Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 20


20:1 Cap. 18 - Cooperare intre camin si scoala

20:2 Scoala caminului este aceea in care baietii si fetele noastre trebuie pregatiti pentru a urma in scoala patronata de biserica. Parintii trebuie sa tina permanent cont de asta si, ca profesori in caminul lor, ei trebuie sa-si dedice toate capacitatile lui Dumnezeu, pentru a putea indeplini nobila si sfanta lor misiune. O instruire atenta, facuta cu credinciosie in camin, este cea mai buna pregatire pe care copiii o pot primi pentru viata de scolar. Parintii intelepti isi vor ajuta copiii sa inteleaga ca, in viata de elev ca si in camin, trebuie sa-si dea silinta sa-I placa lui Dumnezeu, sa fie o onoare pentru El.

20:3 Pentru a-si feri copiii de influente nesanatoase, parintii trebuie sa-i educe in principiile puritatii. Acei copii care, in camin, se obisnuiesc cu ascultarea si cu autocontrolul vor avea mai putine dificultati in viata de scoala si vor evita multe dintre ispitele care-i asalteaza pe tineri. Parintii sa-si educe copiii in asa fel, incat sa fie fideli lui Dumnezeu in orice imprejurare si in orice loc. Ei trebuie sa creeze in jurul lor influente ce duc la fortificarea caracterului. Cu o astfel de educatie, cand vor fi trimisi departe, la scoala, copii nu vor fi o pricina de tulburare sau neliniste. Ei vor fi un sprijin pentru profesori si un exemplu si stimulent pentru colegii lor.

20:4 Cum trebuie sa fie un profesor

20:5 In alegerea profesorului pentru copii, trebuie dovedita o mare atentie. Profesorii scolilor noastre trebuie sa fie barbati

20:6 si femei modesti, lipsiti de vanitate. Ei trebuie sa fie lucratori constiinciosi, plini de adevaratul spirit misionar, slujitori care au invatat sa-si puna increderea in Dumnezeu si sa lucreze in numele Lui. Ei trebuie sa posede atributele caracterului lui Hristos - rabdare, bunatate, mila si iubire. Iar in experienta zilnica, ei trebuie sa evidentieze dreptatea si neprihanirea Mantuitorului. Apoi, lucrand cu o influenta plina de parfum, ei vor demonstra ce poate reusi harul prin agentii omenesti, care Il fac pe Dumnezeu increderea lor.

20:7 Fiecare dintre scolile bisericii noastre sa fie astfel administrata, incat Hristos sa poata onora salile de clasa cu prezenta Sa. El nu va accepta o lucrare superficiala, de mantuiala. Profesorii sa fie ei insisi niste ucenici care sa-si dea toata silinta pentru a invata cum sa-si faca slujba cat mai eficienta. Ei trebuie sa simta permanent povara sufletelor - nu ca si cum ei insisi ar putea salva suflete, ci ca ajutoare ale lui Dumnezeu, avand privilegiul de a-si castiga elevii pentru Hristos.

20:8 Profesori, sa nu existe nechibzuinta in vorbirea voastra. In scolile in care va asumati rolul de educatori, fiti in fata elevilor un exemplu, prezentandu-i in fiecare dimineata lui Dumnezeu in rugaciune. Apoi, asteptati de la El putere pentru orice ora si credeti ca El va ajuta. Facand astfel, veti avea afectiunea copiilor. Nu este o treaba atat de grea a lucra cu copiii, si pentru aceasta Ii multumim lui Dumnezeu. Avem un Ajutor infinit mai puternic decat suntem noi. O, sunt atat de recunoscatoare ca nu trebuie sa depindem de noi, ci de puterea de sus!

20:9 Daca viata voastra e ascunsa cu Hristos in Dumnezeu, un Ajutor divin se afla alaturi si veti fi una cu Mantuitorul si una cu aceia pe care ii invatati. Niciodata nu va scoateti in evidenta pe voi, ci pe Hristos. Slaviti-L, onorati-L inaintea lumii. Spuneti: "Sunt sub steagul insangerat al Printului Emanuel. Sunt cu totul de partea Domnului." Aratati simpatie si delicatete in relatiile cu elevii vostri. Dati pe fata dragostea lui Dumnezeu. Cuvintele pe care le rostiti sa fie blande si incurajatoare. Apoi, lucrand pentru elevii vostri, ce transformare va fi facuta in caracterele acelora care nu au fost corect educati acasa! Domnul ii poate face chiar si pe profesorii mai tineri canale prin care sa-Si arate harul, daca ei I se consacra.

20:10 Cerand ascultare

20:11 Profesorul trebuie sa manifeste un adevarat respect de sine, in tot ceea ce face. El nu-si va permite sa fie impulsiv, nu-i va pedepsi cu asprime pe copiii care au nevoie de o schimbare. El trebuie sa inteleaga ca eul trebuie supus si sa nu uite niciodata ca, mai sus de el, se afla un Profesor divin, al carui elev este si sub al carui control trebuie sa fie intotdeauna. Umilindu-si inima inaintea lui Dumnezeu, aceasta ii va fi inmuiata si coplesita la gandul propriilor deficiente. El va intelege ceva din continutul cuvintelor: "Si pe voi care odinioara erati straini si vrajmasi prin gandurile si prin faptele voastre rele, El v-a impacat acum prin trupul Lui de carne, prin moarte, ca sa va faca sa va infatisati inaintea Lui sfinti, fara prihana si fara vina." (Col. 1,21.22).

20:12 Uneori, exista in scoala cate un element de dezordine, care face lucrarea foarte dificila. Copiii care nu au primit acasa o buna educatie provoaca multa tulburare si, prin obraznicia lor, intristeaza inima profesorului. Dar profesorul nu trebuie sa se descurajeze. Incercarile inseamna experienta. Daca elevii sunt neascultatori si nesupusi, este cu atat mai multa nevoie de efort sustinut. Tocmai faptul ca exista astfel de elevi este unul dintre motivele pentru care au fost infiintate scolile noastre. Copiii ai caror parinti au neglijat sa-i educe si sa-i disciplineze trebuie, daca e posibil, sa fie salvati.

20:13 In scoala, la fel ca si in camin, trebuie sa existe o disciplina bine gandita. Profesorul trebuie sa instituie reguli pentru conduita elevilor sai. Acestea trebuie sa nu fie multe, dar sa fie bine cumpanite si apoi impuse. Fiecare principiu implicat in aceste reguli trebuie astfel prezentat elevului, incat acesta sa fie convins de justetea lui. Astfel, el se va simti responsabil, vazand ca regulile la stabilirea carora si el a ajutat sunt respectate.

20:14 Parintii sa intareasca mainile profesorului

20:15 Profesorul nu trebuie lasat sa poarte de unul singur povara lucrarii sale. El are nevoie de simpatia, bunatatea, conlucrarea si dragostea oricarui membru al bisericii. Parintii trebuie sa-l incurajeze pe educator, aratand ca-i apreciaza eforturile. Niciodata ei nu trebuie sa rosteasca sau sa faca ceva ce ar incuraja nesupunerea copiilor lor fata de profesor. Dar eu stiu ca multi parinti nu coopereaza cu profesorul. Ei nu intretin in camin buna influenta exercitata in scoala. In loc sa adopte

20:16 in camin principiile ascultarii, invatate in scoala, ei isi lasa copiii sa faca ce vor, sa umble de colo-colo, fara nici o restrictie. Iar daca profesorul isi exercita autoritatea, cerand ascultare, copiii vin la parinti cu o relatare exagerata, deformata, a felului in care au fost tratati. Profesorul se poate sa nu fi facut decat ceea ce era datoria lui dureroasa de facut, dar parintii dau dreptate copiilor, chiar daca acestia sunt vinovati. Si, de multe ori, acei parinti care ei insisi sunt aspri cu copiii, sunt cei mai nerezonabili atunci cand acestia sunt disciplinati la scoala.

20:17 Sunt unii membri ai bisericii noastre care s-au grabit sa faca presupuneri nefavorabile si sa vorbeasca defaimator la adresa profesorului in fata altor membri si chiar in prezenta copiilor. Unii au vorbit necontrolat si urat despre profesor, fara a fi inteles bine problema care era in cauza. Asa ceva nu trebuie sa existe. Acela care crede ca profesorul a gresit trebuie sa urmeze instructiunile Cuvantului: "Daca fratele tau a pacatuit impotriva ta, du-te si mustra-l intre tine si el singur" (Mat. 18,15). Pana nu a facut acest pas, nimeni nu are dreptul sa spuna si altora greseala unui frate de-al sau.

20:18 Parinti, cand un profesor al scolii noastre incearca sa va educe si disciplineze copiii, pentru ca ei sa poata obtine viata vesnica, nu-i criticati activitatea in prezenta acestora, chiar daca considerati ca el este prea sever. Daca doriti ca ei sa-si predea inima Mantuitorului, sprijiniti eforturile profesorului pentru salvarea lor. Este mult mai

20:19 bine pentru copii ca, in loc de critica, sa auda de pe buzele mamei cuvinte de apreciere la adresa lucrarii profesorului! Astfel de vorbe formeaza impresii durabile in mintea copiilor si-i influenteaza pentru respectul fata de profesor.

20:20 Nu trebuie sa ne framantam atat de mult cu privire la ce fac altii, ci sa fim atenti la ce facem noi. Daca, urmand o scoala a noastra, copiii nu dau rezultate bune, parintii nu trebuie sa-l acuze pe nedrept pe profesor. Mai degraba sa se cerceteze pe ei insisi, pentru a vedea daca sunt sau nu niste educatori dupa voia lui Dumnezeu. In multe cazuri, copiii sunt neglijati in camin si aici sunt mult mai dezonorati decat la scoala. Daca unii copii, care ani de zile au fost lasati la voia dorintelor si inclinatiilor lor, sunt acum, prin eforturile profesorului, condusi la o viata asemenea vietii lui Hristos, vor face parintii, din aceasta cauza, critici rauvoitoare cu privire la acest profesor?

20:21 Metoda de guvernare a lui Dumnezeu este un exemplu de cum trebuie educati copiii. Nu exista oprimare in lucrarea Domnului si nu trebuie sa existe nici in camin, nici in scoala. Nici parintii si nici educatorii nu trebuie sa admita ca nerespectarea cuvantului lor sa fie ignorata. Daca ei nu-i indreapta pe copii atunci cand fac rau, Dumnezeu le va cere socoteala pentru aceasta neglijare. Trebuie sa fie insa atenti, la admonestari. Blandetea sa faca legea in camin si legea in scoala. Copiii sa fie invatati sa tina Legea Domnului, si o ferma, dar iubitoare influenta sa-i opreasca de la rau.

20:22 Parintii trebuie sa nu uite ca mult mai mult

20:23 va fi realizat prin lucrarea scolilor noastre, daca ei sunt constienti de avantajul de care se vor bucura copiii lor in aceste scoli si vor colabora din toata inima cu profesorul. Prin rugaciune, rabdare si ingaduinta, parintii pot anihila mult din raul produs de lipsa rabdarii si de indulgenta neinteleapta. Parintii si profesorul trebuie sa lucreze impreuna. Parintii sa nu uite ca ei insisi vor fi ajutati de prezenta in comunitate a unui profesor serios si temator de Dumnezeu.

20:24 Parinti, faceti tot ce va sta in putinta, pentru a forma in copiii vostri caractere dupa voia lui Dumnezeu. Folositi-va orice capacitate in efortul de a va salva mica turma. Puterile iadului se unesc pentru pieirea ei, dar Dumnezeu va va inalta un standard impotriva dusmanului. Rugati-va mai mult. Bland si iubitor, invatati-va copiii sa vina la Dumnezeu ca la un Tata ceresc. Prin exemplul propriu, invatati-i stapanirea de sine si altruismul. Invatati-i ca Isus nu a trait pentru Sine.

20:25 Adunati razele luminii divine, ce stralucesc in calea voastra. Umblati in lumina, dupa cum Hristos este in lumina. Lucrand pentru a va ajuta copiii sa-I slujeasca lui Dumnezeu, cele mai provocatoare incercari vor veni asupra voastra; dar, sa nu va pierdeti, curajul ci agatati-va de Isus. El spune: "Daca vor cauta ocrotirea Mea, vor face pace cu Mine, da, vor face pace cu Mine" (Isaia 27,5). Cand apare vreo problema, intrebati-L pe Domnul ce sa faceti. Daca vreti sa nu recurgeti la vorbe aspre, Domnul va va arata calea. El va va ajuta sa va folositi darul vorbirii intr-o maniera atat de crestineasca, incat pacea si

20:26 dragostea vor domni in camin. Urmand un plan consecvent de actiune, veti putea fi niste evanghelisti in camin, niste slujitori ai harului, pentru copiii vostri.

20:27 O intelegere plina de compasiune

20:28 Acolo unde a fost infiintata o scoala a noastra, nu trebuie cu nici un chip sa se renunte la lucrarea de educatie, decat in cazul in care Dumnezeu arata clar ca trebuie sa se faca astfel. Poate parea ca influente adverse conspira impotriva scolii, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, profesorul poate face o mare lucrare de salvare, schimband mersul lucrurilor. Daca opereaza cu rabdare, seriozitate si perseverenta, urmand directiile lui Hristos, lucrarea de reforma, pe care o face in scoala, se poate extinde in caminele copiilor, creandu-le o atmosfera mai pura, mai cereasca. Aceasta inseamna cu adevarat lucrare misionara la cel mai inalt nivel.

20:29 Daca parintii isi fac cu credinciosie partea, lucrarea educatorului va fi mult usurata. Speranta si curajul lui vor creste. Parintii ale caror inimi sunt pline de iubirea lui Hristos se vor abtine de la vanarea de greseli si vor face tot ce le sta in putere pentru a-l incuraja si ajuta pe acela pe care l-au ales ca educator pentru copiii lor. Ei vor fi dispusi sa aiba incredere ca acesta este la fel de constiincios in lucrarea cu copiii lor, cum sunt si ei.

20:30 Educatorii din camin si educatorii din scoala trebuie sa aiba o intelegere plina de simpatie, fiecare pentru munca celuilalt. Ei trebuie sa conlucreze armonios, plini de acelasi spirit misionar, straduindu-se impreuna pentru binele fizic, mintal si spiritual al copiilor si pentru formarea in ei a unor caractere ce vor rezista la testul ispitei.