Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 19


19:1 Cap. 17 - Predand lectii pentru a fi utili

19:2 Viata nu este data pentru a o trai in lenevie si placeri egoiste. Fiecaruia dintre cei care isi vor dezvolta capacitatile date de Dumnezeu, ii stau inainte mari posibilitati. Din acest motiv, instruirea tineretului este o chestiune de maxima importanta. Fiecare copil nascut in camin este un credit sacru. Dumnezeu le spune parintilor: "Luati acest copil si cresteti-l pentru Mine, pentru a putea fi o onoare la adresa Numelui Meu si un canal prin care binecuvantarile Mele sa se reverse asupra lumii". Pentru a-l face pe copil potrivit pentru o astfel de viata, se cere ceva mai mult decat o educatie partiala, unilaterala, care ii va dezvolta intelectul, in paguba capacitatilor fizice. Dezvoltarea necesita toate facultatile - ale mintii si ale trupului - si asta este lucrarea pe care parintii, ajutati de educator, trebuie sa o faca pentru copiii si tinerii aflati in grija lor.

19:3 Primele lectii sunt de mare importanta. Se obisnuieste trimiterea copiilor de foarte mici la scoala, cerandu-li-se sa invete din carti lucruri care le forteaza mintea si, adeseori, sa invete muzica. In multe cazuri, parintii au posibilitati limitate si este nevoie de un efort financiar caruia foarte greu ii fac fata, dar ei considera ca trebuie facut totul pentru a asigura aceasta linie artificiala de educatie. Nu este intelept. Copilul nu trebuie suprasolicitat in nici o directie si nu trebuie sa invete muzica pana nu este bine dezvoltat din punct de vedere fizic.

19:4 Mama trebuie sa fie profesorul, iar caminul scoala in care orice copil primeste primele lectii.

19:5 Insa aceste lectii trebuie sa includa obiceiuri practice. Mamelor, lasati-va micutii sa se joace in aer liber, lasati-i sa asculte cantecele pasarelelor si sa afle dragostea lui Dumnezeu, exprimata in frumoasele lucrari ale mainilor Lui. Invatati-i lectiile simple din cartea naturii si din lucrurile din jurul lor. Apoi, pe masura ce mintea lor se dezvolta, pot fi adaugate si imprimate solid lectii din carti. Dar invatati-i, de asemenea, inca din cei mai timpurii ani, sa fie folositori. Invatati-i sa fie constienti ca, in calitate de membri ai gospodariei, ei trebuie sa-si faca, fara nici o pretentie, partea in ceea ce priveste treburile casei si sa vada un exercitiu sanatos in indeplinirea acestora.

19:6 Este foarte important pentru parinti sa gaseasca sarcini utile pentru copiii lor, implicand responsabilitati potrivite puterii si varstei. Copiilor trebuie sa li se dea ceva de facut, care nu doar sa le asigure o ocupatie, ci sa-i si intereseze. Mainile si mintile lor active trebuie puse la treaba din cei mai timpurii ani. Daca parintii neglijeaza sa canalizeze energiile copiilor pe fagase utile, le fac un mare rau, deoarece Satana este gata sa le gaseasca el ceva de facut.

19:7 Cooperarea parinte - educator

19:8 Cand copilul este destul de mare pentru a fi trimis la scoala, profesorul trebuie sa conlucreze cu parintii si pregatirea practica trebuie sa continue ca o parte a studiilor scolare. Sunt multi care se opun acestui gen de lucru manual in scoli. Ei considera ca solicitarile practice - de pilda, invatarea unei meserii - sunt umilitoare, dar au o idee gresita despre adevarata demnitate.

19:9 Exemplul lui Hristos

19:10 In viata Sa pe pamant, Hristos a fost un exemplu pentru intreaga familie omeneasca, fiind ascultator si de folos in camin. El a invatat meseria de tamplar si a lucrat cu mainile Lui in micul atelier din Nazaret. Biblia spune despre El: "Iar Pruncul crestea si Se intarea; era plin de intelepciune si harul lui Dumnezeu era peste El." (Luca 2,40). Lucrand in copilarie si-n tinerete, mintea si trupul Lui se dezvoltau. El nu-Si folosea puterile fizice fara chibzuinta, ci astfel incat sa si le mentina in forma si sa poata face cea mai buna lucrare in orice privinta.

19:11 In copii si-n tineri trebuie trezita ambitia de a actiona in directia realizarii a ceva benefic lor si util celorlalti. Exercitiul care dezvolta mintea si caracterul, care obisnuieste mainile sa fie folositoare, care-l invata pe tanar sa-si faca partea in rezolvarea sarcinilor caminului, este acela care asigura putere fizica si care stimuleaza orice facultate. De asemenea, exista o rasplata pentru harnicie, pentru cultivarea obiceiului de a trai pentru a face bine.

19:12 Copiii celor care sunt mai bogati nu trebuie lipsiti de marea binecuvantare de a avea ceva de facut, ceva ce le sporeste vigoarea mintii si a muschilor. Munca nu este un blestem, ci o binecuvantare. Dumnezeu a dat lui Adam si Evei, necazuti in pacat, o frumoasa gradina de ingrijit. Era o lucrare placuta si, daca prima pereche de oameni n-ar fi calcat porunca lui Dumnezeu, nici o lucrare altfel decat placuta n-ar fi existat in lumea noastra Cei bogati nu trebuie lipsiti de privilegiul si binecuvantarea

19:13 unui loc printre lucratorii lumii. Ei trebuie sa inteleaga ca sunt raspunzatori de felul cum folosesc ceea ce le-a fost incredintat, ca energia, timpul, si banii lor trebuie folositi in mod intelept, nu in scopuri egoiste...

19:14 Aprobarea lui Dumnezeu este impartasita cu dragoste pentru copiii care isi asuma bucuros partea in indatoririle gospodariei, impartasindu-se din sarcinile tatalui si ale mamei. Ei vor fi rasplatiti cu sanatate fizica si pace a mintii si se vor bucura de placerea de a vedea cum parintii participa si ei la distractiile lor, prelungindu-si astfel viata. Copiii care sunt obisnuiti cu indatoriri practice vor iesi din camin ca niste membri utili ai societatii, cu o educatie mult superioara celei obisnuite printr-o inchidere de timpuriu in sala de clasa, cand nici mintea si nici trupul nu sunt suficient de tari pentru a suporta asa ceva.

19:15 Acasa si la scoala, prin sfat si exemplu, copiii trebuie invatati sa fie corecti, neegoisti, harnici. Ei nu trebuie lasati sa-si petreaca timpul in trandavie, mainile lor nu trebuie sa ramana inactive. Parintii si educatorii trebuie sa conlucreze pentru indeplinirea acestui obiectiv - dezvoltarea tuturor capacitatilor si formarea unui caracter bun. Cand parintii isi vor da seama de raspunderile lor, educatorii vor avea de facut mult mai putin.

19:16 Cerul este interesat in aceasta lucrare pentru tineri. Parintii si educatorii care, printr-o instruire inteleapta, si intr-o maniera calma si decisa isi obisnuiesc copii sa se gandeasca si sa se ingrijeasca de altii, ii vor ajuta sa-si biruie egoismul si le vor inchide usa in fata multor

19:17 ispite. Ingerii lui Dumnezeu vor coopera cu acesti instructori credinciosi. Ei nu sunt mandatati sa faca aceasta lucrare singuri, in schimb, vor da putere si eficienta celor care, in temere de Dumnezeu, cauta sa-si educe copiii pentru a fi utili in viata.

19:18 Scolile noastre sunt mijlocul special prin care Domnul ii califica pe copii si pe tineri pentru lucrare misionara. Parintii trebuie sa-si inteleaga responsabilitatea si sa-si ajute copiii sa puna pret pe marile privilegii si binecuvantari pe care Dumnezeu le ofera prin aceste institutii.

19:19 Dar educatia lor in camin trebuie sa tina pasul cu educatia in aspectele misionare. In copilarie si in adolescenta, invatatura practica si cea teoretica trebuie sa fie impletite. Copiii trebuie invatati sa li se arate cum sa-i ajute pe tata si pe mama in micile treburi pe care sunt si ei in stare sa le faca. Mintea lor trebuie invatata sa gandeasca si sa retina ceea ce au de facut. Familiarizati cu obiceiuri practice in camin, ei sunt invatati sa faca lucrari adecvate varstei lor.

19:20 Daca sunt bine educati acasa, copiii nu vor fi gasiti pe strada, pentru a primi acea educatie, la intamplare, pe care o primesc atatia. Parintii care-si iubesc in mod raspunzator copiii nu-i vor lasa sa creasca cu obiceiuri de lenevie si ignoranta fata de treburile casei. Ignoranta nu este admisibila la Dumnezeu si nici favorabila lucrarii Sale.