Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 24


24:1 Cap. 22 - Lucrarea scolii Bisericii

24:2 Biserica are o lucrare speciala de facut in educarea si pregatirea copiilor ei, pentru ca acestia, frecventand unele scoli sau oricare alte societati, sa nu poata fi influentati de cei cu obiceiuri rele. Lumea este plina de faradelege si de neglijarea vointei lui Dumnezeu. Orasele au devenit asemenea Sodomei, si copiii nostri sunt zilnic expusi multor rele. Aceia care frecventeaza scolile publice se asociaza adesea cu copiii care au fost mai neglijati decat ei, copii care, dincolo de timpul petrecut in salile de clasa, sunt lasati sa capete o educatie a strazii. Inima tinerilor este usor impresionabila, si, daca cei din preajma lor nu au un caracter bun, Satana ii va folosi pe acesti copii nesupravegheati sa-i influenteze pe copiii care sunt mai atent educati. Astfel, inainte ca parintii pazitori ai Sabatului sa-si dea seama, copiii lor invata lectiile depravarii, iar sufletele lor sunt corupte...

24:3 Nevoia de scoli ale Bisericii

24:4 Multe familii, care in scopul educarii copiilor lor se muta in locuri unde exista mari scoli ale noastre, ar face un serviciu mai bun Domnului, daca ar ramane acolo unde sunt. Ei trebuie sa incurajeze comunitatea din care fac parte, ca sa infiinteze o scoala a bisericii, in care copiii din zona sa poata primi o completa si practica educatie crestina. Ar fi mult mai bine pentru copiii lor, pentru ei insisi

24:5 si pentru cauza lui Dumnezeu daca ar ramane in bisericile mai mici, acolo unde este nevoie de ajutorul lor, in loc sa mearga in comunitati mai mari, unde, din cauza ca nu este nevoie de ei, exista o constanta ispita de a cadea in inactivitate spirituala.

24:6 Oriunde se afla o mica grupa de pazitori ai Sabatului, parintii trebuie sa se uneasca pentru a asigura un loc pentru scoala, in care copiii si tinerii lor sa poata invata. Ei vor angaja un profesor crestin care, ca un misionar devotat, ii va educa pe copii astfel incat sa devina si ei misionari...

24:7 Caracterul scolilor Bisericii si al profesorilor lor

24:8 Caracterul lucrarii facute in scolile bisericii noastre trebuie sa fie de cea mai inalta calitate. Isus Hristos, Rascumparatorul, este singurul remediu pentru o educatie gresita, iar lectiile din Cuvantul Sau vor fi prezentate in permanenta tinerilor, sub cea mai atractiva forma. Disciplina scolii trebuie sa completeze educatia de acasa, si atat in camin, cat si la scoala, simplitatea si evlavia trebuie mentinute. Va trebui sa fie gasiti barbati si femei care au talent pentru a lucra in aceste mici scoli si care nu pot lucra pentru profit intr-una mai mare. Pe masura ce predau studii biblice, ei insisi isi vor imbogati educatia.

24:9 Va trebui sa fim foarte precauti in alegerea profesorilor, stiind ca aceasta este o problema solemna. Selectia o vor face oameni intelepti, care au discernamant in privinta caracterului, pentru ca este nevoie de cel mai mare talent

24:10 pentru educarea si modelarea mintii tinerilor si pentru a desfasura cu succes multele aspecte ale lucrarii ce trebuie facute de profesori in scolile noastre. Nimeni cu o slaba pregatire profesionala nu trebuie pus la lucru in vreuna din scolile noastre. Nu puneti ca profesori pentru educarea copiilor mici profesori fara experienta, care nu au inca abilitatea de a conduce, deoarece eforturile lor nu vor putea impiedica dezordinea. Ordinea este prima lege a cerului si, sub acest aspect, fiecare scoala a noastra trebuie sa fie un model al cerului.

24:11 Este daunator sa-i expui pe elevi influentei unor profesori mandri si lipsiti de afectiune. Un astfel de profesor va face mult rau copiilor, acestor caractere aflate in plina si rapida formare. Daca profesorii nu sunt dispusi sa se supuna lui Dumnezeu, daca nu au dragoste pentru copiii pe care ii conduc sau daca manifesta partinire pentru cei care le incanta imaginatia si indiferenta pentru ceilalti mai putin atractivi sau care sunt neastamparati si rai, atunci ei nu trebuie angajati, pentru ca rezultatul va fi o pierdere de suflete pentru Hristos.

24:12 Pentru copii, este nevoie mai ales de profesori cu calm si buni, care manifesta ingaduinta si dragoste pentru aceia care au cel mai mult nevoie de asa ceva. Isus iubea copiii... El Se purta intotdeauna cu blandete si respect cu ei, iar profesorii trebuie sa-I urmeze exemplul. Ei trebuie sa aiba adevaratul spirit misionar, pentru ca tinerii trebuie educati sa devina misionari.

24:13 Scolile noastre au nevoie de profesori cu inalte calitati morale, de oameni in care se poate avea incredere, oameni tari in credinta si care au tact si rabdare,

24:14 care umbla cu Dumnezeu si se feresc chiar si de aparentele rele...

24:15 Rezultatele lucrarii, obtinute prin scoala Bisericii

24:16 Atunci cand sunt bine conduse, scolile noastre pot fi mijloace de ridicare a standardului adevarului acolo unde au fost infiintate, deoarece copiii care primesc o educatie crestina vor fi martori pentru Hristos. Dupa cum copilul Isus a descifrat in Templu taine pe care preotii si conducatorii nu le putusera deslusi, tot asa, la sfarsitul lucrarii pe acest pamant, copiii care au fost educati cum se cuvine vor rosti, in simplitatea lor, cuvinte ce ii vor uimi pe cei care acum vorbesc de "o educatie superioara."

24:17 Asa cum copiii cantau "Osana, binecuvantat este Cel ce vine in numele Domnului" (Marcu 11,9), si in acele ultime zile, glasuri de copii se vor inalta pentru a da ultima solie de avertizare unei lumi care piere. Cand inteligentele ceresti vor vedea ca oamenilor nu li se permite sa prezinte adevarul, Duhul lui Dumnezeu va veni peste copii si ei vor face o lucrare de proclamare a adevarului pe care lucratorii mai in varsta nu o vor putea face, fiindu-le ingradite posibilitatile.

24:18 Scolile noastre sunt destinate de Dumnezeu sa-i pregateasca pe copii pentru aceasta mare lucrare. In ele, ei vor fi instruiti in adevarurile speciale ale timpului si in lucrarea misionara practica. Ei vor fi inrolati in armata de lucratori pentru ajutarea celor slabi si suferinzi. Copiii pot participa la lucrarea misionara medicala si, prin mica lor contributie, pot ajuta la inaintarea ei. Prin micile lor eforturi,

24:19 multe suflete vor fi castigate la adevar. Prin ei, solia lui Dumnezeu, solia sanatatii si a mantuirii, vor fi transmisa tuturor neamurilor. Biserica trebuie sa aiba grija de mieii turmei. Sa-i educam si sa-i instruim pe copii pentru a-L sluji pe Dumnezeu, intrucat ei sunt mostenirea Lui. (Testimonies for the Church, vol. 6, 193-203).

24:20 Uneori, sistemul de apreciere a elevilor este un impediment pentru reala lor dezvoltare. La inceput, unii copii pricep mai greu, iar profesorul lor trebuie sa dea dovada de multa rabdare. Dar, dupa scurta vreme, este posibil ca acesti copii sa invete atat de usor, incat sa-l uimeasca pe profesor. Altii pot sa para stralucitori, dar cu timpul sa demonstreze ca au inmugurit prea brusc. Sistemul limitarii la aprecierea rigida a copiilor prin note nu este intelept.

24:21 Cu greu poate fi evaluata insemnatatea virtutilor fizice ale educatorului. Cu cat sanatatea acestuia este mai buna, cu atat mai buna ii va fi lucrarea. Mintea nu poate fi lucida pentru a gandi si viguroasa pentru a actiona, daca puterile fizice suporta consecinte ale slabiciunii si bolii. Sufletul este impulsionat de minte, dar daca din cauza slabiciunii fizice mintea isi pierde vigoarea, canalul spre sentimente si motive mai inalte este afectat, iar profesorul va fi mai putin capabil sa faca diferenta intre bine si rau. Cand suferi din cauza unei sanatati subrede, nu e usor sa ai rabdare si sa fii voios sau sa actionezi integru si drept.