Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 27


27:1 Cap. 25 - Invatand din natura

27:2 Daca Biblia trebuie sa se afle pe primul loc in educarea copiilor si a tinerilor, cartea naturii este a doua, ca importanta. Lucrarile lui Dumnezeu marturisesc despre dragostea si puterea Lui. El a chemat lumea la existenta, cu tot ce contine ea. Dumnezeu este un iubitor de frumos. In lumea pe care a creat-o pentru noi, El nu ne-a pus la dispozitie doar ceea ce ar fi necesar pentru confortul nostru, ci a umplut cerurile si pamantul de frumusete. Vedem dragostea si grija Lui in bogatele campuri de toamna, iar zambetul Lui in vesela raza de soare. Mana Lui a facut stancile si muntii semeti. Falnicii copaci cresc la porunca Lui. El a intins covorul de catifea verde peste pamant si l-a presarat cu arbusti si flori.

27:3 De ce oare a invesmantat El pamantul si pomii in verde viu si nu in sumbrul si intunecatul cenusiu? Nu pentru a fi mai placuti ochilor Lui? Iar inimile noastre, sa nu fie ele pline de multumire cand citim dovezile intelepciunii si iubirii Sale in minunile propriei creatiuni?

27:4 Aceeasi energie creativa, care a dus lumea la existenta, este inca in exercitiu in sustinerea universului si continuarea activitatii in natura. Mana lui Dumnezeu conduce planetele si mersul lor ordonat prin univers. Nu prin putere proprie isi continua, an de an, pamantul miscarea in jurul soarelui si-si procura ceea ce ne daruie. Cuvantul lui Dumnezeu controleaza elementele naturii. El acopera cerul cu nori si pregateste ploaie pentru pamant. El face vaile roditoare si "sa rasara iarba pe munti" (Ps. 147,8).

27:5 Prin puterea Lui, vegetatia infloreste, frunzele inverzesc si florile imbobocesc.

27:6 Intreaga natura este destinata sa fie un interpret al lucrurilor lui Dumnezeu. Pentru Adam si Eva, in caminul lor din Eden, natura era plina de cunoasterea lui Dumnezeu si de invataminte divine. Urechile lor atente erau familiarizate cu glasul intelepciunii. Intelepciunea vorbea ochiului si era primita in inima, pentru ca ei comunicau cu Dumnezeu in mijlocul creatiunii Lui. De indata ce sfanta pereche a calcat Legea Celui Prea Inalt, stralucirea de la fata lui Dumnezeu s-a departat de pe chipul naturii. Acum, natura este degradata de pacat. Dar parabolele lui Dumnezeu inca nu s-au sters; chiar si acum, daca este corect cercetata si interpretata, natura vorbeste despre Creatorul ei.

27:7 Cea mai eficienta cale de a-i invata pe pagani, care nu-L cunosc pe Dumnezeu, este calea prezentarii Lui prin ceea ce a creat. In acest fel, mult mai usor decat prin orice alta metoda, ei pot fi facuti sa-si dea seama de diferenta dintre idolii lor - lucrarea mainilor lor - si adevaratul Dumnezeu, Cel care a facut cerurile si pamantul. Exista in aceste lectii luate din natura o simplitate si o puritate care le fac sa fie cele mai valoroase. Copiii si tinerii au nevoie ca lectiile lor sa fie extrase din aceasta sursa. Prin ea insasi, frumusetea naturii conduce sufletele departe de pacat si de atractiile lumii, catre puritate si pace, catre Dumnezeu.

27:8 Din acest motiv, cultivarea pamantului este o activitate buna pentru copii si tineret. Ea ii pune in legatura directa cu natura si cu natura lui Dumnezeu. Si, pentru a putea beneficia de acest avantaj, trebuie, pe cat posibil,

27:9 ca scolile noastre sa dispuna de gradini de flori si terenuri de cultivat.

27:10 O educatie in astfel de conditii este in concordanta cu directiile pe care le-a dat Dumnezeu in ceea ce priveste instruirea tinerilor, dar se afla in contrast cu metodele folosite in majoritatea scolilor Mintea elevilor a fost solicitata cu carti de stiinta si de filozofie, in care maracinii scepticismului au fost doar partial disimulati. Carti continand fictiuni sau lucrari de autori, care, desi s-ar putea sa scrie despre subiecte din Scripturi, vehiculeaza interpretari fanteziste, proprii. Invatatura acestui fel de carti este ca o samanta plantata in inima. Ea creste, aduce roada si un seceris plin al necredintei este recoltat. Iar rezultatul se vede in decaderea familiei umane.

27:11 O intoarcere la metode mai simple va fi apreciata de copii si tineri. Lucrarea in gradina si pe camp va fi o schimbare agreabila in rutina istovitoare a lectiilor abstracte, care n-ar trebui niciodata sa ingradeasca mintile tinere. Aceasta schimbare va fi buna indeosebi pentru copiii si tinerii agitati, pentru care lectiile din carti sunt epuizante si greu de tinut minte. Studiul in natura va fi sanatate si fericire pentru ei, iar impresiile create nu li se vor sterge din minte, ci, dimpotriva, vor fi asociate cu lucruri pe care ei le vad mereu.

27:12 In lumea naturii, Dumnezeu a pus in mainile copiilor cheia vistieriei Cuvantului Sau. Cele nevazute sunt ilustrate prin cele vazute. Intelepciunea divina, adevarul vesnic, harul infinit, sunt intelese prin lucrurile pe care le-a facut Dumnezeu. Lasati atunci copiii

27:13 si tinerii sa se familiarizeze cu natura si legile ei. Sa le fie dezvoltata mintea la cea mai inalta capacitate, iar puterile fizice antrenate pentru indatoririle practice ale vietii. Dar aratati-le, de asemenea, ca Dumnezeu a facut aceasta lume frumoasa, pentru ca El Se bucura de fericirea noastra si pregateste pentru noi o lume si mai frumoasa, acolo unde nu va mai fi pacat. Cuvantul lui Dumnezeu afirma: "Lucruri pe care ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit si la mintea omului nu s-au suit, asa sunt lucrurile pe care le-a pregatit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc" (1 Cor. 2,9).

27:14 Indeosebi copiii mici trebuie sa se apropie de natura. In loc sa-i incatusam in corsetele modei, mai bine sa-i lasam liberi, ca si mieii, ca sa se joace sub dulcea si invioratoarea mangaiere a soarelui. Aratati-le pomii si florile, umila iarba si arborii falnici, cu a caror frumusete, delicatete si varietate de forme sa se obisnuiasca. Invatati-i sa vada intelepciunea si dragostea lui Dumnezeu in lucrurile create de El si, in vreme ce inimile lor cresc de bucurie si dragoste plina de recunostinta, lasati-i sa se uneasca in cantari de multumire cu pasarile cerului.

27:15 Invatati-i pe copii si tineri sa priveasca la realizarile Marelui Artist si sa imite gratia naturii in formarea caracterului lor. Pe masura ce dragostea lui Dumnezeu le castiga inima, viata lor va primi frumusetea sfinteniei. Astfel, ei isi vor folosi capacitatile spre binecuvantarea altora si slava lui Dumnezeu. (Special Testimonies on Education, pg. 58-62, scrisa in 20 mai, 1896).

27:16 Natura este plina de lectii despre dragostea lui Dumnezeu. Fiind corect intelese, aceste lectii conduc spre Creator. Ele arata dinspre natura spre natura lui Dumnezeu, invatand acele simple si sfinte

27:17 adevaruri care limpezesc mintea si o aduc in stransa legatura cu Dumnezeu.

27:18 Marele Invatator porunceste naturii sa reflecte lumina ce trece dincoace de pragul cerului, pentru ca oamenii sa poata fi condusi la ascultare de Cuvantul Sau. Iar natura implineste dorinta Creatorului ei. Inimii inmuiate de harul lui Dumnezeu, soarele, luna, stelele, falnicii copaci si florile campiei ii exprima solia lor de indrumare si sfat. Semanarea semintei sugereaza mintii semanarea spirituala a semintei adevarului. Copacul declara sus si tare ca un pom bun nu poate aduce roada rea, dupa cum nici un pom rau nu poate aduce roada buna. "Ii veti cunoaste dupa roadele lor" (Mat. 7,16). Chiar si neghina are o lectie sa ne invete. Ea este samanta semanata de Satana si, daca este lasata, va impiedica cresterea graului.

27:19 Cand omul este impacat cu Dumnezeu, lucrurile din natura ii vorbesc in cuvintele intelepciunii ceresti, purtand marturie pentru adevarul vesnic al Cuvantului lui Dumnezeu. Cand Isus ne prezinta intelesul lucrurilor din natura, stiinta adevaratei religii lumineaza puternic, explicand relatia dintre Legea lui Dumnezeu si lumea naturala si cea spirituala.

27:20 Randunica si cocorul observa schimbarile anotimpurilor. Ei migreaza dintr-o tara in alta pentru o clima mai potrivita confortului si fericirii lor, dupa cum le-a harazit Domnul. Ele asculta de legile care le guverneaza viata. Dar fiintele facute dupa chipul lui Dumnezeu nu-L onoreaza prin ascultare de legile naturii. Nesocotind legile care guverneaza organismul uman, ei se descalifica pentru slujirea

27:21 lui Dumnezeu. El le trimite avertizari pentru a-i atentiona de felul in care calca Legea Sa atunci cand nu respecta legile vietii. Dar obiceiul e puternic, iar ei nu dau curs atentionarii. Zilele sunt pline de suferinta fizica, iar mintea este tulburata, din cauza ca sunt hotarati sa-si urmeze practicile rele. Ei nu vor sa judece de la cauza la efect si-si sacrifica sanatatea, linistea si fericirea datorita ignorantei si egoismului lor.

27:22 Inteleptul se adreseaza celui nepasator, cu urmatoarele cuvinte: "Du-te la furnica, lenesule; uita-te cu bagare de seama la caile ei, si intelepteste-te! Ea nu are nici capetenie, nici priveghetor, nici stapan; totusi isi pregateste hrana vara, si strange de ale mancarii in timpul secerisului." (Prov. 6,6-8). Locuintele pe care le fac furnicile dovedesc indemanare si perseverenta. Ele duc cate un singur bob o data, dar, prin rabdare si perseverenta, fac minuni.

27:23 Solomon arata spre harnicia furnicii, ca un repros pentru aceia care isi irosesc timpul in trandavie sau in practici ce degradeaza sufletul si trupul. Furnica se pregateste pentru anotimpul ce urmeaza, dar multi dintre cei daruiti cu ratiune nu reusesc sa se pregateasca pentru viitorul unei vieti vesnice.

27:24 Soarele, luna, stelele, stancile solide, raul ce se revarsa continuu, infinitul si nelinistitul ocean ne predau lectii pe care toti ar trebui sa le urmeze.