Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi catre editori

Sfaturi catre editori, 2


2:1 Prefata

2:2 In august, 1939, editori adventisti din intreaga lume s-au adunat la Washington pentru a participa la primul conciliu general pe teme editoriale. Ca sursa de inspiratie si calauzire, liderii denominatiunii au ales indrumarile pe care Ellen White le adresase editorilor si scriitorilor nostri de-a lungul anilor, culese din manuscrise si din materialele editate. Aceste sfaturi si instructiuni le fusesera distribuite editorilor sub forma unei brosuri intitulate Sfaturi pentru editor. Copii ale acestei brosuri fusesera distribuite membrilor consiliilor formate din directorii caselor noastre de editura si altor persoane din lume care erau interesate de aceasta activitate de publicare a Bisericii.

2:3 In ciuda faptului ca aceasta mica lucrare a fost publicata in 500 de exemplare, stocul a fost epuizat intr-un timp foarte scurt. Lucrarea a inceput sa fie din ce in ce mai cautata de toti lucratorii. Publicarea acestor sfaturi intr-o editie noua accesibila tuturor sub forma unei publicatii de sine statatoare a fost cu atat mai necesara cu cat majoritatea activitatilor editoriale in ceea ce priveste cartile si periodicele era efectuata de catre

2:4 personal necalificat; in plus acest material le-ar fi folosit foarte mult evanghelistilor de la radio pentru pregatirea script-urilor.

2:5 Cititorul va observa cu siguranta ca aceste solii se refera destul de clar la un management defectuos sau la alte pericole care afecteaza lucrarea de publicare. Publicatiile si casele de editura sunt date cu numele lor reale. Aceste sfaturi au constituit o sursa de calauzire pentru actiunile din trecut si de aceea includerea lor aici nu trebuie interpretata ca fiind o critica sau o condamnare adusa in prezent publicatiilor sau caselor de editura respective, ci mai degraba ca un semnal de alarma tras pentru a nu se mai repeta greselile din trecut. Unele dintre periodicele amintite nu mai exista astazi si pentru a-i usura cititorului identificarea lor, au fost anexate note de subsol. Domeniile abordate de aceste periodice sunt tratate astazi in alte publicatii. Principiile expuse sunt totusi neschimbatoare si pot sluji ca indrumare si astazi.

2:6 Aceasta a doua editie cuprinde cateva articole aditionale care maresc aria de abordare pentru a raspunde mai bine nevoilor grupului tot mai mare caruia i se adreseaza in prezent volumul, iar cateva articole au fost rearanjate.

2:7 Pentru ca cititorul sa aiba o intelegere mai buna a contextului soliilor prezentate, este mentionata si data scrierii sau a primei publicari. In cazul in care materialul a fost extras din manuscrisele Ellenei White, anul scrierii este mentionat ca parte din creditul sursa. Data publicarii este mentionata in referintele la fragmentele din articolele aparute in periodice. In cazul in care materialul a fost selectat din cartile propriu-zise,

2:8 data publicarii apare imediat dupa credit.

2:9 Se spera ca odata cu lansarea acestui volum pe o arie de aplicabilitate mai extinsa, sfaturile cuprinse aici sa serveasca efectiv la sporirea eficientei lucrarii misionare prin literatura.

2:10 Administratorii Fundatiei Ellen White

2:11 Scopul publicatiilor noastre

2:12 O SOLIE HOTARATA. - Puterea si eficienta lucrarii noastre depind in mare masura de natura literaturii publicata la editurile noastre. De aceea trebuie sa se lucreze cu mare grija in alegerea si pregatirea materialului care va fi introdus in lume. Este nevoie de o foarte mare atentie si putere de discernamant. Noi trebuie sa ne dedicam energia publicarii unei literaturi de cea mai pura calitate si cu un caracter inaltator. Periodicele noastre trebuie sa fie pline de adevarurile vitale din punct de vedere spiritual.

2:13 Dumnezeu ne-a inmanat un stindard pe care sta scris: "Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si au marturia lui Isus." (Apoc 14:12). Aceasta este o solie deosebita care ne pune de o parte - o solie care nu trebuie sa sune niciodata nesigur. Atentia oamenilor trebuie indepartata de la fantanile crapate care nu tin apa si indreptata catre Fantana cu apa vietii.

2:14 Publicatiile noastre au datoria cea mai sfanta de a expune in modul cel mai clar, simplu si direct bazele spirituale ale credintei noastre. Peste tot, oamenii trebuie sa ia hotararea de partea cui sa fie. Ei toti vor alege sa fie ori sub stindardul adevarului si neprihanirii ori sub stindardul puterilor

2:15 apostaziate care se lupta pentru suprematie. In timpurile acestea solia lui Dumnezeu catre lume trebuie sa fie afirmata cu o hotarare si putere de o asemenea natura incat oamenii sa fie nevoiti sa abordeze direct adevarul, atat din punctul de vedere al mintii cat si din punctul de vedere al inimii. Oamenii trebuie sa fie adusi in situatia de a vedea superioritatea adevarului fata de multitudinea de erori care sunt afirmate din ce in ce mai mult, incercand sa inlocuiasca, daca ar fi posibil, Cuvantul lui Dumnezeu pentru acest timp solemn.

2:16 Scopul suprem al publicatiilor noastre este acela de a-L inalta pe Dumnezeu si de a indrepta atentia oamenilor catre adevarul viu din Cuvantul Sau. Cu privire la adevar, Dumnezeu ne cheama sa ridicam standardul Sau si nu pe al nostru sau al lumii.

2:17 Numai facand asa vom avea parte de belsugul mainilor Sale. Trebuie sa luam aminte la felul in care Dumnezeu s-a purtat cu oamenii din vechime. De fiecare data cand ei inaltau stindardul Sau, Dumnezeu ii proslavea in fata dusmanilor lor. Dar cand, preamarindu-se pe ei insisi, ei nu-i mai erau supusi, aducand slava unei puteri si unor principii contrare Lui, Dumnezeu ii lasa sa culeaga roadele comportamentului lor in nenorocire si infrangere.

2:18 Editorii periodicelor noastre, profesorii din scolile noastre, presedintii de conferinta, au cu totii nevoie sa bea din apa pura a raului vietii. Cu totii trebuie sa inteleaga pe deplin cuvintele pe care Domnul i le-a spus femeii samaritene: "Daca ai cunoaste darul lui Dumnezeu si cine este Cel ce-ti zice: 'Da-mi sa beau!', tu singura ai fi cerut sa bei si El ti-ar fi dat apa vietii... Oricine bea din apa pe care i-o dau Eu, in veac nu-i va fi sete. Ci apa pe care i-o voi da eu se va preface in el intr-un izvor de apa vie, curgand in vesnicie." Ioan (4:10-14).