English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Hristos Lumina Lumii

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Hristos Lumina Lumii, 16


16:1 Cap. 15 - La nunta din Cana

16:2 ISUS NU SI-A INCEPUT LUCRAREA savarsind vreo fapta deosebita in fata Sinedriului din Ierusalim. La o intalnire familiala dintr-un mic sat galilean, puterea Lui s-a manifestat pentru a contribui la bucuria unei sarbatori de nunta. In felul acesta, Si-a aratat iubirea fata de oameni si dorinta de a lucra pentru fericirea lor. In pustia ispitei, El bause un pahar de durere. Dupa aceea, a venit sa le dea oamenilor un pahar de fericire, ca, prin binecuvantarea Lui, sa sfinteasca relatiile din viata oamenilor.

16:3 De la Iordan, Isus S-a reintors in Galilea. La data aceea, urma sa aiba loc o nunta in Cana, un satulet nu departe de Nazaret; mirii erau rude cu Iosif si cu Maria; si Isus, afland despre aceasta adunare in familie, S-a dus la Cana, unde a fost invitat sa ramana la masa impreuna cu ucenicii Sai.

16:4 Din nou S-a intalnit cu mama Sa, de care Se despartise de catva timp. Maria auzise de cele petrecute la Iordan, la botezul Lui. Vestile fusesera duse pana la Nazaret si i-au readus in minte scenele care timp de multi ani fusesera ascunse in inima. Ca toti ceilalti din Israel, Maria fusese profund miscata de lucrarea lui Ioan Botezatorul. Ea isi aducea aminte de profetia data la nasterea lui. Auzind acum ca el s-a intalnit cu Isus, sperantele ei s-au reaprins.

16:5 Dar mai ajunsese la ea si vestea ca Isus plecase in mod tainic in pustie si inima ei era cuprinsa de prevestiri tulburatoare.

16:6 Din ziua in care auzise cuvintele ingerului in casa ei din Nazaret, Maria cautase sa adune toate dovezile ca Isus era Mesia. Viata lui blanda si neegoista o asigura ca El nu putea fi decat Cel trimis de Dumnezeu. Cu toate acestea, avusese unele indoieli si dezamagiri si astepta acum cu mult dor sa vada clipa in care slava Lui urma sa se descopere. Moartea o despartise de Iosif, care impartasise cu ea cunostinta si taina nasterii lui Isus. Acum nu mai avea cui sa-i spuna nadejdile si temerile ei. Cele doua luni trecute fusesera pline de intristare. Era despartita de Isus, in a carui iubire gasea mangaiere; se gandea mereu la cuvintele lui Simeon: "Sufletul tau va fi strapuns de o sabie" (Luca 2,35) si si-a amintit de cele trei zile de durere, cand crezuse ca L-a pierdut pe Isus pentru totdeauna; si cu inima plina de nerabdare astepta reintoarcerea Lui.

16:7 La nunta, L-a intalnit tot ca pe un fiu bun si serviabil. Cu toate acestea, nu mai era acelasi. Fata Lui era schimbata. Pastra inca urmele unei lupte pe care o dusese in pustie si o noua expresie de demnitate si de putere dadea dovada despre misiunea Lui cereasca. Impreuna cu El era un grup de tineri, ai caror ochi Il urmareau cu respect si care Il numeau "Invatator". Acestia i-au povestit Mariei ce vazusera si auzisera la botez si prin alte locuri. Ei au incheiat, declarand: "Noi am gasit pe Acela, despre care a scris Moise in Lege si prooroci" (Ioan 1,45).

16:8 Cand oaspetii s-au adunat, parea ca multi sunt preocupati de lucruri foarte importante. O emotie ascunsa stapanea adunarea. Grupuri mici discutau in soapta, dar cu interes vadit si priviri intrebatoare se indreptau spre Fiul Mariei. Cand a auzit cuvintele ucenicilor cu privire la Isus, Maria s-a bucurat la gandul ca sperantele pe care le nutrise ea atata vreme nu erau zadarnice. Totusi ar fi trebuit ca ea sa fie mai mult decat om ca sa nu se fi amestecat in aceasta bucurie sfanta si o urma de mandrie si afectiune de mama. Cand a vazut privirile indreptate spre Isus, ar fi dorit ca El sa le dea o dovada celor adunati acolo ca era intr-adevar Cel onorat de Dumnezeu. Ea spera ca se va ivi prilejul ca El sa faca o minune in fata lor.

16:9 Obiceiul timpului era ca petrecerea de nunta sa tina mai multe zile. De data aceasta, inainte ca petrecerea sa ia sfarsit, s-a observat ca nu mai era vin. Constatarea aceasta a adus multa ingrijorare familiei. Era un lucru neobisnuit ca la asemenea ocazii sa nu fie vin si

16:10 lipsa lui ar fi fost un semn de lipsa de ospitalitate. Fiind ruda cu tinerii, Maria ajutase la pregatirile pentru masa si acum I-a spus lui Isus: "Nu mai au vin". Aceste cuvinte sunau ca o rugaminte ca El sa le implineasca lipsa. Dar Isus a raspuns: "Femeie, ce am a face Eu cu tine? Nu Mi-a venit inca ceasul".

16:11 Raspunsul acesta, pe cat ni se pare noua de aspru, nu exprima raceala sau lipsa de politete. Felul in care Mantuitorul S-a adresat mamei Sale era dupa felul in care se vorbea in Orient. Asa se vorbea fata de persoanele carora voia cineva sa le arate respect. Orice fapta a vietii pamantesti a lui Hristos era in armonie cu invatatura pe care El Insusi o daduse: "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta" (Exodul 20,12). Pe cruce, ultima data cand El a dovedit mila fata de mama Sa, a vorbit la fel cand a lasat-o in grija celui mai iubit ucenic al Sau. Atat la nunta, cat si pe cruce, iubirea exprimata prin glasul, privirea si gesturile Lui talmacea cuvintele Sale.

16:12 Cand in copilarie a mers la templu, unde I s-a descoperit taina misiunii Sale, Hristos i-a spus Mariei: "Nu stiati ca trebuie sa fiu in casa Tatalui Meu"? (Luca 2,49). Cuvintele acestea

16:13 prezentau cheia intregii Sale vieti si lucrari. Totul era secundar fata de misiunea Lui, lucrarea cea mare de rascumparare, pentru implinirea careia venise in lume. Acum a repetat invatatura. Exista primejdia ca Maria sa creada ca legaturile ei cu Isus i-ar da anumite drepturi asupra Lui, ca pana la un anumit punct putea sa-L indrume in misiunea Sa. Timp de treizeci de ani, El fusese fata de ea un fiu supus si iubitor, si iubirea Lui nu se schimbase; dar acum trebuia sa aiba grija de lucrarea Tatalui Sau. Ca Fiu al Celui Preainalt si Mantuitor al lumii, nici o legatura pamanteasca nu trebuia sa-L opreasca de la lucrarea Lui sau sa-L influenteze in purtare. El trebuia sa ramana liber pentru a face voia lui Dumnezeu. Trebuie sa invatam si noi lucrul acesta. Cerintele lui Dumnezeu sunt mai presus chiar decat legaturile omenesti de rudenie. Nici o atractie pamanteasca nu trebuie sa ne abata picioarele de pe calea pe care El ne indeamna sa mergem.

16:14 Singura nadejde de scapare pentru neamul nostru este in Hristos; Maria nu putea gasi mantuire decat prin Mielul lui Dumnezeu. In ea insasi, nu avea nici un merit. Legatura ei cu Isus nu o aseza intr-o pozitie spirituala deosebita de a oricarei alte fiinte omenesti. Lucrul acesta voiau sa-l spuna cuvintele Mantuitorului. El a facut sa se vada bine deosebirea dintre legatura Lui cu ea ca Fiu al omului si ca Fiu al lui Dumnezeu. Legaturile de rudenie dintre ei nu o aseza in nici un caz pe aceeasi treapta cu El.

16:15 Cuvintele "Nu Mi-a sosit inca ceasul" arata ca fiecare fapta din viata de pe pamant a lui Hristos era o implinire a planului care exista din zilele vesniciei. Inainte ca El sa vina pe pamant, s-a aflat in fata Lui planul desavarsit in toate amanuntele. Insa, in timp ce traia printre oameni, El era calauzit pas cu pas de vointa Tatalui. El nu S-a dat inapoi de a lucra la timpul hotarat. Cu aceeasi supunere, El a asteptat pana la venirea timpului.

16:16 Spunandu-i Mariei ca inca nu I-a venit ceasul, Isus a dat un raspuns gandurilor ei nemarturisite - un raspuns la asteptarile pe care ea le nutrea, ca tot poporul din care ea facea parte. Ea spera ca El Se va descoperi ca Mesia si va lua in stapanire tronul lui Israel. Dar nu venise inca timpul. Isus primise soarta omului nu ca imparat, ci ca un "Om al durerii si obisnuit cu suferinta".

16:17 Dar, cu toate ca nu intelegea bine lucrarea lui Hristos, Maria se incredea in El fara nici o rezerva. Isus a dat un raspuns credintei ei. Cea dintai minune a fost savarsita pentru a onora increderea Mariei si pentru a intari credinta ucenicilor Sai. Ucenicii urmau sa intampine multe si grele ispite la necredinta. Pentru ei, profetiile erau

16:18 foarte clare si nu mai putea fi loc de discutie asupra faptul ca Isus era Mesia. Ei se asteptau ca invatatorii religiosi sa-L primeasca pe Isus cu o incredere chiar mai mare decat a lor. Ei spuneau tuturor ce lucrari minunate savarsise Hristos si ce convingeri aveau ei despre misiunea Lui; dar erau surprinsi si dezamagiti de necredinta, de multele prejudecati si de vrajmasia fata de Isus, pe care le dadeau pe fata preotii si rabinii. Cele dintai minuni ale Mantuitorului i-au intarit pe ucenici, ca sa poata rezista acestei impotriviri.

16:19 Fara a fi cumva tulburata de cuvintele lui Isus, Maria le-a zis celor ce slujeau la masa: "Sa faceti orice va va zice". Ea a facut tot ce putea pentru a pregati calea pentru lucrarea lui Isus.

16:20 La intrare, se aflau sase vase mari de piatra si Isus le-a spus slujitorilor sa le umple cu apa. Asa s-a facut. Apoi, pentru ca aveau nevoie imediat de vin, Isus a zis: "Scoateti acum si aduceti nunului". In locul apei, cu care fusesera umplute vasele, a inceput atunci sa curga vin. Nici nunul, nici oaspetii nu aflasera ca se sfarsise vinul. Cand a gustat din bautura adusa de slujitori, nunul a constatat ca era mult mai buna decat cea pe care o avusesera mai inainte si ca se deosebea foarte mult de aceea servita la inceputul mesei. Indreptandu-se spre mire, i-a spus: "Orice om pune la masa intai vinul ce bun si, dupa ce oamenii au baut bine, atunci pune pe cel mai putin bun, dar tu ai tinut vinul cel bun pana acum".

16:21 Dupa cum oamenii servesc intai vinul cel bun si dupa aceea pe cel rau, la fel face si lumea cu darurile ei. Ceea ce ofera poate sa fie placut ochiului si sa incante simturile, dar in cele din urma se dovedeste a fi nesatisfacator. Vinul se schimba in amaraciune si veselia se schimba in intristare. Ceea ce s-a inceput cu cantece si veselie se incheie cu oboseala si dezgust. In schimb, darurile lui Isus sunt totdeauna noi si proaspete. Ospatul pe care El il ofera sufletului nu e niciodata lipsit de multumire si bucurie. Fiecare dar nou mareste capacitatea primitorului de a aprecia si a se bucura de binecuvantarile Domnului. El da har peste har. La El nu poate fi lipsa. Daca ramai in El, faptul ca astazi ai primit un dar bogat iti asigura primirea unuia si mai bogat maine. Cuvintele lui Isus catre Natanael exprima legea purtarii lui Dumnezeu fata de fiii credintei. Cu fiecare noua descoperire a iubirii Sale, El spune inimii primitoare: "Crezi? Lucruri mai mari decat acestea vei vedea" (Ioan 1,50).

16:22 Darul lui Hristos la nunta era un simbol. Apa reprezenta botezul in moartea Lui, vinul arata sangele Lui care avea sa se verse

16:23 pentru pacatele lumii. Apa cu care au fost umplute vasele era adusa de maini omenesti, dar numai cuvantul lui Hristos a fost in stare sa-i dea putere datatoare de viata. Tot astfel stau lucrurile cu ceremoniile care tintesc catre moartea Mantuitorului. Numai prin puterea lui Hristos, care lucreaza prin credinta, ele ajung sa hraneasca sufletul.

16:24 Cuvintele lui Hristos au asigurat cele necesare pentru sarbatoare. Tot atat de imbelsugat este harul Sau, care sterge nelegiuirile oamenilor si care innoieste si sustine viata spirituala.

16:25 La cea dintai sarbatoare la care El a luat parte impreuna cu ucenicii, Isus le-a dat paharul care simboliza lucrarea Lui pentru mantuirea lor. La cea din urma cina, le-a dat din nou paharul in instituirea acelei oranduiri sfinte, prin care urma sa fie vestita moartea Lui "pana va veni El" (1 Cor. 11,26). Iar intristarea ucenicilor cand s-au despartit de Domnul lor a fost alungata de fagaduinta ca se vor intalni din nou, caci le-a zis: "De acum incolo nu voi mai bea din acest rod al vitei, pana in ziua cand il voi bea cu voi nou, in Imparatia Tatalui Meu" (Mat. 26,29).

16:26 Vinul pe care l-a facut Isus la nunta era must din struguri, la fel ca acela pe care l-a dat ucenicilor Sai ca un simbol al sangelui Sau. Acesta e vinul despre care aminteste Isaia cand vorbeste de vinul nou "in strugure" si zice: "Nu-l nimici, caci este o binecuvantare in el" (Is. 65,8).

16:27 Insusi Hristos a vorbit in Vechiul Testament, cand l-a instiintat pe Israel ca "vinul este batjocoritor, bauturile sunt galagioase, oricine se imbata cu ele nu este intelept" (Prov. 20,1). De aceea El n-a dat nimanui asemenea bauturi. Satana ii ispiteste pe oameni sa foloseasca lucruri care intuneca ratiunea si slabesc puterile spirituale, dar Hristos ne invata sa tinem in supunere josnicia firii noastre. Toata viata Lui a fost o pilda de lepadare de sine. Pentru ca sa infrangem puterea poftei, El a suferit pentru noi cea mai grea incercare pe care o poate suferi omul. Hristos a fost Acela care a dat indrumarea ca Ioan Botezatorul sa nu bea nici vin, nici bautura imbatatoare. Tot El a ordonat o abstinenta asemanatoare pentru sotia lui Manoah. El a mai pronuntat si un blestem asupra omului care va da o bautura imbatatoare semenului sau. Hristos nu Si-a contrazis invatatura. Vinul nefermentat, facut de El pentru oaspetii de la nunta, a fost o bautura sanatoasa si invioratoare. Efectul ei a fost acela ca a pus din nou gustul in armonie cu un apetit sanatos.

16:28 Cand au observat calitatea vinului, oaspetii au inceput sa vorbeasca despre el si sa puna intrebari, asa ca slujitorii au inceput sa povesteasca

16:29 minunea. Ei au fost catva timp asa de mult mirati de lucrul acesta, incat nici nu s-au gandit la Acela care facuse minunea. Cand L-au cautat in cele din urma, au descoperit ca Se retrasese atat de linistit, incat nici ucenicii Lui nu observasera aceasta.

16:30 Atentia oaspetilor s-a indreptat atunci catre ucenici. Pentru prima data, ei au avut ocazia sa dea marturie despre credinta lor in Isus. Ei au povestit ce au vazut si au auzit la Iordan si in inima multora s-a aprins nadejdea ca Dumnezeu a ridicat un Mantuitor pentru poporul Sau. Vestea despre aceasta minune s-a raspandit peste tot prin partea locului si a mers pana la Ierusalim. Cu un interes nou, preotii si batranii au cercetat profetiile care aratau spre venirea lui Hristos. Oamenii doreau sa stie care este misiunea acestui nou invatator, care se ivise intre ei in chip asa de putin pretentios.

16:31 Lucrarea lui Hristos era intr-un contrast izbitor cu aceea a batranilor iudei. Atentia pe care o dadeau traditiei si formelor facuse sa dispara orice urma de libertate in cugetare si actiune. Ei traiau intr-o continua groaza de a nu se intina. Pentru ca sa nu se atinga de cei "necurati", traiau retrasi nu numai fata de neamuri, ci si fata de marea multime a celor de un neam cu ei, necautand nici sa le vina in ajutor, nici sa le castige prietenia. Staruind necontenit numai asupra acestor lucruri, mintea li se pipernicise, iar cercul vietii lor devenise foarte stramt. Pilda lor incuraja egoismul si intoleranta in toate clasele neamului lor.

16:32 Isus Si-a inceput lucrarea de reforma, intrand in stranse legaturi de iubire cu oamenii. In timp ce arata cel mai mare respect fata de Legea lui Dumnezeu, El mustra evlavia plina de pretentii a fariseilor si cauta sa-i elibereze pe oameni de randuielile fara rost cu care erau legati. El cauta sa darame barierele care desparteau diferitele clase ale societatii, ca sa-i poata aduna pe oameni ca membri ai aceleiasi familii. Participarea Lui la nunta era planuita pentru a face primul pas catre aceasta tinta.

16:33 Dumnezeu il indrumase pe Ioan Botezatorul sa locuiasca in pustie, ca sa poata fi ferit de influenta preotilor si rabinilor si sa fie pregatit pentru o lucrare deosebita. Dar viata sa aspra si izolata nu avea sa fie un model de urmat pentru toti oamenii. Nici Ioan nu le-a spus ascultatorilor lui sa-si lase ocupatiile de mai inainte. El le-a poruncit sa aduca dovezi ca s-au pocait, ca sunt credinciosi fata de Dumnezeu acolo unde i-a chemat El.

16:34 Isus mustra ingaduinta de sine sub toate formele ei, dar era cat se poate de sociabil. El Se bucura de ospitalitatea tuturor claselor, vizitand familii

16:35 de bogati si de saraci, de invatati si de neinvatati si cautand sa inalte gandurile lor de la lucrurile obisnuite ale vietii la cele spirituale si vesnice. El n-a ingaduit risipa si nici o umbra de usuratate lumeasca n-a patat conduita Sa; cu toate acestea, Se bucura de scenele de fericire nevinovata si, prin prezenta Lui, a aprobat adunarile de societate. Nunta la iudei era o ocazie impresionanta si bucuriile ei nu erau neplacute pentru Fiul omului. Luand parte la nunta, Isus a onorat casatoria ca pe o institutie divina.

16:36 Atat in Vechiul, cat si in Noul Testament, legatura casatoriei este folosita pentru a reprezenta unirea sfanta si iubitoare dintre Hristos si poporul Sau. Pentru Isus, bucuria sarbatorii de nunta vorbea despre desfatarea ce va domni in ziua cand El Isi va aduce mireasa in casa Tatalui si cand cei rascumparati si Rascumparatorul vor sta la masa de la nunta Mielului. El zice: "Cum se bucura mirele de mireasa lui, asa Se va bucura Dumnezeul tau de tine". "Nu te vor mai numi 'Parasita'... ci te vor numi 'Placerea Mea este in ea'... caci Domnul Isi pune placerea in tine". "Se va bucura de tine cu mare bucurie, va tacea in dragostea Lui si nu va mai putea de veselie pentru tine" (Is. 62,5.4; Tef. 3,17). Cand i s-a dat o viziune asupra lucrurilor ceresti, apostolul Ioan a scris: "Am auzit ca un glas de gloata multa, ca vuietul unor ape multe, ca bubuitul unor tunete puternice, care zice: 'Aleluia! Domnul, Dumnezeul nostru Cel Atotputernic, a inceput sa imparateasca. Sa ne bucuram. Sa ne veselim si sa-I dam slava! Caci a venit nunta Mielului, sotia Lui s-a pregatit". "Ferice de cei chemati la ospatul nuntii Mielului" (Apoc. 19,6.7.9).

16:37 Isus vedea in orice persoana un om caruia trebuia sa-i fie prezentata chemarea la Imparatia Lui. El castiga inima oamenilor, traind intre ei ca Unul care le dorea binele. El ii cauta pe strazi, prin case, pe corabii, in sinagoga, pe tarmurile lacului si la ospatul de nunta. Statea de vorba cu ei la ocupatiile lor zilnice si Se interesa de nevoile lor pamantesti. El aducea invatatura Lui in familii, facandu-le ca in casa lor sa simta influenta prezentei Lui dumnezeiesti. Iubirea puternica pe care o arata fata de fiecare om ajuta la castigarea inimilor. Adesea, Se retragea prin munti pentru rugaciune linistita, dar aceasta era o pregatire pentru activitatea Lui intre oamenii ocupati cu grijile vietii. Totdeauna revenea din acele locuri de liniste pentru ca din nou sa-i vindece pe cei bolnavi, sa-i invete pe cei nestiutori si sa sfarame lanturile celor inrobiti de Satana.

16:38 Tot prin legaturi personale si prin vietuire laolalta facea Isus si educatia ucenicilor. Uneori ii invata stand intre ei pe coasta muntelui; alteori le descoperea tainele Imparatiei lui Dumnezeu langa mare sau mergand cu ei pe cale. El nu tinea predici, cum fac oamenii astazi. Oriunde inimile erau deschise sa primeasca solia dumnezeiasca, El desfasura adevarurile planului de mantuire. El nu le-a poruncit ucenicilor Lui sa faca un anumit lucru, ci le-a spus: "Urmati-Ma". In calatoriile prin sate si orase, ii lua cu El ca sa poata vedea cum ii invata pe oameni. El facea ca interesele lor sa fie unite cu ale Sale, iar ei se uneau cu El la lucru.

16:39 Pilda lui Hristos, care era preocupat de ceea ce ii interesa pe oameni, ar trebui sa fie urmata de toti aceia care vestesc Cuvantul Lui si de toti aceia care primesc Evanghelia harului Sau. Noi nu trebuie sa renuntam la legatura cu societatea. Nu trebuie sa ne separam de ceilalti oameni. Pentru a lucra cu toate clasele, trebuie sa-i gasim pe oameni acolo unde sunt. Rareori ne vor cauta din proprie initiativa. Nu numai de la amvon e atinsa inima oamenilor de adevarul dumnezeiesc. Mai este un alt camp de lucru, poate mai umil, dar imbelsugat si roditor, si anume in casuta celor umili si in palatul celor mari; acolo ni se da ospitalitate si in adunarile pentru bucurii sociale nevinovate.

16:40 Ca ucenici ai lui Hristos, noi nu trebuie sa ne amestecam in lume numai din dorinta de a avea placeri si de a ne uni cu ea la nebunii. Asemenea legaturi nu pot aduce decat rau. Niciodata nu trebuie sa aprobam pacatul prin cuvintele sau prin faptele noastre, prin tacerea sau prin prezenta noastra. Oriunde am merge, trebuie sa ducem cu noi pe Isus si sa descoperim si altora cat de scump este Mantuitorul nostru. Dar aceia care cauta sa-si apere credinta, ascunzand-o intre ziduri de piatra, pierd ocazii pretioase de a face binele. Prin legaturile sociale, crestinismul vine in contact cu lumea. Toti aceia care au primit lumina dumnezeiasca trebuie sa lumineze cararea acelora care nu cunosc lumina vietii.

16:41 Toti trebuie sa devenim martori pentru Isus. Puterea legaturilor sociale, sfintita prin harul lui Hristos, trebuie sa fie dezvoltata pentru a castiga suflete pentru Mantuitorul. Sa facem astfel, incat lumea sa vada ca noi nu suntem absorbiti in mod egoist numai de interese proprii, ci dorim sa dam si altora din binecuvantarile si privilegiile noastre. Sa-i facem sa vada ca religia noastra nu ne face insensibili sau pretentiosi. Toti aceia care sustin ca L-au gasit pe Hristos sa lucreze ca El pentru binele oamenilor.

16:42 Niciodata n-ar trebui sa dam lumii impresia falsa ca cei ce sunt crestini sunt oameni posomorati si nefericiti. Daca ochii nostri sunt atintiti la Isus, vom

16:43 vedea pe Rascumparatorul cel atat de milostiv si vom prinde lumina fetei Sale. Oriunde domneste Duhul Lui, acolo se gaseste pacea. Si acolo va fi si bucurie, deoarece exista o incredere linistita si sfanta in Dumnezeu.

16:44 Hristos este bucuros cand urmasii Lui dovedesc ca, desi sunt oameni, sunt totusi partasi de natura dumnezeiasca. Ei nu sunt statui, ci barbati si femei vii. Inima lor, inviorata de roua harului divin, se deschide si se largeste in fata Soarelui Neprihanirii. Prin fapte luminate de iubirea lui Hristos, ei reflecta asupra celorlalti lumina care straluceste asupra lor.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: