English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 16


16:1 Cap. 14 - Siguranta tinerilor

16:2 De mici, tinerii trebuie sa aiba construita o bariera solida intre ei si lume, pentru ca influenta ei daunatoare sa nu-i atinga. Parintii trebuie sa vegheze neincetat, pentru ca astfel copiii lor sa nu fie pierduti pentru Dumnezeu. Angajamentele lui David, consemnate in Psalmul 101, trebuie sa fie angajamentele tuturor acelora asupra carora se afla raspunderile vegherii influentelor din camin. Psalmistul declara: "Nu voi pune nimic rau inaintea ochilor mei; urasc purtarea pacatosilor; ea nu se va lipi de mine. Inima stricata se va departa de mine; nu vreau sa-l cunosc pe cel rau. Pe cel ce cleveteste in ascuns pe aproapele sau, il voi nimici; pe cel cu priviri trufase si cu inima ingamfata, nu-l voi suferi. Voi avea ochii indreptati asupra credinciosilor din tara, ca sa locuiasca langa Mine; cel ce umbla pe o cale fara prihana acela Imi va sluji. Cel ce se deda la inselaciune nu va locui in casa Mea; cel ce spune minciuni nu va sta inaintea Mea." (Psalm 101,3-7).

16:3 Copiii nu trebuie lasati sa cunoasca binele si raul de-a valma, in ideea ca, in viitor, binele va precumpani, iar raul isi va pierde influenta. Raul evolueaza mai rapid decat binele. Este posibil ca raul invatat de copii sa fie eradicat dupa multi ani, dar cine ar putea garanta ca se va intampla asta? Parintii trebuie ca, in nici un caz , sa nu-si lase copiii sa hoinareasca liber pe caile pacatului.

16:4 Alegind tovarasii

16:5 Parintii trebuie sa nu uite ca intovarasirea cu aceia care prezinta un moral slab si defecte de caracter va avea o influenta nefasta asupra tinerilor. Daca dau gres in alegerea unei companii potrivite pentru copiii lor, daca-i lasa sa se asocieze cu tineri de un moral indoielnic, ei ii plaseaza sau ii lasa sa se plaseze singuri intr-o scoala a invatarii si practicarii lectiilor viciului. Este posibil ca ei sa-si considere copiii destul de tari pentru a putea rezista ispitei, dar cum pot fi siguri de asta? Este mult mai usor sa cedezi influentelor raului decat sa le rezisti. Inainte de a-si da seama, copiii lor pot fi contaminati de spiritul tovarasilor lor, pervertiti si ruinati.

16:6 Parinti, vegheati la principiile si obiceiurile copiilor vostri ca la lumina ochilor din cap. Nu-i lasati sa se asocieze cu nici unul al carui caracter nu-l cunoasteti bine. Nu le permiteti imprietenirea cu cineva pana nu va asigurati ca asta nu-i poate afecta in vreun fel. Obisnuiti-i pe copii sa aiba incredere in judecata si experienta voastra. Aratati-le ca aveti o mai clara perceptie a realitatii caracterelor decat o pot avea ei, cu lipsa lor de experienta, si ca hotararile voastre nu trebuie sa fie neluate in seama.

16:7 Alegerea lecturii

16:8 Parintii sa-si dea silinta sa tina departe de camin orice influenta care nu duce la bine. In aceasta privinta, unii parinti au mult de invatat. Celor care se simt liberi sa citeasca povesti si romane, le pot spune:

16:9 Semanati o samanta al carei seceris nu-l veti pune in hambar. Dintr-o astfel de lectura nu se obtine putere spirituala. Ea distruge mai degraba dragostea de puritatea adevarului Cuvantului. Prin acest agent al sau - lectura romanelor si a povestilor - Satana lucreaza la umplerea cu ganduri irealiste si josnice a mintii ce ar trebui sa studieze sarguincios Cuvantul lui Dumnezeu. Astfel, el jefuieste mii si mii de oameni de timpul, energia si autodisciplina pe care le reclama importantele probleme ale vietii.

16:10 Mintea impresionabila si avida a copilului tanjeste dupa cunoastere. Parintii trebuie sa fie bine informati pentru a putea oferi mintii copiilor lor o hrana potrivita. Asemeni trupului, mintea isi asigura puterea din hrana pe care o primeste. Ea se largeste si se inalta prin ganduri curate, tonifiante, dar se ingusteaza si degradeaza prin ganduri josnice.

16:11 Parinti, voi sunteti aceia care decideti daca mintea copiilor vostri va fi plina de ganduri inaltatoare sau de ganduri stricate. Nu puteti tine neocupata activa lor minte, nici nu puteti alunga raul doar incruntandu-va. Numai prin imprimarea principiilor bune puteti alunga gandurile rele. Daca parintii nu sadesc samanta adevarului in inima copiilor lor, vrajmasul va semana neghina. Invatatura buna, sanatoasa, este singurul antidot pentru sugestiile raului care strica bunele obiceiuri. Adevarul va apara sufletul de nenumaratele ispite de care trebuie sa se tina cont.

16:12 Tinerii nostri sa fie invatati sa acorde o atentie deosebita Cuvantului lui Dumnezeu. Primit in suflet, el se va dovedi o solida bariera in calea ispitei. "Strang", spune

16:13 psalmistul, "Cuvantul Tau in inima mea, ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta!" (Ps. 119,11), "Cat priveste legaturile cu oamenii, eu, dupa cuvintele buzelor Tale, ma feresc de calea celor asupritori" (Ps. 17,4).

16:14 Invatandu-i pe copii sa fie folositori

16:15 Una dintre cele mai sigure protectii pentru tineri este ocuparea lor cu ceva folositor. Copiii invatati cu obiceiuri practice, astfel incat tot timpul lor sa fie folosit util si placut, nu sunt tentati sa se planga de multimea treburilor si nici nu au timp de lenevie si visari la lumina zilei. Pericolul ca ei sa-si formeze obiceiuri si tovarasii rele este mic.

16:16 In scoala caminului, copiii trebuie invatati cum sa indeplineasca indatoririle practice de zi cu zi. De mici, mama trebuie sa le dea sarcini usoare, pe care ei sa le rezolve zilnic. Ii va lua ceva mai mult timp sa-i invete pe copii cum sa faca o treaba decat sa o faca ea, dar sa nu uite ca, pentru zidirea caracterului lor, trebuie sa aseze temelia utilitatii. Sa nu uite ca "acasa" este o scoala in care ea este dirigintele. Ea este cea care trebuie sa-i invete pe copiii ei sa rezolve treburile gospodaresti rapid si cu indemanare. Cat de timpuriu posibil, copiii trebuie invatati sa participe la treburile gospodariei. De mici, baietii si fetele trebuie invatati sa poarte poveri din ce in ce mai grele, ajutand plini de intelegere in activitatile familiei.

16:17 La varsta potrivita, copiii pot primi si scule. Se va vedea ca ei sunt buni de ucenici. Daca tatal este tamplar, el le va oferi baietilor lui lectii de tamplarie.

16:18 De la mama, copiii trebuie sa invete ordinea,

16:19 grija, si expeditivitatea. A lasa copilul sa piarda o ora sau doua pentru o treaba ce ar putea usor fi facuta in jumatate de ora inseamna a-i permite sa-si formeze obiceiul taraganarii. Vrednicia si ispravnicia vor fi o nespusa binecuvantare pentru tineri in scoala mai mare a vietii, in care va trebui sa intre cand vor creste.

16:20 Copiii nu trebuie lasati sa creada ca totul din casa este jucaria lor cu care pot sa faca ce poftesc. In aceasta directie, trebuie educati chiar si cei mai mici copii. Dumnezeu doreste ca inclinatiile rele, naturale copilariei, sa fie smulse din radacina inainte de a deveni obiceiuri. Nu dati copiilor jucarii care se strica usor. Dandu-le, ii invatati distrugatori. Dati-le jucarii putine, dar bune si rezistente. Aceste sugestii, oricat de marunte ar parea, inseamna mult in educarea copilului.

16:21 Mamele trebuie sa se fereasca de a-i invata pe copiii lor sa fie dependenti si egocentristi. Nu-i faceti niciodata pe copii sa creada ca ei sunt centrul si ca totul trebuie sa graviteze in jurul lor. Unii parintii acorda mult timp si multa atentie distractiei copiilor lor. Dar copiii trebuie invatati sa se distreze singuri, sa-si antreneze propria ingeniozitate si indemanare. Astfel ei vor fi invatati sa se multumeasca cu bucurii simple. Ei trebuie invatati sa-si suporte cu demnitate micile dezamagiri si incercari. In loc sa dati importanta oricarui neinsemnat neajuns, distrageti-le atentia spre altceva mai interesant, invatati-i sa treaca usor peste micile neplaceri ale vieti.

16:22 Cautati cum sa-i invatati pe copii sa fie grijulii cu altii.

16:23 Tinerii trebuie obisnuiti din timp cu supunerea, cu tagaduirea de sine si cu grija pentru fericirea altora.

16:24 Ei trebuie invatati sa-si supuna iesirile necontrolate, sa-si reprime cuvintele manioase, sa manifeste o constanta blandete, amabilitate si autocontrol.

16:25 Coplesita de multe griji, mama poate simti uneori ca nu-si poate lua timp pentru a-i invata cu rabdare pe micutii ei si pentru a le arata dragoste si simpatie. Dar ea nu trebuie sa uite ca, daca nu vor gasi la parinti si in caminul lor ceea ce le satisface nevoia de simpatie si tovarasie, copiii vor cauta alte surse care pot fi periculoase atat pentru minte, cat si pentru suflet.

16:26 Acordati din timpul vostru liber copiilor vostri. Alaturati-va lor in munca si joaca lor si castigati-le increderea. Cultivati-le prietenia. Dati-le sa poarte raspunderi - mici, mai intai si, pe masura ce cresc, mai mari. Lasati-i sa vada ca ii considerati de folos. Niciodata, sa nu va auda spunand: "Mai rau ma incurca decat ma ajuta."

16:27 Daca este posibil, caminul sa fie in afara orasului, acolo unde copiii sa poata avea teren pe care sa-l cultive. Fiecare sa aiba peticul lui de pamant. Si, aratandu-le cum se ingrijeste o gradina, cum se pregateste solul pentru semanat, si cat de important este sa fie indepartate buruienele, invatati-i totodata cat de important este sa ne ferim viata de obiceiurile si practicile urate, daunatoare. Invatati-i sa smulga din radacina obiceiurile rele, asa cum smulg buruienele din gradina lor. Va va lua timp predarea acestor lectii, dar merita, merita cu prisosinta.

16:28 Spuneti-le copiilor vostri despre puterea miraculoasa

16:29 a lui Dumnezeu. Studiind marele manual al naturii, Dumnezeu va impresiona mintea lor. Agricultorul isi ara ogorul si seamana samanta, dar el nu o poate face sa creasca. El trebuie sa depinda de Dumnezeu, care va face ceea ce nici un om nu poate face. Domnul pune puterea Sa de viata in samanta, facand-o sa incolteasca. Sub grija Sa, germenul vietii strapunge scoarta care-l tine inchis si razbate afara pentru a purta rod. Mai intai un fir, apoi spicul si, dupa aceea, bobul plin, in spic. Afland despre lucrarea pe care Dumnezeu o face cu samanta, copiii invata si secretul cresterii in har.

16:30 Nespusa valoare exista in munca. Copiii sa fie invatati sa faca ceva folositor. Este nevoie de mai mult decat intelepciune omeneasca, pentru ca parintii sa inteleaga cum sa-si educe cel mai bine copiii pentru o viata folositoare, fericita, aici si pentru o slujire mai inalta si o bucurie mai mare, dincolo.

16:31 Bunastarea fizica

16:32 Parintii trebuie sa caute sa trezeasca in copiii lor interes pentru studierea fiziologiei. De la mijirea primilor zori ai ratiunii, mintea omului trebuie sa inceapa sa inteleaga structura lui fizica. Putem privi si admira lucrarea lui Dumnezeu in natura inconjuratoare, dar natura umana este cea mai minunata. Este deci, de cea mai mare importanta ca, intre materiile alese pentru studiul copiilor, fiziologia sa ocupe un loc important. Toti copiii trebuie sa studieze fiziologia. Apoi, parintii vor adauga igiena practica.

16:33 Copiii trebuie invatati sa inteleaga ca orice organ al corpului si orice facultate a mintii este darul unui Dumnezeu bun si intelept si ca fiecare dintre ele trebuie folosite spre slava

16:34 Lui. Trebuie insistat asupra obiceiurilor corecte in ceea ce priveste mancarea, bautura si imbracamintea. Obiceiurile rele ii fac pe tineri mai putin sensibili la invatatura Bibliei. Copiii trebuie paziti de ingaduirea apetitului si, in mod special, de folosirea stimulentelor si a narcoticelor. Mesele parintilor crestini nu trebuie incarcate cu alimente care contin ingrediente si condimente.

16:35 Exista putini tineri care au o cunoastere clara a tainelor vietii. Studierea minunatului organism omenesc, a legaturii si dependentei tuturor complexelor lui componente, este ceva pentru care mamele acorda, daca acorda, putin interes. Ele nu inteleg influenta trupului asupra mintii sau a mintii asupra trupului. Ele se ocupa cu lucrari marunte, nefolositoare, si, dupa aceea sustin ca nu au timp sa-si culeaga informatia de care au nevoie pentru a se ingriji corespunzator de sanatatea copiilor lor, fiindu-le mai comod sa-i lase pe seama doctorilor. Mii de copii mor datorita ignorantei parintilor cu privire la legile igienei.

16:36 Daca insisi parintii ar obtine cunostinte in acest domeniu si ar fi constienti de importanta aplicarii lor in practica, am constata o stare mai buna a conditiei fizice a copiilor lor. Invatati-va copiii sa judece de la cauza la efect. Aratati-le ca, daca violeaza legile fiintei lor, va trebui sa plateasca cu suferinta. Daca nu veti observa o imbunatatire rapida pe cat doriti, nu va descurajati, ci invatati-i in continuare cu rabdare, insistand pana ce veti obtine biruinta. Nepasarea fata de sanatatea trupeasca duce la nepasare fata de cele morale.

16:37 Nu neglijati sa va invatati copiii cum sa prepare o hrana sanatoasa. Dandu-le aceste lectii de fiziologie si bucatarie, ii invatati primii pasi in cele mai utile aspecte ale educatiei si le fixati principii care se constituie in elemente necesare in viata lor religioasa.

16:38 Invatati-i inca din leagan pe copiii vostri sa practice tagaduirea de sine si autocontrolul. Invatati-i sa se bucure de frumusetile naturii si sa-si intrebuinteze toate puterile mintii si ale trupului in activitati folositoare. Faceti-i sa aiba o constitutie robusta si un moral bun, sa fie veseli si blanzi. Invatati-i ca a ceda ispitei inseamna slabiciune si viciu si ca a-i rezista este nobil si uman.

16:39 Cu totii, atat tineri, cat si batrani, trebuie sa acorde atentie deosebita celor scrise de intelept cu trei mii de ani in urma: "Fiule nu uita invataturile mele, si pastreaza in inima ta sfaturile mele! Caci ele iti vor lungi zilele si anii vietii tale, si-ti vor aduce multa pace. Sa nu te paraseasca bunatatea si credinciosia; leaga-ti-le la gat, scrie-le pe tablita inimii tale. Si astfel vei capata trecere si minte sanatoasa inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor" (Prov.3,1-4).

16:40 Unitate in conducere

16:41 In unitate si rugaciune, tatal si mama trebuie sa-si poarte marea responsabilitate a calauzirii drepte a copiilor lor. Lucrarea de formare a copilului revine mai cu seama mamei, dar tatal nu trebuie sa fie atat de absorbit de problemele vietii sau de studiul cartilor, incat sa nu-si poata lua timp pentru a cerceta caracterele si nevoile copiilor sai. El trebuie sa ajute la gasirea de cai prin care

16:42 copiii sa fie ocupati cu activitati folositoare si placute, potrivit diferitelor lor disponibilitati.

16:43 Tatal trebuie sa aiba o legatura stransa cu fiii sai, oferindu-le beneficiile experientei lui mai bogate si vorbindu-le atat de simplu si prietenos, incat sa-i apropie mult de inima sa. El trebuie sa le arate ca intotdeauna are in vedere cele mai bune interese ale lor si, totodata, fericirea lor. Ca preot al casei, el este responsabil in fata lui Dumnezeu pentru influenta pe care o exercita asupra oricarui membru al familiei.

16:44 Mama trebuie sa fie constienta de nevoia ei de calauzire a Duhului Sfant, pentru ca ea insasi sa aiba o experienta reala, de supunere fata de vointa Domnului. Prin harul lui Hristos, ea poate fi un educator intelept, bland si iubitor. Pentru ca ea sa-si faca lucrarea asa cum trebuie, este nevoie de talent, pricepere si rabdare. Se cere jertfire de sine si rugaciune staruitoare. Fiecare mama trebuie, prin efort perseverent, sa-si dea silinta, sa-si indeplineasca obligatiile, aducandu-i pe micutii ei la Isus, pe bratele credintei, spunandu-i Lui marea ei nevoie si cerandu-I intelepciune si har. Cu seriozitate, rabdare si curaj, ea trebuie sa caute sa-si perfectioneze abilitatile pentru a se putea folosi corect de cele mai nobile capacitati ale mintii in educarea copiilor ei.

16:45 Ca niste guvernatori uniti ai regatului caminului, tatal si mama trebuie sa demonstreze bunatate si amabilitate unul fata de celalalt. Niciodata comportamentul lor sa nu fie in contradictie cu preceptele pe care cauta sa le impuna. Ei trebuie sa pastreze puritatea inimii si a trairii, daca vor sa aiba copii curati. Sa-si educe si disciplineze eul, daca vor sa aiba

16:46 copii supusi si disciplinati; sa le aseze in fata un exemplu demn de imitat. Daca vor neglija acest aspect, ce vor raspunde ei atunci cand copiii lor vor sta la bara cerului, ca martori ai acestei neglijente? Ce teribila va fi pentru ei realizarea pierderii si esecului propriu, cand vor sta in fata Judecatorului intregului pamant!

16:47 Una dintre cauzele pentru care azi exista atata rau in lume este aceea ca parintii isi ocupa mintea cu alte treburi, straine de lucrarea cea mai importanta dintre toate - blanda si rabdatoarea indrumare a copiilor pe calea Domnului. Parintii trebuie sa nu lase nimic sa-i retina, sa acorde copiilor lor tot timpul necesar pentru a-i face sa inteleaga ce inseamna sa asculti si sa te increzi pe deplin in Domnul.

16:48 Inainte de musafiri, inainte de orice altceva, copiii vostri trebuie sa aiba prioritate. Timpul pe care-l petreceti semanand fara rost, Dumnezeu vrea sa-l petreceti in educarea copiilor in lucrurile esentiale. Mai degraba lasati la o parte haina, pe care o faceti in plus sau desertul extraordinar, pe care va ganditi sa-l gatiti, decat educatia copiilor vostri. Lucrarea ce trebuie facuta cu copilul in primii lui ani nu admite neglijenta. Nu exista perioada in viata copilului in care disciplina sa fie neglijata. Punct cu punct, sfat dupa sfat, putin cate putin, ea trebuie imprimata copilului. Lipsiti-va copiii de orice altceva, dar nu de invatatura care, urmata cu credinciosie, ii va face membri buni si folositori ai societatii si-i va pregati pentru a deveni cetateni ai Imparatiei cerului.

16:49 Pregatirea ca misionar

16:50 Asupra parintilor sta responsabilitatea dezvoltarii in copiii lor a acelor capacitati care-i fac sa fie buni in serviciul lui Dumnezeu. Dumnezeu vede toate posibilitatile existente in farama de om care este copilul. El stie ca, printr-o pregatire corecta, copilul va deveni o putere spre bine in lume. El priveste cu ingrijorare sa vada daca parintii vor urma planul Sau, sau daca, printr-o indulgenta gresita, se vor opune planului Sau, spre ruina prezenta si viitoare a copilului. A transforma aceasta neajutorata si aparent neinsemnata fiinta intr-o binecuvantare pentru lume si onoare pentru Dumnezeu este o lucrare mare si grandioasa.

16:51 Parinti, ajutati-va copiii sa implineasca scopul lui Dumnezeu cu ei. In camin, ei trebuie antrenati sa faca lucrare misionara, ceea ce ii va pregati pentru sfere mai largi de utilitate. Educati-i sa fie o onoare Celui care a murit pentru a le oferi viata vesnica in Imparatia slavei. Aratati-le ca Dumnezeu are pentru ei un rol in marea Sa lucrare. Domnul ii va binecuvanta atata timp cat ei lucreaza pentru El. Ei pot fi mana Lui de ajutor.

16:52 Caminul vostru este primul camp in care sunteti chemati sa lucrati. Pretioasele plante din gradina caminului reclama prima voastra grija. Analizati-va cu atentie misiunea, natura ei, suportul ei, rezultatele, neuitand vreodata ca privirile, vorbele, faptele voastre au un impact in viitorul celor dragi voua. Lucrarea voastra nu este o infiripare a frumosului pe panza sau o scoatere a lui dintr-o bucata de marmura, ci aceea

16:53 de a imprima in sufletul omenesc imaginea divinului.

16:54 Oferiti-le copiilor vostri cultura intelectuala si educatie morala. Fortificati-le mintea fragila cu principii ferme, curate. Puneti, cata vreme aveti ocazia, temelia pentru o vietuire inalta. Munca va va fi rasplatita inmiit.

16:55 Este ziua voastra de credit, ziua voastra de raspundere si de actiune. Curand va veni ziua de dat socoteala. Abordati lucrarea ce va apartine cu sarg si rugaciune staruitoare. Aratati-le copiilor vostri ca privilegiul lor este acela de a primi in fiecare zi botezul Duhului Sfant. Domnul sa va gaseasca ca fiind pentru El o mana de ajutor in urmarirea scopurilor Sale. Prin rugaciune, puteti obtine o experienta care va face din lucrarea cu copiii vostri o reusita deplina.

16:56 Parintii adventisti de ziua a saptea ar trebui sa fie pe deplin constienti de responsabilitatile lor, ca fauritori de caractere. Dumnezeu le pune inainte privilegiul de a-I sluji cauza prin pregatirea si consacrarea copiilor lor. El doreste sa vada recrutata din caminele noastre o mare armata de tineri care, datorita influentelor sfinte de acasa, si-au supus Lui inimile si sunt hotarati sa-I acorde cea mai inalta slujire a vietii lor. Formati si orientati de educatia sfanta din camin, de influenta altarului de dimineata si seara, de exemplul concret al parintilor care-L iubesc pe Dumnezeu si se tem de El, ei au invatat sa se supuna lui Dumnezeu ca Invatator al lor si sunt gata sa-I ofere o slujire benevola, ca fii si fiice loiale. Tinerii de acest fel sunt pregatiti sa reprezinte lumii puterea si harul lui Hristos.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: