Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 31


31:1 Cap. 29 - Influenta anturajului

31:2 Cuvantul lui Dumnezeu pune un mare accent pe influenta anturajului chiar si asupra oamenilor maturi. Cu cat este mai mare puterea acestei influente asupra mintii si a caracterului copiilor si tinerilor, care sunt in formare! Compania pe care ei o intretin, principiile pe care le adopta, obiceiurile pe care si le formeaza vor decide asupra valorii lor aici si asupra viitorului lor.

31:3 Este cumplit si ar trebui ca inimile parintilor sa tremure, deoarece, in atat de multe scoli si colegii, unde tinerii sunt trimisi pentru instruire, predomina influente care deformeaza caracterul, distrag mintea de la adevaratele scopuri ale vietii si coboara nivelul moral. In contact cu cei nereligiosi si iubitori de placeri, multi tineri isi pierd simplitatea si puritatea, credinta in Dumnezeu si spiritul sacrificiului de sine pe care parintii crestini l-au nutrit si aparat prin instruire atenta si rugaciune staruitoare.

31:4 Este inevitabil ca tinerii sa aiba niste prieteni si, in mod automat, ei vor resimti influenta celor cu care se asociaza. Exista niste legaturi tainice, care apropie sufletele astfel incat inima unuia sa raspunda inimii celuilalt. Ei iau unul de la celalalt idei, sentimente si chiar spiritul. Aceasta asociere poate fi o binecuvantare sau un blestem. Tinerii se pot ajuta si intari unul pe altul, imbunatatindu-si comportamentul, disponibilitatile, cunostintele; sau, permitandu-si sa fie neglijenti si necredinciosi, ei pot exercita o influenta demoralizatoare.

31:5 Problema alegerii tovarasilor este o problema pe care elevii trebuie invatati sa o priveasca in mod serios. Printre

31:6 tinerii ce frecventeaza scolile noastre, intotdeauna vor exista doua categorii: cei care cauta sa-I placa lui Dumnezeu si sa asculte de profesori si cei plini de un duh de neascultare. Daca tinerii nostri merg alaturi de cei multi, care fac raul, influenta acelora ii va arunca de partea vrajmasului sufletelor.

31:7 S-a spus pe buna dreptate: "Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti." Tinerii nu reusesc sa-si dea seama cat de usor le pot fi afectate caracterul si reputatia, in functie de alegerea companiei. Omul cauta compania acelora ale caror gusturi, obiceiuri si practici ii sunt placute. Cel care prefera societatea celor ignoranti si viciosi, in locul societatii celor buni si intelepti, dovedeste ca propriul Sau caracter este deficitar. La inceput, gusturile si obiceiurile lui pot fi total diferite de ale acelora a caror companie o cauta; dar, pe masura ce se amesteca in aceasta categorie, gandurile si simtamintele lui se schimba. El sacrifica principiile si, discret, dar inevitabil, se coboara la nivelul tovarasilor lui. Asa cum intotdeauna o apa curgatoare preia caracteristicile solului pe care il strabate, principiile si obiceiurile tanarului devin, in mod invariabil, impregnate de caracteristicile celor cu care se insotesc.

31:8 Elevii trebuie invatati sa se opuna ferm ademenirilor spre rau, care se ivesc in urma intovarasirii cu alti tineri. Fiind expusi ispitei, singura protectie fata de rau este Isus prezent in inima lor. Ei trebuie sa invete a privi necontenit la Isus, a-I studia virtutile, a-L face zilnic modelul lor. Atunci, adevarul adus in sanctuarul intim al propriului suflet le va sfinti viata.

31:9 Ei trebuie invatati sa-si cantareasca actiunile, sa judece de la cauza la efect, sa cantareasca pierderea sau castigarea vesnica a vietii, sa se hotarasca daca vor sluji intereselor vrajmasului sau se vor dedica pentru a servi neprihanirea. Intovarasindu-se cu cei care umbla in acord cu principiile, chiar si tinerii mai neglijenti vor invata sa iubeasca neprihanirea. Si, facand ceea ce trebuie, in inima li se va naste un dezgust pentru ceea ce este marunt, banal si diferit de principiile Cuvantului lui Dumnezeu.

31:10 Taria caracterului consta in doua elemente - puterea vointei si puterea autocontrolului. Multi tineri considera gresit pasiunea puternica, necontrolata, drept tarie de caracter. Adevarul este ca acela care este condus de propriile pasiuni este un om slab. Adevarata maretie si noblete a omului se masoara in functie de puterea lui de a-si controla simturile si nu in puterea simturilor lui de a-l subjuga. Cel mai tare om este cel care, sensibil la nedreptate, isi reprima totusi mania si-si iarta vrajmasii.

31:11 Dumnezeu ne-a dat putere intelectuala si morala, dar, in mare masura, fiecare este arhitectul propriului sau caracter. Cu fiecare zi, constructia se apropie de termen. Cuvantul lui Dumnezeu ne avertizeaza sa avem grija cum construim, sa vedem daca cladirea noastra are ca temelie stanca vesnica. Vine timpul cand se va dovedi cum este constructia noastra. Acum este vremea ca toti sa-si cultive capacitatile pe care li le-a dat Dumnezeu, pentru a-si putea forma caractere folositoare aici, dar si intr-o viata mai buna, de apoi.

31:12 Credinta in Hristos, ca Mantuitor personal, va da tarie si consistenta caracterului. Aceia care au o credinta sincera in Hristos, vor fi calmi, stiind ca ochiul lui Dumnezeu este asupra lor, ca Judecatorul tuturor oamenilor le cantareste valoarea morala, ca inteligentele cerului vegheaza sa vada ce fel de caracter dezvolta.

31:13 Tinerii fac uneori niste greseli atat de grave, deoarece ei nu invata din experienta celor mai in varsta decat ei. Elevii nu-si pot permite sa ironizeze sau sa ia in deradere atentionarile parintilor si educatorilor. Ei trebuie sa pretuiasca orice lectie, realizand in acelasi timp nevoia lor de o invatatura mai adanca decat ar putea sa ofere orice om. Atunci cand, prin credinta, Hristos locuieste in inima, Duhul Sau devine o putere de curatire si inviorare a sufletului. Adevarul in inima nu poate rata o influenta de indreptare asupra vietii. Atat profesorii, cat si elevii, trebuie sa tina adevarul lui Dumnezeu ca pe o comoara de cel mai mare pret, care nu trebuie devalorizata prin practici care nu se potrivesc caracterului ei sfant.

31:14 Acei elevi care acum se afla departe de caminul lor, departe de directa influenta a parintilor lor, nu trebuie sa uite ca ochiul Tatalui lor ceresc este asupra lor. El ii iubeste pe tineri, le cunoaste nevoile, le intelege ispitele. El vede in ei mari posibilitati si este gata sa-i ajute pentru a atinge cel mai inalt standard, daca ei realizeaza nevoia lor si-I cauta ajutorul.

31:15 Copii, zi si noapte, rugaciunile parintilor vostri se inalta la Dumnezeu pentru voi; zi de zi, grija lor iubitoare

31:16 va urmareste. Ascultati de rugamintile si de avertizarile lor si hotarati-va ca, prin orice mijloace care va stau in putere, sa va ridicati deasupra raului care va inconjoara. Nu puteti sa distingeti cat de perfid va lucra vrajmasul pentru a va corupe mintile si obiceiurile, si pentru a va insufla principiile raului.

31:17 S-ar putea sa nu vedeti un real pericol in primul pas spre frivolitate si cautarea placerii, si sa credeti ca, atunci cand veti dori sa va schimbati cursul, o veti putea face la fel de usor ca atunci cand ati infaptuit raul. Dar este o greseala. Prin alegerea unor tovarasii rele, multi au fost condusi, pas cu pas, de pe calea virtutii in adancurile neascultarii si pierzarii, unde, candva, crezusera ca este imposibil ca ei sa cada.

31:18 Elevul care cedeaza ispitei isi slabeste influenta spre bine, iar cel care, printr-un gresit curs al faptelor, devine agentul vrajmasului sufletelor trebuie sa-I dea lui Dumnezeu socoteala pentru rolul jucat, ca piatra de poticnire in calea altora. De ce sa aiba copiii legatura cu marele apostat? De ce sa devina ei agentii lui, care-i ispitesc pe altii? Mai bine zis, de ce sa nu invete ei sa-si ajute si incurajeze colegii si profesorii? Este privilegiul lor de a-i ajuta pe profesori in sarcinile lor, pe care Satana vrea sa le faca grele si descurajatoare. Ei pot crea o atmosfera buna, destinsa. Fiecare elev se poate bucura de constiinta ca se afla de partea lui Hristos, dovedind respect pentru ordine, sarguinta si ascultare, si refuzand sa-i acorde catusi de putin din capacitatile si influenta sa

31:19 marelui vrajmas a tot ce este bun si inaltator.

31:20 Elevul care are consideratie pentru adevar si o reala conceptie despre datorie poate face mult pentru a-si influenta colegii spre Hristos. Tinerii care sunt la acelasi jug cu Mantuitorul nu vor fi nesupusi. Ei nu vor urmari placerea lor egoista. Pentru ca sunt una cu Hristos in duh, ei vor fi una cu El si in fapte. Elevii mai mari din scolile noastre ar trebui sa stie totdeauna ca sta in puterea lor formarea obiceiurilor si practicilor elevilor mai mici ca ei si ar trebui sa valorifice la maximum orice ocazie. Acesti elevi mai mari sa fie hotarati ca, prin influenta lor, sa nu-si tradeze camarazii, dandu-i pe mana vrajmasului.

31:21 Isus va fi ajutorul tuturor celor care isi pun increderea in El. Aceia care sunt in legatura cu Hristos, au fericirea la comanda lor. Ei urmeaza calea pe care ii conduce Mantuitorul lor, rastignindu-se pentru El, impreuna cu poftele si slabiciunile lor. Ei si-au cladit sperantele pe Hristos si, astfel, furtunile pamantului nu au putere sa-i scoata din temelia lor cea sigura.

31:22 Ramane ca voi, tineri si tinere, sa hotarati daca veti deveni demni de incredere si credinciosi, pregatiti si hotarati sa luati o pozitie dreapta in orice imprejurare. Vreti sa va formati obiceiuri corecte? Cautati atunci compania acelora cu un moral sanatos si ale caror aspiratii vizeaza ceea ce este bine. Pretiosul timp de proba este oferit pentru a va putea indeparta orice defect din caracter si asta trebuie sa urmariti nu numai pentru a obtine viata vesnica, ci si pentru a putea fi de folos in aceasta viata. Un caracter bun

31:23 este un capital mai de pret decat aurul si argintul. El nu este atins de panica sau de esecuri si, atunci cand posesiunile pamantesti vor fi spulberate, el va aduce beneficii mari. Integritatea, fermitatea si perseverenta sunt calitati pe care toti trebuie sa caute sa le cultive cu seriozitate; ele il imbraca pe posesorul lor cu o putere irezistibila - o putere ce-l face tare in a face binele, tare in a rezista raului, tare in a suporta dusmania.

31:24 Dragostea de adevar si simtul responsabilitatii de a-L slavi pe Dumnezeu sunt cele mai puternice stimulente pentru cultivarea intelectului. Cu aceasta motivatie, copilul nu poate fi un usuratic. El va fi intotdeauna serios, invatand ca unul constient ca ochiul lui Dumnezeu vegheaza si ca cerul intreg este angajat in educarea lui. El va deveni bine intentionat, generos, bun, curtenitor, eficient, asemenea lui Hristos. Inima si mintea lui vor fi in armonie cu vointa lui Dumnezeu.

31:25 Tinerii care sunt in armonie cu Hristos isi vor alege tovarasi care sa-i ajute sa faca binele si vor evita societatea acelora care nu-i ajuta in stabilirea unor principii si scopuri nobile. Pretutindeni se gasesc tineri a caror minte este indreptata catre modele inferioare. Cand vin in contact cu aceasta categorie, tinerii care sunt, fara rezerva, de partea lui Hristos vor sta hotarati pentru ceea ce ratiunea si constiinta le spune ca este drept.