Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 8


8:1 Cap. 6 - Obiectivul primordial al educatiei

8:2 Printr-o conceptie gresita despre adevarata natura si finalitate a educatiei, multi au ajuns la grave si chiar fatale greseli. O astfel de greseala se face atunci cand punerea in randuiala a emotiilor sau stabilirea de principii sunt neglijate, intr-un efort de a se asigura o cultura generala, sau atunci cand interesele vesnice sunt trecute cu vederea dintr-o dorinta avida de avantaje vremelnice.

8:3 A face din posedarea onoarei lumesti sau a bogatiilor motivul determinant este nedemn de cel care a fost rascumparat prin sangele lui Hristos. Stiinta noastra ar trebui sa fie mai degraba dobandirea cunoasterii si intelepciunii de a putea deveni crestini mai buni, pregatiti pentru un randament mai bun, pentru o slujire mai credincioasa Creatorului nostru si pentru ca, prin exemplul si influenta noastra, sa-i conducem si pe altii sa-L slaveasca pe Dumnezeu. Iata ceva real, palpabil - nu doar cuvinte, ci fapte. Nu numai sentimente, ci slujirea intregii vietii trebuie consacrata Facatorului nostru.

8:4 Singurul model perfect

8:5 Readucerea omului in armonie cu Dumnezeu, inaltarea si innobilarea conditiei sale morale, astfel incat sa poata din nou reflecta imaginea Creatorului, este, deci, marele scop al intregii educatii si discipline a vietii. Atat de importanta a fost aceasta lucrare, incat Mantuitorul a parasit curtile cerului si a venit personal pe acest pamant pentru a-i putea invata pe oameni cum sa obtina calificarea pentru o viata mai inalta. Vreme de 30 de ani, El a locuit ca om printre oameni, a trecut prin experientele vietii umane, in calitate de copil, tanar si apoi barbat; El

8:6 a suportat cele mai dure incercari pentru a putea prezenta o ilustratie vie a adevarurilor pe care le invata. Ca Invatator trimis de la Dumnezeu, El i-a instruit pe fiii oamenilor trei ani de zile, apoi, lasand lucrarea pe mana colaboratorilor pe care Si I-a ales, S-a inaltat la cer. Insa grija Lui in aceasta lucrare nu este mai mica nici acum. Din curtile de sus, El priveste cu cel mai profund interes inaintarea cauzei pentru care Si-a dat viata.

8:7 Caracterul lui Hristos este singurul model perfect pe care trebuie sa-l copiem. Pocainta si credinta, supunerea vointei si inchinarea afectivitatii inaintea lui Dumnezeu sunt mijloacele harazite implinirii acestei lucrari. Obtinerea unei cunoasteri a acestui plan divin trebuie sa fie preocuparea de capatai in studiul nostru; iar conformarea la cerintele lui sa fie primul nostru efort.

8:8 Solomon spunea ca "Inceputul intelepciunii este frica de Domnul"(Prov. 9,10). Referitor la valoarea si importanta acestei intelepciunii, el afirma: "Iata inceputul intelepciunii: dobandeste intelepciunea si, cu tot ce ai, dobandeste priceperea"(Prov. 4,7); "Caci castigul pe care-l aduce ea este mai bun decat al argintului si venitul adus de ea este mai de pret decat aurul, ea este mai de pret decat margaritarele si toate comorile tale nu se pot asemui cu ea"(Prov. 3,14.15).

8:9 Scoala lui Hristos

8:10 Cel ce cauta cu sarguinta dobandirea intelepciunii scolilor omenesti trebuie sa nu uite ca si o alta scoala il vrea ca elev. Hristos a fost cel mai mare invatator pe care l-a vazut lumea vreodata. El a adus omului stiinta direct din cer. Lectiile pe care ni

8:11 le-a dat sunt ceea ce ne trebuie atat pentru prezent, cat si pentru viitor. El ne prezinta adevaratele directii ale vietii si felul in care putem sa le atingem.

8:12 In scoala lui Hristos, studiile nu se incheie niciodata. Printre elevii ei, sunt si tineri, si batrani. Cei ce dau curs invataturilor Profesorului divin cresc constant in intelepciune, rafinament si noblete a sufletului, fiind astfel pregatiti pentru a intra in scoala mai inalta, in care cresterea va continua de-a lungul vesniciei.

8:13 Infinita Intelepciune ne prezinta marile lectii ale vietii - lectia datoriei si lectia fericirii. Sunt doua lectii adeseori greu de invatat, dar fara ele nu putem progresa cu adevarat. Ele ne pot costa efort si lacrimi, si chiar agonie, dar nu trebuie sa sovaim sau sa obosim. Vom auzi, in final, chemarea Invatatorului: "Vino, copile, mai sus!"

8:14 Aici, in aceasta lume, in mijlocul incercarilor si ispitelor ei, este locul unde trebuie sa dobandim calificarea pentru societatea puritatii si a sfinteniei. Aceia care ajung atat de absorbiti in studii mai putin importante, incat inceteaza sa mai invete in scoala lui Hristos, pierd enorm. Ei Il jignesc pe Invatatorul divin, respingand ofertele harului Sau. Cu cat persista in acest demers, cu atat ei se afunda mai tare in pacat. Plata lor va fi proportionala cu infinita valoare a binecuvantarilor pe care le-au nesocotit.

8:15 In religia lui Hristos exista o influenta regeneratoare, care transforma intreaga fiinta, ridicandu-l pe om deasupra oricarui viciu injositor si inaltandu-i gandurile si dorintele spre Dumnezeu si spre cer. In legatura cu Cel Infinit, omul este facut partas la natura

8:16 divina. Asupra lui, sagetile celui rau nu au efect, pentru ca este imbracat cu platosa neprihanirii lui Hristos.

8:17 Fiecare capacitate, fiecare atribut cu care Creatorul i-a inzestrat pe fiii oamenilor trebuie folosit spre slava Lui, gasindu-si in aceasta cel mai curat, cel mai sfant si cel mai fericit exercitiu. Cand principiul religios este suveran, orice pas inainte in dobandirea stiintei sau a culturii intelectuale este un pas spre unirea omenescului cu Divinul, a finitului cu Infinitul.

8:18 Biblia ca educator

8:19 Ca educator, Biblia nu are rival. Ea este cea mai veche si cea mai cuprinzatoare istorie aflata la indemana oamenilor. Provenind proaspata din fantana adevarului vesnic, o mana divina i-a pastrat puritatea de-a lungul veacurilor. Ea lumineaza trecutul indepartat, unde cercetarea omului cauta in van sa patrunda. Numai in Cuvantul lui Dumnezeu descoperim puterea care a pus temeliile pamantului si a intins cerurile. Numai aici gasim o relatare veridica despre originea popoarelor. Numai aici este prezentata o istorie a umanitatii, o istorie nealterata de mandria omeneasca sau de prejudecata.

8:20 In Cuvantul lui Dumnezeu, mintea gaseste subiecte pentru cea mai adanca meditatie, pentru cele mai inalte aspiratii. Aici, putem fi alaturi de patriarhi si profeti si putem auzi glasul Celui vesnic, vorbind oamenilor. Aici vedem Maiestatea cerurilor, umilindu-Se pe Sine pentru a fi inlocuitorul si scaparea noastra, pentru a se lupta cu mana goala cu puterile intunericului si pentru a obtine biruinta

8:21 pentru noi. O pioasa contemplare a unor subiecte ca acestea nu poate da gres in ceea ce priveste inmuierea, purificarea si innobilarea inimii si, in acelasi timp, asigurarea mintii cu o noua tarie si vigoare.

8:22 Cei care considera Biblia o lucrare omeneasca, tratand cerintele lui Dumnezeu cu indiferenta si dispret, isi dovedesc astfel propria nesabuinta si ignoranta. Falindu-se cu libertatea si independenta lor, ei sunt in realitate robi ai pacatului si ai lui Satana.

8:23 O viziune clara a ceea ce este Dumnezeu si a ceea ce ne cere El sa fim ne va conduce la o umilinta totala. Acela care studiaza cum trebuie Cuvantul sacru va afla ca inteligenta omeneasca nu este omnipotenta, ca fara ajutorul pe care nimeni, in afara de Dumnezeu, nu-l poate da, taria si intelepciunea umana nu sunt decat slabiciune si ignoranta.

8:24 Acela care urmeaza calauzirea divina a gasit singura sursa reala de har mantuitor si adevarata fericire, si a dobandit puterea de a impartasi din aceasta fericire tuturor celor din jurul sau. Nimeni nu se poate bucura cu adevarat de viata, fara religie. Dragostea pentru Dumnezeu purifica si innobileaza orice gust si dorinta, amplifica orice sentiment frumos si da stralucire oricarei placeri demne. Ea il face pe om in stare sa aprecieze si sa se bucure de tot ceea ce este adevarat, bun si frumos.

8:25 Dar ceea ce, mai presus de toate considerentele, ne va conduce la pretuirea Bibliei este faptul ca in ea este descoperita oamenilor vointa lui Dumnezeu. In Biblie aflam pentru ce am fost creati si mijloacele prin care acest obiectiv poate fi atins. Aflam cum sa ne facem in chip intelept mai buna viata actuala si cum sa ne-o asiguram pe cea viitoare. Nici o alta carte nu poate raspunde tuturor intrebarilor mintii si framantarilor inimii noastre. Dobandind

8:26 o cunoastere a Cuvantului lui Dumnezeu si dandu-i curs in viata lor, oamenii se pot ridica din cele mai joase adancimi ale degradarii la demnitatea de fii ai lui Dumnezeu, egali ai ingerilor fara pacat.

8:27 Lectii din natura

8:28 In varietatea imaginilor din natura se afla, pentru toti cei care au invatat sa comunice cu Dumnezeu, lectii despre intelepciunea divina. Privelistile ce se etalau in stralucire deplina privirii primei perechi de oameni din Eden sunt umbrite acum. Peste minunatia creatiunii s-a asternut o pacla. Si, totusi, oriunde ne-am intoarce, auzim glasul lui Dumnezeu si-I admiram lucrarea mainilor.

8:29 De la solemna rostogolire a glasului puternic al tunetului si de la vuietul necontenit al batranului ocean pana la trilurile vesele ce umplu padurile de muzica, zecile de mii de voci ale naturii Ii aduc slava lui Dumnezeu. Pamantul, marea si cerul, cu minunatele lor culori si nuante, variind in contraste uimitoare sau armonizandu-se perfect, ne arata slava Lui. Muntii cei neclintiti ne spun despre puterea Sa. Copacii, unduindu-si coroanele verzi in lumina soarelui, si florile, in frumusetea lor delicata, arata spre Creator. Verdele viu, care acopera ca un covor cenusiul pamantului, spune despre grija lui Dumnezeu fata de cele mai neinsemnate dintre creaturile Sale. Adancimile marii si ale pamantului descopera bogatiile Lui. Cel care a pus perle in ocean si ametist, sau criolit, printre roci este un iubitor al frumosului. Soarele care rasare pe cer este o reprezentare a Celui care este viata si lumina a tot ceea ce El a creat. Toata stralucirea si frumusetea care impodobesc pamantul si lumineaza cerurile vorbesc despre Dumnezeu.

8:30 Sa-L uitam atunci pe Datator, bucurandu-ne in schimb de darurile Sale? Sa ne indreptam mai bine spre contemplarea bunatatii si iubirii Sale. Fie ca tot ce este frumos aici, in casa noastra de pe pamant, sa ne aminteasca de raul de cristal, de campiile verzi, de pomii unduitori si de fantanile vii, de orasul stralucitor si de cantaretii imbracati in alb din caminul ceresc - acea lume a frumusetii pe care nici un pictor nu o poate picta, nici o limba muritoare nu le poate descrie. "Lucruri pe care ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit, si la inima omului nu s-au suit, asa sunt lucrurile pe care le-a pregatit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc"(1 Cor. 2,9).

8:31 A locui vesnic in acest camin al binecuvantarii, a pastra in minte, trup si suflet nu umbrele pacatului si blestemului, ci desavarsita asemanare cu Creatorul; a creste necontenit, prin veacuri, in intelepciune, cunoastere si sfintenie, printr-o permanenta explorare a unor noi arii de gandire si o permanenta descoperire a noi minuni si slavi; a ne dezvolta permanent capacitatile de a invata si de a ne bucura de iubire si cunostinta ca, dincolo de noi, bucuria, dragostea si intelepciunea raman infinite - acesta este obiectivul spre care viseaza speranta crestina, obiectivul educatiei crestine. Dobandirea acestei educatii si ajutarea altora sa o dobandeasca trebuie sa fie telul vietii crestinului.

8:32 Sa nu pierdem niciodata din vedere faptul ca Isus este un izvor nesecat al bucuriei. El nu-Si gaseste placerea in suferinta oamenilor, ci Se bucura sa-i vada fericiti.