Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 15


15:1 Cap. 13 - Scoala caminului

15:2 "Vor locui impreuna cu copiii lor."

15:3 Prima scoala a copilului

15:4 In intelepciunea Sa, Domnul a hotarat ca familia sa fie cea mai importanta dintre toate institutiile educationale. Caminul este locul in care trebuie sa inceapa educatia copilului. Aici este prima lui scoala. Avandu-i pe parinti drept instructori, aici copilul va invata lectiile care-i vor fi calauza in viata - lectii despre respect, ascultare, sfintenie, autocontrol. Influentele educationale ale caminului sunt o putere hotaratoare spre bine sau spre rau. In multe privinte, ele sunt discrete si treptate, dar, fiind exercitate spre bine, se vor dovedi o putere considerabila pentru adevar si neprihanire. Daca copilul nu este bine instruit aici, Satana il va educa prin agentii lui alesi. Cat de importanta este atunci scoala caminului!

15:5 In aceasta scoala - de prim rang - trebuie facut uz de chiar cea mai mare iscusinta. Toti parintii au obligatia instruirii copiilor lor din punct de vedere fizic, mintal si spiritual. Obiectivul oricarui parinte trebuie sa fie acela de a asigura copilului sau un caracter echilibrat, simetric. Aceasta nu este o lucrare de mica amploare sau importanta - este o lucrare care necesita meditatie serioasa si rugaciune si, in aceeasi masura, efort perseverent, si multa rabdare. Trebuie pusa o temelie buna, fixat un cadru puternic, stabil si corect, urmand apoi ca,

15:6 zi de zi, lucrarea de zidire, slefuire si perfectionare sa mearga inainte.

15:7 Copiii pot fi pregatiti pentru a sluji pacatului sau pentru a sluji neprihanirii. Solomon spune: "Invata pe copil calea pe care trebuie sa o urmeze si, cand va imbatrani, nu se va abate de la ea." (Prov. 22,6). Aceasta exprimare este pozitiva. Pentru a realiza aceasta lucrare, parintii trebuie sa inteleaga ei insisi "calea" pe care sa mearga copilul lor. Parintilor le este imposibil sa dea copiilor lor o educatie corecta, daca mai intai nu se predau pe ei insisi lui Dumnezeu, invatand de la Marele Invatator lectiile de ascultare.

15:8 Pregatirea fizica, dezvoltarea trupeasca, este mult mai usor de asigurat decat pregatirea spirituala. Joaca, activitatea in aer liber, asigura dezvoltarea fizica. In conditii normale, copilul isi asigura in mod natural vigoarea si dezvoltarea fizica necesara. Totusi, si in aspectele fizice, el trebuie pregatit cu atentie.

15:9 Cultivarea sufletului - cea care confera puritate si noblete gandului si parfum cuvantului si faptei - reclama mai mult decat un efort sustinut. Ea cere rabdarea de a feri gradina inimii de orice buruiana a raului. Pregatirea spirituala nu trebuie in nici un fel neglijata, pentru ca "frica de Domnul este inceputul intelepciunii" (Ps. 111,10). Dupa unii, educatia este situata imediat dupa religie, dar adevarata educatie este insasi religia. Biblia trebuie sa fie primul manual al copilului. Din aceasta carte, parintii trebuie sa dea o instruire

15:10 inteleapta. Cuvantul lui Dumnezeu trebuie facut regula de viata. Din el, copiii trebuie sa invete ca Dumnezeu este Tatal lor, iar din frumoasele lui lectii, sa dobandeasca o cunoastere a caracterului Sau. Prin fixarea principiilor acestui Cuvant, copiii vor invata sa judece si sa faca ceea ce este drept.

15:11 Din diverse motive, multi parinti nu simt placere sa se ocupe de instruirea religioasa a copiilor lor, lasandu-i pe acestia sa-si procure doar in Scoala de Sabat invatatura a carei impartasire este privilegiul si datoria lor. Acesti parinti nu-si indeplinesc raspunderea ce le revine - aceea de a da copiilor lor o educatie completa. Dumnezeu porunceste poporului Sau sa-si puna copiii sub indrumarea lui Isus. Ce inseamna asta? Inseamna a-i invata sa-si organizeze viata potrivit cerintelor si indrumarilor Cuvantului; inseamna a-i ajuta sa dobandeasca o intelegere clara a conditiilor intrarii in cetatea lui Dumnezeu. Portile acestei cetati nu vor fi deschise pentru toti cei care ar vrea sa intre, ci numai pentru cei care au cercetat, pentru a cunoaste, voia lui Dumnezeu si si-au predat viata Lui.

15:12 Parinti, invatatura pe care o dati copiilor vostri trebuie sa fie simpla si asigurati-va ca este in mod clar inteleasa. Lectiile pe care voi insiva le invatati din Cuvant trebuie sa le prezentati mintilor lor tinere atat de clar, incat ei sa poata sa le inteleaga. Prin lectii simple, extrase din Cuvantul lui Dumnezeu si din propria experienta a copiilor, ii puteti invata cum sa-si conformeze vietile celui mai inalt standard. Chiar din copilarie si tinerete se poate invata a trai atent, serios, spre un bogat seceris al binelui.

15:13 Altarul familial

15:14 In orice camin crestin, Dumnezeu trebuie onorat prin jertfele de dimineata si de seara ale rugaciunii si slavei. Copiii trebuie invatati sa respecte si sa pretuiasca acest timp al rugaciunii. Este datoria parintilor crestini ca, dimineata si seara, prin rugaciune sincera si credinta perseverenta, sa faca un cerc in jurul copiilor lor.

15:15 In biserica de acasa, copiii trebuie sa invete sa se roage si sa se increada in Dumnezeu. Invatati-i sa repete poruncile lui Dumnezeu. Referitor la acestea, israelitii au fost astfel instruiti: "Sa le intiparesti in mintea copiilor tai si sa vorbesti de ele cand vei fi acasa, cand vei pleca in calatorie, cand te vei culca si cand te vei scula." (Deut. 6,7). Veniti in umilinta, cu o inima plina de blandete si cu constiinta ispitelor si pericolelor ce stau in fata voastra si a copiilor. Prin credinta, apropiati-i de altar, cerand pentru ei ocrotirea Domnului. Invatati-va copiii sa aduca ofranda cuvintelor simple ale rugaciunilor lor. Spuneti-le ca Dumnezeu Se bucura auzindu-i cum apeleaza la El.

15:16 Va trece Domnul cerului pe langa aceste camine fara sa-Si lase binecuvantarile acolo? Categoric, nu. Ingerii slujitori vor veghea asupra copiilor care sunt astfel consacrati lui Dumnezeu. Ei aud jertfa laudei si rugaciunea credintei si sustin cererile inaintea Celui care slujeste in Sanctuar pentru copiii Sai, oferindu-Si meritele in favoarea lor.

15:17 Disciplina caminului

15:18 Copiii trebuie invatati ca toate capacitatile le-au fost date pentru onoarea si slava lui Dumnezeu. De aceea,

15:19 ei trebuie sa invete lectia ascultarii, pentru ca numai printr-o viata de ascultare vor putea oferi lui Dumnezeu slujirea pe care El o cere. Inainte de a ajunge destul de mare pentru a rationa, copilul trebuie invatat sa asculte. Acest obicei va fi format printr-un efort bland si persistent. Astfel pot fi, intr-o mare masura, prevenite acele conflicte de mai tarziu dintre vointa si autoritate, care contribuie atat de substantial la aparitia in mintea tinerilor a instrainarii si supararii lor fata de parinti si educatori si, prea adesea, a impotrivirii lor fata de orice autoritate omeneasca sau divina.

15:20 Sa le fie aratat copiilor ca adevaratul respect este manifestat prin ascultare. Dumnezeu n-a poruncit nimic nesemnificativ si nu exista alta cale de a-ti manifesta respectul, mai placuta Lui, decat ascultarea - sa faci ceea ce El a spus.

15:21 Mama este regina caminului, iar copiii supusii ei. Ea trebuie sa-si guverneze regatul cu intelepciune si demnitatea maternitatii. Influenta ei in camin trebuie sa fie absoluta, cuvantul ei lege. Daca este o mama crestina, aflata sub controlul lui Dumnezeu, ea va impune respectul copiilor ei. Spuneti copiilor vostri exact ce vreti de la ei. Apoi faceti-i sa inteleaga ca trebuie respectat cuvantul vostru. Astfel ii invatati sa respecte poruncile lui Dumnezeu care vorbesc clar: "Sa nu" "Adu-ti"

15:22 Putini parinti incep suficient de timpuriu sa-si invete copiii sa asculte. De obicei, se lasa copilul in voia lui, doi sau trei ani, amanandu-i-se disciplinarea, in ideea ca este prea mic pentru a invata sa asculte. Dar, in tot acest timp, egoismul se dezvolta cu putere in mica faptura si fiecare zi trecuta face si mai grea sarcina parintilor de a prelua controlul. De la

15:23 o varsta foarte timpurie, copiii pot intelege ceea ce le este spus simplu si clar, iar cu blandete si intelepciune ei pot fi invatati sa asculte. Niciodata sa nu le fie ingaduit sa arate lipsa de respect parintilor lor. Incapatanarea nu va trebui niciodata tolerata. Binele viitor al copiilor cere o disciplina blanda, iubitoare, dar ferma.

15:24 Exista o dragoste oarba, ce lasa copiilor "privilegiul" de a face ce vor ei. Dar a lasa copilul sa urmeze impulsurilor naturale inseamna a-l lasa sa se autodistruga si sa devina capabil sa faca rau. Parintii intelepti nu vor spune copiilor lor: "Faci cum vrei tu, du-te unde vrei tu, fa ce-ti place", ci: "Asculta de povata Domnului!" Reguli si regulamente intelepte trebuie stabilite si impuse, pentru ca frumusetea vietii caminului sa nu fie compromisa.

15:25 Este imposibil de zugravit raul ce rezulta din lasarea copilului in voia lui. Este posibil ca, mai tarziu, intalnind realitatea, unii dintre cei ce au luat-o razna din cauza neglijarii lor in copilarie sa-si vina in fire, dar multi sunt pierduti pentru totdeauna, pentru ca, in copilarie si tineretea lor, au primit doar o educatie partiala, unilaterala. Copilul astfel frustrat are un greu handicap de trecut in viata. In incercari, dezamagiri, ispite, el va urma propria vointa nesupusa si prost-orientata. Copiii care n-au fost niciodata invatati sa asculte vor avea niste caractere slabe, impulsive. Ei cauta sa se impuna, dar nu stiu sa fie supusi. Ei nu au putere morala pentru a-si stapani pornirile rele, pentru a-si corecta obiceiurile proaste sau pentru a-si supune dorintele necontrolate. Neajunsurile datorate unei copilarii lipsite de disciplina

15:26 devin mostenirea omenirii. Mintea astfel pervertita poate foarte greu sa discearna intre adevar si minciuna.

15:27 Parintii care Il iubesc cu adevarat pe Dumnezeu vor dovedi aceasta printr-o dragoste fata de copiii lor, care nu va fi indulgenta, ci va lucra in mod intelept pentru binele lor. Ei isi vor pune toata energia si toata iscusinta in lucrarea de salvare a copiilor lor. In loc sa-i trateze ca pe niste bibelouri, ei ii vor considera rascumpararea lui Hristos si-i vor invata ca trebuie sa devina copiii ai lui Dumnezeu. In loc sa le ingaduie sa-si permita iesiri rele si dorinte egoiste, ei ii vor invata lectii de auto-stapanire. Iar copiii vor fi mai fericiti, mult mai fericiti, sub corecta disciplina decat lasati sa faca asa cum le dicteaza impulsurile nestapanite. Cele mai veritabile dragalasenii ale copilului constau in modestie si ascultare, in atentia urechilor la cuvintele de indrumare, in dorinta mainilor si a picioarelor de a lucra si umbla in calea ceruta.

15:28 Faceti caminul atractiv

15:29 Daca unii parinti aluneca pe panta indulgentei, altii merg pe extrema opusa, disciplinandu-si copiii cu nuiaua de fier. Ei par a uita ca si ei au fost candva copii. Ei sunt rigizi, reci, lipsiti de simpatie. Voiosia, zburdalnicia si energia tineretii nu are justificare in ochii lor. Cele mai mici greseli sunt tratate ca niste grave pacate. O asemenea disciplina nu este crestineasca. Copiii astfel crescuti se tem de parintii lor, dar nu-i iubesc. Ei nu le vor destainui acestora experientele copilariei lor. Unele dintre cele mai de valoare trasaturi ale mintii si inimii sunt inghetate astfel spre pieire, ca o plapanda planta in fata suflului geros.

15:30 Nu trebuie sa ne permitem o afectiune oarba fata de copii, dar nici sa manifestam o severitate excesiva. Copiii nu pot fi adusi la Domnul cu forta. Ei pot fi indrumati, nu manati: "Oile Mele asculta glasul Meu; Eu le cunosc, si ele vin dupa Mine", spune Isus (Ioan 10,27). El nu spune: "Oile Mele Imi aud glasul si sunt astfel obligate sa mearga ascultatoare." Niciodata nu trebuie ca parintii sa-si chinuie copiii prin pretentii dure si nerezonabile. Asprimea mana sufletele in plasa lui Satana.

15:31 Aplicati regulile caminului cu intelepciune si dragoste, nu cu o nuia de fier. Copiii vor raspunde cu ascultare voita la disciplina dragostei. Apreciati copiii ori de cate ori aveti posibilitatea. Faceti-le pe cat se poate viata fericita. Oferiti-le distractii nevinovate. Faceti din camin un Betel, un loc sfant, consacrat. Pastrati solul inimii curat prin manifestarea dragostei si a afectiunii, pregatindu-l astfel pentru samanta adevarului. Nu uitati ca Domnul da pamantului nu numai nori si ploaie, ci si minunate si zambitoare raze de soare, care fac samanta sa germineze si florile sa apara. Nu uitati, copiii au nevoie nu numai de dojana si corectie, ci si de incurajare si apreciere, de mangaietoarele raze ale unor cuvinte frumoase.

15:32 Caminul trebuie sa fie pentru copil cel mai atractiv loc din lume, iar prezenta mamei, cel mai puternic farmec. Copiii au o natura sensibila, iubitoare. Ei sunt usor de fericit sau de nefericit. Printr-o disciplina blanda, prin cuvinte si fapte de iubire, mamele isi pot lega afectiv copiii de inimile lor.

15:33 Mai presus de orice, parintii trebuie sa creeze in jurul copiilor lor o atmosfera de bucurie, amabilitate si iubire. Caminul in care dragostea locuieste, gasindu-si expresia in priviri, in vorbe sau in fapte, este un loc unde ingerilor le place sa zaboveasca. Parinti, lasati ca razele iubirii, voiosiei si multumirii sa va patrunda inima, iar dulcea lor influenta sa va inunde caminul. Manifestati un spirit bland, ingaduitor si incurajati acelasi lucru la copiii vostri, cultivand tot ceea ce poate aduce stralucire vietii caminului. Atmosfera astfel creata va fi pentru copii ceea ce aerul si soarele inseamna pentru lumea vegetala, contribuind la sanatatea si vigoarea mintii si a trupului.

15:34 In loc sa-i alunge pe copii de langa ea, ca sa nu o mai deranjeze cu galagia si maruntele lor cereri, mama trebuie sa organizeze jocuri sau activitati usoare, care sa solicite mainile si mintea lor. Patrunzand in sufletul lor si organizandu-le distractia si ocupatiile, mama va castiga increderea copiilor ei, putand astfel mult mai eficient sa le corecteze obiceiurile rele sau sa le impiedice manifestarile egoiste sau necontrolate. Un cuvant de atentionare sau dojenire, spus la vremea lui, este de mare valoare. Printr-o dragoste rabdatoare si vigilenta, ea poate indrepta mintea copiilor in directia cea buna, cultivand in ei frumoase si atragatoare trasaturi de caracter.

15:35 Copiii care nu promit

15:36 Sunt unii copii care necesita mai multa rabdare si blandete decat altii in procesul de disciplinare si educare. Ei au in mostenire trasaturi de caracter care nu prea promit, si din aceasta cauza au nevoie de mai multa dragoste si simpatie.

15:37 Printr-o munca perseverenta cu ei, acesti capriciosi pot fi pregatiti pentru un loc in lucrarea Maestrului. Se poate ca ei sa posede capacitati latente care, odata desteptate, sa-i faca sa poata ocupa in lucrare locuri mult mai in fata decat altii de la care se astepta mai mult.

15:38 Daca aveti copii cu temperament special, nu lasati ca, din aceasta cauza, taciunele descurajarii sa le insemne viata. Sa nu existe rastiri, nici invinte aspre, sau vorbe grele! Ajutati-i printr-o manifestare de ingaduinta si simpatie. Intariti-i prin cuvinte iubitoare si fapte blande, pentru a le infrange defectele de caracter.

15:39 Lucrarea de "frangere a vointei" este contrara principiilor lui Hristos. Vointa copilului trebuie ghidata. Pastrati intreaga puterea vointei, pentru ca omul are nevoie de ea in intregime. Dati-i insa vointei o directie buna. Tratati vointa intelept si bland, ca pe o comoara sfanta. Nu o sfaramati in bucati, ci, prin sfat si exemplu, modelati-o in chip intelept pana ce copilul atinge varsta responsabilitatii.

15:40 Cand si cum sa pedepsim

15:41 Este posibil ca mama sa intrebe: "Sa nu-mi pedepsesc deci niciodata copilul?" Bataia poate fi necesara atunci cand celelalte metode esueaza. Totusi, mama sa nu foloseasca nuiaua, daca este posibila evitarea ei. Chiar cand masurile mai blande se dovedesc ineficiente, pedeapsa care sa-l aduca in fire pe copil trebuie sa fie aplicata cu dragoste. In multe cazuri, o astfel de corectie va fi suficienta, pentru viata intreaga, sa-i arate copilului ca nu face bine.

15:42 Iar cand acest pas devine necesar, copilul trebuie sa aiba clar in minte ca el este facut nu pentru satisfacerea parintelui sau pentru alimentarea unei autoritati arbitrare, ci pentru propriul bine. El trebuie invatat ca orice greseala necorectata ii va aduce nefericire si-l va face neplacut inaintea lui Dumnezeu. Sub astfel de disciplina, copiii vor gasi cea mai mare fericire in supunerea vointei lor vointei Tatalui lor ceresc.

15:43 Adeseori, mai mult ii provocam decat sa-i castigam pe copii. Am vazut o mama smulgand din mana copilului ei ceva ce acestuia ii facea o deosebita placere. Copilul nu cunostea ratiunea acestui fapt si de aceea, in mod natural, s-a simtit ofensat. A urmat o cearta intre parinte si copil, incheiata, pentru impresia generala cu aplicarea unei pedepse dureroase. Aceasta bataie a lasat in frageda minte o impresie greu de sters. Mama respectiva a actionat in chip neintelept. Ea n-a mers cu ratiunea de la cauza la efect. Actiunea ei nechibzuita si violenta a starnit cele mai rele simtaminte in inima copilului si, cu orice ocazie asemanatoare, aceste resentimente urmeaza sa reapara si sa se consolideze.

15:44 Credeti ca Dumnezeu nu ia seama la felul in care li se aplica astfel de corectii unor copii? El stie si, de asemenea, stie si ce rezultate binecuvantate ar putea exista, daca lucrarea de corectie ar fi facuta intr-o maniera menita mai degraba sa castige decat sa produca resentimente.

15:45 Niciodata sa nu va pedepsiti copilul cu manie. Aratandu-i manie, nu-l puteti face pe copil mai bun. Aplicarea pedepsei este cazul in care trebuie sa actionati cu umilinta, rabdare si rugaciune. Este timpul sa ingenuncheati impreuna cu copiii, cerandu-I iertare lui

15:46 Dumnezeu. Inainte de a-i produce copilului neascultator suferinta fizica, va trebui, daca esti un tata sau o mama crestina, sa-i arati dragostea pe care o ai pentru el. Plecandu-te cu el, inaintea lui Dumnezeu Ii vei prezenta Rascumparatorului cel plin de compasiune cuvintele Sale: "Lasati copilasii sa vina la Mine si nu-i opriti, caci Imparatia lui Dumnezeu este a celor ca ei." (Marcu 10,14). Aceasta rugaciune va aduce ingerii in preajma voastra. Copilul nu va uita aceste experiente, iar binecuvantarea lui Dumnezeu va marca acest gen de educatie, conducandu-l la Hristos.

15:47 Cand copiii isi dau seama ca parintii lor incearca sa-i ajute, ei isi vor canaliza energiile in directia cea buna. Iar pentru copiii bine instruiti in camin, avantajele scolilor noastre vor fi mai mari decat pentru aceia care au fost lasati sa creasca fara un ajutor spiritual in familie.

15:48 Copiii care n-au simtit puterea curatitoare a lui Isus sunt prada cuvenita a vrajmasului si ingerii rai au usor acces la ei. Unii parinti sunt nepasatori si-si lasa copiii sa creasca doar cu putine restrictii. Parintii au o mare lucrare de facut in privinta indreptarii si educarii copiilor lor, in aducerea lor la Dumnezeu si in cererea binecuvantarilor Lui asupra lor. Prin eforturile credincioase si neobosite ale parintilor si prin binecuvantarea si harul revarsate asupra copiilor, drept raspuns la rugaciunile lor, puterea ingerilor rai poate fi franta, iar o influenta sfintitoare ii poate invalui pe acestia. Astfel, puterile intunericului vor fi manate inapoi.