Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 28


28:1 Cap. 26 - Sub disciplina lui Hristos

28:2 Orice profesor care are de-a face cu educarea tinerilor trebuie sa-si aminteasca de faptul ca copiii sunt influentati de atmosfera creata de el, fie ca este placuta sau neplacuta. Daca profesorul este in legatura cu Dumnezeu, daca Hristos locuieste in inima sa, atunci duhul pe care-l nutreste va fi simtit de copii. Daca profesorii intra in clasa cu un duh maniat, atmosfera din jurul copiilor va purta si ea aceasta amprenta.

28:3 Profesorii care lucreaza in aceasta parte a viei Domnului trebuie sa fie stapani pe ei, sa-si controleze reactiile si sentimentele si sa le supuna Duhului Sfant. Ei trebuie sa dovedeasca nu o experienta unilaterala, ci o minte bine echilibrata, un caracter simetric. Invatand zilnic, ei insisi, in scoala lui Hristos, acesti profesori ii pot educa cu intelepciune pe copii si pe tineri. Stapani pe stiinta, stapani pe sine, sub disciplina lui Hristos si avand o legatura vie cu Marele Invatator, ei vor poseda o cunoastere inteligenta a religiei practice si, pastrandu-si propriile suflete in dragostea lui Dumnezeu, ei vor sti cum sa exercite gratia rabdarii si a ingaduintei crestine. Ei vor realiza ca au de cultivat cel mai important lot din via Domnului si-si vor inalta inima spre Dumnezeu, in rugaciune sincera: "Doamne, fi-mi Tu modelul meu", apoi, urmandu-L pe Hristos, ei vor face lucrarea Lui.

28:4 Profesorilor li se cer minti echilibrate si caractere

28:5 simetrice in orice privinta. Lucrarea de educare nu trebuie lasata pe mainile unor profesori tineri, care nu stiu cum sa se ocupe de mintile omenesti, care n-au invatat niciodata sa se supuna disciplinei lui Isus Hristos, predandu-I chiar si gandurile lor. Acestia stiu atat de putin despre puterea de control a harului asupra inimii si a caracterului, incat mult din ceea ce au in minte trebuie abandonat, pentru a invata lectii cu totul noi in experienta crestina.

28:6 Sunt tot felul de caractere de abordat in lucrarea cu copiii si tinerii ale caror minti sunt impresionabile. Multi dintre copiii care frecventeaza scolile noastre nu au primit o educatie buna acasa. Unii au fost lasati sa faca ce vor ei, altii au fost in permanenta criticati si s-au descurajat - prea putina amabilitate si voiosie li s-a aratat si prea putine cuvinte de apreciere au fost rostite. Ei au mostenit caracterele defectuoase ale parintilor lor, iar disciplina caminului nu le-a fost de folos in formarea unui caracter bun. A pune ca profesori pentru astfel de copii pe niste tineri, care nu au cultivat o adanca si serioasa dragoste pentru Dumnezeu si pentru sufletele pentru care Isus a murit, inseamna a face o greseala care ar putea avea drept rezultat pierderea multor suflete. Aceia care n-au rabdare si se enerveaza usor nu trebuie sa fie pusi educatori.

28:7 Educatorii trebuie sa nu uite ca ei nu lucreaza cu oameni maturi, ci cu copii care trebuie sa invete totul si ca unora le este mult mai greu sa invete decat altora. Elevul mai greoi la invatatura are nevoie de mai multa incurajare decat primeste de obicei. Daca pentru

28:8 aceste minti diferite sunt pusi profesori carora le place sa dea ordine, sa dicteze si sa-si scoata in evidenta autoritatea, profesori partinitori, care au elevi favoriti, pentru care isi manifesta vizibil preferinta, in timp ce pe ceilalti ii trateaza exigent si aspru, rezultatul va fi confuzie si nesupunere. Profesori care nu sunt binecuvantati cu o dispozitie placuta, echilibrata, pot fi pusi sa lucreze cu copiii, dar este o mare nedreptate facuta celor pe care-i educa.

28:9 Se poate ca profesorul sa posede suficienta educatie si cunostinte de cultura generala, dar a fost el certificat ca avand tactul si intelepciunea necesare lucrarii cu mintea omului? Daca profesorii nu au iubirea lui Hristos in inima lor, nu sunt potriviti pentru a purta grelele responsabilitati puse asupra celor ce-i educa pe tineri. Lipsindu-le inalta educatie, ei nu stiu sa lucreze cu mintea omului. Inimile lor, nesupuse, se lupta pentru a domina. Dar a supune mintea si caracterul in formare ale copiilor unei astfel de discipline inseamna a le produce rani si cicatrice care nu vor mai disparea niciodata.

28:10 Intrebati-va, voi, educatori, care va faceti lucrarea nu numai pentru cativa ani, ci pentru vesnicie: "Este dragostea lui Hristos cea care ma conduce atunci cand lucrez cu sufletele pentru care El Si-a dat viata? Dispar vechile mele trasaturi de caracter, in neconcordanta cu vointa lui Dumnezeu, sub disciplina Lui, lasand ca in locul lor sa se instaleze calitati opuse? Sau, prin cuvintele mele nesfinte, prin lipsa mea de rabdare si prin cautarea intelepciunii omenesti, ii intaresc pe acesti tineri in duhul lor stricat?"

28:11 Cand profesorul manifesta lipsa

28:12 de rabdare sau irascibilitate fata de un copil, e posibil ca pricina sa nu fie nici pe jumatate copilul, ci mai degraba profesorul insusi. Profesorii obosesc in munca lor cu copiii si ceva, poate, din ceea ce fac sau spun acestia nu este in asentimentul lor. Vor lasa ei, in acest caz, prin lipsa de tact si intelepciune, ca duhul lui Satana sa patrunda si sa-i faca sa provoace copiilor resentimente? Profesorul care Il iubeste pe Isus si care apreciaza puterea salvatoare a harului Sau nu poate, nu indrazneste sa-l lase pe Satana sa-i controleze spiritul. Tot ce i-ar afecta influenta trebuie inlaturat, pentru ca este in opozitie cu vointa lui Dumnezeu si pune in pericol pretioasele suflete ale oilor si mieilor.

28:13 Cand Hristos, nadejdea slavei, este in noi, adevarul lui Dumnezeu va actiona astfel asupra temperamentului nativ, incat puterea lui transformatoare se va vedea in schimbarea caracterului. Atunci nu veti mai face din adevarul lui Dumnezeu o minciuna inaintea elevilor, prin manifestarile unei inimi nesfintite si necontrolate. Nici nu veti crea, prin manifestarea unui spirit egoist si necrestin, impresia ca harul lui Hristos nu va este de-ajuns, oricand si oriunde. Trebuie sa aratati ca autoritatea lui Dumnezeu este peste voi nu doar cu numele, ci si in realitate.

28:14 Fiecare profesor care accepta responsabilitatea de a-i educa pe copii si tineri trebuie sa se cerceteze pe sine. Sa se intrebe daca adevarul lui Dumnezeu a pus stapanire pe sufletul lui, daca intelepciunea care vine de la Isus Hristos si care este "intai curata, apoi pasnica, blanda, usor de induplecat, plina de indurare si de roade bune, fara partinire, nefatarnica", face parte din caracterul lui, daca adopta principiul potrivit caruia, "roada

28:15 neprihanirii este semanata cu pace pentru cei ce fac pace" (Iacov 3,17.18).

28:16 Profesori, Isus este prezent zilnic in scoala voastra. Inima Lui este plina de iubire nu numai pentru copiii cei mai buni, proveniti din cele mai favorabile medii, ci si pentru copiii care, prin mostenire, au trasaturi de caracter discutabile. Nici chiar parintii n-au inteles cat sunt de raspunzatori pentru caracterul copiilor lor si n-au avut blandetea si intelepciunea necesare cu cei pe care i-au facut ceea ce sunt. Ei n-au reusit sa mearga la cauza evolutiei descurajante a copiilor lor, care este acum o incercare pentru ei. Dar Isus priveste la acesti copii cu mila si cu dragoste. Isus ii intelege, pentru ca El judeca de la cauza la efect.

28:17 Cuvintele aspre si critica necontenita il tulbura pe copil, dar nu-l schimba. Opriti-va vorbele manioase, pastrati-va duhul sub disciplina lui Hristos. Astfel, veti invata sa simpatizati cu cei aflati sub influenta voastra. Nu fiti lipsiti de rabdare si duri. Daca acesti copii n-ar fi avut nevoie sa fie educati, n-ar fi venit la scoala. Ei trebuie ajutati bland, cu rabdare, sa urce pas cu pas pe scara cunoasterii. Luati loc alaturi de Isus. Avand calitatile Lui, veti fi posesorii unei fine sensibilitati, facand din cauza celor gresiti cauza voastra.

28:18 Viata religioasa a unui mare numar de profesori, care se declara a fi crestini, arata ca, de fapt, ei nu sunt crestini. Ei Il reprezinta in mod gresit pe Hristos. Ei au o religie controlata

28:19 de circumstante. Daca totul se petrece pe placul lor, daca nu exista circumstante deranjante, care sa le trezeasca natura necrestina, necontrolata, ei sunt placuti si foarte prietenosi. Dar adevarul nu trebuie trait numai cand ne simtim bine, ci oriunde si oricand. Domnul nu este slujit prin iesiri nervoase si prin capricii. Daca atunci cand, in familie sau in societate, se petrec lucruri care tulbura linistea si provoaca manie, educatorii ar pune totul inaintea lui Dumnezeu, cerand harul Sau inainte de a se angaja in munca lor zilnica, daca s-ar asigura ca dragostea, puterea si harul lui Dumnezeu exista in inima lor, ingerii Domnului i-ar insoti in salile de clasa.

28:20 A-i aduce pe copii sub directa influenta a Duhului lui Dumnezeu, a-i educa si disciplina, a-i pune la adapostul sfaturilor Domnului inseamna foarte mult. Formarea obiceiurilor bune si inradacinarea unui spirit drept cer eforturi perseverente in numele puterii lui Isus.

28:21 "Orice mare preot poate fi ingaduitor cu cei nestiutori si rataciti, fiindca si el este cuprins de slabiciune" (Evrei 5,1.2). Acest adevar poate fi exemplificat in cel mai inalt grad inaintea copiilor. Educatorii sa-l aiba in vedere atunci cand sunt ispititi sa-si piarda rabdarea si sa se manie pe copii din cauza greselilor lor. Sa nu uite ca ingerii lui Dumnezeu se uita cu tristete la ei. Daca copiii gresesc si se poarta urat, atunci este

28:22 cu atat mai important ca aceia care ii educa sa-i poata invata, prin sfat si exemplu, cum sa actioneze.

28:23 In nici un caz, profesorii nu trebuie sa-si piarda controlul, sa manifeste lipsa de rabdare, duritate si lipsa de simpatie si dragoste. Aceia care sunt de felul lor irascibili, iuti la manie si care si-au cultivat obiceiul de a critica totul si de a gandi rau despre ceilalti ar trebui sa-si gaseasca de lucru in alta parte, acolo unde dezagreabilele lor trasaturi de caracter nu se vor reproduce in copii si tineri. Ei nu sunt buni pentru a-i instrui pe copii, ci ei insisi au nevoie de cineva care sa le predea lectiile lui Isus Hristos.

28:24 Daca are dragostea lui Hristos in inima, ca o dulce mireasma de viata spre viata, profesorul ii poate lega de el pe copiii aflati in grija sa. Prin harul lui Hristos, el poate fi un instrument in mainile lui Dumnezeu, un instrument care ilumineaza, inalta, incurajeaza si ajuta la curatirea templului inimii, pana ce caracterul va fi transformat, prin harul lui Hristos, iar chipul lui Dumnezeu va fi descoperit in suflet.

28:25 "Ma sfintesc pentru ei, ca si ei sa fie sfintiti prin adevar", spunea Isus. (Ioan 17,19). Aceasta este o lucrare transmisa fiecarui educator crestin. Nu e loc pentru hazard in aceasta lucrare, deoarece educatia copiilor necesita in mare masura harul lui Hristos si o supunere a eului. Cerul vede in copil viitorul barbat sau femeie cu capacitatile sale care, daca ar fi corect indrumate si dezvoltate, i-ar face dintre aceia cu care agentii divini pot coopera - impreuna lucratori cu Dumnezeu.

28:26 O parabola

28:27 Parabola pastorului cel bun prezinta responsabilitatea fiecarui lucrator si a fiecarui crestin care a acceptat slujba de educator. Oaia ratacita de staul nu este manata inapoi prin cuvinte aspre si lovituri, ci cu vorbe blande, de invitatie la intoarcere. Cele nouazeci si noua de oi, care nu s-au ratacit, nu au nevoie de dragostea plina de compasiune a pastorului. El urmareste oaia si mieii care i-au produs cea mai mare neliniste si grija. El lasa restul turmei si pleaca in cautarea oii pierdute.

28:28 Apoi - slava Domnului pentru acest tablou - pastorul se intoarce cu oaia pierduta in brate, bucurandu-se la fiecare pas. "Bucurati-va impreuna cu mine", spune el, "caci mi-am gasit oaia care era pierduta" (Luca 15,6). Sunt atat de recunoscatoare pentru acest tablou al oii gasite! El nu ne infatiseaza un pastor suparat, care se intoarce fara oaie. Aceasta este lectia succesului aducerii inapoi la staul a oilor si mieilor rataciti, pe care subpastorii trebuie sa o inteleaga.

28:29 Intelepciunea lui Dumnezeu, puterea si dragostea Lui sunt fara seaman. Ele sunt asigurarea divina ca nici macar una dintre oile ratacite nu este ignorata, nici una nu este lasata fara ajutor. Un lant de aur - mila si compasiunea puterii divine - este trecut pe dupa fiecare dintre aceste suflete aflate in pericol.

28:30 Un mare camp

28:31 Inaintea celor admisi ca profesori in scolile noastre se

28:32 deschide un mare camp de lucru, de semanare a semintei si de seceris. Ce altceva ar putea oferi o satisfactie mai mare decat aceea de a-i educa pe copii si tineri, sa-L iubeasca pe Dumnezeu si sa-I pazeasca poruncile? Ce ar putea oferi o bucurie mai mare decat vederea acestor copii si tineri urmandu-L pe Marele Pastor? Ce ar putea revarsa mai mult soare in sufletul lucratorului devotat decat sa stie ca munca lui plina de rabdare si perseverenta pentru Domnul nu a fost in zadar, decat sa-si vada elevii traind bucuria sufleteasca pentru pacatele iertate, decat sa-i vada primind inraurirea Duhului lui Dumnezeu, evidentiata printr-o adevarata noblete a caracterului si prin refacerea chipului moral al lui Dumnezeu, cautand acea pace care vine de la Printul Pacii? Adevarul este o robie? Da, intr-un anumit fel, pentru ca adevarul leaga sufletul intr-o dependenta voita de Mantuitor, plecand inima in fata blandetii lui Isus.

28:33 Principialitatea si obiceiurile corecte se numara printre calitatile mai importante ale educatorului, dar este, de asemenea, indispensabil ca el sa aiba o foarte buna cunoastere a materiilor de cultura generala. Nobletea caracterului trebuie impletita cu o vasta cultura generala.

28:34 Daca esti chemat sa fii profesor, esti chemat sa fii si discipol. Daca iti asumi sfanta responsabilitate de a-i invata pe altii, iti asumi si datoria de a fi un perfect cunoscator al materiei pe care o predai. Nu te complace in superficialitate, in inactivitatea mintii sau in slabirea memoriei. A-i invata pe altii este un lucru nobil.

28:35 La fel este si a invata tu insuti. Adevarata cultura este o avere pretioasa si, cu cat profesorul are mai multa, cu atat activitatea sa va fi mai buna.

28:36 Trimitandu-si copiii la scolile publice, parintii ii pun sub influente corupatoare - influente care le strica moralul si obiceiurile. In asemenea conditii, adeseori copiii primesc o instruire care ii pregateste sa devina vrajmasi ai lui Hristos. Ei pierd notiunea de sfintenie si virtute.

28:37 Multe dintre scolile publice sunt marcate de influenta otravitoare a unor baieti si fete, experti in pacat. Iar copiii lasati sa se joace pe strada capata o pregatire pe care, odata, parintii lor neglijenti o vor vedea ducandu-i spre ruina si faradelege.

28:38 Dumnezeu a dat tinerilor si copiilor minti cercetatoare. Puterea lor de a rationa le-a fost incredintata ca un talant de valoare. Datoria parintilor este aceea de a le arata adevaratul sens al educatiei, pentru ca aceasta comporta multe aspecte. Ei trebuie invatati sa-si dezvolte fiecare talent, pentru ca toate sa fie in slujba lui Isus pentru inaltarea omenirii decazute.

28:39 Mare parte din succesul scolii noastre depinde de profesorul ales. Acela care este insarcinat cu educarea trebuie sa aiba o varsta corespunzatoare, iar acolo unde numarul elevilor este destul de mare, sa fie alesi asistenti dintre cei mai mari. Astfel, ei vor castiga o experienta de mare valoare.