Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 47


47:1 Cap. 45 - Stabilind principii corecte din tinerete

47:2 Educatia cuprinde mai mult decat o cunoastere din carti. O educatie buna include nu numai pregatire intelectuala, ci si acea pregatire care va avea ca rezultat o morala sanatoasa si un comportament corect...

47:3 Sute de tineri, de diferite conditii si educatii, se intalnesc in scoala si o mare grija, precum si multa rabdare sunt necesare pentru a echilibra corect mintile ce au fost dezorientate printr-o proasta indrumare. Unii n-au fost niciodata disciplinati, iar altii prea au fost tinuti din scurt si acum, departe de mana vigilenta care tinea, probabil, prea strans sforile controlului, cred ca sunt liberi sa faca ce vor ei. Ei dispretuiesc chiar si gandul vreunei restrictii. Aceste elemente diferite, aduse in colegiul nostru, pun griji, poveri si o grea responsabilitate nu numai asupra profesorilor, ci si asupra intregii bisericii.

47:4 Ispitele tinerilor

47:5 Cursantii la colegiul nostru sunt expusi multor ispite. Ei intra in contact cu indivizi de aproape orice tip de inteligenta si morala. Aceia care au oarecare experienta religioasa sunt de condamnat, daca nu se situeaza pe o pozitie de rezistenta fata de orice influenta rea. Multi, insa, aleg sa dea curs inclinatiei, neconsiderand ca acum isi cladesc sau isi naruie fericirea. Sta in puterea lor sa exploateze astfel

47:6 timpul si ocaziile, incat sa-si dezvolte un caracter care-i va face fericiti si utili...

47:7 Datoriile parintilor

47:8 Primejdiile pentru tineri sporesc mult atunci cand ei se afla in societatea multora de varsta lor, avand felurite caractere si obiceiuri. In aceste conditii, multi parinti sunt inclinati sa-si reduca in loc sa-si dubleze eforturile de supraveghere si control al copiilor lor. Astfel, ei arunca o uriasa povara pe umerii celor care simt aceasta raspundere. Cand acesti parinti vad cum copiii lor decad, sunt inclinati sa gaseasca vina celor insarcinati cu educatia, in vreme ce raul s-a produs datorita lor.

47:9 In loc sa se uneasca cu cei care poarta aceste poveri, pentru a ridica standardul moral, si sa lucreze cu inima si duhul in temere de Dumnezeu, pentru a indrepta ce este rau la copiii lor, multi parinti isi linistesc constiinta, spunand: "Copiii mei nu sunt mai rai ca altii". Ei cauta sa ascunda greselile flagrante, pe care Dumnezeu le uraste, pentru ca nu cumva copiii lor sa se supere si sa faca vreun gest disperat. Daca duhul razvratirii este in inima lor, e mult mai bine sa-l biruiti acum, decat sa-l lasati sa creasca si sa se intareasca prin indulgenta. Daca parintii si-ar face datoria, alta stare de lucruri am vedea. Multi dintre acesti parintii s-au indepartat de Dumnezeu. Ei nu au intelepciunea de la El pentru a sesiza manevrele lui Satana si a rezista capcanelor lui.

47:10 Fiecare fiu si fiecare fiica trebuie sa dea socoteala daca lipsesc noaptea de acasa. Parintii trebuie sa cunoasca compania

47:11 copiilor lor si locul unde-si petrec serile. Unii copii isi mint parintii pentru a evita descoperirea caii lor gresite. Acestia sunt cei care cauta societatea prietenilor corupti si care frecventeaza in secret localuri si alte asemenea asezaminte de resort din oras. Exista elevi care merg in salile de biliard si care se angajeaza in jocul de carti, amagindu-se ca nu exista nici un pericol. Intrucat nu cauta decat simpla distractie, ei se cred in perfecta siguranta. Asta o fac nu numai elevii mai putin buni. Unii, care au fost atent supravegheati si invatati sa priveasca aceste lucruri cu dispret, se aventureaza pe terenul interzis.

47:12 Tanarul trebuie controlat cu fermitate, pentru a-si putea dezvolta corect capacitatile pe care i le-a dat Dumnezeu. Dar tinerii urmeaza atat de mult si de orbeste impulsului, fara consideratie fata de principii, incat se afla permanent in pericol. Intrucat nu pot intotdeauna beneficia de calauzirea si protectia parintilor si educatorilor, ei au nevoie sa-si dezvolte increderea in sine si autocontrolul. Trebuie invatati sa gandeasca si sa actioneze din constiinta principiului.

47:13 Relaxare si amuzament

47:14 Aceia care sunt angajati in studiu trebuie sa se si relaxeze. Mintea nu trebuie fortata sa lucreze necontenit, deoarece delicata ei masinarie oboseste. Trupul si, la fel de bine, mintea trebuie sa se relaxeze. Dar este mare nevoie de cumpatare in distractie, ca de altfel in orice. Si caracterul acestor distractii trebuie sa fie atent si bine cumpanit.

47:15 Orice tanar trebuie sa se intrebe: "Ce influenta vor avea aceste distractii asupra sanatatii mele fizice, mintale si spirituale? Va ajunge cumva mintea mea sa-L uite pe Dumnezeu? Voi inceta sa am dinainte slava Sa?"

47:16 Jocul de carti trebuie interzis. Asocierile si tendintele lui sunt periculoase... Nu este nimic folositor sufletului si trupului in aceasta distractie. Nu este nimic care sa revigoreze intelectul, nimic de retinut pentru un viitor folos.

47:17 Conversatia la jocul de carti este adeseori triviala si degradanta. Priceperea la jocul de carti duce deseori la dorinta de a fi exploatata in folos personal. Astfel, se pune mai intai o mica suma in joc, apoi una mai mare, pana cand apare o sete de a juca, sete ce va duce la ruina sigura. Pe cati oameni i-a condus aceasta distractie periculoasa la tot felul de pacate, la saracie, inchisoare, crima si spanzuratoare! Si totusi, multi parinti nu vad teribila prapastie a ruinei ce se casca la picioarele tinerilor nostri.

47:18 Printre cele mai periculoase locuri de distractii este teatrul. In loc sa fie o scoala a moralitatii si a virtutii, dupa cum se pretinde in repetate randuri, el este chiar focarul imoralitatii. Obiceiuri vicioase si inclinatii pacatoase sunt intarite si incetatenite prin teatru. Cantece usuratice, gesturi, expresii si atitudini lascive depraveaza imaginea si coboara moralul. Orice tanar care frecventeaza in mod obisnuit astfel de spectacole va fi corupt. Nu exista in tara noastra o mai puternica influenta care sa otraveasca imaginea, care sa distruga impresiile sfinte si care sa toceasca gustul pentru placerile linistite si sobre ale vietii, ca spectacolele de teatru.

47:19 Iubirea acestor reprezentatii creste cu fiecare vizionare, asa cum dorinta dupa bauturile nocive creste o data cu folosirea lor. Singura cale sigura este aceea a evitarii teatrului, circului si a oricarui loc indoielnic de amuzament. Exista moduri de recreare, benefice atat mintii, cat si trupului. O minte luminata, o minte cu discernamant va gasi din abundenta mijloace de distractie care sunt nu numai inocente, dar si instructive. Recrearea in aer liber, contemplarea lucrarilor lui Dumnezeu in natura, sunt dintre cele mai benefice. (Testimonies for the Church, vol. 4, pg. 648-653).

47:20 Tinerii nu pot fi la fel de potoliti si de gravi ca oamenii in varsta, iar copiii la fel de sobri ca niste gentlemani. Condamnand asa cum se cuvine distractiile pacatoase, parintii, educatorii si pedagogii trebuie sa le procure tinerilor placeri inocente. Nu fixati tinerilor reguli rigide si restrictii care-i vor face sa se simta oprimati si sa evadeze pe caile neascultarii si ale pierzarii. Cu mana ferma, blanda si atenta, trasati liniile calauzitoare, indrumand mintea si aspiratiile tinerilor atat de tandru, intelept si iubitor, incat ei inca sa stie ca aveti in vedere binele lor.