate descoperi lucrurile adanci ale lui Dumnezeu, "pe care ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit, si la inima omului nu s-au suit". "Noua insa Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Sau. Caci Duhul cerceteaza totul, chiar si lucrurile adanci ale lui Dumnezeu" (1 Cor. 2,9.10). "Prietenia Domnului este pentru cei ce se tem de El" si faptul ca Petru a priceput slava lui Hristos era o dovada ca el fusese "invatat de Dumnezeu" (Ps. 25,14; Ioan 6,45). Ah, cu adevarat, "ferice de tine, Simone, fiul lui Iona, fiindca nu carnea si sangele ti-au descoperit lucrul acesta".

46:15 Isus a vorbit mai departe: "Eu iti spun: tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea; si portile locuintei mortilor nu o vor

46:16 birui". Cuvantul Petru inseamna piatra - o piatra care se rostogoleste. Petru nu a fost stanca pe care biserica a fost intemeiata. Portile iadului l-au biruit cand L-a tagaduit pe Domnul Sau cu juramant. Biserica a fost cladita pe Acela pe care nu-L putea birui locuinta mortilor.

46:17 Cu sute de ani inainte de venirea Mantuitorului, Moise ii indreptase pe oameni catre Stanca de mantuire a lui Israel. Psalmistul cantase despre "Stanca puterii mele". Isaia a scris: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: 'Iata, pun ca temelie in Sion o piatra incercata, o piatra de pret, piatra din capul unghiului cladirii, o temelie puternica'" (Deut. 32,4; Ps. 62,7; Is. 28,16). Petru insusi, scriind prin inspiratie, aplica aceasta profetie la Isus. El zice: "Daca ati gustat in adevar ca bun este Domnul, apropiati-va de El, piatra vie, lepadata de oameni, dar aleasa si scumpa inaintea lui Dumnezeu. Si voi, ca niste pietre vii, sunteti ziditi ca sa fiti o casa duhovniceasca" (1 Petru 2,3-5).

46:18 "Nimeni nu poate pune o alta temelie decat cea care a fost pusa si care este Isus" (1 Cor. 3,11). "Pe aceasta piatra", a zis Isus, "voi zidi biserica Mea." In prezenta lui Dumnezeu si a tuturor fiintelor ceresti, in prezenta ostilor nevazute ale locuintei mortilor, Hristos a intemeiat biserica Sa pe Stanca cea vie. Stanca aceasta este El Insusi - corpul Sau, frant si zdrobit pentru noi. Portile locuintei mortilor nu pot sa biruie o biserica ridicata pe aceasta temelie.

46:19 Cat de slaba parea biserica in vremea cand Hristos a spus aceste cuvinte! Era numai o mana de credinciosi, impotriva carora urma sa se ridice toata puterea demonilor si a oamenilor rai; cu toate acestea, urmasii lui Hristos nu trebuiau sa se teama. Intemeiati si claditi pe Stanca puterii lor, ei nu puteau sa fie doborati.

46:20 Timp de sase mii de ani, credinta s-a zidit pe Hristos. Timp de sase mii de ani, torentele si furtunile maniei satanice au lovit in Stanca mantuirii noastre, dar ea a stat neclintita.

46:21 Petru a exprimat adevarul care este temelia credintei bisericii si Isus l-a onorat acum ca pe un reprezentant al intregului corp al celor ce cred. El a zis: "Iti voi da cheile Imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant, va fi legat in ceruri si orice vei dezlega pe pamant va fi dezlegat in ceruri".

46:22 Expresia "cheile Imparatiei cerurilor" se refera la cuvintele rostite de Hristos. Toate cuvintele din Sfanta Scriptura sunt ale Sale si sunt cuprinse aici. Cuvintele acestea au putere sa inchida si sa deschida cerul. Ele fac cunoscute conditiile

46:23 in care oamenii sunt primiti sau lepadati. In felul acesta, lucrarea acelora care vestesc Cuvantul lui Dumnezeu e un miros de viata spre viata sau de moarte spre moarte. Lucrarea lor aduce dupa sine rezultate vesnice.

46:24 Mantuitorul nu a incredintat lucrarea Evangheliei numai lui Petru. Mai tarziu, repetand cuvintele spuse lui Petru, El le-a aplicat direct la biserica. Si acelasi lucru l-a spus in fond si celor doisprezece, ca reprezentanti ai corpului credinciosilor. Daca Isus ar fi dat o putere speciala unuia dintre ucenici mai mult decat altora, nu i-am fi gasit asa de des certandu-se cine sa fie mai mare. Ei s-ar fi supus dorintei Domnului lor si l-ar fi onorat pe acela pe care El il alesese.

46:25 In loc de a randui pe unul ca sa fie mai mare peste ceilalti, Hristos le-a zis ucenicilor: "Voi sa nu va numiti Rabi"; "sa nu va numiti 'Dascali'; caci Unul singur este Dascalul vostru: Hristosul" (Mat. 23,8.10).

46:26 "Hristos este Capul oricarui barbat." Dumnezeu, care a pus totul sub picioarele Mantuitorului, "L-a dat capetenie peste toate lucrurile bisericii, care este trupul Lui, plinatatea Celui ce plineste totul in toti" (1 Cor. 11,3; Efes. 1,22.23). Biserica este cladita pe Hristos, ca temelie a ei; ea trebuie sa asculte de Hristos, capul ei. Nu trebuie sa fie stapanita de om si nici sa depinda de om. Multi pretind ca un anumit loc in biserica le da autoritatea de a dicta ce trebuie sa creada si ce trebuie sa faca ceilalti oameni. Dumnezeu nu aproba aceasta pretentie. Mantuitorul declara: "Voi toti sunteti frati". Toti sunteti expusi ispitei si supusi greselii. Nu ne putem increde in nici o fiinta marginita pentru a ne conduce. Temelia credintei este prezenta vie a lui Hristos in biserica. In aceasta poate sa se increada si cel mai slab, iar aceia care se socotesc cei mai tari se vor dovedi cei mai slabi, daca nu fac din Hristos ajutorul lor. "Blestemat sa fie omul care se increde in om, care se sprijina pe un muritor." Domnul "este Stanca, lucrarile Lui sunt desavarsite". "Ferice de toti cati se incred in El" (Ier. 17,5; Deut. 32,4; Ps. 2,12).

46:27 Dupa marturisirea lui Petru, Isus le-a poruncit ucenicilor sa nu spuna nimanui ca El era Hristosul. Porunca aceasta a fost data din cauza impotrivirii hotarate a carturarilor si a fariseilor. Mai mult inca, oamenii, chiar si ucenicii, aveau o parere gresita despre Mesia, astfel ca o vestire a Lui in mod public nu le-ar fi dat o idee adevarata despre caracterul sau lucrarea Lui. Dar zi dupa zi El li Se descoperea ca Mantuitor si, in felul acesta, dorea sa le dea o conceptie adevarata despre Sine ca Mesia.

46:28 Ucenicii inca mai asteptau ca Hristos sa guverneze ca un domnitor vremelnic. Desi Isi ascunsese atata vreme intentiile, ei credeau ca El nu va ramane totdeauna in saracie si in umbra; se apropia timpul cand El trebuia sa-Si intemeieze Imparatia. Ca ura preotilor si rabinilor nu va fi niciodata biruita, ca Hristos va fi lepadat de propria natiune, condamnat ca inselator si rastignit ca raufacator - gandurile acestea nu incapusera niciodata in mintea ucenicilor. Dar ceasul puterii intunericului se apropia si Isus trebuia sa le dezvaluie ucenicilor lupta ce trebuia sa vina. El era trist atunci cand vestea mai dinainte incercarea.

46:29 Pana aici, El Se retinuse sa le spuna ceva cu privire la suferintele si moartea Sa. In convorbirea cu Nicodim, spusese: "Dupa cum a inaltat Moise sarpele in pustie, tot asa trebuie sa fie inaltat si Fiul omului, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica" (Ioan 3,14.15). Dar ucenicii nu auzisera lucrul acesta si, chiar daca ar fi auzit, n-ar fi inteles. Acum insa fusesera cu Isus, ascultasera cuvintele Lui, vazusera faptele Lui pana cand, netinand seama de imprejurarile umile in care Se afla sau de impotrivirea preotilor si a poporului, s-au putut uni sa marturiseasca impreuna cu Petru: "Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu". Venise timpul sa fie tras valul care acoperea viitorul. "De atunci incolo, Isus a inceput sa spuna ucenicilor Sai ca El trebuie sa mearga la Ierusalim, sa patimeasca multe, sa fie tagaduit de batrani, de preotii cei mai de seama si de carturari, sa fie omorat si a treia zi sa invie."

46:30 Nefiind in stare din cauza durerii si uimirii sa mai spuna ceva, ucenicii ascultara. Hristos acceptase cuvintele prin care Petru Il recunoscuse ca Fiul lui Dumnezeu si acum cuvintele Sale, prin care le vestea suferinta si moartea Sa, li se pareau cu neputinta de inteles. Petru n-a putut sa taca. El s-a agatat de Domnul sau, voind parca sa-L traga inapoi de la ce avea sa I se intample in curand, si a zis: "Sa Te fereasca Dumnezeu, Doamne! Sa nu Ti se intample asa ceva!"

46:31 Petru Il iubea pe Domnul, dar Isus nu l-a laudat pentru faptul ca dadea pe fata in felul acesta dorinta sa-L apere de suferinta. Cuvintele lui Petru nu erau de natura sa-L ajute si sa-L mangaie pe Isus in greutatile si incercarile de fata. Ele nu erau in armonie cu planurile pline de har ale lui Dumnezeu pentru o lume pierduta si nici cu lectia de jertfire de sine pe care Isus venise sa o dea prin exemplul Sau. Petru nu voia sa vada crucea in lucrarea lui Hristos. Cuvintele lui puteau sa creeze o impresie cu totul opusa aceleia pe care dorea Hristos sa o faca in mintea urmasilor Sai si Mantuitorul a trebuit sa rosteasca una dintre cele mai aspre mustrari

46:32 care au pornit de pe buzele Sale: "Inapoia Mea, Satano; tu esti o piatra de poticnire pentru Mine! Caci gandurile tale nu sunt gandurile lui Dumnezeu, ci ganduri de-ale oamenilor".

46:33 Satana incerca sa-L descurajeze pe Isus si sa-L intoarca de la lucrarea Lui; iar Petru, in iubirea lui oarba, dadea glas ispitei. Domnul rautatii era autorul acestui gand. Inapoia acestui apel staruitor, era provocarea venita de la el. In pustie, Satana Ii oferise lui Hristos stapanirea lumii, cu conditia de a parasi cararea sacrificiului si umilintei. Acum infatisa ucenicului lui Hristos aceeasi ispita. El cauta sa fixeze atentia lui Petru asupra maririi pamantesti, pentru ca el sa nu poata privi crucea spre care voia Isus sa-i indrepte privirea. Prin Petru, Satana arunca din nou ispita asupra lui Isus. Dar Mantuitorul nu a luat seama la ea; gandul Ii era la ucenicul Sau. Satana se asezase intre Petru si Domnul lui, pentru ca inima ucenicului sa nu fie miscata la vederea umilirii lui Hristos pentru mantuirea lui. Cuvintele lui Hristos nu au fost rostite catre Petru, ci catre acela care incerca sa-l desparta pe Petru de Rascumparatorul lui. "Inapoia Mea, Satano." Nu te mai aseza intre Mine si servul Meu ratacit. Lasa-Ma sa stau fata in fata cu Petru, ca sa-i pot descoperi taina iubirii Mele.

46:34 Petru a inteles cu greu aceasta invatatura amara, si anume ca drumul lui Hristos pe pamant trecea prin lupta si umilinta. Ucenicul se dadea inapoi in fata partasiei cu Domnul sau in suferinta. Dar, in vapaia focului din cuptor, el trebuia sa invete binecuvantarea adusa de aceasta. Multa vreme dupa aceea, cand fiinta lui atat de activa era aplecata sub povara anilor si a muncii, a scris: "Preaiubitilor, nu va mirati de incercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca sa va incerce, ca de ceva ciudat care a dat peste voi: dimpotriva, bucurati-va, intrucat aveti parte de patimile lui Hristos, ca sa va bucurati si sa va veseliti si la aratarea slavei Lui" (1 Petru 4,12.13).

46:35 Isus le-a explicat acum ucenicilor Sai ca viata Lui de abnegatie era un exemplu pentru ceea ce trebuia sa fie viata lor. Chemand in jurul Sau, impreuna cu ucenicii, pe oamenii care se apropiasera, El a zis: "Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa Ma urmeze". Crucea era asociata cu puterea Romei. Era instrumentul celei mai crude si mai umilitoare forme de moarte. Criminalii cei mai decazuti erau pusi sa-si poarte crucea pana la locul de executie si adesea, cand urma sa le fie pusa in spinare, se impotriveau cu disperare pana cand erau biruiti si

46:36 instrumentul de tortura le era legat in spinare. Dar Isus le-a poruncit urmasilor Sai sa-si ia crucea si sa o poarte dupa El. Pentru ucenici, cuvintele Lui, desi slab intelese, aratau ca trebuie sa fie supusi pana la cea mai mare umilinta - supunere pana la moarte pentru Numele lui Hristos. Cuvintele lui Hristos n-ar fi putut sa descrie mai bine ce inseamna o totala predare de sine. Pe toate acestea El le primise pentru binele lor. Isus nu socotise cerul un loc de dorit, atata timp cat noi eram pierduti. El parasise curtile ceresti pentru o viata de injosire si insulta si o moarte rusinoasa. El, care era bogat in comorile nepretuite ale cerului, S-a facut sarac, ca prin saracia Lui noi sa putem fi imbogatiti. Noi trebuie sa mergem pe cararea pe care a mers El.

46:37 Iubirea fata de sufletele pentru care a murit Hristos inseamna rastignirea eului. De aici inainte, cel care este copil al lui Dumnezeu va privi la persoana sa ca la un inel de legatura in lantul aruncat pentru salvarea lumii, una cu Hristos in planul milei Sale, mergand inainte cu El pentru a cauta si salva pe cei pierduti. Crestinul trebuie sa-si dea totdeauna seama ca s-a consacrat lui Dumnezeu si ca trebuie sa descopere lumii pe Hristos in caracter. Sacrificiul de sine, simpatia, iubirea, date pe fata in viata lui Hristos, trebuie sa se arate din nou in viata celui care lucreaza pentru Dumnezeu.

46:38 "Oricine va vrea sa-si scape viata o va pierde; dar oricine isi va pierde viata pentru Mine si pentru Evanghelie o va castiga." Egoismul inseamna moarte. Nici un organ al corpului nu poate sa traiasca, daca isi margineste activitatea numai la sine. Daca inima nu va trimite sangele datator de viata la mana si la cap, in curand isi va pierde puterea. Asemenea sangelui datator de viata, iubirea lui Hristos este difuzata in toate partile corpului spiritual al lui Hristos. Noi suntem membre unii pentru altii si cel care nu vrea sa dea va pieri. "Si ce-ar folosi", zice Hristos, "unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul? Sau ce ar da un om in schimb pentru sufletul sau?"

46:39 Trecand peste umilinta si saracia timpului de fata, El a indreptat privirea ucenicilor catre venirea Sa in slava, nu in stralucirea unui tron pamantesc, ci in slava lui Dumnezeu si a ostilor cerului. Si apoi a zis: "Atunci va rasplati fiecaruia dupa faptele lui". Dupa aceea, pentru incurajarea lor, a dat fagaduinta: "Adevarat va spun ca unii din cei ce stau aici nu vor gusta moartea, pana nu vor vedea pe Fiul omului venind in Imparatia Sa". Dar ucenicii n-au inteles cuvintele Lui. Slava parea prea indepartata. Ochii lor erau atintiti la cele ce se vedeau mai aproape: saracia vietii pamantesti, umilinta si suferinta. Sa renunte ei la stralucitoarele lor asteptari cu privire la domnia mesianica? Sa nu vada ei pe Domnul lor inaltat pe tronul lui

46:40 David? Sa admita ei ca Hristos sa duca o viata de peregrin umil, fara adapost, pentru a fi dispretuit, lepadat si omorat? Intristarea le apasa inima, deoarece ei Il iubeau pe Domnul. De asemenea, indoiala se zbatea in gandurile lor, deoarece parea de neinteles ca Fiul lui Dumnezeu sa fie supus la o asemenea cruda umilinta. Ei se intrebau de ce sa mearga de bunavoie la Ierusalim, ca sa suporte suferintele despre care El le vorbise. Cum putea sa Se resemneze cu o soarta ca aceasta si sa-i lase intr-un intuneric mai mare decat acela in care bajbaisera inainte de a li Se descoperi?

46:41 In tinutul Cezareii lui Filip, gandeau ucenicii, Hristos era dincolo de limitele puterii lui Irod si Caiafa. N-avea sa Se teama de ura iudeilor sau de puterea romanilor. Pentru ce sa nu lucreze acolo, mai departe de farisei? Pentru ce era nevoie sa Se dea mortii? Daca avea sa moara, cum putea sa se intemeieze Imparatia Sa asa de bine, incat portile iadului sa n-o biruie? Pentru ucenici, lucrul acesta era cu adevarat o taina.

46:42 Chiar acum calatoreau de-a lungul tarmului Marii Galileii, catre orasul in care toate sperantele lor aveau sa se sfarame. Ei nu indrazneau sa discute cu Isus, ci vorbeau intre ei incet si plini de intristare despre viitorul lor. Chiar in mijlocul indoielilor, s-au agatat de gandul ca o imprejurare neprevazuta ar putea sa impiedice soarta trista care parea sa-L astepte pe Domnul lor. Astfel, ei au fost strapunsi de indoieli, sperante si temeri timp de sase zile lungi, pline de mahnire.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: