Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 63


63:1 Cap. 61 - Profesorul biblic

63:2 Cel mai mare talent pastoral trebuie pus la lucru pentru a conduce invatarea Bibliei in scolile noastre. Cei care sunt alesi pentru aceasta lucrare trebuie sa fie atenti cercetatori ai Bibliei. Sa fie barbati cu o profunda experienta crestina, iar salariul lor va fi platit din zecime.

63:3 Profesorul biblic va fi capabil sa-i invete pe elevi cum sa prezinte adevarurile Cuvantului lui Dumnezeu intr-un mod limpede, cuceritor, in public, si cum sa faca o lucrare evanghelistica eficienta, din casa in casa. Este esential ca el sa fie iscusit in a-i invata pe aceia care au dorinta de a lucra pentru Domnul cum sa foloseasca in mod intelept ceea ce au invatat. El ii va instrui pe elevi sa abordeze studiul Bibliei in spiritul umilintei, sa-i cerceteze paginile, nu pentru a gasi dovezi cu care sa sustina idei omenesti, ci cu dorinta sincera de a cunoaste ceea ce a zis Dumnezeu.

63:4 De timpuriu, elevii nostri trebuie invatati sa devina lucratori biblici. Aceia care sunt consacrati si capabili pot avea succes intr-o slujire activa pentru Hristos, concomitent cu urmarea cursurilor la scoala. Daca vor petrece mult timp in rugaciune, daca, in umilinta, vor invata de la instructorii lor, elevii vor creste in cunostinta despre cum sa lucreze pentru suflete. Iar cand vor merge la marele seceris, ei se vor putea ruga cu incredere: "Fie peste noi bunavointa Domnului Dumnezeului nostru! Si intareste lucrarea mainilor noastre, da, intareste lucrarea mainilor noastre" (Ps. 90,17).

63:5 In scolile noastre, lucrarea de predare a invataturilor Bibliei tinerilor nu trebuie lasata in intregime unui singur profesor, pentru un lung sir de ani. Profesorul biblic poate fi foarte bun pentru prezentarea adevarului si, totusi, pentru elevi nu este cea mai buna experienta ca studiul Cuvantului lui Dumnezeu sa le fie condus de un singur om, trimestru dupa trimestru si an dupa an. Diferiti profesori trebuie sa ia parte la aceasta lucrare, chiar daca s-ar putea ca nu toti sa aiba o atat de deplina intelegere a Scripturilor. Daca in scolile noastre mai mari se unesc mai multi in lucrarea de invatare a Scripturilor, elevii s-ar putea bucura de beneficiul talentului mai multora.

63:6 De ce a fost nevoie de Matei, de Marcu, de Luca, de Ioan, de Pavel si de toti scriitorii care au marturisit despre viata si lucrarea Mantuitorului? De ce nu a putut un singur ucenic sa scrie un raport complet si astfel sa avem o relatare unica a vietii de pe pamant a lui Isus? De ce unul dintre scriitorii Evangheliei ne prezinta ceva ce altul nu ne spune? De ce, daca aceste aspecte sunt esentiale, nu sunt mentionate de toti scriitorii? Pentru ca mintile oamenilor sunt diferite, nu toti inteleg lucrurile exact in acelasi fel.

63:7 Anumite adevaruri ale Scripturii impresioneaza mult mai puternic mintea unora decat pe a altora. Acelasi principiu se aplica si vorbitorilor. Unul insista asupra unor aspecte peste care altii ar trece mai repede sau nici nu le-ar mentiona. Adevarul intreg este prezentat mai clar de mai multi decat de unul singur. Evangheliile difera, dar relatarile se leaga perfect intr-un tot armonios.

63:8 La fel si azi, Domnul nu impresioneaza toate mintile in

63:9 acelasi fel. Adesea, prin experiente neobisnuite, in imprejurari speciale, El arata unor cercetatori ai Bibliei vederi ale adevarului pe care altii nu le prind. Este posibil ca si cel mai invatat instructor sa nu reuseasca sa prezinte elevilor tot ceea ce trebuie sa afle.

63:10 Ar fi de mare folos scolilor noastre daca s-ar tine in mod regulat intruniri in care toti profesorii sa se poata uni in studiul Cuvantului lui Dumnezeu. Ei trebuie sa cerceteze Scripturile, asa cum au facut-o nobilii bereeni. Ei trebuie sa-si invinga orice idei preconcepute si, luand Biblia drept manualul lor si comparand scriptura cu scriptura, sa afle ce sa-i invete pe elevii lor si cum sa-i pregateasca pentru o slujire primita de Dumnezeu.

63:11 Reusita profesorului va depinde mult de spiritul in care lucreaza. Simpla declarare a credintei nu-i face pe oameni crestini. Dar, daca profesorii isi vor deschide inima pentru studiul Cuvantului, ei vor fi capabili sa-si ajute elevii la o mai buna intelegere. Sa nu apara spiritul de contrazicere, ci fiecare sa caute sarguincios lumina si cunostinta de care are nevoie.

63:12 Cuvantul lui Dumnezeu este adevarata filozofie, adevarata stiinta. Ideile omenesti si predicarea de senzatie valoreaza foarte putin. Aceia care sunt plini de Cuvantul lui Dumnezeu il vor prezenta in acelasi mod simplu, in care il facea Hristos. Cel mai mare Invatator al lumii folosea cel mai simplu limbaj si cele mai clare simboluri.

63:13 Domnul cere pastorilor Lui sa hraneasca turma cu hrana curata. El ar dori ca ei sa prezinte adevarul in simplitatea lui. Cand aceasta lucrare este facuta cu credinciosie, multi vor fi convinsi si convertiti prin puterea Duhului Sfant. Este nevoie de invatatori biblici, care se

63:14 vor apropia de cei necredinciosi, care vor cauta oaia pierduta, care vor lucra de la om la om si care vor da o invatatura clara si precisa.

63:15 Nu creati niciodata indoieli. Invatatura lui Hristos a fost intotdeauna pozitiva in natura ei. Cu un ton de asigurare, prezentati o solie afirmativa. Inaltati-L cat se poate de mult pe Omul de pe Calvar si tineti-L sus. Exista putere in inaltarea crucii lui Hristos.

63:16 Privilegiul elevului este acela de a primi idei clare si curate despre adevarul Cuvantului, pentru a putea fi pregatit sa prezinte aceste adevaruri si altor minti. El trebuie inradacinat si ancorat in credinta. Elevii trebuie condusi sa gandeasca singuri, sa vada puterea adevarului pentru ei si sa prezinte orice cuvant dintr-o inima plina de dragoste si bunatate. Imprimati in mintea lor adevarurile vitale ale Bibliei si puneti-i sa redea aceste adevaruri in cuvintele lor, pentru a fi siguri ca le-au inteles bine. Asigurati-va ca orice aspect al adevarului este fixat in mintea lor. Acesta poate fi un proces incet, dar este de zece ori mai bine asa decat sa treceti peste subiecte importante, fara a le acorda cuvenita consideratie. Nu este destul ca elevul sa creada adevarul pentru sine. El trebuie sa fie in stare sa marturiseasca limpede acest adevar, in cuvintele lui, pentru a putea fi evident ca vede puterea lectiei si o pune in aplicare.

63:17 In toata invatatura voastra, nu uitati niciodata ca lectia cea mai mare, care trebuie predata si invatata, este lectia cooperarii cu Hristos in lucrarea de salvare de suflete. Invatatura ce trebuie asigurata prin cercetarea Scripturilor este o cunoastere practica a planului de mantuire. O astfel de educatie va reface chipul lui Dumnezeu in sufletul omului si va fortifica mintea impotriva ispitelor

63:18 si-l va califica pe cel ce invata ca sa devina un lucrator cu Hristos in misiunea Sa, a milei, prin lume. Ea il va face un membru al familiei cerului si-l va pregati sa impartaseasca mostenirea sfintilor in lumina.

63:19 Invatatorul adevarului poate impartasi eficient numai ceea ce el insusi cunoaste prin experienta. Hristos invata adevarul, pentru ca El era adevarul. Gandirea Lui, caracterul Lui, experienta vietii Lui, toate erau incluse in invatatura Lui. La fel este si cu servii sai. Aceia care predau Cuvantul trebuie sa-L cunoasca prin experienta personala. Ei trebuie sa stie ce inseamna a-L avea pe Hristos ca intelepciune, neprihanire, sfintire si rascumparare. Orice slujbas al lui Hristos si orice invatator al Lui trebuie sa poata spune impreuna cu Ioan, ucenicul preaiubit: "Pentru ca viata a fost aratata si noi am vazut-o si marturisim despre ea si va vestim viata vesnica, viata care era la Tatal si care ne-a fost aratata" (1 Ioan 1,2).

63:20 Adeseori, invatatorului i se va parea ca, in mintea si in inima multor elevi, Cuvantul lui Dumnezeu a avut putin efect. Dar daca El si-a facut lucrarea cu credinciosie, unele lectii ale adevarului divin vor ramane si in mintea celor mai neatenti elevi. Duhul Sfant va uda samanta semanata si ea va incolti dupa multe zile, aducand roada pentru slava lui Dumnezeu.

63:21 Simplitatea in invatare

63:22 Profesorii pot invata o lectie din experienta acelui fermier care a pus hrana pentru oi intr-o iesle atat de inalta, incat tineretul turmei nu putea sa ajunga la ea. Unii profesori prezinta elevilor lor adevarul intr-un mod asemanator. Ei folosesc o iesle atat de inalta, incat cei pe care ii invata nu pot ajunge la mancare. Ei uita ca

63:23 elevii lor au doar o mica parte din experienta lor in ceea ce priveste obtinerea unei cunoasteri a lui Dumnezeu. Acesti profesori se afla prea sus, pe scara, pentru a intinde o mana de ajutor in jos, o mana calda, plina de iubire, blandete si interes profund. Ei trebuie sa mai coboare cateva trepte si sa le spuna elevilor:

63:24 "N-am sa mai stau atat de mult mai sus. Hai sa urcam impreuna si sa vedem ce se poate obtine printr-un studiu al Scripturilor. Hristos este Cel care da toata cunoasterea. Sa cautam intr-un efort sustinut sa invatam de la Dumnezeu cum sa intelegem adevarurile Cuvantului Sau si cum sa prezentam aceste adevaruri inaintea altora, in frumusetea si simplitatea lor.

63:25 Sa studiem impreuna. Nu exista nimic din ceea ce am eu, pe care voi sa nu-l puteti primi, daca deschideti mintea pentru invataturile lui Hristos. Biblia este calauza voastra si calauza mea. Punand intrebari, voi imi puteti sugera idei care pentru mine sa fie noi. Diferitele cai de exprimare a adevarului, pe care le studiem, vor aduce lumina in clasa noastra. Daca vreo explicatie a Cuvantului difera fata de intelegerea voastra anterioara, nu ezitati sa va prezentati parerile fata de subiectul respectiv. Lumina va straluci peste noi cand, in smerenia si simplitatea lui Hristos, vom studia impreuna."

63:26 Acesta este felul in care erau conduse scolile profetilor. In clasa, exista un timp dedicat studiului credincios al gandurilor prezentate. Inimile erau incalzite si glasul laudei si al multumirii se facea auzit. Adevarul sacru era umanizat, asa ca in invataturile lui Hristos se realiza mult, atat pentru profesori, cat si pentru elevi. Fiecaruia ii era acordat timp

63:27 sa ia parte activ la ospatul ceresc, sa studieze adevarurile prezentate si apoi sa adauge ceea ce el primise de la Dumnezeu.

63:28 Cand profesorii si elevii vor nutri spiritul cel bun, ei vor avea har de la Dumnezeu, destul pentru fiecare, destul pentru toti, destul pentru totdeauna. Atunci cand profesorul invata de la divinul Invatator, Biblia devine un manual, asa cum a intentionat Dumnezeu, un manual care da conceptii clare celor ce isi dau silinta sa-i prinda maretele adevaruri. Atunci cand elevii cauta adevarul ca pe o comoara ascunsa, mintea lor este imbogatita cu cea mai inalta cunostinta, fiind inundata de un suvoi de lumina cu privire la problemele vietii. Ei vad cum este posibil ca oamenii sa fie sfintiti prin credinta adevarului, care este credinta in Isus.

63:29 Bijuteriile adevarului stau imprastiate pe ogorul revelatiei. Dar ele au fost ingropate sub traditii omenesti, sub afirmatii si randuieli ale oamenilor, iar intelepciunea din cer a fost, practic, uitata. Satana a reusit sa faca lumea sa creada ca realizarile si cuvintele omului au o mare importanta. Exista filoane de adevar ce inca trebuie descoperite, dar cele spirituale se descopera prin spiritualitate. Un pasaj din Scriptura va fi cheia pentru dezlegarea altor pasaje si, in acest mod, lumina este revarsata asupra intelesului ascuns al cuvintelor. Comparand diferite texte care trateaza acelasi subiect, analizandu-le din orice unghi, adevaratul inteles al Scripturilor va fi scos in evidenta.