Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 37


37:1 Cap. 35 - Marele educator

37:2 Hristos a fost cel mai mare educator pe care lumea L-a cunoscut vreodata. El a venit pe acest pamant pentru a raspandi razele stralucitoare ale adevarului, pentru ca oamenii sa poata primi calificarea pentru cer. "Eu pentru aceasta M-am nascut si am venit in lume", declara El, "ca sa marturisesc despre adevar." (Ioan 18,37). El a venit pentru a ne descoperi caracterul Tatalui, pentru ca oamenii sa poata fi condusi spre inchinare Lui in spirit si in adevar.

37:3 Nevoia omului de un Invatator divin era cunoscuta in cer. Mila si simpatia lui Dumnezeu pentru fiintele omenesti cazute si legate in robia lui Satana nu s-au diminuat niciodata, iar atunci cand s-a implinit vremea, El L-a trimis pe Fiul Sau. Cel desemnat in consiliul cerului a venit pe pamant ca Invatator al omului. Marea bunavointa a lui Dumnezeu L-a oferit pe Isus lumii si, pentru a intampina nevoile naturii umane, El a luat asupra Sa aceasta natura. Spre uimirea ostirii ceresti, Cuvantul cel vesnic a venit in aceasta lume ca un prunc neajutorat. Pregatit deplin, El a parasit curtile imparatesti si, in chip tainic, S-a contopit cu natura umana decazuta. "Si Cuvantul S-a facut trup si a locuit printre noi". (Ioan 1,14).

37:4 Cand a parasit locul Sau prea inalt, Isus ar fi putut lua asupra Sa orice natura ar fi vrut. Dar marirea si rangul nu au insemnat nimic pentru El si astfel a ales cea mai umila conditie. In viata Sa, n-a fost loc pentru confort, lux ori satisfacere de sine. Adevarul de origine cereasca trebuia sa fie tema Lui. El avea de semanat adevarul in lume si a trait in asa fel, incat sa poata fi la dispozitia tuturor.

37:5 Faptul ca, in timpul copilariei, Isus avea sa creasca in intelepciune si sa fie tot timpul placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor nu era de mirare, pentru ca acestea se intamplau in conformitate cu chemarea Sa divina. El nu Si-a cautat educatia in scolile "rabinilor", pentru ca Dumnezeu era Invatatorul Sau. Pe masura ce se dezvolta, El continua sa creasca in intelepciune. El se dedica sarguincios studiului Scripturilor, stiind ca acestea erau pline de o invatatura inestimabila. Isus era credincios in achitarea indatoririlor, in cadrul caminului din care facea parte; iar orele timpurii ale diminetii, in loc sa le petreaca in pat, adeseori Il gaseau intr-un loc retras, cercetand Scripturile si rugandu-Se Tatalui ceresc.

37:6 Toate profetiile referitoare la lucrarea si intermedierea Sa Ii erau cunoscute, mai ales cele in legatura cu umilirea, ispasirea si mijlocirea. Obiectivul trairii Lui pe pamant era in permanenta inaintea Sa si El era bucuros la gandul ca scopul de gratie al lui Dumnezeu avea sa se realizeze prin El.

37:7 Despre invatatura lui Isus, s-a spus: "Si gloata cea mare Il asculta cu placere" (Marcu 12,37); "Niciodata n-a vorbit vreun om ca omul acesta" (Ioan 7,46) declarau ofiterii trimisi sa-L aresteze. Cuvintele Sale ii mangaiau, ii intareau si ii binecuvantau pe aceia care doreau pacea pe care numai El o putea da. In cuvintele Sale, era ceva care ii ridica pe ascultatori la un inalt nivel de gandire si actiune. Daca aceste cuvinte ar fi spuse invataceilor de azi, in locul cuvintelor omenesti, am vedea semne ale unei inteligente superioare, o mai limpede intelegere a lucrurilor ceresti,

37:8 o mai profunda cunoastere a lui Dumnezeu, o viata de crestin mai curata si mai viguroasa.

37:9 Ilustratiile lui Hristos erau luate din aspectele de zi cu zi si, desi simple, contineau o minunata adancime a semnificatiei - pasarile cerului, florile campului, samanta germinand, pastorul si oile sale. Cu toate acestea, El ilustra adevarul vesnic. Si, ori de cate ori ascultatorii Sai vedeau aceste lucruri, isi aminteau de cuvintele Lui. Astfel, adevarul devenea o realitate vie pentru ei - imaginile din natura si ocupatiile zilnice le aminteau permanent de invatatura Mantuitorului.

37:10 Isus folosea intotdeauna un limbaj simplu, desi cuvintele Lui probau o cunoastere profunda. Felul Sau de a invata ar trebui urmat de profesorii de azi. Adevarurile spirituale trebuie intotdeauna prezentate intr-un limbaj simplu, pentru a fi intelese si a-si gasi locul in inimi. Asa vorbea Isus multimilor care se ingramadeau in preajma Lui si toti, invatati sau neinvatati, puteau sa inteleaga lectiile Lui.

37:11 In oricare scoala, invatatura trebuie sa fie predata in asa fel, incat sa fie usor inteleasa, cum era invatatura lui Hristos. Folosirea unor fraze lungi naste confuzie si eclipseaza frumusetea gandului prezentat. Este nevoie de profesori care sa se apropie de elevi, dandu-le invatatura clara, ilustrand cele spirituale cu lucruri din natura si intamplari obisnuite ale vietii cotidiene.

37:12 Biblia ni-L descopera pe Hristos ca Pastorul cel Bun, care-Si cauta neobosit oaia pierduta. Intr-un stil

37:13 caracteristic, El ii ajuta pe toti cei care aveau nevoie de ajutor. Cu o gratie blanda si curtenitoare, El se ocupa de sufletele bolnave de pacat, aducandu-le vindecare si intarire. Simplitatea si seriozitatea cu care se adresa celor in nevoie Ii aureola fiecare cuvant. El Isi proclama solia de pe varful muntelui, din barca pescarului, din pustie, de la marea raspantie de drumuri. Oriunde afla oameni gata sa-L asculte, Isus era pregatit sa le deschida vistieria adevarului. El participase la sarbatorile anuale ale natiunii iudaice si vorbea multimilor absorbite de ceremonialul exterior despre lucrurile ceresti, aducandu-le in vedere vesnicia.

37:14 Intreaga viata a Mantuitorului a fost caracterizata printr-o bunavointa dezinteresata si prin frumusetea sfinteniei. El este modelul nostru de bunatate. De la inceputul lucrarii Sale, oamenii au pornit sa inteleaga mai limpede caracterul lui Dumnezeu. El Isi exemplifica invataturile prin propria viata. Isus vadea perseverenta fara incapatanare, bunavointa fara slabiciune, blandete si simpatie fara sentimentalism. El era foarte sociabil, avand totusi acea rezerva care descuraja familiarismul. Cumpatarea Lui nu conducea niciodata la bigotism sau austeritate. El nu se potrivea lumii, dar era atent la nevoile celor mai de pe urma oameni.

37:15 "Cine este acesta, care vine din Edom, din Botra, in haine rosii, in haine stralucitoare si calca mandru, in plinatatea puterii Lui?" (Is. 63,1). Iar raspunsul vine cu asigurarea: "Si fara indoiala, mare este taina evlaviei Cel ce a fost aratat in trup a fost dovedit neprihanit in Duhul, a fost vazut de ingeri, a fost propovaduit printre neamuri, a fost crezut in lume, a fost inaltat

37:16 in slava." (1 Tim. 3,16). "El, macar ca avea chipul lui Dumnezeu, totusi n-a crezut ca un lucru de apucat sa fie deopotriva cu Dumnezeu, ci S-a dezbracat pe Sine Insusi si a luat un chip de rob, facandu-Se asemenea oamenilor. La infatisare a fost gasit ca un om, S-a smerit si S-a facut ascultator pana la moarte, si inca moarte de cruce. De aceea si Dumnezeu L-a inaltat nespus de mult, si I-a dat Numele care este mai pe sus de orice nume; pentru ca, in Numele lui Isus, sa se plece orice genunchi al celor din ceruri, pe de pamant si de sub pamant, si orice limba sa marturiseasca, spre slava lui Dumnezeu Tatal, ca Isus Hristos este Domnul." (Fil. 2,6-11).

37:17 Educatorii pot obtine eficienta si putere numai lucrand asa cum a lucrat Isus. Atunci cand El este cea mai puternica influenta in viata lor, ei vor avea succes in eforturile pe care le fac. Ei se vor ridica pe inaltimi pe care inca nu le-au atins. Isi vor da seama de sacralitatea lucrarii ce le-a fost incredintata si, plini de Duhul Sfant, vor fi animati de aceeasi dorinta de salvare a celor pacatosi, care L-a animat si pe Isus. Si, prin viata lor de consacrare si devotare, elevii lor vor fi condusi la picioarele Mantuitorului.

37:18 Elevii nu-si pot permite sa astepte pana ce educatia lor va fi considerata completa si apoi sa foloseasca spre binele altora ceea ce au primit. Fara aceasta, oricat ar studia ei, oricat de multe cunostinte ar avea, educatia le-ar fi incompleta.