Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 40


40:1 Cap. 38 - Cuvinte de sfat

40:2 Intra in oranduiala lui Dumnezeu ca resursele fizice, precum si cele intelectuale, sa fie puse la treaba; dar caracterul exercitiului fizic abordat trebuie sa fie in perfecta armonie cu lectiile date de Isus ucenicilor Sai. Acele lectii trebuie astfel exemplificate in viata crestinilor, incat, in intreaga activitate a educatorilor si elevilor sai, agentii cerului sa nu poata spune despre ei ca sunt "iubitori de placeri". Aceasta este starea actuala a multora: "Iubitori mai mult de placeri decat iubitori de Dumnezeu" (2 Tim. 3,4). Astfel, Satana si ingerii lui isi intind capcanele pentru suflete. El lucreaza la mintea profesorilor si elevilor pentru a-i face sa se angajeze in activitati si jocuri ce vor deveni puternic acaparatoare si care sunt de natura sa intareasca pasiunile josnice si sa dea nastere la pofte si dorinte rele, ce vor contracara actiunile Duhului lui Dumnezeu asupra inimii omului.

40:3 Toti profesorii din scoala trebuie sa profeseze o schimbare de directie a ocupatiilor. Dumnezeu ne-a aratat ce sens trebuie sa aiba aceasta schimbare - o lucrare practica, folositoare. Dar multi s-au abatut de la planul lui Dumnezeu pentru a da curs nascocirilor omenesti, in detrimentul vietii spirituale. Distractiile contracareaza mai mult ca orice altceva lucrarea Duhului lui Dumnezeu, si El Se mahneste.

40:4 Acei educatori care nu au o experienta religioasa progresiva, care nu invata lectii zilnice in

40:5 scoala lui Isus, pentru a putea fi exemple pentru turma, ci isi considera salariul drept principalul interes, nu sunt potriviti pentru solemna postura pe care o au. "Luati seama dar la voi insiva", spune Cuvantul lui Dumnezeu, "si la toata turma peste care v-a pus Duhul Sfant episcopi, ca sa pastoriti Biserica Domnului pe care a castigat-o cu Insusi sangele Sau." "Pastoriti turma lui Dumnezeu, care este sub paza voastra, nu de sila, ci de bunavoie, dupa voia lui Dumnezeu; nu pentru un castig marsav, ci cu lepadare de sine" (Fapte 20,28; 1 Petru 5,2). Aceste cuvinte sunt pentru profesorii din scolile noastre, infiintate dupa cum a randuit Dumnezeu, conform modelului scolilor profetilor, pentru a oferi cunoasterea la un inalt standard, neamestecand zgura cu argintul. Dar idei false si practici incorecte intineaza ceea ce ar trebui in permanenta pastrat in curatenie - institutii in care iubirea si temerea de Dumnezeu ar trebui sa primeze intotdeauna.

40:6 Profesorii sa invete zilnic lectii in scoala lui Hristos. "Luati jugul Meu asupra voastra si invatati de la Mine, caci Eu sunt bland si smerit cu inima, si veti gasi odihna pentru sufletele voastre" (Mat. 11, 29). Cei care se afla sub indrumarea Duhului lui Dumnezeu, sub Legea lui Hristos, vor fi exemple pentru turma. Si, cand Marele Pastor va veni, acestia vor primi cununa vietii, care nu se vestejeste:

40:7 "Tot asa si voi, tinerilor, fiti supusi celor batrani. Si toti in legaturile voastre, sa fiti impodobiti cu smerenie. Caci, 'Dumnezeu sta impotriva celor mandri, dar celor smeriti le da har'. Smeriti-va dar sub

40:8 mana tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El sa va inalte." (1 Petru 5,5-6).

40:9 Orice inaltare de sine are ca rezultat natural un caracter cu care Dumnezeu nu poate fi de acord. Lucrati si invatati. Lucrati ca Isus si atunci nu veti mai lucra potrivit slabei voastre priceperi, ci veti avea cooperarea divinului.

40:10 "Fiti treji si vegheati! Pentru ca potrivnicul vostru, diavolul, da tarcoale ca un leu care racneste si cauta pe cine sa inghita" (Vers. 8). El este prezent acolo unde va jucati, urmarindu-va distractiile si acaparand orice suflet pe care il gaseste fara aparare, semanand in inimi samanta sa si obtinand astfel controlul asupra mintii oamenilor. El este prezent la orice activitate din clasa. Acei cursanti care ingaduie ca mintea sa le fie puternic excitata de jocuri, nu se afla in cea mai buna dispozitie de a primi invatatura, sfatul si mustrarea, care sunt cele mai importante pentru ei.

40:11 Exercitiul fizic a fost evidentiat de Dumnezeul intelepciunii. In fiecare zi, ar trebui sa consacram cateva ore educatiei in domeniul muncii cu folos, ce ii va ajuta pe elevi sa invete indeletnicirile practice ale vietii, esentiale pentru toti tinerii nostri.

40:12 Este nevoie ca oricine, din oricare scoala sau institutie a noastra, sa fie, precum Daniel, intr-o atat de stransa legatura cu Izvorul intregii intelepciuni, incat sa devina capabil sa atinga cel mai inalt standard, in orice privinta. Dragostea si temerea de Dumnezeu stateau inaintea lui Daniel si, constient de responsabilitatea fata de Dumnezeu, el isi exersa toate capacitatile pentru a raspunde, pe cat posibil, grijii iubitoare a Marelui Invatator. Cei patru copii evrei aveau sa nu ingaduie

40:13 ca egoismul si iubirea de distractii sa le acapareze clipele perioadei de aur a vietii lor. Ei au lucrat cu o inima plina de vointa si o minte matura. Acest standard inalt poate fi atins de orice tanar crestin.

40:14 Lucratorii nostri - pastori, educatori, medici, directori - trebuie sa nu uite ca li se cere sa coopereze cu Isus, sa-I asculte indrumarile, sa-I urmeze calauzirea. La orice ora, ei trebuie sa ceara si sa primeasca putere de sus. Ei trebuie sa se mentina necontenit pe linia iubirii Mantuitorului, a bunelor Lui rezultate, a vegherii si blandetii Lui. Ei trebuie sa-L considere pastorul si preotul sufletelor lor. Atunci vor avea simpatia si sprijinul ingerilor din cer. Hristos va fi bucuria si comoara fericirii lor. Inima le va fi condusa de Duhul Sfant si vor avea o cunoastere a adevarului pe care crestinii cu numele nu o pot obtine niciodata.

40:15 Noi nu intelegem nici pe jumatate semnificatia lectiilor Mantuitorului, nu ne dam seama cat de mult inseamna acestea pentru fiintele create de El. El ii iubeste pe oameni. Va intrebati cat de mult ii iubeste? Priviti Calvarul. Dar grijile si interesele pamantesti ascund vederii noastre lucrurile de origine cereasca, astfel incat importanta lor nu este inteleasa. Daca pastorii si educatorii ar avea un mai adanc simt al nevoii lor spirituale, atunci si-ar aborda lucrarea plini de constiita caracterului sacru al misiunii incredintate lor, iar in bisericile si-n institutiile noastre ar exista o viata mai sfanta.