Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 14


14:1 Cap. 12 - Comportamentul elevilor

14:2 Elevii care marturisesc ca-L iubesc pe Dumnezeu si asculta de adevar, trebuie sa posede acel grad de autocontrol si tarie in principiul religios, care ii face in stare sa stea neclintiti in mijlocul ispitelor si sa ramana de partea lui Isus in colegiu, la pensiune sau oriunde ar fi. Religia nu este o simpla manta de purtat in casa lui Dumnezeu. Principiile ei trebuie sa caracterizeze viata in toate aspectele ei. Cei care beau apa din fantana vietii nu vor manifesta, asemenea lumii, dorinta de schimbare in placeri. In puterea si-n caracterul lor, se va vedea pacea, odihna si fericirea pe care le-au gasit in Isus, punandu-si zilnic intrebarile si poverile la picioarele Lui. Ei vor arata ca, in ascultare si constiinciozitate, este multumire si bucurie. Astfel de elevi vor exercita o influenta asupra colegilor lor, care va caracteriza intreaga scoala.

14:3 Cei care alcatuiesc aceasta armata loiala ii vor inviora si intari pe profesori, dejucand orice forma de necredinciosie, discordie si neconformare la reguli si regulamente. Influenta lor va fi salvatoare, iar rodul lucrarii lor nu va pieri in ziua cea mare a Domnului, ci-i va urma in lumea vesnica. Influenta lor din aceasta viata va marturisi necontenit prin veacurile vesniciei.

14:4 Un tanar serios, constiincios si credincios in scoala, este o comoara inestimabila. Ingerii din cer privesc cu simpatie la el si in registrele de sus este consemnata orice fapta de neprihanire a lui, orice ispita

14:5 infranta si orice rau evitat. El pune o temelie buna pentru viitor, pentru a putea trai vesnic.

14:6 De tineretul crestin depinde in mare masura protejarea si perpetuarea institutiilor pe care Dumnezeu le-a conceput ca mijloace prin care lucrarea Lui sa progreseze. Niciodata nu a fost o asa vreme, in care rezultatele atat de importante sa depinda de o categorie de oameni. Cat de important este atunci ca tinerii sa fie calificati pentru aceasta mare lucrare, pentru ca Dumnezeu sa-i poata folosi drept unelte ale Sale! Creatorul lor are mari pretentii de la ei, care sunt cei mai importanti dintre toti.

14:7 Dumnezeu este Cel care le-a dat viata si i-a dotat fizic si intelectual pe tineri. El le-a conferit capacitatea de a se dezvolta pentru a putea face o lucrare rezistenta cat vesnicia. In schimbul marilor Sale daruri, El cere o cuvenita cultivare si exersare a capacitatilor morale si intelectuale. El nu le-a dat aceste facultati doar pentru satisfacerea de sine sau pentru a fi folosite abuziv intr-o lucrare contrara vointei si providentei Sale, ci pentru sporirea cunostintei adevarului si sfinteniei in lume. In schimbul neclintitei Lui bunatati si infinitei Sale mile, El le cere sa fie buni, le cere inchinare si dragoste. El nu doreste decat ascultare de legile Sale si de toate preceptele intelepte, care-i feresc pe tineri de masinatiunile lui Satana si-i conduc pe cararile pacii.

14:8 Caracterul neimblanzit, indolent, al multora dintre tinerii din acest veac al omenirii provoaca multa durere in inimi. Daca ar putea sa vada ca, in conformarea la legile si regulile institutiilor noastre, nu fac decat ceva care le imbunatateste prezenta in societate, le inalta caracterul,

14:9 le innobileaza mintea si le sporeste fericirea, tinerii nu s-ar mai razvrati impotriva regulilor si regulamentelor si nu s-ar mai ocupa de crearea de suspiciuni si nume rau acestor institutii.

14:10 Cu zel si fidelitate, tinerii nostri trebuie sa corespunda pretentiilor cerute de la ei, aceasta fiind o garantie a succesului. Tineri, care niciodata n-au avut succes in planul cerintelor vremelnice ale acestei vieti, vor fi, in aceeasi masura, nepregatiti pentru o angajare in sarcini mai nobile. O experienta religioasa se castiga numai prin lupta, prin trecere prin dezamagire, prin aspra disciplina de sine, prin rugaciune staruitoare. Pasii catre cer trebuie facuti unul cate unul, un pas pregatindu-l pe urmatorul.

14:11 Compania altora

14:12 Atata vreme cat sunt la scoala, copiii nu trebuie sa lase ca mintea sa le fie impovarata de ganduri romantice. Ei se afla acolo pentru a obtine o pregatire, ca sa poata lucra pentru Dumnezeu, si acesta trebuie sa le fie gandul suprem. Elevii trebuie sa aiba o cat se poate de cuprinzatoare vedere asupra obligatiilor lor fata de Dumnezeu. Sa studieze sarguincios cum ar putea face o lucrare practica pentru un invatator, pe timpul cat sunt elevi, refuzand sa impovareze sufletul profesorilor lor prin demonstrarea unui spirit de usuratate si a unei nepasatoare desconsiderari a regulilor.

14:13 Elevii pot face mult pentru succesul scolii, lucrand impreuna cu profesorii pentru a-i ajuta pe alti colegi de-ai lor si straduindu-se energic sa se inalte deasupra standardelor ieftine, joase. Aceia care coopereaza cu Hristos vor deveni alesi in vorbire si purtare. Ei nu vor fi nesupusi si egoisti si nu vor invata pentru egoismul

14:14 si multumirea lor. Ei isi vor lega toate eforturile de impreuna lucrare cu Hristos ca mesageri ai milei si dragostei Sale, fiind una cu El in spirit si fapta. Ei cauta sa-si inmagazineze in minte pretioasele comori ale Cuvantului lui Dumnezeu, pentru ca fiecare sa-si poata indeplini lucrarea incredintata.

14:15 In tot ce facem cu elevii, trebuie avute in vedere varsta si caracterul lor. Nu-i putem trata in acelasi fel si pe tineri, si pe batrani. Sunt circumstante in care barbati si femei cu experienta considerabila se pot bucura de privilegii neacordate celor mai tineri, care sunt elevi. Varsta, imprejurarile si dispozitia intelectuala trebuie luate in considerare. Trebuie sa fim intelegatori in tot ce facem, dar nu trebuie sa ne slabim intransigenta si vigilenta in raport cu elevii de orice varsta, nici strictetea in interzicerea intovarasirilor neintelepte si nefaste ale tinerilor si elevilor nostri necopti.

14:16 In scolile noastre din Battle Creek, Healdsburg si Cooranbourg, am dat o marturie clara, referitoare la aceste probleme. Au fost dintre aceia care au considerat ca restrictia este prea severa, dar le-am aratat clar ce se poate si ce nu se poate, spunandu-le ca scolile noastre sunt infiintate cu mare cheltuiala pentru un scop precis si ca tot ceea ce ar impiedica atingerea acestui scop trebuie indepartat.

14:17 In repetate randuri, am venit inaintea elevilor scolii Avondale cu solii de la Domnul, referitoare la nefasta influenta a liberei si usoarei intovarasiri intre tineri si tinere. Le-am spus ca, daca nu pastreaza o distanta intre ei si nu isi dau silinta sa

14:18 valorifice la maximum timpul, scoala nu le va fi un beneficiu, iar aceia care le-au suportat cheltuielile vor fi dezamagiti. Le-am spus ca, daca vor sa urmeze propria vointa si sa aiba o cale a lor, ar fi mai bine pentru ei sa se intoarca acasa, sub supravegherea parintilor lor, asta putand s-o faca imediat ce s-au hotarat sa nu mai stea sub "jugul" ascultarii, intrucat nu vrem sa avem spirite conducatoare spre rau sau demoralizatoare pentru ceilalti elevi.

14:19 Am spus directorului si profesorilor ca Dumnezeu a asezat asupra lor raspunderea vegherii asupra sufletelor elevilor ca asupra unora pentru care au de dat socoteala. Le-am aratat ca drumul gresit, urmat de unii dintre elevi, ii va antrena si pe altii, daca nu este curmat, iar, pentru aceasta, Dumnezeu ii va face pe ei raspunzatori. Urmau scoala si unii elevi care nu fusesera bine disciplinati acasa si ale caror idei despre buna educatie si valoarea ei erau deformate. Daca acestora li s-ar fi permis sa actioneze dupa propria lor obisnuinta, atunci obiectivul pentru care exista scoala ar fi fost compromis si pacatul ar fi fost imputat "pazitorilor" scolii, ca si cum ei insisi l-ar fi facut.

14:20 Dumnezeu il face pe oricine raspunzator pentru influenta pe care o raspandeste in jur. El ii invita pe tineri sa fie cumpatati si constiinciosi in folosirea capacitatilor lor mintale si trupesti. Acestea pot fi dezvoltate corect printr-o cat mai atenta folosire a ocaziilor si o inteleapta dedicare a energiilor spre slava lui Dumnezeu si spre binele semenilor.

14:21 A sti ce inseamna curatenia mintii, a sufletului si a trupului este o importanta parte a educatiei. Pavel a rezumat dezideratele posibile pentru Timotei, spunand: "Pastreaza-te curat" (1 Tim. 5,22). Necuratia gandului, a vorbei sau a faptei nu va fi tolerata de copilul lui Dumnezeu. Cele mai bogate binecuvantari si incurajari sunt rezervate celor care biruie practicile raului si cele mai teribile sanctiuni ii asteapta pe cei care isi profaneaza trupul si-si pervertesc sufletul.

14:22 Ferice de cei cu inima curata, profesori, ferice de ei acum, nu in viitor. "Ferice de cei cu inima curata, caci ei vor vedea pe Dumnezeu" (Mat. 5,8). Da, ca si Moise, ei vor putea suporta vederea Celui ce este nevazut. Ei au asigurarea celor mai bogate binecuvantari, atat in viata aceasta, cat si in viata vesnica viitoare.

14:23 Elevi, vegheati, rugati-va si faceti eforturi staruitoare in directia cea buna, si astfel veti fi umpluti cu Duhul lui Hristos. " Imbracati-va in Domnul Isus Hristos si nu purtati de grija de firea pamanteasca, pentru ca sa-i treziti poftele" (Rom. 13,14). Fiti hotarati in a face din scoala un succes. Daca urmati invatatura data in Cuvantul lui Dumnezeu, puteti avansa in directia dezvoltarii capacitatii morale si intelectuale, care-i va face chiar pe ingeri sa se bucure, iar Dumnezeu Se va bucura de voi prin cantare. Sub aceasta disciplina, va veti asigura o perfecta dezvoltare a capacitatilor. Nu lasati ca, prin diverse ispite, usuratatea si poftele tineretii sa va transforme ziua favorii si a privilegiului intr-un esec. Ancorati-va zilnic in Hristos, si in scurta perioada de proba aici, pe pamant, pastrati-va

14:24 demnitatea in puterea lui Dumnezeu, ca impreuna lucratori cu cei mai inalti agenti ai cerului.

14:25 Este privilegiul profesorului credincios de a culege zilnic roadele vizibile ale muncii lui pline de rabdare si perseverenta, in iubire, de a vedea cresterea gingaselor plante care inmuguresc, infloresc si apoi rodesc ordine, punctualitate, credinciosie, sarguinta si adevarata noblete a caracterului. Este privilegiul lui sa vada crescand si consolidandu-se in acesti copii si tineri, de care el este raspunzator, dragostea pentru adevar si dreptate. Ce rasplata poate fi mai mare decat aceea de a vedea cum in elevii lui se dezvolta caractere care-i innobileaza si-i fac utili, calificati sa ocupe pozitii de raspundere si incredere - barbati si femei care, in viitor, vor avea puterea sa tina sub control influentele rele si sa ajute la risipirea intunericului moral al lumii?

14:26 Trezind in mintea elevilor lor constiinta posibilitatilor ce le stau inainte, facandu-i sa inteleaga adevarul ca ei pot deveni oameni de incredere, nobili si utili, el pune in miscare valuri de influenta ce, chiar si dupa ce el nu mai este, isi vor face efectul, aducand bucurie celor tristi si speranta celor descurajati. Aprinzand in mintea si in inima lor candela sarguintei serioase, el este rasplatit vazand cum razele ei stralucitoare se raspandesc in orice directie, luminand nu numai viata celor cativa aflati zilnic sub directa lui indrumare, ci, prin acestia, si viata multor altora.