Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 13


13:1 Cap. 11 - Scoala noastra

13:2 Exista pericolul ca scoala noastra sa fie deturnata de la intentia ei originala. Scopul lui Dumnezeu a fost facut cunoscut - acela ca noi sa avem ocazia sa studiem stiintele si, in acelasi timp, sa invatam si cerintele Cuvantului Sau. Studiul Scripturilor trebuie sa ocupe primul loc in sistemul nostru de invatamant.

13:3 Elevii de la mari departari au fost trimisi la colegiul din Battle Creek, tocmai pentru a primi educatie prin studiul subiectelor biblice. In ultima vreme, insa, a existat un efort sustinut de a modela si scoala noastra dupa modelul altor colegii. Cand se va ajunge aici, nu vom mai incuraja parintii sa-si trimita copiii la colegiul din Battle Creek.

13:4 Influenta morala si religioasa nu trebuie pusa in plan secundar. In trecut, Dumnezeu a lucrat prin eforturile profesorilor nostri si astfel multe suflete au vazut adevarul, l-au imbratisat si au mers acasa pentru a trai in continuare alaturi de Dumnezeu, ca rezultat al urmarii colegiului nostru. Vazand ca studiul Bibliei era parte din educatia lor, ei au ajuns sa-l priveasca drept fiind o materie de mai mare importanta si interes.

13:5 Educarea tinerilor pentru slujire

13:6 Prea mica atentie a fost acordata pregatirii tinerilor pentru slujba de pastor. Acesta a fost obiectivul primar la infiintarea colegiului. In nici un caz, el nu trebuie ignorat sau privit ca o chestiune de

13:7 importanta secundara. De mai multi ani, insa, doar putini au iesit din aceasta institutie pregatiti sa prezinte altora adevarul.

13:8 Unii elevi, veniti cu pretul unei mari cheltuieli si vizand lucrarea pastorala, au fost incurajati de profesori sa urmeze studii mai departe, studii cerand ani multi, iar pentru aceasta au abandonat orice gand al predicarii. Absolut gresit! Nu avem multi ani pentru lucru, iar profesorii si educatorii nostri trebuie sa fie umpluti cu Duhul Sfant al lui Dumnezeu si sa lucreze in armonie cu vointa Lui, descoperita, in loc sa se ingrijeasca de planurile lor. Pierdem mult in fiecare an, pentru ca nu urmam ceea ce a spus Dumnezeu cu privire la aceste lucruri.

13:9 Colegiul nostru are menirea de a intampina nevoile inaintarii lucrarii in aceasta vreme de pericol si demoralizare. Studiul cartilor, singur, nu poate oferi elevilor educatia de care au nevoie. Trebuie pusa o temelie mai solida. Colegiul n-a fost adus la existenta pentru a fi exponentul ideilor cuiva. Profesorii si directorul trebuie sa lucreze impreuna, ca frati. Ei trebuie sa colaboreze si, de asemenea, sa se consulte cu pastorii si cu oamenii de raspundere si, mai presus de orice, sa caute intelepciune de sus, pentru ca toate deciziile lor, in ceea ce priveste scoala, sa aiba consimtamantul lui Dumnezeu.

13:10 Este nevoie de o educatie mai cuprinzatoare - o educatie care reclama din partea profesorilor si a directorului gandire si efort - si nu simpla instruire in stiinte. Caracterul trebuie sa primeasca o instruire buna,

13:11 pentru cea mai deplina si nobila dezvoltare. Elevii trebuie sa primeasca in colegiu o educatie care sa-i faca sa poata pastra in societate o tinuta respectabila, corecta, virtuoasa, opusa influentelor demoralizatoare, care corup tineretul.

13:12 Ar fi bine daca, asociate colegiului nostru, ar exista un teren pentru cultivat sau niste ateliere, sub administrarea unor oameni capabili sa-i invete pe elevi diferite aspecte ale muncii fizice. Se pierde mult prin neglijarea impletirii solicitarilor intelectuale cu cele fizice. Orele de destindere ale elevilor sunt adeseori ocupate cu placeri marunte, care slabesc capacitatile fizice, morale si intelectuale. Sub efectul degradant al libertatii, senzualitatii sau al unei premature emotionari legate de curtenie si casatorie, multi elevi nu reusesc sa atinga gradul inalt de dezvoltare intelectuala, pe care l-ar fi putut atinge de altfel.

13:13 Studiul Bibliei

13:14 Daca moralitatea si religia exista intr-o scoala, aceasta se datoreaza cunoasterii Cuvantului lui Dumnezeu. Unii ar putea sa obiecteze ca, daca invatatura religioasa predomina, scoala noastra va deveni nepopulara, iar aceia care nu sunt de credinta noastra nu vor sustine, din punct de vedere material, colegiul. Foarte bine, in acest caz, pot sa mearga la alte colegii, unde vor gasi genul de educatie potrivit gustului lor. Scoala noastra a fost infiintata nu pentru invatarea stiintelor, ci cu scopul de a instrui in maretele principii ale Cuvantului lui Dumnezeu si-n aspectele practice ale vietii de zi cu zi. Aceasta este educatia atat de necesara in timpul de azi.

13:15 Daca influenta lumeasca ajunge sa domine scoala noastra, vindeti-o lumii si lasati-i intregul control

13:16 asupra ei. Cei care au investit mijloace in aceasta institutie sa o infiinteze din nou, pentru a fi condusa, nu potrivit modelului scolilor ce se bucura de popularitate, nici potrivit dorintei directorului sau a profesorilor, ci dupa planul stabilit de Dumnezeu.

13:17 In Numele Domnului meu, ii rog fierbinte pe toti cei care se afla in pozitie de raspundere in scoala noastra sa fie barbati ai lui Dumnezeu. Cand Domnul ne cere sa fim deosebiti, cum putem noi urmari popularitatea sau cum putem cauta sa imitam obiceiurile si practicile lumii? Dumnezeu Si-a marturisit intentia de a avea un colegiu in care Biblia sa-si aiba locul potrivit in educarea tineretului. Ne facem noi partea in realizarea acestui scop?

13:18 Prin intermediul presei, cunoasterea de orice fel este pusa la indemana oricui si, totusi, ce patura larga a oricarei societati este decazuta moral, si este superficiala in cunostinte intelectuale! Daca oamenii ar fi insa cititori ai Bibliei, cercetatori ai ei, am vedea o alta stare a lucrurilor.

13:19 Intr-o vreme ca a noastra, in care incorectitudinea abunda si in care caracterul lui Dumnezeu si Legea Sa sunt deopotriva privite cu rezerva, trebuie acordata o grija deosebita invatarii tinerilor sa cerceteze, sa respecte si sa implineasca vointa divina, asa cum este ea descoperita omului. Temerea de Domnul paleste in mintea tinerilor nostri din cauza neglijarii studiului Bibliei.

13:20 Directorul si profesorii scolii noastre trebuie sa aiba o lega-tura vie cu Dumnezeu si sa-I fie martori hotarati si neinfricati. Niciodata, de teama sau din strategie lumeasca, Cuvantul lui Dumnezeu sa nu fie pus in plan secundar. Elevii trebuie sa beneficieze intelectual, moral si spiritual, prin studiul lui.

13:21 Responsabilitatea profesorului

13:22 Exista o lucrare de facut pentru orice profesor al colegiului nostru. Nimeni nu este ocolit de egoism. Daca, din punct de vedere moral si religios, caracterul profesorilor ar fi ceea ce ar trebui sa fie, asupra elevilor s-ar exercita o influenta mai buna. Profesorii nu cauta sa-si faca lucrarea doar spre slava lui Dumnezeu. In loc sa priveasca la Isus si sa-I copieze viata si caracterul, ei privesc la ei insisi si nazuiesc prea mult sa atinga un standard omenesc.

13:23 Doresc sa pot imprima fiecarui profesor un deplin simt al responsabilitatii sale pentru influenta pe care o exercita asupra tinerilor. Satana nu oboseste in eforturile lui de a-si oferi serviciile tinerilor nostri. Cu multa grija, el isi intinde capcana pentru piciorul neinvatat . Poporul lui Dumnezeu trebuie sa se pazeasca vigilent de strategiile lui Satana.

13:24 Dumnezeu este personificarea bunavointei, milei si a dragostei. Cei care sunt cu adevarat legati de El nu pot fi in dezacord unii cu altii. Duhul Sau, guvernand inimile, va da nastere la armonie, iubire si unitate. Opusul acestora se vede printre copiii lui Satana. Starnirea invidiei, conflictului si geloziei este lucrarea acestuia. In numele Domnului meu, ii intreb pe cei care se declara urmasi ai lui Hristos: "Ce roade purtati?"

13:25 In sistemul instruirii, folosit in scolile de rand, este neglijata cea mai importanta parte a educatiei - studiul Bibliei. Educatia are efect intr-o mare masura asupra vietii elevului nu numai in aceasta lume; influenta ei se extinde in vesnicie. Cat de important este, deci, ca profesorii sa fie persoane capabile, cu o buna

13:26 influenta! Ei trebuie sa fie barbati si femei ai credintei, primind zilnic lumina divina, pe care sa o imparta elevilor lor.

13:27 Partea parintilor

13:28 Dar nu este de asteptat ca profesorul sa faca lucrarea parintilor. In cazul multor parinti, a existat o inspaimantatoare neglijare a datoriei. Ca Eli, ei au dat gres in exercitarea unei constrangeri corecte. Apoi, si-au trimis copiii nedisciplinati la colegiu, pentru a primi educatia pe care ei ar fi trebuit sa le-o dea acasa.

13:29 Profesorii au o misiune pe care putini o apreciaza. Daca ei reusesc sa-i schimbe pe acesti tineri, porniti stramb, primesc doar putina apreciere. Dar, daca tinerii aleg prost, mergand din rau in mai rau, profesorii sunt blamati si scoala acuzata. In multe cazuri, blamul se cuvine chiar parintilor. Ei au avut prima si cea mai favorabila ocazie de a-i calauzi si educa pe copii lor, atunci cand spiritul acestora primea invatatura, iar mintea si inima erau usor de impresionat. Dar, prin nepasarea parintilor, copiilor li se ingaduie sa urmeze propria lor vointa, pana ce se inscriu bine pe calea raului.

13:30 Parintii trebuie sa studieze mai putin despre lume si mai mult despre Hristos. Sa se straduiasca mai putin sa imite obiceiurile si modelele lumii si sa consacre mai mult timp si efort pentru formarea mintii si caracterului copiilor, potrivit modelului divin. Atunci ei isi pot trimite fiii si fiicele bine pregatite pentru a primi o educatie potrivita unor pozitii viitoare de folos si incredere. Profesorii, aflati sub controlul iubirii si temerii de Dumnezeu, ii pot calauzi pe acesti tineri,

13:31 pregatindu-i sa fie o binecuvantare pentru lume si o onoare pentru Creatorul lor.

13:32 Aflat in legatura cu Dumnezeu, orice instructor va exercita o influenta care-i va conduce pe elevii lui sa studieze Cuvantul lui Dumnezeu si sa asculte de Legea Lui. El le va indrepta mintea spre contemplarea lucrurilor vesnice, deschizand inaintea lor vaste domenii de meditatie, mari si inaltatoare teme pentru care cel mai viguros intelect si-ar putea intrebuinta toata puterea in a le aborda, simtind totusi ca inca a ramas un infinit neatins.

13:33 Nevoia de impreuna consultare

13:34 Raul mandriei de sine si al independentei nesfinte, care afecteaza cel mai mult eficienta si care ne va semna ruina, daca nu ar fi biruite, izvoraste din egoism. " impreuna consultare" este solia repetata mie, iar si iar, de un inger al lui Dumnezeu. Influentand judecata omului, Satana se straduieste sa determine ca lucrurile sa mearga dupa voia lui. El poate reusi sa indrume stramb mintea a doua persoane; dar cand mai multi se consulta intre ei, exista mai multa siguranta. Fiecare proiect va fi mai bine analizat, orice miscare mai bine gandita. Astfel, va exista mai putin pericolul unor pasii precipitati, prost orientati, care ar aduce confuzie. In unire este tarie. In divizare, slabiciune si infrangere.

13:35 Dumnezeu calauzeste si pregateste un popor pentru a fi mutat. Suntem noi aceia care ne facem partea in aceasta lucrare, ca santinele ale lui Dumnezeu? Cautam noi sa lucram in unire? Suntem dispusi sa devenim slujitorii tuturor? Urmam noi pe Marele nostru Model?

13:36 Prieteni conlucratori, fiecare dintre noi seamana samanta pe ogoarele vietii. Cum este samanta, asa va fi secerisul. Daca semanam neincredere, invidie, gelozie, iubire de sine, rautate in gand si simt, vom secera amaraciune pentru sufletele noastre. Daca manifestam bunatate, dragoste, ganduri frumoase fata de sentimentele celorlalti, vom primi in schimb aceeasi moneda.

13:37 Amabilitate crestina

13:38 Profesorul aspru, plin de critica, extrem de exigent si insensibil, trebuie sa se astepte la acelasi spirit manifestat de elevi fata de el. Cel care vrea sa-si pastreze demnitatea si respectul trebuie sa fie atent sa nu raneasca fara nici un rost respectul de sine al altora. Aceasta regula trebuie respectata cu sfintenie chiar si fata de cei mai slabi, mai mici sau mai greoi elevi. Nu stiti ce intentii are Dumnezeu cu acesti aparent neinteresanti tineri. El a acceptat, in trecut, persoane la fel de putin promitatoare, pentru a face o mare lucrare pentru El. Duhul Sau in actiune a desteptat orice capacitate la o activitate viguroasa. Domnul a vazut in acele pietre aspre, dure, materialul pretios care va rezista testului furtunii, arsitei si presiunii. Dumnezeu nu vede ca omul. El nu judeca dupa aparenta, ci cauta judicios la inima si la minte.

13:39 Profesorul trebuie sa se poarte intotdeauna ca un gentleman crestin. El trebuie sa se prezinte ca un prieten si sfatuitor al elevilor sai. Daca toti oamenii nostri - profesori, pastori si membri laici - ar cultiva spiritul amabilitatii crestine, ar gasi mai usor drumul spre inima oamenilor si mult mai multi ar fi determinati

13:40 sa cerceteze si sa primeasca adevarul. Atunci cand fiecare profesor va uita de sine si va simti un profund interes pentru reusita si binele elevilor sai, constient ca acestia sunt proprietatea lui Dumnezeu si ca el va trebui sa dea socoteala de influenta avuta asupra mintii si caracterului lor, vom avea o scoala in care ingerii se vor bucura sa zaboveasca. Isus va privi aprobator lucrarea lor si-Si va trimite harul in inima elevilor.

13:41 Adevaratul test al calitatii

13:42 Daca veti cobori standardul, pentru mai multa popularitate si pentru cresterea numarului de elevi, facand din aceasta crestere un motiv de bucurie, veti da dovada de multa orbire. Daca numarul, cantitatea, ar fi un semn al succesului, atunci Satana ar putea pretinde locul intai, intrucat, in aceasta lume, urmasii sai sunt marea majoritate. Gradul de tarie morala, ce caracterizeaza colegiul, este testul calitatii lui. Virtutea, inteligenta si sfintenia poporului din biserica, si nu numarul de membri, trebuie sa fie cauza bucuriei si recunostintei noastre.

13:43 Fara influenta harului divin, educatia se va dovedi lipsita de eficienta reala. Elevul devine mandru, vanitos si arogant. Dar educatia primita sub innobilatoarea influenta a Marelui Invatator, il va inalta pe om pe scara valorii morale si-l va face in stare sa-si reprime mandria si pasiunea, umbland umil inaintea lui Dumnezeu, ca unul care depinde de El in ceea ce priveste capacitatea, bunele ocazii si orice privilegiu. Ma adresez lucratorilor colegiului nostru: Trebuie nu numai sa spuneti ca sunteti crestini, ci sa si exemplificati

13:44 caracterul lui Hristos. Intelepciunea de sus trebuie sa transpara in toata invatatura voastra. Intr-o lume a intunericului moral si a coruptiei, sa se vada ca spiritul care va anima este de sus, nu de jos. Bazandu-va in intregime pe propria putere si intelepciune, cele mai mari eforturi ale voastre vor realiza putin. Dar, daca sunteti animati de dragostea lui Dumnezeu, Legea Sa fiindu-va temelia, lucrarea voastra va fi durabila. In vreme ce uscaturile si miristea vor arde, realizarea voastra va rezista testului.

13:45 Pe tinerii aflati in grija voastra va trebui sa-i intalniti in preajma marelui tron alb. Daca va ingaduiti maniere si iesiri necontrolate, dand astfel gres in a-i influenta pe acesti tineri pentru binele lor vesnic, veti cunoaste gravele consecinte ale lucrarii voastre. Printr-o cunoastere a Legii divine si ascultarea de preceptele ei, oamenii pot deveni fii ai lui Dumnezeu. Calcand aceasta lege, ei devin slujitori ai lui Satana. Pe de o parte, ei ar putea sa se ridice la o anumita inaltime morala; iar pe de alta parte, sa se coboare la o oarecare adancime a degradarii. Lucratorii colegiului nostru trebuie sa manifeste zel si seriozitate proportional cu valoarea mizei puse in joc - sufletele elevilor lor, aprobarea lui Dumnezeu, viata vesnica si bucuriile celor rascumparati.

13:46 In calitate de colaboratori ai lui Hristos, avand asemenea ocazii favorabile de a impartasi cunostinta lui Dumnezeu, profesorii nostri trebuie sa lucreze ca fiind inspirati de sus. Inimile tinerilor nu sunt ingreunate si nici conceptiile lor nu sunt banalizate, asa cum sunt ale celor mai in varsta. Ei pot fi castigati la Hristos prin purtarea, daruirea si asemanarea

13:47 voastra cu Hristos. Ar fi mult mai bine sa-i solicitati mai putin in studierea stiintelor, oferindu-le mai mult timp pentru bucuriile spirituale. Aici a fost facuta o mare greseala.

13:48 Scopul lui Dumnezeu cu colegiul

13:49 Influenta voastra nu poate fi delimitata. Un singur act necontrolat poate dovedi ruina multor suflete. Prestatia oricarui lucrator din colegiul nostru produce impresii in mintea tinerilor, iar aceste impresii se reproduc in mintea altora. tinta profesorului trebuie sa fie aceea de a pregati fiecare suflet aflat in grija lui ca sa devina o binecuvantare pentru lume. Acest obiectiv nu trebuie pierdut niciodata din vedere. Sunt unii care pretind ca lucreaza pentru Hristos, dar, uneori, se aseaza de partea lui Satana si-i fac lucrarea. Poate Mantuitorul sa-i considere pe acestia robi buni si credinciosi? Dau ei, ca strajeri, un sunet clar de trambita?

13:50 Mantuitorul nostru ne recomanda: "Vegheati si rugati-va ca sa nu cadeti in ispita" (Marcu 14,38). Daca intampinam greutati si, in puterea lui Hristos, le depasim, daca intalnim dusmani si, in puterea lui Hristos, ii punem pe fuga, daca acceptam raspunderi si, in puterea lui Hristos, ne achitam cu credinciosie de ele, vom castiga o experienta valoroasa. Invatam astfel, cum n-am fi putut invata altminteri, ca Mantuitorul nostru este un ajutor prezent in orice vreme de nevoie.

13:51 Este o mare lucrare de facut in colegiul nostru, o lucrare ce are nevoie de colaborarea fiecarui invatator. Lui Dumnezeu i displace cand oamenii se descurajeaza unul pe altul. Se pare insa ca oamenii uita cu totii ca Satana este parasul

13:52 fratilor si se unesc cu vrajmasul in lucrarea lui. In vreme ce pretinsii crestini se lupta intre ei, Satana isi intinde capcanele pentru picioarele neinitiate ale copiilor si tinerilor. Aceia care au o experienta religioasa trebuie sa incerce sa-i protejeze pe tineri de uneltirile lui Satana. Trebuie sa nu uite niciodata ca ei insisi au fost candva ispititi de placerile pacatului. Avem nevoie de mila si indurarea lui Dumnezeu la orice ora, si atunci cat de nepotrivit este sa fim lipsiti de rabdare in fata greselilor tinerilor nostri nematurizati. Putem noi, colegi de pacat, sa-i respingem pe acestia, atata vreme cat Dumnezeu nu ii alunga?

13:53 Intotdeauna tinerii trebuie priviti ca fiind rascumpararea sangelui lui Hristos. In acest caz, ei au nevoie de dragostea, rabdarea, si simpatia noastra. Daca-L urmam pe Isus, nu ne putem limita interesul si afectiunea la noi si la familiile noastre. Nu ne putem consacra timpul si atentia celor vremelnice, uitand de interesele vesnice ale celor de-aproape. "Sa va iubiti unii pe altii cum v-am iubit Eu" (Ioan 15,12) este porunca lui Isus. Priviti altruismul Lui, observati felul Lui de iubire fata de noi si apoi urmati Modelul. (Testimonies for the Church, vol. 5, pg. 21-35, citit in Colege Hall, decembrie 1881).

13:54 Daca vom cunoaste vreodata adevarul, aceasta va fi pentru ca il practicam. Trebuie sa avem o experienta vie in cele ce tin de Dumnezeu, inainte de a putea sa intelegem Cuvantul Sau. Aceasta cunoastere practica este cea care intareste intelectul si ne zideste in Hristos, Capul nostru viu.