Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 42


42:1 Cap. 40 - Sanatatea si eficienta

42:2 Sanatatea este o binecuvantare inestimabila si inca una mai strans legata de constiinta si religie decat isi dau multi seama. Ea are mult de-a face cu capacitatea de a sluji si ar trebui pazita cu aceeasi sfintenie cu care este vegheat caracterul, deoarece, cu cat sanatatea este mai buna, cu atat mai bune vor fi eforturile noastre pentru inaintarea cauzei lui Dumnezeu si pentru binecuvantarea omenirii.

42:3 Invatarea principiilor reformei sanitare de catre tineri este o lucrare importanta, ce trebuie facuta in scolile noastre. Profesorii trebuie sa exercite o influenta reformatoare in ceea ce priveste mancarea, bautura si imbracamintea si sa-si incurajeze elevii la practicarea renuntarii la sine si a autocontrolului. Tinerii trebuie invatati ca toate capacitatile sunt de la Dumnezeu, ca El are pretentii in ceea ce priveste fiecare dintre aceste facultati si ca, abuzand de sanatatea lor in vreun fel oarecare, ei desconsidera una dintre cele mai deosebite binecuvantari ale lui Dumnezeu. Domnul le da sanatate pentru a o pune in slujba Sa si, cu cat le este mai mare puterea fizica si rezistenta, cu atat mai mult ei pot lucra pentru Maestrul lor. In loc sa abuzeze de puterile fizice, ei ar trebui sa si le pastreze cu gelozie pentru slujirea lui Dumnezeu.

42:4 Tineretea este vremea fixarii acelor cunostinte ce pot fi puse in practica zilnica a vietii. Tineretea este vremea stabilirii unor obiceiuri bune, a corectarii celor rele, a obtinerii si a mentinerii puterii autocontrolului, a obisnuirii conformarii tuturor aspectelor vietii cu vointa lui Dumnezeu si bunastarea semenilor. Tineretea este vremea semanatului,

42:5 care decide secerisul acestei vieti si al vietii de dincolo de mormant. Obiceiurile formate in copilarie si tinerete, gusturile dobandite, autocontrolul castigat, sunt aproape sigur determinante pentru viitorul barbatului sau al femeii.

42:6 Importanta grijii pentru sanatate trebuie invatata ca o cerinta a Bibliei. Perfecta ascultare de poruncile lui Dumnezeu presupune conformare la legile fiintei. Educatia include o cat mai deplina cunoastere a fiziologiei. Nimeni nu-si poate intelege corect obligatiile fata de Dumnezeu, daca nu le intelege pe cele fata de sine insusi, ca proprietate a lui Dumnezeu. Acela care ramane in condamnabila ignoranta, a legilor vietii si sanatatii sau care, cu buna stiinta, calca aceste legi pacatuieste impotriva lui Dumnezeu.

42:7 Timpul consumat in exercitiu fizic nu este un timp pierdut. Elevul care se apleaca necontenit asupra cartilor lui si nu face decat putina miscare in aer liber isi face un mare rau. Un exercitiu adecvat al diferitelor organe si functii ale trupului este esential pentru cea mai buna functionare a fiecaruia dintre acestea. Atunci cand creierul este constant solicitat, in timp ce alte organe sunt lasate inactive, se produce o pierdere a vigorii fizice si intelectuale. Puterile fizice sunt frustrate de tonusul determinat de exercitii, mintea isi pierde prospetimea si vigoarea si apare o nervozitate nesanatoasa.

42:8 Pentru ca barbatii si femeile sa aiba minti bine echilibrate, toate facultatile lor trebuie puse la treaba si dezvoltate. Exista in aceasta lume multi oameni unilaterali, pentru ca numai o parte din facultatile lor au fost cultivate, in timp ce celelalte au fost micsorate prin nefolosire. Educatia multor tineri este un esec. Ei invata in exces, in timp ce neglijeaza ceea ce tine de viata practica.

42:9 Pentru ca echilibrul mintii sa poata fi mentinut, un judicios program de munca fizica trebuie impletit cu lucrul intelectual, pentru a exista o dezvoltare armonioasa a tuturor facultatilor.

42:10 Elevii trebuie sa aiba de indeplinit o munca fizica care in mod sigur le va prinde bine. Credeti ca Isus nu a obosit? Ba da. Dar oboseala muncii nu face rau nimanui. Ea face doar odihna mai dulce. Educatia va fi de mica valoare, daca nu exista puterea fizica prin care sa fie pusa in aplicare, si aceasta este o lectie care niciodata nu trebuie considerata in plus. La terminarea colegiului, elevii nostri trebuie sa aiba o stare fizica mai buna si o mai buna intelegere a legilor vietii decat atunci cand l-au inceput.

42:11 Excesul de invatatura

42:12 Elevul care doreste sa cumuleze munca pe doi ani intr-unul nu trebuie lasat sa faca asa ceva. A se angaja la o munca intelectuala dubla inseamna pentru multi o suprasolicitare a mintii si neglijare a exercitiului fizic. Nu este intelept sa presupui ca mintea poate asimila o supradoza de invatatura si este un mare pacat sa se solicite mintea peste masura, dupa cum este pacat sa suprasoliciti organele digestive.

42:13 Acelora care sunt nerabdatori sa devina lucratori eficienti pentru cauza lui Dumnezeu, le-as spune ca, daca dau de lucru peste masura creierului lor, la gandul ca vor pierde teren daca nu studiaza tot timpul, va trebui indata sa-si schimbe vederile si actiunile. Daca nu se manifesta o mare atentie in aceasta privinta, multi vor cobori prematur in mormant.

42:14 In programa orelor de odihna nu trebuie sa existe neregula. Elevii nu trebuie sa-si formeze obiceiul de a invata noaptea si a dormi ziua. Daca asa au fost obisnuiti sa faca acasa, la scoala ei trebuie sa-si corecteze acest obicei, mergand la culcare la o ora potrivita. Atunci ei se vor scula dimineata proaspeti pentru activitatile zilei. In scolile noastre, lumina trebuie stinsa la ora noua si jumatate.

42:15 Ingrijirea vocii

42:16 Ingrijirea vocii este un subiect care are mult de-a face cu sanatatea elevilor. Tinerii trebuie invatati cum sa respire corect si cum sa citeasca astfel incat sa nu existe nici o incordare artificiala a gatului si plamanilor, ca totul sa fie realizat din muschii abdominali. Vorbirea din gat, emiterea sunetului din partea de sus a organelor vorbirii afecteaza sanatatea acestor organe si le slabeste eficienta. Muschii abdominali trebuie sa duca greul, gatul fiind folosit ca un canal. Multi au murit cu toate ca ar fi putut sa traiasca, daca ar fi fost invatati cum sa-si foloseasca in mod corect vocea. Folosirea corecta a muschilor abdominali la citit si vorbit se va dovedi un remediu pentru multe greutati de vorbire si de respiratie, precum si un mijloc de prelungire a vietii.

42:17 Dieta

42:18 Felul hranei si al consumului ei are o puternica influenta asupra sanatatii. Multi elevi n-au facut niciodata un efort hotarat

42:19 pentru a-si stapani apetitul sau pentru a respecta regulile referitoare la felul de a manca. Unii mananca prea mult la masa, iar altii mananca intre mese ori de cate ori au pofta.

42:20 Grija fata de obiceiurile in dieta trebuie imprimata d mintea tuturor elevilor. Mi s-a aratat ca aceia care frecventeaza scolile noastre nu trebuie serviti cu alimente din carne sau cu preparate din alimente cunoscute ca nesanatoase. Nimic din ceea ce va incuraja dorinta de alimente tari nu trebuie pus pe masa. Fac apel ca toti sa refuze sa manance acele lucruri care le afecteaza sanatatea. Astfel, ei pot servi Domnului, jertfindu-se.

42:21 Aceia care asculta de legile sanatatii vor acorda timp si atentie nevoilor organismului si regulilor digestiei. Si vor fi rasplatiti prin limpezimea gandirii si vigoarea mintii. Pe de alta parte, este posibila o afectare a experientei crestine, printr-o solicitare abuziva a stomacului. Tot cea ce deranjeaza digestia are o influenta negativa asupra sensibilitatii spiritului. Orice obicei care afecteaza sanatatea are efect si asupra mintii. Un timp bine petrecut este acela in care se urmareste realizarea si mentinerea unui fizic si psihic sanatos. Nervii tari, calmi, si o circulatie sanatoasa a sangelui ii ajuta pe oameni sa urmeze principiile drepte si sa asculte atentionarile constiintei.

42:22 Aerisirea si igiena

42:23 O atentie deosebita trebuie acordata aerisirii si curateniei. Profesorul trebuie sa aplice

42:24 in clasa cunoasterea principiilor fiziologiei si ale igienei. El isi poate astfel pazi elevii de multe pericole la care ar putea fi expusi datorita ignorantei sau neglijarii legilor sanitare. Multe vieti s-au pierdut din cauza ca educatorii n-au dat atentie acestor lucruri.

42:25 Schimbarile bruste de temperatura trebuie evitate. Nu este sigur ca educatorul sa regleze caldura in clasa dupa propriile dorinte. Pentru binele lui si al elevilor, este nevoie sa fie mentinuta o temperatura constanta a incaperii.

42:26 Rasplata ascultarii

42:27 Creierul este centrul fiintei. Obiceiurile fizice rele afecteaza creierul si impiedica atingerea dezideratului elevilor - o buna disciplina a mintii. Daca nu sunt cunoscatori ai stiintei ingrijirii trupului si mintii, tinerii nu vor fi niste elevi de succes. Studiul nu este principala cauza a slabirii puterilor mintale. Principala cauza o constituie dieta necorespunzatoare, mesele neregulate, lipsa exercitiului fizic si neglijenta in alte aspecte a legilor sanatatii. Atunci cand facem tot ce ne sta in putinta pentru pastrarea sanatatii, vom putea sa-I cerem, in credinta, lui Dumnezeu sa ne binecuvanteze eforturile.

42:28 Inainte de a vorbi despre realizarile in asa-numita "inalta educatie", elevii trebuie sa invete cum sa manance si sa bea spre slava lui Dumnezeu si sa-si exerseze creierul, scheletul si musculatura, astfel incat sa-i califice pentru cea mai inalta slujire. Elevul isi poate dedica toate resursele dobandirii cunoasterii, dar,

42:29 daca nu asculta de legile ce-i guverneaza fiinta, va slabi in eficienta. Adoptand obiceiuri gresite, el isi pierde discernamantul si autocontrolul. El nu mai poate rationa corect probleme care il privesc adanc si devine neglijent si nechibzuit in felul in care isi trateaza intelectul si trupul.

42:30 Obligatia ce ne revine, de a ne pastra trupul sanatos, este o responsabilitate individuala. Domnul ii cere fiecaruia sa actioneze zi de zi pentru propria mantuire. El vrea ca noi sa rationam de la cauza la efect, sa nu uitam ca suntem proprietatea Lui si sa ne unim cu El in pastrarea trupului curat si sanatos si sa ne mentinem intreaga fiinta sfintita de El.

42:31 Tinerii trebuie invatati ca nu au libertatea de a face ce le place cu viata lor. Dumnezeu nu-i va considera nevinovati pe aceia care trateaza cu usurinta darurile Lui pretioase. Oamenii trebuie sa fie constienti ca, cu cat este mai mare zestrea de putere, talent, mijloace sau ocazii, cu atat mai grea este povara lucrarii lui Dumnezeu, ce le revine, si cu atat mai mult au ei de facut pentru El. Tinerii care au fost invatati sa creada ca viata este un depozit sacru vor ezita sa se arunce in vartejul desfra-ului si al crimei ce inghite atat de multi tineri de perspectiva, de varsta lor.

42:32 Educatorul ale carui capacitati fizice sunt deja slabite de boala sau suprasolicitate trebuie sa dea o atentie deosebita legilor sanatatii. El trebuie sa-si ia timp pentru refacere. Cand vede ca sanatatea nu-i este suficienta pentru a rezista presiunii studiului din greu, profesorul va trebui sa dea ascultare semnalului naturii si sa-si usureze povara.

42:33 El nu-si va mai lua asupra sa raspunderi suplimentare, care sa-l solicite fizic si psihic in asa fel, incat sa-si piarda echilibrul nervos si astfel sa nu mai fie bun de lucru cu mintile altora si sa nu mai poata actiona drept nici pentru el, nici pentru elevi.

42:34 Uneori, educatorul aduce in sala de clasa umbra intunecimii care i-a cotropit sufletul. Suprasolicitat, el este nervos sau poate o indigestie i-a colorat totul in cenusiu. Intra in clasa cu nervii slabiti si stomacul iritat. Nimic nu-i este pe plac, are impresia ca elevii s-au aliat pentru a manifesta lipsa de respect fata de el si atunci imparte mustrari aspre in dreapta si in stanga. Este posibil ca unul sau mai multi elevi sa greseasca sau sa fie indisciplinati. Dar cazul ia amploare in mintea lui si e aspru si taios in admonestarea celui pe care el il considera vinovat. Iar mai tarziu, aceeasi lipsa de discernamant il impiedica sa admita ca a actionat gresit. Pentru a-si "pastra demnitatea", el a pierdut o ocazie de aur, aceea de a manifesta spiritul lui Hristos si, poate, de a castiga un suflet pentru cer.

42:35 Este datoria oricarui educator de a face tot ce-i sta in putere pentru a-si prezenta trupul ca o jertfa vie lui Hristos, perfect din punct de vedere fizic, precum si liber din punct de vedere moral, de prihana, pentru ca Hristos sa poata face din el un colaborator al Lui pentru salvarea de suflete.