Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi catre editori

Sfaturi catre editori, 128


128:1 REALIZARILE FIECARUIA DIN TIMPUL SAU LIBER

128:2 La fel, nu se poate vorbi de dreptate, atunci cand se pretinde ca un angajat al caselor de editura sa-si dedice toate puterile trupului, sufletului si mintii institutiei care l-a angajat, aceasta din urma avand automat dreptul asupra oricarei realizari literare a angajatului. Atunci cand el se afla in timpul sau liber, el detine deplinul control asupra timpului sau si-l poate folosi cum doreste atat timp cat ceea ce face el nu intra in conflict cu interesele institutiei sale. Pentru ceea ce scrie el in acest timp el este responsabil in fata constiintei sale si a lui Dumnezeu.

128:3 Nu exista o mai mare dezonoare care i se poate aduce lui Dumnezeu decat aceea cand un om detine controlul complet asupra tuturor talentelor unui alt om. Simplul fapt ca din aceasta intelegere rezultatele sunt dedicate cauzei lui Dumnezeu nu inseamna ca este buna. In astfel de relatii, omul care permite ca altul sa-i controleze mintea se departeaza de Dumnezeu si se expune ispitelor. Daca responsabilitatea sa este plasata asupra altcuiva, depinzand de intelepciunea acestuia, locul pe care Dumnezeu ar trebui sa-l ocupe este ocupat de un om. Aceia care incearca sa impuna o astfel de schimbare a responsabilitatii nu-si dau seama de rezultatele actiunilor lor. Dar Dumnezeu ne-a spus destul de clar: "Blestemat sa fie omul care se increde in om si care se sprijina pe un muritor." (Ier 17:5)

128:4 O PARTE DIN PROFIT. - Autorii nu trebuie sa fie fortati sa renunte sau sa-si vanda dreptul

128:5 asupra cartii pe care au scris-o. Ei trebuie sa primeasca o parte din profitul rezultat de pe urma muncii lor; ei trebuie sa-si dea seama ca ceea ce au ei le-a fost incredintat de Dumnezeu, si ca ei trebuie sa administreze acest dar conform cu intelepciune pe care El le-o va da. - Testimonies vol. 7, pp.176-178. (1902).

128:6 O SUMA REZONABILA PENTRU AUTORI. - Casele de editura trebuie sa primeasca o parte din profitul provenite de pe urma publicarii. Aceasta parte trebuie sa fie direct proportionala cu activitatea depusa de editura. Dar editorii nu trebuie sa-si inchipuie ca ei sunt cei care au facut cea mai mare parte din lucrarea pentru scoaterea acestei carti pe piata. Autorii trebuie sa primeasca o suma rezonabila pentru munca lor, dar ei nu trebuie sa vanda nici unei institutii dreptul lor. Aceasta nu se va dovedi binecuvantare pentru institutia respectiva. - Instructiuni speciale cu privire la drepturile de autor, p.13. (1899).