Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 38


38:1 Cap. 36 - Disciplina crestina

38:2 Lucrul cu mintea oamenilor este cea mai delicata misiune incredintata vreodata muritorilor, si educatorii au nevoie in permanenta de ajutorul Duhului Sfant pentru a-si putea face treaba asa cum se cuvine. Printre tinerii care frecventeaza scoala noastra se va gasi o diversitate de caractere si educatii. Educatorul va intalni impulsivitate, lipsa de rabdare, mandrie, egoism, ingamfare. Unii dintre ei au trait, poate, intr-un mediu de asprime si constrangere arbitrara, care a dezvoltat in ei un spirit incapatanat si negativist. Altii au fost tratati cu rasfat, fiindu-le permis de catre parintii lor sa urmeze propriile inclinatii. Defectele lor au fost scuzate pana ce caracterul le-a fost deformat.

38:3 Pentru a avea succes in lucrul cu aceste mentalitati diferite, educatorul trebuie sa aiba mult tact si multa finete in actiune, precum si fermitate in conducere. Adeseori, vor fi manifestate antipatie si chiar dispret fata de bunele randuieli. Unii vor fi ingeniosi in evitarea pedepselor, in timp ce altii vor afisa o indiferenta dispretuitoare fata de urmarile greselii lor. Toate acestea reclama rabdare, ingaduinta si intelepciune din partea celor carora li s-a incredintat educarea tinerilor.

38:4 Partea elevului

38:5 Scolile noastre au fost infiintate pentru ca, in ele, tinerii sa poata invata ascultarea de Dumnezeu si de Legea Lui, si sa poata deveni apti pentru slujire. Regulile pentru conduita elevilor in scoala sunt necesare si ei trebuie sa se comporte in conformitate

38:6 cu aceste reguli. Nici unul nu trebuie sa creada ca, daca acasa i-a fost permis sa dicteze, poate dicta si la scoala. Sa presupunem ca s-ar ingadui asa ceva. Cum ar putea atunci tinerii sa fie pregatiti ca misionari? Orice tanar intrat in vreuna dintre scolile noastre trebuie sa se supuna disciplinei. Aceia care refuza sa respecte regulile trebuie sa se intoarca acasa.

38:7 Educatorii trebuie sa-si lege elevii de inima lor cu firul iubirii, al blandetii si al disciplinei riguroase. Dragostea si blandetea nu sunt bune la nimic, daca nu sunt asociate cu disciplina despre care Dumnezeu a spus ca trebuie pastrata. Tinerii vin la scoala pentru a fi disciplinati in vederea slujirii, pregatiti pentru cea mai buna folosire a capacitatilor lor. Daca ei vin hotarati sa coopereze cu profesorii lor, scoala le va fi mult mai utila decat daca s-ar abandona tendintei de a fi impotrivitori si neascultatori. Elevii trebuie sa le acorde profesorilor simpatia si colaborarea lor. Sa se apuce strans de bratul puterii divine, hotarati sa nu se abata de la calea datoriei. Sa-si tina in frau obiceiurile rele si sa-si exercite influenta spre bine. Sa nu uite ca succesul scolii depinde de consacrarea lor, de sfintenia lor, de influenta pe care se simt datori sa o exercite. Sa-si fixeze un standard inalt si sa fie hotarati a-l atinge. Iar atunci cand li se cere sa se impotriveasca regulilor scolii, sa raspunda cu un categoric NU.

38:8 Partea educatorului

38:9 Orice educator are propriile sale trasaturi de caracter gresite, asupra carora trebuie sa vegheze, pentru ca vrajmasul sa nu-l foloseasca drept un agent de distrugere a sufletelor. Siguranta educatorului sta in invatarea zilnica in

38:10 scoala lui Hristos. Cel ce invata la aceasta scoala va fi ascuns in Isus si va tine minte ca, lucrand cu elevii Lui, lucreaza cu o mostenire cumparata cu sange. Mana modelatoare a lui Dumnezeu ii va plasmui in caracter o imagine divina.

38:11 Fata de cei care gresesc, trebuie sa fie aplicate metodele lui Hristos. Masurile neintelepte, manifestarea unei necuvenite severitati din partea profesorului, pot sa-l impinga pe elev pe terenul lui Satana. Fiii risipitori au fost indepartati din Imparatia lui Dumnezeu de necrestinismul unora dintre cei ce se pretind crestini. "Dar pentru oricine va face sa pacatuiasca pe unul din acesti micuti care cred in Mine", spune Isus, "ar fi mai de folos sa i se atarne de gat o piatra mare de moara si sa fie inecat in adancul marii." (Mat. 18,6). Mai bine sa nu fii decat sa traiesti zilnic fara a avea acea iubire pe care Isus a recomandat-o pentru copiii Sai.

38:12 Firea crestinului nu este egoista, lipsita de simpatie, rece. Ea patrunde in sentimentele celor asaltati de ispita si-l ajuta pe cel cazut sa faca din incercare o treapta spre mai sus. Educatorul crestin se va ruga cu si pentru elevul care greseste si nu se va mania pe el. El nu ii va vorbi aspru, descurajand astfel un suflet aflat in lupta cu puterile intunericului. El isi va inalta inima catre Dumnezeu pentru ajutor si ingerii vor veni si-l vor sprijini in ridicarea standardului contra vrajmasului. Astfel, in loc sa-l priveze de ajutor pe tanarul gresit, el va fi capabil sa castige un suflet pentru Hristos.

38:13 Prezentarea publica a greselii

38:14 O mare atentie trebuie dovedita in ceea ce priveste aratarea in public a greselilor elevilor. A i se face publica abaterea este dureros in orice privinta pentru cel gresit si nu prezinta nici o influenta benefica asupra scolii. Niciodata nu este de ajutor tanarului sa fie umilit in fata colegilor sai. Asta nu rezolva nimic, ci produce rana ce poate fi mortala.

38:15 Dragostea care este indelung rabdatoare si blanda nu va face dintr-o indiscretie o jignire de neiertat, nici capital din greselile altora. Scriptura invata clar ca acela care greseste trebuie tratat cu ingaduinta si compasiune. Daca este urmata calea corecta, inima aparent incapatanata poate fi castigata la Isus. Dragostea Lui acopera o multime de pacate. Harul Sau nu conduce niciodata la evidentierea greselilor cuiva, daca aceasta nu e o necesitate spre bine.

38:16 Traim intr-o lume dificila, lipsita de sentiment si de bunatate. Satana si ingerii lui folosesc toate mijloacele care le stau in putere pentru a distruge suflete. Binele pe care-l va face un educator elevilor sai va fi proportional cu increderea lui in ei. Educatorul trebuie sa tina minte ca aceia care au cel mai mult nevoie de iubire, de compasiune si de ajutor sunt chiar cei cu un comportament dezagreabil, cei necizelati, incapatanati si ursuzi. Aceia care ne pun cel mai mult rabdarea la incercare au cel mai mult nevoie de dragostea noastra.

38:17 Nu trecem decat o data prin lumea aceasta. Orice bine pe care-l putem face, sa-l facem neobosit, neabatut, in spiritul pe care-L avea si Isus in lucrarea Sa. Cum pot

38:18 elevii care se afla in mare nevoie de ajutor sa fie incurajati pentru a o apuca pe drumul bun? Numai tratandu-i cu dragostea aratata de Hristos. Ati putea spune ca trebuie sa-i tratam cum merita. Daca Isus ne-ar fi tratat asa? El, Cel fara de pacat, a fost tratat asa cum meritam noi, pentru ca noi, cazuti si pacatosi, sa putem fi tratati asa cum merita El. Educatori, tratati-i pe elevii vostri fara perspectiva dupa cum credeti ca merita si atunci le veti taia speranta si va veti strica influenta. Merita? Nu, de o suta de ori nu. Apropiati-va iubitor de cel care are nevoie de ajutorul vostru si veti salva un suflet de la moarte, prevenind o multime de pacate.

38:19 Exmatricularea elevilor

38:20 Mare atentie trebuie avuta in problema exmatricularii elevilor. Sunt cazuri cand trebuie luata aceasta masura. Lucrarea de a da afara din scoala pe cel care ii instiga si pe altii la neascultare este dureroasa, dar, pentru binele celorlalti elevi, uneori este necesara. Dumnezeu a vazut ca, daca Satana nu era exclus din cer, ostirea ingerilor ar fi fost in pericol. Atunci cand vad ca a pastra in scoala pe un elev inseamna a-i expune pe ceilalti influentelor raului, educatorii cu temere de Dumnezeu il vor indeparta din scoala. Dar trebuie sa existe o abatere foarte grava pentru a se aplica aceasta masura.

38:21 Cand, ca o consecinta a neascultarii, pentru Adam si Eva era taiata orice speranta, cand dreptatea cerea moartea pacatosului, Hristos S-a dat pe Sine ca jertfa. "Si dragostea sta nu in faptul ca noi am iubit pe Dumnezeu, ci in faptul ca El ne-a iubit pe

38:22 noi, si a trimis pe Fiul Sau ca jertfa de ispasire pentru pacatele noastre" (1 Ioan 4,10). "Noi rataceam cu totii ca niste oi, fiecare isi vedea de drumul lui; dar Domnul a facut sa cada asupra Lui nelegiuirea noastra a tuturor" (Isaia 53,6).

38:23 In lucrul cu elevii, profesorii trebuie sa arate dragostea lui Hristos. Fara aceasta dragoste, ei vor fi aspri si dictatoriali, conducand sufletele afara din staul. Ei trebuie sa fie niste lucratori in permanenta atenti la ei insisi, care folosesc orice ocazie pentru a face bine celor aflati in grija lor. Profesorii nu trebuie sa uite ca oricare din scolile noastre trebuie sa fie un refugiu pentru tinerii greu ispititi, un loc unde greselile lor vor fi intelese si tratate cu rabdare.

38:24 Profesorii si elevii trebuie sa devina mai apropiati printr-o comuniune crestina. Tinerii fac multe greseli, iar educatorul nu trebuie niciodata sa uite sa fie intelegator si prietenos. El niciodata nu trebuie sa caute sa-si arate superioritatea. Cei mai buni profesori sunt aceia care sunt cei mai rabdatori si mai blanzi. Prin simplitatea si disponibilitatea lor de a invata, ei isi incurajeaza elevii sa urce din ce in ce mai sus.

38:25 Profesorii trebuie sa-si aminteasca de propriile lor greseli si sa se straduiasca sa fie ceea ce doresc sa devina elevii lor. In felul lor de a-i trata pe tineri, sa fie intelepti si plini de compasiune. Sa nu uite ca acesti tineri au nevoie de cuvinte bune, de incurajare si de fapte de ajutor. Educatori, purtati-va cu elevii vostri precum cu niste copii ai lui Dumnezeu, pe care El doreste sa-i ajutati in orice vreme de nevoie. Faceti-vi-i prieteni. Oferiti-le dovada practica a interesului vostru dezinteresat fata de ei. Ajutati-i

38:26 la greu. Cu rabdare si blandete, straduiti-va sa-i castigati pentru Isus. Doar vesnicia va dezvalui rezultatele unui asemenea efort.

38:27 Practica acordarii de premii si recompense a adus mai mult necaz decat rezultate bune. Ea il provoaca pe elevul ambitios la un efort si mai mare. Cei ale caror puteri mintale sunt deja prea active fata de puterile fizice sunt impinsi sa abordeze materii prea dificile pentru tanarul lor intelect. Examenele sunt si ele o corvoada istovitoare pentru astfel de elevi. Multi elevi buni la invatatura au suferit grav din punct de vedere fizic si au murit, poate, datorita efortului solicitarilor de acest gen. Parintii si educatorii trebuie sa fie atenti fata de asemenea pericole.

38:28 Grija pentru forma si ceremonial ar trebui sa nu consume timpul si energia care, de drept, se cuvin unor lucruri mai importante. In acest veac la stricaciunii, totul este afectat afisarii si aparentelor, dar acest spirit nu trebuie sa-si gaseasca loc in scolile noastre. Noi trebuie sa invatam manierele biblice, curatenia gandului, integritatea perfecta. Aceasta este educatia de valoare. Daca educatorii Il urmeaza pe Hristos si sunt modelati de Duhul Sfant, vor fi buni, atenti si cu adevarat amabili. Daca lucreaza ca pentru cer, ei vor fi doamne si domni crestini. Conduita lor aleasa va fi o permanenta demonstratie pentru elevii care, desi la inceput se poate sa fi fost cam needucati, vor fi zi de zi modelati de aceasta influenta.