Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 25


25:1 Cap. 23 - Hristos ca exemplu si invatator pentru tineri

25:2 Exemplul lui Hristos este o lumina atat pentru tineri, cat si pentru cei in varsta, intrucat copilaria si tineretea Lui au fost reprezentative. Din anii cei mai timpurii, exemplul Lui a fost desavarsit. De mic copil, El era ascultator de parintii Lui si de legile naturii, iar "harul lui Dumnezeu era peste El" (Luca 2,40).

25:3 Isus nu Si-a dedicat timpul pentru distractii, asa cum fac multi tineri. El a studiat Cuvantul pana ce expresiile lui i-au devenit familiare. Chiar din copilarie, viata si toate obiceiurile Sale au fost in armonie cu Scripturile si El era priceput in folosirea lor Inainte de a studia Cuvantul scris, Isus a studiat cartea naturii, gasind desfatare in frumusetea lucrurilor care faceau parte din propria Lui creatiune. El era solidar cu umanitatea in toate diversele ei bucurii si necazuri, identificandu-Se cu toti - cu cei slabi si neajutorati, cu cei cazuti, cu cei in nevoie si cu cei necajiti.

25:4 In invatatura Sa, Isi procura ilustratiile din marea comoara a vietii practice si din natura. Idei necunoscute erau ilustrate de fapte si lucruri cunoscute, de adevarurile sacre si de aspectele naturale, firesti, cu care oamenii erau cat se poate de obisnuiti. Toate acestea vorbeau inimilor si lasau cele mai adanci impresii in mintea oamenilor.

25:5 Cuvintele lui Isus puneau invataturile din natura intr-o lumina noua si le faceau sa constituie o noua revelatie. El putea

25:6 vorbi despre lucruri pe care insasi mana Lui le-a facut, pentru ca ele aveau calitati si proprietati care-I apartineau in mod special. In natura, ca si in paginile sfinte ale Vechiului Testament, sunt descrise adevarurile monumentale, importante. In invatatura Sa, Isus a explicat acestea, legandu-le de frumusetea lucrurilor din natura.

25:7 In interpretarea lui Isus, floarea si copacul, samanta semanata si rodul secerat, contineau lectii despre adevar. El lua frumosul nufar si-l dadea in mana copiilor si a tinerilor, iar in vreme ce acestia se uitau la fata Lui tanara, stralucind de razele luminii care venea de la Tatal Sau, Isus le preda lectia: "Si de ce va ingrijorati de imbracaminte? Uitati-va cu bagare de seama cum cresc crinii de pe camp: ei nici nu torc, nici nu tes; totusi, va spun ca nici chiar Solomon, in toata slava lui, nu s-a imbracat ca unul dintre ei. Asa ca, daca astfel imbraca Dumnezeu iarba de pe camp, care astazi este, dar maine va fi aruncata in cuptor, nu va va imbraca El cu mult mai mult pe voi, putin credinciosilor?" (Matei 6,28-30).

25:8 In lucrarea Sa de Invatator al oamenilor, Hristos nu i-a pierdut niciodata din vedere pe copii. Cand era istovit de agitatia si invalmaseala cetatilor aglomerate, de intalnirile cu oameni vicleni si ipocriti, sufletul Sau gasea odihna si pace in societatea copiilor inocenti. Prezenta Lui nu-i respingea niciodata. Inima larga si plina de iubire putea intelege incercarile si nevoile copiilor si gasea fericire in micile bucurii; El ii lua in brate si-i binecuvanta.

25:9 In acei copii pe care ii intalnea, Isus vedea viitori barbati si femei care aveau sa devina beneficiari ai harului Sau si supusi ai Imparatiei Sale, viitori martori pentru cauza Lui. in stia ca acei copii Il vor asculta si Il vor accepta ca Rascumparator mult mai usor decat oamenii mari, dintre care multi erau intelepti in felul lumii, dar greoi la inima. In invatatura Sa, El a coborat la nivelul lor de intelegere. El, Maiestatea cerului, nu pregeta sa raspunda la intrebarile celor mici si sa-Si simplifice importantele lectii pentru a corespunde intelegerii lor de copii. El planta in mintea lor, aflata in crestere, samanta adevarului care, in anii urmatori, avea sa rasara si sa faca rod pentru viata vesnica.

25:10 Parinti si educatori, Isus spune si azi: "Lasati copilasii sa vina la Mine si nu-i opriti" (Matei 19,14). Ei sunt cei mai sensibili la invatatura crestina, inima lor este deschisa influentelor sfinte si drepte si puternice pentru a retine impresiile primite. (Special Testimonies on Education, pg. 62-64, scrisa la 17 mai, 1896).

25:11 A dezvolta mintea si inima tinerilor si a nu le impiedica cresterea printr-un control nepermis al unei minti asupra alteia, cere tact si intelegere. Este nevoie de profesori capabili sa abordeze in mod intelept caracterul in diferitele lui faze, care sunt gata sa observe si sa creeze toate premisele facerii de bine, care au entuziasm, care sunt "apti de a-i invata pe altii" si care pot inspira energie si curaj.