Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 21


21:1 Cap. 19 - Scoli acasa

21:2 In vreme ce continuam sa infiintam scolii ale bisericii, va trebui sa gasim o solutie si pentru copiii aflati in zone unde nu poate exista o scoala. Pe cat posibil, toti copiii nostri trebuie sa se bucure de privilegiul unei educatii crestine. Pentru aceasta, sunt cazuri cand trebuie sa infiintam scoli de-ale noastre acasa. Ar fi bine daca mai multe familii vecine s-ar uni si ar angaja un profesor credincios, temator de Dumnezeu, care sa le ofere parintilor acel ajutor necesar la educarea copiilor lor. Aceasta va fi o mare binecuvantare pentru multe grupe izolate de pazitori ai Sabatului si o initiativa mult mai placuta Domnului decat aceea adoptata uneori, de a-i trimite pe copii departe de casa, pentru a frecventa una dintre scolile noastre mari.

21:3 Micile noastre grupe de pazitori ai Sabatului trebuie sa tina sus lumina inaintea vecinilor lor. Iar copiii pot fi de mare ajutor parintilor, dupa incheierea orelor de clasa. Caminul crestin bine pus la punct, este locul cel mai bun in care tinerii pot primi o educatie de la parinti, conform cu porunca Domnului.

21:4 Anii gingasi ai copilariei sunt anii de mare responsabilitate pentru tati si mame. Parintii au de indeplinit o misiune sacra in invatarea copiilor lor sa participe la purtarea poverilor gospodariei, sa se multumeasca cu o hrana simpla si cu haine nepretentioase, dar ingrijite. Pretentiile parintilor trebuie sa fie intotdeauna rezonabile. Bunatatea trebuie manifestata nu printr-o indulgenta nesabuita, ci printr-o inteleapta conducere. Parintii trebuie sa-i invete pe copiii lor cu

21:5 blandete, fara cicaleala sau vanare de greseli, cautand sa-si lege inima de inima lor prin snururile de matase ale iubirii. Cu totii, tati si mame, educatori, frati si surori mai mari, trebuie sa devina o forta educatoare, care sa promoveze orice interes spiritual si sa aduca in camin si-in scoala de acasa o atmosfera sanatoasa, care-i va ajuta pe cei mici sa creasca potrivit vointei Domnului.

21:6 Studiul Bibliei in camin

21:7 Copiii nostri sunt proprietatea lui Dumnezeu; ei au fost cumparati cu un pret. Acest gand trebuie sa ne inspire in tot ceea ce facem pentru ei. Cea mai eficienta metoda de a le face posibila mantuirea si de a-i scoate din calea ispitei este instruirea lor constanta in Cuvantul lui Dumnezeu. Devenind elevi impreuna cu copiii lor, parintii vor descoperi ca ei insisi cresc mai repede in har si in cunoasterea adevarului. Necredinta va disparea, sporind credinta si activitatea, iar increderea si certitudinea se vor adanci pe masura urmarii caii cunoasterii lui Dumnezeu. Rugaciunile lor vor determina o transformare, ei devenind mai sarguinciosi si mai sinceri. Hristos este capul bisericii Sale, infailibila legatura a poporului Sau. El va oferi harul Sau necesar celor care Il cauta pentru intelepciune si invatatura.

21:8 Dumnezeu ar vrea ca noi sa vedem aceste lucruri in sfanta lor importanta. Este privilegiul fratilor, surorilor si al parintilor de a coopera, invatandu-i pe cei mai mici sa guste bucuria vietii cu Isus, si obisnuindu-i sa urmeze exemplul Sau. Copiilor mai mari din aceste familii

21:9 izolate, le spun: Nu trebuie ca toti sa-si lase raspunderile gospodaresti pentru a urma scolile noastre, in vederea obtinerii unei pregatiri pentru lucrare. Nu uitati ca in mijlocul caminului este de facut o mare lucrare pentru Maestru. In camin se afla copiii mai mici, care trebuie educati, usurand astfel poverile mamei.

21:10 Membrii mai mari ai familiei sa nu uite ca aceasta parte a viei Domnului are nevoie de o ingrijire credincios si sa se hotarasca sa-si puna la lucru cele mai bune capacitati pentru a face caminul atragator si pentru a se ocupa in mod bland si intelept de copiii mai mici. Exista in caminele noastre tineri pe care Domnul i-a inzestrat cu capacitatea de a oferi altora cunostinta dobandita de ei. Acestia trebuie sa-si dea silinta pentru a pastra proaspete in mintea lor lectiile spirituale. Si, invatand pe altii, ei insisi pot invata, devenind astfel elevi si profesori in acelasi timp. Ei vor descoperi idei noi si orele de studiu le vor fi in egala masura placere si castig.

21:11 Agenti misionari

21:12 Le spun tatilor si mamelor: puteti fi educatori in caminele voastre, puteti fi agenti misionari. Parintii trebuie sa simta nevoia de a fi misionari in camin, nevoia de a pastra atmosfera caminului libera de influenta vorbirii aspre, nevoia de a face din camin un loc unde ingerii lui Dumnezeu sa poata intra, binecuvanta si incununa cu succes eforturile depuse.

21:13 Parintii sa se uneasca pentru a asigura un loc de instruire zilnica pentru copiii lor, alegand ca profesor pe cineva care este apt pentru aceasta lucrare si care, ca un serv consacrat al lui

21:14 Hristos, va creste el insusi in cunostinta, pe masura ce imparte invatatura. Profesorul care s-a consacrat in slujba Domnului va fi capabil de o lucrare hotarata in serviciul misionar si-i va educa pe copii in acelasi spirit.

21:15 Tatii si mamele trebuie sa coopereze cu profesorul, lucrand cu sarg pentru mantuirea copiilor lor. Daca parintii isi vor da seama de importanta acestor mici centre de educatie, cooperand la lucrarea pe care Dumnezeu o doreste facuta in aceasta vreme, planurile vrajmasului cu copiii nostri vor suferi mult.

21:16 "Invatati pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze si, dupa ce va imbatrani, nu se va abate de la ea" (Prov. 22,6). Copiii sunt de multe ori ispititi sa se supere cand li se interzice ceva. Dar, mai tarziu, ei ii vor binecuvanta pe parintii lor pentru credincioasa ingrijire si stricta supraveghere care i-a pazit si calauzit in anii lor de lipsa de experienta.

21:17 Dragi profesori, cand va ganditi la nevoia voastra de putere si de calauzire, - nevoie pe care nu poate sa o satisfaca nici un izvor omenesc, - va implor sa va indreptati atentia la fagaduintele Aceluia care este Minunat, Sfetnic. "Iata", spune El, "ca ti-am pus inainte

21:18 o usa deschisa, pe care nimeni n-o poate inchide" (Apoc. 3,8); "Cheama-Ma, si-ti voi raspunde" (Ier. 33,3); "Te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfatui si voi avea privirea indreptata asupra ta" (Ps. 32,8); "In toate zilele, pana la sfarsitul veacului", "Eu sunt cu voi." (Mat. 28,20).

21:19 Aceasta fiind pregatirea cea mai inalta pentru lucrarea voastra, va indrept atentia spre cuvintele, viata si metodele celui mai mare Invatator. Va implor, ganditi-va la El. Iata adevaratul vostru ideal. Priviti-L, meditati la El, pana cand Spiritul adevaratului Invatator va lua in stapanire inima si viata voastra. Privind "ca intr-o oglinda slava Domnului", veti fi "schimbati in acelasi chip al Lui" (2 Cor. 3,18). - (Education, pg. 282)

21:20 Parintii trebuie sa aiba permanent in minte obiectivul ce trebuie atins - perfectiunea caracterelor copiilor lor. Acei parinti care-si educa bine copiii, dezradacinand din viata lor orice trasatura rea, ii califica pentru a deveni misionari ai lui Hristos in adevar, dreptate si sfintenie. Cel care, in copilaria sa, slujeste lui Dumnezeu, unind "cu credinta fapta, cu fapta cunostinta, cu cunostinta infranarea, cu infranarea rabdarea, cu rabdarea evlavia, cu evlavia dragostea de frati, cu dragostea de frati iubirea de oameni" (2 Petru 1,5-7), se pregateste pentru a auzi si a raspunde chemarii: "Vino, copile, intra intr-o scoala mai inalta!"

21:21 Credeti ca nu vom mai invata nimic in cer? Nu avem nici cea mai slaba idee despre ceea ce se va deschide atunci inaintea ochilor nostri. Ne vom plimba impreuna cu Hristos pe langa rauri de viata. El ne va arata frumusetea si slava naturii si ne va descoperi ce este El pentru noi si ce suntem noi pentru El. Adevarul pe care acum, datorita limitelor noastre, nu-l putem cunoaste il vom cunoaste atunci.

21:22 Nici o scoala si nici colegiul nostru nu pot asigura conditiile pentru cladirea caracterului copilului pe o temelie buna, asa cum o poate face caminul.