Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 17


17:1 Cap. 15 - Ce vor citi copiii nostri?

17:2 Ce vor citi copiii nostri? Este o intrebare serioasa, cerand un raspuns serios. Ma nelinisteste cand vad in casele pazitorilor Sabatului reviste si ziare continand literatura care nu lasa impresii pozitive in mintea copiilor si a tinerilor. I-am urmarit pe cei a caror preferinta pentru fictiune a fost astfel cultivata. Ei au avut privilegiul de a urmari adevarul, de a deveni familiari cu ratiunile credintei noastre, dar au crescut saraci in ce priveste adevarata pietate si sfintenia practica. Ei nu manifesta consacrare si nu reflecta fata de tovarasii lor lumina cereasca, lumina care sa-i conduca la fantana intregii si adevaratei cunoasteri.

17:3 Primii ani ai copilului sunt aceia in care mintea lui este receptiva la impresii, fie ele bune sau rele. Pe parcursul acestor ani, se inainteaza sigur fie in directia buna, fie in cea rea. Pe de o parte, poate fi acumulata multa informatie fara valoare, iar pe de alta parte, multa cunoastere de valoare. Puterea intelectului, cunostinta sanatoasa sunt valori pe care aurul de Ofir nu le poate cumpara. Pretul lor este mai presus de aur si argint.

17:4 Din fire, tinerii nu aleg acel gen de educatie care ii pregateste pentru viata practica. Ei urmeaza propriilor dorinte, preferinte si inclinatii. Dar, daca au vederi corecte, referitoare la Dumnezeu, la adevar si la influentele si companiile din preajma copiilor lor, parintii vor simti, ca fiind pusa de Dumnezeu asupra lor, responsabilitatea calauzirii cu grija a tinerilor lipsiti de experienta.

17:5 Multi tineri sunt avizi de literatura. Ei citesc tot ce le cade in mana. Fac apel la parintii cu astfel de copii, sa le controleze aceasta dorinta. Nu ingaduiti pe mesele voastre reviste si ziare in care se afla povesti de dragoste. Puneti in locul lor carti care ajuta sa puna in zidirea caracterului lor chiar cel mai bun material - dragostea si temerea de Dumnezeu, cunoasterea lui Hristos. Incurajati-i pe copiii vostri sa inmagazineze in minte cunostinte de valoare, sa lase ca ceea ce este bun sa le inunde sufletul si sa le controleze puterile, nelasand loc pentru ganduri josnice, degradante. Stopati dorinta de a citi materiale care nu ofera o hrana buna pentru minte. Banii dati pe reviste de fictiune s-ar putea sa nu para multi, dar, oricum, sunt o cheltuiala prea mare pentru ceva ce ofera prea mult spre ratacire si prea putin spre bine. Aceia care se afla in slujba lui Dumnezeu nu trebuie sa cheltuiasca nici timp si nici bani pentru lecturi nefolositoare.

17:6 Lecturi fara valoare

17:7 Lumea este invadata de carti care mai bine ar fi puse pe foc decat sa circule din mana in mana. Carti cu subiecte de senzatie, publicate si vehiculate in scopuri financiare, ar trebui sa nu fie deloc citite de tineri. Aceste carti excita o fascinatie satanica. Tulburatoarea prezentare de crime si atrocitati are o putere de vraja asupra multora, facandu-i sa caute sa vada ce ar putea face si ei pentru a fi in centrul atentiei, macar prin fapte dintre cele mai rele. Monstruozitatile, cruzimile, practicile urate, descrise in unele scrieri strict istorice, au actionat ca o drojdie asupra multor minti, determinand comiterea unor fapte asemanatoare.

17:8 Carti care scot in evidenta practici satanice ale oamenilor fac publicitate raului. Aceste aspecte groaznice nu necesita reeditarea si nici unul dintre credinciosii adevarului prezent nu trebuie sa contribuie la perpetuarea amintirii lor. Atunci cand mintea este alimentata si stimulata cu asemenea hrana nesanatoasa, gandurile devin necurate si senzuale.

17:9 Mai exista o categorie de literatura, si anume povestile de dragoste, care sunt povestiri de duzina, excitante, un adevarat blestem pentru oricine le citeste, chiar daca autorul poate sa le dea o morala pozitiva. Adeseori, aceste carti sunt strabatute de declaratii religioase, dar, in cele mai multe cazuri, nu este decat Satana imbracat in haine de inger pentru a-i insela pe cei neatenti. Lectura fictiunilor este unul dintre mijloacele folosite de Satana pentru a distruge suflete. Ea provoaca o falsa si nesanatoasa stimulare a mintii, aprinde imaginatia si descalifica mintea pentru ceea ce este folositor, pentru orice exercitiu spiritual. Ea dezvata sufletul de rugaciune si de iubirea pentru cele spirituale.

17:10 Cititorii de literatura usoara, excitanta, devin nepregatiti pentru viata practica. Ei traiesc intr-o lume ireala. Am urmarit copii carora li s-a ingaduit sa citeasca asemenea lecturi. Fie in camin, fie in alta parte, ei erau nelinistiti, visatori, incapabili de o conversatie iesita din banal. Gandirea si conversatia religioasa era total straina mintii lor. O data cu intretinerea gustului pentru literatura de senzatii, preferinta mintii este pervertita si aceasta nu mai e satisfacuta, daca nu i se mai ofera asemenea hrana nesanatoasa. Nu pot gasi un termen mai potrivit pentru cei care-si permit astfel de lecturi decat acela de turmentati din punct de vedere intelectual. Practicile lecturii necumpatate au asupra creierului un efect

17:11 asemanator celui pe care practicile nesanatoase cu privire la mancare si bautura il au asupra trupului.

17:12 Aceia care isi permit obiceiul de a parcurge literatura de senzatie isi afecteaza, pur si simplu, puterea intelectuala, facandu-si mintea incapabila de gandire sanatoasa si cercetare. Unii tineri si chiar si unii adulti au ajuns la inhibitie numai din cauza acestui abuz in lectura. Creierul a fost mentinut constant in tensiune pana ce delicata lui masinarie s-a uzat, refuzand sa mai functioneze.

17:13 Exista oameni aflati acum in amurgul vietii, care nu si-au mai revenit niciodata de pe urma nechibzuintei in lectura. Obiceiul format de timpuriu in viata a crescut si s-a consolidat o data cu trecerea timpului. Eforturile lor hotarate de a birui pacatul abuzului literar au avut succes partial, dar niciodata ei nu si-au restabilit deplina vigoare a mintii pe care Dumnezeu le-a dat-o initial.

17:14 Autori profani

17:15 O alta sursa de pericol, impotriva careia trebuie sa fim mereu in garda, este citirea autorilor necredinciosi. Lucrarile lor sunt inspirate de vrajmasul adevarului si nimeni nu le poate citi fara sa-si puna sufletul in pericol. Este adevarat ca unii dintre cei afectati de astfel de lucrari si-au revenit, in final, dar toti cei care se expun influentei acestor scrieri intra singuri pe terenul lui Satana, care profita cat se poate de aceasta situatie. Ei ii gazduiesc ispitele, dar nu au intelepciunea discernerii sau puterea de a le rezista. Cu o

17:16 putere de vraja, necredinta si necredinciosia se fixeaza in minte.

17:17 Suntem permanent inconjurati de necredinta. Chiar si aerul pare impregnat cu necredinta. Numai printr-un efort permanent reusim sa rezistam puterii ei. Aceia care pun pret pe mantuirea proprie, trebuie sa evite scrierile profane, asa cum se feresc de lepra.

17:18 Cultivati terenul

17:19 Cea mai buna cale pentru a preveni evolutia raului este aceea de a solicita mintea. In loc sa recomandati copiilor vostri sa citeasca Robinson Crusoe sau istorisiri captivante din viata reala, precum Coliba unchiului Tom, deschideti-le Scripturile si, zilnic, petreceti un timp cu ei, citind si studiind Cuvantul lui Dumnezeu. Preferintele mintii trebuie disciplinate si educate cu cea mai mare grija. Parintii trebuie sa inceapa de timpuriu sa prezinte Scripturile inaintea mintilor ce se dezvolta ale copiilor lor, pentru ca astfel sa se formeze corect deprinderile intelectuale.

17:20 Nu trebuie crutat nici un efort in vederea formarii unor obiceiuri bune de studiu. Daca mintea hoinareste, aduceti-o inapoi. Daca preferintele intelectuale si morale au fost pervertite prin literatura sofisticata si excitanta, astfel incat exista tendinta de a nu mai rationa, este nevoie de luptat pentru invingerea acestui obicei. Preferinta pentru literatura de fictiune trebuie curmata pe loc. Trebuie impuse reguli fixe pentru mentinerea mintii pe o cale buna.

17:21 Exista o similitudine izbitoare intre un ogor necultivat si o minte neschimbata. In mintea copiilor si a tinerilor, vrajmasul seamana neghina sa, si, daca parintii nu vegheaza cu atentie, aceasta va rasari, aducandu-si roada cea rea.

17:22 Este nevoie de o grija permanenta pentru cultivarea terenului mintii si semanarea lui cu pretioasa samanta a adevarului Bibliei. Copiii trebuie sa respinga povestirile de duzina si sa se intoarca la lecturile de bun simt, care conduc mintea la interes fata de intamplarile, istoria si argumentele Bibliei. Aceasta va pune in lumina Cartea Sfanta si va starni dorinta unui studiu deloc periculos, ci, dimpotriva, benefic.

17:23 Lectia de la Scoala de Sabat

17:24 Scoala de Sabat ofera parintilor si copiilor o buna ocazie de studiu al Cuvantului lui Dumnezeu. Dar pentru a beneficia cum trebuie de aceasta ocazie, atat parintii, cat si copiii, trebuie sa consacre timp studierii lectiei, cautand sa obtina o cunoastere deplina a faptelor prezentate si a adevarurilor pe care acestea au menirea sa le arate. Trebuie, indeosebi, sa imprimam in mintea copiilor importanta cautarii intregii semnificatii a pasajului scripturistic aflat in studiu.

17:25 Parinti, stabiliti zilnic un timp pentru studierea impreuna cu copiii a lectiei Scolii de Sabat. Renuntati mai degraba, daca este nevoie, la o vizita decat sa sacrificati timpul dedicat lectiilor istoriei sacre. Parintii, deopotriva cu copiii, vor beneficia de pe urma acestui studiu. Cele mai importante pasaje ale Scripturii, referitoare la lectie, trebuie sa fie incredintate memoriei nu ca o povara, ci ca un privilegiu. La inceput, memoria poate fi deficitara, dar, prin exercitiu, ea va capata putere si, dupa un timp,

17:26 va veti bucura sa tezaurizati in ea cuvintele adevarului. Acest bun obicei se va dovedi un excelent ajutor in cresterea spirituala.

17:27 Cercul de lectura din camin

17:28 Poporul nostru trebuie sa arate un viu interes in lucrarea medicala misionara. Oamenii trebuie sa fie pregatiti pentru a fi de folos, studiind astfel literatura speciala pentru instruirea in acest domeniu. Aceia care studiaza si aplica principiile unei vietuiri corecte vor fi mult binecuvantati atat fizic, cat si spiritual. O intelegere a stiintei sanatatii este o protectie fata de multele rele ce prolifereaza continuu.

17:29 Tati si mame, folositi-va pe cat posibil de ajutorul studierii cartilor si publicatiilor noastre. Luati-va timp sa cititi copiilor vostri din cartile despre sanatate, cat si din cele ce trateaza cu precadere subiecte religioase. Aratati-le importanta ingrijirii trupului, casa in care traieste sufletul lor. Formati un cerc de literatura al familiei, in cadrul caruia fiecare membru sa lase la o parte treburile si sa se alature celorlalti, in studiu. Indeosebi tinerii care se obisnuisera sa citeasca romane si istorisiri ieftine vor obtine beneficii din participarea la acest studiu familial, de seara.

17:30 Biblia

17:31 Mai presus de toate, luati-va timp sa cititi Biblia - Cartea cartilor. Studiul zilnic al Scripturilor are o influenta sfintitoare, innobilatoare, asupra mintii. Strangeti in inima voastra Cartea Sfanta. Vi se va dovedi un prieten si o calauza la nevoie.

17:32 Unii batrani si tineri neglijeaza Biblia, nefacand din ea

17:33 studiul lor, regula lor de viata. Tinerii indeosebi se fac vinovati de aceasta neglijare. Multi dintre ei gasesc timp sa citeasca alte carti, dar Cartea care arata calea spre viata vesnica nu este studiata. Povestiri lejere sunt citite cu atentie, in vreme ce Biblia este neglijata. Aceasta Carte este ghidul nostru spre o viata mai nobila, mai sfanta. Tinerii ar gasi-o cea mai interesanta carte pe care au citit-o, daca imaginatia lor n-ar fi pervertita de lectura fictiunilor.

17:34 Mintea tinerilor rateaza atingerea celei mai nobile dezvoltari prin neglijarea celei mai inalte surse de intelepciune - Cuvantul lui Dumnezeu. Faptul ca suntem in lumea facuta de Dumnezeu, ca ne aflam in prezenta Creatorului, ca suntem facuti dupa chipul Sau, ca El vegheaza peste noi, ne iubeste si ne ocroteste - acestea sunt minunate teme de meditat. Cel care isi deschide mintea si inima analizarii acestor subiecte nu va gasi placere in subiecte marunte, de senzatie ieftina. "Insuflata de Dumnezeu", Scriptura poate "sa-ti dea intelepciune care duce la mantuire" si sa-l faca pe "omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna" (2 Tim. 3,15-17). Biblia este cea mai nobila solicitare a atentiei noastre, pline de respect. Nu trebuie sa ne multumim cu o cunoastere superficiala, ci sa cautam sa aflam pe deplin intelesul cuvintelor adevarului, pentru a sorbi adanc din spiritul Sfintei Proorocii.