Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 61


61:1 Cap. 59 - Biblia in educatie

61:2 "Cuvintele lui Iehova sunt cuvinte curate; ca argintul incercat intr-un cuptor de pamant, curatit de sapte ori."

61:3 Cuvantul lui Dumnezeu, o vistierie

61:4 Biblia este de cea mai mare valoare, pentru ca este Cuvantul viu al lui Dumnezeu. Dintre toate cartile din lume, ea este cea mai demna de atentie si studiu, datorita intelepciunii ei vesnice. Biblia este o istorie care ne vorbeste despre crearea lumii si ne poarta prin veacurile trecute. Fara ea, am fi fost lasati la voia presupunerilor si a legendelor in ceea ce priveste intamplarile trecutului. Ea ni-L descopera pe Creatorul cerurilor si al pamantului, cu universul pe care l-a adus la existenta, si arunca o lumina plina de slava asupra lumii care va veni.

61:5 Biblia este un ogor unde sunt ascunse comori ceresti, care vor ramane acolo pana ce, printr-o atenta prospectare, vor fi descoperite si aduse la lumina. Biblia este o caseta, care contine bijuterii de o inestimabila valoare, ce trebuie prezentate astfel, incat sa li se vada stralucirea ascunsa. Dar frumusetea si excelenta acestor diamante ale adevarului nu este distinsa de ochiul firesc. Lucrurile frumoase ale acestui pamant nu sunt vazute pana ce soarele nu le inunda cu lumina lui, risipind intunericul. La fel este si cu comorile Cuvantului lui Dumnezeu. Ele nu sunt apreciate pana nu sunt puse in evidenta de Soarele Neprihanirii.

61:6 Biblia contine un simplu si complet sistem teologic si filozofic. Ea este cartea care ne face intelepti pentru neprihanire, vorbindu-ne despre dragostea lui Dumnezeu, asa cum apare ea in planul de mantuire si oferindu-ne cunoasterea esentiala pentru orice invatacei - cunoasterea lui Hristos.

61:7 Pe langa faptul ca ne descopera mantuirea si speranta vietii vesnice, Cuvantul lui Dumnezeu este mana din cer pentru hrana si taria sufletului nostru. Biblia este marele standard al binelui si al raului, care defineste in mod clar pacatul si sfintirea. Principiile ei vii, care ne strabat viata ca niste fire de aur, sunt singura noastra aparare in incercari si ispite.

61:8 Sfintele Scripturi erau studiul de baza in scolile profetilor si trebuie sa detina primul loc in orice sistem educational, pentru ca temelia oricarei educatii corecte este cunoasterea lui Dumnezeu. Folosita ca manual in scolile noastre, Biblia va face pentru minte si suflet ceea ce nu poate face cartile de stiinta si filozofie. Ca si carte de disciplina si intarire a intelectului, care innobileaza, purifica si cizeleaza caracterul, Biblia nu are rival.

61:9 Dumnezeu Se ingrijeste de noi, ca fiinte inteligente, si de aceea ne-a dat Cuvantul Sau ca o candela pentru picioarele noastre si o lumina pe carare. Invataturile Bibliei au un rol vital in prosperitatea tuturor aspectelor vietii noastre. Chiar in afacerile noastre vremelnice, ea ne este un sfatuitor mai intelept decat oricare altul. Invatatura ei divina ne arata singura cale spre adevaratul succes. Nu exista pozitie sociala, nici faza a vietii omului, pentru care studiul Bibliei sa nu fie o pregatire esentiala.

61:10 Intelepciunea marginita

61:11 Doar simpla citire a Cuvantului nu va implini scopul randuit de cer. El trebuie studiat si pastrat in inima. Bibliei nu i s-a acordat atentia cuvenita. Ea n-a fost onorata mai presus de orice alta carte in educarea copiilor si a tinerilor. Elevii dedica ani de zile dobandirii unei educatii. Ei studiaza diferiti autori si devin cunoscatori ai stiintei si filozofiei prin carti care contin rezultate ale cercetarii omenesti. Dar Cartea care vine de la divinul Invatator a fost in mare parte neglijata. Valoarea ei nu este remarcata; comorile ei raman ascunse.

61:12 O astfel de educatie este deficitara. Cine sunt acesti invatati, pentru ca mintile si caracterele tinerilor sa fie modelate dupa ideile lor? Este posibil ca, in scris si oral, ei sa publice cele mai bune roade ale gandirii lor; dar ei au atins doar o frantura din adevar si, in marginirea lor, numind aceasta atingere "stiinta", o ridica deasupra Dumnezeului stiintei.

61:13 Omul este limitat; nu exista lumina in intelepciunea lui. Ratiunea lui neajutorata nu poate explica nimic din adancimea lucrurilor lui Dumnezeu, nici nu poate intelege lectiile spirituale pe care Dumnezeu le-a pus in lumea materiala. Dar ratiunea este un dar de la Dumnezeu si Duhul Sfant ii va ajuta pe cei care vor sa fie invatati. Daca au vreo valoare, cuvintele omului sunt ecoul cuvintelor lui Dumnezeu. In educatia tinerilor, niciodata cuvantul omului nu trebuie sa ia locul Cuvantului lui Dumnezeu.

61:14 Speculatiile reci, filozofice si cercetarea stiintifica, in care Dumnezeu nu este recunoscut, sunt sigur daunatoare. Si raul este si mai mare cand, asa cum se intampla frecvent, cartile

61:15 puse in mana tinerilor si considerate drept autoritate si indispensabile educatiei lor provin de la autori care s-au declarat fatis necredinciosi. Prin toate gandurile prezentate de acesti oameni, sunt urzite ideile lor otravitoare. Studierea unor astfel de carti este ca umblatul cu carbuni; elevul nu poate ramane curat la minte atunci cand prin minte ii trec idei ale scepticismului.

61:16 Autorii acestor carti, semanand semintele indoielii si necredintei in lume, au fost in pregatirea marelui vrajmas al lui Dumnezeu si al omului, capetenia recunoscuta a intunericului acestei lumi. Cuvantul rostit de Dumnezeu despre acestia este: "Fiindca, macar ca au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslavit ca Dumnezeu, nici nu I-au multumit; ci s-au dedat la gandiri desarte si inima lor fara pricepere s-a intunecat. S-au falit ca sunt intelepti, si au innebunit." (Rom. 1,21.22). Ei au respins adevarul divin in simplitatea si puritatea lui, pentru intelepciunea acestei lumi.

61:17 Ori de cate ori carti ale unor astfel de autori au prioritate, iar Cuvantul lui Dumnezeu este trecut pe plan secundar, pe portile scolii vor iesi absolventi care nu sunt mai pregatiti pentru slujirea lui Dumnezeu decat inainte de a primi educatie.

61:18 Cauza atitudinii de opozitie fata de Biblie

61:19 Nu din dorinta de a brava se indoiesc oamenii de adevarul divin; ei sunt necredinciosi nu dintr-o necunoastere a caracterului Cuvantului lui Dumnezeu, ci datorita faptului ca, in urma pacatului, intregul organism uman s-a dereglat, mintea a fost pervertita, iar

61:20 imaginatia, corupta. Ispitiri din afara gasesc o coarda cu rezonanta in inima, iar piciorul aluneca imperceptibil spre pacat. Si astfel se face ca multi urasc Biblia. Unora nu le pasa daca Biblia nu ar exista.

61:21 Cand viata Fiului lui Dumnezeu era in cumpana, evreii au strigat: "Ia-L, ia-L, rastigneste-L!", pentru ca viata Sa curata si invatatura Lui sfanta ii acuza de pacat si-i condamna. Tot din acelasi motiv, unii striga azi in inima lor impotriva Cuvantului lui Dumnezeu. Multi, chiar dintre copii si tineri, s-au invatat sa iubeasca pacatul. Ei urasc meditatia, iar gandul la Dumnezeu este un bold pentru constiinta lor. Faptul ca inima omului este inclinata spre rau este motivul pentru care semanarea semintei scepticismului in mintile tinere este atat de periculoasa.

61:22 Stiinta si Biblia

61:23 Noi nu descurajam educatia si nici nu subestimam cultura si disciplina mintii. Dumnezeu ne vrea elevi atata vreme cat ramanem pe acest pamant. Orice ocazie de cultivare trebuie exploatata. Facultatile au nevoie sa fie intarite prin exercitiu, iar mintea trebuie antrenata si dezvoltata prin studiu; dar toate acestea pot fi facute in timp ce inima devine o prada usoara a dezamagirii. Intelepciunea de sus trebuie transmisa sufletului. Descoperirea Cuvantului lui Dumnezeu "da lumina, da pricepere celor fara rautate" (Ps. 119,130). Cuvantul Sau este dat spre invatatura noastra. Nimic in el nu este stricat sau corupator. Biblia nu trebuie verificata prin ideile oamenilor de stiinta, ci stiinta trebuie supusa testului standardului infailibil.

61:24 Dar studiul stiintelor nu trebuie neglijat. Cartile pot fi folosite pentru studii, dar ele trebuie sa fie in acord cu Biblia, pentru ca Biblia este standardul. Astfel de carti trebuie puse in locul celor care se afla acum in mainile tinerilor.

61:25 Dumnezeu este autorul stiintei. Cercetarea stiintifica deschide mintii vaste campuri de informatie si meditatie, facandu-ne capabili sa-L vedem pe Dumnezeu in lucrurile create de El. Ignoranta poate incerca sa sprijine scepticismul, facand apel la stiinta; dar, in loc sa sustina scepticismul, adevarata stiinta descopera noi dovezi ale intelepciunii si puterii lui Dumnezeu. Corect inteleasa, stiinta confirma cuvantul scris, si amandoua arunca lumina una asupra celeilalte. Impreuna, ele ne conduc la Dumnezeu, invatandu-ne legile intelepte si benefice, prin care El lucreaza.

61:26 Atunci cand elevul Il recunoaste pe Dumnezeu ca izvor al cunoasterii si-L onoreaza, supunandu-si mintea si sufletul Cuvantului Sau, el poate revendica fagaduinta: "Caci voi cinsti pe cine Ma cinsteste" (1 Sam. 2,30). Cu cat mai studioasa e mintea, cu atat poate fi mai eficient folosita in slujba lui Dumnezeu, daca se afla sub controlul Duhului Sfant. Talantii folositi se inmultesc. Experienta in cele spirituale largeste viziunea sfintilor si a ingerilor si atat unii, cat si ceilalti, sporesc in capacitati pe masura ce lucreaza in sferele lor.

61:27 "O, adancul bogatiei intelepciunii si stiintei lui Dumnezeu! Cat de nepatrunse sunt judecatile Lui si cat de neintelese sunt caile Lui!" (Rom. 11,33). (Special Testimonies of Education, pg. 52-57, 16 mai 1896).